19 veckor 21 veckor

20 veckors graviditet: vad händer med fostret och den förväntade mamman?

Innehållet

Det var mitt i graviditeten. Vecka 20 slutför första halvåret av en orolig och intressant resa, i slutet av vilket ett efterlängtat möte med en bebis kommer att äga rum. Kvinnan är nu på toppen av välbefinnandet, hon ser spektakulär och full av entusiasm.

Några dagar mellan den 19: e och 20: e veckan är tiden för den enorma upplevelsen av fostrets första rörelser, den första "kontakten" med mor och barn. Berätta mer om det.

Hur många månader är det

Inledningen av den 20: e gravidveckan är 19 totalt förlossningsveckor. De kallas obstetriska eftersom nedräkningen är från den första dagen i den sista menstruationsperioden. Faktum är att barnet finns i moderns livmoder cirka 2 veckor mindre - från konceptet gick 18 veckor. För omkring 16 veckor sedan hittade en kvinna om förseningen och var förmodligen den första som tog ett graviditetstest.

4,5 månader har gått i den vanliga kalenderberäkningen. Genom obstetriska standarder är klar femte månad av graviditet. Det finns fortfarande samma mängd före födseln, men nu kommer kvinnan att stå inför en paradox - tiden kommer att börja strömma långsammare, eftersom framtida trimestern uppfattas och upplevs av framtida mammor något hårdare än den andra.

Under tiden är andra trimestern den mest gynnsamma och fredliga perioden. Vecka 19-20 är en imponerande period där graviditeten inte längre är gömd, och det finns inget behov av det. Den framtida mamman har redan lyckats komma överens med att stora förändringar väntar på henne snart. Under tiden strömmar livet ganska måttligt. En gravid kvinna är registrerad i förlossningskliniken, hon passerar de nödvändiga testen, och perioden från 19 till 20 veckor är inte ett undantag.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Känslor från den framtida mamman

Det kan tyckas för andra att vid denna tidpunkt finns det liten förändring, för kvinnan fortsätter att leda ett normalt liv - arbete, studie, engagera sig i daglig verksamhet. Men bara den gravida kvinnan själv vet nu vilka djupa och intressanta processer som förekommer i hennes kropp. En kvinna känner ökningen av styrka och kraft, hon vill vara i tid, för att göra allt, för snart kommer en annan familjemedlem att bli född, som definitivt blir den främsta.

Vid vecka 20 uppdateras känslor ständigt, låt oss titta på hur de kan vara.

Allmänt välbefinnande

I allmänhet känns en kvinna som är i den 20: e obstetriska veckan av graviditeten bra. Gravity, som kommer att åtföljas av sista trimestern, är ännu inte, och den smärtsamma toxemi är inte längre. Magen, även om den växer med språng, orsakar inte stora besvär.

Men den här veckan kan en kvinna märka något nytt i sitt tillstånd: från tid till annan, särskilt på natten, kastar hon den i värme och sedan i frossa. Dessa "tidvatten" beror på hormonella förändringar som kommer från de första dagarna av graviditeten.

perturbation

Den stora majoriteten av gravida kvinnor känner nu klart sin bebis rörelse. Detta är verkligen en av de mest spännande och röra ögonblicken under hela graviditeten.Om kvinnan ännu inte känner barnets rörelser, nu är hon i spänning: hon letar efter svaret på frågan om varför hon fortfarande inte känner dem.

Rörelserna är väldigt individuella. Mycket beror på kvinnans graviditet. Om den andra eller tredje, sträcker sig livmoderns väggar snabbare, syns rörelser tidigare. Om det första barnets födelse förväntas, kommer kvinnan att känna de första ljustremmorna mycket senare. Gravida tvillingar eller trillingar börjar känna barnets aktivitet före någon annan.

Om placentan ligger på livmoderns bakvägg är sannolikheten för fostrets rörelse tidigare hög. Om "barnstol" ligger på framväggen minskar känsligheten.

Kvinnor som inte sitter stilla, rör sig hela tiden, arbetar, leder en aktiv livsstil, börjar senare känna sin bebis, eftersom de helt enkelt inte har tid att koncentrera sig på sig själva och deras känslor.

Vid 19-20 veckor uppger nästan 90% av gravida kvinnor att de redan tydligt känner hur barnet rör sig i magen. Men det finns de som fortfarande lever bara i väntan på detta mirakel. I primiparösa kvinnor kan barnet manifestera sig endast nästa vecka eller vecka 22. Detta anses inte vara något ovanligt eller onormalt, du behöver bara vara tålamod.

De som redan har rörelse, noterar att barnen är mer aktiva på kvällen och på natten. Detta betyder inte att krummen är en ivrig nattuggla. Bara på kvällen och på kvällen slappar kvinnan, vilar, alla de subtila handen på krummen från insidan i detta tillstånd uppfattas tydligare och tydligare.

Humör och känslomässigt tillstånd

Vecka 20 "slår ut" en kvinna något från det uppmätta lyckliga tillståndet som hon hade varit i tidigare veckor. Detta beror på oro över den andra prenatala screeningen.

Men just nu syns bilden av barnet. Om innan mamma föreställde honom bara i allmänna termer, nu vet hon exakt vad puzozhitel ser ut, vilket kön han är. Om du hänger en ultraljudsskanning på en framträdande plats blir det ännu enklare att kommunicera med smulan.

Vissa gravida kvinnor har länge märkt att de började snabbt glömma allt, de är frånvarande och kan inte koncentrera sig alls. Det här är helt normalt, eftersom det är genom inhiberingsprocesserna, som orsakar glömska och förvirring, försöker kroppen skydda barnet, för att skydda honom från sin moders känslor, som inte alltid är positiva.

Ofta i veckan 20 har en kvinna svårt att kommunicera med hushållet, för inte alla familjemedlemmar är redo för att behovet av uppmärksamhet hos en gravid kvinna ökar dramatiskt. Nu behöver framtida mamma inte så mycket fysisk hjälp (att lyfta, flytta, omorganisera), men snarare hjärtligt prat, varmt stöd och deltagande, en känsla av fullständig säkerhet.

Om makan och resten av familjen inte av någon anledning kan göra ett sådant stopp, blir kvinnan lurvig, tårnig, vilket tydligt inte bidrar till starka och vänliga relationer i familjen.

Typ av urladdning

Mellan den 19 och 20: e veckan kan en kvinna märka att hennes vaginala ansvarsfrihet har blivit rikligare och lättare. Med så kallad leukorrhea (vitt hår) möter framtida mödrar ofta. Nu är ökningen av mängden utsläpp beroende på det kvinnliga kroppens naturliga behov för att upprätthålla den normala mikrofloran i slidan. För att upprätthålla det under en så avgörande period ökar sekretionen, vilket kan ge upphov till många frågor för framtida mammor.

Rädsla leukorré är inte nödvändigt. Vittna, när de är lätta eller gulaktiga, åtföljs inte av klåda och har ingen stark lukt, bär inte själva faran i sig. Nackdelar i samband med utsläppär rent hygieniska: en kvinna måste ständigt ha tunna dagliga pads (tamponger ska inte användas under barnets graviditetstid!).

Varning gravid bör obehag. Om det fanns en smärtsam brännande känsla och klåda i perineum, och urladdningen förändrade konsistensen och började likna granulär ost, så med stor sannolikhet kan vi säga att trusen började.

Riklig leukorré är en utmärkt miljö för utveckling av ett brett utbud av patogener. Därför är anslutningen av infektion inte utesluten. Om urladdningen är grön, indikerar den bakteriell purulent inflammation. Rosa och brun urladdning är en blandning av blod och vit plack på vaginens väggar och yttre könsorgan är ett tecken på en svampinfektion.

I alla fall, om den normala urladdningen förändrade färg, lukt, konsistens, ska kvinnan konsultera en läkare. Ju tidigare patogenen detekteras, desto snabbare kommer behandling och sanering av könsorganet att utföras. Risken för fostrets infektion kommer också att minskas.

smärta

Om det tidigare var avsaknad av smärta betraktades som ett tecken på en normal hälsosam graviditet, så är det från och med den 20: e veckan (från denna villkorliga "ekvator") vissa typer av smärta som anses vara acceptabelt och fysiologiskt betingat. Dessa inkluderar först och främst smärta i nedre rygg och knän.

Belastningen på benen ökar varje dag, eftersom kvinnans vikt förändras på ett stort sätt, och tyngdpunkten skiftar, vilket orsakar klagomål som att rygg och rygg gör ont.

Möjlig och ligamentapparat som håller livmodern i ett fast läge. Detta organ växer, ledband måste "justera", de tjocknar och sträcker sig, detta kan orsaka stickningar i underlivet, i höger och vänster sida, samt plötslig episodisk "lumbago" som liknar elektriska stötar.

Om nedre delen inte är ständigt och smärtan själva inte liknar attacker, sammandragningar, så finns det inget att oroa sig för. Om det uppstår en stark smärta i anusen, onormal urladdning, ska kvinnan omedelbart kontakta en läkare, och det är bättre att ringa en ambulans.

Från och med den 20: e veckan har vissa kvinnor utseende av obehagliga brott i smärtbenet. Dessa känslor är förknippade med början av mjukningen av bäckenbenen, med vilken den gravida kvinnans kropp börjar förbereda sig för förlossning.

En liten skillnad i den pubic symfysen kan orsaka uttalat obehag, speciellt under en förändring av kroppspositionen, när man går. Om det gör ont så mycket att det är svårt för en kvinna att röra sig, borde du definitivt rådgöra med en läkare för att utesluta symtysbeteendet.

På grund av en kalciumbrist kan nu en kvinna uppleva ganska starka smärtor vid kramper i kalvsmusklerna. Ben fötter oftast på natten. På grund av fysiologisk hypokalemi (ett växande foster tar en stor del av detta mineral från mamman) kan tänderproblem börja. Nu, om tanden gör ont kan det behandlas även med anestesi. Detta bör användas, även om tänderna inte är sjuka, kommer det inte att störa rutinbesiktning och rehabilitering av munhålan.

Huvudvärk i den 20: e gravidveckan är vanligtvis inte permanent eller till och med vanlig. Om huvudet gör ont mycket och ofta kan detta inte betraktas som normen, kvinnan måste definitivt kontrollera sitt blodtryck: troligen är smärtan förknippad med ökningen.

Förändringar i kroppen

Förändringar i kvinnokroppen vid 20 veckor är omöjliga att inte märka. Midjan ökade inte bara i omkretsen, dess linjer var nästan utplattade. Många gravida kvinnor under den nuvarande perioden skämtar att de inte längre har en midja. Men för många börjar naveln börja löjligt sticka upp, och detta höjer den framtida mammans humör.

Hur växer livmodern?

En kvinnas främsta reproduktionsorgan växer intensivt och lägger ungefär 1-2 centimeter i höjd per vecka.Höjden på livmoderns botten vid 20 olika kvinnor kan vara annorlunda. Normalt ligger det inom 18-24 centimeter. Oftast är denna storlek, som bestäms med hjälp av ett centimeterband från en punkt i mitten av gränsen till könsbenet till överkroppens höjd, lika med antalet veckor, och därför är de flesta gravida kvinnor "uppmätta" 19-20 centimeter vid nuvarande tidpunkt.

Livmodern är i bukhålan, dess övre breda del, kallad botten, ligger nu nära samma nivå som naveln. Magen växer aktivt. Om en kvinna besöker doktorn flera gånger på en vecka kommer hon att märka att höjden på livmoderns botten vid 19 veckor och 3 dagar kommer att vara cirka en centimeter mindre än vid 19 veckor och 5-6 dagar. Nu livmodern är jämförbar i storlek till en anständig boll.

Livslängden för första gången denna vecka bestäms som en indikator på dess livskraft. Totalt utförs fyra schemalagda undersökningar av livmoderhalsen under graviditeten med den obligatoriska mätningen av dess längd med ultraljud. Den första inspektionen utförs exakt på vecka 20. Den genomsnittliga längden på halsen i normal är nu 40,3 mm. Om en kvinna väntar på det första barnet, kanske ett större värde - upp till 48 mm, om graviditeten inte är den första är halsen något kortare - 40,1 mm. Ett patologiskt tillstånd anses vara en förkortning av livmoderhalsen under denna period upp till 30 mm eller mer.

Kort hals - hotet om för tidig födsel, men barnet kan inte överleva på egen hand. Därför när en patologi detekteras, är en kvinna på sjukhus och ett beslut fattas - att ta en nacke, använda en pessary eller tillämpa en drogbehandling.

Vid den 20: e veckan är alla dessa tekniker tekniskt möjliga, efter 21 veckor är stängningen vanligtvis inte färdig.

En kvinna på 20 veckor känns vanligtvis bra om livmodern, hon kan bestämma sin övre gräns själv om hon ligger på ryggen. Dessutom kan nästan alla framtida mödrar vid den här tiden självständigt bestämma livmoderns ton och till och med föreställa sig fostrets placering i det: magen är redan asymmetrisk, barnet kan vara placerat i sin vänstra eller högra lob och ändrar också regelbundet förskjutningen.

Viktökning

Behovet av att kontrollera viktökningen för kvinnan kommer nu att påminnas vid varje planerad doktors tid. Nu kan en okontrollerad ökning av kroppsvikt vara det enda symptomet på en preeklampsi som är farlig för en kvinna och hennes bebis. Vikt vid 20 veckor kommer ganska intensivt, eftersom barnet växer och mängden fostervätska ökar.

Av vilken typ av byggnad en kvinna hade före graviditeten beror på ökningstakten vid vecka 20:

  • tunna tjejer och kvinnor är nu "tillåtna" att lägga upp till 6 kilo till sin ursprungliga vikt;
  • framtida mammor med normal vikt och ett litet överskott får inte få mer än 5,8 kg;
  • överviktiga kvinnor kan kvinnor med varierande grader av fetma ha råd att lägga till sin inledande vikt högst 3 kilo till den ursprungliga vikten med 20 veckor.

Blodtryck

Nu i kroppen hos en kvinna som cirkulerar cirka 40% mer blod än tidigare. Allt detta skapar en stor belastning på blodkärlen och hjärtat. Just nu kan en kvinna börja klaga på yrsel av yrsel.

Huvudet snurrar vanligen på grund av droppar i blodtrycket. Vid den 20: e veckan går det oftast ned: systoliskt tryck minskar med 4-5 mm kvicksilver och diastoliskt tryck minskar med 15 mm kvicksilver. På grund av behovet av att pumpa mer blod, accelererar gravidens hjärtfrekvens: puls blir vanligare med ca 8-15 slag per minut.

Sådana ingrepp kräver ingen medicinsk intervention. Men om en kvinna börjar svimma, lider av illamående och svår yrsel, behöver hon definitivt informera din läkare.

Suddig syn

Ofta i den 20: e gravidveckan börjar kvinnor klaga på en viss försämring av synen.Om det tidigare fanns inga problem med synen, så finns det ingen anledning till spänning: synskärpa kommer snart tillbaka. En liten minskning av den visuella funktionen är förknippad med en ökning av mängden blod i en gravid kvinnas kropp. På grund av tryckfall minskar retinalkärlen något, på grund av vilken synskärpa minskar.

För vissa går denna process obemärkt. Kvinnor som kör bil eller jobbar i ställen som kräver god syn och noggrannhet i arbetet bör vara mycket försiktiga.

Sträckmärken

Obehagliga spår av stretching på huden i medicin har ett bestämt namn - "striae". Med ökad tillväxt i buken, skinkorna och bröstkörtlarna, som förekommer i mitten av graviditeten, håller huden inte upp med tillväxten, mikrobrytningar av elastin och kollagenfibrer uppstår och grova bindväv bildas vid platsen för dessa luckor. Att det ger en otrevlig kosmetisk effekt i form av randar av olika färger - från rosa till lila.

Efter leverans är sträckmärken svårt att korrigera, striae för det mesta brinner inte, eftersom de inte innehåller malatonin. För att inte klara av en sådan kosmetisk defekt måste du vidta alla åtgärder för att bromsa tillväxten av streckmärken. För att göra detta måste en gravid kvinna hålla reda på sin vikt: för kvinnor som har fått 20 kilo under graviditeten är sannolikheten för omfattande streckkänningar mycket högre.

Redan kan du använda barnkräm eller andra allergivänliga geler och krämer. Det viktigaste - för att förhindra en allergisk reaktion, eftersom huden hos en gravid kvinna vid 19-20 veckor är mycket känslig.

näsblod

Omkring 15% av de förväntade mammorna klagar över ett sådant fenomen som spontan nasal blödning. I mitten av dräktighetstiden på grund av förändringar i blodtrycket, liksom ökad bräcklighet hos kärl i näspassets slemhinnor, försämras deras integritet från tid till annan. Som ett resultat kan en kvinna börja plötsligt blöda.

Läkarna ringer framtida mammor för att skilja fysiologisk näsblödning från patologiska. Naturligt förekommer oftast med en skarp förändring i kroppsställning, med slarvig blåsning i näsan. Patologisk näsblod återkommer med avundsvärd regelbundenhet och har ingen uppenbar anledning. Faktum är att de kan följa högt blodtryck, nedsatta blodkoagulationsfunktioner, brist på kalcium i kroppen.

För sådan blödning bör rådfråga en allmänläkare och ENT-läkare.

bröst

Bröstkörtlarna hos en gravid kvinna vid 20 veckor ser väldigt imponerande ut: de har blivit betydligt större, deras bröstvårtor har blivit starkare, deras känslighet har ökat flera gånger. Om kolostrum börjar sticka ut vid den nuvarande tiden, behöver inte skrämas, det händer inget hemskt. Detta är ganska naturligt fenomen.

Colostrum är ett mycket närande ämne som är rik på proteiner, fetter, kolhydrater och mineralsalter. Medan den har en tjock konsistens och en gulaktig nyans. Under tredje trimestern blir kolostrumet mer genomskinligt, och efter att ha fött några dagar blir det fullvuxet bröstmjölk.

Oftast förekommer kolostrum i mitten av graviditeten hos kvinnor som redan har fött barn och ammade sina barn: deras kanaler förstoras i jämförelse med födseln.

Om kolostrummen nu är ganska orolig, läckande och smutsiga kläder, bör du använda en bh, skapad speciellt för ammande mödrar. Hans koppar på insidan har speciella "fickor" för insatser som kommer att absorbera kolostrum och förhindra fläckar på kläder.

Nu måste du ta hand om dina bröst ordentligt: ​​bära stödjande bras, tvätta dina bröstvårtor med varmt vatten två gånger om dagen, använd streckmärken.

Fosterutveckling

Ibland kan du hitta information som fostern har en själ på den 20: e veckan. Det här är hur vissa nationer verkligen tror, ​​men ortodoxi är benägen att tro att barnet har en själ från det ögonblick som befruktningen är.Frågan är kontroversiell, och den framtida mamman, om hon är intresserad av dem, kommer att kunna ägna denna vecka för att utforska mycket olika synvinklar.

En sak är säkert: Barnet är redan en känsla och till och med tänkande varelse som känner sin mamma mycket subtilt och börjar nu förstå världen runt den.

Under halva tiden gick barnet långt från det befruktade ägget till embryot, och sedan till fostret. Nu kommer fosterperioden för sin utveckling, det betyder att pipsqueak är fullformad, nu har den bara att växa. Vid 18 embryonala veckan (detta är 20 obstetriska) nådde barnet storleken på papayafostret. Dess höjd är ca 24-26 centimeter, och dess vikt närmar sig 350 gram. Hur gropar bor, berätta mer.

utseende

Baby snyggare varje dag. Han är inte längre så mager som hans framtida mamma kunde ha sett på den första ultraljuden, han bildar subkutant fett. På grund av detta förvärvar barnets kropp gradvis mer avrundade former, den första att "få bättre" kinder, mage. Händer och ben är fortfarande tunna och ser därför lite obekvämt ut. Huden upphör att vara ljusrött, eftersom det subkutana fettlagret gradvis börjar separera blodkärlets nätverk från det tunna skiktet. Huden själv från denna vecka blir fyra lager, tjockare och starkare.

Från topp till tå är barnet täckt med ostliknande fett. Dess syfte är att skydda huden mot konstant exponering för fostervätska. På huden är smörjmedlet ordentligt hållet på grund av de smala duniga håren - lanugo täcker de nu hela kroppen.

Gradvis, som barnet växer, kommer det att ta bort både lanugo och det ursprungliga smörjmedlet. Närmast födseln blir hans hud mjuk och smörjmedlet kommer att förbli bara där det verkligen behövs - i ställen för fysiologisk friktion (i hudens veckor, i ljummen, i armbågen och i knäbenet).

Barnet ser 20 veckor mer proportionellt än tidigare. Hans ben, som var initialt kortare än armarna, har märkbart vuxit upp, har huvudet nästan förvärvat rätt form, dess dimensioner kommer gradvis i linje med andra delar av kroppen. Därför ser inte barnet ut som en tadpole - nu är det en liten man i allt, ner till det minsta. Så har han ögonfransar och ögonbryn, ringblommor på fingrarna och till och med hans egna unika fingeravtryck.

Barnets ansikte kommer inte längre att genomgå betydande metamorfos. Öronarna, som ursprungligen var på nacken, har sedan länge stigit till sin rätta plats. I vecka 20 lägger naturen den sista "touchen": auriklarna förvärvar den slutliga formade formen. Barnets ögon är fortfarande stängda, men ögonlocken blir allt tätare, under den nuvarande termen börjar barnet försöka öppna dem. Denna process är lång, det tar flera veckor, men den blinkande reflexen bildas just nu.

Om en kvinna på 20 veckor bestämmer sig för att inte gå till en konventionell tvådimensionell ultraljudsskanning utan för ultraljudsskanning i 3D-format, så kommer hon att kunna se alla barnets egenskaper på bildskärmen utan några speciella svårigheter: de är unika, de har allt som barnet ärva genetiskt. Han har sina egna speciella former av näsa, panna, haka. Han ser redan ut som en av hans föräldrar, och kanske hans mormor eller farfar.

Sense organ

Från den 20: e gravidveckan börjar barnet bättre navigera i sin miljö. Nu skiljer han väl tiden på dagen - natt och dag, morgon och kväll. Hans dagliga rutin kanske inte är densamma som hennes mamma. Till exempel kan krummarnas våldsamhet falla på mammas nattliga vila, men för tillfället kommer det inte att störa kvinnan mycket, eftersom barnet inte orsakar smärta och obehagliga känslor även under aktiv rörelse. Nattkroppar av avkommor kan förbli och ses inte alls för en sovande mor.

Världen för ditt barn kommer inte att vara densamma, för från 19: e till 20: e veckan börjar hans hörselorgan arbeta fullt ut. Före detta datum hörde barnet också, men mestadels bara vibrationer som skapade olika ljudvågor och röster.

Nu börjar han entusiastiskt att lyssna på världen som den är. Den mest favorit låter för honom, utan tvekan - mitt mors hjärta, hennes röst.

Just nu, enligt perinatala psykologer, blir hans inställning till världen formad - optimistisk eller pessimistisk. Och här beror mycket på vilka slags sagor och låtarna han kommer att höra från mamman, hur hennes förhållande med sin far kommer att byggas, vilka ljud kommer oftare att nå de små öronen inuti moderns livmoder.

Han kan inte se fostret ännu, även om alla receptorer i synen är synliga. Ljust ljus och natt mörker - hittills finns det två ljuseffekter som frukten kan uppleva genom slutna ögon. Men han har uppnått sann perfektion i att definiera smak.

Sedan papillreceptorerna på tungan bildades tidigare än andra sinnen, nu är deras arbete redan felsökt: barnet är välkänt i vilken mamma åt, gynnar sötsaker, är inte så glad med surt eller saltt. Han sväljer fostervatten, de kan ha olika smaker, beroende på vad en kvinna äter.

Taktila känslor utvecklas ganska bra, barnet, när det inte går att se, uppfattar allting omkring honom, och denna process av kognition ger honom stort nöje. Barnets luktsinne kommer att uppstå efter födseln, när han börjar andas genom näsan.

immunitet

Från den 20: e gravidveckan börjar barnets egen immunitet att fungera nästan helt. Nu är det mer skyddat framför olika hot från utsidan. Vid den här tiden var crumb mycket lång. De första cellerna i immunsystemet började bildas även vid ca 4-5 veckor. Barnet mottar en tillräcklig mängd immunoglobuliner från moderns blod och placental barriären passerar genom dem. Dessutom i fostrets blod ungefär 2 gånger antalet leukocyter.

Dessa celler är omogna former, de kan inte fullt ut delta i produktionen av interferon och immunoglobulin, men hittills är det inte nödvändigt: smulan nu och under de första månaderna efter födseln skyddas av sin mammas immunitet. emellertid alla komponenter i immunsystemet hos fostret bildades vid denna tidpunkt.

Nervsystemet

Den här veckan fortsätter bildandet av grå materia i barnets kropp - hjärnbarken med sina vinklar och spår. Dynamisk utveckling av nya nervceller. Det största antalet neuroner härstammar runt hjärnans ventrikel, liksom i den inre delen av cortexen i de båda hemisfärernas tidsmässiga regioner. Denna process kommer att fortsätta fram till och efter förlossningen. Unga neuroner finns även hos vuxna, menas att de delvis ger hjärnans förmåga att kompensera för förlorade eller nedsatta funktioner.

Nya neuroner migrerar till cortex och djupare lager i hjärnan. Denna process är mest intensiv nu och kommer att förbli så dynamisk fram till 29: e graviditetsveckan.

Eftersom smulan blir smartare varje sekund kan detta inte bara påverka hans beteende. Rörelserna av armar, ben och huvud är nästan under kontroll av centrala nervsystemet. Reflexer fortsätter att utvecklas. Den lilla som sväljer, suger, griper vad som ligger inom hans palms räckvidd och kan skjuta benen bort från livmodern. Han förbättrar varje dag.

Om hur fosterpsyken utvecklas, vet inte vetenskapen mycket. Vissa experter säger att puzozhitel redan vid vecka 20 drömmar, andra är säkra på att detta är omöjligt. Det finns dock flera fakta som bevisas av läkare. Så suger mer än 70% av barnen mitt i hennes mammas graviditet sitt högra finger och bara en tredjedel - vänster. I 99% av fallen är de barn som sugit rätt fingret i livmodern högerhänder, medan vänster är redan föredragna av vänsterhänder.

Om framtida mammas mage nu påverkas av ett högt ljud som passerar genom hörlurarna, aktiverar de flesta barnen temporal lobes i hjärnan och i sällsynta fall - frontalloberna. Dessa är de delar av cortex som senare kommer att behandla röstinformationen.

Således utvecklar barnets nervsystem redan "med ett öga" för den nya människans framtida livsmiljö.

Interna organ, bensystem

Att förstå hur den lilla kroppen fungerar nu kommer att hjälpa den förväntade mamman att mer kompetent närma sig näringsproblem, eftersom hennes uppgift i detta skede är att ge henne son eller dotter allt som behövs.

Vid vecka 20 är bentillväxt den mest intensiva processen. Nu behöver barnet verkligen kalcium och magnesium, liksom järn för hjärtat arbete. Om kalcium inte räcker, börjar barnet "ta" mineralen från moderns ben, vilket leder till att deras bräcklighet ökar, problem med muskuloskelet systemet, tänder, blodbildning kan börja.

Barnets hjärta har alla avdelningar, 4 kameror. Foster hjärtslag är inte som moderen: hjärtat smular oftare. Hjärtfrekvens vid vecka 20 i normala intervall från 150 till 170 slag per minut. Njurcrumbs är involverade i produktion av urin, och blåsan och urinröret bidrar till att det avlägsnas från barnets kropp.

Tarmarna börjar ackumulera de ursprungliga avföringarna - meconium. Alla körtlar arbetar, inklusive sköldkörteln och bukspottkörteln. Alla organ kan redan undersökas med ultraljud.

Sex bestämning

De sexuella egenskaper hos vilka pojkar skiljer sig från tjejer före födseln är fullt utformade. I ultraljudet kommer doktorn, om barnet tillåter att inspektera sina intima platser, med förtroende med vem som väntar på inom en snar framtid - en son eller en dotter.

Vid pojkar börjar testikelns framsteg till bäckenområdet och därifrån till pungen. Det här är ganska lång process, det kommer att gå till slutet av graviditeten.

Vid flickor finns alla komponenter i reproduktionssystemet redan på plats, och i äggstockarna finns det mer än fem miljoner ägg - denna försörjning ökar. Det borde vara tillräckligt för hela kvinnliga livet.

Sexhormoner syntetiseras hos pojkar, och tjejer kommer att börja ge hormoner sig lite senare, medan deras hormonnivåer är besläktade med mödrar, får tjejer hormoner från moderblod.

Din baby på ultraljud

Med ultraljudsundersökningen vid 19-20 veckor utvärderas inte bara fostrets tillväxt, utan också särdragen i bildandet av alla dess organ, för att inte "sakna" fall av genetiska och kromosomala genetiska patologier. Läkaren kan redan se eventuella abnormiteter i utvecklingen av njurarna eller barnets hjärta, om det finns några.

Behandlingsåldern och överensstämmelsen med barnets storlek bestäms inte längre av KTR, det finns en hel tabell med olika parametrar. Den här veckan har följande betydelser.

Fetometriska standarder vid 19-20 veckor

BPR (bipartial storlek), mm

LZR (frontal-occipitalstorlek), mm

OG (huvudomkrets), mm

Kylmedel (mageomkrets), mm

44-47

58-62

158-170

134-144

Längdlängd (DBK), mm

Shin Length (DKG), mm

Axelängd (WPC), mm

Underarmlängd (DKP), mm

30-33

27-30

27-30

23-26

Presentation av fostret, även om det är bestämt, är ännu inte av stort värde. Pelvic det eller tvärgående - information, viktigare för de senaste veckorna.

För tillfället borde varken den ena eller den andra införa helig skräck i en gravid kvinna, eftersom barnet ännu inte är så stort att man accepterar en fast position. Han rör sig och många gånger kommer att förändra sin ställning när det gäller utgången från livmodern.

Faror och risker

Det finns inte många faror i vecka 20, men de kan inte ignoreras. Risken för missfall är nu minimalt, även om det tidigare var slutet av femte obstetriska månaden en ganska tyst period, där spontan abort är osannolikt. Men andra komplikationer kan utvecklas, och kvinnan måste vara beredd på detta.

Den vanligaste komplikationen av graviditetens andra hälft är preeklampsi. Dess huvudsymptom är ödem. De kan vara externa och interna.Den externa kvinnan kommer att märka sig: För det första kommer ringarna inte längre lätt att tas bort från fingrarna, och sedan kan vanliga slitna skor bli trånga.

Intern svullnad är mycket svårare att misstänka. Det är därför starkt rekommenderas att väga in (med ödem i de inre organen, växer vikten i en patologisk takt). Vid vecka 20 rekommenderas kvinnan att ta test för att bedöma sannolikheten för att utveckla preeklampsi.

Minskad immunitet kan nu orsaka förkylningar och infektionssjukdomar. Immunbrist hos kvinnor är nu fysiologisk, kroppens naturliga försvarsmekanismer är undertryckta av hormoner så att det inte finns något hot mot barnets utveckling. Men det är han som blir den bördiga jorden för ARVI, influensa, cystit och andra sjukdomar.

Läkemedel, inklusive vissa antibiotika, som Flemoxin, kan nu ordineras till en kvinna, eftersom de inte kommer att skada barnet med en ordentlig behandling och dosering. Mycket mer fruktansvärd följd av kyla kan vara ett brott mot uteroplacentalt blodflöde, som ibland utvecklas på grund av hög temperatur.

Problem med matsmältningssystemet är utbrett. En kvinna på grund av att livmodern började trycka på bukorganen, kan börja förstoppning, diarré, halsbränna.

Ofta förstoppning ökar sannolikheten för hemorrojder. Enligt medicinsk statistik lider cirka 70% av de förväntade mödrarna under andra hälften av graviditeten.

Ofta, mot bakgrund av ökad belastning på alla organ under graviditeten, förklarar gamla sjukdomar sig själva att en kvinna redan kunde glömma: kolit, gastrit, magsår.

Vattenutsläpp och vattenbrist som upprättats under denna period är inte en definitiv diagnos, de beskriver bara tendensen att öka eller minska mängden fostervätska. En sådan gravid kvinna kommer att bli mer observerad, hon måste ta tester oftare och besöka hennes obstetrikare-gynekolog.

Fara vid 20 veckor ligger i hypokalcemi - kalciumbrist och anemi: En otillräcklig nivå av hemoglobin under den aktuella perioden diagnostiseras hos cirka 20% av de förväntade mödrarna.

Analyser och undersökningar

Från denna vecka måste en kvinna besöka en gynekolog inte en gång i månaden, som det var innan, men två. Men det kommer att vara efter den andra screeningen. Vanligtvis är det planerat att hållas från 18 till 21 veckor, denna vecka kommer ungefär hälften av de registrerade kvinnorna att diagnostiseras.

En omfattande studie innehåller en ultraljudsskanning av fostret och biokemisk analys av blod. "Trippeltest" - bestämning av nivåerna av hCG, fri estriol och alfa-fetoprotein. Dessa tre ämnen och deras koncentration är viktiga indikatorer på barnets hälsa.

Resultaten från laboratoriet kompletteras med en ultraljudsskanning. Syftet med denna omfattande universella diagnos är att bestämma riskgruppen för kromosomala abnormiteter. Denna screening skiljer sig från den första genom att utbudet av diagnostiska möjligheter expanderar: nu kan doktorn dra slutsatser om hur barnets hjärna och ryggmärg utvecklas, oavsett om det har patologisk neuraltub.

Obligatorisk vid vecka 20 anses vara allmänna tester - blod och urin. Om de visar sig ha förhöjt socker, kommer läkaren att misstänka graviditetsdiabetes, och om de hittar protein i urinen kommer kvinnan att ha risk för att utveckla gestos.

Tips och tricks för förväntade mammor

Rekommendationer för mammor är desamma - frisk luft, högkvalitativ mat, mild arbetskraft. Men nu görs några justeringar: långa promenader till fots är nu oönskade, kvällspromenader i parken eller den offentliga trädgården bör begränsas i tid till 10-15 minuter. Bland andra tips som kommer att vara till hjälp i mitten av graviditeten är följande.

  • Få en kudde för gravida kvinnor: Med sin speciella form kan en kvinna bekvämt sitta ner för vila på vänster eller höger sida, sova bättre, vakna mindre.
  • För att förhindra streckmärken och lindra obehag i nedre delen av ryggen och baksidan, börja dra på ett prenatalt ortopediskt bandage.
  • Tveka inte öppet att berätta för kollegor och vänner att de inte rör din mage, vilket är obehagligt för dig: människor som vill röra en kvinnas rundade tum är nu mer än tillräckligt.
  • Det är dags att lära sig att komma ur sängen på rätt sätt: först måste du slå på sidan, sena benen, sitta ner och först efter en kort paus ta en vertikal position. Detta kommer att förhindra yrsel, svimning, näsblod.
  • Sex är inte förbjudet, särskilt eftersom kvinnans sexuella lust börjar öka denna vecka. Paret måste se till att det inte finns kontraindikationer (läkaren ska klargöra denna fråga), och var försiktig så att du inte lägger på magen, undvik hållning med djup penetration.
  • Om några alarmerande symptom och "problem" uppträder måste kvinnan informera den här läkaren om det är kallt, frekvent urinering eller huvudvärk.
  • Nu är det mycket viktigt att justera din kost - för att undvika produkter, vars användning är oönskade och "luta" på användbara och nödvändiga produkter. Du måste äta fraktion, minst sex gånger om dagen. Färska grönsaker och frukter - ett utmärkt förebyggande av förstoppning och en källa till vitaminer. Fett kött, kolsyrade drycker, mjöl, söt, salt och rökt, samt inlagda livsmedel och konserver rekommenderas inte.

recensioner

Huvudtemat för de recensioner som gravida kvinnor lämnade på Internet är störningar och ultraljudsdisposition. Nya känslor som har uppstått (eller ännu inte har dykt upp) i samband med känslan av barnets rörelser väcker många frågor. Ännu mer tvivel och oro relaterar sig till resultaten av screening. Om de är tveksamma eller otillfredsställande, erbjuds kvinnor invasiv diagnos - cordocentes eller amniocentes.

Eftersom dessa metoder, även om de är korrekta, kan vara farliga för barnets hälsa och liv, söker kvinnor alternativa sätt att ta reda på om barnet är hälsosamt. Sådana metoder är nu tillgängliga - det här är icke-invasiva prenatala DNA-test, för vilka endast det vanliga venösa blodet hos kvinnan behövs. I det finns fostrets blodkroppar, och DNA erhålls från dem, som kan svara på alla frågor om fostrets hälsa och fält.

Om vad som händer med kvinnan och fostret under den 20: e gravidveckan, se nästa video.

19 veckor 21 veckor
Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa