17 veckor 19 veckor

18 veckors graviditet: vad händer med fostret och den förväntade mamman?

Innehållet

18 veckors graviditet för de flesta gravida kvinnor är full av upptäckter och nya känslor. Graviditeten närmar sig sig snabbt, och nu njuter kvinnan av sin position utan att uppleva svår utmattning eller tyngd. Den här veckan väntar den gravida kvinnan och hennes bebis på några intressanta förändringar. Berätta mer om det.

Hur många månader är det

Början av den 18: e veckan är en hel 17 veckor. 18 hela veckorna är den nittonde veckan av graviditeten. Om en kvinna är på förlossningsvecka 18 betyder det att uppfattningen ägde rum för 16 veckor sedan.

Skillnaden beror på det faktum att mellan embryonperioden och den period som obstetrikerna antar som "guld" -standarden är exakt 2 veckor, vilket skiljer början på menstruationen från efterföljande ägglossning. Obstetricians räknas alltid från menstruationens första dag, före graviditetens början.

14 veckor har gått från förseningen, det här är 98 dagar. Det är hur mycket tid en kvinna vet om graviditeten och anpassar sig mentalt till det kommande moderskapet. 17-18 förlossningsvecka - en av de roligaste och enkla perioderna för alla nio månader. Allt som händer nu med barnet och mamman leder gradvis dem till en viktig händelse - en ny familjemedlems födelse.

Vecka 18 är andra trimestern, exakt 4,5 obstetriska månader. Endast två veckor lämnas före "ekvatorn" - mellan graviditeten.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Känslor från den framtida mamman

Vid den 18: e veckan hade kvinnan helt anpassat till sin nya position. Hon blev van vid idén att hennes liv inte längre skulle vara detsamma, att de kommande förändringarna skulle förändra alla dess aspekter. I den nuvarande termen "lyssnar" den framtida mamman på sig själv i väntan på nya känslor, ibland mycket smärtsamt och misstänksamt behandlar de minsta sjukdomarna. Oftast denna vecka gravid karakteristisk för följande känslor.

mage

Magen växer. Många framtida mammor håller redan en fotoupprapport, varje vecka tar bilder av magen. Jämfört med förra veckan steg han lite och började böjas framåt märkbart. Nu är det ganska svårt att gömma det även bakom lösa och rymliga kläder - under rörelser, blir rundhet uppenbar.

Det är även trevligt för kvinnor, för nu har de en helt annan attityd - de ger plats för transport, de försöker inte övervinna på jobbet, och hemma erbjuds de oftare hjälp i vanliga affärssaker.

Om en kvinna inte gillar sådan uppmärksamhet på en växande mage, bör du välja ljusa tillbehör till kläder - halsdukar, pärlor, en hatt;

Fosterrörelser

Flytta bebis i livmodern under mycket lång tid, men de flesta gravida kvinnor börjar känna sina rörelser just nu. Den här veckan känner nästan alla kvinnor vars nuvarande graviditet andra eller tredje i rad, redan sin krumbs aktivitet. De har en bukvägg mer sträckt efter tidigare graviditeter, magen växer något snabbare och känsligheten är högre. Dessutom förvirrar erfarna mammor aldrig barnets rörelse med jäsning av tarmgaserna.

Kvinnor som förväntar sig ett förstafödd barns utseende kan nu vara väldigt oroade om de ännu inte känner barnet. Det finns absolut inget att oroa sig för - barnets primipara rörelser börjar vanligtvis närma sig den 20: e veckan av graviditeten. Tidigare kontrollerades termerna mot dem - så snart den förstafödda började flytta betyder det att hälften av terminen har passerat och det finns 20 veckor kvar till födelsen. Idag finns det mer exakta metoder för att uppskatta termer - ultraljud, till exempel, och störningar är mer ett sätt att bedöma barnets tillstånd.

Om rörelserna redan har börjat känna, borde de inte räknas än, eftersom barnets ljusa och knappt märkbara beröring till livmoderns inre väggar är oregelbundna, barnet är gratis, han kan simma och röra sig länge utan att röra på livmodern alls. Placentans placering påverkar också rörelsens känsla. Om den ligger på framväggen är sannolikheten för att rörelserna börjar känna den här veckan inte så stor.

Rörelserna är mer som en fjärils fladdrande vingar, vissa kvinnor jämför dem med akvariefiskens rörelse. Känsliga pushes och pinhoks väntar framtida mamma lite senare, när det fria utrymmet i livmodern blir betydligt mindre än det är nu.

Smärta och urladdning

Den dynamiska tillväxten av livmodern kan inte påverka den framtida moderens välbefinnande. Under den 18: e graviditetsveckan, livmodern, som tidigare var storleken på ett gåsägg, blir jämförbar i storlek till en bra melon, sträcker sig muskelfibrerna och sträcker sig, blir ligamentapparaten mer elastisk. Barnet växer, mängden fostervätska ökar, placentan utvecklas. Allt detta skapar en betydande belastning på nedre delen av ryggen, bakbenet, bakbenen, benen.

Därför uppmärksammar kvinnor ibland på att ryggen gör ont, ryggvärk, benen blir väldigt trött och "buzz" på kvällen, skytte och stickningar känns i livmodern. Dessa smärtor är inte uttalade, de är fysiologiska och behöver inte behandling.

Om underkroppen är kramper, blir smärtan starkare, en onormal urladdning uppträder, det kan inte vara en vanlig variant: vid denna tidpunkt är dessa symtom ett tecken på ett senat hot om att graviditeten avslutas. En kvinna behöver akut medicinsk hjälp.

Mängden utsläpp vid vecka 18 förblir i nivå med föregående veckor, kanske en liten ökning. Fortfarande på den dagliga remsan ska inte vara blod, rosa eller brun urladdning.

Vitt, lätt, måttligt gulaktigt med svag syrlig lukt eller utan det anses nu normalt. Grön eller grå urladdning, illaluktande, följd av klåda, kan nu prata om förekomst av infektion, inklusive kön. Och klåda, i kombination med vita sekret som liknar ost indikerar tröst.

Varje utsläpp som skiljer sig från normen är en anledning till ett besök hos läkaren. Inflammation och infektion bör botas så snart som möjligt.

Sömn och aptit

Kvinnan hade inte tid att glädja sig över att sömn började förbättra, eftersom problem uppstår igen - vid vecka 18 är det svårt att välja en bekväm hållning för vila. Det är obekvämt att ligga på baksidan - yr på grund av att livmodern pressar inferior vena cava. På magen ligger inte tekniskt nere. Det finns två alternativ - höger och vänster sida.

En kvinna måste rulla hela natten från sida till sida, vilket medför ofta vakna upp, ljusa och störande fragmentariska drömmar. Att lösa problemet, åtminstone delvis, kommer att hjälpa en speciell kudde för gravida kvinnor, formad som en stor banan eller bagel.Det stöder tillförlitligt en mage och gör det möjligt att lägga ett övre ben ovanför i en benägen position. Detta är läget mest bekväma under graviditeten.

Men nu finns det inga problem med aptit: det är utmärkt för en kvinna. Även de framtida mammorna, som under hela första trimestern inte kunde äta normalt på grund av giftos och kräkningar, äter nu med glädje. Det är nu viktigt att förhindra övermålning, eftersom aptiten är mycket lämplig för detta. En kvinna behöver granska sin kost, kost, övervaka viktökning.

toxicosis

De flesta förväntade mammorna har inga obehagliga manifestationer och symtom nu, de känner sig bra och glada. Även om toxicos observerades i början av graviditeten, har nu dess tecken minskat, eftersom den hormonella bakgrunden i kvinnans kropp stabiliseras. Det är dock för tidigt att koppla av Senast kan sen toxicos eller preeklampsi, som manifesteras i ödem, börja just nu.

Om på morgonen en kvinna märker att hennes läppar och näsa är svullna, sväller ansiktet inte bort, vigselringen avlägsnas inte, vanliga slitna skor blir "små" och strumpans elastiska band lämnar karaktäristiska märken på anklarna. Du bör definitivt informera din läkare. Dessa kan vara de första tecknen på preeklampsi som är farliga för mor och barn.

Mycket svårare att känna igen ödem är internt. De är visuellt omärkliga, och läkaren kan bara misstänka dem genom överdriven viktökning, en kraftig viktökning jämfört med föregående vecka, och även genom närvaron av protein i urinen. Av denna anledning urintester är väldigt viktiga nu rekommenderas före varje besök till obstetrikern-gynekolog. Det är nödvändigt att ta det, liksom kontrollera din vikt.

Vanliga klagomål

Bland de vanligaste klagomålen i den 18: e veckan av graviditeten är huvudvärk som inte längre är förknippad med våldsamma hormonella processer, vilket var fallet under första trimestern. Nu ihållande vanliga huvudvärk kan signalera att kvinnornas blodtryck stiger, vilket indirekt kan indikera närvaron av sen toxikos - gestos.

Huvudvärkspiller är inte det rätta beslutet när du bär en baby. Det är bäst att konsultera en läkare, donera blod och urin, mäta blodtrycket så att en specialist kan hitta orsaken till smärtan.

En rinnande näsa vid vecka 18 är inte ovanlig. Om det inte finns några andra tecken på en eventuell förkylning eller infektionssjukdom, anses en rinnande näsa fysiologisk, i samband med graviditet. Det uppstår på grund av den svaga svullnaden i slemhinnorna, inklusive luftvägarna.

Diarré, halsbränna och förstoppning är frekventa följeslagare under den 18: e veckan av graviditeten. Orgorna i kvinnans matsmältningsorgan är något förskjutna: livmodern har pressat dem, och nu måste de arbeta under extrema förhållanden. Hyppig förstoppning är också associerad med en avslappnad muskeltarm. Förstoppning ensam kan orsaka en annan obehaglig komplikation - hemorrojder. Omkring hälften av de förväntade mammorna klagar på honom under andra trimestern.

Humöret

I den 18: e gravidveckan är en kvinna lugnare, hennes beteende är regelbundet, och hennes rörelser är långsamma. Gången var "anka", och ansiktsuttrycket blir alltmer diffunderat och drömmande. Perioden med plötsliga humörsvängningar är över, eftersom hormoner inte längre är "rasande". Nu i framtida kroppens kropp domineras av inhiberingsprocesserna. Så själva kroppen försöker skydda ett barn som redan känner hennes moders emotionella "vändningar".

Många kvinnor upplever nu en ökning av styrka, vitalitet, optimism. Samtidigt blir deras önskan att bli älskad, nödvändig och skyddad av en starkare person mer akut. Dessa önskningar är instinktiva, och män bör förstå detta. En kvinna behöver ha en känsla av säkerhet för att fortsätta loppet.

Den här veckan bör man avstå från stressiga situationer, från kommunikation med obehagliga och ovänliga människor, den förväntade mamman behöver nu bara positiva känslor.

Förändringar i kroppen

I moderns kropp sker mycket intensiva processer, som varje dag tar henne närmare mötet med barnet. Nu är graviditeten uppenbar för alla. Midjan har blivit mer med 3-5 centimeter, många bröstkorgen har ökat med mer än två storlekar. Även hos överviktiga kvinnor vars mage börjar bli märkbar senare än hos magra kvinnor, är livmoderns bottenlinje släppt i bukhålan nu tydligt synlig.

livmoder

Höjden på livmoderns botten når denna vecka redan 17-20 centimeter.

Livmodern ligger i bukhålan, dess övre gräns är palpabel 2 tvärgående fingrar under naveln. Barnets mysiga tillflyktsort förändras gradvis - nu är det ovalt i form, som om det upprepas i form av en fosterblåsan.

Nacklängden ligger normalt inom området 40-45 mm. En kortare livmoderhals kan indikera en livmoderhalsbrist, vilket är ett större hot för att bära en bebis och kräver obligatorisk medicinsk intervention.

För att föreställa sig hur snabbt livmodern växer är det tillräckligt att veta att det på alla 9 månader ökar 500 gånger, och längden på muskelfibrerna i detta organ ökar 5 gånger.

Höjden på livmoderns dag används nu som en diagnostisk "markör" för graviditetsutveckling - det mäts vid varje samråd i samråd. Normalt bör VSMD-värdet motsvara tidsgränsen: vid 20 veckor - 20 centimeter, vid 25-25 cm.

En kvinna känner uppenbarligen livmodern, speciellt om hon kommer till tonen. Att prova övre gränserna för det reproduktiva organet är redan helt realistiskt.

Viktökning

Weekly gain kontroll hjälper inte bara i tid att uppmärksamma näringsfel och granska menyn. Skarpa viktökningar kommer att hjälpa i tid för att misstänka symtomen på möjlig preeklampsi, vilket är mycket viktigt för graviditeten. En kvinna rekommenderas att vägas en gång i veckan samma dag med eller utan samma kläder på morgonen efter att ha rest på toaletten.

Kvinnor med en vikt som var normal eller lite otillräcklig före graviditeten kan nu noteras att de redan har lagt till mer än 4,6 kg. Och det blir en helt normal ökning.

Kvinnor som hade extra kilo vid registreringstidpunkten, fick normalt ca 4 kilo vid den 18: e veckan, och kvinnor som lider av olika fetma bör inte lägga till mer än 2,3 kilo. Om din kroppsvikt växer i en mer dynamisk takt bör du diskutera orsakerna till läkaren och få rekommendationer för viktminskning från honom.

bröst

Vid den 18: e veckan gick kvinnornas bröstkört långt - de ökade i storlek på grund av spridningen av körtelvävnad, deras känslighet förändrades, och örontipsens rånar kunde ändra sin färg.

Nu är bröstet mindre smärtsamt än det var under första trimestern, särskilt i början. Bröstvårtor blir hårdare, små finnar och stötar kan dyka upp på dem, liksom runt bröstvårtor. Det här är Montgomery's hillocks. De är ständiga följeslagare av graviditet och behöver ingen behandling.

Nu kan en kvinna börja känna att bröstet på sidorna och botten är kliande - det här är hur hudens ömhet uppenbaras. Om du inte tar förebyggande åtgärder kan fulla streckmärken bildas, vilket nästan är omöjligt att eliminera med konservativa metoder.

På grund av de stora och frodiga brösten förändras tyngdpunkten, kvinnornas rygg i axelbladets område och lite lägre kan skada. För att förhindra detta måste du ha en "korrekt" bh - med brett banden och bra stödkoppar.

Utsläpp av kolostrum i den 18: e veckan observeras inte alls, oftast hos multiparösa kvinnor som redan har erfarenhet av amning, särskilt om inte mycket tid har gått mellan förflutna och nuvarande graviditeter.

Överdriven svettning

Många kvinnor denna vecka märker att de har börjat svettas mer. Detta beror på det förbättrade arbetet med svettkörtlar. Och absolut ingen koppling till säsongen. Naturligtvis är svettning mer uttalad på sommaren, men på vintern måste en kvinna lösa detta problem. Feta kvinnor svettas mer.

18 veckors graviditet - en tid när du bör ägna mer uppmärksamhet åt deras hygien, så att svettning inte blir uppenbart för andra.

För att inte förvärra situationen bör du inte bära kläder av syntetiska eller halvsyntetiska tyger. Endast naturliga vävnader hjälper huden att "andas" utan att orsaka stök värme och andra dermatologiska problem.

pigmentering

Vecka 18 slutar perioden då en kvinna kan mycket väl ha överdriven pigmentering. Efter denna period normaliseras produktionen av melatoninpigment, och kvinnan kan inte längre rädda sig för att hennes ansikte plötsligt kommer att blomma med lätta frynkor, och hennes armar och rygg kommer att täckas med pigmentfläckar. Nästa aktiveringsperiod för melatonin kommer endast att inträffa vid slutet av tredje trimestern.

Under tiden finns sannolikheten för ökad pigmentering, och det är inte överraskande. Sådana pigmenteringsfält bär inte faror, de kommer att försvinna på egen hand under de första månaderna efter födseln.

Fosterutveckling

Under de 15 fulla embryonala veckorna som barnet spenderade med dig kunde han uppnå mycket: från en zygot blev han till ett embryo och blev sedan ett foster. Nu har krummen en höjd av ca 20-22 centimeter och vikt - från 160 till 215 gram. Storleken på barnet är jämförbar med storleken på en mogen mango.

utseende

Barnet förvärvar gradvis allt fler mänskliga drag. Han ser inte längre ut som en liten alien som hans mamma kunde se på den första ultraljuden i slutet av första trimestern. Nu ser fostret nästan ut som en nyfödd. Från det födda barnet utmärker sig det förutom att storleken och tunnheten.

Att vara tunna förblev inte länge, i smulkroppens kropp hade produktionen av subkutant fett redan börjat. Mycket snart kommer han att göra huden ogenomskinlig, den kommer att sluta bli röd och skrynklig, smidig ut, det kommer att röra rundhet, dimples på hakan, klumpiga kinder, mage.

Den här veckan fortsätter processen att normalisera proportionerna i barnets kropp. Huvudet, som nyligen var mer än alla andra delar av kroppen och var ungefär hälften av hela området, växer nu långsammare än benen och kroppen. På grund av detta börjar proportionerna komma i linje. Men det ligger fortfarande långt ifrån idealiska förhållanden.

Krummens hela kropp är täckt med tunt och känsligt färglöst hår - fluffen, som kallas "lanugo" i medicin. Dessa hår visade sig för några veckor sedan som ett slags bevis på arbetet med de första hårsäckarna i huden. Lanugo skyddar barnet från den ganska aggressiva effekten av den vattenmiljö där den ligger.

Det ursprungliga smörjmedlet med vilket barnet nu är täckt hjälper till i hårrock. Gradvis kommer han att bli av med lanugo, och i slutet av graviditeten och från det kontinuerliga locket på det ursprungliga smörjmedlet kommer det bara att finnas några områden - de mest utsatta områdena: i ljummen, i vecken vid vikarna på armarna och benen.

Barnets ansikte bildades. I det är arviga egenskaper redan urskiljbara: näsens form, hakan, pannans höjd, ögonens form. Det finns öron. På huvudet kan ett ganska imponerande hårhår flaunt, och ansiktet är redan dekorerat med ögonfransar och ögonbryn. Phalanxes, naglar bildas på små fingrar, det finns fingeravtryck - mönstret på dynorna är unikt, unikt, det andra kan inte hittas över hela världen.

Nervsystemet

Hantera dina händer och låt barnet bli bättre och bättre.Det är från dessa delar av kroppen att centrala nervsystemet börjar ta kontroll över kroppen. Den här veckan kan barnet redan helt riktigt dras bakom navelsträngen, skicka kammarna i munnen, vrid huvudet åt höger och vänster. Nu bildandet av den gråa substansen - hjärnbarken. Redan finns det de första spåren och gyrusen, och krummen fortsätter att "bli smartare" varje dag.

Neurala anslutningar bildas utan att stoppa och pausar, och först och främst utvecklas de reflexer som är nödvändiga för att en person ska kunna överleva. Barnet, trots det faktum att han inte kan överleva utanför sin mammas livmoder, är redan aktivt förbereder sig för ett framtida självständigt liv: han vet redan hur man suger, svalar, har en greppreflex och det finns några grunder av självbehållande instinkt.

Sense organ

Att förstå hur barnet nu uppfattar världen kommer att hjälpa framtida mamma och pappa att etablera kontakt med barnet just nu. Sinnena är ansvariga för uppfattningen. Alla är praktiskt utformade i smulorna, men inte alla kan kallas skådespelare. Till exempel finns det redan öron, men det finns ingen fullvärdig ljuduppfattning ännu.

Fram till den 18: e veckan hörde barnet bara de vibrationer som alstrar moderns röst och andra ljud från utsidan. Från den här veckan har han avslutat bildandet av hörselben, och nu är ljuden för honom nästan samma som för alla andra människor. Efter ytterligare 2 veckor börjar smulorna börja fungera fullständigt för inre örat, och barnet börjar höra.

Nu fortsätter han att plocka upp vibrationer, från tid till annan små öron "fånga" nya ljud, men hörsel är inte perfekt ännu. Det betyder inte att du inte behöver prata med en crumb. Just nu, enligt försäkran om specialister inom perinatal psykologi, har barnen ett brådskande behov av kommunikation. De börjar höra världen, om inte 100%, men de behöver höra sin mors och fars röst. Barnens sånger, snälla ord, sagor tillsammans med strömmande mage ger en positiv effekt på barnet.

Näthinnan i barnets ögon blir känsligare senast den 18: e veckan. Han skiljer redan ljus och mörker utan fel, även om hans ögon förblir stängda. Tunna ögonlock passerar en viss mängd ljusvågor, och det är lätt att kontrollera: det räcker för att tända en ficklampa på moderns mage och barnet aktiverar omedelbart sina rörelser.

På den här tiden är taktila känslor välutvecklade. Krummen utforskar det omgivande rummet som berörs, och luktarna är fortfarande otillgängliga för smulan, för i vanlig mening vet han fortfarande inte hur man andas.

Muskler och ben

Muskelvävnad växer mycket intensivt, processen med härdning av benen är i full gång. Barnens kranialben, liksom de stora parade benen, har nästan slutfört denna process, revbenen har fullformat, och nu skyddar de på ett tillförlitligt sätt bröstorganen. Formade leder. Benen i extremiteterna växer mest aktivt. Nu är bebisens ben längre än tidigare, det finns ingen sådan uttalad disproportion.

Krummen aktivt "tåg" - han rör sig mycket och intensivt. Hans ansikte och käftmuskler är välutvecklade. Barnet använder det - han vet hur man ler, rynka, knyta, lägga läppar i ett rör, gäspa och till och med komplimera missnöjda grimasser. Mycket av detta hittills erhålls ofrivilligt på grund av "felsökning" av nervimpulser.

Interna organ

Processen att bilda alla barnets organ är klar, nu finns det en intensiv tillväxt. Myndigheterna behärskar också sina huvuduppgifter. Organen i matsmältningssystemet efter 18 veckor tar och behandlar fostervätskan, deras barn sväljer i stora mängder - upp till 400 ml per dag.

Tarmarna "lärt" att krympa, det börjar ackumuleringen av den ursprungliga cala-meconium. Barnet börjar tömma tarmarna efter födseln.

Njurarna producerar urin, blåsan ackumulerar den. Barnet skriver ofta, sammansättningen av fostervätskan uppdateras, så mediet förblir sterilt. Barnets hjärta slår om två gånger oftare än mammas: Denna veckas hjärtatslag ligger i intervallet 150-170 slag per minut.

Sex bestämning

Om barnets kön för sina framtida föräldrar fortfarande är en hemlighet, är det nu dags att ta reda på det. Barnet är inte längre så litet att det är svårt att överväga sina könsorgan, och inte ännu lika stort som i tredje trimestern, när han måste ta mer kompakta ställningar och ofta stänga könsorganen. Just nu är precisionen av sexbestämning högre än någonsin under 9 månader.

Barn av olika kön har nu olika processer i sina kroppar. Vid flickor bildas livmodern och äggledarna, äggstockarna finns redan i bäckenet. I vissa pojkar, från den 18: e veckan, börjar testiklarna långt borta - först måste de sjunka in i det små bäckenet från bukhålan och sedan in i pungen. Denna process slutar normalt vid slutet av graviditeten.

Baby på ultraljud

I veckan kan några av de förväntade mammorna få hänvisningar till den andra schemalagda ultraljudsskanningen. Screening forskning utförs från 18 till 21 veckor. Detta "datum" med en bebis är väldigt annorlunda än det första som ägde rum i slutet av första trimestern. Nu har barnet vuxit upp och är redo att behaga mamma med en demonstration av nya färdigheter. Nu är dess CTR inte definierad - storleken, som var grundläggande under den första tredjedel av dräktighetsperioden. Men det finns många nya parametrar som kallas fetometriska indikatorer.

En av de grundläggande dimensionerna är BPD, den bifogade huvudstorleken. Det bedöms under graviditeten och den rätta utvecklingen av barnet. Det kompletterar den andra storleken - LZR - fronto-occipital.

Vid vecka 18 anses sådana babyhuvudparametrar vara normala.

BPR, mm

LZR, mm

Huvudomkretsen, mm

38-42

50-54

135-146

Längden av parade ben är också viktig för bedömning av kroppshöjd. Mät lårben, humerus, ben och underarmben. Normalt har denna vecka sådana värden:

Lårlängd mm

Shin längd, mm

Axelängd mm

Underarmlängd, mm

22-25

21-24

21-24

18-20

Näsbenen kan mätas och kan inte mätas - det här problemet löses individuellt. Om den första screeningen var tvivelaktig eller otillfredsställande, och kvinnan vägrade en invasiv diagnos, mäts näsbenen nödvändigtvis. Normalt är de vid vecka 18 inom 5,4-6,0 mm.

Obligatorisk vid denna tidpunkt är studien av moderkroppens tillstånd och navelsträngen. För den 18: e veckan är sådana indikatorer karakteristiska.

Placenta - normer

Amnosvätskebelopp

Navelsträng

Graden av mognad - 0, tjocklek - 19,4-20,2 mm

127-133 mm

Har 3 fartyg

Risker och risker i den 18: e gravidveckan

De viktigaste riskerna i samband med risken för missfall har lämnats. Hotet är nu nästan frånvarande. Men det betyder inte att en kvinna kan sluta uppmärksamma sitt hälsotillstånd. Det är nu viktigt att lyssna på alla förändringar i kroppen, för att inte missa utvecklingen av möjliga komplikationer.

Den här veckan finns det fortfarande risk för fosterdöd. Orsakerna, som kan leda till tragedi, är inte helt kända för specialister, de kan vara genetiska patologier och de negativa effekterna av yttre faktorer, medicinering.

Ibland kan barnet sluta utvecklas och dö, om det tidigare var första trimestern, hade moderen en virusinfektion. Konsekvenserna av förkylningen är inte så förödande, de brukar inte orsaka barnets fosterdöd.

Icke-utvecklande graviditet kan endast bekräftas av ultraljud. En kvinna kan gissa om henne om hon redan kände bebisens rörelser, och sedan försvann de helt. Om rörelserna ännu inte blivit kände, är det möjligt att identifiera det faktum att en blekande graviditet är under ett planerat besök hos läkaren.

Ett annat vanligt problem med denna period är detektionen av en slamssuspension i fostervätskan.I senare perioder kan det vara fysiologiskt, som i huvudsak representerar barnets skinnande epitel, lanugo. Nu ska normalt vatten vara klart och rent.

Utseendet av suspensionen kan vara tecken på placentaavbrott, intrauterin eller könsinfektion. En kvinna kommer att ordineras en undersökning för att bestämma orsaksmedlet och lämplig behandling med antibiotika. Vid denna tidpunkt kan kvinnor tilldelas antibiotika, vars användning inte är förbjuden i graviditeten - "Flemoxin", "amoxicillin"Och ett antal andra.

Vid vecka 18 har en kvinna en ganska låg immunitet. Från de första dagarna av graviditeten undertrycks hormonet av progesteron, så att immunstyrkan inte hindrar embryonets utveckling. Immunitetsreduktion är en nödvändig åtgärd, men det är också anledningen till att en kvinna nu blir den mest utsatta för virus och bakterier.

Nu ska hon vara mycket försiktig, inte besöka onödigt trånga platser, undvika att resa i trångt kollektivtrafik, det är nödvändigt att uppfylla hygienkraven och ta vitaminer.

Om alla försiktighetsåtgärder inte har hjälpt och den förväntade mamman är sjuk bör hon definitivt kontakta en läkare som kommer att hjälpa till att fastställa om det är en förkylning eller en viral sjukdom och föreskriva också behandling med mediciner som är godkända för gravida kvinnor.

Virusinfektionerna själva vid denna tidpunkt är inte längre farliga, eftersom moderkroppen skyddar barnet, men hög feber kan orsaka problem med uteroplacentalt blodflöde. Detta är viktigt för att förhindra.

På grund av minskad immunitet vid 18 veckor upplever kvinnor ofta problem med urinvägarna: cystit, förvärring av pyelonefrit eller nefrit - allt detta är en väldigt stor risk. Frekvent urinering, åtföljd av en skarp, liten mängd urin, urin med en ovanlig färg med stark lukt - det här är de symptom som borde få den förväntade mamman att gå till läkaren utan att misslyckas med att bli testad och ges en tid.

Det är användbart att återkalla farorna med självbehandling och behandling av folkmedicin under graviditeten. Sådana experiment kan kronas med framgång för en vanlig vuxen, men för en kvinna som förväntar sig ett barn kan de vara mycket ledsna.

Ett intressant faktum - i den sjätte veckan av graviditeten har nästan alla kvinnor något minskat synskärpa. Det här fenomenet är tillfälligt, det finns ingen anledning att oroa sig för, men förväntade mammor som kör bilarbeten i högteknologiska industrier där precision och god syn är nödvändiga bör vara ytterst försiktiga.

Analyser och undersökningar

Denna vecka börjar genomgången av den andra prenatala screeningen, som syftar till att bestämma riskgruppen för kromosomala avvikelser. Nu, utöver markörerna av Downs syndrom, kan Turner, Cornelia da Lange, Edwards, Patau, låta dig bedöma de möjliga anomalierna i utvecklingen av barnets nervrör.

De kan manifestera sig i mikrocefali (liten volym av hjärnan), anencefali (frånvaron av hjärnan i allmänhet), i ryggraden och ett antal andra brutala defekter, varav många är oförenliga med livet.

Om förra veckan en kvinna ännu inte har tagit ett blodprov för det så kallade "trippeltestet", då kommer denna analys att ordineras för den aktuella veckan. Koncentrationen av hCG, fri estriol och alfa-fetoprotein bestäms i blodet hos en gravid kvinna. En ultraljud undersöker fostrets anatomi och fetometri, jämför data med normerna och utvärderar barnets utveckling i enlighet med den genomsnittliga standarden för den aktuella terminen.

Även denna vecka är allmänna blod- och urintester planerade om ett besök på en obstetrician-gynekolog är planerad. Om besöket är planerat senare kan du skicka dessa test omedelbart innan du går till doktorn.

Rekommendationer till förväntade mammor

Vid förlossningsveckan 18 är det viktigt att hålla sig till alla grundläggande rekommendationer: Gå mer i friska luften från trafikerade stadsvägar, övervaka din vikt, leda en hälsosam livsstil, ta de nödvändiga testerna i tid och missa inte besök till läkaren. Dessutom kan en kvinna komma till nytta och ytterligare rekommendationer som är aktuella vid den aktuella tiden.

mat

Den allmänna inställningen till att organisera rätt näring under graviditeten är i balans. I framtida kost måste mamma vara tillräckligt med protein, fett och långsam kolhydrater. Du bör äta minst 5-6 gånger om dagen, men volymen av portioner bör inte vara stor.

Förteckningen över förbjudna livsmedel - fet kött, svin, rökt och saltat fisk, korv och korv, ett stort antal godis, konserver och kolsyrade drycker. Dessa produkter, förutom överdriven viktökning, kan leda till ökade problem med matsmältningen.

Kolit, flatulens, förstoppning och matsmältningsbesvär kommer att inträffa mindre ofta eller återkallas fullständigt om en kvinna äter färska och högkvalitativa produkter som inte har ett stort antal färgämnen och andra kemiska tillsatser. Nu, under den aktiva tillväxten av barnet, behövs definitivt produkter med högt kalciuminnehåll: mjölk, stekost, spenat, nötter, havsfisk, färska gröna.

Många gravida kvinnor på 18 veckor på grund av en ökning av blodcirkulationen minskar hemoglobin. För att förhindra utvecklingen av anemi bör du gå in i kosten matrika med järn: äpplen, torkade svampar, nötköttlever, blåbär, jordgubbar, kanin, korn och bovete.

Rå grönsaker och frukter hjälper till att undvika förstoppning, och hemlagade fruktdrycker och färskpressade juicer kommer att mätta den framtida mammens kropp med vitaminer.

läkemedel

Trots att placentan nu klarar av att klara sin barriärfunktion, bör en kvinna inte ta något läkemedel utan läkarnas tillstånd. Detta gäller särskilt smärtstillande medel, antikonvulsiva medel, antibiotika.

Vid vecka 18 slutar gravida kvinnor som har visats "Utrogestan" för att upprätthålla graviditeten vanligtvis hormonbehandling: "Utrozhestan" behöver inte längre, hormonbalansen har kommit att balansera, hotet om missfall är inte mer.

"Rör inte min mage!"

Kvinnans rundade tum är av stor intresse för andra. Vissa är inte nöjda med att bara titta på formerna för en kvinna, och de strävar efter att röra på magen. Detta är obehagligt för de flesta kvinnor.

Du borde inte begränsa dina känslor, en utomstående som bestämde sig för att röra tummen, du måste noggrant och bestämt uttrycka sin oenighet med hans handlingar. Låt inte någon röra dig om det ger obehagliga känslor. Det finns inget utöver det vanliga i detta, var inte rädd för att bli hård.

Förberedelser för förlossning

Oavsett hur konstigt det kan låta, men nu bör en kvinna börja förbereda sig för det kommande arbetet. Daglig gymnastik hjälper till att upprätthålla alla muskelgrupper i gott skick, det underlättar processen att bära en baby i tredje trimestern när den blir mycket stor och hjälper dig att återhämta sig snabbare efter födseln. En kvinna kan och bör redan bekanta sig med komplexet av så kallade "Kegel-övningar".

Det här är några ganska enkla övningar för att träna dina bäckenmuskler. De är klämda och okläckta. Regelbundna klasser kommer att bidra till att stärka bäckenbotten, vilket kommer att bidra till att undvika sådana sena "problem" i tredje trimestern som fysiologisk urininkontinens, samt att förbättra kvaliteten på sexlivet väsentligt.

Sådana övningar är kontraindicerade för gravida kvinnor med överlagd obstetrisk pessary, kirurgiska suturer placerade på livmoderhalsen. Alla andra kvinnor före klassstart är det nödvändigt att kontrollera med läkaren om hon har andra kontraindikationer.

Du kan lära dig att göra gymnastik för gravida kvinnor, samt lära dig att träna dina bäckensmuskler, vid speciella kurser för gravida kvinnor.De arbetar i varje kvinnligt samråd och är lediga. Du kan besöka dem både ensamma och med din make, för han förbereder sig också för faderns nya roll.

kön

Sexuella relationer under den 18: e veckan når en ny nivå. Känslighet ökar, sexuell aptit framträder, en kvinna kan uppleva mer levande känslor från orgasm. Det är inte värt att frukta att sammandragningar av livmoderns muskler under apoteket kan skada barnet. Orgasm förbättrar blodtillförseln till muskler och ledband och har en positiv effekt på en kvinnas känslomässiga tillstånd.

När risken för missfall ligger kvar, kan läkare lösa sexuella relationer även till kvinnor som tidigare har hotat och sex var kontraindicerat.

Det är osannolikt att moratoriet kommer att lyftas för kvinnor med livmoderhalscancer: en pessar eller stygn på livmoderhalsen är en tydlig och icke-förhandlingsbar kontraindikation för intima relationer, eftersom någon livmoder kan ge utbrott av sömmen och aborten.

Makar ska vara försiktiga. Djupa penetreringsställen är nu oönskade. Intima gel-smörjmedel kan också skada framtida mammas hälsa. Rekommenderas inte nu som analsex. Korrekt utvalda kroppsställningar där det inte kommer någon mekanisk kompression av buken är välkomna.

Bandage och skor

Ändrad gång, belastningen på ben och rygg är inte längre kombinerad med modellskor med höga klackar. En kvinna bör ägna större uppmärksamhet åt säkerhet och komfort. Därför är det värt att byta till skor med en platt sula eller en liten plattformshiss. Från denna tid är det ganska möjligt att börja bära ett speciellt ortopediskt antitalt bandage.

Det finns flera dussin modeller av sådana enheter, vilken man väljer, är upp till kvinnan själv att bestämma. För att förstå om det blir bekvämt att vara gravid är det värt att försöka. Därför bör du inte beställa ett bandage på Internet, det är bättre att personligen gå till någon ortopedisk salong.

Innan du köper är det lämpligt att rådgöra med din läkare.

Skäl för att ringa en ambulans

Det finns situationer där du inte kan tveka. Vid vecka 18 borde du inte vänta på att besöka läkaren eller söka råd på Internet om en kvinna plötsligt blöder eller har en svagare blödning. Du bör också omedelbart ringa "Första hjälpen" om det avledas vatten.

Farlig hypertonus, som kombineras med svåra smärtor på höger och vänster sida, är farlig. Det är inte längre svårt att bestämma livmoderns ton för en gravid kvinna vid vecka 18.

Vid kraftig kräkningar behöver en kvinna också akutvård. Utvecklingen av anfall, medvetslöshet - detta är anledningen till att man kallar en "nödsituation". Alla andra problem kan väl lösas av den framtida mamman med sin läkare på ett planerat eller oschemalat sätt.

recensioner

Många kvinnor, som beskrivit sina känslor under den sjätte veckan av graviditeten på Internet-sidorna för kommunikation av framtida föräldrar, betonar att från denna period blir det väldigt intressant att titta på magen - det är redan möjligt att förstå vad barnet är i livmodern. De som redan känner till rörelserna märker att varje dag barnets ljus berörs från insidan blir mer uttalad.

Många av denna vecka har planerat den efterlängtade semestern för att få tid före tredje trimestern och födelsen för att njuta av solskenet på stranden. Och några framtida mödrar börjar redan samla ett brudgum för barnet, för nästan alla vet redan vilket kön en bebis kommer att födas snart.

Funktionerna i denna vecka ligger också i det faktum att många känner inte någonting obehagligt och smärtsamt, och det gör det till det enklaste och enklaste för hela graviditeten.

Om vad som händer med fostret och framtida mamma under graviditetsveckans 18: e vecka, se nästa video.

17 veckor 19 veckor
Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa