18 veckor 20 veckor

19 veckors graviditet: vad händer med fostret och den förväntade mamman?

Innehållet

Mitten av graviditeten närmar sig, en kvinna kan redan säkert hävda att nästan hälften av den här långa och intressanta resan har framgångsrikt genomförts. Började 19 veckor av graviditeten. Det här är en intressant och intensiv vecka, som kan komma ihåg under en livstid, för just nu blir kontakten mellan mamma och barn bättre - nu kan de känna varandra. Det som fortfarande händer på den angivna tiden kommer vi att berätta mer detaljerat.

Hur många månader är det

Enligt den vanliga kalendern är beräkningen mitt i den femte månaden. Men enligt obstetriska normer anses graviditet månader inte kalender, men mån, i var och en av dem exakt 28 dagar. Den första förlossningsveckan äger redan rum när barnet ännu inte är närvarande och moderns kropp förbereder sig fortfarande för ägglossning och efterföljande befruktning av det frigjorda ägget. När befruktningen sker, börjar den tredje förlossningsveckan. Den 19: e veckan av graviditeten är slutet av den femte obstetriska månaden, en vecka och sex dagar separerar en kvinna från "ekvator" av graviditeten - hennes mitten.

Om kvinnan är på nittonde veckan, betyder det att 17 veckor har gått och sedan 15 veckor har gått sedan menstruationsfördröjningen, som aldrig kom "till" den stora glädjen hos alla hushåll.

Nu är kvinnan i andra trimestern. Hennes graviditet tillåter henne att njuta av sin position utan att uppleva tyngd eller trötthet. Alla dessa obehagliga "satelliter" kommer senare.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Känslor från den framtida mamman

Innan du går på mammaledighet länge, och nu är kvinnans dagliga liv inte mycket annorlunda än det föregående: hon går fortfarande till jobbet, studerar, gör vanliga hushållssysslor, träffar vänner.

Det fysiska tillståndet gör det möjligt för henne att göra det helt, för medan den mest lugna och enkla graviditetsperioden pågår. Men i en gravid kvinnas utsikter har det redan förekommit stora förändringar - förståelsen att en annan person snart kommer att födas, för vilken hon är ansvarig, gör en kvinna mer omtänksam, uppmätt, allvarlig. Vid vecka 19 kan känslorna vara väldigt olika, betrakta bara några av dem.

perturbation

Framtida mammor väntar på detta ögonblick som ett verkligt mirakel. I veckan känns barnets rörelse redan av alla kvinnor vars graviditet inte är den första, men den andra eller den tredje. Små pressar är tydligt kända, och kvinnor som förväntar sig tvillingar eller trillingar. Väntar kan bara vara de som bär den förstfödda. Bristen på rörelse ska inte skrämma en sådan gravid kvinna, normalt börjar de under den första graviditeten känna sig omkring 20 veckor.

Hos kvinnor uppstår frågan ofta varför man redan är störd, medan en annan har "tystnad" samtidigt i magen. Svaret är definitivt ganska svårt, rörelserna är väldigt individuella. När de börjar beror det inte bara och inte så mycket på graviditeten, utan på den gravida kvinnans kropp, hennes känslighet, placeringen av placentan.

Om "barnsätet" ligger på framväggen, kommer kvinnan att känna en rörelse lite senare än en gravid kvinna med en placenta på livmoderns bakvägg.

Kvinnor som leder en mer aktiv livsstil, rör sig mycket, jobbar, studerar och senare känner sig rörliga, för att de inte har tid att fokusera på känslor i magen. Och damer som har råd att slappna av, vila, ligga ner för en dag brukar förklara utseendet av nya känslor tidigare.

Vissa gravida kvinnor, oroade över bristen på rörelse, inser inte att rörelsen faktiskt redan existerar. Att känna igen de första knappt märkbara rörelserna av smulorna är inte lätt, särskilt om den första graviditeten.

Ofta uppfattar den framtida mamman dem för jäsning av gaser eller tarmmotilitet, och först när barnet växer upp lite, ökar storleken börjar de förstå att det inte var några gaser alls. Vanligtvis förekommer sådana framtida mammor svårt att exakt svara på frågan om deras behandlande läkare om datumet för de första rörelserna.

Mage tillväxt

Vid 19 veckor finns det praktiskt taget inga gravida kvinnor som inte skulle ha en växande mage. Även feta kvinnor, vars rundhet börjar visualisera senare, gå nu med en framträdande tum. Regelbundna kläder har blivit obekväma, nu försöker kvinnor ändra sin garderob för mer rymliga saker som inte håller ner rörelserna.

Genom bukets asymmetri i ett bakre läge kan en kvinna redan gissa vilken del av bukhålan barnet befinner sig för närvarande.

Magen som liknar en boll är ett föremål för ökad uppmärksamhet från andra. Och det finns alltid de som vill röra honom. Det är uppenbart att detta ger obehagliga känslor för framtida mödrar.

Du borde inte skämmas för att omedelbart ange din ställning när det gäller att hantera sådana människor. Endast ett kategoriskt förbud mot främlingar som rör sina magar kan stoppa dessa försök och återvända till den förväntansfulla moderens emotionella balans.

Nu gör den odlade livmodern det omöjligt att ligga på magen, det är också otrevligt att ligga på ryggen, eftersom livmodern pressar vena cava, vilket kan få en kvinna att bli yr. Vid vecka 19 kan du bära ett speciellt antatalt bandage, vilket underlättar belastningen på rygg, ben och nacke.

Aptit och sömn

Kvinnor som är i den 19: e gravidveckan klagar vanligtvis inte på bristen på aptit. Jag vill äta, och nästan alltid. Under sådana förhållanden är det viktigt att inte förlora vaksamhet och inte "äta" extra kilo. Det är viktigt att kontrollera både kvantitet och kvalitet på maten, samt undvika livsmedel som är oönskade under graviditeten.

Sömn i allmänhet kan vara störd. Men inte på grund av hormoner, som det var under graviditetens första trimester, men på grund av fysisk olägenhet - måste en kvinna ständigt välja en bekväm ställning för vila. Valet är nu litet - endast de högra och vänstra sidorna, vid kupens tid, är spontana väckningar möjliga.

För att förbättra sömnen kan du använda speciella kuddar för gravida kvinnor som ger stöd till mage och övre ben. Om det inte finns någon sådan kudde, kan du ersätta den med tre små kuddar som ligger under buken, benets övre ben och under bäckenet (om nödvändigt).

Humör och känslor

En kvinna i den 19: e veckan av graviditeten är en populär bild i anekdoter, på grund av den glömska och omedvetenheten hos framtida mammor under denna period, lägger folkliga rykten legenden till. De överdriver något av omfattningen av vad som händer, men i det hela taget märks det korrekt - kvinnan är nu verkligen i en viss eufori.

Dess inhibering beror på hormons effekt på hjärnan och nervsystemet. Med hjälp av en sådan skyddsmekanism minskar kroppen belastningen på den framtida mamens psyke och känslomässiga sfär, så att hennes erfarenheter och starka känslor inte skadar den utvecklande barnen.

Generellt blir den gravida kvinnan lugnare, fredligare.Nu finns det inga starka bekymmer om möjliga hot och risker. Om rörelserna redan känns, blir det lättare för mamman att kommunicera med sin bebis, hon blir mer sentimental och känslig.

En kvinna vid denna tid brukar inte behöva mycket fysisk hjälp, men hon har brådskande behov av moraliskt stöd, kärlek och förståelse vid något graviditetsstadium.

smärta

Vid vecka 19 börjar vissa kvinnor att känna att deras pubic ben gör ont när de ändrar sin kroppsställning. Pelvic ben mjuknar, börjar sprida sig - så kroppen börjar gradvis förbereda sig för den kommande leveransen. Om smärtan inte är stark, stör inte att gå och sitta, så finns det inget hemskt i detta fenomen. Om skönhetsbenet är mycket oroat, bör du berätta för läkaren om det: kanske börjar symfysit.

Oftast vid den nuvarande tiden klagar kvinnor tillbaka och länden är värre. Sådana smärtor, om de inte uppträder plötsligt, intensivt, kramper och är episodiska, outtryckta, är ganska naturliga - det växande livmodern orsakar sträckning och förtjockning av ligamenten. Detta är förknippat med stickningar i livmodern och liten "lumbago" i underlivet. Dragar nedre rygg och på grund av förändringar i tyngdpunkten, liksom på grund av ökad vikt.

Huvud på vecka 19 gör ont sällan. I början av graviditeten orsakade hormonprogesteron huvudvärk, vilket gav upphov till mycket. Nu är huvudvärk som pågått länge och händer ofta kan vara farligare symtom: högt blodtryck, problem med kärlen är bara några av de möjliga orsakerna. Var därför säker på att konsultera med din läkare.

val

Utsläppen från den aktuella veckan bör övervakas ständigt. Den här goda vanan i tredje trimestern kommer att fungera bra. Panty liners hjälper kvinnan att exakt identifiera eventuella förändringar. Normalt blir utsläpp vid vecka 19 något mer än tidigare. Men deras struktur, färg och lukt ska inte förändras.

Norm är en ljus, vit, något gulaktig urladdning, luktfri eller med svagt sur lukt. Om färgen på den vaginala sekretionen har förändrats har en obehaglig lukt uppträtt, det är nödvändigt att besöka läkaren utan att vänta på dagen för den planerade mottagningen.

Blodutsläpp, rosa, brunt, både rikligt och skarpt, kan vara ett tecken på ett början missfall. Brun svag "daub", särskilt efter kön, kan indikera att kvinnan har livmoderhalsenosion.

Mörkgrå, brun, grön urladdning är ett tecken på bakteriell infektion i könsorganet. Vanligtvis har sådana sekretioner en obehaglig lukt som liknar en fiskig och åtföljs också av klåda eller frekvent smärtsam urinering.

Vit urladdning på bakgrund av klåda, som liknar kockost i konsistens, är ett tecken på tröst. Denna sjukdom åtföljer ofta en kvinna under graviditeten och hävdar ibland att de förvärras.

Vattenutsläpp, som påminner om effekterna av urininkontinens, kan indikera läckage eller urladdning av fostervätska. Om sådan urladdning uppstår, ring omedelbart en ambulans.

Det är inte nödvändigt för en kvinna att känna till alla funktioner i en vaginal hemlighet, det är nog bara att följa hygienreglerna och alltid inspektera din packning varje dag innan du byter den.

toxicosis

Toxos 19 veckor är inte märklig. Men vi pratar bara om toxicos som redan är bekant för kvinnor - med illamående och intolerans mot lukt och vissa livsmedel. Det är nu att en annan toxicos kan börja, en sen som i medicin kallas gestos. Erkännande är det mycket svårare.

Överdriven viktökning, om en kvinna försöker äta ordentligt och följer alla rekommendationer, kan vara ett tecken på inre ödem - farlig dropp av gravida kvinnor. Synlig svullnad kan nu dyka upp på ansiktet, på armarna, på benen.De första alarmerande symptomen är svårigheter att ta bort ringarna från fingrarna, liksom de karakteristiska trycken från rezinochki-strumporna på anklarna.

Om den 19: e veckan visade sådana tecken, skulle kvinnan vara säker på att informera sin läkare om det. Komplicerat på detta sätt kan graviditet resultera i för tidig födsel, placentaavbrott, barns fosterdöd, fosterhypoxi, komplikationer vid förlossning. En gravid kvinna med preeklampsi behöver särskild medicinsk övervakning.

Förändringar i kroppen

Vid vecka 19 kan en kvinna för första gången känna stickor i naveln. Detta är ett helt normalt fenomen som är förknippat med att sträcka bukets hud. Snart kommer denna obehagliga känsla att passera. Bland annat är fysiologiska förändringar följande.

Livmoderstorlek

Livmodern har ökat markant Nu är dess botten (övre delen) bara en centimeter under naveln. Höjden på livmoderns botten sträcker sig nu från 17 till 21 centimeter, oftast - 18-19 centimeter. Livmodern är belägen i bukhålan, "successivt" inskjuter de inre organen.

Längden av livmoderhalsen - 40-45 mm, en kortare hals kan vara en allvarlig komplikation av graviditeten. Förkorta henne under denna period betraktas som ismisk-cervikal insufficiens, vilket utgör ett hot om missfall av barnet.

Under hela födelsetiden ökar kvinnans livmoder cirka 500 gånger, och tillväxten är fortfarande framåt. Från denna vecka, mätningen av höjden av stående av livmoderns botten utförs vid varje schemalagd mottagning hos obstetrician-gynekologen. De erhållna data från VSMD registreras i framtida moderns växelkort.

Viktökning

Vid denna vecka, säger alla kvinnor, utan undantag, att de har återhämtat sig betydligt, vunnit sig. Men ökningen i sig kommer att vara annorlunda. Ökningen i kroppsvikt nu är inte bara en följd av den framtida mammans goda aptit men också en fysiologiskt bestämd situation - under progesterons verkan under första trimestern sänktes fettreserver, och nu har blodflödet ökat, placentan utvecklas.

Hur mycket en kvinna lägger till den 19: e veckan beror på hennes ursprungliga vikt. Om hon var tunn före födseln, så kommer hon nu att se + 5,6 kg på vågorna normalt. Kvinnor med normal vikt eller lätt övervikt före graviditet bör nu lägga till högst 4,9 kg. Framtida mammor som har diagnostiserats med fetma, borde nu inte lägga till mer än 2,6 pund.

Om ökningen väsentligt överstiger dessa normer, kommer läkaren definitivt förskriva ytterligare tester för att ta reda på om kvinnan har inre ödem eller preeklampsi. Det kommer också att tilldelas en allmän kost för gravida kvinnor, vilket kommer att bidra till att få vikten i enlighet med reglerna.

Det är tillrådligt att väga en kvinna inte bara i receptionen en gång i månaden, men varje vecka hemma. För att göra det är det bäst att utföra vägningen samma dag på morgonen efter att ha använt toaletten: resultaten blir mer tillförlitliga.

bröst

Bröstkörtlarna hos många gravida kvinnor har ökat med mer än två storlekar. Nu skadar de inte så mycket som det gjorde under den första tredjedel av graviditeten, men bröstvårtor fortsätter att förbli mer täta och känsliga än före graviditeten. Närmast spridda cirklar kunde mörkas, små höjningar, så kallade Montgomery noduler, kunde dyka upp på bröstvårtor och runt omkring dem.

Den här veckan kan en kvinna bli störd av klåda i bröstkörtorns nedre del och på sidorna - det här är en sträckning av huden. Om du inte gör rätt åtgärder nu, kan det vara ljust och svårt att ta bort streckmärken på bröstet. För att förhindra deras förekomst kan nu en kvinna börja använda mjukgörande fuktgivande hypoallergena krämer, samt börja bära den "rätt" bh, Tillförlitligt stödja bröst med låskoppar och brett band.

För många kvinnor som bär sin andra eller tredje bebis, är tjock vit eller gulaktig kolostrum redan släppt från bröstvårtor. I primiparösa kvinnor kan det inte vara än.

Hår och hud

En kvinnas hår vid 19 veckors graviditet blir tjockare och silkeslen. En kvinnas hud får en oöverträffad känslighet, varför det nu inte rekommenderas att experimentera med nya kosmetika. Det är bättre att avstå från överdriven användning av gamla beprövade medel utan brådskande behov. Kontaktallergi är en av de vanligaste klagomålen bland kvinnor som är vid denna tidpunkt.

Gravid nu rekommenderas inte att besöka bad, bastu, solarium. Eventuell värmepåverkan på huden i synnerhet och på hela kroppen som helhet är farlig.

Om mitten av graviditeten faller på en varm sommar, bör du skydda din hud mot överdriven exponering för solljus, för att inte provocera överdriven pigmentering. Om termen faller på höjden på vintern, bör huden skyddas mot utsatt kyla.

Andnöd

Vid 18-19 obstetrisk vecka kan en kvinna börja känna sig ganska uttalad andfåddhet. Även små fysiska ansträngningar, vanliga hushållsarbeten, en kort promenad med snabba steg kan orsaka känslor av brist på luft, yrsel. Orsakerna till detta fenomen vid denna tid två.

  • Ökat cirkulerande blodoch därför ökade belastningen på alla organ, inklusive kvinnornas lungor, i ramproportioner (med mer än 40%).
  • Utveckling av andfåddhet bidrar till växande livmodernsom redan börjar "sätta upp" membranet. Om dyspné gör ont ofta, bör du diskutera denna fråga med din läkare, han kan rekommendera andningsövningar och om nödvändigt undersöka andningsorganen hos en gravid kvinna för möjliga patologier. Sällsynta attacker av dyspné behöver inte behandling, en kvinna behöver bara lära sig hur man mäter sin styrka, undvik fysiska överbelastningar, försök att gå långsamt, måttligt.

Barnutveckling

Intensiv tillväxt av fostret är klar, nu kommer smulan att växa lugnare och gå ner i vikt varje dag. Vid vecka 19 är dess dimensioner jämförbara med en mycket stor potatisknöl. Barnens tillväxt är 22-25 centimeter, och vikten är nästan 300 gram.

För 17 embryonala veckor har barnet gått igenom flera utvecklingsstadier - det var en uppsättning celler, ett embryo, nu betraktas det som ett foster, det finns en fosterfosterperiod.

utseende

Barnets hud upphör gradvis att vara rynkad och röd. Detta beror på det faktum att bildandet av subkutant fett redan har börjat, som gradvis ackumuleras, smälter "rynkorna" och separerar de tunna skikten av huden från nätets blodomlopp, på grund av vilken den röda färgen var närvarande.

Varje dag blir krummen mer och mer vacker börjar han att visa den första rundan. Subkutant fett deponeras huvudsakligen på nacken, i axelbladets område, på bröstet och på baksidan. Under de första dagarna efter att barnet är födt kommer detta fett att hjälpa till att upprätthålla kroppstemperaturen och kommer också att bli en viktig energikälla för den nya mannen.

Tunnan hos ditt barn är fortfarande närvarande, armarna och benen ser väldigt tunna ut, magen ligger också långt ifrån de allmänt accepterade begreppen om topparnas utseende. Men huvudet började förvärva normala proportioner, vilket gradvis saktade tillväxten mot bakgrund av att växa snabbare än andra delar av kroppen.

I början av graviditeten var embryohuvudet den största delen av kroppen, nu är det bara ungefär en tredjedel av kroppens område, och vid födelsetiden blir det bara en femtedel. Barnets ansikte är nu unik. Det ser inte ut som andra barns attraktiva ansikten, för i det framgår alla de ärftliga egenskaperna i all sin ära - stor näsa eller snub-nosed "-knapp", svamp "böja" eller bred, ögonform, hakform, pannhöjd.

Barnets profil är tydligt synlig på ultraljudet, och observant framtida föräldrar börjar redan gissa vad barnet ser ut.

Barnets hela kropp är täckt med tunna blonda hår - lanugo. Så börjar de första hårsäckarna fungera. Dessa hår - ett tillfälligt fenomen, de kommer att falla ut närmare födseln. Ibland är barn födda med lanugo som inte helt försvunnit, och det fluffiga håret försvinner gradvis över flera veckor efter födseln. Förutom håret är babyhuden tätt täckt med ostliknande smörjmedel. Detta gör huden mer skyddad före exponering för vattenmiljön där den ligger.

Utseende smulor bildas till minsta detalj: Det finns cilia och ögonbryn, små fötter växer på fingrar och tår, det finns ett unikt individuellt identifieringsskylt på fingertopparna - ett mönster som bildar ett fingeravtryck. Barnet har leder, en ganska mobil nacke, alla revbenen är formade och bröstet har fått klara former.

Interna organ

Denna arbetskraft "feat" under den nuvarande graviditeten gör ett litet hjärta - det pumpar 23-24 liter blod per dag, vilket helt täcker behoven hos barnets kropp för blodtillförsel.

Barnets hjärtslag är nästan dubbelt så ofta som sin mammas hjärtslag. Den normala hjärtfrekvensen i veckan är 150-170 slag per minut. I hjärtat formade alla avdelningar. Avslutat och bildandet av alla blodkärl.

Utvecklingen av matsmältningssystemet fortsätter. Nu i crumbs tarm deponeras den ursprungliga cal mekoniumen. Meconium är faktiskt en död epitelceller som barnet kan svälja ihop med fostervätskan. Meconiums rika svarta gröna färg ger gall som produceras av gallblåsan och går delvis in i tarmarna.

Funktioner i magen, bukspottkörteln. Leveren kombinerar framgångsrikt två "verk" - det deltar i processen med blodbildning och hjälper matsmältningsorganen.

Krummens lungor och bronkier bildas men inte fullständigt. I lungorna har ackumulering av ytaktiva ämnen ännu inte påbörjats. Utan detta väsentliga ämne kommer barnets alveoler att hålla sig ihop medan de försöker andas och det kan inte överleva. Den erforderliga mängden ytaktivt ämne ackumuleras vanligtvis vid slutet av andra trimestern. Njurarna arbetar aktivt och producerar urin, barnet tömmer blåsan ungefär en gång i timmen.

Trots det faktum att alla organ är fullt bildade kommer inte barnet, som kommer att födas i vecka 19, att kunna överleva ensam. Medicinen är maktlös för att hjälpa sådana smulor, så den förväntade mamman behöver ta hand om sin hälsa och undvika situationer som är farliga och riskabla för barnets liv.

Nervsystemet

Det är nervsystemet som genomgår de mest intensiva förändringarna. Varje minut bildas fler och fler nya neurala anslutningar i den. Hjärnan, där gråmaterialet nu växer, den så kallade barken, har redan börjat upprätta kontroll över krummens rörelser.

Nu kan barnet medvetet skicka in kameran i munnen, nå sig för navelsträngen, försöka ta sig till benet och också slå på livmoderns vägg. Det är dessa berör att kvinnan känns som rörelser.

Reflex färdigheter utvecklas ganska bra: sugande och sväljande reflexer bildades bland de första. Barnet kan gripa, komprimera kammarna och har också en rudimentär instinkt för självhushållning: När man känner sig hotad från utsidan (höga ljud, som plötsligt ändrar gravidens kropps position), är krummen "rädd" och försöker krympa mer kompakt.

Med en slumpmässig beröring till livmoderns väggar med benen, trycker barnet snabbt bort - den här reflexen kommer senare hjälpa honom att behärska vertikal gång. Huden, tack vare ett utvecklat nätverk av nervändar, är mycket känsligt. Information från dem tar redan emot och "behandlar" hjärnan.

Sense organ

Barn från denna vecka börjar höra.Och det här är den viktigaste händelsen som radikalt förändrar attityden för honom. Vid vecka 19 fullbordas bildandet av de auditiva ossiklarna, vars vibration gör det möjligt för de auditiva analysatorernas strukturer att upptäcka skillnaden i ljud.

Fram till den tiden hade barnet hört, men bara den vibration som skapades av min mammas röst, de högljudda ljuden från föräldrarnas väckarklocka, en hunds barkning bredvid den förväntade mamman. Nu öppnar en helt ny värld av fullblåsta ljud för honom. Han kommer gradvis att förstå dem.

Nu börjar han lyssna på det som omger honom: han är intresserad av sin mammas hjärta, hennes andning, hennes tarmar och blodflödet. Nästan omedelbart kommer han att fånga sin mammas röst, för att han redan känner honom på en vibrationell nivå. Varje dag kommer utbudet av uppfattad ljudinformation att bli bredare, och barnet kommer gradvis att börja hämta olika ljud från utsidan.

Nu är det viktigare än någonsin att prata med ett barn, läsa sagor till honom, sjunga sånger. Förresten kommer de lullabies som moderen nu kommer att humma till barnet att bli igenkänt strax efter födseln.

Barnet öppnar sina ögon om cirka 2 månader. Under tiden har näthinnan blivit mer känslig, vilket gör att krummerna kan skilja ljus från mörkret genom tätt täckta ögonlock. De små barnens ögon började göra snabba rörelser åt vänster och höger. Förespråkare av fysiologi säger att detta beror på utvecklingen av synskorganens muskelsystem, och anhängare av metafysik hävdar att fitta redan har börjat drömma.

Den lilla mannen i livmoderen har en välutvecklad taktil känsla, han skiljer nyanser av smaken av fostervätska. Om mamman äter en söt, börjar barnet svälja fostervätskan med stor entusiasm, om moderns meny har vitlök eller lök, kommer barnet att svänga upp roliga grimasser av missnöje, pucker när hon sväljer vatten. Även sådana små barn älskar godis.

Sex bestämning

Yttre könsorgan är fullbildade och orsakar inte längre tvivel. Pojkar ser ut som pojkar och tjejer ser ut som tjejer. Just nu har det mest lämpliga ögonblicket kommit för att bestämma barnets kön på ultraljud. Lite senare kommer barnet att bli för stort, han kommer att ta en kompakt hållning som täcker sina intima platser med händerna och navelsträngen. därför Definitionen av kön under tredje trimestern anses inte vara korrekt.

I början av graviditeten var könsorganen nästan identiska, för små, och sannolikheten för fel var också hög. Nu är översynen perfekt för att äntligen ta reda på vem man kan förvänta sig - en son eller en dotter.

Ett viktigt steg börjar nu i pojkarnas kropp - testiklarna, som bildades och växte upp i bukhålan, börjar gradvis sjunka först, i det lilla bäckenet och lite senare in i pungen. I flickor har könkörtlarna länge tagit sin rättmätiga plats i bäckenet: äggstockarna, livmodern, rören - allt är där det borde vara.

Sexhormoner produceras hittills endast i framtida män. Små tjejer är tvungna att hysa sig med koncentrationen av moderns hormoner som kommer till dem med sin mammas blod.

Din baby på ultraljud

Ultraljudsundersökning denna vecka besöker de allra flesta gravida kvinnor. Det anses vara obligatoriskt, eftersom det här är den andra prenatal screeningsstudien. Mamma kommer att kunna se och utvärdera för sig själv vilka imponerande resultat hennes barn har uppnått.

Huvudstorleken, som gjorde det möjligt att dra slutsatser om crumbs tillväxt i första trimestern - coccyx-parietal - mäts inte längre, eftersom den lilla inte längre passar i ultraljudsskannerens sikt. KTR är inte definierad.

Men storlekarna på separata delar av kroppen är helt synliga, genom vilka läkare bedömer proportionaliteten hos barnets kropp och dess utveckling. Sådana dimensioner kallas fetometriska indikatorer.

Normalt är dessa värden för den 19: e veckan karakteristiska:

PDU, mm

LZR, mm

OG, mm

Kylvätska, mm

Lårbenets längd, mm

Skenben, mm

Underarmben, mm

Humerus, mm

42-45

54-58

146-158

124-134

27-30

24-27

20-23

28-31

BPR är den tvärgående (bipariented) huvudstorleken, och LZR är det främre occipitala (längsgående) huvudet. Varje separat och båda tillsammans tjänar som huvudmarkör för att barnets storlek överensstämmer med graviditetsperioden. Längden av parade ben är också en indikation på graviditeten och kan berätta för diagnosen mycket om barnets utveckling. Placentans tjocklek ligger nu i intervallet 20-21 mm, navelsträngen har en diameter av ca 2 cm och tre kärl i skäret.

Möjliga risker och faror 19 veckor

Den största faran i denna vecka är nedsatt immunitet. Från de allra första timmarna efter den uppnådda uppfattningen undertrycks den av hormonprogesteron. Sådan immunosuppression är nödvändig så att kvinnans immunitet inte uppfattar embryot som ett främmande föremål och inte behandlar det.

Vid 18-19 veckors graviditet undertrycks immuniteten till en kritisk punkt. Det finns praktiskt taget inga hot om missfall, icke-utvecklande graviditet, men det finns stor sannolikhet att få ARVI, influensa, fånga kyla, fånga ont i halsen eller bronkit.

Konsekvenserna av en förkylning kommer inte längre att vara så förödande för en baby som de kunde vara i den embryonala perioden av dess utveckling, Eftersom krummen har blivit stark har sin egen immunitet redan börjat bilda sig.

Felaktig behandling har ett mycket större hot. Det är därför som en kvinna vid de första tecknen på sjukdomen: hosta, rinnande näsa, hög feber ska ringa till en läkare och få kompetent råd om behandling av en viss sjukdom.

Kvinnor från förlossningsveckan 18-19 klagar ofta på halsbränna, diarré eller förstoppning. Betydande svårigheter med matsmältning är möjliga på grund av mekanisk komprimering av bukorganen vid livmodern, liksom på grund av att kvinnan bryter mot principerna om hälsosam och korrekt näring under graviditeten.

Kolit, sår och gastrit kan förvärra även när sådana sjukdomar finns i historien, har en kvinna redan haft problem med matsmältningsorganens hälsa, eftersom graviditeten i sig ökar belastningen på alla organ.

Behandling under andra trimestern utförs ofta med antibiotika som Flemoxin. De potentiella fördelarna med att ta sådana medel vid denna tid överstiger riskerna. Minskad immunitet vid vecka 19 kan orsaka cystit, pyelonefrit och andra problem med urinvägarna. En kvinnas kropp blir sårbar mot virus och bakterier.

Med utseendet av karakteristiska symptom - ofta urinering, kramper, buksmärta, ryggmärgsreaktion ska kvinnan genast rapportera detta till din läkare och ge urin och blodprov.

Ofta förstoppning och stillasittande livsstil kan orsaka en obehaglig och mycket smärtsam sjukdom - hemorrojder. De drabbas av cirka 40% av gravida kvinnor vid denna tidpunkt. Detta villkor kräver också medicinsk konsultation och receptbelagda läkemedel som utan skada på barnets hälsa kan rädda en kvinna från en delikat lidande.

I allmänhet bör den förväntade mamman vara mycket uppmärksam nu när det gäller hennes hälsotillstånd. Muskelvingarna i livmodern i det normala borde förbli avslappnad, och livmoderns ankomst i tonen är också en orsak till ett oplöst möte med läkaren.

För att bestämma tonen hos kvinnan kan ha sin egen - magen "koneet", börjar livets övre kant klart att synas strax nedanför naveln. En gravid kvinna i vecka 19 känner livmodern nästan ständigt, det är omöjligt att missa förändringar i hennes ton.

Analyser och undersökningar

Den här veckan genomgår framtida mammor en andra prenatal screening. Ett blodprov för analys, som fick namnet "trippeltest" vid den 19: e veckan, är vanligtvis redan godkänt. Om det inte gjordes för 7-10 dagar sedan, skickas kvinnan ofta till laboratoriet just nu.

I framtida blod bestämmer mamman koncentrationen av de tre komponenterna - hCG, fri estriol och alfa-fetoprotein.Deras ökning eller minskning i den relativa normen kan indirekt indikera defekter i fostrets neurala rör, förekomsten av kromosomala abnormiteter hos barnet - Downs syndrom, Edwards syndrom, Turner och ett antal andra brutala patologier.

Till skillnad från första trimestern screening, andra screening Det sker inte nödvändigtvis samma dag: mellan bloddonation och ett besök i ett ultraljudsundersökningsrum kan det ta en vecka eller mer. Men data från laboratorieundersökningen och ultraljudsdiagnosens protokoll utvärderas fortfarande av ett speciellt datorprogram som helhet.

Förutom screeningstudier, vid vecka 19, ska kvinnan som är ordinerad ha urinanalys och fullständigt blodantal. Nu är det dags att kontrollera hur njurarna fungerar, om socker i urinen och blodet är förhöjd och om kvinnan har blodbrist. Lågt hemoglobin vid denna period detekteras hos cirka 20% av gravida kvinnor.

Rekommendationer till framtida mamma

Från överensstämmelse med de grundläggande rekommendationerna beror på hur lätt det blir ytterligare graviditet. Framåt är hennes svåraste period, tredje trimestern. En kvinna måste få styrka, förbereda sig för den kommande leveransen i förväg.

Glöm inte dagliga promenader. De hjälper en kvinna att mätta sitt blod med syre, vilket innebär att barnet kommer att få det mer. Bra att ta syre cocktails.

Nu är det viktigt att hålla reda på din vikt, det är lämpligt att hålla en dagbok, där en kvinna kommer att kunna spela in sina känslor, vikt, meny. Denna anteckningsbok hjälper din läkare att förstå mer detaljerat vad som händer med framtida mamma och varför.

Läs sedan svaren på de mest pressande frågorna i denna veckas graviditet.

kön

Om det inte finns kontraindikationer är kön på vecka 19 ganska möjligt. Orgasm har en positiv effekt på livmoderns blodcirkulation, på den gravida kvinnans humör och känslomässiga tillstånd. Hon känner fortfarande inte klumpig, hennes libido ökar vid vecka 19, hennes sexuella känslor ökar.

Makar ska inte glömma säkerhetsreglerna: ställningar bör nu väljas så att det inte finns någon djup penetration, så att det inte finns något mekaniskt tryck på kvinnans mage. Därför är körpositionen och missionärpositionen inte längre lämplig.

Från analsex är användningen av sexleksaker och gel-smörjmedel bättre att ge upp. Detta kan orsaka framtida skador på moderns hälsa. I allmänhet är magen fortfarande inte särskilt restriktiv och pinsamt makar.

Om en kvinna konstaterar en ovanlig urladdning av en konstig färg eller konsistens, efter sex måste hon samråda med en läkare.

mat

Nutrition av den framtida mamman bör balanseras, hon borde få dagliga proteiner, långsamma kolhydrater och fetter i en mängd som täcker dagliga behov. Ätning ska vara minst 5-6 gånger om dagen, det är bättre att minska volymen av portioner. "Åtgärd" kan vara händerna på en gravid kvinna - På en tallrik av en kvinna borde vara en del, som är jämförbar i volym till volymen av palmerna, vikad "båt".

Nu är det bättre att överge fettfläsk och lamm, från fet, oljig fisk. Det är bäst att ersätta dem med nötkött, kaninkött, kalkon och kyckling. Du bör inte äta korv och korv, rökt kött, kryddig, salt och stekt rätter. Till fördel för att inte gå till en stor mängd socker och mousserande vatten.

Var säker på att vid denna tidpunkt i menyn bör inkludera råa grönsaker och frukter: fiber hjälper till att undvika förstoppning och hemorrojder. För förebyggande och behandling av anemi rekommenderas att äta mat med högt järninnehåll - bovete, köttlever, blåbär och jordgubbar, torkade svampar och färska äpplen.

Mjölkprodukter, spenat och färska grönsaker, pistaschmandlar, jordnötter och vissa sorter av havsfisk hjälper till att undvika problem med hypokalcemi och ger barnet den nödvändiga mängden kalcium som han nu behöver för bentillväxt. Glöm inte den önskade mängden dricksvatten - per dag borde kvinnan dricka ungefär en och en halv liter.

Om det finns svullnad diskuteras mängden vatten med läkaren.Mängden salt till alla gravida kvinnor, rekommenderas att minska till 5 gram per dag.

gymnastik

Att göra gymnastik för gravida kvinnor behöver dagligen. En uppsättning enkla och enkla övningar som inte kräver enastående fysiska data från en kvinna hjälper till att förbereda alla muskelgrupper för det kommande arbetet och underlätta återhämtningsprocessen efter dem. Övningar som hör samman med skarpa hörn av kroppen, bör böjning undvikas. Yrsel och förlust av medvetande kan uppstå på grund av skillnader i blodtryck som är karakteristiska för den pågående graviditetsåldern.

Du kan också börja träna dina bäckensmuskler med hjälp av ett komplex av Kegel-övningar. Detta kommer att bidra till att stärka väggarna i slidan och bäckenbanden innan den kommande födelsen, liksom att förbättra kvaliteten på sexlivet hos båda parter.

Invasiv diagnos - är det nödvändigt att göra?

Om den andra screeningen visar oroväckande eller tvivelaktiga resultat rekommenderas kvinnan vanligtvis att besöka genetiken och få vägbeskrivningar för invasiv diagnos. Cordocentes eller amniocentes är mycket informativa metoder för att få svar på huvudfrågan - är barnet hälsosamt?

Men de är välförtjänt ansedda som ganska traumatiska och farliga: punktering av bukväggen, genom vilken ett fostervätska eller blodprov tas genom att sätta in en nål i livmodern, kan få fostermembran att smittas, eller fostret dör.

För att inte riskera kan en kvinna göra ett icke-invasivt test. Nu är NIPT tillgängligt i medicinska genetiska centra, men kostnaden är hög - flera tiotusentals rubel. Detta är en helt säker teknik. En kvinna tar blod från en ven, fosterblodceller finns i henne, utsöndrar DNA och drar slutsatsen att barnet har utvecklingsavvikelser. Det finns ett alternativ.

Om NIPT visar att barnet är sjukt måste du dock göra invasiv materialinsamling, så länge som DNA-testet för moderblod inte accepteras som en anledning att avsluta en graviditet på senare tid av medicinska skäl, om en kvinna inte är redo för födelsen av den "speciella" baby.

Recensioner framtida moms

Enligt magen på buken i det bakre läget har framtida mödrar redan lärt sig hur man bestämmer fostrets plats i livmodern. Vid vecka 19 beskriver några att de kunde upprätta fullständig kontakt med sina smulor. När hon lägger handen på hennes mage, kan mamma få ett enkelt svar "pinotchek" från insidan. Det gör gravida kvinnor verkligen upphetsade. De som inte känner något annat än halsbränna och förstoppning är mycket oroliga i veckan, men Det finns ingen anledning till besvikelse, bara allt - sin tid.

Nu när kön av barnet blir känt börjar många mödrar välja ett namn och försöker långsamt att köpa en dowry baby. Det finns inget fruktansvärt i det här, men det är bättre att avvisa alla dåliga bröderna.

Erfarna mammor vet säkert att inköp före födseln är ren plåga för framtida mamma, inköp efter födsel är plågor för den unga fadern, för att han måste göra det, och det är inte alls att en man kommer att köpa allt som är nödvändigt och lämpligt. Nu är den idealiska tiden för shopping: det är fortfarande inte svårt, inte tungt, och det är ganska möjligt att dra nytta av det.

Om vad som händer med fostret och framtida mamma vid den 19: e veckan av graviditeten, se följande video.

18 veckor 20 veckor
Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa