11 veckor 13 veckor

12 veckors graviditet: vad händer med fostret och den förväntade mamman?

Innehållet

Första trimestern av graviditeten slutar. Detta innebär att exakt en tredjedel av den obehagliga vägen av en kvinna framgångsrikt passerat. 12 veckors graviditet är ovanlig och väldigt intressant. På hennes framtida mamma, kanske, väntar på det första "mötet" med sina krummer på ultraljud. Den här tiden är väl lämpad för att sammanfatta de första resultaten. Vad som händer under den 12: e veckan med barnet och mamman kommer vi att berätta i den här artikeln.

Hur många månader är det

Den tredje obstetriska graviditetsmånaden slutar. I varje obstetrisk månad, till skillnad från kalendermånaden, exakt 4 veckor och inte en dag mer. Ofta är kvinnor förvirrade i sina egna termer, eftersom det enligt deras beräkningar endast finns en term, och i förlossningskliniken ställer doktorn på längre sikt.

Faktum är att obstetrikare och gynekologer räknas från den första dagen av den sista menstruationen, och framtida mammor själva anser mest det från uppfattningen (eller från ägglossningen, eftersom det är under denna period som uppfattningen är störst). 11-12 obstetrisk vecka av graviditeten - den sista i första trimestern. Det betyder hon 10 veckor från befruktning, 8 veckor från fördröjning. Exakt på en vecka kommer en kvinna att gå in i andra trimestern, som anses vara den trevligaste och enkla, fylld med positiva känslor och förväntan på ett mirakel.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Barnutveckling

Under den senaste veckan har krummen gjort ett verkligt genombrott i sin utveckling - om några dagar har det förändrats dramatiskt både externt och internt. Nu är barnet inte längre som en varelse från en annan planet eller en tadpole, den är nästan bildad, bara en mycket liten person.

För nästan en halv månad sedan förändrade barnet status - han är inte längre ett embryo, men ett foster. Det är vad läkare kallar det. Det betyder att den farligaste perioden av utveckling har gått, och nu kommer smulan att växa och stärka, alla organ och system läggs. Vissa av dem fungerar redan.

Tillväxten av barnet sträcker sig nu från 50 till 95 mm, vikten närmar sig 15-20 gram. För att föreställa sig vilken storlek barnet har uppnått, måste du komma ihåg vad en medelstort citron ser ut. Tillväxten är imponerande: under de senaste 2 veckorna har barnet fördubblats i storlek.

Utvecklingsförändringar i 7 fosterveckor

utseende

Fosterhuvudet är fortfarande stort, varför det finns en viss disproportion i barnets utseende. Länkarna är korta, armar och ben har ännu inte växit och förvärvar normala proportioner. Barnens händer är längre än benen. Fingerbildningen är komplett: de har redan små, men genomskinliga naglar.

Krummens ögon flyttade till deras plats på vardera sidan av näsan. I veckan är bildandet av ögonlocken klar, vilket hittills täcker synen av syn. Barnet kommer inte att lära sig att öppna ögonen snart. Under tiden fortsätter bildandet av näthinnan, hornhinnan och linsen.Små öron, vars bildning varade under de senaste veckorna, tog nästan form. Vid den 12: e obstetriska veckan, "örnar" barnens öron.

Näsan växer. Ansiktet upphör att vara utplattat, en lättnad, profil visas. På huvudet växer håret. Många kvinnor associerar denna process med förekomsten av halsbränna under denna period. Gilla det eller inte, medicin är inte känd för viss. Men nu är barnen, som är avsedda att vara födda med ett lyxigt och roligt hårhår, lite annorlunda än krummer, som är födda nästan skalliga.

De inre organen ser inte längre ut ur bukhålan, magen tar ett snyggt utseende. Allt fler nacker är ritade: det är redan bildat, och barnet kan teoretiskt göra huvudrörelser. Huden visas inte röd eftersom barnets hud har en annan färg. Det är helt enkelt så tunt att blodkärl och kapillärer uppträder genom det.

Nervsystemet

Det fortsätter att utvecklas och formas. Medan huvudimpulserna kommer i ryggmärgen, eftersom hjärnan ännu inte kan ta emot och bearbeta dem. Det finns en aktiv utveckling. Redan har crumbs hjärnan två hemisfärer, cerebellum och medulla bildas. Dagligen ökar antalet hjärnceller med ungefär en fjärdedel av en miljon.

Neurala anslutningar, vars bildning började tidigare, fortsätter att dyka upp varje dag. Neuromuskulära anslutningar börjar tillfogas till dem den här veckan, eftersom barnet börjar aktivt växa i muskelvävnad. Reflexanslutningar bildas gradvis - gripning, sväljning och sugande reflexer är redan tillgängliga för barnet.

Nervändningar tränger in i fettens tunna hud, dess taktila känslor växer ständigt, barnet börjar lära sig om världen.

Vad ligger utanför moderlivet, medan han inte är intresserad, men redan nu är barnet välkänt i omväxlande omständigheter - han lärde sig att reagera på yttre stimuli (skakningar, plötsligt förändrar moderns kropps position, etc.).

Reaktionen manifesteras fortfarande av ökad motorisk aktivitet och hjärtslag. Smaksprutor har bildats på tungan och innersidan av kinderna, barnet skiljer mellan smaker och börjar redan föredra godis och inte älska bittert och surt.

Interna organ

Bokmärke och bildandet av alla organ är färdiga. Nu måste de växa och förbättra sig. Slutförde formningen av ändtarmen. Tarmarna passar helt i bukhålan, från bröstet skiljer det det bildade membranet. Vid obstetrisk vecka 12 börjar tarmarna "öva" sitt arbete efter att barnet är födt. Det minskar något. Då kommer dessa skärningar att bli en fullfjädrad peristaltik.

Fostrets hjärta är uppdelat i 4 kamrar, det är exakt detsamma som hos vuxna, bara fortfarande mycket litet. Hjärtat fungerar ordentligt, levererar blod till alla inre organ och vävnader från sin "värd". Den genomsnittliga hjärtfrekvensen (hjärtfrekvensen) denna vecka är 162 slag per minut. Normal betraktas också som indikatorer i intervallet 150 till 174 slag per minut.

Förändringar genomgår inte bara barnets blodkärl, utan också blodkärlen som ger en stark koppling mellan moderen och barnet - uteroplacentalet. De växer, ökad diameter, blir mer hållbara.

Barnet, vid vecka 12, äter med hjälp av placentan, genom blodbanan får han också syre från sin mammas blod. Tillbaka på detta system ger han produkterna av metabolism.

Bebislever ser stor ut. Detta är helt normalt. Magen börjar acceptera vad som går in i matstrupen, och det här är bara vatten som barnet sväljer. Urinsystemet arbetar aktivt - njurar, blåsor. Skarp pissa direkt i vattnet som omger honom. Den unika förmågan hos en fostervätska ligger i sin förmåga att självrena, förnyas.Det händer var 3-4 timmar.

Sex bestämning

Sexuella kullar, vilka är små utskjutningar mellan benen, som till och med en vecka tidigare var nästan lika i både pojkar och tjejer, börjar förändras. Detta är processen att bilda de yttre könsorganen. Vid 12: e veckan i pojkar blir genital tuberkulet en penis, och hos flickor förkortas det och börjar bli labia.

Att veta golvet är teoretiskt möjligt. Men medan könsskillnader är så små att det är mycket lätt att förvirra dem.

Det är därför som ultraljudet på vecka 12, även om läkaren försöker undersöka vem som bor i moderns mage, ger han inga garantier för noggrannhet och råder att kontakta honom med denna fråga under andra kvartalet på en planerad ultraljud inte tidigare än 16-18 veckor.

Nu börjar kroppens små killar att producera hormonet testosteron. I små tjejer fortsätter utvecklingen i den kvinnliga typen - under inverkan av mödrar och en liten mängd egna östrogener.

Vad lärde crumb att göra?

Ny kompetensbarn förvärvar med oöverträffad hastighet. Om den förväntade mamman nu kunde titta på sin bebis i realtid så skulle hon se att han inte skulle bli uttråkad. Vid 12 obstetriska veckor kan fostret göra mycket, han:

 • somna och vaken
 • rör sig aktivt som muskler växer;
 • öppnar och stänger munnen
 • gäspningar;
 • sväljer fostervätska;
 • försöker suga ett finger eller kamera
 • klämmer händerna i nävarna;
 • bygger ansikten och grimasser, eftersom de härmaste musklerna i denna vecka redan är ganska utvecklade;
 • purses hans läppar och vikar "röret";
 • griper sig vid ansiktet, rör vid navelsträngen, började nå ut till benen med händerna;
 • simmar i fostervätskan, aktivt "raking" fötter;
 • skjuter fötterna från livmodern när de berörs av misstag.

Det kan ännu inte höra och se, men det känns redan perfekt vibrationer som uppstår från moderns röst, hosta och hög musik från utsidan. Denna vecka börjar barnet att empati med mödrarnas känslor. Om mamman är ledsen, blir inte barnet nöjes, om hon är sårad, upplever krummen också något som rädsla. Hur exakt denna osynliga anslutning utförs kan inte förklaras av medicinen.

Den enda förståeliga versionen av vad som händer baseras på subtila förändringar i den hormonella bakgrunden som följer med alla livliga känslor hos en kvinna. Det är denna skillnad på den kemiska nivån som barnet känner och tar emot blod av en något annorlunda komposition i den uteroplacentala blodbanan.

Din baby på ultraljud

Många gravida kvinnor skickas för ultraljud i veckan, eftersom det är en del av den första prenatalundersökningen - studier som är av stor betydelse vid bedömningen av fostrets tillstånd och utveckling vid förutsägelse av möjliga patologier. Naturligtvis är volymen som ses när du besöker ultraljudsdispositionen direkt beroende av vilken klass enheten står till förfogande för läkare. Om skannern tillhör de moderna expertenheterna ser du mycket mer. Om enheten är utrustad med 3D eller 4D-funktioner väntar sig oförglömliga ramar på moderen.

Urvalsprocessen själv vid denna tidpunkt utförs antingen genom en extern metod - en sensor genom buken, transabdominalt eller genom en intern metod - av en vaginalsensor genom vaginans vägg.

Båda metoderna är ganska informativa och läkaren bestämmer vilken som ska väljas, bedömer den framtida mammans kroppsform, mängden fett i magen eftersom uppgiften är att välja den metod som gör det möjligt att se barnet bättre.

Vid vecka 12 framgår tydligt hur många frukter som finns i livmodern, och deras vitala aktivitet (hjärtslag och rörelse) registreras. Fetalägg har blivit stort, det är inte längre meningsfullt att mäta det, nu kommer KTR att berätta mycket om krummens tillväxt. Detta är ett segment som läggs från den lägsta punkten av coccyxen till kronans högsta punkt, så storleken kallas coccyx-parietal.Priserna för hans på förlossningsveckan är som följer.

KTR på den 12: e förlossningsveckan av graviditeten:

Gestationsålder

Kopchik-parietal storlek (KTR), mm - medelvärdet

KTR - tillåtna värden inom normala gränser, mm

11 veckor och 1 dag

44,7

38,6 – 50,8

11 veckor och 2 dagar

46,3

40,2 – 52,5

11 veckor och 3 dagar

48,0

41,8 – 54,2

11 veckor och 4 dagar

49,6

43,4 – 55,6

11 veckor och 5 dagar

51,3

45,0 – 57,6

11 veckor och 6 dagar

52,9

46,5 – 59,3

12 veckor exakt

54,6

48,0 – 61,1

Bland andra storlekar, som också kan tala om barnets proportionalitet och tillväxt, är sådana fetometriska data typiska för denna veckas graviditet:

 • BPR - (bifogad eller tvärgående huvudstorlek) - 15-24 mm, i genomsnitt - 19 mm;

 • DBK - (lårbenets längd) - 7-9 mm vardera;

 • Bröstets diameter - från 22 till 24 mm;

 • huvudomkretsen - 63-71 mm;

 • abdominal omkrets - 51-61 mm.

Alla fosterets inre organ kan läkaren perfekt överväga vad han är säker på att göra för att kunna bedöma hur korrekt flik och formation har passerat. Också föremål för undersökning av placentan. Den normala tjockleken vid denna förlossningsvecka är 14,5-15,5 mm. Särskild uppmärksamhet på denna ultraljud är de så kallade visuella ultraljuds tecknen på möjliga kromosomala abnormiteter (Downs syndrom och andra).

Dessa tecken, som helt enkelt kallas markörer, är två - tjockleken på nackområdet och längden på näsborren. En ökning i halsens tjocklek och en minskning av munstyckets längd eller dess frånvaro kan vara indirekta tecken på förekomsten av brutna utvecklingsavvikelser hos barnet. Här är normerna för dessa markörer.

Tjockleken på krageutrymmet och längden på benens ben i den 12: e veckan av graviditeten:

Gestationsålder

TVP, mm

Näsben, mm

11-12 veckor

1,6 (fluktuationer från 0,8-2,4)

2,3 (fluktuationer från 1,8 till 2,9)

Det är absolut nödvändigt att doktorn undersöker äggstockarna, livmoderhalsen, livmoderhalsens tillstånd för att se till att det inte finns något hot om att graviditeten avslutas på grund av det reproduktiva systemets sjukdomar eller andra orsaker.

Välmående av den framtida mamman

De flesta kvinnor upplever lindring i veckan - toxicos börjar minska, aptit och normal humör återvända. Det blir en liten märkbar mage, särskilt hos kvinnor som har tvillingar eller tripletter. Detta faktum orsakar en stolthet hos kvinnor. Hon byter hennes garderob för mer rymliga kläder och smiler meningsfullt till följd av hennes nyfikenheter och bekanta. Det var vid den här tiden att kvinnor som på grund av dåliga känslor tidigare var rädda för att berätta för sina vänner eller kollegor om deras "intressanta position", kan börja öppna slöjan av sekretess, eftersom riskerna för ett eventuellt missfall vid vecka 12 minskas betydligt.

En rundad mage och höfter är inte bara orsaker till stolthet, utan också en orsak till förändrade vanor. Det blir redan svårt att sova på magen, den växande livmodern stör väsentligt med att göra detta.

Men en kvinna har nya bröllop som kan kallas trevligt - hon börjar köpa de första sakerna för hennes "gravida" garderob - nu behöver vi nya byxor, eftersom de gamla inte konvergerar i midjan och inte fastnar, vi behöver nya bras, speciellt skräddarsydda specifikt för gravida och ammande kvinnor.

I en framtida mammas kropp fortsätter hormonprogesteron att "styra bollen". Han är det främsta skyddet av det växande fostret från de första timmarna av dess existens. På grund av den ökade koncentrationen av detta ämne fortsätter en kvinna i 12: e veckan att gå på toaletten lika ofta - ökad urinering är en av "biverkningarna" av progesteron. På grund av honom ökar aptiten, den förväntade mamman vill äta nästan hela tiden och du måste ha en viss viljekraft för att inte börja äta allt och inte tillåta överdriven viktökning.

Hormoner fortsätter att påverka humör. Hos kvinnor finns det fortfarande en psykologisk och känslomässig instabilitet, men situationen börjar redan förbättras. Många säger att de har blivit bättre att sova, de är mindre benägna att drabbas av mardrömmar. Nästan alla gravida kvinnor blir för närvarande glömliga och frånvarande.Detta är också ett "trick" av progesteron, som försöker skydda ett barn som redan har börjat reagera på sin mammas humör, från alltför emotionella unga kvinnor, som med sina känslor kan skada fostret.

Den här veckan kan kvinnor känna sig mer angelägen än tidigare, eftersom prenatal screening, om vilka många rykten och "skräckhistorier" som cirkulerar bland gravida kvinnor, ligger så nära som någonsin.

Om du inte har styrkan att hantera ångest på egen hand och har ingen att diskutera "hemsk och hemsk screening", så kan du kontakta antennkliniken just nu. Där arbetar en vanlig psykolog i ett sådant fall, vilket kommer att bidra till att förstå funktionerna i denna diagnostik, kommer säkert att lugna och ställa in en positiv våg.

Många kvinnor fortsätter att klaga på att de ofta har huvudvärk. Detta är en konsekvens av hormonell anpassning och ökad blodvolym. Var noga med att se till att det inte finns några skillnader i blodtryck. Fysiologisk rinit, där slemhinnorna sväller på grund av progesteron, vilket leder till att näsan andas störs, vanligtvis sänker sig vid vecka 12. Men även om den rinnande näsan fortsätter, borde du inte oroa dig - snart kommer det att passera. Vänta är inte lång.

Bland de vanliga klagomålen i veckan nämns oftast mindre smärta i underlivet, i ryggen. Framtida mammor klagar på att ryggen är öm. Om smärtan inte är av stark natur, passerar de snabbt, åtföljs inte av urladdning med blod, då borde du inte vara rädd för dem. Dessa är tecken på livmodertillväxt. Det främsta reproduktiva kvinnliga orgelet växer och de ligament som håller det sträcker sig.

Om nedre delen är kramper, ovanliga utsläpp har uppstått, kvinnan kan inte vänta, så ska du se en läkare så snart som möjligt. Sådana smärtor kan indikera ett hot om missfall.

Förändringar i kroppen

Den viktigaste förändringen i veckan - tillväxten i buken. Ju tunnare och smalare kvinnan var före graviditeten, ju högre sannolikheten är att magen nu blir märkbar. I fulla och magnifika damer blir detta otvivelaktiga tecken på graviditet uppenbart lite senare.

Storleken på livmodern ökade i längd till 10 centimeter. Höjden på botten (övre delen) är nu 10-11 cm. Kroppens vikt har överskridit 300 gram, medan livmodern är ungefär dubbelt så tung under andra graviditeten. Ett sådant stort organ kan inte passa i bäckenet, så livmodern börjar gå in i bukhålan. Den här veckan är hon på nivån av pubic symphysis och går upp. Detta skapar den mycket röra rundan som kvinnor själva och de flesta av deras makar är så beundrade nu.

Hormoner som reglerar alla processer i en gravid kvinnas kropp, producerar nu placentan. Eftersom hon redan har fullt ut antagit alla skyldigheter för barnets skydd och näring, har tagit stafetten från äggulackan, har blodkroppen som cirkulerar i den framtida mammens kropp ökat avsevärt. Detta skapar en ökad belastning på njurarna, leveren, lungorna och hjärtat av en gravid kvinna. Under denna period kan en kvinna uppmärksamma det faktum att hennes puls har blivit vanligare.

Under hormonernas verkan störs peristaltiken i matsmältan. Uppgiften med hormonellt stöd: att inte tillåta livmodern att komma i tonen respekterar hennes muskler.

Tyvärr har progesteron inte en selektiv effekt, så att du samtidigt slappar av tarmarna. Vid vecka 12 av denna anledning har kvinnor ofta ett brott mot stolen - diarré, förstoppning och gas.

Vid den 12: e obstetriska veckan, till stor hjälp av majoriteten av gravida kvinnor, minskas smärta i bröstet. Under nästan tre månader växte bröstet på grund av spridningen av körtelvävnad. Nu kan många av de framtida mumierna med en hel del stolthet säga att deras byst har ökat med 2 storlekar och för ännu mer. Bröstvårtorna är inte längre så känsliga, rummet runt bröstvårtor har mörkats.En del mörkare är färgad, någon - helt. Nästan alla kvinnor i denna period har framträdande Montgomery noduler och kolostrum släppts.

Om födseln inte är den första är det mycket möjligt att kolostrummet inte bara släpps när du trycker på bröstvårtan, men gör det spontant, nedsmutsande kläder och linne. I det här fallet är det värt att köpa en bh med "fickor" för speciella kuddar som kommer att spara från sådana "problem".

Viktökning vid vecka 12 känns även av dem som, från de första dagarna efter det randiga testet, har plågats av attacker av toxicos. Om kvinnan var fullmatad och inte lider av illamående, så är den normala ökningen för denna vecka intervallet från + 2 till + 4 kg till kvinnans ursprungliga kroppsvikt.

Hormonala processer denna vecka leder ofta till en ökning av mängden urladdning från könsorganet. Bekymrad över detta är inte värt det - den här processen är rent fysiologisk. Endast blodiga, blodliknande, orange eller gröna utsläpp, bruna "daub", blodsträngar, illaluktande lukt, skumning och alltför tjock urladdning bör varnas., i kombination med obehaglig klåda i perineum och yttre könsorgan.

Det finns så kallade "graviditetshormoner", som inkluderar choriongonadotropin (hCG) och progesteron och ett antal positiva aspekter. En kvinna under deras inflytande blir mer attraktiv - hennes hudförhållanden förbättras, hennes starka naglar växer, hennes hår förvärvar en naturlig glans, en ovanlig gnista visas i en gravid kvinnas ögon. Många säger att de inte var så ovanligt vackra, som i slutet av första trimestern, varken före graviditeten eller efter förlossningen. Det här ögonblicket kan och bör avnjutas.

Eventuella faror och risker

Även om man tror att slutet på första trimestern, som är den 12: e obstetriska veckan av graviditet, är praktiskt taget säker för mamma och barn, bör du inte glömma försiktighet och vaksamhet. Vilka faror kan ligga i väntan på en kvinna och en bebis på denna term, låt oss berätta mer i detalj.

Hotet om missfall

Trots det faktum att denna patologi är mycket vanlig bland gravida kvinnor under första trimestern, vid vecka 12 är det mycket mindre vanligt. Du behöver inte vara rädd för någonting, det viktigaste är att regelbundet kontrollera din ansvarsfrihet och vara uppmärksam på förändringar i ditt välbefinnande. Med smärta och ovanlig urladdning ur könsorganen är det nödvändigt att konsultera en läkare. Om det finns ett hot kommer kvinnan definitivt att behöva kvalificerad medicinsk hjälp.

På möjligheten att spontan abort kan indikera smärta, som drar i naturen, förvärras av rörelse, promenader. Livmodern kommer till hypertonus, det är svårt att inte känna det - magen blir "stenig", smärtan börjar "sopa" in i rektalområdet, det finns en känsla av att du verkligen vill tömma dina tarmar. Tilldelningar kan vara olika i kvantitet, färg. Men de kommer att skilja sig från normala - lätta, luktfria och skarpa. Oftast har utsläppet blodföroreningar.

Om rent skarlet blod har gått kan det vara ett symptom på ett missfall som har börjat.

Skälen som kan leda till hotet om missfall kan ligga i allvarlig långvarig stress, kraftig fysisk ansträngning av kvinnor, dåliga vanor, som att röka, i hennes arbete på natten, i ett plötsligt "hopp" i hormonnivåer, progesteron. Om fostrets kromosomala abnormaliteter i tidigare perioder är ganska ofta orsakerna till missfall, är nu en sådan sannolikhet låg.

Grova genetiska avvikelser uppträder vanligtvis som missfall tidigt. Till 12 veckor brukar vanliga friska barn leva.

Läkares prognoser angående det hot som uppstod under den 12: e förlossningsveckan är ganska gynnsamma - med den tidiga behandlingen av den framtida mamman i samrådet kan nästan alltid graviditeten räddas.

Huvuddelen är kvinnans önskan att "samarbeta" med läkaren, för att uppfylla alla sina rekommendationer, för att ta de föreskrivna medicinerna, för att inte vägra sjukhusvistelse, om det enligt läkarna kräver situationen.

Cervikal insufficiens

Av denna patologi, som hotar med missfall och för tidig födelse, finner kvinnor oftast bara vid vecka 12 när de kommer till ultraljudet, och läkaren som utför diagnosen bestämmer förkortningen av livmoderhalsen. Normalt smälter livmoderhalsen och blir kortare, men detta händer före födseln: Så här gör livmoderhalsen förberedelser för öppning under arbetsprocessen. Naturligtvis är dess beredskap att öppna sig vid vecka 12 patologi.

Skälet till vilka livmoderhalsen är svag är många. Dessa är medfödda anomalier av strukturen hos interna genitala organ och skador som livmoderhalsen tidigare utsattes för - svår förlossning, abort, rengöring och curettage för diagnostiska ändamål. Kvinnor som är överviktiga och kvinnor som inte har behandlat inflammatoriska sjukdomar i reproduktionssystemet under lång tid är i fara. Sällan observeras en kort livmoderhals efter IVF, speciellt om kvinnans äggstockar är utarmade.

Höra en sådan diagnos, var inte panik. I de flesta fall kan en kvinna hjälpa till. Det finns många sätt att göra detta - från suturering av livmoderhalsen med kirurgiska trådar till obstetrisk pessary. Läget som är lämpligt för indikationerna i en viss situation kommer att väljas av den behandlande läkaren.

Fading Graviditet

Sannolikheten för en blekande graviditet är alltid upp till 28 veckor. Men vecka 12 är inte bland de farliga, om vi pratar om läkares syn på utvecklingen av denna patologi. Den vanligaste icke-utvecklande graviditeten uppstår när det gäller 3-4 veckor, 8-10 veckor och sedan 16-18 veckor. Detta faktum är dock inget annat än observationen av läkare. Att överväga honom sant, sant för alla är det omöjligt. Teoretiskt och praktiskt taget frusen graviditet vid 12 veckor är möjlig.

Orsakerna till fostrets död inuti livmodern, studeras fortfarande, de är inte pålitligt kända. De mest sannolika läkarena innefattar genetiska missbildningar, strålningsexponering, teratogena droger, rökning och systematisk användning av alkohol och droger under den första tredjedelen av barnet. Ibland uppstår patologi som en konsekvens av en virusinfektion eller annan infektionssjukdom som överfördes under första trimestern och orsakade avvikelser i barnets utveckling, till exempel kycklingpox, rubella, infektiös parotit.

Eftersom barnets död kan vara problem med moderkakan eller en skarp förändring i hormonbalansen hos en kvinna. Symtom på denna patologi är frånvarande. Under alla omständigheter, tills en viss tid.

Uppmärksamma kvinnor som har upplevt en liknande tragedi säger att någon gång bröstet helt enkelt slutade skada, symptomen på toxemi, som hade varit närvarande under lång tid och medför många obehagliga känslor, försvann. Naturligtvis kan dessa tecken indirekt indikera att något hände med barnet. Vid vecka 12 kan bröstet sluta göra ont bara på grund av att tiden har kommit. Giftos försvinner av samma anledning, medan barnet är bra.

Ofta tillkännages frusen graviditet för första gången denna vecka. Faktum är att barnet kunde ha slutat sin utveckling för några veckor sedan, i själva höjden av den "farliga" perioden, från 8 till 10 veckor. Men frånvaron av symptom inspirerade ingen rädsla. Och först när de börjar göra en planerad ultraljud kommer det sorgliga faktum att bli uppenbart.

Om 3 veckor efter blekning, om patologin inte detekteras, kan en brun "daub" börja, vilket kommer att öka, magen kommer att smärta.Processen att avvisa fostret, som nu är en dödlig fara för sin förälder, kommer att börja - inflammation och sepsis kan börja när som helst.

Intrauterin tillväxt retardation

Olika orsaker kan orsaka en försening i barnets utveckling. Detta faktum kan också bli känt endast vid vecka 12 när en kvinna går till ultraljudet. Om fostret ligger långt efter den normala parameterns karaktäristika för denna period är det omöjligt att inte uppmärksamma. Läkare pratar om utvecklingsfördröjning när fördröjningen är signifikant - skillnaden är 2 veckor eller mer. Samtidigt lever barnet, det har ett hjärtslag och motoraktivitet spelas in.

Om fördröjningen är symmetrisk, det vill säga, alla storlekar av smulorna minskas i förhållande till normen i samma proportioner, prognoserna är mer gynnsamma. Barnet kanske inte har tillräckligt med vitaminer, det finns problem med placentan, den behandling som ges kommer att hjälpa den lilla "fånga upp" med storleken på sina kamrater.

Om det finns asymmetri (huvudet "drar" endast i storlek i 8 veckor och alla andra storlekar - vid 11 veckor), så kommer läkare att anta att barnet har medfödda genetiska missbildningar och kommer att ordinera en ytterligare diagnos för kvinnan.

Förberedelse av korion

Eftersom allt är oförståeligt, skrämmer den här frasen ofta gravida kvinnor. Faktum är att det inte finns något patologiskt i detta koncept. Det beror allt på hur och där placentan ligger. Hennes läkare under första trimestern kallas ofta korionen.

Hos 5% av de förväntade mödrarna finns låg lokalitet, i 95% av fallen stiger korionen själv gradvis högre när livmodern växer. I den överväldigande majoriteten av gravida kvinnor finns en chorion previa på fram- eller bakväggen. Detta är den absoluta normen.

Om, enligt ultraljudsresultaten, den läkare som spelats in i växelkortsväxeln hos den gravida kvinnan att hon har en regional presentation av korionen, innebär det att placentan ungefär en tredjedel överlappar livmoderhalsen. Villkoren är ganska farlig och kräver mer noggrann observation under graviditeten, men i de flesta fall slutar allt bra igen.

Den farligaste är den centrala presentationen. Om en sådan diagnos är gjord betyder det att moderkakan helt överlappar livmoderhalsen och livmoderhalsen. Mest troligt är kvinnan på sjukhus och ordinerad medicinering och strikt sängstöd. Leverans i sådana fall utförs av kejsarsnitt. Om du följer alla rekommendationer från doktorn, finns det ungefär mer än 95% chans att barnet kommer att kunna förmedlas till den föreskrivna tiden, och undviker patologins huvudsakliga och mest hemska komplikation - massiv blödning och död hos fostret.

Vid den 12: e graviditetsveckan bestämmer placentans plats en hyllning till den obstetriska traditionen, medan den här informationen inte har diagnostisk värde, förutom i händelse av fullständig central presentation.

Varken den låga eller den laterala platsen för "barnens plats" kan nu kallas slutlig - placentan tenderar att "migrera" efter livmoderns expanderade väggar. Denna information blir relevant huvudsakligen under de senare perioderna när det är nödvändigt att planera leveranssättet.

Analyser och undersökningar

Vid den 12: e veckan är vanligtvis alla gravida kvinnor redan registrerade vid en klinik för kvinnor på bosättningsorten. Om detta inte är gjort av någon anledning är det denna vecka att du måste ta ett pass, en sjukförsäkring och registrera dig för graviditet. Det är viktigt att ha tid att passera den första prenatal screeningen.

Även för tidig (upp till 12 veckors) registrering, tilldelas en särskild engångsavgift. Betalningen är liten - år 2018 är det drygt 600 rubel. Detta belopp betalas på kontokontoret på arbetsplatsen eller i socialförsäkringsmyndigheterna (för icke-anställda) vid framläggande av ett intyg från samrådet om framtida möders omsättningsvillkor.

Vid vecka 12 passerar en kvinna ett allmänt urintest.Hon ska nu göra detta före varje planerat besök till sin läkare. På den "speciella" dag där screening är planerad, från morgonen ska du komma till samrådet på en tom mage. På en dag måste en kvinna donera blod från en ven och göra en ultraljud.

Första trimestern screening

Denna engelsktalande ord betecknar ett komplex av forskning som utförs för alla gravida kvinnor på rekommendation av Ryska federationens hälsovårdsministerium. Under första trimestern är den lämpligaste tidsramen för detta perioden från 10-11 till 13 veckor inklusive. I de flesta fall försöker läkare förskriva en diagnos vid 12 veckor eller lite senare - vid 12 veckor och 2 dagar eller vid 12 veckor och 3 dagar. Dessa perioder är optimala, för just nu når koncentrationen i blodet av ett specifikt hormon - hCG (hcgb), vilket chorionsceller producerar från de första veckorna av graviditeten, uppnår sin maximala toppkoncentration.

Screening är ett sätt att identifiera kvinnor som har större chanser att få barn med utvecklingsanomalier av genetisk mening än andra. Standardriskerna är högre för "åldersrelaterade" mödrar som är 35 år och äldre, för kvinnor som redan har fött barn med kromosomala sjukdomar, kvinnor som blir gravida till följd av incest och för par i vilka båda eller en av partnerna har ärftliga patologier eller sådana patologier har nära släktingar.

Det finns många genetiska patologier. Screeningen syftar till att hitta tecken på endast några - Downs syndrom, Turner, Edwards och Patau syndrom, Cornelia de Lange syndrom och icke-molär triploidi. I något fall bör man tro att screening bidrar till att upprätta en diagnos. Noggranna diagnoser är prerogativet för andra diagnostiska metoder. Att en kvinna ska vara kan bara ta reda på om riskerna är höga att hennes barn lider av en av ovanstående diagnoser.

Utvärderas i det komplexa blodprovet för hCG och ett särskilt plasmaprotein PAPP-A. I patologier kan indikatorerna för hCG överskattas eller minskas kraftigt i förhållande till normen, och proteinnivån "passar inte" i normala värden. Om det är skrivet i slutsatsen att båda ämnena finns i en mängd från 0,5 till 2,0 MoM, då är allt bra. Olika varianter av avvikelser bör analyseras av en genetiker. På ultraljudet, som äger rum samma dag, utvärderas visuella risker (TVP och näsben). Vi pratade om normerna för dessa indikatorer ovan.

"Dålig" screening är inte en mening, men bara en grund för ytterligare undersökning. Vid behov rekommenderas en kvinna chorionisk biopsi eller lite senare - amniocentes.

De som inte vill riskera (och invasiva forskningsmetoder, även om de är korrekta men mycket farliga för barnet), finns ett icke-invasivt prenatalt DNA-test. Det är inte mindre noggrant och helt säkert, eftersom fostrets genetiska material (dess DNA) erhålls från moderns venösa blod, där det redan finns babyröda blodkroppar vid denna tidpunkt. Nackdelen är att en sådan analys kostar flera tiotusentals rubel, och det kan göras inte i alla kliniker, utan bara i specialiserade medicinska och genetiska centra.

Ytterligare undersökningar

Några av deras framtida föräldrar under denna period är inte nöjda med den vanliga ultraljuden i samråd och är inspelade på en tredimensionell eller fyrdimensionell ultraljudsskanning, så att det första "mötet" med krummen förblir för evigt i familjenes historia - bilder och videor av krummerna, som bara är 9 veckor gamla, kommer att ta i denna berättelse en särskild äraplats.

Om en kvinna är registrerad för flera veckor sedan, kommer hon inte att få ytterligare tester - huvudprovet är över, det finns fortfarande tid före nästa. De som kommer till förlossningskliniken för första gången denna vecka kommer att tilldelas en lista över studier utöver screening. Det kommer att omfatta blod- och urintester, bestämning av blodgrupp och Rh-faktor, HIV-status, hepatit och syfilis, analys av antikroppar mot vanliga och latenta infektioner, smet av vaginala sekretioner på mikrofloran.

Rekommendationer till förväntade mammor

kön

Ett aktivt sexliv är tillåtet, men från denna vecka är det nödvändigt att ha sex med stor omsorg och välja ställningar där det inte kommer någon djup penetration. Livmodern är redan ganska stor, kvinnan känner det. Hon stör inte könet, men begränsar någonting kvinnan, och låter henne inte helt fysiskt och känslomässigt slappna av.

Frågan om du kan leda ett aktivt sexliv bör riktas till din läkare. Om det inte finns några kontraindikationer, kommer han att ge framåt och även rapportera att sex är mycket användbart för den gravida kvinnan och hennes psykologiska tillstånd.

Om det finns komplikationer av graviditet, hotet, svagheten i livmoderhalsen, patologins patologiska presentation, då kan ett förbud åläggas sexuella relationer.

mat

En kvinna som inte går i vikt före 12 veckor är inte så sällsynt och kvinnor som redan har tid att få extra kilo vid denna tidpunkt. Mycket beror på hur den förväntade mamman organiserar sina måltider. Nu är det viktigt att följa principerna om hälsosam kost, lägga till menyn ett stort antal färska grönsaker, frukter, magert kött, mjölk och stuga ost, såväl som gröna. En sådan diet ger krummerna den nödvändiga mängden kalcium, just nu behöver barnet det mest.

Rätt näring kommer att eliminera förstoppning, som nu plågar varje andra framtida mamma, reducerar halsbränna och obehaglig gasackumulering i tarmarna. Du måste äta minst 5-6 gånger om dagen i små portioner.

Helt i slutet av första trimestern är det nödvändigt att utesluta intag av kolsyrade drycker, en stor mängd salt, socker, stekt och fet mat.

Shopping

Mamma i veckan ska få bras med breda band. Nu behöver hennes bröst ytterligare stöd. Noggrann uppmärksamhet bör ägnas åt valet av trosor. De ska inte vara snäva och smala, klämma i skrotet och trycka på ett gummiband på den växande magen. Kvinnor bör köpa kläder för sig själva från naturliga tyger, oavsett årstid. Svettning på denna period ökar, huden bör kunna "andas" helt.

Om du lyckades bestämma kön kan du redan börja shoppa eller välja dem för barnet. Framtidens bebis kan redan välja en säng, barnvagn, en uppsättning för urladdning. Många i dag följer inte vidskepelser och tror inte på dåliga omänder, särskilt kvinnor som ska föda ett andra eller tredje barn. De vet exakt hur fysiskt svårt och svårt det är att handla till en bebis strax före födseln.

medicin

Trots det faktum att embryonperioden är tidigare, bör en kvinna vara försiktig när det gäller mediciner. Om något gör ont innan du tar ett piller, bör du kontakta din läkare, även om du kan eller kan inte ta detta eller den här medicinen, även via telefon. Kall i vecka 12 är inte längre lika farliga som de brukade vara.. Även en ökning av kroppstemperaturen påverkar inte barnet lika destruktivt som en månad tidigare.

Helst bör du ta hand om dig själv, undvik platser där du kan få infektioner och se till att din kropp har tillräckligt med vitaminer och mineraler. Men om sjukdomen fortfarande händer nu, var inte panik.

Det är bättre att behandla tänderna efter några veckor, eftersom smärtstillande medel som används för anestesi är kontraindicerade.

Recensioner framtida moms

Några framtida mammor i denna förlossningsvecka är indignerade och förbryllade - trimestern slutar och toxicos passerar inte! Du behöver inte oroa dig, för vissa börjar symtomen på toxemi att recede bara efter 13-14 veckor. Screening, som så skrämmer många, orsakar en hel del diskussioner, främst om problem med avkodning av resultatet. Vissa kvinnor förklarar sin avsikt att inte gå till en undersökning, eftersom de inte vill vara nervösa i väntan på resultatet.

Screening är inte en skyldighet, men det är fortfarande önskvärt att skicka det.Och för att inte vara nervös behöver du bara behandla det som en vanlig blod- eller urindonation. Uppfattningen av denna diagnos som den vanligaste analysen kommer inte att dramatisera situationen.

Om vad som händer i den 12: e veckan av graviditeten, se nästa video.

11 veckor 13 veckor
Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa