Tredje månaden Femte månaden

Fjärde månad av graviditet

Innehållet

Den fjärde graviditetsmånaden ger vanligtvis mödrarnas liv mer lugn, uppmätt. Hon har redan blivit vana vid sin nya position, hennes kropp har anpassat sig till de revolutionära förändringar som kännetecknar det förflutna första trimestern, och de viktigaste farorna för mor och foster är kvar.

Det är inte så svårt att bära ett barn, kvinnan är aktiv och full av energi. Hon har nytta av sin position och nya status.

Allmän information

Den fjärde trimestern, som ofta kallas den "gyllene", öppnar den fjärde månaden av graviditeten, eftersom en kvinnas tillstånd fortfarande tillåter henne att göra allt hon tycker om, inte att begränsa sig till kost och fysisk aktivitet samtidigt som hon inte är så orolig över graviditetsresultatet, eftersom Risken för missfall är signifikant minskad efter utgången av första trimestern.

Den fjärde månaden inkluderar 14, 15, 16, 17 veckor och tar delvis flera dagar från den 18: e veckan. Fyra fullständiga obstetriska månader - 16 veckor, men förlossnings månader skiljer sig från kalendern eftersom de har exakt 4 veckor och lite mer i kalendermånaderna.

Således, om vi beräknar graviditeten i obstetriska månader, varar det 10 månader och kalendern - lite mer än nio.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Barnutveckling

Frukten har uppnått stor framgång: absolut är alla inre organ och system bildade och alla arbetar redan, förutom för lungorna. Men lungorna går inte i viloläge - de börjar svullna och komma ibland ibland - barnet "repeterar" andningsrörelserna. Så bröstet kommer att expandera med självandning efter födseln. Det blir intressant att veta hur barnet känns varje vecka.

14 veckor

Tänk dig en mogen persika. Det här är storleken på barnet nu. Han växte till 13-14 centimeter och fick upp till 50 gram. Med en sådan fast viktökning är inte tillräckligt. Därför ser barnet ganska ynkligt ut - en mycket tunn, all rynkad och röd bebis, som inte har någon subkutan fettvävnad, ser inte ut som bilder av söta babydockor från affischer om graviditet och förlossning. Men det är tillfälligt.

Hårlinjen på huvudet började växa - det finns barn som redan har en mycket imponerande frisyr under längden, men hittills är alla barnen utan undantag blonda. Det finns inga pigment i barnens kropp som färgar hud och hår. Men din bebis har redan fått sitt eget identifieringsskylt - fingeravtryck. Hudmönstret på fingertopparna upprepas inte, ditt barn är redan unikt.

Den optiska nerven når graden av utveckling, där barnet inte längre behöver vara i konstant mörker. Ögonen, vars bildning fortsätter, börjar redan skilja ljus från mörkret. Om du skickar ett mycket starkt ljus på kvinnans mage börjar barnet blinka och hans rörelser blir rastlösare och aktiva.

Hjärnan börjar gradvis upprätta kontroll över arbetet med organen och systemen i den lilla organismen. Men det är för tidigt att prata om fullt samordnade rörelser. Förresten, barnet har för närvarande befäst ett leende, men här är det fortfarande omedvetet, det är en reflex sammandragning av ansiktsmusklerna.

15 veckor

Din skatt i livmodern blir smartare - på den här tiden börjar de första gyrorna och spåren i hjärnan dyka upp.I samband med detta börjar nya celler i nervsystemet, neuroner, bildas i en breakneck-takt. De interagerar och bildar de första neurala anslutningarna.

Barnet blir mer mobil. Hela kroppen är täckt av ett tjockt smörjmedel som skyddar huden så tunn som pergament från effekterna av fostervätska. Smörjmedlet är fixerat på huden med ett lager av tunt hår utan pigmentering - lanugo. När huden blir starkare börjar lanugo att falla ut och smörjmedlet kommer att försvinna. För förlossning kommer den att förbli endast i djupa hudveck.

Barnet växte upp till 16 centimeter. Slutligen har vikten flyttat från sin plats - nu når den nästan 100 gram. Levern fungerar, gallbladderens och kanalens arbete börjar. Galna, kommer in i tarmarna, målar de ursprungliga avföringarna (meconium) i mörkgrön eller till och med svart. Så här ska barnet tömmas i flera dagar efter födseln.

Pojkarna får sitt eget könshormon denna vecka. Testosteron börjar syntetiseras. Flickor har inte egna könshormoner - de växer bra under påverkan av moderns hormoner.

16 veckor

Det antas att barn under denna period börjar ha drömmar. Men fysiologer är säkra på att det här är en felaktighet. Drömmar kommer att vara tillgängliga för spädbarn lite senare, när vissa delar av hjärnan är mogna, men för ögonblickets ögonbollar kan ögonbågens små darrningar under tätt slutna ögonlock bara betraktas som början på ögonmuskulärens arbete. Deras formation är precis avslutad. Ögonlocken själva har förvärvat cilia. Den främre delen av hjärnan växer aktivt, så pannan börjar sticka något framåt.

Din bebis har vuxit till 17 centimeter, och viktökningen är ca 30-40 gram, nu väger den nästan 130 gram.

Alla muskler bildas, men inte alla är fortfarande användbara. En av de första som förvärvar förmågan att flytta och komma i ansiktet efterliknar musklerna, och arsenalen i olika ansikten och grimaser expanderar.

Hörapparaten når en ny nivå - nu är krummorna i högfrekvensområdet tillgängliga. Han hör telefonen ringen, och skiljer redan sin mors röst från sin far.

Barnet har en blodtyp och Rh-faktor, och dess eget hemoglobin framträder vid den aktuella tiden. Vid ultraljudsskanning kan du exakt bestämma barnets kön.

17 veckor

Barnet har bemästrat vad vuxna spädar honom flitigt efter födseln - han spetsar och gäspar. Hans utseende förvärvar individuella drag. Om embryon liknar varandra, så är det på detta stadium uppenbara skillnader - den karakteristiska formen på näsan eller högpannan, långa ögonfransar eller tjocka ögonbryn. Barnet börjar förvärva de yttre funktioner som ges till honom av naturen och genomet från föräldrarna.

Barnet har vuxit upp till 20 centimeter, väger mer än 160 gram och nu kommer vikten att bli mer aktiv, eftersom den här veckan börjar bilda subkutan fettvävnad för att gradvis rädda barnet från att vara tunt.

Barnet kan göra den första medvetna rörelsen - tidigare var de alla ofrivilliga. En instinktiv färdighet som räddar människors liv bildas - självförsvarets instinkt. Om barnet nu är rädd av ett högt ljud kommer han att krympa, gruppera.

Redan kan mutanta människor börja känna de små barnens första rörelser. Primordiala damer måste vänta ett par veckor.

Framtida mors hälsotillstånd

Livet blir bättre, och även de som lider av otrolig toxicos känner det. En kvinna märker att hon började se bättre ut (i de flesta fall så är fallet). Håret blir mer lysande, starka naglar, förbättrar hudens färg och tillstånd. Allt detta gör hormonprogesteronet för den framtida mamman, vilket skapar alla förutsättningar för en lyckad reproduktion av avkommor.

Hälsotillståndet underlättas omedelbart i flera riktningar. Den psykologiska och känslomässiga bakgrunden börjar gradvis avgå.Ohållbara reaktioner, rasande känslor och tårighet med irritabilitet är en sak från det förflutna, som psyken anpassar sig till nya förhållanden. Den växande livmodern stiger högre, den har redan gått bortom bäckenet och är nu i bukhålan. Dess storlek är inte starkt begränsad av andra inre organ, så det finns inget stort besvär, men det finns lättnad - trycket på blåsan har minskat, ofta urinering slutar stör den förväntade mamman.

Bröst växer upp ytterligare en halv storlek och representerar nu en speciell stolthet för kvinnor. Bröstvårtorna kan mörkas, små bultar kan dyka upp på dem, vilka kallas Montgomery tubercles. Bröst i denna period skadar vanligtvis inte, det finns bara en liten känsla av överkänslighet i bröstvårtan. I multiparöst kolostrum kan börja utsöndras.

Progesteron gör allt för att få barnet att trivas i livmodern - lagrar glukos och fett i kvinnokroppen vid svält, mjukar livmodermusklerna, tar bort ton. Men han har också biverkningar - så det är han (och inte hårväxten på barnets huvud, som många tror) som orsakar frekvent halsbränna, ökad gasbildning och periodisk störning i tarmarna.

Tecken på graviditet vid denna tid inkluderar ofta trötthet, men det jämför inte med halvsömnstillståndet där kvinnan stannade under första trimestern.

Kvinnan fortsätter att förändra smakpreferenser, det finns några egenskaper. Vissa människor börjar äta salt, även om de inte gillar sådan mat innan, andra vill lukta skenorna i tunnelbanan, och fortfarande kräver andra att deras man snabbt får dem färsk jordgubbar i februari. Detta är inte relaterat till lusten, så många tror. En kvinna behöver faktiskt vad hon frågar. Under en längre tid försökte medicinen förklara detta behov genom att säga att barnet saknar något som finns i den önskade produkten. Men senast övergavs den här versionen, och orsaken är oklara.

När man går länge eller står står låret ömt. Men det betyder inte att smärtan är skarp. Tal om ett litet i underlivet och nedre delen av ryggen - sådana känslor beror på att sprainerna håller livmodern. Detta är normalt, oroa dig inte.

I ett lugnt tillstånd, som ligger på ryggen, kan kvinnor som inte föder för första gången, i slutet av den tredje månaden redan känna barnets första rörelser. Ju mer aktiva kvinnan, ju mer hon rör sig, desto mindre är chansen att känna tårningarna i smulorna så tidigt. Vanligtvis känns kvinnan den första rörelsen på kvällen innan hon går och lägger sig, när hon är helt avslappnad.

mage

Mage vid 4 månaders graviditet kan redan vara visuellt. Tidigare kommer det att visas i tunna kvinnor. För fullständiga damer kan en intressant position vara omärkbar vid ett senare tillfälle. Magen växer på grund av utloppet av livmodern från bäckenet och dess gradvisa uppstigning. Magen ser väldigt snygg ut, den är liten, och det finns ingen mening att gissa om pojken är i den eller att tjejen är i form av magen - Det visar redan ultraljud, förutom den populära metoden för att bestämma kön i form och magsstorleken står inte för någon vettig kritik.

Den snabbväxande magen är speciell för kvinnor med smalt bäcken, liksom högvatten och flera graviditeter. Långsamt kommer magen att växa hos kvinnor med vida höfter, lågt vatten, placentaanslutning på bakväggen.

Om en kvinna inte vill att andra ska avslöja hennes hemlighet, medan du inte kan oroa dig - magen är inte så märkbar, du kan när som helst säga att du bara återhämtade dig, och de tror dig fortfarande. Du kan inte pressa den växande frukten av kläder med snäva bälten, täta kläder. Det är dags att börja använda freer modeller som inte utövar något tryck på din mage. Dessutom kan du inte släcka magen - det kan vara dödligt för smulorna.

Viktökning

Det är absolut nödvändigt att följa viktökning från denna period. Optimalt, naturligtvis, att göra detta från början av graviditeten, som en sista utväg, åtminstone att känna till din inledande vikt före graviditetens början. Sedan 4 månader växer placentan aktivt och utvecklas, och därför ökar blodmängden i framtida mammas kropp dramatiskt. Detta faktum ensam leder till en ökning. Under första trimestern kunde en kvinna redan få några kilo eller gå ner i vikt på grund av illamående, toxemi och oförmåga att äta normalt, men nu kommer hon bara att vinna och inte på annat sätt.

Kontroll av vikt är viktigt att utföra varje vecka hemma och en gång i månaden vid en planerad mottagning hos läkaren för att rapportera om sina egna mätningar. Detta kommer att hjälpa läkaren att snabbt märka den eventuella tendensen till överskott av kroppsvikt, liksom tidigare misstänkt osynlig för ögat och mycket farligt inre ödem som kan uppstå i framtida mamma.

Följande kan betraktas som norm för viktökning för denna månad (beroende på kvinnans vikt före graviditetens början):

 • För mycket tunna kvinnor är det tillåtet att tillsätta 4,5 kg från början av graviditeten till sin ursprungliga vikt.
 • för kvinnor i normal konstitution utan tecken på övervikt - 3-3,5 kg;
 • för kvinnor med övervikt - högst 2,5 kg.

Om en kvinna har fått 6 kilo i mitten av den fjärde månaden är detta ett otvetydigt överskott. Det är nödvändigt att diskutera denna situation med läkaren. Överdvikt, som kommer att förvärvas nu, kan orsaka allvarlig preeklampsi i tredje trimestern, en komplikation av förlossning. Det kan orsaka fosterhypoxi, liksom högt blodtryck hos en kvinna.

toxicosis

Symtom på toxicos vid början av 4 månaders reträtt hos 80% av kvinnorna som drabbades tidigt och vid slutet av 4 månader fortsätter endast en av 10 sådana kvinnor att uppleva obehag, men i henne är de märkbart lättare än tidigare. Kvinnans immunitet har anpassat sig till de nya endokrina förhållandena, han har upphört att kämpa och bekämpa fostret. Barnet hotas inte längre med intrauterin död på grund av otillräckligt svar hos moderns immunsystem. Placenta började fungera, och därför har trycket på kvinnans blodcirkulation och metabolism förändrats. Försvinnandet av toxicos är förknippat med detta.

  Om så är fallet, njut av din speciella position och status. Om det fortfarande finns illamående, luktintolerans, försök sedan följa dessa rekommendationer:

  • lägg till mer protein i kosten (överdriv inte det, det kommer att vara tillräckligt 100 gram plus befintlig meny);
  • samordna med läkaren möjligheten att ta salta matar - salt hjälper till att klara av illamående och dess konsekvenser, återställer saltbalansen, men glöm inte att du dricker mycket,
  • försök att inte äta i stora portioner, krossa kosten till 6-7 receptioner, gör varje portion liten, så att den kan smälta snabbare;
  • ät mer grönsaker och frukter;
  • Håll en flaska citronolja av olja till hands - om du känner dig illamående, lägg till en droppe på din handled och andas den i ungefär en minut.

  Om allt annat misslyckas (vilket är sällsynt), kontakta en läkare för hjälp.

  Vad är tillåtet och vad är förbjudet på detta datum?

  Kall, influensa och andra sjukdomar som kan ligga i väntan någonstans i den fjärde månaden är inte lika farliga som under första trimestern. Detta beror på att placenta fullgör sina uppgifter - det är en ytterligare skyddande barriär mellan barnet och kvinnokroppen. Men ändå bättre att ta hand om dig själv.

  Om du nu vill flyga på en efterlängtad semester kan du säkert gå till det - flyget skadar inte, flygande ett plan under denna period är inte förbjudet. Även om flygbolagsrepresentanterna märker din situation, kommer de inte att begära ett doktorsintyg som bekräftar säkerheten för din resa. Om du flyger till havet, försök att undvika överhettning och lång exponering för solen.

  Kön är inte förbjudet om inte läkaren har en annan åsikt i denna fråga. En annan åsikt uppträder, om det finns ett hot, problem med livmoderhalsen, placenta previa. I andra fall är makarna fria att göra någonting - magen stör inte dem ännu. Men nu borde vi undvika ståndpunkter där partnern kommer att lägga sin vikt på kvinnans mage.

  Förbjuden och farlig:

  • röka och ta alkoholhaltiga drycker, psykotropa ämnen;
  • ta några droger utan kunskap och godkännande av läkaren;
  • ät rå kött och drick mjölk som inte har pastöriserats;
  • lyfta vikter och ordna allvarliga fysiska tester och belastningar;
  • bära täta kläder
  • kontakt med kemikalier
  • bära höghäftiga skor (tyngdpunkten förändras redan).

  Kom ihåg att någon självbehandling är strängt förbjuden. Menstruationen kan inte fortsätta i 4 månader, och därför när blodig eller spottande brun urladdning uppträder, speciellt om underlivet dras, kan du göra det bästa du kan göra med en Ambulans. Blödning är en nödsituation, och med tidig sjukvård kan barnet fortfarande sparas. Om blodet från näsan har gått är ambulansen inte nödvändig. Fäst bara isen mot näsan. Med gravida kvinnor, efter en ökning av blodcirkulationen, kan näsblod vara ganska vanligt.

  Vid 4 månader kan du börja genomgå en psykologisk förberedelse för förlossning. Detta kommer att gynna, eftersom kunskapen som uppnåtts under förberedelsen kommer att hjälpa en kvinna att lättare överleva tredje trimestern och riktigt orientera sig i det ögonblick som födelsen börjar.

  Tredje månaden Femte månaden
  Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
  Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

  graviditet

  utveckling

  hälsa