Första månaden Tredje månaden

Andra månaden av graviditeten

Innehållet

Den andra graviditetsmånaden innehåller den viktigaste för utvecklingen av babyveckan - den femte, sjätte, sjunde och åttonde. Embryogenes är i full gång - en stor utveckling av en liten organism, lägger organ och system. Och eftersom den andra månaden anses vara en av de farligaste, som är förknippade med olika risker.

Allmän information

Beräkningen av graviditetstiden i praktiken av förlossningspersonal utförs av förlossningsveckor och exakt 4 sådana veckor i en obstetrisk månad. Men kalendermånaderna är olika - de är inte 28, men 30 eller 31 dagar, februari är kort och består av 28 eller 29 dagar. Observera att beräkningen av perioden inte är från dagen efter befruktningen, men från den första dagen i den sista menstruationsperioden. Det är termen som läkaren säger till er två veckor längre än den embryonala.

Den andra månaden börjar vid 4,5 veckor från den senaste månaden och slutar på vecka 8 inklusive. Det finns graviditetens första trimester - det viktigaste och viktigaste för hela graviditeten. Under den andra månaden förekommer den viktigaste metamorfosen hos barnet och hans framtida mor.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Barnutveckling

När den andra graviditetsmånaden börjar, och detta sker inom 3 dagar efter förseningsstart, är inte alla framtida mammor medvetna om att stora förändringar väntar på dem snart. Men majoriteten är redan medveten om vad som händer (testerna är redan "randiga", blodprov för hCG är positiva) och några började till och med toxemi.

Medan kvinnan behandlar diagnosproblem, letar efter sätt att presentera nyheten på ett originellt sätt för den framtida pappan, har barnet redan kommit långt - under den första månaden har han blivit från en enda zygotcell till en komplex organismer som börjar börja slå hjärtan.

Han lyckades övervinna äggledaren för att få fotfäste på livmoderns vägg. Det tar emot näring och syre från moderns blod, amnionen har redan bildats, vilket blir fostretsblåsan och korionen, som blir blöjan i framtiden. Av de germina lobes har prototyperna hos de inre organen redan börjat bilda. Den första började bilda hjärtat och stora kärl, såväl som nervröret.

I början av den andra graviditetsmånaden börjar barnets hjärta att slå. Detta händer i slutet av femte veckan. och redan den sjätte kan du säkert gå till ultraljudsrummetatt lyssna på hur det knackar Medan hjärtslaget inte skiljer sig från rytmen kan det variera från 80 till 110 slag per minut, men det kan redan höras om en ultraljudsskanning görs med en transvaginal sensor. Placeringen av urinvägarna, tarmarna och magen och huden är i full gång. Ett ackord visas, den lilla kroppen förvärvar höger och vänster sida, och alla organ läggs där de behövs.

5 veckor

Den här veckan är den första efter förseningen. Så länge som mamma tycker om vilket test som är bättre att köpa och vad fördröjningen i menstruationen kan associeras alls, har embryot uppnått mycket, och i slutet av denna vecka kommer han att ha sitt eget hjärtslag. Hjärtat har bara två kameror hittills, men det faller redan stadigt.

Bildandet av bakterieceller börjar i veckan. Det betyder inte att kön läggs, kön är känt från befruktningstiden, det är bara att antingen kvinnliga eller manliga sexceller bildas enligt genomet - XX eller XY.

Tillväxten av barnet denna vecka är från 1 till 1,5 millimeter, och krummen väger ca 1 gram.. Barnets storlek tillåter inte att se honom i ultraljudet för tillfället, i bästa fall kommer en mörk punkt - ett befrukat ägg att detekteras, men du bör inte räkna med det mycket med tanke på barnets parametrar. Men hjärtatslaget kan väl fixa ultraljudssensorn i slutet av veckan.

6 veckor

Den här veckan anser de flesta kvinnor att de är skyldiga att besöka läkaren av ultraljudsdiagnostik - jag vill verkligen se till att det verkligen är en graviditet att embryot har blivit implanterat och förankrat framgångsrikt. Det är redan möjligt att se barnet, mer exakt, för att se fostret ägg i livmodern. Storleken på barnet är fortfarande liten, men de har fördubblats, och det är i sig otroligt: barnets höjd - 3,4-4 mm och vikt - inom 1,5 gram.

Ett immunförsvar bildas, dess viktigaste organ läggs, i synnerhet tymuskörteln. Där, där handtag snart dyker upp, uppträdde karaktäristiska utstående höjder, och där ögonen skulle vara, uppträdde mörka punkter - visionsorganens rudiment. Små dimples dök upp på huvudets sidor. De kommer att bli öron i framtiden.

Embryot ser ut som ett främmande varelse, hittills finns inget av den mänskliga formen i den. Det stora huvudet, ögonen är punkter på sina sidor, fostrets svans. Barnet vet inte hur man ska röra sig, men snart kommer det att lära sig detta, eftersom bildandet av ett nervrör som kommer att bli hjärnan och ryggmärgen är i full gång.

7 veckor

Den här veckan motsvarar den femte embryonalen, det betyder att barnet har varit med dig i fem veckor redan, och det har blivit stort - Dess vikt är 1,5 gram och tillväxten når 6 millimeter. Vid ultraljud bestäms ägget otvetydigt. Om du jämför ditt barn med något konkret, kommer det att se ut som ett litet spannmål med vita bönor. Det finns en embryonal period, barnet kallas fortfarande som ett embryo. Han börjar lägga de första nervfibrerna, och redan i slutet av denna vecka kommer han att börja flytta, om än omedvetet - reflexivt.

Den här veckan börjar du bilda ögonbarn. Just nu behöver du konsumera vitamin A i enlighet med det dagliga behovet, inte mer. Tarmröret börjar splittras i sektioner, som då blir svalg, matstrupe, mage.

Barnets hjärta blir som vårt - det har redan 4 kameror, barnets kropp börjar cirkulera blod utan misslyckande. Ett genital tuberkel dyker upp på den plats där könsorganen senare kommer att vara. På tjejer och pojkar på den här tiden ser kullarna exakt samma ut.

Den här veckan bildar korionen den primära placentan med en tjocklek av ca en centimeter, vilken typ av blodflöde förändras, produkterna från barnets ämnesomsättning börjar komma in i kvinnans kropp. Därför börjar toxicos oftast eller intensifieras under denna period.

8 veckor

Den mest aktiva denna vecka är nervsystemet. Den bildas den snabbaste. Krummens hjärna har redan separerats från ryggmärgen, cerebellan är på väg framåt. Bildandet av nervfibrer i en liten kropp fortsätter. Barnhöjd - 2,5 centimeter. Det liknar en druva. Ansiktets utformning börjar och bildandet av vulvar-tuberkeln hos de yttre genitala organen börjar enligt den typ som genomet är - man eller kvinna. Kön är ännu inte möjligt att bestämma.

Embryot upprätthåller fortfarande denna status. Under den tredje månaden av graviditeten börjar det kallas mer respektfullt - "foster", men det kommer inte att ske tidigare än 9-10 veckor, när barnets utveckling är avslutad.

Vad känner en kvinna?

Huvudskylten och symptom på graviditet i början av denna månad är frånvaron av menstruation. Det är detta faktum som kan leda en kvinna till tanken att hon inte är ensam nu. Menstruationen startar inte eftersom en hög progesteronnivå stör denna process. Detta hormon börjar producera omedelbart efter ägglossningen.Den förbereder endometriumet för implantation, vilket gör den tjockare och mer spröd, det undertrycker delvis kvinnans immunitet, så att aggressiva immunceller inte betraktar embryot som ett alienobjekt att förstöras. Låga nivåer av progesteron kan leda till missfall på ett tidigt stadium.

Alla förändringar som sker i den framtida moderens kropp under den andra månaden av graviditeten, på ett eller annat sätt i samband med verkan av progesteron. Detta hormon har många biverkningar, vilket manifesterar sig i kvaliteten på vissa symtom.

Den vanligaste känslan i denna period är en viss illamående, särskilt på morgonen. I vissa kvinnor börjar allvarlig toxicos vid vecka 5-6.. Mekanismen för dess utveckling har inte studerats tillräckligt, men det antas att det är nära besläktat med svaret på kvinnans immunitet som svar på progesterons undertryckande effekt. Ju starkare den kvinnliga immuniteten är (desto friskare är den) desto starkare kan tecknen på toxicos vara.

Illamående kan orsaka inte bara mat eller lukt. Det kan vara praktiskt taget orsakssamband. Om kräkningar upprepas mer än 7-8 gånger om dagen ska du rådfråga en läkare för att förhindra uttorkning.

Den näst vanligaste symtomen är halsbränna och förstoppning. Båda är också biverkningar av progesteron. Eftersom hormonet minskar muskeltonen (detta är viktigt så att livmodern är så avslappnad som möjligt) minskar tonen i resten av musklerna i de inre organen, vilket leder till förstoppning och halsbränna.

Vanligtvis i den andra månaden finns det en förändring i smakpreferenser.. Om en kvinna inte tyckte om jordgubbar förut, just nu kan hon okontrollerat vilja äta henne, vissa vill ha pickled gurkor, vissa vill ha kött. I allmänhet är det ganska individuellt. Vi säger omedelbart att missbruk i mat inte påverkar barnets kön och inte kan prata om det. Kvinnor som åt ätliga gurkor och fött en tjej hittas inte mindre ofta än kvinnor som åt sötsaker och så småningom födde en liten pojke.

Bröstkörtlarna är förstorade. En kvinna kan vara uppmärksam på detta omedelbart efter förseningen. Bröstvårtan blir känsligare (bröstkörteln är hormonberoende, den reagerar snabbt på förändringar i hormonnivåerna). Blodtillförsel till bröstet är förbättrat, små blåaktiga blodkärl kan uppträda, och så kallade Montgomery hillocks kan förekomma på areola cirklarna med 6-7 veckor.

På grund av det faktum att blodtillförseln till bekkenorganen blir mer aktiv ökar frekvensen av urinering. Det är viktigt att det inte är associerat med någon smärta eller förändring i urinens färg och klarhet. Detta kan vara ett tecken på cystit, pyelonefrit.

Cystitis förvärras i den andra månaden ganska ofta, eftersom immuniteten är reducerad, och bakterier från tarmen kan väl komma in i urinvägarna och urinblåsan, vilket orsakar inflammation. Trevliga förändringar kan förekomma i framtida moderns utseende - huden under verkan av progesteron blir mer elastisk, vacker, kvinnan verkar glöda inifrån, hennes hår blir mer glänsande och på kinderna på grund av den ökade blodvolymen i kroppen spelar ofta en vacker rodnad.

Storleken på buken skiljer sig inte från icke-gravidens tillstånd - det är ännu inte möjligt att bestämma en "intressant position" från den. Men kvinnan kan redan börja känna sig ganska gravid för sig - en liten tyngd, en känsla av fullhet i underlivet - normala känslor, eftersom livmodern redan har börjat växa, hennes blodcirkulation har förändrats.

Utsläpp är normala under den andra månaden förblir transparent eller mjölkaktig, utan blodproppar eller andra ingrepp. En variant av normen anses också gulaktig urladdning - i en sådan färg fläckar dem med progesteron, som startade storskaliga processer för att omstrukturera den kvinnliga kroppen till behoven hos fostret som växer i den.

Förutom ovanstående denna månad noterar de flesta kvinnor dessa känslor:

 • ökad sömnighet, som inte försvinner även efter en tillräcklig sömn.
 • instabilitet av humör (en kvinna är sentimental och gnällande, då irritabel och aggressiv);
 • överdriven drooling (särskilt på natten och i sömn);
 • huvudvärk (vanligtvis på eftermiddagen och kvällen)
 • sömnstörningar, sömnlöshet, ångest och ångest.

Vilka tester och analyser behövs?

Vanligtvis under den andra månaden är kvinnor registrerade på förlossningskliniken. Den bästa tiden för detta anses vara en period på 6-8 veckor. Men framtida mamma kan registreras vid någon annan tidpunkt, det är bara att läkaren i receptionen kan bekräfta graviditeten. Fördröj inte besöket hos läkaren. Tidiga villkor är den bästa perioden för att identifiera eventuella risker och patologier, förutom att för en tidig registrering (upp till 12 veckor) får en kvinna från staten en bonus - en liten summa.

När du registrerar passet:

 • allmänna och biokemiska blodprov;
 • koagulogram - analys av blodkoagulationsfaktorer och bestämning av hemostasprocesser;
 • blodprov och Rh-faktor (om en kvinna har en negativ Rh, ska samma test tas av sin make eller barnets biologiska far för att bedöma sannolikheten för Rh-konflikten).
 • blod för HIV-status, syfilis, hepatit B och C;
 • blod för infektionssjukdomar (TORCH);
 • urinanalys;
 • vaginalt smear.

Dessutom kan ett intyg från en allmänläkare eller någon annan specialistläkare krävas om en kvinna har kroniska sjukdomar (för hjärtpatologier från en kardiolog, för magproblem från en gastroenterolog). En ultraljudsskanning görs också för att se till att graviditeten är livmodern, att barnet utvecklas, att det är livskraftigt. Räkna antalet foster i livmodern, bedöma tillståndet av livmoderhalsen och äggstockarna.

Under den andra graviditetsmånaden kan röntgen inte tas, metoder för invasiv och icke-invasiv prenatal diagnos tillämpas inte.

Möjliga problem och komplikationer

Vilka komplikationer kan vara under den aktuella perioden, otvetydigt svårt att svara på.

De vanligaste patologierna som:

 • hotat missfall (underliv, blodig eller brun urladdning, det finns tecken på deformation av äggstocken genom ultraljud, minskad koncentration av progesteronhormoner eller hCG);
 • retrochial hematombildas på platsen för en liten avlägsnande av korionen från livmodern (det finns spottande sekret från könsorganen, det kan vara svagt värkande smärta i nedre delen av ryggen eller underlivet);
 • anembrioniya (frånvaro av fostret i ägget) bestäms av resultaten av ultraljud;
 • ektopisk graviditet - fixering av ägget utanför livmodern, till exempel i röret eller livmoderhalsen;
 • missad abort - stoppa fostrets utveckling och dess död på grund av genetiska avvikelser eller de negativa effekterna av teratogena faktorer.

Med tanke på att en kvinna har nedsatt immunitet, viktigt att skydda mot infektiösa och virala sjukdomar, för just nu kan de vara de farligaste för att en baby växer i livmodern. också Det rekommenderas inte att ta mediciner (särskilt antibiotika och psykotropa läkemedel) utan tillstånd från läkaren. De flesta droger har en teratogen effekt på fostret och kan leda till att hans kropp bildas med fel - till utvecklingsfel.

rekommendationer

Den här månaden kommer att passera på bästa sätt om en kvinna följer följande tips.

 • Gå mer i frisk luft, gå till fots - nu kommer det att vara fördelaktigt, särskilt om det finns giftos.

 • noggrant titta på ditt tillstånd och eventuella ändringar. Med uppkomsten av onormal urladdning, smärta, frekvent illamående är det viktigt att konsultera en läkare så snart som möjligt. Upp till 90% av alla gravida kvinnor med hot om missfall, med snabb behandling, bevara graviditeten och föda helt hälsosamma barn i god tid.

 • Ta hand om din egen mat. Den andra månaden är den bästa tiden att göra din kost och börja följa den. Sate den med färska grönsaker och frukter, mejeriprodukter, protein mat. Om du är vegetarian, gör ett undantag och börja äta fisk, ägg och mjölk i små kvantiteter. Barnet har nu ett stort behov av protein, det är byggmaterialet för sina organ.

 • Ät bråkigt - 4-5 gånger om dagen i små portioner. Detta är särskilt viktigt om det är plågat av toxemi. Starv och övermål kan inte.

 • Kön i den andra graviditetsmånaden kan vara förbjuden. endast för dem som har avslöjat graviditetspatologier - hotet om missfall, retrochoriat hematom, progesteronbrist. I varje fall kommer läkemedelsbehandling och sexuell vila att ordineras.

 • Flyg med flyg, åka på en resa på denna period är inte förbjudet. Men du borde fokusera på dina egna känslor. Om det inte stämmer med dig, gärna ta en affärsresa eller semester. Det viktigaste - överhett inte i den öppna solen på stranden och frys inte i Grönlands glaciärer. Allting är helt acceptabelt.

 • Låsa inte ned stressen på kroppen.. Vid den här tiden, när embryogenesen pågår, är det viktigt för en kvinna att förbli lugn till varje pris. Om någon eller något sätter dig i balans, kom ihåg att stresshormoner måste släppas (nervös, erfaren rädsla, ilska, irritation - gå till fots, tvätta disken, adrenalin används gradvis med muskulösa åtgärder). Spänningen i denna period kan orsaka missfall, missad abort, fostrets missbildningar.

Besök läkaren. Den här månaden är det tillräckligt att göra det en gång.

Första månaden Tredje månaden
Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa