15 veckor 17 veckor

16 veckors graviditet: vad händer med fostret och den förväntade mamman?

Innehållet

Den fjärde månaden av graviditeten kommer till ett slut. Under denna period blir en kvinna en riktig skönhet: hennes kinder blir svarta från en ökning av blodflödet i kroppen, hennes hår blir starkt och glänsande, känslor är bredast. Detta är vanligtvis den 16: e veckan av graviditeten. Vi kommer att förtydliga mer detaljerat i det här materialet om de nya saker som hon tar med i utvecklingen av barnet och hans moders hälsa.

Hur många månader är det

Gestationsåldern kan anses vara annorlunda. Om du använder en vanlig kalender, där varje månad är mer än 4 veckor, får du ett värde, om du tar startdagen som startpunkt, kommer tidsfristen att vara annorlunda.

För att göra kvinnor lättare och mer förståeligt, och läkare snabbt kunde orientera sig i vilken tid patienten är på, är det vanligt i hela världen att räkna i förlossningsveckor.

För att beräkna perioden måste läkaren bara veta datumet för menstruationstiden, som var den sista före graviditetens början. Den första dagen i denna period anses vara den första dagen av graviditeten. Nu finns det 16 obstetriska veckor: det betyder att embryonveckan har gått från befruktning, och redan minst 84 dagar (cirka 12 veckor) har gått sedan starten av förseningen.

Graviditetens andra trimester pågår, och den fjärde obstetriska månaden avslutas i veckan. Det finns fortfarande sex månmånader före födseln, varav vardera 4 veckor. Graviditeten har ännu inte nått sin "ekvator", tills mitten förblir exakt en månad.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Känslor från den framtida mamman

Kvinnan frös i väntan på - mycket snart kommer det att vara möjligt att känna de första rörelserna av smulorna. Det här är en spännande känsla som är mycket svår att jämföra med någonting. Många kvinnor, även många år efter graviditeten, upplever ibland dem i sömnen, det här är det unika "minnet" av kvinnokroppen.

Primiparous tills, troligen, inte känna något, om de inte är gravid med tvillingar. För kvinnor, som förväntar sig en förstfödd, börjar de första lilla rörelserna förstås bara 19-20 veckorna. Om den framtida mamman har en andra eller en tredje graviditet, är chansen att hon kommer att uppleva de första rörelserna just nu ganska hög - cirka 30% av framtida mammor som är gravida upplever återigen glädjen i de första rörelserna exakt vid 15-16 veckors graviditet.

Med flera graviditeter är omrörande barn redan ganska välskälbara. Mycket tunna kvinnor som är gravid för första gången kan också ha konstiga känslor, som på grund av oerfarenhet uppfattar de för tarmmotilitet, för att "röra" i magen för jäsning av tarmgaserna. I allmänhet har tiden för aktiva rörelser ännu inte kommit och endast mycket känsliga gravida kvinnor kan känna dem nu.

Vid vecka 16 noterade den stora majoriteten av gravida kvinnor en markant förbättring av deras hälsotillstånd. Om tidigare en kvinna upplevde toxicos, kunde inte äta normalt, sov, lider av huvudvärk, diarré, förstoppning, var lustfull och snabba, nu kommer en tid av relativ fred, inte bara för kvinnan själv, men för hela familjen.

Huvudprov och undersökningar har lämnats, tiden för den andra skärmen har ännu inte kommit, det finns mindre och mindre oro över barnets tillstånd och det finns allt mer förtroende för att allt kommer att bli bra.

Allt som händer med barnet och mamman är på något sätt relaterat till nivån på huvudhormonerna i min mammas kropp. I första trimestern orsakades dålig hälsa, trötthet, trötthet, sömnighet och humör av effekten på hjärnan, vävnader och celler, nervsystemet, muskler i stora doser av hormonprogesteron, samt specifika "gravida" hormoner och proteiner, till exempel choriongonadotropin (hCG ). Nu har dessa ämnen utvecklats tillräckligt för att förlänga graviditeten, hormonella förändringar i kroppen är över.

Det är därför toxicos passerar, illamående recedes, oförmåga att uppfylla vissa smaker och smaker, huvudet gör inte så ont, kvinnan somnar bättre, sover bättre. Vid vecka 16 börjar aptit att stiga. Nu vill de äta även de som inte kunde titta på mat under hela första kvartalet. Om du inte följer kost nu, kommer viktökning att vara överdriven, vilket kommer att komplicera den andra hälften av graviditeten.

Psykologiskt och känslomässigt känns en kvinna lugnare, mer självsäker. Självklart avskaffar detta inte helt alla sina quirks, till exempel, vissa fortsätter att vilja sill med sylt eller gurkor med bacon, men den förväntade mamman har rätt att göra det. Kvinnor som inte har påverkats av fads och toxicos känner vanligtvis inte något vanligt i vecka 16, förutom att kraft och gott humör kommer märkbart.

Många gravida kvinnor i veckan står inför ett evigt kvinnors problem - de har inget att bära. Inte för att de tillgängliga sakerna inte passar dem, men eftersom allt som var rätt före graviditeten nu är hopplöst liten och speciella kläder till gravida kvinnor är fortfarande stora. Denna period är inte den mest lämpade för byte av kläder, eftersom magen växer snabbt. Att hantera problemet kommer att hjälpa till att köpa vanliga kläder för ett par storlekar större, rymlig snitt.

I veckan har kvinnor ofta klagomål om "surrande" smärta och trötta ben, även efter en kort promenad. Detta beror på att vikten växer, tyngdpunkten förändras på grund av det förstorade bröstet och den växande tummen, vilket ger en betydande belastning på benen.

Den framtida mamman, oavsett hennes kroppsstorlek, känner redan sin egen livmoder. Därför är inte alla ställningar för sömn, yoga, gymnastik och sex redan lämpliga, nu måste du välja sådana kroppsställningar där livmodern blir mindre känd. Det var vid den 16: e veckan av graviditeten att en waddling gång som är känd för alla framtida mammor, som i allmänhet kallas en anka-gång, förekommer hos kvinnor.

Många kvinnor under den aktuella perioden klagar på att ibland drabbar nedre delen av ryggen, ökar underlivet. En mängd kortvariga stickningar, piskningar är ganska naturliga, eftersom tillsammans med livmoderns dynamiska tillväxt, leder ligamenten som håller detta organ och sträcker sig, vilket kvinnan känner till som ett resultat. Svag värkande ryggsmärta bör inte vara överraskande - Bröstet har blivit tungt, tyngdpunkten har förändrats.

Vid vecka 16 upplever nästan alla en fysiologisk rinit, som tidigare orsakats av svullnad av slemhinnorna, vilket blev en bieffekt av progesteron som rasade i kroppen. Nasalandning återställs.

Halsbränna, som påverkar vissa gravida kvinnor, enligt populär ryktet, är ett tecken på att barnets hår växer i livmodern.

Ur officiell medicinens synvinkel finns det ingen korrelation, och magen börjar helt enkelt krossa botten av livmodern, vilket resulterar i att en del av magsaften kastas tillbaka i matstrupen.

Förändringar i kroppen

Livmodern fortsätter att växa. Nu är höjden på botten redan 13-14 cm, den ändrar sin form från avrundad till avlång och anpassar sig till det växande barnet. Mängden fostervätska når nu 250 ml, det här är ett helt glas. In den rymmer bekvämt redan ganska vuxna barn. Om från naveln till puben tecknar en vertikal linje, då nu livmodern kommer att vara exakt i mitten mellan pubis och navel. Hon tvingar redan de andra bukorganen att flytta.

Livmoderhalsen har en genomsnittlig längd på 36,2 mm, hos gravida kvinnor med en förstfödd - 36,5 mm och hos kvinnor som tidigare fött födseln - upp till 36,8 mm. Plats för det främsta kvinnliga reproduktionsorganet är sådant att det inte längre finns några tvivel om andra - livmodern har gått in i bukhålan, och varje dag är magen rundad mer och mer, midjan jämnas, graviditeten blir uppenbar.

Att känna var livmodern är, kvinnan kan redan själv genom den främre bukväggen. Om din rygg gör ont och din rygg inte har någon ovanlig urladdning, bör du inte oroa dig - ledbandet tjocknar, blir starkare, de måste hålla livmodern ganska lång tid. Denna process kan helt enkelt inte fortsätta helt smärtfri.

På grund av aktiva yttre förändringar, där präst, bröst och mage växer snabbast, kan de första streckmärken på huden visas nu. Vecka 16 är en bra tid att ta hand om stretchprevention, om det inte har gjorts tidigare.

Det blåa venösa nätet på bröstet ska inte skrämma, det verkar på grund av ökad blodtillförsel, det hotar inte någonting, det är inte nödvändigt att behandla det, efter födseln kommer det sluta fungera så tydligt.

När det gäller viktökning, vid vecka 16 är det redan ganska väsentligt. Tunna kvinnor kan nu lägga upp till 3,6-3,8 kg till sin ursprungliga vikt. I framtiden läggs mödrar med normal vikt eller ett litet överskott av normen i början av 16: e veckan till ca 3 kg, och framtida mammor med olika grader av fetma före graviditeten lägger nu normalt inte mer än ett och ett halvt kilo.

Det är viktigare att kontrollera din vikt nu, eftersom uppkomsten av ödem vid den 16: e veckan av graviditeten inte alls är ovanlig. Om en kvinna börjar märka att vigselringen har upphört att tas bort från fingret, så är det på morgonen hennes handleder, ansikte och anklar något svullna, du borde definitivt informera din läkare.Kanske är dessa de första symptomen på preeklampsi.

Vissa gravida kvinnor kan nu notera tillfällig nummenhet i fingrarna. Vi pratar om fysiologiska tunnel syndrom - klämning av median nerv, som under graviditeten blir möjligt på grund av mjukning av ligament och senor. Vanligtvis, efter födseln, återgår tunnel syndrom helt. Men trånga kalvsmuskler, som ofta plågar gravida kvinnor under andra trimestern, är inget mer än ett tecken på brist på kalcium i kroppen.

Urinering upphör att vara frekvent. Om tidigare en kvinna kunde springa till toaletten för ett litet behov flera gånger om en timme, känner hon nu att man är mindre vanligt. Emellertid kan tarmproblem kvarstå - muskelväggarna i matsmältningens nedre del fortsätter att vara avslappnad under progesterons verkan, peristaltiken minskar och förstoppning utesluts inte.

Externt förändras den framtida mamman framför ögonen - hon blir mer rundad. Tillsammans med den förändrade och blir något obekvämt gång, ser det ganska sött ut. Därför borde du inte bli förvånad om just nu börjar mannen visa mer omsorg, och släktingarna börjar erbjuda sin hjälp med att göra hushållssysslor. Det finns inget behov av att vägra - kvinnans makt bör sparas.

Många förväntade mammor, som hade födelsemärken eller fräknar före graviditeten, kan ha åldersfläckar. Fregnar i ansiktet blir ljusa, och några av dem täcker hela ryggen, armarna. Detta är en manifestation av verkan av ökad bildning av melatoninpigment - fenomenet är ganska normalt för mitten av graviditeten. Inget att smita sådana fläckar och fräknar är inte nödvändigt. De blekna och försvinner, men en gång efter födseln.

Ökning av blodcirkulationen leder ofta till en minskning av blodtrycket. Om en kvinna inte känner yrsel, förlorar inte medvetandet, det finns ingen anledning att oroa sig för. En sådan minskning är ganska fysiologisk.

Med uppenbara manifestationer av hypotension (när yr, sjuk, kastar i värme och kyla, det finns förlust av medvetenhet och balans) behöver du rådgöra med din läkare.

HCGs hastighet för denna vecka är från 6 140 till 130 000 honung / ml. Detta hormon minskar gradvis i kroppen. Den nådde sin maximala punkt på 12-13 veckor, nu är det en nedgång, som kommer att gå till födseln.

Vid vecka 16 är det nya cirkulationssystemet, "moder-placenta-fostret", fullt fungerande. Placentan tar hand om barnet och ger det fullt ut med allt som behövs.

Utsläppens natur i normala bör inte förändras - den är måttlig, saknar en skarp obehaglig lukt. Annan färg än vit eller ljusgul anses inte som normal. Speciellt farligt är blodig utsläpp. Om atypisk urladdning uppstår rekommenderas det att inte vänta på kvinnan, men omedelbart kontakta din läkare.

Barnutveckling

Stort misstag att ringa en baby nu ett embryo. Den viktigaste embryonperioden slutade för ungefär sju veckor sedan. Alla organ bildas, och nu växer krummen bara. Han är frukten, och det är hur det ska behandlas.

Barnets vikt vid vecka 16 når 80-115 gram och tillväxten är 12-16 cm. I storlek liknar barnet en avokado eller en nyfödd kattunge. En crumb kunde passa i en vuxnas handflata.

utseende

Halssmulor i veckan fullbordar sin bildning, nu håller barnet sitt huvud rakt och kan vända det till sidorna. Denna funktion gör det allt mer som en liten person. Det är sant att barnets huvud fortfarande är mer än resten av kroppsdelarna, men denna obalans försvinner gradvis, släpper ut. Vid födelsetiden kommer huvudet att uppta endast en femtedel av den totala kroppsdelen. Ansiktet är fullt format.

Ögonen är på plats, öronen bildas. I veckan börjar de oculomotoriska musklerna att fungera, och krummen börjar rotera med ögonbollarna, men tills han kan öppna ögonen, är de täckta med smala ögonlock. Ögonfransar verkade på ögonen, det finns ögonbryn, många barn har hårväxt på huvudet.

Utanför är ditt barn fortfarande mycket tunt, täckt i veck. Barnets hud, om den kunde ses i färg och realtid, skulle överraska med sin ovanliga färg - den är rik röd med lila nyanser. Detta beror på det faktum att blodruten lyser genom tunn hud, som pergament. Så snart det subkutana fettet börjar bli producerat blir barnet mer "välmått" och huden blir rosa.

I veckan är barnets kropp täckt av lanugo-duniga hår. Det här är det allra första håret, väldigt tunt och delikat, det förefaller som ett resultat av arbetet med hårsäckar. Lanugo faller vanligtvis helt före födseln, förblir en del av sådant hårskydd fortfarande och försvinner de första veckorna efter barnets födelse. Barnets kropp är täckt med originalfett, vilket skyddar det mot effekterna av vattenmiljön.

Händer blir mindre långa, ben börjar "växa upp". Tidigare var överkropparna betydligt längre än de nedre, och på grund av detta, och även på grund av det stora huvudet, liknade barnet en tadpole.Nu har barnet alla de enskilda utseendet: Små fingrar har ett unikt mönster - tryck, näsa - storlekar och form ärvda från föräldrar, pannhöjd, hakprotes - allt har sin egen, individuella. Han är redan som någon från sina föräldrar eller nära släktingar, bara det är mycket svårt att förstå denna likhet.

Nervsystemet

En vecka tidigare började kontrollen över kroppens funktion att ta på sig barnets centrala nervsystem. Hans rörelser blev mer samordnade, men han fortsätter ofta att vinka okontrollerbart med sina armar och ben. Bildandet av det grå ämnet - hjärnbarken - är i full gång. Inrättandet av neurala anslutningar fortsätter, Nu ökar antalet fetala nervceller med 5000 per minut.

Röd benmärg garanterar redan helt framställning av blodkroppar. Reflexer utvecklas och förfina. Skarpa klarar av att suga, svälja. Han griper handtagen som kommer inom räckhåll, svarar på höga ljud, yttre stimuli.

Muskler och ben

Nästan alla muskler bildas och växer nu aktivt. Bäst av allt medan mimic muskler utvecklas, blickar barnet nästan ofrivilligt, frowns, ler, rynker näsan och vikar läpparna med ett strå.

Benhärdningen fortsätter. De blir mer hållbara, ackumulerar kalcium. Vid vecka 16 förekommer fullvängda leder i barnets armar och ben.

Sense organ

Barnets vision är ännu inte utvecklad. Genom att tätt täcka ögonlockens ögon kan han skilja endast starkt ljus och mörker. Nästa steg blinkar, han kommer att lära sig att göra det efter 28 veckor, när han börjar öppna ögonen.

Krummens öra fortsätter att bildas. Externa organ är redan bildade, nu är processen för bildning av inre örons funktionalitet på gång. Så fort den här processen är klar och det kommer att hända ungefär en månad börjar barnet höra helt. Under tiden hör han bara de vibrationer som ljudvågor skapar. Samtidigt vibrerar min mammas röst annorlunda än pappas, och föräldrarnas väckarklocka väcker smulorna på samma sätt som vuxna på morgonen, bara uppfattas av dem som högfrekventa vibrationer.

Eftersom den hörande uppfattningen redan är där borde moderen definitivt prata med sin bebis, sjunga för honom de låtar som hon kommer sjunga efter födseln - efter att ha hört dem kommer barnet "känna igen" melodin och rösten och lugna sig. Du kan läsa barnet, med honom titta på bra och snygga teckningar: allt detta, enligt perinatala psykologer, är ett utmärkt bidrag till bildandet av barnets framtidsutsikter och karaktär.

Vid den 16: e veckan av graviditeten har barnet en välutvecklad känslighet av känslan, det skiljer smakspridningen från amniotvätskan, eftersom smaklubbarna i bröstvårtor och nervändar på huden "arbetar" redan i full kraft. Luktsinnehållet är frånvarande - i vattenmiljön kan barnet inte andas genom näsan, andning sker genom att man erhåller syre genom placentan från moderns blod.

Endokrina systemet

Barnet har nu ett annat system - det endokrina systemet. De endokrina körtlarna börjar fungera: de producerar de hormoner som är nödvändiga för barnets tillväxt. Deras produktion och verksamhet är redan "guidad" av hypofysen. Bukspottkörteln producerar insulin, vilket är nödvändigt för nedbrytning och absorption av glukos. Tymus, epifys och binjurar förbättras.

Binjurebarken har redan börjat producera hormoner, och sköldkörteln har länge producerat sköldkörtelstimulerande hormoner, utan vilka deponering av kalcium i benens ben är omöjligt, de kunde inte härda.

Interna organ

En av de viktigaste nu är ett tillfälligt organ - placentan. Barnets liv och utveckling beror till stor del på hennes tillstånd och hälsa. Krummen är ordentligt ansluten till "barnens" plats med navelsträngen - den är väldigt stark, nu kan nätsladden teoretiskt stå emot en belastning på upp till 6 kilo.Dess längd är nästan en halv meter och dess diameter är mer än 2 centimeter.

Alla barnets inre organ fungerar oupphörligt. Leveren, förutom den hematopoetiska funktionen, som är "ansluten" till matsmältningen, producerar gallblåsan gallan, tarmarna, på grund av de tunna fibrerna på dess inre vägg och muskelsystemets utveckling, krymper sig ganska ofta: nästan som det kommer att göra efter att barnet är födt.

Njurarna producerar urin, blåsan ackumuleras och leder ut ur urinröret. Urin går in i fostervätskan, men de blir inte smutsiga eftersom amnionsmembran hjälper vätskan att förnyas och förbli steril var tredje timme.

Vid den 16: e gravidveckan börjar barnet att syntetisera hemoglobin. I blodet finns det monocyter, lymfocyter, erytrocyter. Fostrets blodkomposition är nästan fullständig, hans blodtyp och Rh-faktor bestäms nu utan problem.

Alla blodkärl, både små kapillärer och stora stamkärl, har slutfört sin bildning, nu växer de bara och fungerar redan normalt.

Hjärt genom cirkulationssystemet pumpar upp till 24 liter blod per dag. Fosterets hjärtslag är nu dubbelt så ofta som hjärtfrekvensen hos hans mamma - den genomsnittliga hjärtfrekvensen i veckan är 150-170 slag per minut. Du kan lyssna på ett hjärta, inte bara under ett besök på ett ultraljudsundersökningsrum. En kvinna kan enkelt klara det här hemma med hjälp av det vanligaste fonendoskopet.

Små lungor, vars bildning inte kan anses fullständigt fram till slutet av tredje trimestern, tills en tillräcklig mängd av en speciell substans, ytaktivt ämne, har ackumulerats i dem, har redan tydliga konturer och bronkialträdet har alla nödvändiga förgreningar. Bröstkorget flera dussin gånger om dagen gör rörelser som liknar sin expansion vid inandning och sammandragning vid utandning. Självklart är detta ännu inte andas, men det här är hans typ.

Barnkön

Barnets kön bestäms nu av ultraljud med stor noggrannhet. En förutsättning för framgångsrik sexuell identifiering är platsen för barnet, bekvämt för inspektion. Om krummen vänder sig till sensorn tillbaka, så kommer läkaren med all önskan inte att kunna se något annat än prästerna. Vid pojkar och flickor bildas och odlas de yttre könsorganen. Om crumb inte är bland de "särskilt blyg", då kan du överväga barnets huvudsakliga sexuella tecken på nästan vilken ultraljudsmaskin som helst.

Hos unga flickor har äggstockarna fallit ner i det lilla bäckenet, eftersom de för närvarande har bildats och utvecklats i bukhålan, det finns äggledare, livmodern, en vagina och två par labia (stora och små). I äggstockarnas äggstockar finns det redan omkring 5 miljoner ägg.

Hos pojkar har testiklarna inte bråttom till pungen. De är i bukhålan och kommer att börja sjunka lite senare, äntligen kommer processen att slutföras före födseln. I en liten andel nyfödda pojkar har testiklarna inte tid att sjunka, och ibland sker detta efter födseln.

Pojkar i kroppen producerar redan manliga könshormoner, i synnerhet testosteron. I flickor är deras egna hormoner fortfarande minimala, de är nöjda med moderns hormonella bakgrund.

Noggrannheten i sexbestämning denna vecka med ultraljud är 85-90%. Icke-invasivt prenatalt DNA-test bestämmer barnets kön med en noggrannhet på 99,9%.

Vad lärde barnet?

Vid vecka 16 lär barnet vad hans föräldrar och vårdnadshavare kommer att försvaga honom från - han lär sig spottning. Nu öppnar krummen inte bara sin mun, gäspar, svalar och hicka, men börjar också spotta, och det ger honom uppenbarligen glädje.

Baby spenderar aktivt tid av sömn. Han spelar med benen, fångar navelsträngen, suger kammar, kramar sig vid axlarna. Det finns fortfarande tillräckligt med utrymme i livmodern att simma och utforska. Barnet använder det aktivt, hans rörelser är nu mycket intensiva och olika.

Naturligtvis kan en kvinna inte känna allt, de första rörelserna är bara konkreta kontakter mellan barnet och livmoderns väggar, och för tillfället kan det sällan röra vid honom, det är rymligt.

Baby på ultraljud

Vid vecka 16 är ultraljud inte rutinmässigt och obligatoriskt. Det tar 2-3 veckor fram till den andra screeningen, och det finns ingen anledning att besöka somnologen (ultraljudspersonal). Ultrasonography med syftet är nu bara gjort om obstetrikern-gynekologen hade några problem för kvinnans och barnets hälsa. Om graviditeten fortskrider utan komplikationer och problem kan en ultraljudsökning endast utföras på kvinnans personliga begäran i en privat klinik, och naturligtvis på hennes bekostnad.

Om en kvinna nu beslutar att gå på ultraljudsskanning och väljer ett tredimensionellt format för forskning (3D-ultraljud), väntar ett oförglömligt möte med sitt eget barn på henne, som sannolikt kommer att visa allt hon lärde sig i mors mammas livmoder. Det kommer att bli väldigt intressant och rörande.

Även om kvinnans mål endast är att bestämma barnets kön, i ultraljud, i vilket fall som helst, görs fetometriska mätningar, så den förväntade mamman kommer att vara mycket intresserad av vilka storlekar som uppfyller normerna i 16 veckor.

Tabellfetometri 16 veckors graviditet

BPR, mm

LZR, mm

Mageomkrets, mm

Axelängd mm

Lårlängd mm

Fruktvikt, gr

31-37

41-49 mm

93-102

15-18

15-18

77-118

Placentans tjocklek vid denna period är ca 18,5 mm. Navelsträngen har tre kärl. Vid denna tid är det tyvärr fortfarande mycket svårt att ultraljud diagnostisera vissa sjukdomar och defekter av inre organ, till exempel av lungorna, eftersom deras bildning inte är klar, njurarna och hjärnan är svåra att bedöma men brutna utvecklingsfel om de uppstår att vara, redan väl särskiljbar och orsaka ingen tvekan.

Om läkaren nu hävdar att allt är normalt betyder det inte att barnet är 100% hälsosamt, men det finns en sannolikhet för mer än 80% av avsaknaden av brutala utvecklingsavvikelser.

KTR (coccyx-parietal storlek hos fostret) mäts inte längre just nu: barnet är för stort, andra fetometriska data kommer ut i första hand bland indikatorerna för dess utveckling. Det var möjligt att fastställa graviditetens varaktighet med en dag till KTR tidigare, nu kommer läkaren inte med stort förtroende att svara vilken tid du har - 15 veckor och 3 eller 4 dagar eller 15 veckor och 5 dagar. Han kommer helt enkelt att ange att storleken på barnet motsvarar eller inte motsvarar graviditetsåldern på 15-16 veckor.

Eventuella komplikationer och risker

Vecka 16 anses inte vara farligt, men en kvinna borde aldrig förlora sin vaksamhet: hur snabbt hon kan känna sig de minsta förändringarna i hennes hälsotillstånd beror på hur snabbt hon ska få kvalificerad sjukvård. Tänk på vilka faror som kan hota mamma och bebis vid denna tidpunkt.

Förkylningar, virusinfektioner

Det är ganska svårt att gömma sig från förkylning eller virusinfektion under säsongen av epidemiologisk nöd. Kvinnan har ännu inte gått på mammaledighet, hon är tvungen att gå på jobbet, studera, åka på kollektivtrafiken, vilket bara ökar sannolikheten för att fånga influensa eller ARVI. Om det händer, oroa dig inte mycket. Nu är barnet under skydd av moderkakan, vilket är en pålitlig barriär. Krummen bildas, och mammas sjukdom kan inte längre orsaka honom irreversibla anomalier i utvecklingen. Konsekvenserna av förkylningen minimeras för barnet.

Vissa faror ligger i hög temperatur och okontrollerad medicinering. Värme och feber kan leda till problem med placentan, så det är viktigt att kontakta läkare i tid och få rekommendationer för att ta godkända antipyretika.

Nu borde en kvinna inte vara rädd för farligare komplikationer - ont i halsen, otit, eftersom en kvinna redan kan använda antibiotika för behandling. Några av de antibakteriella läkemedlen, som Flemoxin, ordineras ofta till förväntade mammor vid bakterieinfektioner.

Frysning av graviditet och hotat missfall

Vecka 16 anses vara ganska farligt ur synvinkel av oförklarlig, men inte så sällan stött på missad abort. Även om mamma och barn framgångsrikt överträffade andra "kritiska" tidsperioder (3-4 veckor, 8-10 veckor), då är det nu nödvändigt att göra "sista spurt". Sannolikheten för missfall vid förlossningsveckan 16 existerar, men det är väldigt liten.

Om missad abort vid 16 veckor kan gissas av att symptomen av graviditet försvinner, först och främst av störningar, om de redan är observerade. Om kvinnan fortfarande inte känner sig störd, blir det ganska problematiskt att fastställa dödsfallet för barnet, och doktorn kommer att misstänka en icke-utvecklande graviditet, som kommer att bli förvånad över bristen på tillväxt. mage, höjden på livmoderns botten och ultraljudet bekräftas att barnet inte har hjärtslag och fysisk aktivitet.

Under alla omständigheter ska den förväntade mamman uppmärksamma symptom som utseendet på en stark ryggsmärta och underliv, ovanligt (särskilt blödande) urladdning, den allmänna försämringen av välbefinnandet.

Sådana symptom ska inte lämnas utan uppmärksamhet och vård. En kvinna ska ta ett vågrätt läge och ringa en ambulans. Vanligtvis är det möjligt att rädda graviditeten, om de bad om hjälp i tid.

Matsmältningsbesvär

Oövervikt för sin egen kost, överspädning, brist på motion i vecka 16 kan bara förvärra de problem som kan observeras i en grad eller annan hos alla gravida kvinnor. Förstoppning ökar sannolikheten för hemorrojder, vilket är önskvärt att undvika alls, eftersom det är ganska problematiskt att behandla det för en kvinna i en "intressant" position - inte alla läkemedel för dessa ändamål är tillåtna för gravida kvinnor.

Om en kvinna tidigare har haft problem med matsmältningsorganens hälsa, Var noga med att besöka en gastroenterolog för att få personliga näringsråd. och livsstil baserat på en specifik diagnos. Så om en kvinna tidigare hade kolit, borde hon nu undvika baljväxter, sojabönor, en mängd köttmat och under graviditeten efter en sårsjukdom, följ behandlingsbordet, rekommenderas inte för förväntade mammor, men för sårpatienter för att förhindra återfall.

Det är viktigt att inte äta okända och nya produkter, för nu är kvinnan mer benägna att utveckla matallergier med alla oattraktiva konsekvenser för hennes hälsa.

CIN

Den livmoderhalsbrist i en kvinna ställer många restriktioner på henne. Prognoser kan dock vara positiva endast om alla medicinska rekommendationer följs strikt. Den korta livmoderhalsen är inte en mening, utan bara en funktion av denna del av livmodern i en viss kvinna. Vid vecka 16 anses förkortning endast patologisk, det borde inte vara.

Beroende på typen av förkortning och orsakerna till detta kan läkare besluta att införa en pessary eller kirurgisk sutur på nacken för att stärka den, för att ge möjlighet att föra barnet till det datum då födseln inte kommer att utgöra fara för överlevnad. Kommer nu regimen för en kvinnas säng eller är hon helt enkelt rekommenderad ett godartat läge, bara doktorn bestämmer.

Det är viktigt för en kvinna att lyda doktorn i allt, för att inte tillåta situationer som kan ge uterustonens utseende. Att bestämma tonen nu är inte svårt - magen blir svår, värk och dra.

Otillbörlig matchning av fostrets tid för ultraljud

Kvinnor stöter på ett sådant fenomen ganska ofta, och detta medför välgrundade ångest och erfarenheter hos framtida mödrar. Läkare varnar dem som vill dechiffrera ultraljud på egen hand och konsultera med internetrådgivare att en liten avvikelse från några parametrar hos ett barn från normen inte kan betraktas som patologi. I det här fallet Mamma erfarenheter kommer att skada barnet mer än du kan tänka dig.

Betydande och kräver ytterligare undersökning anses vara en eftersläpning om 2 veckor eller mer. I detta fall gör doktorn en preliminär diagnos av intrauterin tillväxt retardation, och börjar söka efter den verkliga orsaken till fördröjningen. Detta kan vara konsekvenserna av virussjukdomar, överförda i den första tredjedel av graviditeten, moderna, hypoplasi eller placentasjukdomar, kromosomal patologi, rhesuskonflikt och många andra orsaker.

Efter denna behandling är ordinerad, stödja vitaminterapi, läkemedel som förbättrar uteroplacental och fetoplacental blodflöde.

Analyser och undersökningar

Vid 18-20 veckor kommer kvinnan att gå till andra ultraljudsskärmen. Men hon kan få en hänvisning till blodprov som ingår i denna screening nu. Detta kommer att vara ett välkänt biokemiskt blodprov för att bestämma koncentrationen av de tre komponenterna - hCG, fritt estriol och alfa-fetoprotein, det så kallade "trippeltestet".

Före analysen, som vid första screeningen, bör man avstå från att ta i sig feta livsmedel, stora mängder söt, salt, 10 timmar före leverans, du behöver bara dricka vatten och inte äta något. Blod tas från en ven på morgonen.

Resultaten av blodprovet är inte så nära relaterade till ultraljudsdata, så det är inte nödvändigt att förskriva dessa två test på samma dag.

Dessutom, vid vecka 16, rekommenderas en kvinna att passera en urinalys. Just nu är det viktigt att ta reda på hur framtida mammas njurar fungerar, om hon har urinproblem, inflammatoriska sjukdomar i urinvägarna.

Kvinnor med en binjurebarksjukdom, som nu bär pojkar, gör ofta ett blodprov för testosteron, eftersom de kan uppleva en överdos av detta hormon på grund av sitt höga innehåll i sin egen kropp. Andra tester för den aktuella veckan är endast avsedda för individuella indikationer.

Rekommendationer till framtida mamma

En rundad mage av en gravid kvinna kräver nu en mer noggrann inställning till sig själv. Det är nödvändigt att bära kläder från naturliga tyger, där huden kan "andas" helt.

Skor med klackar är bättre att skjutas upp till bättre tider och ger preferenser till bekväma, hållbara skor med en platt såle. Det är viktigt att göra gymnastik, göra dagliga promenader i frisk luft, övervaka din kost och vikt.

Några användbara tips hjälper dig att göra graviditeten säkrare, enklare och roligare.

bandage

Som ett hjälpmedel kan prenatalbandage betydligt underlätta barnets bär. Vanligtvis börjar de ha det från 19 till 20 veckan, men för kvinnor som redan upplever tyngd i ryggen klagar de på smärta i benen, du kan välja och börja använda en sådan ortopedisk enhet.

Det finns många modeller, vilken ortopedisk salong kommer att erbjuda minst 5 typer av bandage. Vilken man väljer är upp till kvinnan själv, innan du behöver försöka på allt och sluta valet på vilket som är mest lämpligt. Det är viktigt att magen stöds underifrån försiktigt, så att bandaget inte gnider, krossa inte.

Speciellt starkt vid 16 veckor rekommenderas ett bandage för kvinnor med hotat missfall, med cervikal insufficiens. Detta minskar belastningen på nedre rygg och ben, förbandet fördelar jämnare vikten av den växande magen.

Att bära det rekommenderas för kvinnor benägna att åderbråck, gravida tvillingar, stor frukt. Bandaget hjälper till att förebygga streckmärken på magen. Om du vill börja använda det, men det finns inga strikta medicinska indikationer för detta, var noga med att rådgöra med din läkare - vanligtvis har läkare inget emot en sådan användbar enhet.

Kurser för gravida kvinnor

Redan kan en kvinna anmäla sig till gratis kurser för gravida kvinnor, de är vid varje förlossningsklinik. För framtida mamma är det här ett utmärkt tillfälle att träffa andra kvinnor samtidigt, och de kommer att ha tillräckligt med gemensamma ämnen för kommunikation.

Det är välkommet, om den framtida fadern kommer att komma till praktiska klasser om åtgärder i händelse av arbetets start och om vård av nyfödda. Erfarna barnläkare och obstetrikare kommer att berätta hur, när och vad man ska göra.

Inte bara barnläkare och gynekologer hanterar kvinnor i kurser. Psykologer kommer till dem, inklusive perinatala, som pratar om hur det ofödda barnet nu uppfattar denna värld och allt som händer i den.

Under kurserna kommer en kvinna att kunna lära sig hur man gör gymnastik korrekt, vilket kommer att stärka musklerna före födseln, andas under arbete och försök, hur man äter, vad man ska köpa för en bebis.

Säkerhetsbälte och flyg

Moderna gravida kvinnor är väldigt mobila. Intressant ställning är inte alltid en anledning att skjuta upp resor, helgdagar, företagsbesök. Flygresor anses inte vara farliga under andra trimestern, men det är bättre att rådgöra med din läkare före dem.

Om en kvinna har problem med övervikt, blodtryck, om det finns en livmoderhalsbrist, är det troligt att läkaren starkt kommer emot flygningar.

Att resa med bil eller gå på egen bil för arbete är viktigt för den förväntade mamman att komma ihåg att det inte är värt att öppna fönster i bilen, så hon kommer att få en hel del avgasrör, speciellt om hon fastnar i trafik i en halvtimme.

Säkerhetsbältet i bilen ska fixa magen nedanför och inte längs navelbanan. Det är lämpligt att placera en liten kudde under nedre delen av ryggen, vilket gör det möjligt för kvinnan att hålla ryggen rakt och knä i rätt vinkel och därigenom undvika störningar i blodtillförseln i bäckenområdet.

kön

Intima relationer vid vecka 16 är ganska tillåtna och till och med välkomna om det inte finns kontraindikationer, som inkluderar placenta patologi (lågt läge, presentation), kortslutning av livmoderhalsen, hotet om missfall. Om den behandlande läkaren inte har infört ett sådant moratorium kan paret leva ett aktivt sexliv.

Naturligtvis bör man observera rimliga säkerhetsåtgärder, överge ryttarens hållning och andra positioner där penetrationen är för djup. Du kan inte utöva tryck på den växande magen. Det rekommenderas inte att använda sexleksaker och smörjmedel med värme eller kyla effekt. För samlag och sömn är det bättre att välja en pose på sidan.

Och i en dröm, om en kvinna sover på sin högra sida, ska hennes vänstra ben böjas lite. Kvinnan har redan nekat att sova på ryggen och buken på grund av den odlade livmodern, eftersom det här är en olägenhet.

recensioner

Funktionerna i denna vecka kvinnor, som lämnade sina recensioner på Internet, beskriver som en fantastisk blandning av känslor och ambitioner - de blir mer och mer intresserade av frågor som rör hemma, hushållning, barnuppväxt. Det är troligt att det är för tidigt att prata om det så kallade "nesting instinct", vilket observeras i senare perioder, men början har redan gjorts - kvinnan blir mer ekonomisk och inhemsk.

Kvinnor, som vid den 16: e veckan redan har räknat ut barnets kön, börjar hämta ett namn för honom eller henne, och den här frågan är för många mycket allvarliga och till och med smärtsamma. Vissa börjar redan köpa saker för barnet, för att frigöra sig själv och inte glömma någonting.

Detta är termen som många väljer att ändra sina matvanor. Så börjar vegetarianer nu lägga till fisk och mjölk i menyn för att ge barnet väsentliga aminosyror. Men dieter för viktminskning, som diskuteras aktivt av framtida mammor, rekommenderas inte experter att använda nu.

Många börjar oroa sig för svår hud klåda i buken, låren, bröstet. Så manifesterar sig sig sträcker huden. Framtida mammor vid 16 veckor börjar applicera krämer och mjukgörande krämer, hypoallergena och tidtestade.

Om vad som händer med fostret och framtida mamma under den 16: e veckan av graviditeten, se följande video.

15 veckor 17 veckor
Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa