Månadlig graviditet

Innehållet

Graviditetsmånaderna är fantastiska, man är inte som den andra, och med varje månad finns det många förändringar med barnet och mamman. Vi är vana att anta att det finns 9 månader i graviditet och obstetrikare nummer 10, och det finns inget ovanligt i detta: varje obstetrisk månad har exakt fyra veckor eller 28 dagar, medan det under kalendermånaderna är 28 till 31 dagar.

Om man tittar på graviditeten per månad, då är de osynliga förändringarna som väntar på din mamma och bebis på väg till en betydande händelse - barnets födelse blir mer uppenbart.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Den första

Den första månaden av graviditet börjar när ingen graviditet fortfarande är i sikte - på första menstruationsdagen, öppnar en ny cykel, som kommer att vara speciellt för kvinnor. Den innehåller 4,5 kalenderveckor från 1 till 4,5. De flesta kvinnor inser inte ens att de är i den första månaden, för det slutar när kvinnan bara har 2-3 dagar försenad.

Runt mitten av den första månaden föds ett nytt liv - befruktningen äger rum. Inom några dagar flyttar barnet, som representeras av ständigt delande celler, in i livmodern, där det måste konsolideras och börja utvecklas. Det beror på hur framgångsrikt implantationen är huruvida embryot utvecklas vidare och om graviditeten fortsätter. Efter att ha fästs i livmodern en vecka efter befruktningen börjar barnet få mat och syre från moderns blod - korioniska villi producerar det.

Vid slutet av den första månaden överstiger embryonets storlek inte 1 millimeter. Amnion bildas, som börjar producera den mycket vattenmiljö där barnet kommer att stanna fram till födseln. Ett hjärta bildas, men det slår inte än. Placeringen av neuralröret börjar, de fosterliga sexcellerna bildas. Vad han kommer att bli sex, det är känt från det ögonblick av befruktningen.

Tecken och symtom på graviditet sker tidigt, de är för subjektiva. Bara vid början av förseningen, i slutet av den första månaden av graviditeten, kan du göra test och genomföra blodprov för hCG.

Beroende på hur hög den individuella känsligheten hos en viss kvinna är, känner vissa människor en implanteringsperiod, de observerar implanteringsblödningar, men detta är inte typiskt för alla. Vissa kan märka de första tecknen på graviditet redan innan förseningen, och de är vanligtvis förknippade med progesteron, som produceras i stora mängder - det är en liten uppblåsthet, temperaturen stiger mot kvällen, kan urinering öka något.

Den andra

Det är den här månaden som börjar vid 4,5 veckor och slutar vid 8 veckor, fördröjningen av perioder börjar och den framtida moderens hälsa förändras. Perioden av aktiv organogenes hos fostret är mycket ansvarsfullt och viktigt, liksom det mest kritiska. Alla inre organ bildas, och förändringar sker inte ens varje dag, men varje sekund.

Vid 5 veckor börjar ett litet barnhjärta att slå. Vid vecka 6 bestäms ett fosterägg och barnets hjärtslag av ultraljud. Vid denna tidpunkt läggs fostrets immunsystem, bildandet av ansiktsstrukturer börjar. Vid vecka 7 är embryot klart definierat inuti ägget.Vid vecka 8 börjar utvecklingen av nervsystemet, separationen av hjärnan och ryggmärgen uppträder. Mot slutet andra månaden barnets höjd når 2,5 centimeter.

Kvinnor under denna period har ofta toxicos, och den här månaden registreras de flesta förväntade mammorna i samråd. Bröstet börjar skada, i förkylning kan kolostrumet utsöndras något.

tredje

Den tredje månaden inkluderar period 9-13 veckor och det avslutar första trimestern. Det anses vara en av de svåraste för en kvinna om hon lider av toxicos eftersom under denna period är placenteringsprocessen aktivt på gång. Men det är inte länge att vänta på lättnad - vid den 13: e veckan i svangerskapstiden kommer placentan att börja fungera fullt och kvinnan kommer att må bättre.

Vid slutet av månaden börjar växa magen. Från 9-10 veckor, när bildandet av de inre organen av barnet är klart, börjar de kalla honom inte embryot, men fostret. Vid vecka 9 börjar bebisen flytta armarna, öppna munnen. Embryot ser ännu mer än konstigt ut, men det börjar redan bli av med den embryonala svansen, benen bildar sig.

Vid 9 veckor läggs början av mjölkande tänder, hypofysen bildas, neuroner börjar bildas. Vid vecka 10 separeras hjärnans högra och vänstra hemisfärer, barnet börjar svälja fostervätskan. Formade ansikte, öron.

Mjuka broskiga ben börjar gradvis härda, mineralisering sker, behovet av kalcium är högt.

Vid vecka 11 bildas strukturerna i barnens ögon och optiska nerven och från vecka 12 växer näsbenet, fingrarna bildas. Bildandet av de yttre könsorganen. I slutet av den tredje månaden börjar barnet visa de första mimiska färdigheterna - frowning och smiling. Vid slutet av månaden når barnet en höjd av 10-12 centimeter och hans vikt närmar sig redan 30 gram.

I slutet av den tredje månaden från 11 till 13 veckor hålls den första prenatalundersökningen för att identifiera de ökade riskerna med att ha en baby med kromosomala abnormiteter.

Upp till 12 veckor är det viktigt att du registrerar dig. Detta betraktas som en tidig produktion, en kvinna kommer att få betalt en engangsbelopp från staten för henne.

Den fjärde

period från 14 till 17 veckor - början av graviditetens andra trimester Den här månaden anses vara en av de lättaste (fostret är fortfarande litet, och toxicos passerar redan). Från den här månaden har en kvinna råd med vad som var oacceptabelt under första trimestern - listan över läkemedel som kan användas vid sjukdom ökar. vid behov med försiktighetsåtgärder färga ditt hårbehandla tänderom så krävs

Men du kan inte sova på magen och tillbaka, du bör noggrant välja hållning för att kön ska sova säkert med sin man.

Utvecklingen av fostret i livmodern är något avtagande, och nu växer alla de organ som bildats helt enkelt. Baby börjar gå upp i vikt. De viktigaste riskerna och farorna är kvar.

  • På vecka 14 håret på barnets huvud börjar växa, alla frukter är fortfarande missfärgade, det finns inget färgpigment. Barnet har sina egna fingeravtryck, den optiska nerven mognar, tack vare vilken fostret lär sig skilja mellan ljus och mörker.
  • På vecka 15 Den första gyrus visas i hjärnan. Barnets fysiska aktivitet ökar, hans lever börjar arbeta, hans lungor utövar andningsrörelser, och tarmarna börjar svaga samtal, "repeterande" peristaltik.
  • Från vecka 16 barnen har drömmar och muskelbildning är klar. Vid 16 veckor har barnet en hörsel, han uppfattar högfrekventa högljudda ljud, har sin egen blodtyp och Rh-faktor. På ultraljudet med stor noggrannhet kan du bestämma barnets kön.
  • På vecka 17 fostret för första gången förvärvar likhet med släktingar, förvärvar individuella drag.

femte

Den femte månaden orsakar vanligtvis inte en kvinna problem. Obehagliga känslor i denna period - läget, och nöjet av hans position - maximalt. Denna period omfattar 18-21 veckor.. Minskad risk för missfall och blekning av graviditet. I den framtida moderens rörelser uppträder en speciell jämnhet, magen växer upp, men samtidigt som den fortfarande är liten.

Du kan få de första streckkänslorna, och därför är det viktigt att övervaka den normala viktökningen och ta hand om magen, låren och bröstkörtlarna.

Barnet börjar få normala proportioner - nu är huvudet inte lika med hälften av hela kroppen, det växer långsammare än benen, armarna och kroppen. Alla inre organ fungerar. Från den 19: e till den 20: e veckan börjar den subkutana fettvävnaden samlas, därför kommer barnet nu att "växa tungt" snabbare än ökande tillväxt. Från den här perioden kan du förvänta dig de första rörelserna. Barnet drivs intensivt, men det är litet, och därför känns de första rörelserna hos fostret i livmodern som ljusa känslor.

En fullständig hörsel bildas vid 20 veckor.. Huden blir fyra lager, processen med fallande lanugo börjar - tunt hår som täcker hela huden för att skydda den. En blinkande reflex bildas.

Från 20-21 veckor börjar fostrets egen immunitet att fungera. Hemisfärer är också differentierade - barnet är antingen högerhänt eller vänsterhänt.

Vid slutet av den femte månaden kommer barnet upp med en vikt av 400-450 gram och är nästan 26-28 centimeter lång.. Nästan alla reflexer som är nödvändiga för överlevnad visas.

Från 16 till 21 veckor hålls en andra prenatal screening för att identifiera eventuella kromosomala abnormiteter hos fostret, såväl som neurala rördefekter.

sjätte

Den här månaden är den sista månaden i andra trimestern. Det inkluderar perioden från 22 till 26 veckor av graviditeten plus några dagar från 27 veckor. Det är därför informationen om slutet av andra trimestern är så annorlunda: vissa säger att trimestern är klar vid 26 veckor och andra - vid 27 veckor. Om det är korrekt slutar det vid 26,5 veckor.

Från den 22: e veckan når barnen till största delen en vikt på 500 gram, och nu, om födelsen börjar, blir de bara för tidig födsel, inte missfall. Crumbs läkare är nu skyldiga att spara till varje pris. Krummen är fortfarande tunn, den har inte tillräckligt med fettvävnad och omogen lungor, och därför är det nödvändigt att försöka undvika förlossning. I vecka 23 börjar barnets svett- och talgkörtlar att fungera, och personliga preferenser framträder - det finns ljud som han inte längre gillar. Vid den 24: e veckan är fostrets temperament klart definierad - enligt hans rörelser, beteende. Många kvinnor etablerar redan full kontakt med sina barn.. Mognad av fostral lungvävnad börjar denna vecka - en substans av fosfolipid tensider bildas i alveolerna.

Vid vecka 25 raffineras reflexer av fostret. Ett pigment börjar bli producerat som målar barnets hår i den färg som är förutbestämd för honom av det genetiska programmet som fastställs vid uppfattningen.

Vid 26 veckor blir barnet vanligtvis upp och ner och är fast i denna position tills födelsen. Tidigare kunde han spinna och rulla som han trivs, nu finns det lite utrymme i livmodern. Nio av tio frukter är nu i huvudpresentationen. Gonaderna av pojkar (testiklar) börjar falla ner i pungen. I slutet sjätte månaden barnet blir starkare. Vid födseln vid 22 veckor överstiger sannolikheten för överlevnad inte 7-15%, och redan vid 26 veckor uppskattas chanserna 35-40%.

Magen växer aktivt, det är redan omöjligt att dölja det. Bröstet blir mer frodigt, stort, mängden vaginalt urladdning ökar. Under den här perioden börjar en del att uppleva träningsutmaningar (kortvarig och icke-konstant livmodermuskelspänning).

sjunde

Den sista trimestern börjar, vilket kräver tålamod och uthållighet från kvinnan. den sjunde månaden 27, 28, 29, 30 veckor ingår. De senaste veckorna före dekretet är inte lätt. En kvinna kan börja sömnlöshet, halsbränna, vissa har redan andfåddhet, eftersom livmodern tar upp till 70% av bukhålan.

Barnet i livmodern fortsätter att öka sin vikt och växa. Lungvävnad är aktivt mognande - processen stoppar inte i en minut. Vid vecka 27 blir barnet trångt i livmodern, han antar en flexionsställning, där benen pressas mot magen och hakan mot bröstet. Från och med denna tidpunkt, som i de tidiga stadierna blir det svårt att bestämma barnets kön på ultraljud - nu är könsorganen dåligt urskiljbara på grund av navelsträngen som passerar mellan benen.

Barnet har förbättrad syn. Vid vecka 28 växer fransar betydligt och kinderna avrundas. Överlevnadsgraden för frukterna som föddes under denna period ligger nära rekordet 90 procent för den mycket för tidiga. Processen för differentiering av hjärnbarken är fullständigt genomförd.

Vid 30 veckor är kvinnor på mammaledighet om de är gravid med en bebis. Med tvilling, efterlängtad mammaledighet är tillgänglig från 28 veckor.

I slutet av månaden når barnen i genomsnitt vikter på 1600-1800 gram med en tillväxt på 42 centimeter. Huden vikar gradvis, barnet upphör att vara ljusrött, det mesta av lanugo håret faller ut.

Nu måste en kvinna ägna särskild uppmärksamhet åt hennes vikt och svullnad. Puffiness, onormal ökning och högt blodtryck är tecken på en farlig tredje trimesterkomplikation - preeklampsi.

En stor buk förändrar belastningens fördelning på ryggraden, kvinnorna har en specifik "anka" gång. Att ha sex är möjligt om det inte finns kontraindikationer från gynekologen, såväl som flygning på ett flygplan. Men i alla fall på resan måste du fråga tillstånd från den behandlande läkaren.

Den åttonde

I en kvinnas kropp börjar processen med prenatal förberedelse. Det finns en känsla av trötthet. Att bära en bebis blir svårare. Månaden börjar i slutet av 30: e veckan och slutar på 34: e veckan plus några dagar.

Barnet är fortfarande pålitligt skyddat av moderkakan, dess åldringsprocesser har ännu inte börjat. Han växer aktivt, varje dag blir allt mer som en nyfödd. Födslar vid denna tidpunkt är inte längre lika farliga som tidigare men på grund av otillräcklig modning av lungvävnaden finns riskerna för nödsyndrom fortfarande.

Vid vecka 31 är processen för mognad av njurarna, lungorna. Huden förvärvar den färg som genomföds av genomen - mörkhudiga barn blir just det, och företrädare för den europeiska tävlingen behåller sin hudrosa.

Från vecka 32 minskar fostermotoraktiviteten, eftersom det nästan inte finns något utrymme för rörelser i livmodern. Den gradvisa processen att minska mängden fostervätska börjar.. I framtiden kommer mamma att producera oxytocin i små portioner, vilket i tid kommer att bidra till att arbetskraftsuppkomsten börjar.

33-34 veckor förbi den sista prenatal screeningen. En vecka lägger barnet 300 gram, och detta är en rekordökning för hela perioden av intrauterin utveckling. I slutet åttonde månaden börjar processen med åldrande placentan. I slutet av månaden kommer barnet med en genomsnittlig vikt av 2,3-2,9 kg med en höjd av 47 centimeter.

Den framtida mammans rörlighet minskar märkbart, ångest och känslomässig instabilitet uppträder. Livmodern rekvisiterar membranet, revbenen kan börja skada. Kroppen producerar relaxin, vilket mjukar benen och ligamenten, vilket leder till smärta i pubis och coccyx. Många klagar på sömnlöshet.

Den nionde

En kvinna och hennes barn går in i hemsträckan. Det här är den sista månaden av graviditet och tredje trimestern. Födseln kan hända när som helst. Den nionde månaden anses vara från 35,5 veckor till leverans.. Från 37 veckor upphör barnfödseln att vara för tidig och barnet är för tidigt.

Förberedelserna för förlossning är inte bara en kvinna, utan också hennes smula. Han "hones" anpassningsförmåga, eftersom han snart måste radikalt ändra habitat. Vid 35 veckor uppträder vanligen abdominal prolaps i primärt, senare - hos de som föder upp igen. Barnen upptar nu en plats i livmoderns nedre del och med huvudet lägger de på halsen i halsen, vilket ger sin mognad och öppnar sig närmare.

Benen i barnets skelett är starka och fasta, det enda undantaget är benens ben, som ska vara rörligt och relativt mjukt för att barnet ska lyckas passera genom födelsekanalen. Aktivt växa hår och naglar bebis. Från vecka 37 justeras sinnena, som börjar börja fungera direkt efter barnets födelse. Produktionen av ytaktivt ämne är nästan komplett.

Ungefär en tredjedel av alla födda förekommer i vecka 38, men de flesta barn är födda i vecka 39-40. Om detta inte händer, börjar med 40 veckor barnet att drabbas av kramper i livmodern, och han börjar producera stresshormonadrenalin. Upp till 42 veckor anses graviditeten inte uppskjuten, den är långvarig.

En kvinna lyssnar uppmärksamt på sig själv under hela månaden, övervakar sekret, känslor, söker möjliga föregångare av överhängande arbete.

Livmodern växer nästan inte - den nådde sin topp på 36 veckor. Närmare slitage i slemhinnan med blodiga föroreningar kan uppträda - så kommer den så kallade slempluggen ut ur livmoderhalsen. Efter denna händelse, liksom när vattnet läcker, rekommenderas inte kvinnan att ha sex och ta ett bad så att infektionen inte tränger in i livmoderhålan.

Det finns en mängd smärta - smärta i rygg och nacke, smärta i puben, coccyxen. Humör, känslomässigt tillstånd förändras. Ofta förvärras av blåsor och hemorrojder, liksom åderbråck. Colostrum förekommer hos alla gravida kvinnor, kort före födseln blir det lättare, mer flytande. Mjölk visas bara 2-3 dagar efter födseln.

Under denna månad rekommenderas en kvinna inte att äta en stor mängd produkter med kalciuminnehåll, för att inte leda till överdriven mineralisering av fostrets ben.

Också kontraindicerad, som i någon annan månad, alkohol, kaffe, rökning. Håret är bättre att inte färga, eftersom placentan har blivit tunnare, dess resurser är uttömda.

Att veta graviditetens egenskaper per månad kommer att hjälpa en kvinna att bättre förstå vad som händer och bygga sitt dagliga liv på så sätt att både henne och barnet har så mycket nytta som möjligt.

Nästa, titta på en kort video - graviditet: från befruktning till förlossning.

Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa