Vecka 9 11 veckor

10 veckors graviditet: vad händer med fostret och den förväntade mamman?

Innehållet

10 veckors graviditet är en fantastisk tid. Det är under denna period att otroliga metaformoser uppträder hos barnet och hans mamma. Varje dag i veckan inuti den gravida kvinnan genomgår intensiva processer och upprepar hela processen av evolution. I denna artikel kommer vi att berätta mer om denna term.

Hur många månader är det

9-10 obstetrisk vecka, som kommer att diskuteras, kan betraktas av kvinnor annorlunda. De som räknar med ägglossning som uppskattat datum för barnets uppfattning är nu i vecka 8. Det var 8 veckor eller två månmånader som har gått sedan mötet med moderägget och faderns spermatozoon.

I förlossningskliniken, där den förväntade mamman sannolikt redan har ansökt om registrering eller avser att göra det under de kommande dagarna, kommer tidsfristen att anges i enlighet med traditionen, som vanligen används i medicinsk obstetrisk träning från den första dagen av den sista menstruationen.

Därför är 8 veckor av fostrets verkliga liv 10 veckor genom obstetriska normer. För att inte bli förvirrad, är det bättre att fokusera på obstetrisk data, eftersom både testresultaten och ultraljudsnormerna under hela graviditeten beräknas på detta sätt - från den första dagen i den sista menstruationsperioden som föregick graviditetens början. Den tionde veckan är mitten av den tredje månaden av graviditeten.

Om en kvinna har gått 10 veckor från förseningen ska hon läsa material om en annan period, eftersom hon redan har 14 förlossningsveckor eller 12 veckor från uppfattningen.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Barnutveckling

Huvudhändelsen i denna vecka är statusändringen. Barnet är inte längre ett embryo. Nu är han ett foster, det är så hur läkarna kommer att ringa honom från och med nu, sedan graviditetsfosterperioden har börjat. Krummerna producerar nu sina egna blodkroppar. Det är redan möjligt att bestämma sin blodtyp och Rh-anslutning.

Din son eller dotter väger ca 5 gram och växer väldigt snabbt. Så, i början av den 10: e veckan, är hans (eller hennes) längd från huvud till bakben 23 mm, och i slutet av denna vecka ligger den nära 38 mm.

Med statusändringen har barnet förlorat en embryonal svans. Nu är det svansbenet. I alla andra avseenden är han mer och mer som en liten man, hans utseende förändras varje dag. De övergripande dimensionerna av frukten vid denna tid gör att du kan jämföra den med en liten plommon.

utseende

Något främmande i barnets bild är fortfarande bevarat. Till exempel har han ett stort huvud. Hon är hittills den största delen av kroppen, men denna vecka förvärvar hon rundhet, upphör att vara oval.

Diametern i denna period är mer än en och en halv centimeter.Nu finns det en aktiv bildning av enskilda egenskaper hos barnets ansikte - munnen är formad med svampar, ögonen har nästan flyttat till den position de antog (tidigare var de på huvudets sidor). Ögonen förblir stängda i århundraden, det är inte snart att lära sig hur man öppnar sin smula.

Nacken, vars bildande började för en vecka sedan, är redan där, och barnet kunde vända huvudet åt höger och vänster. Vid vecka 10 utvecklas avdelningarna av näsan och yttre örat, själva öronen. Mimic muskler är svaga, men barnet "tränar" dem aktivt, öppnar och stänger munnen. På huvudet i denna period börjar det första håret växa.

Pennor och ben kan redan ses på ultraljud, om du gör studienheten med bra, hög upplösning. De har små fingrar, deras naglar stod nästan upp på den plats som de tilldelades av dem (de migrerade från palmerna och fötterna, där en vecka tidigare de bildades som tätning av tyget).

Bensystemet har utvecklats aktivt från ungefär denna vecka. Nu ökar behovet av kalcium avsevärt En kvinna bör ta hand om att det finns tillräckligt med mat i kosten som innehåller detta mineral.

Magehålan och bröstkaviteten har ökat, de inre organen sträcker sig inte längre än barnets kropp, en diafragma bildas denna vecka.

Nervsystemet

Hjärnan och ryggmärgen bildas, nätverket av nervplexus och noder utvecklas aktivt. Differentiering sker i hjärnan vid den 10: e obstetriska veckan av graviditeten - nu är hemisfärerna separerade från cerebellum, som bildades en vecka tidigare, medulla isoleras också.

Varje minut förändras i hjärnans struktur, dess stora hemisfärer utvecklas. Varje dag ökar antalet hjärnceller med ungefär en fjärdedel av en miljon.

De första neurala anslutningarna börjar bildas. Denna process är kontinuerlig. Nervsystemet är ett av de få i kroppen, vars bildning sker inte bara under prenatalperioden utan även länge efter barnets födelse.

Från vecka 10 är nervsystemet redan helt uppdelat i centrala och perifera. Hjärnbulten är redan bildad - den är ansvarig för samordning av rörelser. Men tills samordningen är fortfarande långt borta. Denna vecka lär barnet att hålla handtaget i ansiktet och snart inser att du kan suga ett finger. Under tiden är sugreflexen i formativet.

Interna organ

Bildandet av alla organ i vecka 10 är nästan fullständigt. Nu "mästar" alla sina funktionella funktioner. Ett barns hjärta har en atriell septum, det fungerar säkert, rytmiskt. Hjärtfrekvensen hos denna period är 170 slag per minut. Variationer från 160 till 179 chocker är tillåtna.

Barnet har en sköldkörteln denna vecka, hämmar njurarna och blåsan med sina "färdigheter", urinen samlas redan i njurarna och ut i fostervätskan. Vattnets sammansättning förblir steril, eftersom de uppdateras var 3-4 timmar.

I denna vecka är matstrupen separerad från luftstrupen, nu kommer den att ansluta munhålan och magen och barnets matsmältningsorgan kommer att börja "öva" sitt arbete.

Vad kan göra älskling?

Vid vecka 10 lär barnet att böja och böja benen. Det finns mycket utrymme i livmodern, det känns fria i det. Om benen röra vid fostervaskens vägg kan krummen trycka av den och simma i en annan riktning. Från dag till dag kommer barnet att lära sig att skilja smak, för just nu smakar smaklökar på sin tunga receptorer.

Vid slutet av denna vecka kommer den feta tunna och nästan transparenta huden att bli känslig på grund av bildandet av nervändar på den. Från och med den här tiden börjar barnet "ackumulera" upplevelsen av taktila känslor.

Vad kan man se på ultraljudet?

Ultraljudsskanning i denna vecka anses inte obligatorisk, men kan väl utföras av medicinska skäl eller på egen vilja gravid. I livmodern bestäms antalet foster om graviditeten är multipel.

Hos barn är vital aktivitet registrerad - hjärtslag och rörelse. En ultraljudsskanning kan vara nödvändig om doktorn behöver klargöra graviditetsperioden, eftersom den första prenatal screeningen håller på att ske, vilket bör utföras på strikt angivna tidpunkter (från 10-11 till 12-13 veckor inklusive).

Ultraljud rekommenderas också vid 10 veckor för kvinnor som har vissa komplikationer - hotet om missfall, misstanke om intrauterin tillväxtnedgång, etc. Speciellt nyfikna framtida mammor går till diagnostikern bara för att se hur barnet har blivit, hur han har blivit vuxen.

I denna vecka bedöms graviditeten och barnets överensstämmelse med sådana parametrar som den genomsnittliga inre diameteren av ägget (SVD) och coccyx parietal size (CTE). Kvinnor som gör en ultraljudsskanning den här veckan kommer att vara intresserade av vilka indikatorer som anses vara normala för denna period.

Den genomsnittliga inre diametern hos ägget på vecka 10

Gestationsålder

SVD, mm

9 veckor + 1 dag

36-37

9 veckor + 2 dagar

38

9 veckor + 3 dagar

39

9 veckor + 4 dagar

40-41

9 veckor + 5 dagar

42

9 veckor + 6 dagar

43

10 veckor exakt

44

Kopchiko-parietal storlek på den 10: e veckan av graviditeten

Dräktens varaktighet (veckor och dagar)

KTR av norm, mm

KTP-intervall av tillåtna värden, mm

9 +1

23,7

18,6 — 28,8

9 +2

25

19,9 — 30,2

9 +3

26,4

21,2 – 31,6

9+4

27,8

22,5 — 33,1

9+5

29,2

23,8 — 34,6

9+6

30,7

25,2 — 36,1

10 veckor exakt

32,1

26,6 — 37,6

Gumsäcken, som praktiskt taget övergav allt sitt ansvar för att mata barnet och syntesen av hormoner, den unga placentan, börjar minska. Vid vecka 10 är dess storlek ungefär i nivån 5 mm.

Tjockleken på den unga placentan vid denna tidpunkt kan också mätas för första gången. Den normala storleken för denna period är ca 13 mm., men andra värden som ligger inom intervallet 9 till 17 mm kommer att betraktas som helt normala indikatorer.

Barnkön

Könsmulor definieras. Det utvecklas redan antingen i hon eller i manlig typ. Den här veckan fortsätter bildandet av könsorganets yttre könsorgan, som hos pojkar och flickor ser ut som detsamma. därför det är ingen anledning att fråga under ultraljudet om vilket kön barnet är. Även en mycket erfaren diagnostiker kan inte svara på denna fråga tills han ser externa sexuella tecken, och detta kommer bara att hända närmare den 16: e gravidveckan.

Det är teoretiskt möjligt att tänka på kön 12-13 veckor, men ingen läkare kan garantera noggrannheten i denna "förutsägelse": könsorganen är för små och pojken kan lätt förväxlas med tjejen och vice versa.

Metoden för att bestämma kön med hjärtfrekvens är inte en av de vetenskapligt baserade. Kön påverkar inte det kardiovaskulära systemet.

Känslor från den framtida mamman

Känsla gravid i veckan kan börja stabilisera. Om tidigare plågad av toxicos, men nu börjar dess manifestationer och symtom gradvis minska, blir det lättare. Storleken på livmodern vid denna tid har ökat med mer än 2 gånger dess initialvärde. Nu blir det främsta reproduktiva kvinnliga ordet trångt i bukhålan, och en kvinna kan börja känna något nytt från den här veckan. Denna känsla av fullhet i bäckenområdet.

Livmodern finns fortfarande i bäckenet, det blir redan trångt, det börjar stiga ovanför pubic joint. En kvinna börjar uppleva vanligare trängsel att urinera. Resten av kvinnans känslor är fortfarande ganska lätt och inte belastande.

Livmodern väger ca 150 gram, om den första graviditeten, med andra graviditeten och varje efterföljande livmoder vid denna tidpunkt är något tyngre - cirka 230 gram.

På grund av en ökning av mängden blod som cirkulerar i kroppen kan det finnas yrsel av yrsel. Om de inte åtföljs av medvetslöshet, förekommer inte för ofta finns det ingen anledning att oroa sig för. Under verkan av progesteron, kan ett hormon som produceras i stora mängder sova störas, medan kvinnan har problem att somna på natten, vilket innebär att hon känner sig svag under dagen.

Naturen ordnade så att kvinnornas sömn blir mer störande och känslig i början av graviditeten när fostret är mest sårbart, hon "vakter" barnet dygnet runt.

Många förväntade mammor klagar över nattlös drömmar i veckan av graviditeten. Alla processer som nu äger rum i kroppen kräver stora energiförbrukningar, så tröttheten, tröttheten följer fortfarande graviditeten i en 10-veckorsperiod, men snart kan kroppen "kompensera" för bristen på energi och redan under andra trimestern, , framtida mammas hälsotillstånd kommer att bli märkbart bättre.

Vissa kvinnor i veckan klagar på att de från tid till annan drar sin underliv. Detta har en helt fysiologisk och naturlig anledning - de ligament som håller växelsträngen börjar sträcka, det är precis vad som orsakar de inte så trevliga känslorna.

Viktförstärkningen för denna vecka är mellan en och en halv och två och en halv kilo, men kvinnan vill äta nästan hela tiden - det här är hur hormonprogesteron manifesterar sig, en av sina uppgifter är att skapa reserver i moderns organism för mat och baby. Om du blint följer instruktionerna för progesteron kan ökningen vara mer, men det kommer att betraktas som patologisk.

Stämningen hos den framtida mamman börjar "jämföra". Om det tidigare var instabilt, med frekventa skillnader och kontrasterande reaktioner, börjar kvinnan nu hitta en viss lugn, även om den fortfarande är långt ifrån denna tysta tid.

Vid den 10: e veckan kvarstår möjligheten till missfall, riskerna är inte längre lika stora som för några veckor sedan, men de finns, och denna tanke ger inte många förväntade mammor möjlighet att slappna av och njuta av sin ställning till fullo.

Många gravida kvinnor under denna period lider av förkylning, vars orsaker inte kan fastställas. Kvinnan blev inte sjuk, blev inte förkyld, hon har inga influensa och ENT-sjukdomar, och näsan är fortfarande svår. Detta händer i slutet av första trimestern ganska ofta.

Den sanna orsaken till graviditetsrinit, som experter kallar det, ligger i hormonella förändringar. Progesteron förvarar förgäves inte bara fettvävnad utan även vatten. Överflödig fukt kan byggas upp i vävnader. Detta leder ibland till tidig preeklampsi, och ganska ofta - till förekomsten av ödem i näspassagen, till förkylningen.

Förändringar i kroppen

På den fysiska nivån blir avrundning av former märkbar. Visuellt ser kvinnan fortfarande inte ut, men magen är något rundad på grund av att livmodern börjar höjas över bömen.

Förutom den fina rundheten orsakar odlingsbenken ofta mindre behagliga känslor i veckan - den pressar de stora blodkärlen. Detta leder till utseende av hemorrojder, vilket kan ge mycket smärtsamma och obehagliga känslor.

Det är inte rekommenderat att behandla det själv, eftersom de läkemedel som nu kan användas utan risk för skador på barnet är mycket få - läkaren ska välja ett specifikt botemedel. Kvinnor bör äta på ett sätt som förhindrar förstoppning.

Midjan börjar släta ut. Men avunden av allt bröst förvärvar fantastiska former och storlekar. Det ökar med ca 1-2 storlek, ser "hällt", elastiskt. Den här veckan kan förekomma i bröstvårtområdet små knölar, som kallas Montgomery nodules.

På magen hos många, före den 10: e veckan uppträder en mörkare vertikal än resten av huden, en vertikal remsa som uppträder på grund av den förbättrade melatoninsyntesen i kroppen. Efter födseln kommer bandet att försvinna, och bröstet kommer att förvärva samma storlek.

Nu kan bröstet störa den framtida mamma ganska starkt. Hon förbereder sig aktivt för den kommande amningen, körtelvävnaden växer.

Smärta, brännande, värk och klåda i bröstkörtlarna ger många till nästan en nervös uppdelning. Det finns praktiskt taget inget sätt att lindra detta tillstånd, du måste vara tålmodig och vänta lite längre - i andra trimestern kommer bröstet nästan att sluta skada, eftersom alla de mest omfattande omorganisationerna i bröstkörtlarna äger rum under den första tredjedel av barnets term

Under tiden är det värt att ta hand om att skaffa en bekväm och stor bh. Du kan genast välja en modell för gravida och ammande kvinnor - med speciella fickor på insidan av kopparna för bröstkuddar. Du kanske måste uppdatera din garderob - dina höfter är bredare, din midja är större, Kläderna ska nu vara bekväma och praktiska, inte krama i buken och inte hålla ner rörelserna.

På hormonnivå kontrolleras alla processer i en gravid kvinnas kropp efter 10 veckor fortfarande av progesteron, östrogener och hCG-mänsklig choriongonadotropin. HCG börjar syntetiseras av korjoncellerna omedelbart efter att blastocysten fäster i livmoderhålan (7-9 dagar efter uppfattningen).

Nu närmar sig koncentrationen av hCG sitt maximala. Det kommer att växa till 12 veckor, och börjar sedan gradvis minska. Nu ligger koncentrationen i intervallet 20900-291000 mU / ml. Progesteronhastigheten för denna period är 23-27,6 ng / ml.

Detta hormon är nödvändigt för barnet att skapa de bästa förutsättningarna för tillväxt och utveckling. Brist på progesteron ökar risken för spontan abort.

I en kvinnas kropp är progesteron nu "ansvarig" för humörsvängningar, ackumulering av fett och vatten och aptit. Detta hormon kontrollerar livmoderns livmodermuskel och placenta, tillåter inte livmoderhalsen att öppnas tidigt och livmodermusklerna ska komma i kontakt och hålla dem avslappnade.

På grund av sådana hormonella effekter ser många förväntade mammor sig bra ut på 10 veckor - deras hud blir mjukare, ömtålig, ren, aknefri, en fantastisk, märklig bara för gravida kvinnor, mystisk glans framträder i ögonen, en kvinna blir snällare.

Smärta - fysiologisk och patologisk

Små buksmärtor under denna period kan vara ganska vanliga. De skiljer inte skärpa och tvingar, drar i naturen, är inte permanenta. Sådana smärtor är förknippade med de funktionella egenskaperna hos graviditeten i denna period - livmodern ständigt växer, denna tillväxt stoppar inte en minut, muskler och ligament sträcker sig.

Det är nödvändigt att låta larmet när smärtan i buken åtföljs av konstiga, atypiska sekretioner, skär, lokaliseras i underlivet, ger i nedre delen av ryggen och i rektalområdet. Med sådan smärta kan inte tolereras.

Du bör ta ett horisontellt läge, begränsa motoraktivitet och ringa en ambulans, eftersom sådana smärtor kan vara tecken på ett hot om missfall eller ett missfall som har börjat.

Länen och ryggen på 10 veckor skadas då och då, och det är faktiskt inget fel med det. Belastningen på alla muskler under verkan av avslappnande progesteron ökar, bäckenbenen börjar förbereda sig på förhand för det kommande arbetet, så det kan vara obehag i svansbenet.

Svansbenet, ryggen och länden skadar inte hela tiden, men bara när kvinnan står upprätt länge sitter den i samma position. För att avlägsna obehagliga känslor, bör du värma upp, gå, ligga lite, ändra kroppsställning. .

Oftast börjar ryggen och länden att skada på sen eftermiddag, efter en hektisk dag. Många kvinnor säger att i vecka 10 är huvudvärk. Denna smärta bör varna och göra den gravida kvinnan mer uppmärksam på hennes hälsa och alla förändringar. Mängden blod med ankomsten av placentan har blivit mer, trycket på blodkärlens väggar har ökat. Om en kvinna tidigare hade en tendens att öka blodtrycket, behöver du nu en hård kontroll över sin nivå - man bör mäta trycket varje dag i två händer.

Om huvudvärk uppstår på grund av helt normalt blodtryck, är de kopplade till hormonella förändringar. Det är nödvändigt att lida lite, hormonell bakgrund kommer att börja förändras mycket snart, huvudvärk kommer att minska.

Progesteron i stora mängder, tyvärr, bidrar inte till normal matsmältning. Förstoppning, diarré, ökad gasbildning, matsmältningsbesvär - alla dessa symptom är välkända för gravida kvinnor. Smärta kan också orsakas av ätstörningar. Förvirra inte dem med graviditetskomplikationer.

Buksmärtor på grund av problem med matsmältningsorganen är av olika karaktär - de är oftast koncentrerade i övre buken, en kvinna kan ha en känsla av att "buken vänder", smärtssyndrom kan skära på höger eller vänster sida och åtföljs av en känsla av tarmdistansion .

Orsakerna till patologisk smärta, där en kvinna behöver vård, kan vara följande:

 • Hotet om missfall - smärta, förvärras, koncentreras i underlivet, utstrålar till nedre rygg, rygg, ändtarmen. Ledsaget av sekretess.
 • Ektopisk graviditet - Smärtan är skarp, stark, outhärdlig, åtföljd av illamående, förlust av medvetande, blodutsläpp från könsorganen.
 • Förstöring av kroniska sjukdomar - En kvinna kan förvärra mot bakgrunden av belastningen på hela kroppen pyelonephritis, urolithiasis, osteochondrosis, gastrit, kolit, om hon tidigare hade dem.

Det är uppenbart att det är svårt för en kvinna själv att förstå huruvida hennes smärta är normal eller patologisk under en så tidig period.

Därför, med smärta som är lokaliserad i någon del av kroppen, särskilt i ryggen och buken, bör du kontakta din läkare och rådfråga honom om orsakerna till smärta och sätt att minska det.

val

Normalt ökar ansvarsfriheten vid graviditetens förlossningsvecka något kvantitativt. Detta beror på att livmodern börjar gå bortom bäckenet. De kvalitativa egenskaperna hos vaginalt urladdning bör emellertid vara desamma som tidigare - ljus, vit eller mjölkaktig, liksom gulaktig, luktfri och föroreningar. Val av annan färg eller nyans anses vara onormal och är anledningen till att du går till läkaren.

Grön urladdning som bubblar med en obehaglig fiskliknande lukt kan indikera närvaron av en infektion med bakteriell ursprung. Olika nyanser av gröna vaginala sekretioner ger staphylokocker, gonokocker och E. coli.

Vit tjock och viskös urladdning, med en ostliknande struktur och konsistens, indikerar att en kvinna har tröst och kolpit. Med en bakteriell infektion och tröst, har en kvinna ofta klåda, brännande och obehag i perineum.

Blodet i urladdningen kan manifestera sig på olika sätt. Det beror helt på patologin och mängden blod. Således kan urladdningen vara rosa, apelsin, slemhinnig med streck av blod, bärnstensvatten eller rent blod.

Brun "daub" - är också en av alternativen för förekomsten av blod i könsorganet. Sådan ansvarsfrihet kan vara ett tecken på hotande missfall, placental abruption, patologier från livmoderhalsen. Därför bör varje kvinna antas ha en aning om att blod föreligger i urladdningen, även om det inte är klart synligt. Det är en ursäkt för omedelbar medicinsk behandling.

Hos vissa kvinnor (det händer ganska sällan) förekommer normalt blodig urladdning. Till exempel, den dag då regelbunden menstruation anlände utanför graviditeten, kunde en bloddroppe ses på de dagliga kuddarna vid vecka 10.

Du måste prata med doktorn om detta, men om den här kvinnan är så speciell, ska hon vara beredd på att hela 9 månaderna, medan hon bär barnet, kommer organismen "med gammalt minne" att blöda på dagen i månaden. I huvudsak kommer inte att hända. Skada för barnet och mamman är inte ett fenomen. Vetenskapen förklarar övertygande det hittills misslyckades.

Gul urladdning, åtföljd av klåda och obehag vid denna tidpunkt, kan indikera närvaron av en könsinfektion. Grå och brun urladdning talar oftast om den inflammatoriska processen hos kvinnornas reproduktionsorgan. Tveka inte att kontakta en läkare.

Utsläpp är en viktig diagnostisk egenskap. Varje infektion i könsorganet, inflammatorisk process kan vara en faktor vid barnets död, dess intrauterin infektion.

Modern medicin har en tillräcklig arsenal av verktyg och metoder för att behandla dem även under barnets bärande period.

Eventuella problem och faror

Perioden med ökad fara har ännu inte upphört, för att säga att hoten för barnet och hans mamma har gått innan det är för tidigt. Barnet behöver nu mammas skydd, organogenesen (bildandet av alla organ) är komplett, men immunsystemet fungerar inte ännu, och därför kan en negativ faktor påverka smulorna.

Vi kommer att berätta om de vanligaste riskerna som kan ligga i väntan på en gravid kvinna vid vecka 10 genom obstetriska åtgärder.

Retrochorial hematom

Sådan patologi vid vecka 10 detekteras inte så ofta som i tidigare perioder, men det är inte uteslutet. Hon representerar ackumulering av blod mellan korion och fostermembran. Detta blir möjligt om det finns en frigöring. Retrochorial hematom förekommer oftast hos gravida kvinnor som har oskyddade infektionssjukdomar, har haft influensa, en förkylning och en akut respiratorisk virusinfektion i tidigare perioder.

Ofta kan en sådan diagnos på resultaten av ultraljud sätta kvinnor som har kroniska inflammatoriska sjukdomar hos inre genitala organ.

Detachement med bildandet av ett hematom kan uppstå vid lyftning av vikter, exponering för stark vibration, i strid mot hormonella nivåer, med stark och långvarig stress. Om en gravid kvinna inte kan ge upp dåliga vanor (rökning, alkoholintag) ökar sannolikheten för att utveckla ett sådant hematom tiofaldigt.

Mycket ofta utvecklas retrochorialhematomet hos kvinnor som har drabbats av en stark tidig toxikos med kräkningar och lös avföring.

Symtom i patologi kan inte vara, då kommer det att bli uppenbart på ultraljud. Ibland uppträder ett hematom rosa eller bruna sekret från könsorganen. Den största faran är ytterligare avlägsnande och fosterdöd om hematomet ökar.

Behandlingen utförs på ett gynekologiskt sjukhus, om hematomet är ganska imponerande i storlek eller hemma om det är litet. En kvinna visas hemostatiska droger, agenter som inte tillåter att förbättra livmoderns, vitaminer och komplett vila innan resorptionen av hematomen.

Projektioner beror på storleken på håligheten fylld med blod. I de flesta fall kan graviditet upprätthållas.

toxicosis

Stark toxicos, som uppenbaras av den fysiska oförmågan att fullt ut äta, kräkningar och matsmältningsbesvär, efter 10 veckor - fenomenet är inte så ofta. Nu är toxicos redan en ganska allvarlig fara - barnet kräver varje dag mer och mer näringsämnen, vitaminer, mineraler för fortsatt tillväxt. Därför behandlas en stark toxicos, som inte passerade eller inte minskade till 10 veckor, bäst på sjukhuset.

En kvinna som inte fullt ut kan äta på grund av illamående och kräkningar kommer att ges intravenösa vitaminlösningar, läkemedel som förbättrar blodets uteroplacentala flöde.

I alla andra fall rekommenderas kvinnan att äta lite, men ofta så att barnet inte "svälter". Snart bör symtomen på toxemi dämpas, för det mesta sker detta redan, för resten kommer lättnad före 12-14 veckors graviditet.

Fading Graviditet

Ett embryo är en graviditet där fostret av någon anledning slutar växa, utvecklas och dö. Det irreparabla kan hända när som helst vid graviditet, men det finns perioder under vilka fetalfading anses vara mest sannolikt. Den tionde förlossningsveckan avser sådana perioder.

Risken för plötslig död hos barnet är högst vid 3-4 veckor, från 8 till 10 veckor och från 16 till 18 veckors graviditet.

Anledningen till att barnet upphör att utvecklas, medicin är inte helt klart. Mest sannolikt är den genetiska versionen.. Under uppfattningen kan kromosomala patologier, triplody uppstå, på grund av vilka under utveckling av ett barn, patologier som är oförenliga med livet utvecklat under utvecklingen även vid embryonala scenen. Det kan inte växa vidare, det genetiska felet är totalt och oöverstigligt.

Andra orsaker är smittsamma sjukdomar hos moderen, patologiska former av spermatozoa (teratozoospermi) hos fadern, olika negativa faktorer - ekologi, gifter, toxiner, strålning, vissa mediciner, dåliga vanor hos framtida mamma, ett stort antal aborter i hennes gynekologiska historia.

Vid vecka 10 kan denna patologi inte på något sätt manifesteras fram till gynekologisk undersökning. Kvinnans livmoder ligger bakom i storlek, vilket är grunden för utnämningen av en oschemalad ultraljud. Diagnostikern säger att fostrets vitala aktivitet saknar fysisk aktivitet och inte slår hjärtat.

Efter 2-4 veckor efter dödsfallet kan fostret börja avvisas, då kommer de första symptomen att upptäcka blöda bruna och dra smärta i underlivet.

I ett tidigare skede kunde en kvinna teoretiskt gissa att något hade gått fel. Många hävdar att de kände att alla redan existerande symptom och tecken på graviditet helt hade försvunnit på en "vacker" dag, deras bröst slutade värmas, deras basala temperatur hade minskat.

Livmodern är föremål för obligatorisk curettage. Fostervävnadsprover tas för genetisk analys för att försöka fastställa exakt vilka orsaker som ledde till tragedin.

Denna information behövs för att börja planera för nästa graviditet efter inflammationsbehandling, men redan anpassad för möjliga risker.

Hotet om missfall

Enligt statistiken manifesterar hotet om abort i början av omkring 7 av 10 gravida kvinnor. Men dessa data borde inte väldigt uppröra den framtida mamman, för i 90% av alla fall lyckas läkare lyckas klara det och rädda barnet. Undantag är fall av hot som härrör från genetiska patologier. Om en baby inte är livskraftig per definition är läkemedlet maktlös.

Sannolikheten för missfall är ju högre, desto kortare är graviditeten. Vanligen vid 10 obstetriska veckor är riskerna inte längre lika stora som tidigare.

De mest utsatta för missfall under denna period är kvinnor som har haft missfall tidigare i veckan, liksom kvinnor som blir gravida genom in vitro-fertilisering.

På risk och ålder mammor som är över 35 år gammal Faktum är att med ökande ålder är sannolikheten för missfall under första trimestern högre.

Det hotande tillståndet uppenbaras av smärta i underlivet, otypiskt för den här veckan, urladdning från könsorganen, liksom försämring av generellt välbefinnande.

Analyser och undersökningar

Förteckningen över tester och undersökningar vid vecka 10 beror på när en kvinna är registrerad för graviditet vid förlossningskliniken. Om hon gjorde det före början av 10 veckor, kan hon nu slappna av och anpassa sig till den första prenatal screening som kan schemaläggas nästa vecka eller två veckor senare.

Om den förväntade mamman inte har registrerat sig ännu, är den här veckan dags att göra det för att få tid att förbereda sig för undersökningen.. Vid registrering av en kvinna skickas en fullständig och detaljerad undersökning. Hon kommer att få anvisningar vid den första hänvisningen till gynekologen, och hon kommer att genomgå tester och genomgå diagnostiska tester under hela veckan.

De obligatoriska analyserna för registrering inkluderar:

 • allmänna blod- och urintester
 • biokemiskt blodprov;
 • urin bakposev;
 • blodprov för HIV-status och syfilis;
 • ett blodprov för hepatit B och C;
 • blodprov för bestämning av antikroppar mot vattkoppor, cytomegalovirus, rubella, herpes - de så kallade TORCH-infektionerna;
 • blodprov för att bestämma infektioner, inklusive dolda (klamydia, mykoplasma, etc.);
 • ett blodprov för att bestämma blodgruppen och Rh-anknytningen, om en kvinna har Rh-negativt blod, görs ett ytterligare venöst blodprov för förekomst av icke-specifika antikroppar som kan indikera början på fostrets Rh-konflikt;
 • smet av vaginalt innehåll och skrapning från livmoderhalsen;
 • koagulogram - bestämning av blodkoagulationsfaktorer
 • kolposkopi.

I veckan kan kvinnor ges dagen för den första prenatalundersökningen, där de tar ett blodprov för hCG och plasmaprotein PAPP-A, och gör också en ultraljud av fostret. Syftet med denna studie är att identifiera kvinnor i riskzonen för fostrets genetiska abnormiteter.

Neka att skicka denna undersökning är inte värt det.

Rekommendationer till förväntade mammor

Att undvika många komplikationer i vecka 10 hjälper till att följa läkarens rekommendationer och följa enkla regler.

regim

En kvinna behöver en hel natts sömn, så alla nattskift, om arbete är relaterat till dem, ska överges, lagligt gravid har rätt att göra det. Det är viktigt för en kvinna att hitta tid under dagen för att ligga ner och slappna av lite. Om sömn störs bör du rådgöra med din läkare och tillsammans välja en lätt lugnande lugnande medel på en naturlig basis.

Hypodynamien - rykten av ryska gravida kvinnor. Därför, i den dagliga rutinen bör du ta tid för en kort promenad i frisk luft. Kvällspromenader hjälper till att normalisera processen att somna och förbättra sömnkvaliteten.

mat

Vid vecka 10 är det viktigt att äta rationellt och fullt, äta minst 5-6 gånger om dagen, men i små portioner, inte övermålning. En kvinna bör vägra från rökt kött, syltprodukter, stekt, fet, kryddig. Mängden salt är önskvärt att minska till 5 gram per dag för att undvika förekomst av ödem.

I kosten bör det finnas tillräckligt med färska grönsaker och frukter. - Det är användbart för barnet och är ett utmärkt förebyggande av förstoppning och utseende av hemorrojder.

Det är inte önskvärt att dricka kolsyrade drycker, det finns mycket söt - det kommer att bidra till att eliminera sannolikheten för uppkomsten av graviditetsdiabetes.

Glöm inte att med 10 veckor ökar behovet av kalcium dramatiskt. En tillräcklig mängd mejeriprodukter, stallost, färska örter och nötter måste introduceras i kosten.

kön

Vid vecka 10 finns inga uppenbara kontraindikationer för ett intensivt intimt liv. Begränsning av sexuell aktivitet bör endast ske vid upptäckt av hotad abort och under behandlingen av identifierade infektioner i könsorganen.

Om den gravida kvinnan är hälsosam, har doktorn inga bekymmer om barnets och moderns tillstånd, då kommer sex bara att gynna. - Det hjälper en kvinna att förbättra sin humör, förbättrar blodcirkulationen i bäckenorganen.

Magen vid denna tid interfererar inte ännu, det är inte längre nödvändigt att skydda sig, kvinnans sexuella attraktion är tillräckligt hög och därför kan den här veckans intima komfort ge båda parter mycket nöje.

idrott

Överdriven fysisk ansträngning vid denna tidpunkt är inte välkommen, eftersom de kan leda till abort, men simning kommer att gynna.

Om en kvinna inte har engagerat sig i det innan, är det dags att anmäla sig till en särskild grupp av aqua aerobics för gravida kvinnor, att göra yoga. Detta kommer att bidra till att undvika viktökning samt förbereda kvinnornas muskler för det kommande arbetet.

vitaminer

Vitaminkomplex, skapade speciellt för gravida kvinnor, kommer att bidra till att kompensera bristen på dessa eller andra näringsämnen under denna period. Det är sant att experter varnar gravida kvinnor från självtillgivande vitaminer.

Alla komplex är olika i sammansättning, och ett överskott av ett visst vitamin är inte mindre skadligt än dess brist.

Läkaren hjälper dig att välja ett läkemedel baserat på resultaten från ett biokemiskt blodprov som visar vilka vitaminer och mineraler och hur mycket som finns i den framtida moderens blod.

recensioner

Momsrecensioner om 10 veckors graviditet handlar huvudsakligen om problem med nya känslor, vilket orsakar den växande livmodern. Många säger att det blev obehagligt att ligga på ryggen, att sitta länge på arbetsplatsen. Plötsligt kommer kvinnor nu till tanken att det är dags att byta sin garderob - alla bälten och elastiska band börjar "trycka".

Några av de förväntade mammorna tar redan bilder av sina runda tummar. I grund och botten börjar "tum" att dyka upp under denna period i tunna tjejer. De flesta mammor vid denna tid har redan besökt ultraljudet.

Varje störande tanke, och hos gravida kvinnor förefaller de ofta, det kan vara en anledning att kontrollera, "är allt bra med en smula". Överdriven exponering för ultraljud är inte välkommen eftersom Effekten av ultraljudsstrålning på fostret är inte fullständigt förstådd.

Om vad som händer med fostret och den förväntade mamman i den 10: e gravidveckan, se följande video.

Vecka 9 11 veckor
Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa