Fjärde månaden Sjätte månaden

Femte månad av graviditet

Innehållet

Under den femte månaden av graviditet verkar allt vackert och fantastiskt. Att bära en baby under hjärtat är inte svårt, graviditet gör det inte. Kvinnan känns glad och full av styrka. Samtidigt är det dags att välja ett brud för ett barn, eftersom de flesta par redan känner till barnets kön och säkert kan välja barnvagnen och kuvertet i önskad färg.

Den femte månaden ger ett visst resultat av den första halvan av graviditeten. Med slutet av denna period kommer en kvinna att kunna markera en sorts "ekvator" - exakt hälften av graviditeten kommer att vara kvar.

Allmän information

Inte alla framtida mammor har en klar uppfattning om hur mycket det här är i veckor. Självklart är en sak - den andra trimestern av graviditeten, den mest lugna och enkla. Farligt för barnet och kvinnan, den första var långt borta, den svåra tredje har ännu inte börjat.

Om du räknar med graviditeten som alla läkare och obstetrikare gör - från den första dagen av den sista menstruationen, då Förlossningsveckor under femte månaden är exakt fyra - 17, 18, 19 och 20 inklusive. I kalenderkalendern är vi vana med att en vecka innehåller fler dagar än 28, och om vi jämför det med väggkalendern kommer den femte månaden att vara 18, 19, 20 och 21 veckor.

För att undvika förvirring, markera början av den femte månaden från 17,5 obstetriska veckor och räkna ner 4,5 veckor. Månaden slutar sålunda när du har exakt 20 veckor och 3 dagar.

Kvinnor under denna period är mindre oroliga, eftersom riskerna med missfall eller missad abort redan minskat avsevärt. Det kommer en viss dimension, rörlighetens jämnhet, långsamhet, som fortfarande inte har något att göra med den klumpighet som kommande mammor skiljer sig åt i senare termer.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Fosterutveckling

Ditt barn är väldigt stort och växer väldigt snabbt. Nu och under andra hälften av graviditeten måste han få den vikt som behövs. Inget nytt inuti barnets kropp kommer att dyka upp, allt bildas och nu arbetar organen, felsöker interaktionen. I moderns modersmål, tro mig, det finns ingen tid att vara uttråkad alls - han känner aktivt utrymme kring honom. Hans ben blir starkare, de ackumuleras, absorberar kalcium från moderns kropp. Mimic muskler utvecklas - barnet vet flera varianter av roliga ansikten och gör ansikten med makt och huvud.

Detta är vad som händer under olika veckor i denna månad.

17,5-18 veckor

Den första veckan i den femte månaden gör barnet mer proportionellt vikta: Huvudet i huvudet stannar något, medan resten av kroppen fortsätter att växa. På grund av detta upphör han gradvis att se ut som en storskalig främling med korta ben och långa armar.

Fruktvikt uppnådde 220-250 gram, lyckades växa upp till i genomsnitt 22 centimeter.

Hjärnan är redan utvecklad tillräckligt bra för att krummen började aktivt utforska de medvetna frivilliga rörelserna. Nu, mer och mer, han fångar navelsträngen, inte för att det bara visade sig vara inom räckhåll för händerna, men för att det är intressant och informativt. Baby lärde sig att suga fingret. Vid den här tiden kan barnet fånga händer och ben som redan har vuxit, men du kan inte dra dem i munnen än.

Hjärta, mage, tarmar, njurar, endokrina körtlar, blodkroppar produceras.

19 veckor

Tillväxttakten har nått en topp och nu kommer denna process att gå lite långsammare än tidigare. Nu är den viktigaste uppgiften mot barnet inte att få centimeter, utan att gå upp i vikt. Skarpt "har vuxit" upp till 300 gram, har vuxit till 24 centimeter. De första reserverna av subkutan fett börjar byggas upp.

Barnet är väldigt mobil och aktiv, men inte alla kvinnor kan känna det. Till exempel, primiparous i majoriteten märker inte några märkbara rörelser, men mammor som har erfarenhet av graviditet och förlossning, brukar ha lite babbies.

Från och med detta datum din barnet börjar höra till fullo. Om han tidigare uppfattat låter inuti min mammas kropp och kommer från utsidan som vibration, har innerhårets strukturer äntligen tagit form och han hör exakt samma sätt som du och jag. Allting kommer inte genom magen, fostervätskan till de små öronna, men han skiljer redan högljudda ljud från omvärlden och känner också till moderns röst, fadern, han är lugnad av moderns hjärta och blodets röra som strömmar genom hennes kärl.

Du kan börja läsa krummet av en saga och sjunga lullabies, prata med honom ömt. Han hör och uppfattar allting.

20 veckor

Det är mitt i din term. Ett viktigt datum för dig och barnet. Den "ekvator" av graviditeten som barnet möter med upp till 26 centimeter och väger ca 350-370 gram.

Hans utseende förändras, krummen ser inte mer patologiskt tynn ut och skrynklig. Små kinder visade sig. Huden lämnar en ny utvecklingsnivå och blir fyra lager. Graden av skydd ökar - snart behöver barnet inte längre original smörjmedel och lanugo hår som täcker hela kroppen. Men för detta ska alla fyra skikten i hans hud bli mer hållbara.

Livet med tätt slutna ögon uttråkade barnet. Vid den här tiden kommer han att börja försöka öppna ögonen, men hittills är det bara blygsamma försök. Så är bildandet av den blinkande reflexen.

Barnet är nu bättre skyddat från yttre hot, eftersom den här gången har sin egen immunitet. Försvarssystemet är naturligtvis omogt, svagt, men de första immuncellerna produceras redan, en start har gjorts.

I veckan börjar kvinnor oftast känna sig röra. Om det inte händer, var vänlig och vänta lite längre, kanske har du en inaktiv "sömnig" eller du har helt enkelt inte erfarenhet av att uppleva sådana känslor.

Förresten, vid denna tidpunkt indikerar barnet vilken hand som ska vara hans ledande - han föredrar redan antingen höger eller vänster. I sällsynta fall arbetar båda händerna med samma aktivitet som båda hjärnhalvorna, och då kommer barnet att födas ambidextral.

21 veckor

De sista tre dagarna efter vecka 20 slutför den femte månaden. Och barnet kommer till detta stadium med ökad vikt - han återhämtade sig till 400-420 gram och växte till nästan 28 centimeter.

Huden börjar skaffa en normal nyans, eftersom epidermis och dermis nu separeras från blodkärlen med ett ganska imponerande lager av subkutant fett. Att ackumulera är mycket viktigt. Efter födseln kommer ett barn med brist på subkutan fettvävnad (hypotrofi) att få allvarliga problem med att bevara värmen i sin egen kropp. För att förhindra att detta händer, har naturen försäkrat sig om att barnet får blöta former i förväg.

Ett aktivt genombrott gjordes av hjärnan och nervsystemet - miljontals nya neurala förbindelser gör att barnet bättre kan kontrollera sin kropp och lära sig nya reflexer som är nödvändiga för att överleva i en ny miljö för sig själv efter födseln.

Vid den här tiden har spädbarn redan en skymning av en regim - de sover och vaknar i en viss rytm.

Mammas välbefinnande

Under femte månaden börjar buken växa, och i några av dem blev en liten en igår till en ganska märkbar rundad "boll" på bara några dagar. Det är bra om en kvinna förberedde sig för de snabba förändringarna i sitt eget utseende i förväg, annars kan det visa sig att hon inte har något att bära på jobbet eller studera. Det är dags att byta om garderoben, eftersom tillväxten i buken kommer att bli snabb.

Storleken på buken vid denna tid beror inte bara på om barnet är stort eller litet, ett eller två barn, men också hur mycket fostervätskan, där placentan är fixerad, hur breda höfterna den framtida mamman har. Senare är tillväxten av buken märkbar hos överviktiga kvinnor med breda höfter. Tidigare börjar magen märkbar i tunna, med ett smalt bäcken, med placentans placering på framväggen, liksom med polyhydramnios.

Under alla omständigheter ser magen i den femte månaden väldigt snygg ut. Om en kvinna inte vill annonsera sin position, kan hon väl gömma graviditeten bakom lösa, välvalda kläder. Om det verkar som att magen inte växer alls är det värt att diskutera det med din läkare - varje obstetrikare har en imponerande arsenal av argument och sätt att lugna framtida mamma i denna situation.

Det är särskilt oroande att få en fosterdoppler - den här enkla, hemtrevliga enheten med en ultraljudssensor kan när som helst låta mamma lyssna på fostrets hjärtslag för att se till att barnet lever och allt är i ordning. Detta köp kommer också att vara användbart för damer som är i panik om frånvaron av omröring under femte månaden.

Vid den här tiden stör det inte mycket - viktökning är inte så stor att det är svårt att gå, livmodern är inte så stor att klämma in de inre organen och orsaka deras funktionella störningar.

Något störande smärta i underlivet på sidorna och i ryggen. Baksidan skadar inte alltid, men endast sporadiskt och inte mycket. Orsakerna borde inte orsaka oro: de ledband som håller livmodern sträcker sig och tyngdpunkten förändras också.

Förändringar som kan vara i hälsotillståndet i detta skede av att bära en bebis.

 • Minskat hemoglobin, anemi - Villkoren utvecklas på grund av en ökning av blodcirkulationen. Lager av kalcium och järn under den nuvarande perioden är utarmad från en kvinna, allt tas av barnet, som behöver dessa element för normal utveckling av muskuloskeletala systemet och blodbildning. Var noga med att göra ett blodprov och dess resultat börjar ta järntillskott. Även de som har hemoglobin ligger inom det normala området, det rekommenderas att lägga till mer mat med järnhalt (bukvete, lever, röda kött, äpplen) till kosten.

 • Utsläpp kan bli gulaktigt.. Detta är möjligt genom verkan av hormonprogesteron. Vita eller färglösa utsläpp anses också normala, måttliga, lämnar inte märken på linne. De kan ha en liten sur lukt eller ingen lukt alls. Månatligt vid denna tidpunkt är inte, tro på spekulationen att "frukten tvättas" med blöts utseende är extremt farligt. Det här är ett hotande tecken, så du bör omedelbart kontakta en läkare. Rädsla bör orsaka brunt, grått och grönt urladdning - detta kan vara ett tecken på infektion.

 • Bröstet blir lite mer och blir ganska stort.. Många gravida kvinnor har inte kolostrum för första gången. Om det är mycket störande, bör du köpa en specialbh, där det finns linor (som liknar en ammande bh). Krama kolostrummet kan inte. Men med sitt utseende ökar sannolikheten för infektion i mjölkkanalerna, eftersom kolostrummet är ett värdefullt näringsämne för bakterier. Nu måste du tvätta dina bröst med varmt vatten utan tvål två gånger om dagen, för att övervaka dess renlighet. I primiparyt kolostrum vanligtvis 4,5-5 månader ännu.

 • Pruritus förekommer i sträckningsområdet - på bröstkörtets laterala delar, buken. Ju mer bröstet ökar desto snabbare blir magen, ju mer kliar det kan vara. En kvinna rekommenderas att använda fettig barnkräme eller använda speciella medel för streckmärken (streckmärken).

 • I början av störningar måste du informera läkaren. Detta kommer att hjälpa honom än en gång för att se till att termen är korrekt inställd. Från det ögonblick som den första perversionen uppträder tar det vanligtvis 20 veckor för den förstafödda att föda och cirka 22 veckor för att föda igen. Rörelserna är fortfarande mycket känsliga, skonsamma. De är mycket lätt att förväxla med tarmmotilitet, och därför rekommenderas kvinnor som inte har erfarenhet av att upptäcka störningar, försöka ligga på ryggen, helt avslappnad, äta något sött eller drick ett glas varm mjölk. Oftast registreras den första omröringen på kvällen när den förväntade mamman förbereder sig för att somna och är helt avslappnad.

 • Halsbränna, förstoppning - obehagliga symptom, men för många, tyvärr, ganska verkliga. De orsakas av samma pregnancy hormon progesteron. Det orsakar avkoppling av livmoderns släta muskler för att minska tonen. Samtidigt minskar salongen i matstrupen och tarmen.

I allmänhet är kvinnornas tillstånd på detta stadium tillfredsställande. Ingen toxicitet. Nattssömningen förbättras, huvudvärken försvinner gradvis, vilket regelbundet plågade henne i de tidiga stadierna. Stämningen blir stabilare, utan plötsliga droppar.

Många börjar tänka på hur födelsen kommer att äga rum, att uppleva, att uppleva rädsla. I detta skede är det värt att gå igenom en psykoprofylaktisk förberedelsekurs för förlossning.. Redan, metoder för avkoppling, mastering av korrekt andning, som inte bara klarar av rädslan, men också hjälper till att lindra förfaderprocessen helt naturligt, kommer att vara användbar.

Vad kan och kan inte?

Vid denna tidpunkt är det viktigt att allvarligt överväga läkares rekommendation att skapa en rätt balanserad kost. Mineraliseringsprocessen av barnets ben skadar kvinnans kropp, för att hon förlorar kalcium, tänderna kan göra ont, hennes naglar kan bryta. Det är viktigt att lägga till mejeriprodukter, stallost, färska grönsaker till mat.

Gör inte följande.

 • Ät för två och svälta. I det första fallet kan du få övervikt, vilket ökar sannolikheten för preeklampsi under senare graviditet, i det andra fallet kommer barnet att få mindre näringsämnen. Den optimala kaloriinnehållet i den dagliga kosten är 2500-2700 Kcal.

 • Drick alkohol, droger och andra mediciner som inte är samordnade med din läkare. Många droger har en teratogen effekt, kan påverka fostrets utveckling negativt. Och även om organogenes har slutat och krummen bildas och skyddas av moderkakan, bör allt detta undvikas.

 • Lyft vikterna och vara nervös.

 • Använd klara kläder, platta magan och gå i höga klackar.

 • Lång ligger på ryggen - den växande livmodern är nu i denna position som sätter press på vena cava, vilket kan leda till förlust av medvetande och ett akut syreförlust hos barnet själv. Det bästa stället för framtida mamma är på sidan. Det är dags att börja behärska det, eftersom det kommer att behöva sova i det nu fram till födelsen.

Medan mycket mer är tillåtet än förbjudet, kan du säkert gå på semester till havet, om du vill, är det inte förbjudet att flyga ett flygplan. transport. Det finns restriktioner för att stanna i den öppna solen - Undvik detta, men det är bra att simma i havsvatten.

Kön är inte förbjudet om en kvinna inte har graviditetskomplikationer. (ismisk-cervikal insufficiens, placenta previa, etc.). För alla komplikationer som kan förvärras av samlag, varnar läkaren vanligtvis om riskerna.Om du är osäker, fråga bara i receptionen om du kan ha sex.

Ett par bör nu uppmärksamma valet av hållning för samlag. Missionärpositionen är redan olämplig eftersom det är omöjligt att trycka på magen. Tänk på det. Det är också oönskat att engagera sig i analsex (ökar sannolikheten för hemorrojder), liksom öva djup penetration.

Läkare rekommenderar inte makar att använda smörjmedel och smörjmedel under den femte månaden av graviditeten.

Analyser och undersökningar

Under den femte månaden väntar modern på den vanliga mottagningen i förlossningskliniken - med vägning och mätning av livmoderns höjd. Foster hjärtslag sätts ut med ett obstetriskt stetoskop. Med denna metod måste du skicka en allmän urinanalys och blodprov (så att du kan avgöra om det finns anemi).

Vid denna tid väntar en andra prenatal screening på kvinnan, som kommer att inkludera "Trippeltest" (biokemiskt blodprov) och ultraljud. Vanligtvis är riktningen till den ges från 16-17 till 20 veckor. I detta fall är blodprovet inte längre nödvändigt att göra samma dag med ultraljud, som det var under första trimestern. Vanligtvis faller ett blodprov i början av den femte månaden - på 17-18 veckan, och ultraljud utförs närmare 20-veckan.

Liksom i det första fallet kommer de sannolika riskerna för kromosomala patologier att bedömas, men av andra markörer. Enligt resultaten av screening kommer kvinnan antingen att vara helt säkrad eller skickad till en ytterligare undersökning om riskerna är höga.

Observera att screening inte gäller obligatoriska undersökningar, det rekommenderas endast av hälsovårdsministeriet för alla gravida kvinnor. Men en kvinna har alltid rätt att vägra, om hon anser att detta är korrekt.

De återstående testerna och undersökningarna för denna månad rekommenderas endast för individuella indikationer.

Du kommer att lära dig mer om utvecklingen av fostret under den femte månaden från videon nedan.

Fjärde månaden Sjätte månaden
Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa