2 veckors gestation från datumet för uppfattningen: symtom och tecken, embryonutveckling

Innehållet

Två veckor efter befruktningen kan en kvinna fortfarande ingen aning om att ett nytt liv utvecklas inuti henne. Men om barnet är välkommen och efterlängtade, kan den förväntade mammen redan nu, tack vare moderna diagnosmetoder, redan räkna ut det. Vad händer under den andra veckan efter uppfattningen med mamman och embryot kommer vi att berätta i den här artikeln.

Vad är termen?

2 veckor av verklig graviditet (det vill säga efter befruktning) - detta är redan 4 obstetrisk vecka av graviditeten. Många kvinnor i början av ett barns begravningsperiod har förvirring på grund av att de datum som gynekologen ställt i förlossningskliniken inte sammanfaller med sina egna beräkningar. För att inte bli förvirrad, är det tillräckligt att förstå att den obstetriska termen och den faktiska termen (fetal) är två olika saker.

Obstetrisk term räknas från den första dagen i kvinnans sista menstruation. Faktiskt - från dagen för befruktningen eller från dagen för antagen ägglossning, som vanligtvis faller till själva mitten av cykeln. Om en kvinnas cykel är 28 dagar, är uppfattningen troligen 14-15 dagar, om cykeln är 30 dagar, så är uppfattningen troligen 15-16 dagar.

Således är 2 veckor efter uppfattningen redan 4 obstetriska veckor. Fördröjningen har ännu inte börjat, flera dagar kvar till den förväntade nästa menstruationen, men om befruktningen ägde rum, så är det inom kvinnan intressanta och mycket komplexa processer, de första mycket tidiga tecken på graviditet kan uppstå, vilket kommer att beskrivas nedan.

Observera också det med en månadsfördröjning om 2 veckor är graviditetsperioden 4 embryonala veckor eller 6 obstetriska. Nu borde det inte vara någon förvirring. Under graviditeten kommer perioden att mätas enligt obstetriska normer, leveransdatumet räknas också i enlighet med obstetriska normer.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Symtom och första tecken

Med en efterlängtad graviditet försöker en kvinna bokstavligen varje dag i veckan att hitta åtminstone några tecken som tyder på att hon nu befinner sig i en "intressant position". Men låt oss skynda oss att besvikna - symptomen kan vara helt frånvarande. Inte alla kvinnor vid denna tidpunkt graviditet visade sig på något sätt.

Att prata om otvetydiga, obestridliga tecken 2 veckor efter uppfattningen är omöjligt, eftersom huvudsymptomen är frånvaron av en annan menstruation, och förseningen kan bara prata om nästa vecka.

I början av den andra veckan efter uppfattningen finns en viktig och på många sätt avgörande händelse - implantering av en blastocyst. Efter befruktningen, som sker i den breda delen av äggledaren, blir det befruktade ägget en zygote. Det krossas hela tiden, inte ökar i storlek, men ökar antalet mindre celler. En sfärisk blastocyst "anländer" till livmodern vid 6-8 dagar efter framgångsrik uppfattning. Det viktigaste för henne just nu är att förankra villusen bakom livmodern, infiltrera och börja aktiv tillväxt. Denna process kallas implantation.

En kvinna kanske inte känner av den här processen, och kan känna igen den av vissa tecken, som inte igen observeras av alla. Den mest slående av dem är den så kallade implantatblödningen. I början av andra veckan kan en kvinna känna små dragkänslor i ländryggen. Många betraktar dem som föregångare till menstruation. Vid 6-8 dagar efter befruktningen (eller lite senare, om ägglossningen var sen) kan en kvinna märka ett litet blodfärgat eller blodigt utslag på de dagliga dynorna eller underkläderna. Det här passet passerar snabbt.

Samtidigt tror vissa kvinnor att det fanns ett misslyckande i menstruationscykeln och nästa menstruationsperiod började tidigare. Men blödningen ökar inte, och packningen blir helt ren nästa dag. Om implantationen misslyckades (och detta händer i 40% av fallen), då i slutet av 2 veckor efter ägglossningen kommer de vanliga och vanliga symptomen på den närmaste menstruationen att visas, veckan slutar med månatliga perioder.

Av deras natur kommer de inte att skilja sig från det vanliga, så många kvinnor misstänker inte ens att de var gravida.

Om implantationen lyckas, börjar cellerna av korionen bokstavligen efter några timmar att producera en specifik substans - det gonadotropa hormonet, mer känt som hCG. Dess nivå ökar gradvis i blod och urin, "växer upp" varannan dag. Till följd av detta kommer vi att kunna bestämma det vid slutet av den andra veckan med hjälp av en laboratorieundersökning av kvinnans venösa blod samt känsliga snabba tester som kan köpas på något apotek.

Under den andra veckan av embryonal utveckling är kvinnan under påverkan av hormonprogesteron. Det börjar producera omedelbart efter ägglossningen, oavsett om uppfattningen ägde rum. Om det inträffade och implantationen var framgångsrik ökar koncentrationen av progesteron signifikant. Detta hormon behövs för att förhindra embryoens död. Det skapar optimala förutsättningar för utvecklingen - det förtar livmoderns endometrium, hämmar maternell immunitet, vilket kan betrakta embryot som ett främmande föremål och förstöra det.

På grund av minskningen av immuniteten i veckan kan en kvinna känna sig lite otillräcklig. HCG och progesteron i ett par kan orsaka kvällstemperaturen stiger till subfebrila värden (37,0 - 37,8 grader). Samtidigt kommer en kvinna på kvällarna att känna en liten chill, en känsla kan tyckas att hennes kinder är "brinnande". Många under denna period tror att en förkylning har börjat. Men på morgonen återgår temperaturen till normal och börjar stiga igen till kvällen.

Många kvinnor märker att deras bröst är lite svullna, bröstvårtor blir känsligare. Men ett sådant symptom anses vara ganska naturligt för icke-gravida kvinnor i andra etappen av menstruationscykeln, därför kan den inte anses vara äkta. I slutet av denna vecka kan kvinnor med en tendens till toxemi uppleva sina första manifestationer - annars kommer kända lukter och smaker att uppfattas, varav några som tidigare inte orsakat några avslag kan orsaka gagging, illamående. På morgonen ökar dessa känslor hos kvinnor vanligtvis.

Under hormonprogesteronets verkan blir kvinnan bytbar stämning. Många brukar avskriva det på premenstruellt syndrom (PMS). Förekomstmekanismerna är faktiskt desamma - i båda fallen är progesteron "att skylla" i ett instabilt känslomässigt tillstånd. Detta manifesteras i ökad känslighet, sentimentalitet och på vissa ställen och ökad irritabilitet.

En kvinna kan flyttas till tårar av barnens bilder på Internet och efter 15 minuter gråter hon för att hon hade tid att bryta sig med sina arbetskollegor, hennes gamla vän och hennes man.

Från implantationstillfället börjar alla processer i kvinnans kropp att flöda mer intensivt, energi för alla organ och system börjar krävas många gånger mer. Därför kan en kvinna känna trötthet, sömnighet, trötthet.

Progesteron, förutom ovanstående åtgärder, kan i de tidigaste termerna orsaka ökad aptit.Så hormonet "bryr sig" om ett tillräckligt utbud av fett och näringsämnen för barnets utveckling. En kvinna får märka att hon nästan alltid vill äta.

Embryoutveckling

Barn upp till 9 veckors graviditet kommer att kallas ett embryo. Efter denna period blir det frukten. Nu är bakterien ungefär storleken på en vallmofrö. Det handlar om en millimeter i storlek, dess vikt är mindre än ett halvt gram. Den framtida sonen eller dottern vid denna tid ser ut som en rundad liten bär med bubblor-finnar på ytan av en sfärisk blastocyst som går in i en morula. Allt detta kan ses endast under ett supermikroskopmikroskop.

Tre lager förekommer i embryostrukturen - yttre, mellersta och inre. Nästa vecka börjar det yttre kimlagret (ett kluster av celler) att omvandlas till prototyperna i huden, håret, nervsystemet, hjärnan och ryggmärgen. Mittkiemskiktet kommer snart att ligga till grund för njurarna, hjärtat och hela hjärt-kärlsystemet. Den inre broschyren kommer att omvandlas till matsmältningsorganen och lungorna.

Krossning av celler sker varje minut, processerna är intensiva. Nu matar hela systemet av extra-embryonala organ barnet. Naturen tog hand om dem. Chorion behövs nu för fixering i livmodern och syntesen av hormonet hCG. Då kommer korionen att bli en placenta - det viktigaste ordet av barnets näring under hela graviditetsperioden. Amnion kommer snart att bli fostretsblåsan. Det kommer att fyllas med fostervätska, i det blir det lätt och trevligt för ett barn att växa och utvecklas.

Gåsäcken är nu en "livsmedelsbutik", lite senare kommer det att lösa, eftersom placentan börjar bilda och näringsämnena hos det växande barnet ligger helt på den.

Denna vecka anses vara en av de viktigaste i utvecklingen av barnet. Just nu bildas de cellulära prototyperna i alla sina framtida organ och system, och hur barnet kommer att vara hälsosamt och livskraftigt beror på hur denna process går.

Nu, i den andra veckan av uppfattningen börjar smulan att få syre. "Få" hans korjon från moderblod. Inom en vecka börjar läggandet av alla barnets organ. Under tiden hamnar han helt enkelt ner i livmodern, förutsatt att han lyckats få fotfäste i den.

Tidig diagnos

Det finns flera sätt att lära dig om graviditeten i denna korta perioden.

Det mest tillförlitliga och noggranna blodprovet för hCG. Du kan hyra det på någon klinik. Eftersom detta hormon börjar producera efter implantation och ökar var 48: e timme, visas meningen med att donera blod först först 10-12 dagar efter ägglossningen. Vid denna tidpunkt kommer koncentrationen av chorioniskt gonadotropiskt hormon i en kvinnas blod att överskrida tröskeln "icke-gravid" av 0-5 IE / ml Således 3-4 dagar före förseningens början kan ett blodprov visa närvaro av en graviditet, förutsatt att ägglossningen inträffade i tid, inte försenad.

Om blodprovet är negativt under 10-12 dagar, är det vettigt att upprepa undersökningen om 2-4 dagar. Med sen ägglossning och implantering är hormonkoncentrationen tillräcklig för diagnos. Donera blod ska vara på morgonen, på tom mage, på kvällen eliminerar fet mat från kosten. Resultaten är vanligtvis redo om några timmar, en sådan analys är genomsnittet för Ryssland i intervallet 300-600 rubel.

Du kan vänta lite och på den första dagen av förseningen kan du göra ett vanligt snabbtest för apotek. Vilken man ska välja är frågan om familjebudgeten. Nu finns det vanliga band, kassett och elektroniska tester. Tror dock inte att alla, oavsett kostnaden, kommer att kunna visa graviditet i början av andra veckan. Koncentrationen av hCG först ökar i blodet, och endast då spår av hormonet uppträder i urinen. Detta innebär att ett graviditetstest, som lätt kan utföras hemma, är mindre informativt i de tidiga stadierna än ett blodprov.

Några test med en känslighet av 10-15 IE / ml börjar visa ett svagt "spöke" av den andra remsan 2-3 dagar före det förväntade datumet för nästa menstruationsstart, men detta är inte ett faktum. För att få ett mer pålitligt resultat borde du vänta tills slutet av den andra veckan efter uppfattningen. Genomföra ett hemtest ska vara i strikt överensstämmelse med de rekommenderade instruktionerna för testet, utan att bryta villkoren för urinuppsamling och tid för att utvärdera resultatet.

Om i slutet av denna vecka visade provet ett negativt resultat betyder det inte att det inte finns graviditet. Om frågan är grundläggande så här, bör du donera blod för hCG.

Det finns absolut inget att göra på ultraljudet vid denna tidpunkt. Även om uppfattningen ägde rum sjönk blastocysten i livmodern och lyckades få ett fotfäste i det för att se den lilla klumpen av celler, som i huvudsak är ditt barn nu, varken läkare av högsta kvalifikation eller de mest känsliga ultraljudsscannrarna av expertkvalitet kan.

De mest nyfikna kvinnorna som vill snabbt se till att graviditeten har kommit, borde lida ytterligare 7-10 dagar, och bara sedan gå till en ultraljud. Tidigare 5-6 obstetriska veckor (detta är 3-4 veckor från uppfattningen), det är inte möjligt att se embryot.

Möjliga problem

Trots att graviditetsperioden fortfarande är mycket liten kan problem uppstå ganska stora. Om krummen inte rotar eller avvisas av moderorganismen några dagar efter implantationen, kommer kvinnan helt enkelt att ha sin period, eventuellt lite sent. Missfallsmedicin är inte officiellt övervägd. I det här fallet talar de om en biokemisk graviditet, där, efter ett positivt test för hCG, menstruation ändå uppstod, graviditeten, som folket säger, "misslyckades".

Många faktorer kan påverka detta - ett genetiskt fel vid befruktning, där embryot inte är livskraftigt, immunsystemet hos moderorganismen, inflammatoriska processer i livmodern och andra reproduktionsorgan, infektioner, inklusive sexuellt överförbara infektioner, virusinfektioner, vissa läkemedel, alkohol, droger .

Om testet visade graviditet och under den andra veckan gick blod från genitala organ och utsläppet skiljer sig från den vanliga menstruationen, bör flera blodprov utföras på hCG med en skillnad på 2-4 dagar. Det finns inget annat sätt att ta reda på om embryot lever vid denna tidpunkt, eftersom det ännu inte är synligt på ultraljudet. Med en utvecklande graviditet ökar nivån av hormonet väsentligt, och om det inte utvecklas eller avbryts kommer det att börja falla.

Ett totalt fel kan hända vid denna tidpunkt - embryot kommer inte att fixeras i livmodern där alla utvecklingsbetingelser existerar för det och utanför det - i röret i livmoderhalsen. Då kommer hCG-nivån att växa mindre intensivt, efter en vecka eller två kan ett ultraljudsägg i livmodern inte detekteras. Diagnosen av ektopisk graviditet kommer endast att göras efter bekräftelse av en ultraljud.

I denna situation kommer kvinnan att få akut kirurgiskt hjälpmedel för att extrahera embryot. Läkare kommer att försöka bevara kroppens reproduktionssystem så att hon senare kan bli gravid igen, men det är tyvärr inte alltid möjligt. Till exempel i livmoderhalsgraviditet är det ofta nödvändigt att ta bort hela livmodern och i tubal ofta tas embryot bort tillsammans med röret.

Om det på så kort tid finns symptom på hotat missfall, är det vanligtvis inte möjligt att upprätthålla en sådan graviditet, eftersom själva faktum är svårt att bekräfta, och orsakerna till vilka embryot inte rotar är dåligt studerade av medicin.

Erfaren obstetrikare och gynekologer, med utgångspunkt i sin egen praxis, hävdar att oftast avstötningen beror på embryos genetiska inferioritet, eftersom barnet helt enkelt inte kan utvecklas ytterligare. Naturen "inkluderar" mekanismerna för naturligt urval.

rekommendationer

Om graviditeten bekräftas vid 2 veckor efter uppfattningen ska kvinnan vara mer uppmärksam på hennes hälsa.Om hon röker, är det dags att säga adjö till den dåliga vanan. Samma förbud är också pålagt alkohol, för just nu och under de närmaste veckorna läggs krummarnas inre organ. Försiktighet bör tas piller och potions.

Bättre i de tidiga stadierna att göra utan droger alls, men om det här är om någon anledning omöjligt, en kvinna behöver brådskande samråd med sin läkare som ordinerat mediciner för vissa indikationer, om möjligheten till vidare användning i ljuset av nya omständigheter. Faktumet av graviditet är en viktig omständighet som inte kan ignoreras.

Normalt bör en kvinna inte begränsa sig till trevliga nöjen - i kön, resande. Om det inte har varit vanliga missfall tidigare. När bördad historia är bättre att observera sexuell fred. Redan bör du planera en balanserad kost, försöka göra den mer fraktionerad och balanserad.

Men det är fortfarande för tidigt att gå till samrådet - läkaren kommer inte att kunna avgöra graviditeten under undersökningenEftersom livmodern fortfarande är liten, blir registrering tillfälligt nekad. En kvinna rekommenderas att komma lite senare, cirka 5-6 veckor.

Allt som händer nu med framtida mamma är överraskande och förklarar inte alltid. Försök inte ens att föra livet av livets mysterium under de vetenskapliga grunderna. Det är bättre för en kvinna att koppla av, för att njuta av sin nya position. Nervös stress för utveckling av embryot är inte mindre skadligt än alkohol och nikotin.

Enligt statistiken är cirka 30% av missfall i tidiga skeden förknippade exakt med den framtida modernens erfarenheter. Barnet kommer att växa och förvåna henne varje vecka. Det viktigaste är att hålla sig lugn.

Om vad som händer under den andra veckan av graviditeten, se nedan.

Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa