2 veckor

Symtom och känslor i den första veckan av graviditeten

Innehållet

Uppkomsten av ett nytt liv är alltid ett stort mysterium i naturen. I de tidiga stadierna efter uppfattningen är det ganska svårt att bestämma graviditeten. Denna artikel hjälper dig att räkna ut hur detta kan göras.

Bestämning av exakt datum

Befruktningen (befruktning) anses vara det omedelbara ögonblicket för människans livs födelse - det ögonblick när spermcellen tränger in i äggcellen. Vid den här tiden, och det finns en helt ny biologisk enhet - framtida bebis. Befruktad äggexperter kallar en zygote. Under de första timmarna efter befruktning består zygoten av endast några få celler. I framtiden börjar det vara mycket fragmenterat, och antalet celler ökar snabbt.

Från tidpunkten för befruktning sker ett speciellt kliniskt tillstånd, som kallas graviditet. Efter några månader av graviditeten kommer en baby med en mikroskopisk storlek att växa till flera tiotals centimeter. Denna process är verkligen unik.

För att bestämma graviditetens varaktighet använder läkare olika tekniker. 1 vecka från befruktningstiden bestäms direkt från fertiliseringsdatumet. Vanligtvis kan det exakt identifiera en kvinna som målmedvetet och mycket noggrant förbereder sig för moderskapet.

Metoden för att räkna förlossningsveckor används av obstetrik-gynekologer. För att göra detta bestämmer de graviditetens varaktighet, med användning av datumet för den sista menstruationen. Det är av henne att de första och alla efterföljande förlossningsveckorna räknas. I detta fall är den totala varaktigheten av att bära en bebis 40 veckor.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

förnimmelser

Under de allra första timmarna efter befruktning känner kvinnan inte något speciellt. Hon upplever fortfarande inga ovanliga känslor.

Zygoten som har bildats har mikroskopiska dimensioner. Omedelbart efter sammanslagningen av bakterieceller, kvarstår hormonhalten i en kvinnas blod inom normala gränser. Hormonal bakgrund kommer att förändras något senare när storleken på det befruktade ägget kommer att öka. En ökning av hormonhalten börjar vanligen efter implantationen av ett ägg i livmoderns vägg.

Vanligtvis förekommer implantationsprocessen (vidhäftning) vid 6-7 dagar efter befruktning. Det är vid den här tiden att en kvinna kan känna vissa förändringar i sig själv. De liknar mest likheter som de som upplevs av vissa kvinnor med premenstruellt syndrom (PMS).

De första märkbara symptomen uppträder vanligtvis bara vid implantation av ett litet embryo, det vill säga vid slutet av den första veckan efter uppfattningen.

Det bör noteras att svårighetsgraden av dessa kliniska manifestationer är försumbar. Många kvinnor noterar att de vid denna tidpunkt inte märkte några specifika eller ovanliga symtom under denna period.

Utsläpp från könsorganet

Dessa framträder på grund av att implantationsprocessen äger rum. Under embryonets "implantation" i endometrium (inre lagret av livmoderväggen) uppträder sin lilla skada. Det är av naturens syfte att se till att det framtida barnet är tätt fastsatt på livmoderns vägg.

Som regel, efter 6-8 dagar efter uppfattningen, har en kvinna vaginal urladdning. De brukar ha en brun eller rödaktig färg. I volym kan sådana utsöndringar vara olika, men vanligtvis är deras antal måttlig eller mindre. Eftersom urladdningen kan åtföljas av utseendet av andra symtom gör det det möjligt för kvinnan att tro att hon bara haft sin period. De flesta kvinnor tilldelar dessa symtom till en avvikande menstruationscykel eller hormonella förändringar.

Emellertid har dessa sekretioner vanligtvis ett antal funktioner. De håller inte länge - bara en, högst två dagar. I vissa kvinnor kan sådan brun urladdning vara singel. I det här fallet meddelar den förväntande mamman som regel regelbundna underkläder.

Obstetricians och gynekologer som arbetar med gravida kvinnor, noterar att enligt statistiken är sådana utsläpp alarm kvinnor ganska sällan. I de flesta fall ignoreras eller tolkas de helt enkelt till förmån för plötslig menstruation.

Observera att urladdningen inte alltid inträffar, men det betyder inte att implantationen inte inträffade - bara en liten mängd blod som frigörs under denna process blandas med urin vid urinering och kvinnan märker inte helt.

Ömhet i buken

Under de första timmarna efter befruktning sker inte smärta i en kvinna. Sårhet uppträder vanligen vid slutet av den första veckan från befruktningstiden. En kvinna kan känna att hon har en lägre buk eller obehag i detta område. Dessa icke-specifika symptom är också ofta hänförliga till PMS.

Vanligtvis uttrycks smärtsymptomet något eller måttligt nog. Smärtan är väl borttagen när du tar smärtstillande medel. I ett horisontellt läge minskar smärtan. Även tyngdlyftning eller för intensiv träning i gymmet kan leda till ökad smärta.

illamående

Detta symptom kan också inträffa i de mycket tidiga skeden av graviditeten, och dess svårighetsgrad kan vara annorlunda. Vissa kvinnor noterar att de under de första dagarna av graviditeten inte kände sig illamående, medan andra säger att detta negativa symptom var ganska uttalat.

Illamående är ett mycket uttalat obehagssymtom. Det kan visas när som helst på dagen. Många kvinnor tror att det klassiska symptomet på graviditeten är illamående på morgonen, men det är inte så. Detta symptom kan inträffa när som helst.

Illamående kan också förvärras efter att ha konsumerat någon mat, även favoritmat som ofta används kan bidra till illamående. Dessutom har vissa kvinnor en känsla av subjektiv intolerans mot tobaksrök. Inandning av cigarettrök kan också bidra till illamående eller dålig hälsa.

Humörförändring

Emotionella skift är vanligtvis föremål för ganska emotionella kvinnor. Men varje dag av graviditet, som hormonella förändringar, kan humörförändringar uppstå i ganska lugna kvinnor.

Detta underlättas av gradvis ökning av blodet i specifika hormoner. Med varje efterföljande dag av embryonal utveckling av barnet kommer nivån av hormonella ämnen att öka. Detta är nödvändigt så att barnet kan växa och utvecklas fullt ut i min mammas mage.

Humörförändringar kan variera. Den mest karakteristiska egenskapen är en ganska snabb förändring av glädje och till och med eufori till ett deprimerat tillstånd. Vissa kvinnor har överdriven tårighet. Aggressivt beteende kan också vara en manifestation av graviditeten. Bristande ilska kan variera i varaktighet, men vanligtvis är de kortlivade. Därefter kan stämningen förändras igen och bli glad.

Progesteron som ökar i blodet leder till utseendet av överdriven aggressivitet hos kvinnor vid denna tidpunkt. Detta hormon är en av de viktigaste under graviditeten. Under dess inflytande finns det en hel del olika biologiska reaktioner som syftar till utvecklingen av ett embryo i livmodern.

Nedbrytning av prestanda

Trötthet är en av de möjliga tecknen på graviditet. Minskningen av tolerans för vanliga belastningar kan tyda på att alla krafter i kroppen nu syftar till att upprätthålla livskraften hos ett litet embryo som befinner sig i livmodern.

Inte alla kvinnor utvecklar en minskning av prestanda. Utvecklingen av detta symptom påverkas av många relaterade orsaker, liksom förekomsten av kroniska sjukdomar hos kvinnan. Det är därför som det är nästan omöjligt att misstänka graviditeten i så kort tid endast för kliniska symptom.

Tecken på graviditet i tidigaste termerna

Efter befruktning av ägget börjar ett antal förändringar i kvinnokroppen, men de utvecklas ganska långsamt. Svårighetsgraden av sådana manifestationer varierar också. Möjliga symptom på graviditet inkluderar följande symtom.

  • Ökning av basaltemperaturen. Efter befruktning växer den, vilket är väl spårat på diagrammet. Om en kvinna förbereder sig för graviditet och mäter sin basala temperatur regelbundet under hela menstruationscykeln så kommer hon lätt märka en sådan ökning.
  • Krossningen av bröstkörtlarna. Bröstet ser svullet ut. Bröstkörtlarna kan öka något och till och med värk.
  • Utseendet av slem från slidan. Ökad slemhinnesekretion kan indikera förändringar i arbetet hos kvinnliga reproduktionsorgan på grund av graviditet. Svårighetsgraden av detta symptom är annorlunda - från mindre till ganska intensiv.
  • Dra upp sensation i nedre delen av ryggen. Vanligtvis uppvisar detta symptom efter att ha spelat sport eller lyfter vikter, så många kvinnor understryker inte det. Efter vila försvinner vanligtvis obehag i nedre delen av ryggen.

Hur bestämmer du graviditeten vid denna tid?

Ett klassiskt tecken som i de flesta fall får kvinnor att gå till ett apotek för ett graviditetstest är en fördröjning i menstruationen.

För närvarande erbjuder läkemedelsmarknaden ett stort antal olika diagnostiska system. De skiljer sig åt i kostnad, noggrannhet, design och mycket mer. Det bör noteras att Moderna test är tillräckligt exakta och låter dig bestämma graviditetens närvaro med en ganska stor sannolikhet.

Man tror att ett graviditetstest med resultatet kan göras redan 10-12 dagar efter befruktning av ägget, men för den första veckan finns ingen exakt metod.

Bestämning av graviditet i detta fall utförs genom bestämning i urinen av specifikt gonadotropin (hCG). Under graviditeten är dess normer signifikant olika. Först uppträder hCG och ökar i blodet och sedan i urinen.

Bestämning av graviditet grundläggande testremsor är ganska enkelt. För detta behöver du en liten urin, som vanligtvis samlas på morgonen. Många kvinnor har så bråttom att ta reda på om de är gravida, att de använder testet på kvällen eller när som helst på dagen. Det bör noteras att Vid ett så tidigt datum kan det inte vara möjligt att erhålla ett korrekt testresultat. På morgontimmarna är koncentrationen av hCG i urinen maximal, vilket är nödvändigt för att utföra ett sådant test.

Bestämning av graviditet med hjälp av testremsor som köpts på apotek är endast ett vägledande test. Resultatet som erhålls hemma, när man tillämpar en sådan diagnostisk metod är inte alltid tillförlitlig och korrekt.

Endast gynekologen kan på ett tillförlitligt sätt bestämma tecken på graviditet. För att göra detta genomför han en fullständig klinisk undersökning på gynekologisk stol.Samtidigt bedömer han tonen och tillståndet i livmoderhalsen, såväl som hålets dimensioner.

Det är möjligt att bekräfta förekomsten av graviditet i de tidiga stadierna genom att analysera bestämningen av hCG i blodet. För analysen behöver lite venös blod. Noggrannheten hos laboratorietestet är ganska hög, och överskottet av hCG-koncentrationen över normen kan indikera graviditetens närvaro. Det är värt att notera att nivån av detta hormon i blodet kan ökas hos icke-gravida kvinnor med vissa sjukdomar. För att bekräfta graviditet borde man dubbelklicka på resultatet efter en tid.

För att få reda på närvaron av ett embryo i livmodern används ultraljudsundersökningar. Mer informativt och korrekt i detta fall är transvaginal ultraljud.

Det är viktigt att komma ihåg att fel kan göras under ultraljudsskanning, eller tekniska fel kan göras. I det här fallet måste du också dubbelkontrollera resultatet efter ett tag.

Möjliga problem

De första veckorna av graviditeten är ett mycket viktigt stadium av intrauterin utveckling av fostret. Hälsan hos den framtida mamman spelar en mycket viktig roll för den fulla tillväxten av ett litet embryo. En förkylning eller infektion kan påverka utvecklingen av ett barn negativt och kan leda till utvecklingen av ett antal farliga patologier.

Behandlingen av sjukdomar hos gravida kvinnor måste närmar sig mycket noggrant. Inte alla folkläkemedel på detta stadium kan vara säkra för embryot. Vissa antibiotika kan få en särskilt negativ inverkan på det utvecklande fostret.

När du är utsatt för tröst, var noga med att kontakta en gynekolog. Läkaren kommer att genomföra den nödvändiga undersökningen och vid behov förskriva flukonazol eller annan anti-kandidatlösning.

Från de första dagarna av graviditeten bör sluta ta några alkoholhaltiga drycker. Alkoholstyrka spelar ingen särskild roll. Alla drycker som innehåller etylalkohol påverkar fostret negativt och kan till och med orsaka en fördröjning i sin utveckling.

Sedan etableringen av graviditet, kommer läkaren definitivt rekommendera den förväntade mamman att ta multivitaminkomplex - detta är nödvändigt för att fylla det ökade behovet av vitaminer i kroppen. Som sådana droger används en mängd olika medel: "Feimbion", "Prenatal", "Elevit Pronatal" och många andra.

Om vad som händer med framtida mamma under den första veckan av graviditeten, se nästa video.

2 veckor
Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa