Kan gravida kvinnor gå till bastun och vad ska man tänka på?

Innehållet

Bastu för många kvinnor - en integrerad del av livet. Men med graviditetens början måste mycket förändras i livet. Frågan om tillåtligheten att besöka en bastu vid väntan på ett barn uppstår naturligt.

Hur fungerar det?

Bastu är en finsk analog av ett klassiskt ryskt bad, men ångan är inte våt, men torr, eftersom det inte accepteras att lägga en tank eller badkar med vatten i ångbastunet. I allmänhet är effekterna av bad och bastur på kroppen likartade.

Under graviditeten ökar belastningen på alla organ och system av honkroppen, Därför anses det vara fördelaktigare i avsaknad av kontraindikationer att andas i fuktig luft Ryskt bad.

Den finska bastun, som torrare och varmare, rekommenderas vanligtvis inte för förväntade mammor. Ändå är det i vissa fall inte förbjudet att besöka det, och här är det viktigt att förstå vem, när och hur korrekt du kan gå till bastun under graviditeten.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Om fördelarna

Det har länge varit känt att det går att bada i en bastu eller ett bad, det hjälper till att rensa toxiner och toxiner, förbättra välbefinnande, humör, ordna nervsystemet, lindra stress. Ett besök i moderskapsbadet är också användbart eftersom inandningen av varm luft hjälper till att rensa och expandera bronkierna och förbättra blodcirkulationen.

En frisk kvinna under graviditetsbastun kommer bara att gynnadet förbättrar hudtillståndet, hårdar kroppen, tränar immunsystemet, vilket vanligtvis försvagas med graviditetens början.

Men du måste förstå det innan du bestämmer dig för att gå till bastun, En kvinna måste veta vad hennes läkare tycker om detta. Om den framtida mammens hälsotillstånd är långt ifrån perfekt kan bastunens villkor fungera som provokatorer för missfall, för tidig födelse, placentaavbrott.

I Finland, bastunens hemland, menas att ett besök på ett ångbastu av gravida kvinnor bidrar till lättare förlossning och därför uppmuntras på alla sätt, men igen i avsaknad av uppenbara och dolda kontraindikationer.

Med alla fördelar med bastun har läkare i Ryssland inte bråttom att ge gravida kvinnor gott att besöka. Faktum är att det idag finns mycket få kvinnor med god hälsa, och varje sekund graviditet fortsätter med vissa abnormiteter, patologier, komplikationer.

Vem är strängt förbjudet?

Gravida kvinnor rekommenderas inte att gå till bastun, om de har några kroniska sjukdomar, även om de inte har manifesterats på något sätt de senaste åren. Den belastning som vår kropp upplever under ångrummets villkor kan vara startmekanismen för att förvärra en gammal sjukdom.

Du bör också avstå från att besöka det finska badet med följande faktorer:

 • epilepsi;
 • onkologiska sjukdomar och eventuella tumörer;
 • hypertoni;
 • bronkial astma
 • akuta hemorrojder;
 • hotat missfall eller prematur leverans
 • placenta previa, korionisk;
 • dubbla eller tredubbla graviditeter
 • i tidiga termer och under de senaste veckorna.

Du kan inte besöka badet i början av 1: a trimestern, även om det inte finns några komplikationer och kvinnan känns bra.

Under denna period sker embryogenesprocessen, alla barnets inre organ och system läggs. Varje process, inklusive termisk, kan störa denna process.I 2: e trimestern är det inte förbjudet att gå i bastun i avsaknad av andra kontraindikationer. Slutet på 3: e trimestern är inte den bästa tiden att ånga.eftersom belastningen på kroppen i senare perioder redan är hög.

Dessutom, Ett besök i bastun ska överges om det finns någon inflammatorisk process i framtida mammas kropp, med svår toxemi, preeklampsi och ovanlig urladdning från könsorganen, med en temperaturökning och även med diarré eller förstoppning.

Regler och rekommendationer

Om den behandlande läkaren inte har något emot en kvinna med utmärkt hälsa som besöker bastun under graviditeten, Det är nödvändigt att följa några rekommendationer som minskar möjliga risker till ett minimum.

 • Det är bättre att bada i korta besök på 1-2 minuter. Den totala varaktigheten av vistelsen i ångrummet får inte överstiga 5 minuter för hela badsessionen.
 • Eventuellt obehag, yrsel, förekomsten av smärta - en anledning att komma ut ur bastun. Det är nödvändigt att på förhand utnyttja stöd från någon från kära som kommer att övervaka ditt välbefinnande och hjälpa dig i tid om det behövs.
 • Från ångbastunet kan du inte omedelbart kasta in i den kalla poolen - det här är fylligt med blodkärl. Det är bättre att svalna under en varm dusch, vilket sänker vattnets temperatur gradvis.
 • Ofta ber vatten att vattna stenarna i ångbastunet, så att luften är tillräckligt fuktig - torr varmluft är skadlig för förväntade mödrar.
 • Täck huvudet med en filt badhatt och dina axlar, om nödvändigt, med ett fuktigt ark, så hjälper det att undvika överhettning av systemet. Sitt inte på de varma bänkarna, använd inte handdukar eller lakan på dem.
 • Ge rikligt med dryck, ta en flaska icke-kolsyrade vatten, fruktdryck eller hemlagad sockerfri kompott, släck din törst med buljonghöft. Drick varje gång efter att ha besökt ångbastunet.
 • Ligg inte på din rygg i ångbastunet, det kan orsaka komprimering av den sämre vena cava och orsaka kollaps.
 • Var noga med att ta gummistövlar med en räfflad såg så att de inte glider - det här hjälper till att undvika fall och skada. Gå lugnt.
 • Om det finns problem med hygien (bastu någon annan, kanske dåligt bearbetad efter tidigare besökare), ta med dem "Miramistin". Detta tillgängliga antiseptiska medel kommer att hjälpa till i tid för att behandla händer, yttre könsorgan före badsessionen och även efter det. Förpackningen av våtservetter med antibakteriell impregnering för att torka bänkarna, bordet, räcken i poolen kommer inte att störa.

Även om läkaren inte förbjöd bastun, borde du inte besöka den mer än två gånger i månaden. Om före graviditeten kvinnan inte var en stor älskare i bastun och besökte henne regelbundet, är det definitivt inte värt att börja detta under väntetiden.

Varje organism behöver tid för kvalitativ anpassning, och graviditet är inte den bästa tiden för att testa hälsan för styrka.

Infraröd bastu

Om fördelarna med infraröd bastun, skapad av japanerna, har det bara i dag inte lata människor hört. Det är faktiskt ett litet trärum där det finns källor till infraröd strålning. Att det ger snabb uppvärmning av kroppen. Under inverkan av infraröd strålning förstörs några patogena bakterier och produktion av immunceller aktiveras, vars uppgift är att bekämpa alla patogener som kommer in i människokroppen.

Trots de uppenbara fördelarna med att besöka den infraröda bastun rekommenderas inga gravida kvinnor under någon period av ett sådant förfarande. Det kan leda till mycket sorgliga konsekvenser.

Den snabba aktiveringen av immunitet är farlig för barnet för i den framtida moderens kropp gör motorns hormonprogesteron det motsatta - sänker immunsystemet för att skydda barnet från snabb repressalisering från aktiva immunkomplex. Är det nödvändigt att negera ansträngningarna av progesteron? Troligtvis inte. därför njut av infraröd bastu kommer att ha efter födseln.

Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa