Femte månaden Sjunde månaden

Sjätte månadens graviditet

Innehållet

sjätte månad av graviditet smidigt fullbordar den perfekta tiden för en relativt lätt och lättgående andra trimester. Den tredje kommer att börja, och det kommer inte längre vara så molnlöst. Att dölja graviditeten från andra i den sjätte månaden är redan ganska svår: framtida mammas mage växer mycket intensivt, midjan är nästan omärkbar. Allt i kroppen hos en kvinna börjar förbereda sig för förlossning i förväg.

Term Allmän Information

Den sjätte månaden är den sista i andra trimestern. Om vi ​​pratar om den obstetriska månaden kommer den att inkludera den 22, 23, 24 och 25 veckan av graviditeten. Den sjätte kalendermånaden innehåller den 23, 24, 25 och 26: e veckan.. Denna skillnad uppstår på grund av skillnaden i sättet att räkna termen: obstetrikare räknar från den första dagen av den sista menstruationen, med exakt 4 veckor i varje obstetrisk månad (som månen). Under graviditeten, exakt 10 obstetriska månader.

Kalendermånader innehåller fler dagar (30-31), och följaktligen är sekvensnumren för veckan något före förlossningsperioden. Det finns exakt 9 månader under graviditeten.

Oavsett hur, räkna från den första dagen i den sista menstruationen och fokusera på perioden från 22 till 26 veckor inklusive. Denna period behandlas mer detaljerat.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Fosterutveckling

Din bebis vid denna tidpunkt går in på en ny viktigaste milstolpe i sin utveckling - den har slutat bildandet och utvecklingen av alveolerna, hans lungvävnad börjar förbereda sig för självständig andning. Börjar den gradvisa utvecklingen av en speciell substans - ytaktivt ämne. Alveolerna är små bubblor. När du inandas först kommer de att vara fyllda med luft, men när du andas ut kan väggarna hålla sig ihop och då utvecklas akut andningssvikt - en av de vanligaste orsakerna till dödsfall hos nyfödda omedelbart efter födseln.

Det är viktigt att det ytaktiva ämnet ackumuleras tillräckligt, och då kan barnet andas utan problem. Det är ackumulering av surfaktant från 6 månader till barnets födelse i livmodern och kommer att vara förlovad. Och dessutom kommer det att finnas andra intressanta metamorfoser som bör ses varje vecka.

teethridge

22 veckor

Det här är en anmärkningsvärd vecka, det ger en ny status till fostret. Om, av en eller annan anledning, sammandragningar börjar, strömmar vatten, kommer det som händer inte att betraktas som ett missfall. Detta kommer att bli för tidigt, och läkare kommer att vara skyldiga att rädda barnet. Nästan alla barn nå når 500 gram i vikt, och deras tillväxt är redan mycket solid - upp till 30 centimeter.

Tidigare innebar standarden för sjukvården att Resuscitation åtgärder gav bara ett barn som har nått en vikt på 500 gram, nu sparar de barn som väger mindre. Sant utan garantier. Risken för överlevnad hos en bebis född vid 22 veckor är låg: det finns inte tillräckligt med tensid, det finns inte rätt mängd subkutant fett, en sådan baby kommer inte att kunna andas eller behålla kroppsvärmen. Utanför återupplivning kan han inte existera. Och även om han överlever, är det troligt att barnet kommer att inaktiveras.Nervsystemet (förlamning, pares) och sensoriska organ (blindhet, dövhet) påverkas oftast. Moderns uppgift i början av 6 månader är att göra allt för att förhindra prematur födsel, att följa alla rekommendationer från läkaren.

Barnet under denna period blir mer känslomässigt utvecklad. Om du trycker på din handflata till magen, kommer den att reagera med en väckelse, med höga och hårda ljud, krummen blir rädd, börjar "rusa" och är redan ganska kraftigt tryckt inifrån. Baby ser nästan ut som en nyfödd. Det återstår att gräva upp det subkutana fettet.

23 veckor

Dramatiska förändringar sker med barnet. På en vecka lyckas han lägga till ca 20% av sin totala massa, och det här är en ny rekord. Vid slutet av denna sju dagarsperiod spädbarn väger i genomsnitt 550-590 gram med en tillväxt på ca 30 centimeter.

Det bör noteras att från denna period på standarden för höjdvikt är inte längre värt. Embryon utvecklades vid ungefär samma hastighet och såg nästan samma ut. Men nu är ditt barn en personlighet. Han har genetiskt inbyggda egenskaper: näsens storlek och längden på benen och armarna, hudfärgen. Om föräldrarna är höga kommer barnet att ha stor tillväxt, om de är korta kommer frukten att vara något mindre. Men i samma intensiva vikt kommer de att lägga till båda.

Vid denna tidpunkt börjar svett och talgkörtlar att fungera.

Öronet är välutvecklat och barnet har redan sina egna preferenser: han gillar lite ljud, andra gör det inte. Teoretiskt kan du börja bekanta barnet med en musikalisk klassiker - vanligtvis barn i livmodern älskar Vivaldi, Chopin och Beethoven mycket.

24 veckor

I slutet av denna vecka vikten ökar till 600-650 gram. Barn växer upp till 31 centimeter. Barnens rörelser blir mer aktiva, och allt oftare börjar mödrar att märka att deras barn redan har sin egen karaktär och har sitt eget temperament: vissa är lugna och dåsiga, andra är rastlösa.

Börjar aktiv förlust av ljus genomskinligt hår som täcker huden - lanugo. Tillsammans med dem lämnar överflödet av ostliknande smörjmedel, och barnet börjar se mer attraktivt ut. Skinnet börjar släta, kinderna är redan där, det återstår att bilda skinkorna.

född i vecka 24

25 veckor

Förbättra reflexer som hjälper barnet att överleva i nya levnadsvillkor efter att han är född. Redan har barnet flera dussintals reflexkunskaper: han vet hur man suger och svalar, har prehensile och tendonreflexer, har lärt sig att blinka, spotta, har en självbehållande instinkt.

Frukten växte till 34 centimeter, "tung" upp till 800 gram. En gradvis förändring av färgen på hud och hår börjar. Om alla barn var blonda till den sjätte månaden, då är det nu brunhårt, brunett och rödhårigt, och huden blir rosa istället för rik röd. Om barnet är svart, kommer nu huden att få ett karakteristiskt pigment.

Om förlossning sker nu, bedömer WHO chanserna att överleva vid 15-17%.

Ditt barn började drömma. Samtidigt råder fasen av REM-sömn över långsamfasen. Det är svårt att säga vad en baby ser under denna period i en dröm. Mest troliga är hans drömmar nära relaterade till hans vardag: slaget på sin mors hjärta och ljudet av hennes röst, med navelsträngen.

född i vecka 25

26 veckor

De sista dagarna av den sjätte månaden faller på 26 förlossningsveckan. Hon avslutar andra trimestern. Barn börjar ta huvudvärk. Upp till 90% av barnen beter sig på så sätt. De återstående 10% sitter eller ligger över, men de har fortfarande tillräckligt med tid att rulla över. - Det finns tillräckligt med utrymme i livmodern för sådana "manövrer".

Vid slutet av sjätte månaden växer barn upp till 35 centimeter och väger från 800 till 900 gram. Olfaktoriska receptorer börjar bilda, och hos pojkar börjar testiklarna att falla ned från bukhålan, där de bildades, i pungen, där de skulle vara.

Om förlossning inträffar i slutet av den sjätte månaden är överlevnadsfrekvensen i genomsnitt upp till 35%.

Välmående av den framtida mamman

Från den sjätte månaden börjar bli mage. Även de som är oroliga för det faktum att tummen inte kommer fram tänker nu på att byta garderob: magen växer med en enorm hastighet och från vecka till vecka blir det mer märkbart för andra - och det är ingen mening att gömma något. Snart ska kvinnan gå på mammaledighet. Under den sjunde månaden får hon en mammaledighet.

Produktionen av placental laktogen aktiveras, och från den här månaden börjar mammakörtlarna hos den förväntade mammen aktivt förbereda sig för amning. Många har redan märkt att de stora och frodiga brösten (och hon blev bara det, oavsett bröststorlek före graviditet!), Började producera råmjölk. Från denna månad är det lämpligt att engagera sig i beredningen av bröstet för amning som kommer efter födseln.

För det första är det viktigt att sköta bröstkörtlarna ordentligt: ​​två gånger om dagen för att tvätta dem med varmt vatten för att förhindra smitta i mjölkkanalerna, eftersom råmjölk är ett näringsmedium, nästan idealiskt för reproduktion av patogena bakterier.

För det andra behöver vi nu en speciell stödbh från naturtyger och med breda band. Om det finns en klåda som är förknippad med att sträcka huden i bröstkörtorns område, bör du fuktar huden med speciella antistressmedel., uppvärmd med vegetabiliska oljor eller fet babykräm.

Experter rekommenderar att du bara torkar dina bröstvårtor med en grov handduk: det stimulerar och förbereder dem för att mata barnet. Det är dock viktigt att känna till åtgärden: Överdriven stimulering av bröstvårtor orsakar produktion av oxytocin i kroppen, vilket kan orsaka uppkomsten av förtidigt arbete.

I primiparas (och i vissa fall, och erfarna mammor) kan träningsstrider börja - intermittenta, icke-systematiska stammar i livmodermusklerna. De kallas också falska slagsmål eller Braxton Hicks sammandragningar. Du bör inte vara rädd, för det här är en normal, naturbaserad process - så livmodern förbereder sig för verkliga sammandragningar som börjar i arbetet.

Om det inte finns några träningsövningar, borde du inte oroa dig - det här är också en absolut norm. I själva verket betyder starten på träningsutmaningar inte att en kvinna hotas med för tidig födsel.

Viktökning kan redan nå 7-8 kg, och det här är en ganska stor belastning på benen, rygg och bak. Vid slutet av den sjätte månaden börjar benen bli tröttare oftare, särskilt efter en hård dags arbete, kan hemorrojder förvärras och åderbråck förekommer.

Mängden cirkulerande blod har ökat avsevärt, för i själva verket finns det en tredje cirkel av blodcirkulationen - den uteroplacentala. Av denna anledning kan en kvinna ibland uppleva andfåddhet och snabb hjärtslag. Ökad produktion av blodceller leder ofta till en minskning av hemoglobin, som helt enkelt "inte har tid" för ökad blodcirkulation, och sedan utvecklas anemi.

 • val. Normalt förbli transparent eller vit, utan klåda, lukt eller med en något surt. De kan ha en något gulaktig nyans på grund av den höga nivån av progesteron i kroppen. Denna månad anses tillståndet av leukorré också som norm - markerar vitare. Detta beror på den starka blodtillförseln till slemhinnorna i könsorganet. Om vita är rikliga och stör, kan du använda sanitetsdynor. Det är också viktigt att tvätta sig oftare för att utesluta reproduktion i näringsmediet av vaginala sekret från patogena organismer.
 • livmoder. Lårryggen och underlivet skadas på grund av tyngdpunktens förskjutning, och ibland på grund av att några nervändar knyts, eftersom botten av livmodern redan har stigit till njurens nivå. Interna organ måste tvingas göra rum.Storleken på livmodern är redan så stor att en mage pressas och nu kan en kvinna lida av halsbränna på grund av det faktum att det reproduktiva ordet pressar matsmältningsorganet från botten, vilket orsakar återflöde av magsaften i matstrupen.
 • pigmentering. Pigmentfläckar av olika storlekar kan uppstå, befintliga molar och fräknar blir ljusare. Det finns ingen anledning att oroa sig för - några månader efter födseln kommer pigmentationen att återgå till normal och fräknar och mol blir återigen knappt märkbar.
 • Mot bakgrund av kalciumbrist kan fingrarna döma, krampben (gastrocnemius muskler), speciellt ofta uppträder dessa känslor på natten. Det är viktigt att prata med läkaren och börja få kalciumtillskott.

Stämning och känslomässig bakgrund förblir stabil. Men stress är fortfarande bättre att försiktigt undvika, eftersom effekterna av stresshormoner på fostret (förresten tränger de in i placenta) kan vara mycket beklagligt.

Rekommendationer på denna term

Det kan vara lättare att överleva den sjätte månaden genom att följa några enkla rekommendationer.

 • Begränsa fysisk ansträngning. Minska dem med cirka 30% från originalet. De bästa sätten att hålla sig i form, förbereda sig för förlossning och inte skada barnet går i frisk luft, simning. Men kategorisk är det nödvändigt att vägra dykning från ett springbräda och snabb nedsänkning (dykning). Simmar inte i stagnerande naturliga kroppar av vatten (sjöar, dammar): det finns en chans att bli infekterad med infektioner som överförs med stillastående vatten. Det är inte förbjudet att cykla, men sunt förnuft ska berätta för en kvinna som är mycket bättre att använda träningscykeln (du kan falla av cykeln).
 • Börja med att göra yoga för gravida och andningsövningar. Nu är det väldigt bra att börja andas ordentligt, för att träna andan som du ska använda i arbetet för att minska smärta och underlätta födelseprocessen.
 • För att underlätta att bära en bebis i slutet av den andra och speciellt i tredje trimestern kommer det att hjälpa till med att ha på sig ett speciellt antatalt bandage. Kontrollera med din läkare och följ honom efter den ortopediska salongen.
 • Försök att inte dricka för mycket vätska och inte sitta (lögn) för länge i en position. - kan utvecklas svullnad.

Faror: vad är tillåtet och förbjudet?

Fortfarande tillåtet mycket, men med ett antal begränsningar.

 • kön. Du kan bara ha sex om läkaren inte har någon anledning att misstänka hotet om för tidig födsel, om det inte finns någon placenta previa och ett funktionellt misslyckande i livmoderhalsen (ICN). Ställ för kärleksglädje är bättre att välja så att den vuxna magen inte har tryck, du borde inte använda sexleksaker, smörjmedel och öva analsex nu. Partnern måste vara mer känslig. Orgasm kan inte skada barnet, för det här kan du inte oroa dig. Hos kvinnor vid denna tidpunkt orsakar ökad blodtillförsel till könsorganen en stark sexuell lust - detta kan och ska användas i avsaknad av graviditetskomplikationer.
 • Traveling. Om du inte har varit på havet på semester och verkligen vill flyga med flyg, före resan, är det lämpligt att samråda med en gynekolog. Du kan flyga på flygplan, men före det är det fortfarande bättre att säkra gynekologens samtycke. Under den sjätte månaden frågar de flesta flygbolagen inte en kvinna i stället för ett certifikat från en läkare att hon kan flyga, men det finns också sådana företag som redan kan begära ett sådant intyg, och därför är det bättre att ta det från din gynekolog innan resan.
 • Alkohol är fortfarande förbjuden. Även champagne. Även vid den bästa vänens bröllop.
 • Ingen självbehandling. Förkylningen och influensan är inte lika farliga nu som i de tidiga stadierna, eftersom barnet är tillförlitligt skyddat av moderkakan och fullformat, men fel behandling av förkylning och influensa kan orsaka stor skada.

Om det finns blod från könsorganet, blödning uppträder, buken drar dem, sammandragningar börjar, vattnet har dras tillbaka, måste du omedelbart ringa till ambulansen. Kom ihåg: denna månad spädbarn är redan lönsamma.

Analyser och undersökningar

Inga signifikanta och storskaliga undersökningar äger rum denna månad. En kvinna besöker en gynekolog i ett kvinnligt samråd är fortfarande 1 gång per månad, om det finns komplikationer av graviditet - en gång vartannat vecka.

Den framtida mamman kommer vägas, blodtrycket mäts (vid denna tidpunkt bör det ligga under normen, och detta är den fysiologiskt bestämda normen med ökad blodcirkulation och ökad hjärtfrekvens). Läkaren kommer att fråga om förekomsten av ödem på händer och fötter, i ansiktet. Om det finns övervikt eller svullnad, ordna en saltfri diet.

I vissa fall kan en ultraljudsskanning eller ultraljudsskanning (Doppler ultraljudsskanning) ordineras för att bedöma blodflödet i livmodern och blodet och egenskaperna hos barnets cirkulation. Barnets kön är tydligt synlig vid ultraljudsundersökningen fram till mitten av den sjätte månaden. Då börjar sannolikheten för exakt bestämning minska: fostret blir trångt, så börjar det ta en flexionsposition, medan navelsträngen och handtaget ofta dyker upp mellan benen - det blir mycket svårt att undersöka könsorganen. Om könet fortfarande är okänt är det därför dags att ta reda på den här frågan. Efter 20 veckor är precisionen att bestämma kön den högsta - upp till 85%.

Du lär dig mer om utvecklingen av fostret under den sjätte månaden från videon nedan.

Femte månaden Sjunde månaden
Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa