16 veckor 18 veckor

17 veckors graviditet: vad händer med fostret och den förväntade mamman?

Innehållet

Vid den 17: e veckan av graviditeten känns kvinnor oftast lugna, deras rörelser mäts, orörda. Framtida mammor blir mycket noggranna. Det finns praktiskt taget inga skäl till oro, alla risker och faror under första trimestern har framgångsrikt gått. Under denna period händer många intressanta saker med barnet och hans mor. Om detta kommer vi att berätta mer.

Hur många månader är det

Om du räknar med den vanliga konventionella kalendern är kvinnan nu i den fjärde månaden av graviditeten. Förlossnings månader skiljer sig emellertid från kalendermånaderna. I en kalendermånad kan det finnas 30 dagar och 31 dagar och till och med 18-19 dagar och i obstetrisk - alltid strikt 28 dagar eller exakt 4 veckor.

17 veckors graviditet genom obstetriska normer mäts från början av den sista menstruationen. därför, detta är 15 veckor från uppfattningen, mer än 90 dagar har gått sedan början av förseningen. Den femte obstetriska månaden började, "ekvator" av graviditeten närmar sig sig snabbt - dess gyllene medelvärde.

Med tanke på vecka 17 är det underförstått att en kvinna nu har full 16 veckor, så 16 veckor och 3 dagar, 16 veckor och 4-5 dagar är alla 17 veckors graviditet. 16-17 veckor är andra trimestern.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Känslor från den framtida mamman

Känslor i vecka 17 kan vara olika, i allmänhet är de ganska trevliga och inte belastande.

aptit

Kvinnor klagar inte på aptit vid vecka 17: det är vanligtvis bra, och för vissa är det även för bra.

Vid den här tiden är det viktigt att vara mycket försiktig med kosten: inte överdriven, ät inte på natten, få inte nog innan sänggåendet. Extra pounds, som säkert kommer fram med sådan näring, kommer givetvis inte att gynna mamman och barnet.

Mat "quirks" upphör gradvis att plåga en kvinna. Om hon i första trimestern bara ville ha tranbär och gurkor, är nu sådana uttalade konstiga matkombinationer inte längre nödvändiga för en kvinna, och hon kan börja planera en normal balanserad kost, om hon av en eller annan anledning inte har gjort det förut.

Fosterrörelser

Inledningen av den 17: e gravidveckan för en tredjedel av multipar kvinnor är vanligtvis förknippad med en viktig milstolpe - en känsla av bebisrörelser. Kvinnor som redan har upplevt glädjen i moderskapet, skiljer sig i regel i sådana rörelser inom sig och förväxlar dem inte med rörelsen i tarmgaserna.

Kvinnor som är primiparösa kan fortfarande inte känna något. Om graviditeten är först, börjar rörelserna vanligtvis att erkännas av den förväntade mamman på cirka 20 veckor, men det kan finnas undantag, till exempel i smala och smala tjejer, börjar fostrets rörelser börja erkännas tidigare.

Det är inte lätt att svara på hur barnets första rörelser känns. Vanligtvis beskriver kvinnor denna känsla som en lätt beröring från insidan, en rörelse av en fisk eller en fjäril. Det finns inga chocker och kupor direkt, eftersom barnet ännu inte är så stort att man trycker och sparkar i livmodern - det är rymligt för honom och berör sällan sina väggar sällan.

toxicosis

För de flesta kvinnor har den första trimesterns toxicos redan slutat: de är inte illamående, det finns ingen kräkningar på morgonen, dofter som uppfattas mycket obehagliga för några veckor sedan och orsakade illamåendeattacker är lugnare. Detta beror på det faktum att den gravida kvinnans kropp har ackumulerat en tillräcklig mängd hormoner som är nödvändiga för att bevara och fortsätta barnets bärande.

Nu har produktionen av progesteron till exempel saktat och HCG har helt sänkts sedan den 13: e veckan av graviditeten. Som ett resultat har hälsotillståndet märkbart förbättrats.

Det är dock den 17: e graviditetsveckan att vissa förväntade mammor kan visa de första symptomen på sen toxos, som också kallas gestos. Gissa om det blir svårare än tidig toxicos, eftersom preeklampsi sällan uppenbarar sig med illamående och kräkningar, är dess huvudskyltar ödem.

Om puffinessen är visuellt urskiljbar (handlederna i händerna, anklarna, ansiktet på morgonen svullnar, läppar svullnar, näsan förändras, de favoritslitna skorna pressas, vielsen är inte borttagen), då kommer det inga problem med diagnosen.

Det är mycket svårare att känna igen inre ödem när vätska ackumuleras i vävnader. Du kan gissa om dem genom patologisk viktökning, liksom av närvaron av protein i urinen. Det är därför Det är viktigt att inte ignorera de akuta förfrågningarna hos den behandlande läkaren att förmedla urin före varje besök i prenatalkliniken för en tidpunkt.

Psykologiskt och känslomässigt tillstånd

Kvinnan har redan anpassat sig till sin nya status - graviditeten är uppenbar för alla, du behöver inte gömma någonting. De ångest som tidigare inte-nej, och till och med erfarna mammor har övervunnit, går nu gradvis tillbaka. En kvinna har mer förtroende för sina egna förmågor och förmågor som säkert tillåter henne att föda och höja en liten person.

De flesta kvinnor erkänner att de nu är i en viss eufori: de vill överväga naturfenomen under lång tid, deras tankar är långsamma, det finns ökad distraktion och glömska. Folk kallar ofta detta fenomen "hjärnödem av gravida kvinnor". Det finns viss sanning i denna jämförelse, eftersom det under hormonernas verkan finns en viss svullnad i slemhinnorna, men det här är inte vad "inhibition" triggar, men de processer som uppstår i hjärnan under hormonernas verkan: progesteron, östrogen, hCG.

Hämning börjar råda över excitering med goda mål - för att skydda den växande lilla organismen från den negativa påverkan från omvärlden. Om mamman känner sig mindre känslomässigt allt som händer med henne, blir barnet lugnare.

Slående humörsvängningar, lunskap och tårighet i vecka 17 återkommer vanligtvis, och nu kan kvinnan själv och hennes nära och kära vila och samla styrka före den svåra tredje trimestern. Kvinnornas sömn, som nyligen har förbättrats, kan bli värre igen denna vecka, men nu beror det inte på hormonella förändringar i framtida mammas kropp, men på grund av att det inte är lätt att sova eftersom det inte är nödvändigt att välja en lämplig hållning i en drömtillväxt mage ger inte mycket valfrihet.

Många kvinnor nu, mer än tidigare, börjar behöva hjälp och uppmärksamhet från sina nära och kära, släktingar och vänner. Mannen och andra hushåll ska komma ihåg detta, men vända sig inte till hypervård, för en kvinna kan fortfarande göra en hel del själv, och för tillfället behöver hon psykologiskt och känslomässigt stöd. Det är viktigt för henne att känna att hon är älskad.

Smärta och vanliga klagomål

Det bör inte finnas någon uttalad smärta under normal graviditet under 16-17 veckor. Men smärre slack och ont kan uppstå, och de har en mycket bra anledning: livmodern växer, och med det leder ligamenten som håller det främsta reproduktiva kvinnliga orgelet ut och sträcker sig.På grund av detta klagar kvinnor att ryggen och ryggen gör ont, benen är "surrande", speciellt på kvällen.

Lasten på underbenen ökar varje dag, eftersom tyngden ökar, livmodern ökar, tyngdpunkten förändras. Förutom det faktum att en kvinna drabbar sin rygg från tid till annan, kan hon ha kort, skarp skjutning och stickningar inuti - det här är en följd av att nerverglierna kläms fast. Kvinnan känner redan livmodern perfekt, rörelserna slutar bli ljusa, allt oftare måste du välja en hållning för bekvämt sittande och liggande.

Hyppig urinering i veckan är ovanlig. Hormonal bakgrund har blivit stabilare, och livmodern är inte tillräckligt stor för att pressa ur blåsan. Om nu kvinnan igen börjar tippa toaletten för ett litet behov, ska du passera urin för analys. Hon kan ha förvärrat problem med urinsystemet mot bakgrund av graviditeten.

Huvudvärk pestar inte längre en gravid kvinna. Med inriktningen av hormonbalansen stör de inte längre.

Om huvudet gör ont i vecka 17 är det här en bra anledning att mäta blodtrycket. Om en kvinna är förhöjd, ska hon definitivt informera din läkare.

Bland matsmältningssjukdomar, diarré och gasbildning, som ofta plågade en kvinna under första trimestern, upptar nu långt ifrån första platsen. Vid ledande ställning går förstoppning. Tarmens muskulatur under hormonernas verkan är avslappnad, vilket orsakar störningar av peristaltik, "stagnation". Även en stark halsbränna kan störa en kvinna.

Yrsel i veckan kan åtföljas av blodtrycksfall. Minskningen av blodtrycket på blodkärlens väggar är normalt för graviditetens mitt, eftersom mängden cirkulerande blod i den framtida moderens kropp har ökat avsevärt, det finns en annan cirkulation av blodcirkulationen - den uteroplacentala. Om ditt huvud spinner sällan och kort ska du inte oroa dig.

Om attackerna av yrsel åtföljs av medvetslöshet och illamående, ska du kontakta din läkare och be om behandling av symptom på hypotoni.

gång

Från den här veckan börjar alla gravida kvinnor, oavsett kroppsstorlek och vikt, gå speciellt - "anka-liknande", något vinkande. Detta beror på att livmodern gick in i bukhålan och belastningen på benen ökade. Kvinnan går nu "från höften" misslyckas, oavsett hur svårt du försöker. Kroppen anpassar sig till det förändrade tyngdpunktet och försöker skapa de mest bekväma och säkra förhållandena för rörelse.

Gait "anka", trots den uppenbara absurditeten, gillar män väldigt mycket. Just nu kan den framtida mamens make börja visa mer uppmärksamhet åt henne och omge henne med omsorg, för den oroande och vigande makan ser verkligen mycket vid handen.

Rinnande näsa

Svårighetsproblemet i nasalt andning i de tidiga stadierna händer ofta. Samtidigt finns rinnande näsa separat, det finns inga andra symtom på förkylning eller annan sjukdom. Sådan rinit kallas fysiologisk, eftersom den är associerad med effekten av progesteron på slemhinnorna. Vid vecka 17 återgår den fysiologiska riniten vanligtvis.

Om nu en rinit har uppstått för första gången, och kvinnan känner en allmän sjukdom (huvudvärk, ont i halsen), har hon förmodligen akut rhinopharyngit, som inte har något att göra med den fysiologiska riniten hos framtida mödrar. Samråd med läkare i detta fall krävs.

Förändringar i kroppen

Externt förändras kvinnan mycket dynamiskt: midjan är rundad, höfterna har blivit bredare, magen kan inte längre döljas, utom i mycket rymliga kläder.

Livmoderstorlek

Höjden av livmoderns botten denna vecka gör en skarp "ryck" framåt. Om en vecka tidigare var det bara ca 12-13 cm, nu är WYR från 14 till 19 centimeter. När magen växer är livmodern redan i mitten mellan könsbenet och navel-linjen.Längden av livmoderhalsen i genomsnitt varierar från 40 till 45 mm, förkortning betraktas som ett alarmerande symptom, En "kort" nacke måste vara försedd med kvalificerad medicinsk hjälp - sömnad eller en obstetrisk pessary så att en kvinna kan genomföra graviditeten till slutet.

Om en kvinna har en andra eller en tredje graviditet, livmodern sträcker sig och växer något snabbare, uppträder magen tydligare än hos primiparösa kvinnor. Den framtida mamman kan nu redan känna av livmoderns gränser, som de tydligt framträder.

Viktökning

Det är mycket viktigt att kontrollera din ökning under denna period. Många gravida kvinnor gör det dagligen och skriver resultaten i en graviditetsdagbok. Daglig vägning är valfri. Det kommer att vara tillräckligt att väga in samma dag, till exempel på måndag eller onsdag, en gång i veckan.

Vid vecka 17 kan magra tjejer upptäcka att de har återhämtat sig med mer än 4 kg. En sådan ökning för dem är helt normal för nuvarande term. Kvinnor med normal vikt och ett litet överskott av det vid vecka 17 bör normalt inte lägga till mer än 3,5 kg till sin ursprungliga vikt före graviditeten. Feta kvinnor vars kroppsmassindex innebär fetma bör inte lägga till mer än 1,8 kilo.

Viktökning är oundviklig, men den bör inte gå utöver gränserna för normer med mer än 100-200 gram.

Om ökningen är högre bör du besöka läkaren före schemat för att eliminera sannolikheten för att utveckla preeklampsi och få rekommendationer om näringskorrigering.

bröst

Bröstkörtlarna är inte längre sjuka, för deras tillväxt är nu inte lika intensiv som tidigare. Bröstet fortsätter att växa något i storlek, så du kan känna att den är repad. Nu är det väldigt viktigt att ha en speciell BH med breda bärremmar. Detta kommer att undvika sträckmärken på bröstet och lätta lasten på baksidan - gången blir märkbart lättare.

Om den 17: e veckan utsöndras från bröstet, är det inget konstigt i det. Det behöver inte pressas ut om det jordar kläder och underkläder - det är värt att byta bh till bröstet för ammande mödrar (det finns särskilda ställen för att absorbera liners).

Utsläpp och svettning

Många kvinnor på den här tiden börjar svettas intensivare och noterar också att vaginalt urladdning har blivit rikligare. Det här är helt normalt, så den gravida kvinnans kropp reagerar på en ny hormonell bakgrund. Svettning är naturligtvis inte ett mycket trevligt fenomen, men det är perfekt mottagligt för hygienisk korrigering. Utsläpp, om de inte har någon ovanlig färg, orenheter av blod, "flingor" och streck, behöver ingen behandling.

Utseendet av grön eller brun urladdning vid denna tidpunkt kan indikera närvaron av en infektion och vit urladdning med en klåda kan "signalera" manifestationen av tröst. Normal urladdning är lätt eller något gulaktig, luktfri eller med en knappt synlig sur lukt, homogen.

pigmentering

I veckan kan ansikte, rygg och händer hos en gravid kvinna "blomstra" med lätta frynkor, om hon har en tendens till ett sådant fenomen eller bli täckt med pigmentfläckar av olika storlekar. Detta är också en variant av normen, eftersom syntesen av melatonin i kroppen ökar.

Det finns inget behov av att "ta bort" sådana fläckar, det finns ingen medicin eller kosmetisk från dem. Pigmentering kommer att försvinna någon gång efter födseln.

Utvecklingen av smulor

I veckan blir barnet den första placentan för första gången - nu är vikten 115-160 gram och den växer upp till 17-20 centimeter. Det kan jämföras med en stor långsträckt päron. Han är inte längre ett embryo, och från vecka 17 börjar han alltmer att likna en nyfödd.

utseende

Snart med tunnhet, som nu är inneboende i barnet, kommer att slutföras. Den här veckan börjar han producera det första subkutana fettet.Men omedelbart känner skillnaden inte fungerar - processen med deponering av subkutan fett är ganska lång, så nu fortsätter krummen att se väldigt tunt och väldigt skrumpat. Tunn som pergament bildar huden rynkor över hela kroppen förutom ansiktet.

När fettskiktet ackumuleras, kommer det att tjockna, sluta vara transparent, ljusrött och krympt - allt kommer att släta ut och bli avrundat.

Kroppsmulor täckta med fluffigt hår, som heter lanugo. De är färglösa och mycket tunna. Deras utseende - ett tecken på början av hårsäckarna. Tillsammans med det ursprungliga smörjmedlet, som nu även täcker hela kroppen av smulorna, kommer lanugo för närvarande att skydda den känsliga, tunna huden från effekterna av vattenmiljön. Vid födelsetiden försvinner lanugo, men vissa barn föds med sina rester och blir av med den under de första veckorna efter födseln.

Barnets huvud börjar skaffa sig normala proportioner och skisser, skallen i skallen härdar, nacken uppträder, vilket redan gör ett utmärkt jobb med sina funktionella uppgifter: barnet vänder på huvudet, kan hålla det rakt. Under embryonal tid var det inte tillgängligt för honom.

Funktionerna i ett litet ansikte är redan individuella, de spårade tydligt pappans näsa eller mödrarnas läppar. På en tredimensionell ultraljud kan du redan försöka se om vinkeln är bekväm. Alla delar av ansiktet är fullt formade.. Ansikts- och maxillärmusklerna är väldigt välutvecklade, så att barnet inte skymmer på olika ansikten, grimasser och le, även om de flesta är ofrivilliga muskelkontraktioner under nervsystemet.

Benen och armarna växer, de blir mer proportionella med varandra, medan tidigare armarna var mycket längre än underbenen. Det finns naglar på små fingrar, de växer ständigt, och på fingertopparna har ett individuellt unikt mönster redan bildats - utskrifter. Många barn har ett hårhår på huvudet vid nuvarande tid - håret är tunt och inte färgat, tills pigmentet som kommer att färga dem inte produceras.

Sense organ

Alla grunden för de fem sinnena i ett barn läggs, de flesta fungerar redan. Så öronen, vars bildning var färdig för några veckor sedan, upptar redan sin plats. Den yttre delen av hörselanalysatorerna - aurikeln - är exakt densamma som hos vuxna, bara mycket små. Inre örat fortsätter att utvecklas, så barnets hörsel bygger nu på uppfattningen av vibrationer som skapar ljudvågor av olika intervall och frekvenser. Vid vecka 17 expanderar bekantskapet med ljudets värld något: innerörat börjar hämta och omvandla de första ljudvågorna till signaler.

Den här processen tar ungefär 2-3 veckor, så snart hörs barnet exakt samma som alla hör, men bara med ändringen av att han fortfarande är i vattnet. Det faktum att uppfattningen nu är mer vibrerande i naturen hindrar inte minst barnet att helt enkelt skilja moderns röst från främlingarnas röster och bekanta ljud från främlingar.

Därför är det inte bara möjligt att läsa sagor, sjunga lullabies och prata med den lilla, men det är bara nödvändigt.

Det finns ingen syn ännu, även om alla strukturer i ögat och optisk nerv bildas. Ögonbalkar är täckta med redan uppdelade i övre och nedre ögonlocken. Nu, genom smala ögonlock, kan crumben fånga bara ett starkt ljus. Snart kommer han att lära sig att öppna ögonen och blinka. Vid vecka 17 börjar fostrets ögon att göra snabba rörelser under ögonlocken. Det här är hur oculomotoriska muskler tåg, säger supporterna till fysiologi. Och de flesta neonatologer hävdar att det här är hur en baby reagerar på första drömmarna. Vad en liten man drömmer om, ingen kommer att säga, troligtvis är detta hans vanliga habitat: navelsträngen, mors röst, sina egna känslor.

Den lilla har väl utvecklade taktila förmågor, uppfattar han.Han lärde sig skilja mellan smaker nyanser för länge sedan, och nu är det en vanlig förekomst för honom. Men han kan ännu inte skilja lukter, eftersom det inte finns någon nasal andning, och barnet får syre via moderkroppen från moderns blod.

Nervsystemet

Vid vecka 17 börjar barnet att samordna väl rörelserna i händer och huvud, både individuellt och i kombination. Nu kan han börja suga sin kamera, inte för att han oavsiktligt hamnade i munnen, som tidigare, men ganska medvetet - helt enkelt för att han ville. Vid den nuvarande tiden är hjärnbarken mest utvecklad. Grå materia består av sex lager, och några av dem har redan bildats. Denna vecka kan barnet "skryta" de första furarna och gyrusen.

Utvecklingen av reflexanslutningar fortsätter. Nu visar krummen instinkten av självbehållande: när yttre omständigheter förändras (till exempel med högt, skarpt ljud) blir det skrämmat och krymper i en boll. Han vet hur man suger, sväljer vatten, skjuter ut ben och handtag från hinder, till exempel från livmodern, om han hamnar för nära dem. När vätska kommer in i munnen, kan det inte bara svälja det, men spruta det till och med.

Interna organ

Placentan är fullformad, nu är dess tjocklek i genomsnitt 19,4 mm. Krummen är nära knuten till den med en pålitlig och elastisk navelsträng, dess längd är nästan 0,5 meter och dess diameter är mer än 2 centimeter. Det är placentan som nu ger barnet allt han behöver: näringsämnen, mineraler, syre. Hennes löptid är 0.

Nästan alla organ fungerar normalt: njurarna producerar urin, magen innehåller svalnat vatten, tarmkontraktet, levern deltar i blodbildning och matsmältning och hjärtat pumpar mer än 23 liter blod per dag. Hjärtslaget hos barnet hörs enkelt nu genom det vanligaste stetoskopet, och nu kommer obstetrik-gynekologen vid varje besök att lyssna på honom genom moderns främre bukvägg. Hjärtfrekvensen ligger i genomsnitt från 150 till 170 slag per minut, vilket är nästan 2 gånger frekvensen av moderns hjärtslag.

Gallblåsan producerar gall, en del av den kommer in i tarmarna. Det är på grund av galla att den ursprungliga avföringen, som kommer att deponeras i rektummet, kommer att målas i en mörkgrön, nästan svart färg. Bukspottkörteln producerar insulin, sköldkörteln producerar sköldkörtelstimulerande hormoner och de endokrina, svett- och talgkörtlarna fungerar som de ska.

Sex bestämning

Kön är helt definierad, organ bildas, sannolikheten för att få ett exakt svar från en ultraljudsperspektiv på frågan om vilket kön ett barn är vid vecka 17 närmar sig 90%. Det är sant att barnet måste placeras bekvämt, Intima platser bör vara tillgängliga för inspektion av en ultraljudssensor.

Tjejer utvecklas lite snabbare än pojkar. De har redan sexkörtlar - äggstockarna - har fallit ner i det lilla bäckenet. Hos pojkarna är könkörtlarna - testiklarna - fortfarande i bukhålan, de börjar snart ned i skrotum, och denna process bör normalt slutföras vid förlossning. Men bara pojkar har sina egna könshormoner - de producerar testosteron. Vid flickor, medan östrogener inte produceras, måste de vara nöjda med moderns hormoner, som nu är i den gravida kvinnans kropp nog.

Ultraljudsfel vid bestämning av kön denna vecka är sällsynta. Pojken är svårare att förväxla med tjejen, men med de små prinsessorna kan allt hända - navelsträngen fastklämd mellan benen är ofta felaktig för penis. Mindre ofta finns det särskilt "blyg" pojkar som läker deras maskulin "värdighet" mellan benen, och han anses felaktigt vara en dotter. Med god visualisering på den moderna apparaten är sannolikheten för fel minimal.

Vad kan en baby?

Till de tidigare förvärvade färdigheterna denna vecka lägger barnet fler rörelser.Nu sover han lite mindre än tidigare och jobbar aktivt aktivt med något under vaken. Han spelar med navelsträngen. Nu pressar han inte bara henne i kammen, utan kan också vrida på armen. När benen blir äldre börjar smulan fånga dem och försöka dra dem i munnen. Denna färdighet nyfödda kommer att demonstreras ganska länge efter födseln.

Din son eller dotter vet redan hur man hämtar och gäspar, spottar och skriver, sväljer vatten, hicka, grovt missnöjda gruvor, om han inte gillar smaken av vatten. Han studerar aktivt ljudet som kommer till honom, liksom moderns kropps ljudbakgrund: ljudet av hennes hjärta, tarmarnas arbete, ljudet av blodflödet. Den lilla älskar att känna sig själv och omhändertar även om axlarna i en dröm. Tvillingarna, förresten, börjar vid den här tiden att omfamna varandra i en dröm, vilket framgår av ultraljudsbilder.

Baby på ultraljud

Obligatorisk diagnostisk studie av ultraljud vid vecka 17 beaktas inte. En kvinna kommer att gå till den andra prenatala screeningen av en ultraljudsskanning lite senare, men för tillfället kan det finnas andra omständigheter för avsökningen: uppkomsten av ett hot, atypiska smärtor, konstig urladdning.

Dessutom har en kvinna helt rätt att besöka ett ultraljudsdiagnostik av sin egen vilja, till exempel för att bestämma barnets kön eller ta reda på hur det växer.

Fetometriska data talar om tillväxten i veckan - de viktigaste dimensionerna som är föremål för obligatorisk mätning under proceduren, oavsett vilket syfte den förväntade mamman kom till ultraljudsundersökningsrummet. För vecka 17 är typiska parametrar:

Fosterets huvud och mage vid 16-17 obstetrisk vecka

Gestationsålder

BPR, mm

LZR, mm

Huvudomkretsen, mm

cirkel magemm

16-17 veckor

34-38

45-50

124-135

102-112

Längden på benens ben i 16-17 obstetrisk vecka

Längdlängd (DBK), mm

Shin Length (DKG), mm

Humerusens längd (WPC), mm

Längden på underbenets ben (DCT), mm

20-24

18-21

18-21

15-18

Näsben vid förlossningsveckan 17

Gestationsålder

Genomsnittlig hastighet, mm

Giltigt intervall, mm

16-17 veckor

5,4

3,6-7,2

Ultraljudsdiagnostisk undersökning i veckan låter dig ställa fostrets plats, höjden på "barnens plats" i förhållande till den inre ytan, längden på livmoderhalsen, bestämma livmodertonen, om någon, och utvärdera nästan alla barnets interna organ. Det är fortfarande inte lätt att göra diagnostiska slutsatser om korrektheten av lungs och hjärnans bildning - deras bildning är ännu inte färdig.

Andra organ undersöks noga och noggrant. KTR (coccyx-parietal storlek) hos barnet är inte längre bestämd, eftersom barnet har ökat märkbart.

Risker och risker 17 veckor

Nu vill kvinnan inte tänka på möjliga risker, för första trimestern är redan långt bakom, full av ångest och jag vill koppla av. Faktum är att sannolikheten för hotad abort nu är minimal. Men för att minimera riskerna, att överväga dem mytiska kan inte, för att de är ganska verkliga. Den minsta förändringen i hälsotillståndet hos den gravida kvinnan bör vara en anledning att omedelbart kontakta en läkare.

Och var inte rädd i andras ögon att se oroande ut, när det gäller att bevara graviditet är det bättre att vara säker. Vad är de faror som kan hota framtida mamma och barn?

Fading Graviditet

Vecka 17 avser den kritiska perioden för risken för fosterdöd. Vetenskapen är fortfarande helt okänd de sanna anledningarna till att barnet helt enkelt slutar utveckla och dö. Detta kan hända när som helst upp till 28 veckor. Doktorer märkte dock att det finns tre mest riskfyllda perioder: 3-4 veckor, 8-10 veckor och sedan 16-18 veckor av graviditeten.

Gissa att det irreparabla hände, en kvinna kan ändra sitt hälsotillstånd. Vissa symptom på graviditet i sig kan försvinna. Om den förväntade mamman redan har börjat känna hennes barns rörelser, är huvudskylten för en icke-utvecklande graviditet en fullständig upphörande av rörelserna. Om det inte finns någon rörelse ännu, och det finns ingen eller ingen toxicitet alls, är det mycket svårt att gissa att fostret faller.

Den motsvarande diagnosen är fastställd på grundval av ultraljudsdisposition. Läkaren upptäcker inte tecken på ett barns hjärtslag, registrerar inte motoraktivitet. För att rädda i den här situationen är det hela tiden inte möjligt att bebiset är möjligt. En kvinna utsätts för mekanisk rening av livmodern och fostrets vävnadspartiklar skickas för genetisk forskning för att försöka ta reda på om några genetiska eller kromosomala abnormiteter har orsakat döden.

Efter en gravid graviditet är chanserna att bli gravida och som normalt bär och föda en bebis höga, helt enkelt graviditet kommer att övervägas från början, komplicerat av förlossningshistoria. Kontroll över kvinnan kommer att bli mer noggrann, tester och undersökningar för att hon ska utses enligt den utvidgade listan.

hemorrojder

Försämrad blodcirkulation i de nedre åren, inklusive i hemorrhoid, leder ofta till utveckling av hemorrojder under andra trimestern. Denna sjukdom är mycket känslig, och kvinnor är ofta generad att prata om det. Dölja eller behandla hemorrojder under andra trimestern är emellertid inte värda folkmekanismer, annars blir sannolikheten för att sjukdomen blir kronisk stor.

Modern farmakologi kan erbjuda ett tillräckligt stort antal läkemedel för behandling av gravida kvinnor, särskilt eftersom det under andra kvartalet finns betydligt fler sådana läkemedel än i de första.

Men att behandlas självständigt är farligt för barnet och mamman! Det är absolut nödvändigt att konsultera en läkare och tillsammans välja ett visst läkemedel eller flera droger i den komplexa terapin.

Att förhindra hemorrojder och härda det i första skedet hjälper till att förhindra förstoppning. För att göra detta bör kosten hos en gravid kvinna vara en tillräcklig mängd råa grönsaker och fruktrika fibrer. Var noga med att dricka tillräckligt med vatten, led en måttligt aktiv livsstil, gör gymnastik, gå till fots.

Virala infektioner

Risken att införa influensa eller ARVI är alltid där. Men vid 16-17 veckor är det högst. Detta beror på det faktum att immuniteten hos en gravid kvinna vid denna vecka är kritiskt reducerad. Från de första minuterna efter hormonbegreppet gör progesteron allt för att embryot, och sedan embryot, inte hotas av någonting, inklusive maternell immunitet, som genom misstag kan uppfatta embryot som ett främmande element och avvisa det. Som ett resultat börjar immuniteten undertryckas.

Vid vecka 17 når fysiologisk immunosuppression sitt maximala, och kvinnans kropp är helt enkelt oförmögen att motstå även de välkända virusen. Att bli sjuk nu är lättare än någonsin. Men detta borde inte skrämma kvinnan - placentan skyddar redan barnet, så det borde inte finnas några allvarliga konsekvenser.

Den farligaste faktorn för en förkylning eller en virussjukdom är hög feber. Om den överstiger 39,0 grader blir den osäker för tillståndet av moderkakan och uteroplacental blodflöde. Korrekt minska feber, lindra symtom på feber med användning av antipyretika. Nu är många av dem, med undantag för aspirin, andra läkemedel baserade på acetylsalicylsyra, redan tillåtna, men behandlingen ska börja med doktorns samtycke.

För närvarande finns det en möjlighet att motstå ännu mer formidabla sjukdomar och komplikationer, såsom ont i halsen - låt oss säga antibiotika, till exempel "amoxiclavEller Flemoxin. En gravid kvinna ska inte ta några läkemedel utan recept.

Matsmältningsbesvär

Matsmältningsbesvär eller halsbränna följer oftast den här veckan av kvinnor som ännu inte har kunnat lösa problemet med att organisera rätt näring. Men även de som försöker äta på ett balanserat sätt, ofta i små portioner, kan möta sådana problem som förstoppning, diarré, halsbränna.De inre organen, inklusive organen i matsmältningssystemet, börjar redan känna trycket i livmodern, och därför är deras arbete något stört.

Syrheten i magsaften kan förändras eller någon kronisk sjukdom som redan har inträffat, till exempel kolit, kolelitias, gastrit, peptisk sår, kan förvärras.

Kvinnor som har en förutsättning för sådana sjukdomar behöver nu ett samråd med en gastroenterolog och en specialdiet.

Analyser och undersökningar

Vid vecka 17 börjar den första etappen av den andra prenatala screeningen. Denna undersökning kommer att genomföras annorlunda än den var under första trimestern. Nu är det inte nödvändigt att donera blod och göra ultraljud strikt på en dag. Blod tas för forskning i veckan eller nästa, men det kommer att skickas till ultraljudsskanningen lite senare efter 20 veckor.

Nu måste kvinnan donera venöst blod till det så kallade "trippeltestet". Det kommer att bestämma koncentrationen av choriongonadotropin (hCG), fri estriol och alfa-fetoprotein. Enligt de kvantitativa innehållen av dessa ämnen kommer det att vara möjligt att beräkna de uppskattade riskerna med medfödda kromosomala abnormiteter, samt att misstänka eventuella anomalier i neuralröret. Laboratoriedata kommer senare att kompletteras med ultraljudsundersökningsresultat.

Av de återstående testerna kan endast en allmän urinalys planeras till vecka 17 om kvinnan har en annan närvaro vid läkarens utnämning.

Rekommendationer till förväntade mammor

En kvinna kan avsevärt underlätta fertilitetsperioden, om hon är försiktig och uppmärksam på sin egen hälsa. Det kommer också att hjälpa till med enkla och tillgängliga rekommendationer. Den här veckan är de i allmänhet samma som tidigare: går till fots långt ifrån förorenade stadsvägar, tar vitaminer och mineraler, och en hälsosam livsstil är användbar för en kvinna. Några av tipsen behöver en separat förklaring.

Rätt näring

Antag inte att alla gravida är förbjudna. Graviditet är inte en sjukdom, så det kräver inte strikta dieter. Men en kvinna måste hålla sig till viktiga regler: inte övermål, äter inte på natten, ät inte det som inte kommer att gynna barnet. För att inte överdriva, räcker det med att minska de vanliga delarna av ungefär en och en halv gång, och öka antalet måltider till 6 per dag.

Innan du lägger dig, för att inte lida på kvällen med tankar om innehållet i kylskåpet, kan du göra ett litet mellanmål - jästa mjölkprodukter, äpple, kiwi är perfekt för detta.

Livsmedel som inte gynnar barnet är alla stekta och syltade, feta och också över-saltiga och söta.

Din kost bör byggas på kött, fisk, mjölk, spannmål, spannmål, färska grönsaker och frukter.

Om du vill ha söt är det bättre att ersätta kakor och kakor med grädde på turkisk glädje eller en bra marshmallow. En bit saltad fisk kommer inte heller att orsaka problem om kvinnan känner till åtgärden. Mängden salt i denna period är bättre att begränsa till 5 gram per dag - detta kommer att bidra till att undvika ödem.

kön

Att ha sex under denna period är möjligt, om det inte finns några tydliga kontraindikationer. Vid problem graviditet, kommer läkaren att varna att kvinnan bör begränsa sexuell aktivitet. Om graviditeten är bra, är intima nöjen till och med användbara: en orgasm förbättrar blodtillförseln till livmodern och känslor av en sexuellt nöjd kvinna kommer definitivt att gynna henne.

Det är viktigt för makarna att komma ihåg att det nu inte är dags för djärva experiment i sängen.

Pose måste nu väljas mer noggrant, undviker sådana ställningar där djup hård penetration uppstår.

Missionärställningen blir också obekvämt, eftersom magen redan stör varandra. Nu ska du inte öva analsex, användningen av smörjmedel. Det är viktigt att komma ihåg att förekomsten av smärta eller ovanlig urladdning efter kön - en orsak till omedelbar behandling till läkaren.

Bad, bastu, solarium

Med ökningen av blodcirkulationen som en kvinna upplever just nu har belastningen på den framtida mammens hjärta, njurar och lungor ungefär fördubblats. Det är därför du inte bör förvärra situationen och skapa ytterligare svårigheter för dina inre organ och system.

Ta ett varmt bad, besök bad och bastur i vecka 17 är starkt avskräckta.

Sola bör också vara allvarligt begränsad, och från att besöka en solarium, rekommenderar experter att kassera det helt och hållet, eftersom dess effekt på en växande barns kropp ännu inte har studerats fullt ut. Överhettning leder nu inte till något bra, eftersom hoppen i blodtrycket under denna period är ganska farliga.

Kläder och skor

Den framtida moderens kläder, oavsett vilken årstider som helst utanför fönstret, bör endast göras från naturmaterial. Ökad svettning och syntetik är inkompatibla. Nu borde en kvinna undvika nära saker, speciellt klämma i midjan och höfterna. Detta stör inte bara värmeöverföringen, men kan också orsaka problem med blodcirkulationen i vissa delar av kroppen.

Skor borde användas på en platt sål eller en liten stabil hälplattform. Från "studs" och bara höga klackar ska nu överges. Kvinnor som riskerar att ha på sig sådana skor under den 17: e veckan noterar att livmodern oftare kommer i tonen. Detta beror på en överträdelse av tyngdpunkten. Redan kan du börja bära ett speciellt bandage som försiktigt stöder magen nedanför, minska belastningen på ben och bak.

Kurser för gravida kvinnor

En kvinna kan få ännu mer information om graviditetstiden, den kommande födelsen och postpartumperioden på kurser för förväntade mödrar som agerar på grundval av någon antitalklinik gratis. Läkare: gynekologer, barnläkare, neonatologer samt psykologer - kommer att berätta hur man gör gymnastik, hur man förbereder sig på förlossning, vad man ska göra om vatten har avledat eller sammandrag har börjat, hur man uppför sig vid födseln, hur man bryr sig om en nyfödd.

Du kan delta i klasser med din man - det finns många intressanta saker för framtida poppar i kurserna också.

recensioner

Vid vecka 17 diskuterar framtida mammor oftast ämnet för fostrets rörelser. De som redan känner dem delar sin erfarenhet med dem som fortfarande drömmer om att känna dem. Bland klagomål vid denna tid råder klagomål om svårigheter med valet av hållning till sömn. Behovet att vända hela natten från höger sida till vänster sida, vakna samtidigt, är mycket smärtsamt för kvinnor som sov på magen eller ryggarna före graviditeten.

Många människor noterar också en annan funktion i veckans viloläge - drömmar blir mer levande, minnesvärda, det kan finnas mardrömmar eller fantastiska färgupplevelser. Somnologer (specialister i förebyggande av sjukdomar och diagnos av sömnproblem) hävdar att det nu är kopplat till drömmarnas rytmiska rytm.

För att sova blev det trevligare och bekvämare nu kan du få en speciell kudde för gravida kvinnor, vilket kommer att stödja benen och magen. Under tredje trimestern kan du återigen uppskatta alla fördelar med en sådan enhet, eftersom sömnproblemen börjar under de senaste veckorna.

Ofta säger kvinnor i vecka 17 att de har perioder när de inte har någon aptit alls och de ersätts av perioder när de vill äta allt som är illa i alla kvantiteter. Skälen till detta märkliga beteende under andra trimestern - inte vagaries av gravida kvinnor, men en elementär kränkning av kosten. Så snart en kvinna tar det som regel att äta vid vissa timmar, även om du inte vill ha det just nu, kommer hennes kropp att förändras väldigt snabbt till den vanliga rutinen.

Du kommer att lära dig mer intressanta fakta om den 17: e gravidveckan från följande video.

16 veckor 18 veckor
Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa