12 veckor 14 veckor

13 veckors graviditet: vad händer med fostret och den förväntade mamman?

Innehållet

13 veckors graviditet avslutar första trimestern och öppnar den andra. Det här är en tid med stora förändringar i den framtida modernens känslor och en ny fas i utvecklingen av hennes bebis. Denna vecka anses vara den mest informativa för den första prenatalstudien, som kallas "screening".

Hur många månader är det

Vid den 13: e förlossningsveckan är kvinnor redan välkända i hur graviditetstiden beräknas. Läkare lägger alltid en period längre än den faktiska cirka två veckor. Detta är den obstetriska perioden och skillnaden i 14 dagar är tiden som gått från den första dagen av den sista menstruationsperioden före graviditeten till den förväntade ägglossningen.

Om den 13: e förlossningsveckan har börjat betyder det det Nu är det exakt 12 veckor enligt de medicinska normerna för beräkning av graviditetsperioden, det vill säga 12-13 veckor går, och från befruktningen passerade 10-11 veckor. 11 embryonala veckan motsvarar obstetrisk 13. Den fjärde månadens månad började (i var och en av dem exakt 4 veckor). I kalendervillkor tog det nästan tre månader.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Barnutveckling

Fosterperioden för barnets utveckling är i full gång. 3 veckor har gått sedan han slutade att vara ett embryo och blev ett foster. Med början av denna period blir barnet varje dag mer och mer som en liten man. Han har inte längre en svans - han blev en svansben. Utformningen av inre organ är klar - nu kommer de bara att växa.

Nu liknar barnet i storlek en anständig lök. Hans höjd är inom 7-10 cm. Barnet väger mer än 20 gram nu.

utseende

Barnet ser väldigt tunt och skrynkligt ut. Detta beror på det faktum att medan han inte har någon subkutan fettvävnad. Huden är mycket tunn, se genom dem kapillärer och större blodkärl. Gunhår växer på barnets huvud, de är fortfarande ljusa för alla barn, eftersom pigmentet som färgar hår i en eller annan färg ännu inte har utvecklats.

Barnets huvud är fortfarande ganska stort i förhållande till kroppen. Det är i genomsnitt hälften av fruktets totala yta. Denna disproportion kommer att försvinna med tiden, och vid födelsetiden kommer barnets kropp att vara fem gånger större än huvudet.

Börja att jämföra proportionerna av armarna och benen. Tidigare var handtagen korta, men nu denna vecka märks de märkbart i längd och benen börjar växa. Underbenen är fortfarande betydligt kortare än de övre.

Fingrarna och tårna är helt formade, var och en är kronad med en liten spik. Barnet har avslutat öronbildning, och från den här veckan börjar han höra, men så långt är örat mer vibrerande i naturen, eftersom det inre örat bildas fortfarande.Vid ungefär 20 veckors graviditet kommer denna process att slutföras, och ljudvågorna börjar omvandlas till ljud som är bekanta för var och en av oss.

Ögonen, som tidigare befann sig på huvudets sidor, har redan flyttat till deras rätt plats. Ögonlocken har bildats - nu täcker de tätt synens organ. Det finns redan en näsa i ansiktet, och några barn som enligt ras eller genetiska förutsättningar är ägare till en enastående näsa, är dessa ben redan så stora att en profil med en uttalad, väldefinierad struktur är lätt synlig.

Nacken är redan formad - barnet kan vrida huvudet. Alla inre organ ligger på sina ställen, inget ser ut ur bukhålan. Utseende smulor börjar förvärva individuella egenskaper.

Interna organ

Eftersom alla kroppar redan bildas, är nu tillväxtprocessen på gång, och också "de lär sig" att fungera korrekt, bli mer komplexa, utvecklade. Gallblåsan producerar galla vid vecka 13 och bukspottkörteln började producera insulin två veckor tidigare. Tarmarna är rytmiskt reducerade, och det här är nästan en riktig motilitet, trots att barnet i vanligt bemärkelse inte äter än.

I sin struktur upprepar ett litet hjärta helt en hjärtas hjärta: den har fyra kameror, men den knackar mycket snabbare. Hjärtfrekvensen (HR) denna vecka är från 140 till 170 slag per minut. Under dagen pumpar hjärtat av fostret cirka 23 liter blod. Njurarna arbetar med full kapacitet: de producerar urin, ackumuleras och urinsystemet tar dem ut till fostervätskan. Barnet skriver ofta: nästan en gång i timmen.

Nervsystemet

Nervsystemet fortsätter att förbättras. På den fysiologiska nivån är den helt lagd, det finns hjärnan och ryggmärgen, men här är funktionsprocesserna fortfarande i sin spädbarn. Impulserna från nervändarna tar ryggmärgen för nu, men snart börjar hjärnan göra det. Under tiden är det bildandet av hjärnvävnad, och denna process är mycket snabb: 250 tusen nya celler bildas i fostrets hjärna i vecka 13 varje dag.

Särskilda kommunikationskanaler mellan musklerna och nervsystemet fortsätter att bildas. Barnet har redan flera reflexkompetenser i arsenalen: han shudder, sugande och svalande reflexer har redan studerats, hans händer är knutna i nävar, han har en greppreflex. Smaksprutar redan "plocka upp" smaker: Om en mamma äter en söt, kommer barnet definitivt att märka en förändring i smaken av vattnet - han kommer att svälja denna fostervätska lättare.

Om vattnet är bittert, eftersom mamma åt lök och vitlök, då kommer smaken inte att vara mycket trevlig baby - han kommer inte att svälja dem.

Barnrörelser blir mer aktiva. För det mesta är han i ett vilande tillstånd som liknar en dröm. I perioder av vakenhet har barnet "roligt": det omfamnar sig, spelar med navelsträngen, studerar ansiktet genom beröring och floats. Moms känner inte någon rörelse ännu - det finns tillräckligt med utrymme i livmodern.

sexuell identitet

Formade yttre könen hos barnet. Pojkarnas genital tuberkulor har förlängts, nu är det en liten penis. Och flickor i veckan börjar genital tubercles att böja och krympa, vända sig till labia.

Men det är fortfarande ganska svårt att ta reda på kön - könsskillnaderna i storlek är små. En erfaren doktor kommer naturligtvis att kunna se skillnaden om en ultraljudsskanning görs på en enhet med en bra upplösning, och barnet är bekvämt beläget för en undersökning. Men doktorn kan inte kalla barnets kön som garanterad - sannolikheten för ett fel vid denna tid är tillräckligt stor.

Vid den 13: e förlossningsveckan inträffar de mest globala förändringarna i flickornas könsorgan. Deras äggstockar faller in i bäckenet, de har redan omkring 2 miljoner ägg. Hos pojkar fortsätter prostatakörteln att bildas.

Bonesystem

Eftersom sköldkörteln har utvecklats flitigt under de senaste veckorna och har börjat arbeta har kalciumfyndigheter börjat i benens ben, och de blir starkare. Den första som börjar förstärka benens skall och ryggraden följt av benens ben. I veckan ser barnet revbenen ut.

Just nu är behovet av kalcium för mamma och foster stor. Om barnet saknar honom börjar han ta kalcium från moderns ben. Som ett resultat kommer kvinnan att försämra kvaliteten och typen av naglar, hår, tänder. Förresten är barnets mjölktänder redan i full form, och nu väntar de i vingarna.

Andningsorganen

Andningssystemet i ett barn är redan utvecklat. Den här veckan börjar han försöka andas. Ribbenburet expanderar så långt oregelbundet, men med varje dag som går, kommer andningsdragandet att bli allt vanligare. Efter en barns födelse på en intuitiv nivå kommer man att veta hur man andas.

Glottis är fortfarande stängd. Röstbandet vid den 13: e veckan är aktivt format så att barnet efter födseln meddelar födelsen av ett högt gråta. I lungorna är ytaktivt ämne, ett viktigt ämne för andning, ännu inte producerat och ackumuleras inte. Barnet kommer att börja förbereda sig för självständig andning i mitten av tredje trimestern.

Vad kan göra älskling. Trots att frukten fortfarande är mycket liten, utvecklar den aktivt sin kompetens. Nu reagerar krummen på yttre stimuli. Om mamman börjar hosta eller prata med någon i höga toner kommer barnet att få en speciell vibration, och han kommer att känna förändringarna i sin mammas humör.

Det är fortfarande okänt hur barnen vid en sådan tid lyckas känna rädsla, smärta och glädje. Men många studier som omfattade kategorin gravida kvinnor som kommer att få abort under denna period visade att barnet känner sig helt och hållet av alla moders känslor, känner smärta. Om han är sårad öppnar han sin mun i tyst gråt, och om det är läskigt försöker han "gömma", krympa.

Forskare tror det Förhållandet mellan mor och barn bygger nu på förändringar i sammansättningen av moderns blod. När känslor förändras, förändras hennes hormonella bakgrund subtilt, det är vad barnet känner.

Vid vecka 13 gör barnet ett litet antal grimasser - hans ansiktsmuskler är redan tillräckligt utvecklade för detta. Han lärde sig att lägga sina nävar i munnen och försöker suga dem, han är bra på att ge sig, hicka och ha svårt efter sömnen. Det är ett speciellt nöje för honom att leka med sin egen navelsträng: han griper den och känner den.

Baby på ultraljud. En ultraljudsskanning i veckan utförs som en del av prenatal screening, om det inte har gjorts tidigare. De tidsfrister som hälsovårdsministeriet fastställt för denna diagnostiska händelse möjliggör screening denna vecka. Denna ultraljud kan vara det första "mötet" av den framtida mamman och hennes bebis. Nu på skärmen för ultraljudsskannern är det redan möjligt att granska i detalj smörjprofilens profil, tut, ögonbryn, små händer och ben för att lyssna på hjärtslaget. Allt detta gör kvinnor till en riktig glädje.

Läkaren under studien bedömer barnets livskraft, dess storlek och förknippar dem med speciella tabeller, enligt vilka det är möjligt att bedöma graviditetens exakta varaktighet och egenskaper hos fostrets utveckling.

Fortfarande informativ kvarstår KTR (coccyx parietalstorlek), som i huvudsak representerar segmentet mellan coccyxen och mörkret. Vissa läkare mäter inte CTD den här veckan, eftersom det blir mer informativt ur sikte på att bestämma varaktigheten av BPD - biparienterad (tvärgående storlek hos barnets huvud) uppmätt mellan de tidsmässiga benen.

Denna vecka är det redan möjligt att mäta längden på femurbenen, men benen och axelns ben är fortfarande så små att det är opraktiskt att mäta dem. Ej uppmätt och SVD - äggets diameter, eftersom den för över två veckor sedan överskred 50 mm och blev för stor för att mäta.

Under hela 12 veckor och följande sex dagar är följande normer karakteristiska:

Tabell över medelvärden för fetometri vid vecka 13 (12-13 veckor)

BPR, mm

LZR, mm

Lårlängd mm

Shin längd, mm

Axelängd mm

Underarmlängd, mm

21-24

Ej bestämd

7,3-9,4

Ej bestämd

Ej bestämd

Ej bestämd

De som har uppmätts med KTR kommer att vara intresserade av att veta om deras barn uppfyller de genomsnittliga normerna. Dessa värden för vecka 13 är:

KTR på den 13: e veckan av graviditeten

KTR-värde, mm

Vad motsvarar

52-54

12 veckor exakt

53-55

12 veckor och 1 dag

52-57

12 veckor och 2 dagar

58-59

12 veckor och 3 dagar

60-61

12 veckor och 4 dagar

62-63

12 veckor och 5 dagar

64-65

12 veckor och 6 dagar

66-67

13 veckor exakt

Barnets bukomkrets på denna period är i genomsnitt 61 till 69 mm.

Placentan har redan fullt ut antagit allt ansvar för barnens näring och skydd, och nu, om behovet uppstår, kan kvinnan ta läkemedel som inte tidigare rekommenderades till henne, eftersom embryonets inre organ låg och skyddsbarriären var frånvarande. Placentans tjocklek vid denna period är från 15 till 18 mm, men den mäts inte av ultraljud, eftersom dess tjocklek kommer att ha ett diagnostiskt värde inte tidigare än vid vecka 20 och senare

Känslor från den framtida mamman

Kvinnans känslor i veckan är tvetydiga. Å ena sidan är hon glad och stolt över den växande magen, och å andra sidan kommer hon förståelsen att barnet är allvarligt, och följaktligen uppträder alla tillhörande ångest: kommer det att finnas tillräckligt med styrka, erfarenhet, pengar till att odla den. Speciellt starkt om detta brukar bekymra kvinnor som är gravida med sin förstfödda.

Sedan första trimestern kan anses vara fullständig är hormonerna något "lugnande". Progesteron och östrogener har ackumulerats i kvinnokroppen i tillräckliga kvantiteter, nu är deras produktion inte så starkt känd som gravid. Därför börjar den framtida mamman lämna symtomen på toxemi, hennes aptit förbättras, hennes sömn blir mer intensiv och hon har lite sömnighet på dagen. I allmänhet förbättrar hennes hälsotillstånd, kännetecknen av oskärpa får henne att känna sig mindre och mindre.

Om i första trimestern led kvinnan av ökad salivation börjar salivet producera lite mindre. Yrsel och illamående försvinner gradvis.

Signifikant växande mage. Mage och höfter ser redan rundade ut, och många kvinnor kan inte längre dölja sin position. Vid den här tidpunkten är inte ens vidskepliga kvinnor, som var rädda för att rapportera sin situation tidigare, rädda för att avslöja denna viktiga information och föra deras graviditet till vänner, kollegor och släktingar. Att förstå det faktum att hotet om missfall och en kritisk period är över gör en kvinna mer självsäker och lugn.

En växande mage börjar kräva en förändring av vanor från en kvinna. Att sova i magen är nu obekväma, och för sexuella relationer måste man välja nya positioner. Många kvinnor noterar att de har blivit obekväma under lång tid att ligga på ryggen - den växande livmodern börjar klämma in i den nedre vena cava. Den här veckan förstår kvinnan redan att de saker som hon bar före graviditeten inte längre konvergerar i midjan, tätt i höfterna och brösten.

Det är dags att byta garderoben till en rymligare och den vanliga bh bör bytas till en mer omfattande kroppsdel ​​med brett axelband som håller det växande bröstet.

Stämningen, som tidigare kännetecknades av instabilitet, börjar nu "nivåera", en kvinna blir mer balanserad och lugn, men hon kan vara glömska och spridda. Alla dessa metamorfoser orsakas av effekten av en ny hormonell bakgrund i hjärnan: Allt i kvinnans kropp anpassar sig till barnets behov. Barnet behöver nu en lugn och fridfull mamma.

Och ändå är kvinnan fortfarande ganska känslig.Den här veckan borde du inte kommunicera med människor som gillar att prata om sina svåra upplevelser av förlossning och graviditet, för att beskriva i målarfärder alla fasor i födelseprocessen och eventuella faror. Någon annans erfarenhet är för nära hjärtat av gravida kvinnor, särskilt om de bär sitt första barn. Sådana berättelser kan orsaka onödig stress, tårar, rädsla och ångest.

Det är inte heller nödvändigt att "sluta" själv om den kommande screeningen. Oavsett hur rädda andra gravida kvinnor är från sidorna i forumet finns inget fel med denna diagnos. Om du korrekt förstår dess väsen kommer spänningen att vara minimal.

Inhemska konflikter och stridigheter bör undvikas. eftersom barnet redan kan svara på stressfaktorer från utsidan. Om det inte finns någon att kommunicera i förtroende, kan en kvinna just nu vända sig till en psykolog som gör en ledig tid på vilken som helst förlossningsklinik.

Den växande livmodern börjar mekaniskt klämma i tarmarna, varför nu är det mest akuta problemet med gravida kvinnor förstoppning. Förbättra välbefinnandet kommer att hjälpa till med rätt näring. Det kommer också att rädda kvinnan från ett ytterligare problem i början av andra trimestern - möjliga hemorrojder. I början av den 13: e veckan kan den förväntade mamman vara uppmärksam på att hon har kramper i hennes kalvsmuskler. Sålunda manifesterar kalciumbrist sig, vilket i denna period har ökat avsevärt.

Den här veckan kan kvinnor som övervakar blodtrycket märka att deras blodtryck sjunker. Detta är normalt, för nu finns det en annan cirkel av blodcirkulationen (uteroplacental) i kroppen. Vanligtvis orsakar lite naturlig hypotension inga obehagliga symptom.

Om trycket faller under normen kan det uppstå svaghet, yrsel, förlust av medvetande. Var noga med att rådgöra med din läkare.

Hormonprogesteron, som "försökte" för hela första trimestern, fortsätter att ha en systemisk effekt på kvinnokroppen. Nu blir han oftast "skyldig" av frekvent urinering. Ibland fortsätter kvinnor att klaga på att de har huvudvärk på kvällarna. På grund av den hormonella effekten på matsmältningssystemet kan en kvinna uppleva halsbränna, alternerande förstoppning och lös avföring. Och egenskapen hos progesteron för att behålla vätska i vävnaderna kan orsaka den gravida kvinnans fysiologiska rinit. Sådan rhinit behöver ingen separat behandling, eftersom den passerar sig själv.

Små släcka känslor i nedre delen av ryggen och baksidan vid vecka 13 kan betraktas som ganska acceptabla, eftersom livmodern växer och de ligament som håller den sträcker sig. Om länden gör ont och det drar, och det håller inte länge och åtföljs inte heller av onormala sekret, då finns det inget att oroa sig för.

Nödläkarvård bör konsulteras om smärtan är svår, ökande, kramper.

Vid vecka 13 blir det mycket lättare att bära en tyngre och större bröstkorg. Bröstkörtlarna slutar att störa kvinnan mycket: att skada, klia, klia. Den aktiva tillväxten av körtelvävnad ersätts av beredningen av kanaler för amning, men denna process åtföljs inte av smärta, även om colostrum kan börja skenna. Om bröstet inte har slutat att skada den här veckan ska du vara tålmodig och vänta ytterligare 7 dagar - vanligen vid vecka 14, dämpar obehagliga symptom till fullo.

Förändringar i kroppen

Den största förändringen i den kvinnliga kroppen vid denna tidpunkt är den intensiva tillväxten av livmoderns kropp. Storleken på livmodern har ökat nästan 4 gånger, i längd livmodern har vuxit med 10 centimeter. I multiparativa kvinnor är livmodern tyngre, den växer snabbare, och därför är det huvudsakliga visuella symptomet av graviditet - magen - också uppenbarad snabbare. Hos kvinnor som bär tvillingar är magen redan imponerande.

Ändring och placering av livmodern. Hon gick bortom bäckenet, är nu i bukhålan.Den normala höjden av stående av livmoderns botten vid vecka 13 är ca 11-12 centimeter.

Livmodern blir mjukare, mer elastisk, den är normal, kommer inte i tonen, vilket säkerställer tillväxten och mängden vaginalt urladdning ökar. Du borde inte vara rädd för det.

Lätt, vit eller gulaktig urladdning, som har en svag sur lukt, anses vara helt normal för denna period. En kvinna bör dock vara väldigt vaksam och titta på deras karaktär. Varje förändring i färg, lukt och konsistens av vaginala sekret kan vara ett tecken på patologi.

Grön och grå, såväl som brun urladdning av skumaktig konsistens med en obehaglig lukt kan indikera förekomsten av infektion, inklusive kön. Tjock urladdning av vit färg, åtföljd av jästlukt och klåda i perineum, kan indikera att en kvinna har en tröst. Detta händer i vecka 13 sällan, eftersom tröst är en följeslagare av tidiga och sena gestationsvillkor, men denna möjlighet är inte helt utesluten.

Mängden blod som cirkulerar dessa dagar i den framtida modernens kropp har ökat cirka 2 gånger. Nu har belastningen på lungorna, njurarna, hjärtat av en kvinna fördubblats. Detta kan uppenbaras av förvärringen av kroniska sjukdomar hos dessa organ, om sådana sjukdomar var i en kvinna före graviditeten. Men även friska gravida kvinnor känner för närvarande ett ökat hjärtslag. Med liten ansträngning kan dyspné uppträda.

Bröstet är nu stort och väldigt vackert. Det är inte bortskämd, även av Montgomery tubercles som sticker ut från cirklarna kring bröstvårtor och själva mörkningen av cirklarna. Bröstvårtor kan bli vita. Detta inträffar när bröstvårtorna är irriterade av underkläder och en liten mängd kolostrum, som, uttorkning, skapar en sådan vit färg. Från denna vecka behöver du varje kväll att tvätta bröstvårtor med varmt vatten för att undvika inflammation och blockering av rörelser.

Viktökning vid vecka 13 kan vara annorlunda. Generellt anses det vara normalt om från 2 till 4 kg tillsattes till den ursprungliga kroppsvikten hos en kvinna. Graviditetshormonet hCG är högst, toppunkten. Från slutet av denna vecka börjar nivån av detta hormon gradvis minska, och denna process kommer att vara kvar till födseln.

En kvinna vars graviditet är nu utan komplikationer ser väldigt attraktiv ut. I hennes utseende visas mystik, andlighet och charm. Hennes hår lyser, naglar växer snabbare, huden blir mjukare och friskare. Vissa kvinnor börjar utveckla pigmentfläckar på ryggen, nacken, händerna i veckan. Fräknar hos kvinnor blir ofta ljusare, men även detta fördärvar inte deras fantastiska, feminina skönhet.

Eventuella komplikationer

Listan över problem och risker som kan hota den förväntade mamman vid den 13: e förlossningsveckan av graviditeten minskas markant. Sannolikheten för missfall är nu låg, liksom sannolikheten för en plötslig orsakslös fading av fostret. Men det är omöjligt att helt eliminera sådana risker. Nedan är en lista över komplikationer som gravida kvinnor kan möta vid vecka 13.

Intrauterin tillväxt retardation

Enligt resultaten av den första ultraljuden i veckan kan det uppstå en fördröjning i barnets utveckling. Om inget misstag görs med graviditeten, kommer läkare definitivt att försöka hitta den sanna orsaken till fostrets långsamma tillväxt. En liten fördröjning har ingenting att göra med förseningen, men om barnets parametrar är 2 veckor mindre än normen, talar läkare om den troliga IUGR-intrauterin tillväxtnedgången.

Med en symmetrisk fördröjning, när alla proportioner av barnet reduceras i förhållande till normen lika, överväga sådana alternativ som misslyckandet av navelsträngens placenta eller patologi, vilket leder till att barnet helt enkelt tar emot mindre näringsämnen och syre.Försenad fosterutveckling kan observeras vid mom-hypertension, som lider av högt blodtryck, hjärt- och kärlsjukdomar, liksom hos kvinnor med kroniska problem med andningssystemet.

Vid asymmetrisk fördröjning, när någon storlek är uppenbar disproportion med de andra, är den mest sannolika versionen av barnets utvecklingsfel, inklusive de genetiska. Orsaken kan ligga inte bara i kromosomala sjukdomen, till exempel i Downs syndrom, men också i defekterna av njurarnas struktur, i hjärtat, om något under felet av dessa organ gick något fel.

Anledningen till att barnet växer långsammare än sina kamrater kan vara en kvinnas otillräckliga näring, en brist på vitaminer i kroppen och dåliga vanor: rökning, alkohol, narkotiska ämnen.

Ofta med en avmattning, svarar barnet "till mamma" första trimestern smittsamma sjukdomar.

Utvecklad graviditet

Missad abort eller missad abort kan uppstå när som helst upp till 28 veckor. Med ökningen av sannolikheten för ett sådant sorgligt resultat minskar. Läkare märkte att fostret oftast stannar sin utveckling och dör i tidig tid - från 3 till 4 veckor, då under övergången från embryon till fostrets utvecklingsfas - från 8 till 10 veckor. Den tredje "farliga" perioden börjar från 16 och varar upp till 18 veckor. Trots det faktum att vecka 13 inte ingår i dessa perioder är sannolikheten för att fostret bleknar också verkligt vid denna tidpunkt.

Symtom är kanske inte. I det här fallet, bara 2-3 veckor efter barnets död, kan de första tecknen uppträda: bruna ögon, nagande smärtor, alla tecken på missfall. Om rent blod har gått, kan det tyda på att ett missfall har skett. Men det mesta av den missade aborten detekteras på en ultraljudsskanning som görs denna vecka.

Eventuella negativa faktorer som en kvinna har genomgått kan leda till barnets död: infektioner, läkemedel som inte är tillåtna under graviditeten, missbildningar i moderkroppen, dåliga vanor, ett plötsligt "hopp" i hormoner.

Cervikal insufficiens

En sådan patologi sägs om en kvinnas livmoderhals börjar att förkortas och släta ut tidigare än den föreskrivna tiden. Uppgiften för den här delen av könsorganet under graviditeten är att stramt stänga ingången till livmodern, för att inte låta barnet lämna det tidigare än tidsfristen. I fall av livmoderhals livmoder är ett hot om abort. Om nacken inte klarar av sin uppgift, kommer barnet att dö, för att han fortfarande inte kan leva på egen hand, utanför livmodern.

Det finns inga patologisymtom, en kvinna kanske inte känner något ovanligt, och endast vid en ultraljudsskanning vid 12-13 veckor kan en läkare upptäcka patologiska förändringar i livmoderhalsen. Orsaken till fenomenet kan variera från livmoderhalsens medfödda egenskaper till traumatiska förändringar orsakade av aborter eller gynekologiska operationer i samband med mekanisk expansion av livmoderhalsen. Ofta utvecklas patologi hos kvinnor som har genomgått kraftig förlossning.

Behandlingen av livmoderhalsförkortning är ganska mycket. Den korta nacken kan förstås inte förlängas, men den kan lösas genom att suturera eller installera ett obstetriskt pessarium. I de flesta fall lyckas en kvinna ganska framgångsrikt med att få barnet till en deadline.

Hyperkoagulationssyndrom

Blodkoagulering eller hyperkoagulationssyndrom denna vecka kan detekteras av resultaten av ett koagulogram - en analys som bestämmer blodkoagulering. Det ordineras för gravida kvinnor vid registrering. För tjockt blod hos en kvinna kan bero på ökad stress på alla organ och system, främst på hjärtat och blodkärlen. Om en kvinna har plågats av allvarlig toxicos med kräkningar och berusningar under första trimestern är risken för hyperkoagulationssyndrom stor.

I början av andra trimestern kan hyperkoagulation förekomma i varje andra kvinna, och i de flesta fall anses hon som en variant av normen. Den gravida kvinnans kropp börjar gradvis och i förväg för att förbereda sig för förlossning. För att förhindra stor blödning börjar blodkoagulationssystemet att fungera under nya förhållanden.

Vid första upptäckten kommer läkare att föreskriva kontroll över blodets tillstånd. Om ökad koagulabilitet detekteras i framtiden kommer kvinnan att ordineras en behandling. Tjockt blod kan vara farligt, främst på grund av ökad sannolikhet för trombos och tidig åldrande av placentan.

Vid vecka 13 är det inte värt att låta larmet, den uppenbarade hyperkoaguleringen kan vara fysiologisk.

Analyser och undersökningar

Om screeningen redan har gått en vecka tidigare kommer inga tester att vara planerade denna vecka. Om en hänvisning till prenatal diagnos utfärdas vid vecka 13, måste kvinnan donera blod från en ven och göra en ultraljudsskanning på en dag - det här är de obligatoriska villkoren för den första screeningen.

Syftet med denna studie är att identifiera kvinnor i riskzonen med avseende på sannolikheten att ha en baby med kromosomala abnormiteter. I blodet hos en gravid kvinna kommer andelen av hormonet hCG och plasmaproteinet PAPP-A att bedömas. Vid ultraljud ska man, förutom att bedöma den övergripande utvecklingen och undersökningen av fostrets inre organ, noggrant uppmärksamma de så kallade markörerna av kromosomala anomalier - visuella tecken på avvikelser. Downsyndrom och ett antal andra sjukdomar, vars risker utvärderas under screening, tenderar till exempel att tjockna krageutrymmet - veck i nackehalsen.

De flesta genetiska patologierna kännetecknas av flätning och deformation av ansiktsbenen, och detta kan spåras av ultraljud på näsbenets storlek.

Hastigheten på krageutrymmet och längden på näsbenen i en förmodligen frisk bebis vid denna tidpunkt är följande:

Gestationsålder

TVP, mm

Benens längd, mm

12-13 veckor

0,8-2,5 (i genomsnitt 1,6)

2,0-4,2 (medelvärde 3,1)

Blodhalten av hCG och PAPP-A kan laboratoriebedömas i olika måttenheter, och standardvärdena i olika laboratorier kan skilja sig från varandra. För att förenkla användningen av koncentrationen uttryckt i enheter av medianen - MoM. Normala värden är HCG och PAPP-A i en nivå av 0,5-2,0 MoM.

Enbart är resultaten av ultraljud och blodprov lite att säga. Endast en sammanfattning av informationen som ett speciellt datorprogramprocess ger en uppfattning om hur sannolikt det är ett sjukt barns födelse. Det uttrycks i en fraktion - 1: 3000 eller 1: 350. Denna fraktion innebär att chansen att föda ett barn med en särskild kromosomal anomali hos en kvinna med liknande indikatorer är 1 hos 3000 eller 350 födda. Höga risker anses vara risker i området 1: 100.

"Dålig" screening - vad ska man göra?

Om screeningen uppvisar ökade risker för en sjuk barns födelse, bör du inte panik, eftersom resultatet av prenatal diagnos är bara en prognos och inte en diagnos. Eventuella negativa "fynd" på ultraljud eller i laboratoriet - grunden för ett besök på genetiken. Denna specialist kommer återigen att kontrollera alla data och kan rekommendera en kvinna att genomgå en ytterligare undersökning, som i stor utsträckning kan svara på frågan huruvida barnet har kromosomala abnormiteter och anomalier.

I sådana situationer rekommenderas invasiv diagnos - chorionbiopsi, lite senare - amniocentes. Med hjälp av en speciell lång nål genom punkteringen i den främre bukväggen tas fostervätska (för amniocentes) eller korioniska partiklar för analys. DNA fastställer huruvida barnet har anomalier.

Dessa metoder är mycket informativa, men osäkra för moder och foster. Förfarandet kan leda till infektion i fostermembran, missfall, mekanisk skada på barnet. Modern medicin erbjuder ett alternativt - icke-invasivt DNA-test.

I provet av det framtida moderns venösa blod hittas fosterröda blodkroppar, som börjar komma dit från cirka 8-9 veckors graviditet, från vilken barnets DNA härstammar. Förfarandet skiljer sig inte från det vanliga blodprovet och skadar inte fostret och mamman men är dyrt - flera tiotusentals rubel.

När ytterligare diagnostik visar den sanna bilden kommer kvinnan själv och hennes nära människor att avgöra vad som kommer hända med denna graviditet.

Om barnet har patologi rekommenderas kvinnan att avsluta graviditeten av medicinska skäl. Men hon har rätt och medvetet vägrar det. I detta fall fortsätter graviditeten som vanligt, och om det behövs får moderen och barnet stödjande terapi.

Rekommendationer till framtida mamma

Liksom i första trimestern är alla grundläggande rekommendationer fortfarande giltiga, vars efterlevnad kommer att hjälpa en kvinna att lugnt kommunicera och föda en hälsosam bebis. Detta är en daglig promenad i frisk luft, en hälsosam kost, en hälsosam livsstil. Den här veckan kan du bara lägga till några punkter i listan med rekommendationer.

kalcium

Eftersom behovet av detta mineral ökar med början av fostrets bentillväxt, är det nu lämpligt att prata med din läkare om möjligheten till ytterligare kalciumtillskott. Köp inte dem på apoteket och börja dricka på egen hand. Om en kvinna inte har kalciumbrist kan sådana åtgärder leda till överflöd av mineral, vilket är fyllt av komplikationer med njurarna och ämnesomsättningen.

Läkaren såg resultatet av den biokemiska analysen av en kvinnas blod, han vet exakt hur mycket kalcium som finns i hennes blod. Om det behövs, en extra mängd mineral, kommer han att rekommendera kalciumtillskott och ange i vilken dos det ska tas.

Alla gravida kvinnor måste inkludera kalciumrika matar i deras diet denna vecka. Dessa inkluderar keso, mjölk, mejeriprodukter, havsfisk, färska gröna, spenat, nötter. I de flesta fall kan du ringa den nödvändiga mängden av en viktig substans utan apoteksprodukter.

kön

Kön denna vecka är inte kontraindicerad om kvinnan inte hotar en regional presentation av korionen och andra komplikationer som kan leda till ett missfall av barnet. Var inte blyg, för frågan om du kan leva ett aktivt sexliv var noga med att fråga den här terminen till din läkare. Om allt är normalt, så kommer han inte ha något emot det.

Sex hjälper en kvinna att må bättre: stabiliserar den emotionella och psykologiska bakgrunden, förbättrar familjeförhållandena. Men nu bör du noggrant överväga dina egna känslor och valet av hållning. Alla positioner med djup penetration och användning av smörjmedel är nu förbjudna.

mat

Om en kvinna har ont i magen eller det finns smärta i vänster eller höger hypokondrium är det viktigt att kontakta en läkare i tid och anpassa näringen. Vid vecka 13 kan du inte äta läsk, stekt, salt, fet, rökt och syltad. Ju mer i den framtida mamens kost blir grönsaker och frukter desto bättre. Tarmarna börjar komprimeras av den växande livmodern och behöver fiber, vilket inte tillåter förstoppning och hemorrojder.

Sjukdomar och droger

Om alla säkerhetsåtgärder inte hjälpte, och kvinnan blev sjuk en förkylning eller ORVI på vecka 13, borde du inte oroa dig för mycket. Barnet är redan bildat, sannolikheten för att temperaturen och drogerna kommer att ha en negativ inverkan på honom är inte så hög som under första trimestern. Placentan hanterar redan barriärfunktioner. Detta avbryter inte samråd med läkaren, och alla mediciner bör tas endast enligt anvisningarna.

Den här veckan kan du gå till tandläkaren och läka alla problemtänder, om det behövs. Röntgenstrålar är också förbjudna, men mild anestesi är redan godtagbar.

Kvinnor recensioner

Ca 13 veckors graviditet lämnade kvinnor mycket feedback i specialiserade forum på Internet. De flesta av dem är avsedda att förbättra välbefinnandet. Några i veckan börjar hålla dagböcker av gravida kvinnor, där de lägger sin vikt, blodtryck, basaltemperatur. Alla dessa uppgifter hjälper läkaren, som hittills ser en kvinna en gång i månaden vid en planerad mottagning, är det bättre att föreställa sig vad som händer med den framtida mamman under denna månad.

Ultraljudsbilder som visas från den här veckan i familjealbumet, erfarna mammor rekommenderar att du frågar läkaren för elektroniska medier, eftersom barnets papper "foton" mycket snabbt förlorar sin färg och bild klarhet på grund av papperskvaliteten.

Den elektroniska ögonblicksbilden är en garanti för att bilden av smulorna under den 13: e gravidveckan kommer att förbli under många år och kommer att påminna föräldrarna om nio månaders väntan, varav en tredjedel ligger bakom.

Om vad som händer under den 13: e gravidveckan, se nästa video.

12 veckor 14 veckor
Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa