Andra månaden

Första månaden av graviditeten

Innehållet

Den första månaden av graviditet utan överdrift kan kallas den mest ansvarsfulla och avgörande. Det viktigaste är bestämt - huruvida det ska vara ett barn och hur dess utveckling kommer att börja. Mycket beror på att veta vad och hur det händer under den här perioden, och om kvinnans korrekta beteende.

Allmän information

Den första månaden av graviditet kan betraktas som tiden från uppfattningen av smulorna, och då blir det den första embryonala månaden för dess utveckling. Men i obstetri är det vanligt att genomföra alla beräkningar i obstetriska veckor från den första dagen av den sista till uppfattningen av menstruation. sålunda, Den första månaden omfattar 4 mån eller 4,5 kalenderveckor.

Behöver veta den första veckan av graviditeten motsvarar veckan där kvinnan fortfarande går månadsvis. Och 4,5 veckor är ungefär 3-4 dagar sedan starten av fördröjningen av nästa menstruation.

Således, den första månaden, spenderar många av det fina könet i mörkret. Men om graviditeten är önskad och planerad, kommer möjligheten att förekomsten av en bebis, som fram till slutet av 1 månad inte är tillförlitligt bekräftad, att kvinnan tar på sig och beter sig försiktigt.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Vad händer med barnet?

Den första månaden av graviditet är inte bara början på ett nytt liv utan ligger också till grund för sitt framtida välbefinnande, eftersom sannolikheten för befruktning beror på kvinnans hälsa och livsstil. implantation, och den genetiska uppsättningen DNA kommer att avgöra just nu allt som kommer att vara karakteristiskt för en ny invånare på planeten Jorden - kön, hår och ögonfärg, hud, det ärft från förfäderna av sjukdomen och talangerna.

Under den första månaden går fostrets bildning i en oerhört snabb takt, och det finns en process av organogenes. Embryot bildas, men moderns känslor i samband med graviditetens början börjar inte alltid denna månad.

I varje kvinnocykel, efter nästa menstruation, börjar flera folliklar mogna i honungarnas äggstockar, men efter några dagar bestäms den obestridda ledaren - den dominerande follikeln. Att han kommer att växa mer aktiv än andra. Utvecklingen av vilan kommer att stoppas av speciella hormoner som produceras under denna fas av cykeln. Den dominerande follikeln slits och släpper ut en äggcell som är mogen och klar för befruktning. Detta händer under den andra veckan av cykeln (i den andra obstetriska veckan av graviditeten). I de flesta kvinnor sker ägglossningen på cykeln på 14-15 dagar med en 28-dagars klassisk cykel..

Det frigjorda ägget är väldigt lat, inaktivt, och dess livskraft är begränsat till bara en dag. Om under denna tid inte spermierna kommer fram till det, dödar honkönssyran och kroppen blir av med den under ytterligare två veckor under den nya menstruationen.

Spermceller kan vänta på oocyten i könsorganet, om sexuell kontakt före ägglossningen stod inom 2-3 dagar, eftersom manliga celler är mer överlevande. Spermier kan få tid att komma till ägget på dagen för ägglossning, om kontakten var direkt på denna dag.

Av tiotusentals sperma vinner en.Han lyckas bryta igenom äggets skal, varefter det förstärker skalet så att andra spermceller inte kan tränga inuti. De är inte längre nödvändiga, eftersom en viktig process har börjat inuti oocyten - fusionen av kärnorna i fadernas och moderns celler. Det finns utbyte av genetisk information. Det är vid dessa ögonblick att det bestäms vem barnet ska vara - en pojke eller en tjej, oavsett om han kommer att vara blond eller brun, lång eller kort, där han får födelsemärken och om han kommer att ha talang att spela fiolen. Samtidigt överförs information om genetiska sjukdomar, om föräldrarna har dem.

Äggcellen förlorar sin status och kallas nu en zygote. Det börjar röra sig smidigt ner i livmoderhålan längs röret där befruktning ägde rum. Hennes bidrag till deras vibrationer av ägglossningens villus.

En zygote är en encellig organism som försöker dela med sådan status så snabbt som möjligt - efter 30 timmar delas det i två, och efter 10 timmar - i 4 nya celler. Efter några dagar blir cellerna 250 osv. Efter att ha passerat morulstadiet blir embryot runt, som liknar en blastocystkula, vars dimensioner inte överstiger 0,1 mm.

Den tredje förlossningsveckan av graviditeten motsvarar endast den första veckan av embryonisk utveckling. Implantation händer idag. 4-5 dagar efter det ögonblickliga mötet med oocyten och spermien, kommer embryot ned i livmodern och flyter där tills en kvadrat av en av väggarna sitter fast. Den har redan ett inre skikt, som kallas germinal nod, och ett yttre skikt, som kommer att ansvara för implantation. Villi i det yttre skiktet löser endometrium genom verkan av specifika enzymer, endometrieceller är skadade och ägget kan springa in i livmodern. Villi börjar omedelbart mata smulorna och förbinder sig med moderns lilla blodkärl.

Nästan strax efter att barnet är löst, börjar intensivbildning av embryonala strukturer.. Barnet förvärvar germina kronblad från vilka organen kommer att bildas. Vid slutet av den första månaden ser barnet ut som en liten prick med en rik inre värld (naturligtvis på mobilnivån). Dess storlek vid slutet av den första månaden är högst 1 mm.

Från själva uppfattningen produceras progesteron i stora mängder i kroppen, vilket hjälper endometrium att bli mer frodigt och underlätta implantationsuppgiften. Han har nu ansvaret för många processer - det beror på progesteronhalten om graviditeten fortsätter, om barnet kommer att ha tillräckligt med näring för utveckling och tillväxt.

Här är milstolparna i den första månaden.

 • 1 vecka - menstruationen är avslutad, livmoderhålan rensas av endometrium, som har vuxit under den sista cykeln och inte behövdes, eftersom befruktning eller implantering inte inträffade. Produktionen av follikelstimulerande hormoner börjar.
 • 2 veckor - äggcellen mognar och lämnar follikeln i slutet av veckan. Ägglossning och befruktning uppstår.
 • 3 veckor - zygote, och sedan går morula och blastocyst ner i livmoderhålan. Vid slutet av veckan inträffar implantationen, embryot börjar ta emot näringsämnen och syre från moderns blod.
 • 4 veckor - amnion och korion bildas Den första blir fostretsblåsan, den andra kommer gradvis att omvandlas till moderkakan. Germinal kronblad har uppstått: det inre är att bli organen för matsmältning och urinering, mitten är grunden för hjärtat och blodkärl, könsorgan, ben och muskler, och det yttre blir barnets hud.
 • 4,5 veckor - hjärtat är aktivt format Av de två endokardiella tubulerna bildas en, varvid läggningen av de primära organsektionerna börjar. Det kommer att ta en hel del - inte mer än en vecka, och det lilla hjärtat, medan tvåkammaren, kommer att börja kontraktera, slå. Läget av könsorgan börjar. Ett ackord bildas, som delar kroppen i höger och vänster sida, såväl som ett nervrör som är avsett att bli hjärnan och ryggmärgen lite senare.

Kvinnans välbefinnande

Den första förlossningsveckan av graviditeten ger inga nya känslor för kvinnans liv. Händer för sin vanliga menstruationsblödning, uterusens självrengöring, ger ut blodig vätska med partiklar av det avvisade endometriumet. Hormonal bakgrunden är normalt, speciell för den första fasen av kvinnocykeln, normerna för generellt blod och urintester förändras inte.

Den andra veckan föregår ägglossning och slutar med den. På kvällen för ägglossning kan en kvinna ha en stark sexuell lust - mekanismen för ökad libido tillhandahålls av naturen själv när kvinnan är bördig, det vill säga hon kan tänka sig ett nytt liv.

Vanligtvis i mitten av en cykel upplever kvinnor följande ägglossningstecken.

 • Utsläpp från könsorganen blir rikligare, viskös, kvinnan känner av en konstant känsla av fukt i området av de yttre könsorganen. Ofta jämförs sådan konsistens med rå kycklingprotein i konsistens - om du öppnar fingrarna kommer en sträng trådar att förbli.
 • Libido ökar.
 • Vid tidpunkten för follikelns rup kan det finnas ganska särskiljbar smärta till vänster eller höger om underlivet, i området av äggstockarna.
 • Basaltemperaturen, som efter menstruation hölls vid 36,5 grader, gör ett skarpt hopp till 37,1-37,3 grader.
 • Luktsansen förvärras, bröstet ökar något, känsligheten ökar. Orsaken till båda är förändringen av hormoner.
 • Det kan finnas en liten uppblåsthet, eftersom östrogener orsakar vätskeretention i kroppen.

Att planera en graviditet är vanligtvis utan betydande svårigheter att bestämma i hans ägglossning. Till hjälp kan alltid provstrimlor för att bestämma ägglossningen, som kan köpas på något apotek.

Den tredje veckan passerar antingen i fullständig okunnighet eller i en angelägen väntan på resultatet.. Kvinnan vet inte om befruktningen ägde rum. Men även om hon säkert skulle veta om det, anser du att du är gravid tidigt, tills det befruktade ägget framgångsrikt implanteras i livmodern. Denna vecka händer denna process. Den här gången av obstetrikare kallas preimplantationsperioden.. En kvinna kan praktiskt taget inte öka sannolikheten för implantation - det finns ingen sådan medicin eller beteendesteknik som skulle hjälpa till att rädda en crumb i storleken av en halv millimeter om kvinnokroppen inte tar barnet.

I slutet av den tredje veckan börjar den tvivlande kvinnan leta efter tecken på eventuell implantering.

Tecken på implantation

Läkarnas syn på detta ämne är helt entydigt: Implanteringen har inga ljusa karakteristiska symptom och tecken. Allt som händer sker på en så subtil mikroskopisk nivå som det nästan inte är möjligt att känna. Men kvinnor själva hävdar att denna process kan vara fullt avkänns om nivån på ens känslighet och mottaglighet tillåter (allt beror på nervsystemet).

Så, i slutet av 3 - början av den 4: e obstetriska veckan av graviditeten är utseendet på sådana tecken troligt.

 • Svag, värkande rygg och nedre rygg - dra och brista. Mindre obehag kvinnor tenderar att skylla på utmattning, överarbete, förändring av väder mm
 • Låg buksmärta, som tidigare menstruation. Om en kvinna inte fokuserar på sina känslor, men är upptagen med jobbet, studerar, något annat, kanske hon inte får någon uppmärksamhet åt det alls.
 • Temperaturen kan stiga (något över 37,0 och mestadels på eftermiddagen). Kvinnan "brinner" i ansiktet, det är en chill, eller hon kastas från kyla till värme - det här är en bieffekt av en hög nivå av progesteron, som nu "arbetar" för matens skull och bevarar barnets liv. Många på detta stadium tror att de har blivit förkylda någonstans. Men på morgonen återgår temperaturen till normal, och vid nästa kväll stiger den igen, och så vidare tills mycket fördröjning.
 • Huvudvärk, lätt yrsel kan uppstå, dåsighet och svaghet ökar, kvinnor brukar tillskriva detta till trötthet.
 • Ofta säger kvinnor att de på implantationsdagen kände en obehaglig metallisk smak i munnen, som om ett järnmynt placerades under sina tungor.

Normalt blir utmatningen efter ägglossningen knapp, det finns en så kallad "torr" period. Därför kommer utsläppets natur inte att berätta om något konkret, såvida inte implantatblödning inträffar (enligt statistiken förekommer det i cirka 30% av kvinnorna). För att förklara detta mystiska fenomen har medicinen försökt länge, men hittills misslyckat.

Lätt blödning börjar på implantationsdagen.. Utmatning skarpt, skarlet blod händer inte, bara några droppar mörkt, nära brunfärg. På den fysiologiska nivån beror detta på överträdelsen av integriteten hos endometriumlilla kapillärer i processen för upplösning av skalcellerna med ägglossens villi.

Blödning betraktas oftast som ett implantat symptom endast av de som har väntat på denna graviditet under lång tid och är kunniga och väl lästa om symptomen och tecknen. Den överväldigande majoriteten av kvinnor tror att på grund av nerver eller problem på jobbet misslyckades cykeln, så menstruationer börjar en vecka tidigare än förfallodagen. Det förvirrar inte någon normalt, förvirrar en annan - Efter ungefär en dag blir sanitetsplattan ren, det finns ingen urladdning. En vecka senare, kom inte varje månad.

Implantatblödning är inte farligt för moder och foster. Detta är säkert känt. Om det inte uppstår, indikerar det inte några avvikelser.

Efter implantation börjar det producera hormonet hCG. Varannan dag dubblar det. Redan 4-6 dagar efter implantation (vid slutet av 4 obstetriska veckor eller flera dagar före förseningen) kan de tidigaste tecknen på graviditet, som orsakas av förändringar i hormonnivåer, teoretiskt uppstå.

Tidiga symptom på graviditet

Efter implantation i kvinnans kropp börjar förhållandet hormonella krafter förändras. Progesteron och choriongonadotropin (hCG) är dominerande. Den första är redan närvarande i stora mängder, den andra ökar i blodet gradvis och det blir märkbart för testremsor i urinen endast den första dagen av fördröjning (4 full obstetriska veckor).

Om ägglossningen var sen eller implantationen är något fördröjd är det möjligt att testet inte ger ett korrekt svar på den första dagen av förseningen. Mer pålitlig är blodprovet för att bestämma nivån av hCG (hormonet produceras av fostrets chorion villi). Blodet är i en koncentration som kan särskiljas för laboratoriemetoder så tidigt som 3,5 obstetriska veckor (3-4 dagar före förseningen).

Vid slutet av den första graviditetsmånaden kan det inte förekomma några förändringar i hälsotillståndet, och de tidigaste tecknen på en "intressant situation" kan redan uppträda. Det här är en rent individuell fråga, det beror på subtiliteterna hos en viss kvinnas nervsystems organisation.

Progesteron, som redan har fullgjort uppgiften att förbereda endometrium för implantering, tar upp flera andra viktiga funktioner - det börjar behålla vätska i kroppen och främjar fettuppbyggnad (näringsreserver i fall av hunger, för gravida kvinnor av natur), fungerar också som en immunosuppressor - undertrycker immunitet kvinnor, så att de nådda immuncellerna inte avlägsnar måttligt embryot, eftersom det bara är hälften av kvinnokroppen, den andra halvan av dess DNA är fadern.

De förändrade hormonella förhållandena leder till att blodtillförseln till organen i det lilla bäckenet blir intensivt och alla slimhinnor i kroppen blir mer spröda. Därför kan en rinnande näsa som plötsligt börjar, eller en generell sjukdom, ha en mycket rimlig förklaring. Om en kvinna inte känner något, så är det också en variant av normen.

De vanligaste tecknen på graviditet som börjar under den första månaden, före eller omedelbart efter förseningen, inkluderar följande situationer.

 • Trötthet och trötthet - En kvinna känner sig överväldigad på grund av minskad immunitet och ökade energikostnader, vilket krävs av de interna processerna som förekommer hos barnet och med henne.
 • Humörsvängningar - Biverkningar av progesteron är dess effekter på psyken. Något undertryckat funktionen av centrala nervsystemet. På grund av detta har kvinnor märkt humörsvängningar.
 • "Pricking" och "lumbago" i livmodern och livmoderhalsen är associerade med avslappning av livmodermusklerna, orsakad av verkan av progesteron.
 • Nya hormonella fenomen som trätt i kraft kan leda till en ökning av känsligheten hos bröstvårtorens bröstvårtor. Bröstkorgen ökar något och skadar ibland till och med. Magen kan vara något svullnad, och progesteron orsakar ofta förstoppning eller halsbränna.
 • Urinering kan bli frekventare och okontrollerbart överskott av drooling (vanligtvis i en dröm) visas.

Känsla att kroppen "brister" om det gör ont i halsen och temperaturen överstiger 38,0 grader - inte ett tecken på graviditet, men ett tecken på en verklig sjukdom, influensa eller förkylning. detta Det finns en fara, eftersom immunitet, som nämnts ovan, är undertryckt av progesteron.

Ländryggsåret, dra tillbaka - känslor är ganska vanliga, så kroppen anpassar sig till de nya arbetsförhållandena. En kvinna blir känsligare för lukt. Det fanns fall där en kvinna i ett täppt rum förlorade medvetandet i en tidig tid bara för att hennes kropp var överbelastad med de förändringar som hade börjat.

Några i slutet av den första månaden börjar lida av illamående och toxemi, vilket leder till en förändring av normerna i analyserna - ökad hematokrit, ett stort antal vita blodkroppar etc.

Vad kan och kan inte göras nu?

Under den första graviditetsmånaden kan en kvinna leda ett normalt liv. Vanligtvis händer det, för många vet inte ens att de är gravida. Om en kvinna som är uppfattad och tänkt i sitt hjärta föreslår möjligheten att hon kan vara gravid, bör du inte begå den nonsens, som du då kan ångra.

Alkohol (jämn öl och vin) är inte den bästa följeslagaren för hälsosam bildning av fostrets organ.. Men om man tittar på situationen ur medicinsk synvinkel är det inget hemskt om en kvinna, som inte vet om graviditet, tog alkohol under den första månaden (det här är ett sällsynt och uppmätt intag och inte en berusad användning i stora mängder varje dag). Fram till den 4: e veckan av graviditeten, när korjon bildas, kommer inte barnet att känna effekten av alkohol alls, eftersom det inte tar emot någonting från moderns blod, matar på äggulaen.

Efter 4 veckor, när en kvinna ser två remsor på provet, är det viktigt att omedelbart sluta röka och alkohol, för vid denna tid tar embryot redan mycket ämnen från moderns blod och moderkakan, som kan vara en barriär och skydd, finns inte där ännu - det har inte bildats .

Verkan av progesteron kan orsaka markerad känslomässig instabilitet, humörförändringar, en känsla av panik, men man borde försöka styra sig, bli av med stress på rätt sätt, för att inte ackumulera dem i ett tillstånd av kroniskt problem.

Om graviditeten inträffade efter avskaffandet av OC (orala preventivmedel) är det inget fel med det. Behandlingsformen påverkar inte barnets tillstånd vid 1 månad graviditet, även om kvinnan tog nödsäker preventivmedel, men gjorde det sent eller felaktigt och effekten av medicinen kom inte.

Sex är tillåtet för alla utom kvinnor som överför embryoöverföring till livmodern under IVF-behandlingsprotokollet. Du kan flyga på ett flygplan utan restriktioner, om det inte orsakar obehag. Det är inte förbjudet att behandla tänder än, men det är redan oönskat. - Det är bättre att göra detta vid graviditetens planeringsstadium eller att vänta på mitten av terminen, när båda hälsotillstånden blir bättre och riskerna för barnet kommer att minska.

Användningen av antibiotika under den första månaden av graviditeten är inte förbjuden, men uppmuntras inte. Dbara situationen när läkemedlet ordineras av en läkare och tas med en sjukdom som utan antibiotika kan skada en kvinna ännu mer. Risken för abnormalitet i fostrets utveckling mot antibiotikabakgrund finns, men det är inte lika stort som tidigare eftersom antibiotika av en ny generation har uppstått, inte alla är teratogena (skadliga för fostret).

De möjliga störningarna i tarmens arbete mot bakgrund av verkan av progesteron behöver inte medicinsk behandling - det räcker med att justera kosten så att diarré eller förstoppning avtar. Om en kvinna dött och plötsligt blev gravid, fick hon reda på när hon redan hade passerat den första månaden, du måste lugna dig och börja äta rätt - balanserad, öka mängden vitaminer och proteiner.

Som i fallet med alkohol, är din kost, även om du stod på en strikt diet att gå ner i vikt och åt några citroner, inte farlig för en baby före 4 veckors graviditet, tills han började ta emot näring från moderns blod.

Möjliga problem och sätt att förhindra dem

Denna månad, många problem, som graviditeten i sig, går obemärkt. Så, under förloppet hos föräldrars könsorgan kan genetiska fel uppstå, och då kan kromosomal abnormitet, som inte alla är förenliga med livet, inte undvikas. Detta är den vanligaste anledningen till att en graviditet inte förlängs och för vilken embryot dör efter implantation utan uppenbar anledning, slutar det helt enkelt att utvecklas. I dessa situationer börjar en kvinna sin period, de kommer bara efter en kort fördröjning och kan vara lite rikligare än vanligt. En kvinna kanske inte ens vet att hon var gravid.

De kromosomala abnormiteter som inte leder till embryoens död (Downs syndrom och flera andra) har ännu inte diagnostiserats - Det finns inte ett enda sätt att veta om en baby är frisk eller inte, åtminstone till 10-12 veckor av graviditeten

Implantation kan äga rum inte där naturen menade det, men på väg till livmodern - i röret eller i livmoderhalsen efter att det trängt in i hålan. Detta är en ektopisk graviditet. Vid denna period skiljer sig den inte från den vanliga. Endast testen visar ränderna lite senare, och blodprovet för hCG bestämmer den reducerade nivån av hormonet under den aktuella perioden. Det är för tidigt att diagnostisera med ultraljud - barnets ägg är för litet att överväga.

Men det finns tecken som kan orsaka misstankar. Ofta utvecklas en ektopisk graviditet hos kvinnor som har tagit droger för att stimulera ägglossningen under lång tid och har upprepade gånger utfört aborter med inflammatoriska sjukdomar i bäckenorganen.. Mycket allvarliga svältningar i bäcken eller buken kan förekomma. I det här fallet kan den viktigaste symtomatiska bilden förekomma redan under den andra graviditetsmånaden.

En frusen graviditet uppträder på så kort tid som huvudsakligen beror på fetala genetiska abnormiteter, men påverkan av skadliga faktorer kan också leda till att livsaktiviteten upphör och embryot utvecklas. I detta fall är fostret kvar i livmodern under en tid - från 2 till 4 veckor. Då avlivar livmodern den på typen av missfall. Ett missfall under denna period brukar inte erkännas och tas som en försenad menstruation.

På grund av en minskning av immuniteten är infektionssjukdomar av både virus och bakterier inte uteslutna - angina, influensa etc. Kvinnor med en tendens till förstoppning kan utveckla eller förvärra hemorrojder.

rekommendationer

Tips för kvinnor är ganska enkla.

 • Leda det vanliga sättet att leva, eftersom graviditet inte är en patologi, inte en sjukdom, det förplikter dig inte att gå och lägga alla nio månader i den.
 • Försök att få tillräckligt med sömn - nu behöver du minst 9 timmar om dagen för en god natts sömn.Efter två remsor på provet, om ditt jobb är relaterat till nattskift, be din ledning att ändra ditt schema på grund av din situation. De har ingen rätt att vägra.
 • Lägg till fler grönsaker och frukter till din kost. Ge upp starkt kaffe och te, mycket socker och choklad. Undvik nu allergiframkallande livsmedel.
 • Gå och gå mer.
 • Tune in till gott - ditt barn kan inte känna ditt emotionella tillstånd, men med hormonalt blod uppfattar han ditt stresshormon (adrenalin, kortison, etc.).

Med en kraftig försämring, smärta, blödning, feber, ring en ambulans och försök att vänta på läkarlaget i den bakre positionen.

Andra månaden
Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa