Andra månaden Fjärde månaden

Tredje månaden av graviditeten

Innehållet

Den tredje månaden av graviditeten för många kvinnor är den mest smärtsamma. Toxik och rädsla för barnet (den farligaste perioden av intrauterin utveckling är på gång!) Kan mycket komplicera kvinnans liv och välbefinnande. Men å andra sidan fyller den tredje månaden första trimestern och efter det kommer en betydande lättnad. Denna period är mättad med undersökningar, analyser, kvinnan skickas till första prenatal screening.

Allmän information

Den tredje månaden omfattar 9,10, 11, 12 och hälften av 13 förlossningsveckor. Termen bör börja räkna från den första dagen av den sista för att bli gravid menstruation.Sedan dagen för befruktningen kan man inte fastställa i de flesta fall. Den embryonala perioden (från uppfattningen) är i genomsnitt två veckor mindre än förlossningsvården, eftersom kvinnan inte ens är gravid under de första två veckorna, bara den 14: e dagen som hon ägglossar och uppfattningen blir möjlig.

Den tredje månaden är inte utan anledning ansågs vara en av de svåraste - de flesta förväntade mammorna känner sig mycket värre, och det finns inget sätt att vila före mammaledigheten. I slutet av den tredje månaden kommer den mest gynnsamma tiden att informera föräldrar, släktingar och äldre barn om de är i familjen om den kommande påfyllningen.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Barnutveckling

Den tredje graviditetsmånaden fullbordar embryogenesperioden. Din bebis börjar börja kallas inte längre ett embryo, utan ett foster. Så det kommer att vara upp till födelsen. Det finns inga tecken och symptom på graviditet, förseningen till början av den tredje månaden varar redan i 5 veckor och under denna tid lyckades många kvinnor inte bara göra testet utan också att besöka läkaren, registrera sig i samrådet och göra den första ultraljuden för att se till att barnet utvecklas normalt.

Barnet har kommit långt - från en enda cell-zygot med en unik genetisk uppsättning har han blivit en fullfjädrad multicellulär organism som har slutfört bildandet av alla inre organ. Under den tredje månaden kommer nästan alla organ och system att visas och börjar arbeta med honom.

Krummhjärtan knackar redan med självsäkerhet och rytmiskt, det hörs perfekt under ultraljudsdispositionen. Alla organ läggs och inte bara på mobilnivån. Många organ har redan börjat fungera.

Vecka 9

Nervsystemet bildas aktivt. Baby lärde sig att flytta handtagen och vid den nuvarande tiden behärskar hon en ny färdighet - hon lär sig att öppna sin mun på ett reflex sätt. Krummet ser ganska konstigt ut: ett stort huvud jämfört med kroppen, ögonen bred ifrån åt höger och vänster om ansiktet, öronhål, fenor i stället för fingrar, korta, knappt markerade ben, en embryonal svans som redan börjar minska. Snart kommer det inte att finnas någonting alls - svansbenet.

Denna vecka är behovet av kalcium högt, eftersom grunden för mjölktänder läggs.. Barnets hjärna får ett viktigt tillägg - hypofysen. Bildandet av huvudnervenbuntarna börjar. I slutet av vecka 9 börjar barnet knyta händerna i nävar.

Levern producerar immunceller, lymfocyter, är involverade i njur- och sköldkörtelns aktivitet. I slutet av veckan startar den unga placentans funktion. Från och med nu är barnet bättre skyddat.Sedan barnplatsen arbetar inte bara brödvinaren och syreleverantören utan också en tillförlitlig barriär som kommer att kunna hålla tillbaka några skadliga ämnen från moderblod och förhindra att de kommer in i krummens kropp.

Barnet väger redan nästan fem gram, det är redan fem centimeter långa.

10 veckor

Barnet har upphört att vara ett embryo. Foster- eller fosterperiod började. Han är nu - ett foster i livmodern, och alla hans inre organ har bildat och ser exakt ut som hos vuxna, naturligtvis justerat för storlek. Vid denna tid försvinner svansen. Barnet har vuxit till tio gram och har vuxit till nästan 6 centimeter.

Nu är det mest intensiva taket att bilda nervsystemet. Krummens hjärna är redan två-halvkvarts, men det vet fortfarande inte hur man ska styra kroppens organ och rörelser. - Det finns inget nödvändigt antal neurala anslutningar. De börjar bilda just nu, och efter några dagar försöker barnet ta händerna i ansiktet.

Barn börjar dricka fostervätska. De är härledda genom njurarna - en crumb pisses i samma miljö. Det borde inte oroa sig - sammansättningen av fostervätska självrengöring var 3-4 timmar.

Inom ett barns sken uppträdde fler mänskliga egenskaper - han har nu läppar, en liten näsa och auriklar börjar bildas. Nacken sticker ut och barnet får möjlighet att rulla huvudet. Vid nuvarande tid blir behovet av kalcium högre, eftersom det börjar processen med benavstötning. - De var mjuka, broskiga, nu måste de bli svåra.

Från och med nu blir barnet mer läsbart - smaklökar bildar sig på tungen och snart får smulan att skilja sig från olika smaker av fostervätska (deras smak beror på vad kvinnan äter).

11 veckor

En viss interaktion börjar bilda mellan de inre organen - alla delar av barnets kropp lär sig att arbeta "som ett lag". Och barnet börjar gå upp i vikt. Nu har krummen vuxit till 15 gram och har vuxit till nästan 8 centimeter. Han simmar i fostervätskan, men mamma kan inte känna sin beröring från insidan.

Baby lärde sig att ta tag i navelsträngshandtag. Från denna tidpunkt kommer han att ha något att uppta en kort fritid, för det mesta av dagen är han i ett tillstånd nära sömnen.

Huvudet börjar krympa, och snart kommer barnet att se mer proportionellt ut. Ögonen har nästan flyttat till framsidan av huvudet, bildandet av strukturerna i synens organ börjar.

Vid denna tidpunkt får barnet färdighet, vilket ger honom möjlighet att gå - han skjuter fötterna från några hinder som han möter i fri simning, till exempel från livmoderns väggar.

12 veckor

Vid denna tidpunkt kan mamman titta på hennes bebis under prenatal screening, vilket inkluderar ultraljudsdiagnostik. Barnet har vuxit till 11 centimeter och väger nu nästan 20 gram.

Ansiktsstrukturerna fortsätter att ta form. Ögonen har tagit plats på ansiktet, de små öronen får stötar, ögonlocken och näsan växer - storleken kan även mätas med ultraljud. Tack vare näsan upphör ansiktet att se platt ut.

Baby har lärt sig att suga - den här reflexen är viktig för överlevnaden efter födseln. Och vissa barn kan redan helt suga sin egen näve eller ett finger (fingrarna är förresten också separerade från "flipper").

Ibland börjar tarmarna spontant kontrakt. Flickornas sexstöt stannar i klitoris och labia, och pojkens bump blir en liten penis. En erfaren ultraljudsspecialist kan redan överväga krummens golv, men utan garantier - organen är fortfarande mycket små.

Visas ansiktsuttryck - barnet börjar vikta läpparna i ett rör. Och han vet hur man gör ett dyster uttryck.

13 veckor

Växande barnvikt. Nu har han nått 30 gram med en tillväxt på 12 centimeter.. Barnet är mycket tunt, skrynkligt, scarlet eller lila. Genom den tunna huden är alla tillgängliga blodkärl synliga.Fostret har inte ett lager av subkutant fett, på grund av vilket huden blir rosa. Bygg upp det här laget ännu för att vara.

Fostrets överdelar är mycket längre än de lägre, men benen förblir inte i skuld och börjar växa aktivt. Speciellt stor verkar foten.

Fostret börjar höra, men bara en lågfrekvent vibration - ljudet av moderns hjärta, en resonans från ljudet av hennes röst. En fullständig hörsel är ännu inte möjlig, eftersom processerna att felsöka arbetet med inre öratets konstruktioner ännu inte har slutförts.

Vissa som gör ultraljud vid denna tid kan få tur - de kommer se hur barnet har lärt sig att krama - medan han kramar sig, men efter födseln kommer den här reflexen att hjälpa honom att krama sin mamma.

Bildandet av vokalbandet.

Kvinnans välbefinnande

Många tror att toxicos måste vara närvarande under normal graviditet. Det här är en stor missuppfattning. Toxos kan tillskrivas snarare komplikationer av graviditet än normalt. Inte alla kvinnor under den tredje månaden lider av illamående och intolerans av lukt och mat, och det är normalt. För sådana kvinnor är uttalandet att den tredje månaden är svår och smärtsam som absurd - det är lätt och vackert för dem, de har ingen mage, det är inte svårt att gå, kvinnor fladdrar.

Om det finns giftos är det viktigt att se till att det inte är starkt. Om kräkningar upprepas upp till 10 gånger om dagen, är det nödvändigt att konsultera en läkare för att få stödjande behandling, eftersom barnet har ett brådskande behov av användbara ämnen, och moderns hungerstrejk och uttorkning kan inte hjälpa honom.

I vissa fall är det bättre att "vänta ut" det svåra graviditetsstadiet på sjukhuset, där näringsämnen och saltlösningar kommer att administreras intravenöst.

Oavsett närvaro eller frånvaro av toxicos kännetecknas alla gravida kvinnor under denna period av sådana känslor och förändringar.

 • midja börjar bli suddig, i slutet av den tredje månaden finns det nästan alltid en känsla av fullhet i buken, även om det i de flesta gravida kvinnor fortfarande inte tillåter andra att gissa att kvinnan är i en "intressant position".
 • mage kan redan lite börja att dyka upp i tunna kvinnor och kvinnor med ett kliniskt smalt bäcken, i multiparösa, om de är gravid med tvillingar.
 • bröst avsevärt ökad i storlek - det ser ut hällt, vackert, bröstvårtor är mycket känsliga. Vanligtvis är den här förändringen mycket lyckliga framtida pappor. Bröstvårtor vid denna tid kan försvaga eller delvis ändra pigmenteringen, Montgomery's hillocks bulge.

Nästan alla framtida mammor under den tredje månaden klagar på ökad sömnighet. Även om en kvinna går till sängs i tid och får en god natts sömn (8-9 timmar), på morgonen känns hon fortfarande trött. Situationen förvärras av det faktum att ingen frigörs från behovet av att gå till jobbet, att studera, och därför måste du ständigt kämpa med viljan att sova.

Alla aptit förändras: vissa börjar äta mycket och ofta och känner fortfarande hunger, andra kan inte ta sig att äta ens den produkt som de brukade älska.

Alla processer i den framtida moderens kropp styrs nu av huvudgraviditetshormonet, progesteron. Det påverkar stämningen och mentala tillstånd - det förändras ständigt, känslomässigt är en kvinna väldigt instabil, känslig, en liten sak kan göra henne arg. På grund av progesteron observeras systematiska huvudvärk, särskilt på kvällen. Samma hormon, utan vilket bär fostret är omöjligt, hjälper till att minska livmoderns muskelton och samtidigt påverkar andra organers muskler, så halsbränna kan uppstå, förstoppning börjar och förvärras eller uppträder för första gången en så obehaglig sjukdom som hemorrojder.

Många kvinnor klagar över ökad salivproduktion, det är särskilt märkbart på morgonen när det finns en våt plats på kudden. Gummi kan börja blöda, och det är normalt normalt, men det är fortfarande värt att prata med en läkare om att ta vitaminer och kalciumtillskott efter behov. (om det biokemiska blodprovet visar en brist på detta element).

Normal urladdning under denna period är måttlig, lätt eller något gulaktig, homogen i konsistens, luktfri, inte smutsig kläder.

Brun, rosa eller grönaktig urladdning kan inte vara normen - när de dyker upp bör du omedelbart kontakta en läkare, eftersom de kan prata om förekomst av infektion, hotet om missfall.

Nödvändiga analyser och undersökningar

I den tredje månaden av graviditeten Kvinnor brukar redan stå på apoteket i förlossningskliniken. Om detta inte är klart måste du skynda dig, Trots allt, från 11 till 13 veckor, genomförs den första prenatalundersökningen, vilket är den mest informativa för hela graviditeten, som syftar till att identifiera riskerna med att ha en bebis med kromosomala abnormiteter.

Skärmen godkändes av Rysslands ministerium för hälsa, men kvinnan har all rätt att vägra det, medan hon fortfarande är i mörkret om huruvida hennes barn är hälsosamt. Screening innehåller ett blodprov från en ven och en ultraljudsundersökning av fostret. Båda diagnostiska komponenterna syftar till att identifiera särskilda tecken, markörer av möjliga avvikelser. Då bearbetar ett speciellt datorprogram data baserat på ålder, närvaron av dåliga vanor och andra faktorer, och ger resultatet - hög risk, medium eller låg.

Den första screeningen avslöjar indirekta tecken och risker för Edwards, Turner, Downs syndrom, Cornelia de Lange, Smith-Lemli-Opitz syndrom, Patau, såväl som neuralrörsdefekter. Om låga risker avslöjas är det inget att oroa sig för. Nästa screening kommer bara att vara 16-20 veckor. Om riskerna är höga kommer kvinnan att bli ombedd att genomgå ytterligare forskning - en biopsi av korionisk villi (99% noggrannhet i analysen), ett prenatalt icke-invasivt DNA-test (NIPT) med en säkerhet på 98-99%. Men en kvinna har också rätt att vägra dem om hon tror att hon inte behöver denna information, och hon kommer att acceptera barnet av någon, med eller utan syndromet.

Dessutom, under den tredje månaden, ge en generell analys av urin, blod.

Dessutom rekommenderas en kvinna att genomgå den första läkarundersökningen av relevanta specialister - besök en allmänläkare, tandläkare, ENT kirurg, oculist, kirurg.

Dessa specialister borde lämna sina betyg på undersökningen och hennes hälsotillstånd i framtida moderns växelkort.

Vilka faror kan ligga framför?

Trots att huvudstadierna av organogenes är över, hotar effekterna av alkohol, teratogena läkemedel, nikotin och strålning fortfarande utvecklingen av organ. Också vid denna tidpunkt identifieras följande patologier oftare:

 • funktionellt misslyckande i livmoderhalsen (ICN)
 • högt vatten och lågt vatten
 • intrauterin infektion;
 • ökad muskelton i livmodern och hotet om missfall
 • previa chorion;
 • missad abort.

Oftast dör ett foster med genetiska abnormiteter eller kromosomala "buggar" spontant före den tionde veckan av graviditeten, eftersom dess vidare utveckling inte är möjlig.

En kvinna vid denna tid behöver skydda sig från den minsta risken för infektion med toxoplasmos, röda hundar, mässling och vattkoppor, akut herpesinfektion. Inte mindre farlig vid denna tidpunkt kan vara tuberkulos, syfilis.

Rekommendationer till förväntade mammor

Säker att passera den tredje månaden och gå in i fjärde kommer att hjälpa enkla tips.

 • I den tredje månaden flyg är inte förbjudet om en kvinna mår bra. Om du ska åka på semester, kom ihåg att vistelsen i den öppna solen inte kommer att gynna, eftersom det ökar sannolikheten för överdriven pigmentering, solstråle och solbränna.
 • Om det inte finns några komplikationer och risken för abort är kön tillåtet - Han hjälper en kvinna att normalisera humör.Men om det finns symptom på ett eventuellt hot (ovanlig urladdning från könsorganen, ryggsmärta i underlivet), rekommenderas inte bara den behandling som doktorn ordinerar utan också fullständig sexuell vila.
 • Vid slutet av den tredje månaden kan vanliga kläder bli obekväma. Det är viktigt att byta ut det med en mer rymlig. - Tummies kan inte pressas med gummiband eller bälten från byxorna, ha på sig för snäva kläder. Det är nödvändigt att avstå från att bära skor med höga klackar - detta ökar sannolikheten för fall, skador och åderbråck, eftersom blodcirkulationen i bäckenorganen och underbenen har ökat markant.
 • Korrekt organisera mat - i kosten bör inkludera grönsaker och frukter, kött, fisk, mejeriprodukter, spannmål. Du bör vägra butiksjuka i lådorna, från kolsyrade drycker, konfekt, rökt kött och syltade produkter.
 • Från den tredje månaden Det är viktigt att börja kontrollera viktökning. För att göra detta måste du vägas vecka, samtidigt, på tom mage efter att ha besökt toaletten. Uppgifterna registreras i en anteckningsbok och visas till doktorn vid närmaste undersökning - denna taktik hjälper inte bara att se fettavlagring, om kvinnan övervinner men också i tid upptäcker farliga former av toxicos i samband med ödem av inre organ och vävnader.
 • Var uppmärksam på ditt tillstånd - med de minsta förändringarna och avvikelser från normen bör du omedelbart kontakta en läkare. "Farliga" veckor av graviditet ännu inte över, även om risken för missfall redan har minskat jämfört med den andra graviditetsmånaden.
 • Om du lider av toxicos, försök använda mer vätska.för att förhindra uttorkning. Var noga med att ta ett multivitamin för kvinnor i en "intressant position".

Mer information om hur barnet utvecklas just nu finns i följande video.

Andra månaden Fjärde månaden
Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa