Allt om flera graviditeter

Innehållet

Flera graviditeter är alltid riskfyllda graviditeter, eftersom naturen som är avsedd för ett barns födelse hos en person, och i färd med att bära allt i kvinnans kropp omplaceras efter behov hos ett foster.

Graviditet är tvillingar eller tripletter - dubbel eller trippel belastning, och därför har förvaltning och förlossning ett antal signifikanta skillnader.

Hur man tänker tvillingar eller tripletter?

Många skulle vilja veta, och är det möjligt att tänka tvillingar eller till och med trippar av fri vilja? Det är möjligt, men endast i ECO-protokollet. Vid in vitro fertilisering av ägget finns kvinnor med manliga spermier i ett laboratorieprovslang, eller snarare i en petriskål, och bara kvinnan själv och fertilitetsläkaren bestämmer hur många embryon som ska planteras i livmodern. Återigen finns det ingen garanti för att de alla kommer att rota.

I alla andra fall är flera foster tillsynsmyndighetens högre befogenheter. Vetenskapen vet exakt hur en tvilling eller trippel bildas, men den har hittat svaret på frågan varför detta händer.

Varje kvinna av reproduktiv ålder äggulerar en gång i månaden. Vanligtvis faller denna signifikanta händelse på mitten av menstruationscykeln. Efter nästa menstruationsperiod börjar flera folliklar att mogna i äggstockarna, men bara en blir dominerande, resten av tillväxten kommer att sakta ner av follikelhaltiga hormoner. Från en follikel i mitten av en cykel lämnar ett moget ägg in i äggledaren. När det befruktas bildas en zygote - en encellell organisme som innehåller en uppsättning DNA av en ny person. Därefter inträffar implantation och bärandet av ett enda foster börjar.

Ibland av okända skäl, den här väletablerade mekanismens natur ger något slags misslyckande, och på ägglossningsdagen kommer två ägg ut i äggledaren på en gång. Om varje är befruktad kommer tvillingar att födas.. De kommer att skilja sig från varandra, var och en kommer att ha ett annat genom, de kan ha olika kön, olika karaktärer och talanger. Varje barn i livmodern kommer att ha sin egen moderkaka som kommer att närma sig och ge den syre, varje kommer att ha sitt eget "hus" - fostretsblåsan med fostervätska. Sådana tvillingar kallas dizygotiska eller broderliga, men helt enkelt tvillingar.

På dagen för ägglossning i en kvinna kan ett ägg komma ut ur follikeln, som framgångsrikt befruktas, men av någon okänd anledning kommer zygoten att delas in i två om några dagar. Så här bildas monozygote eller identiska tvillingar. De kommer att ha en identisk uppsättning DNA som kommer att ge dem en extern likhet, samma kön.

Ägglossningsräknare
Cykeltid
Varaktighet av menstruation
 • menstruation
 • ägglossning
 • Hög sannolikhet för uppfattningen
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Om zygoten delas upp i två på den första eller tredje dagen efter befruktning, kommer var och en av barnen att ha sin egen placenta och sin egen blåsan. Om separationen händer efter tre dagar, kommer barnen att huddla i samma urinblåsa och mata från samma placenta genom två navelsträngar. Vid splittring av zygoter för sent - 10 dagar efter befruktning bildas klyvda eller sammanfogade tvillingar.

Om på ägglossningsdagen kom två ägg ut, och båda befruktades, och en splittrades sedan i två zygoter, en triplett bildades, två barn i det kommer att vara identiska tvillingar och kommer att ha samma kön, och det tredje barnet kommer att skilja sig från dem och DNA-uppsättningen och möjligen efter kön.

Mer gynnsam prognos för att utföra flera graviditeter - närvaron av dikoriska diaminotiska tvillingar, när varje barn har sin egen placenta och fostermembran.. Den mest alarmerande situationen är situationen för uppfattningen om identiska tvillingar, som ligger i en fetalblåsan och matas från en enda placenta. I det här fallet, med en hög grad av sannolikhet, desto starkare kommer "rob" de svagare.

skäl

Läkemedlet känner inte till de exakta anledningarna till att en kvinna plötsligt blir en mor till två, tre eller till och med fyra barn samtidigt. Men det finns kända predisponeringsfaktorer för multipel graviditet.

Man tror att sannolikheten att få fler än ett barn är högre i följande situationer.

 • Det finns en genetisk predisposition. I en mans eller en kvinnas familj har det funnits fall av tvillingar eller tvillingar. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt sådana fall i den stigande kvinnliga linjen - chansen att få tvillingar eller tripletter är högre för kvinnor som har kvinnor i sina familjer (särskilt mormor, farmor, mor) som har fött tvillingar.
 • Hormonal bakgrund. Om koncentrationen av FSH (follikelstimulerande hormon) överskrids i kvinnans blod, kommer sannolikheten att inte en, men två eller till och med tre ägg kommer att mogna, öka med cirka 30%. Ökad nivå av detta hormon kan vara ärftlig och kan orsakas av hormonella droger, som ibland föreskrivs för att stimulera ägglossningen vid infertilitet hos kvinnor. Det är anmärkningsvärt att nivån av FSH nästan alltid är förhöjd hos kvinnor, som bara har avbrutit orala hormonella preventivmedel i hela cykeln sedan. Om kvinnan samtidigt lyckades ta medel för att stimulera ägglossningen, är sannolikheten för multipel graviditet mycket hög.
 • Med IVF. För att öka risken för graviditet i behandlingscykeln vid in vitro fertilisering, befruktas flera ägg, och för att öka sannolikheten för implantation av minst en, 2-3 zygoter planteras. Om allt är implanterat, inträffar en multipelgraviditet.
 • Med upprepad graviditet. I primiparousa är flerfödda mer benägna att vara sällsynta, oftast två eller tre barn "gör glada" föräldrar som redan har egna barn. Upprepad leverans ökar sannolikheten att få flera frukter, men bara lite.
 • Den framtida moderns ålder. Typiskt ökar sannolikheten för multipelgraviditet med damernas ålder. Hos kvinnor över 35 år uppskattas sannolikheten att två eller tre barn uppfattas till 25%.

statistik

Över hela världen, en ökning av antalet multipelgraviditeter. Under de senaste två decennierna har antalet sådana fall fördubblats. I det totala antalet gravida kvinnor som har tvillingar eller tripletter står de för cirka 1-1,5%. För varje 87 födda finns en tvillingar, för varje 6,5 tusen födda - tripletter. Den fjärde i ett fall är född i 51 tusen släkt.

Hos kvinnor som bär flera frukter är risken för missfall, för tidig födelse 5 gånger högre än i singleton graviditet. Födseln av barn med extremt låg kroppsmassa med flera foster uppträder 10 gånger oftare än hos singleton graviditeter. 54% av multipelgraviditeterna slutar vid förtidig arbetskraft. Allt detta förklarar varför läkare är så känsliga för gravida dubblar eller tripletter, varför finns det en särskild plan för att hantera sådana förväntade mammor.

Tecken i början

I de tidigaste perioderna före förseningen är flera graviditeter inte mycket annorlunda än singleton graviditet. Inga speciella känslor en vecka efter kön, som ledde till uppfattningen, eller efter två veckor, kommer inte att dyka upp.Mest som en kvinna kan känna för förseningen och i den första veckan efter henne är verkan av progesteron. Men framtida mammor av tvillingar och framtida mammor av samma bebis känner det lika mycket.

Hur påverkar effekten av detta hormon, säkerställande av graviditetens säkerhet:

 • trötthet ökar, dåsighet uppträder
 • huvudvärk kan uppstå
 • kroppens temperatur kan något öka, en känsla av chill eller värme framträder;
 • frekvent urinering
 • en känsla av nasal trafikstockning kan uppstå på grund av svullnad av slemhinnorna under verkan av progesteron;
 • aptit ökar eller försvinner.

Alla samma tecken kan vara närvarande (eller kan vara frånvarande) under singleton graviditet.

Även efter att graviditeten upphör att vara en hemlighet för en kvinna, kan hon fortfarande inte inse att länge har fler än en bebis utvecklats inuti henne.

Påståenden om att fördubbling av toxicitet är inte sant. Det finns ganska många kvinnor som inte lider av toxicos alls, bär tvillingar, och det finns de som drabbats av en baby.

Känna igen symtomen på multipel graviditet före menstruationstiden och någon gång efter det är sålunda omöjligt. Vissa kvinnor, enligt recensioner, hävdade att de kände tvillingar intuitivt, men den här frågan har inget att göra med medicin, det finns ingen möjlighet att hitta en förklaring till honom.

diagnostik

Diagnostiska tecken på multipel graviditet, vissa börjar se nästan ut från testet, vilket utförs hemma. Kvinnor hävdar att med dubbla eller trefaldiga remsor på provet är ljusare än med singleton graviditet. Delvis kan en förklaring hittas - om två olika moderkroppar bildas i fostret, kommer nivån av humant koriongonadotropin (HCG-hormon) att vara dubbelt så högt, det spädar teststickorna.

Blodprovet för hCG visar också dubbelvärden med dubbel eller trippel med trippelvärden, men endast under förutsättning att fostren har olika placenta. Om monokorala tvillingar utvecklas kommer hCG-nivån att vara standard.

En mer informativ metod för att bestämma flera graviditeter är ultraljud. Redan i den 7: e gravidveckan kan du bestämma närvaron av identiska tvillingar och tvillingar det kan ses tidigare - vid 6 veckor i livmodern är två fetala ägg tydligt visualiserade.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Efter 5 veckors graviditet börjar hjärtat slå i fostret. Med en transvaginal omvandlare kan ultraljudsskanning från 6 veckors graviditet användas för att höra fostrets hjärtslag. Flera hjärtslagscykler kan leda läkare till tanken på multipel graviditet. Men vid denna tid slår hjärtat av ett foster förvirrad och därför mer tillförlitligt är registreringen av fostrets hjärtslag efter 10 veckors graviditet.

I senare perioder blir tecken på multipelfoster tidigare rörliga - från cirka 15-16 veckor, medan en kvinna börjar känna en pjokk från cirka 19-20 veckor. Storleken på livmodern och höjden på botten kommer att överstiga svängningsgraden. Från mitten av graviditeten lyssnar doktorn genom den främre bukväggen inte en, men två eller tre punkter i hjärtat på en gång.

Inte hundra procent, men tillräckligt informativ för läkaren blir blodprov hos den gravida: I blodet av den framtida mamman som förväntar sig tvillingar eller tripletter, från första trimestern, ökas inte bara hCG-innehållet utan också koncentrationen av placentallaktogen, progesteron.

Således, för att få bevis på att den nuvarande graviditeten är multipel, kan en kvinna redan vid 6-7 veckor av graviditeten.

Hur utvecklar frukter?

Tidig period - Perioden för embryogenes i alla embryon, oavsett deras antal i livmodern, är densamma. I samma tidsramar bildas organ och system.

Skillnader mellan barn i flera graviditeter och singleton börjar efter slutet av första trimestern, när perioden med aktiv tillväxt och viktökning börjar. Barn, som är få, brukar väga mindreän deras kamrater som bor ensamma i livmodern, det finns en skillnad i tillväxten.

  Här är de viktigaste stadierna för utveckling av tvillingar eller tripletter i livmodern.

  • 5 veckor (bara en vecka efter fördröjningens början) barn bildar hjärtan, hjärtslaget börjar och njurarna och levern läggs.
  • På vecka 6 händer, initiala ansiktsstrukturer bildas. Immunsystemet är organiserade.
  • På vecka 7 De första nervfibrerna bildas, vilket kommer att bli grunden för nervsystemet. Den enda tarmen i varje foster är uppdelad i delar av mag-tarmkanalen.
  • 8 veckor barnen börjar flytta. En ung placenta börjar arbeta. Hjärnan är skild från ryggraden, benen växer.
  • På vecka 9 Den embryonala svansen minskar, tänderna börjar bildas.
  • 10 veckor embryonala perioden slutar. Barn kallas frukter. Alla inre organ bildas. Barn flytta, svälja, knyta händerna i nävarna. Börja att härda benens skelett.
  • Vid vecka 11 prehensila och sugande reflexer bildas.
  • Vid vecka 12 barnen förvärvar smaklökar och börjar skilja mellan smaken av vatten, bildandet av sexuella organ är avslutat.
  • På vecka 13 den aktiva tillväxten av medulla börjar.
  • På vecka 14 Var och en av tvillingarna får sina egna fingeravtryck, och även med identiska med identiskt DNA, är fingeravtryck olika.
  • 15 till 17 veckor muskelbildning är klar. Processen för ackumulering av subkutan fett börjar. Kvinnor känner störningar, spädbarn har behärskat ett stort antal mimic grimaces.
  • 18-20 veckor mineralisering av skelettbenen är avslutad. Ett rykte bildas vid 20 veckor.
  • Från 22 veckor lanugo börjar falla - tunna hår på huden, håller ett skyddande lager av fuktigt smörjmedel. Från och med detta datum anses födelse inte som ett missfall. De kvalificerar sig som för tidig födelse.
  • På vecka 23 ryggradssammansättning är klar.
  • Från 24 veckor Ripening av lungvävnaden börjar, i den lilla vesiklarna av alveolerna produceras en speciell substans - ytaktivt ämne som, när de ackumuleras i rätt mängd, kommer att tillåta barn att andas efter födseln på egen hand.
  • På vecka 26 Graviditet börjar producera tillväxthormoner, hos pojkar börjar testiklarna att komma ner i pungen. Ögon förbättras.
  • 28 veckor kvinnor går till förlossningslov. Med singleton graviditet förekommer mammaledigheten endast vid 30 veckor.
  • 30 veckor bebisar böjer sig för att passa in i livmodern och reducerar signifikant rörelseaktiviteten.
  • Från 34 veckor placenta (eller placenta) börjar åldras.
  • 35 veckor barn aktiverar de adaptiva mekanismerna i centrala nervsystemet. Detta kommer att hjälpa dem att anpassa sig till det nya livsmiljön efter födseln.
  • Från 37 veckor Barn anses vara heltidsberoende.

  Mammas välbefinnande

  Förloppet av flera graviditeter är markant annorlunda än normalt graviditet, eftersom de flesta kliniska rekommendationer som finns för gravida kvinnor inte är relevanta för två eller tre gånger förväntade mammor. Den största skillnaden mellan graviditet är tvillingar eller tripletter - en ökad risk för komplikationer. Tyvärr är medicinsk statistik en besvikelse. Upp till 85% av flera graviditeter uppstår med olika komplikationer.

  Gravida kvinnor med fler än en bebis börjar växa upp i buken, deras tillstånd av hälsa och tillstånd försämras tidigare, de är 2-3 gånger svårare att bära sina barn. Efter nyheten om att en kvinna förväntar sig tvillingar, bör hon förbereda sig på förhand för att det blir mycket svårt. Mycket ofta utvecklar sådana gravida kvinnor järnbristanemi. Dubbeldoser av järnberedningar hjälper till att undvika obehagliga konsekvenser av ett sådant tillstånd.som läkaren kommer att ordinera från graviditetens första trimester.

  Vid multipel graviditet utvecklas svårt toxemi oftare i tidiga skeden, vilket kan kräva inläggning och behandling av barn. Risken för allvarlig preeklampsi är 5 gånger högre under graviditetens andra och tredje trimester. Risken för bildandet av placental anomalier är 4 gånger högre - dess presentation eller delpresentation, vilket gör det omöjligt för barn att födas, barn kommer att födas av kejsarsnitt.

  Om barn matas från samma moderkaka (monokorala tvillingar), så finns det höga risker för förtida åldrande av moderkakan. "Babystol" utvecklar snabbt sin resurs. Denna komplikation hotar tillståndet av intrauterin hypoxi för barn, utvecklingsförseningar och till och med intrauterin död. Det finns risk för felaktig presentation av frukten. Speciellt farligt är barnets bekken eller tvärgående presentation, som ligger närmare livmoderns utlopp. I det här fallet kommer också att behöva föda genom kejsarsnitt på operationsbordet.

  Risken för prematur födsel är mycket hög, nästan hälften av flera graviditeter hamnar mycket tidigare.

  Livmodern växer dubbelt så fort, de första rörelserna känns tidigare, men redan i slutet av andra trimestern är livmodern alltför sträckt, vilket leder till uppkomsten av ett brett utbud av smärtupplevelser.

  Lasten på alla system i den kvinnliga kroppen under flera graviditeter är hög. Det är därför som alla gamla kroniska sjukdomar kan förvärras, vars existens, kanske en kvinna har glömt länge. De vanligast förvärrade sjukdomar i hjärtat och blodkärl, njurar och lever. Riskerna med hemorrojder, åderbråck och högt blodtryck ökar flera gånger.

  Naturen av urladdning i flera graviditeter är inte mycket annorlunda än utsläpp i singleton graviditeter, i denna paragraf bör du inte leta efter betydande skillnader.

  Graviditetshantering

  Obstetricians och gynekologer har speciella instruktioner för hantering av flera graviditeter, eftersom riskerna är väldigt höga och risken är inte överdriven alls.

  En kvinna som bär flera frukter kommer att behöva besöka sin läkare oftare.. Villkoret för en sådan gravid kvinna behöver mer frekvent övervakning. Allting är viktigt - och viktökning, utseende av ödem och urintester. Särskild uppmärksamhet kommer att ägnas åt förebyggande av preeklampsi. En kvinna måste göra ett koagulogram flera gånger under graviditetstiden - ett särskilt blodprov som visar hennes blodkoagulationsfaktorer och kommer ofta att genomgå ett fullständigt blodantal för tidig upptäckt av förändringar i hemoglobinkoncentration.

  Från första trimestern kommer framtida mor till två eller tre barn att få alla rekommendationer om rätt näring, när det gäller fysisk aktivitet. Multiple fertilitet anses vara en bra anledning till att begränsa fysisk aktivitet redan från andra trimestern för att minska riskerna för för tidig födsel.

  Vid 20 veckor kommer livmoderhalsen att undersökas för att utesluta sin för tidiga förkortning, ismisk-cervikal insufficiens, eftersom trycket på frukten på den inre öppningen av livmoderhalsen är dubbelt så hög.

  Från 29-30 veckor föreskrivs veckovis CTG för gravida kvinnor med flera foster. En kardiografisk studie (non-stress test) ger rik mat för tanken till doktorn. Hur känner sig barn, är det några tecken på hypoxi, är deras vegetativa nervsystem väl utvecklat. Om det råder några tvivel, kommer de att utföra en Doppler-ultraljud (Doppler) för att bedöma blodflödet och hastigheten i navelsträngen hos varje foster, placentans tillstånd (eller placenta, om det är en till två).

  En kvinna borde vara moralisk förberedd i förväg för att hon i en obegriplig situation, med försämring av testresultatet, kommer att bli sjukhus på sjukhuset.Under medicinsk övervakning är chanserna att allt ska vara bra med barnen och deras mamma alltid märkbart högre.

  födelse

  Kliniska rekommendationer från Rysslands hälsovårdsministerium visar att För flera graviditeter är graviditet upp till 40 veckor oönskade. Om födseln själv inte börjar förrän 37 fulla veckor, då barnen kommer att betraktas som fullständigt mogna, rekommenderas det att inlägga den gravida kvinnan och stimulera födseln.

  Om det finns indikationer på kejsarsnitt, rekommenderas att utföra vid 37-38 veckor av graviditetenmedan i singleton graviditet är det 39 hela veckor. Med identiska tvillingar i en fosterblåsan är kirurgi 33-34 veckor, eftersom det finns höga risker för navelsträngsvridning och med tripletter rekommenderas att man utför en kejsarsnitt på 34 hela veckor.

  Beslutet till förmån för en kejsarsnitt görs vanligen om:

  • Under graviditeten fanns komplikationer, det finns preeklampsi, onormal viktökning, ödem;
  • Presentationen av den första frukten är inte huvudet, men någon annan;
  • tvillingar är inte bara monokorala (med en för två placenta), men också monoamniotiska (en sack av bubblor för två);
  • placenta previa;
  • Förekomsten av kroniska sjukdomar hos mamman, i vilken naturlig förlossning kan ha ogynnsamma prognoser.
  • graviditet som härrör från en IVF-cykel.

  Många undrar om naturlig förlossning är möjlig med flera födselar. Ja, det är ganska möjligt, och många mammor lever framgångsrikt sina barn genom den fysiologiska födelsekanalen. Men de som har naturlig förlossning, du borde veta att var tredje kvinna i fostervätskan sprider ut tidigt, på samma gång ganska ofta på ett sexuellt sätt slingor av en navelsträng, faller extremiteterna av barnen ut. Andra möjliga komplikationer vid förlossning inkluderar risken för svaghet i arbetskrafterna, vilket uppstår på grund av att livmoderns väggar är kritiskt översträckta.

  Det första barnets exilperiod försvinner vanligtvis till långvarigt arbete, vilket är farligt med akut hypoxi hos foster, barns död eller deras funktionsnedsättning.

  Om födelsen är för tidig, fortsätter de ofta snabbt, vilket är fyllt med födelsestrauma och ryggningar i perineum, livmoderhalsen.

  Den farligaste är en sådan komplikation som för tidig urladdning av moderkakan efter det första barnets födelse. Om detta händer kan andra barnet uppleva akut hypoxi, som kan döda honom eller orsaka irreparabel skada på hjärnan.

  Under hela födelseprocessen övervakar läkare noggrant fetthjälpen med CTG. Epidural anestesi, stimulerande sammandragningar, kommer att vara redo när som helst om arbetskraften försvagas. Moderna förlossningspersonal är alltid återförsäkrade, och medan kvinnan i arbetet befinner sig i sammandragningsfasen, utarbetas ett operativt och kirurgiskt team i händelse av komplikationer uppstår och en akut kejsarsnitt måste göras. - Vid multipel födelse uppstår ett sådant behov ganska ofta.

  Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
  Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

  graviditet

  utveckling

  hälsa