20 veckor 22 veckor

21 veckors graviditet: vad händer med fostret och den förväntande mamman?

Innehållet

Vid vecka 21 går en kvinna in i andra halvan av graviditeten. Den här perioden blir inte det enklaste: ju närmare födelsedatum desto svårare blir det att bära barnet i hjärtat. För att få styrka innan "mållinjen" är nödvändig just nu när båda hälsotillstånden och tillståndet fortfarande tillåter. Vad händer 21 veckors graviditet för barnet och hans mor, vi kommer att berätta i den här artikeln.

Hur många månader är det

Om en kvinna började 21 veckors graviditet, betyder det att den sjätte obstetriska månaden har börjat. I den vanliga beräkningen av tiden passerade 4 månader och 3 veckor. Gravida kvinnor brukar snabbt bli vana vid att mäta tiden i förlossningsår: de skiljer sig från kalendern i det i var och en av dem - exakt 4 veckor och inte en dag mer.

Hela graviditeten i obstetriska åtgärder varar i 10 månader eller 40 veckor. Nu har andra hälften av dräktighetsperioden påbörjats.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Från barnets uppfattning började den 19: e veckan - perioden är fast, och fostret har redan uppnått stor framgång i sin utveckling. Sedan förseningen och det första "randiga" testet har cirka 17 veckor gått. Det verkar ibland för en kvinna att det här var ganska nyligen, och hon har lång tid att vara gravid. Faktum är att tiden, enligt de subjektiva känslorna hos framtida mödrar, i själva verket flyger mycket snabbare under andra hälften av graviditeten. Nu närmar sig varje passande dag ett möte med en ny liten man - en son eller en dotter, och kanske med två eller tre barn samtidigt.

På det här datumet händer många intressanta saker med den framtida mamman och hennes bebis. Låt oss prata mer om det här.

Känslor och känslor hos kvinnor

Graviditet är inte längre möjligt att gömma även de mest rymliga kläderna. Magen, som redan har varit ganska väl avrundad, är tydligt synlig för alla runt. Medan graviditeten fortfarande inte är mycket stark för framtida mamma, är hennes hälsotillstånd i allmänhet ganska bra och lätt, men några ögonblick börjar redan manifestera sig, vilket orsakar olägenheter för kvinnan och orsakar många frågor.

Fosterrörelser

Vid vecka 21 känns inte den minsta andelen kvinnor som är gravida med sin förstafödda, hennes barns rörelse. Omkring 93% av framtida mammor under denna period njuter redan av nya känslor och får full kontakt med smulorna. Det är bevisat att barnet kan berätta mycket om motoraktiviteten - att den är obekväma, tråkig och kräver kommunikation. Ju snabbare en kvinna lär sig att förstå barnet och hans rörelse språk, desto lättare blir det att navigera vidare.

Vid 20-21 veckors störning känner alla kvinnor som redan har fått föda, alla gravida med tvillingar och tripletter, nästan alla primiparas. Men det finns de som fortfarande väntar på utseendet av fantastiska känslor.

Om rörelserna ännu inte känns, oroa dig inte. Fram till 22 veckor, som bestäms av läkare som ultimat för känsla av barnets första rörelser, finns det fortfarande tid.

Några av oerfarna primiparakvinnor känner faktiskt störningar, men kan inte förstå detta, felaktigt misslyckas dem för tarmmotilitet, för att koka i tarmarna och jäsning av tarmgaserna. De första rörelserna - en mycket subtil känsla, enligt förväntansfulla mödrar, som liknar en lätt beröring av en fiskfena eller en fjärilsvinge från insidan. Det är svårare att märka det för kvinnor som leder en aktiv livsstil, är ständigt på farten och är upptagna med någonting hela tiden.

Feta kvinnor börjar senare känna rörelsen i puzozhitel, medan slanka damer känner dem tidigare.

Nu är det inte nödvändigt att räkna barnets rörelser, kvinnan kommer att ta itu med det senare. Men mentalt firar episoder av rörelse är fortfarande nödvändigt för att förstå att barnet är bra. Fram till dess att krummens hjärna bildats är rörelserna ojämna, godtyckliga i naturen, det kommer inte att vara möjligt att avslöja ett bestämt mönster. Men nu konstaterar många gravida kvinnor att deras söner och döttrar är mer aktiva på natten.

Det är faktiskt inte helt sant uttalande. Barnet rör sig på ungefär samma intensitet både på natt och dag.. Bara under dagen, går mor, gör saker, känner ibland inte rörelser, och på natten, när hela kroppen är avslappnad, uppstår mer känslor och deras karaktär blir ljusare.

Särskilt smärtsamma kvinnor uppfattar situationer där barnet lilla och sällan känner sig själv. Om det finns bekymmer, bör du definitivt berätta för läkaren om dem: i hans arsenal finns det många sätt att ta reda på om allt är bra med smulorna.

Men glöm inte om temperament: nu kan små killar och tjejer vara mer eller mindre aktiva av naturen. De kommer att förbli så efter födseln: några barn sover bra och lugnt uppför sig i vakna perioder, medan andra har bråttom att veta allt, är ständigt i rörelse.

val

I början av den 21: a graviditetsveckan kan en kvinna märka att hon ibland har en känsla av konstant fuktighet i grenområdet. Detta anses inte som en patologi och en anledning att låta larmet. Ökning av mängden vaginala sekretioner är en normal reaktion hos honkroppen på flera faktorer, inklusive förändringar i den hormonella bakgrunden som åtföljer processen att bära en baby, sträcker den ligamentapparaten som håller den växande livmodern.

Vaginal utsöndring är nödvändig för att upprätthålla en balans i sammansättningen av könsorganets mikroflora.

därför Ljusurladdning utan stark lukt är normen. Leukorrhea anses också som norm - vitaredvs vit eller något gulaktig urladdning med en liten sur lukt. Det fysiologiska fenomenet har sina särdrag: den vaginala utsöndringen är ett bra medium för reproduktion av patogena mikroorganismer och svampar. För att förhindra infektion och inflammation är det nu viktigt att ägna särskild uppmärksamhet åt intim hygien.

Vid tvättning är det inte nödvändigt att använda toalettsåp, eftersom alkali i dess sammansättning kan leda till överdriven torrhet, bör du inte torka det intima området med en hård handduk, för nu är huden och slemhinnorna mest utsatta för skada.

En kvinna borde ha absorberande hygienkuddar "dagligen", ändra dem regelbundet. Sådana hygienprodukter kommer att bidra till att kontrollera förändringar, eftersom färg och konsistens för urladdning är tydligt synliga på dem. Omedelbar behandling till läkaren kräver utsöndring, som blev grön, grå, brun. Vanligtvis är de associerade med utseendet på en obehaglig lukt och kliande känslor i grenområdet. Sådana utsöndringar är ofta ett tecken på en smittsam sjukdom.

Vit tjock urladdning, konsistensen av granulär stugaost, förknippad med klåda och obehaglig förbränning, kan vara ett tecken på tröst. För många kvinnor följer denna sjukdom hela graviditeten och blir mer akut från tid till annan. För att behandla tröst under graviditeten måste vara i ordning.

Den farligaste - blodutsläpp. Även en liten rosa eller brunaktig urladdning från könsorganen kan vara ett tecken på placentaavbrott, problem med livmoderhalsens tillstånd.

Smärta sensioner

Smärta under graviditeten vid den aktuella tiden kan vara både fysiologisk och patologisk. Att skilja mellan varandra är inte så svårt. På patologin kan man tala skarp, mager och svår smärta, som har en krampig karaktär. De åtföljs vanligtvis av en försämring av hälsan, utseendet av urladdning, vilket inte anses vara normalt för en given period.

Episodiska svaga smärta känslor är helt fysiologiska. Livmodern växer För att hålla det måste ledband och muskler anpassa sig till den nya verkligheten, ledbanden blir tätare, de märkbart ökar i längd. Denna process är på ett eller annat sätt åtföljd av svag ömhet och "slackening" i vänster och höger sida (till höger, enligt kvinnor, mycket oftare). Även framtida mödrar börjar känna att ryggvärken gör ont, dra tillbaka.

Sådana smärtor är inte permanenta. Vanligtvis dyker de upp efter att en kvinna har spenderat ett par timmar vid spisen i hushållssysslorna, om hon har satt på en plats under en lång stund, står eller går till fots. Också på kvällen kan en kvinna känna att knäna är värre, det finns tunghet i fötterna. Benen gör ont på grund av belastningen på benen, eftersom livmodern, fostret, fostervätskan, moderkakan och kvinnans egenvikt, som är märkbart äldre, måste "bäras" av benen.

Kvinnan tänker fortfarande knappast på den kommande födelsen, men hennes kropp börjar förbereda sig på det i förväg.

Nu kan vissa kvinnor uppleva smärta i kärnbenet och könbenet. Det brukar manifesteras när man klättrar trappor, med intensiv gång, och när man försöker stå upp från en lögn eller sittplats. Om denna smärta inte begränsar rörelsen, behöver kvinnan bara tålamod: bekkenbenen mjuka, bli mer mobil och sprida sig för att hjälpa barnet i rätt tid att lämna den mysiga mors livmoder och dyka upp i det här ljuset.

Allvarlig smärta som förhindrar att en kvinna sitter eller går, förvärras på natten, är en anledning till ett besök hos läkaren. Det är möjligt att starten på en sådan obehaglig, men tyvärr inte sällan lidande, som en symfys.

Huvudvärk i vecka 21 händer mindre ofta än under första trimestern. Den hormonella bakgrunden har förändrats, mängden blod har ökat. Om huvudet gör ont med avundsvärd regelbundenhet, om huvudvärkattacker är lokaliserade i occipitala och tidsmässiga delar, om det finns näsblod, borde den gravida kvinnan definitivt uppmärksamma blodtrycksnivån. Hon kan ha högt blodtryck, och detta är väldigt farligt för mamma och barn.

Kortvarig "lumbago" i perineum, som kvinnor ofta jämför med nuvarande chocker, kan vid den aktuella tiden bero på det faktum att livmodern passerade vissa nervändar och viktiga noder. Känslor är inte de trevligaste, men inte farliga för barnet. För att bli av med dem behöver du bara ändra kroppens position, gå. Nerverna kommer att "släppas" och "skytte" kommer att sluta.

Emotionella och psykologiska tillstånd

Stämningen och välbefinnandet hos framtida mammor i denna vecka förblir ganska stabil. För de flesta kvinnor lämnades huvudtesterna och undersökningarna: både den första och den andra screeningen gick över, och ångorna minskade. Sannolikheten för spontan missfall är inte längre ett skrämmande hot, eftersom en sådan sannolikhet vid 20-21 veckor är försumbar. Kvinnan har blivit helt vant vid sin egen nya position. Även om hon fortfarande inte är mycket väl medveten om vad hennes liv kommer att vara efter krummens födelse, finns det nästan ingen anledning till larm.

Psykologiskt gravid i mitten av andra trimestern känner sig ganska bekväm. Svårigheterna med första trimestern med sin toxik och konstant balansering mellan skratt och tårar är tidigare och har redan glömts. Jag vill inte tänka på svårigheterna med den sista graviditetsperioden.

Moms trivs med sina barn, eftersom de redan svarar på sina händer på magen, de kan svara på sin mammas sång med mjuka och mjuka rörelser.

Men inte allt är så rosigt, i alla fall säger psykologer det. I mitten av andra trimestern vänder många förväntade mödrar till dem för hjälp, för just nu kan det finnas problem i sambandet mellan en kvinna och hennes släktingar. Experter säger att anledningen ligger i den otillfredsställda instinkten av säkerhet. För att få en kvinna att känna sig perfekt måste hon känna att hon är tillförlitligt skyddande.. Tyvärr har mannen inte alltid tid för det, för nu är han förbryllad av andra problem: han tänker redan hur man ska skaffa familjen, som snart kommer att läggas till.

En kvinnas ouppfyllda säkerhetsbehov manifesteras på instinktiv nivå, nästan omedvetet. Just nu kan hon börja hitta fel med sin man på bagage, ta förolämpning mot honom, anser att han inte uppmärksammar henne alls. Allt detta leder till konflikter i familjen. Du kan undvika dem om du förstår varför de uppstår.

En psykolog som idag befinner sig i varje förlossningsklinik hjälper en kvinna att räkna ut sig själv. Receptionen är gratis.

Förändringar i kroppen

Nästan alla organ och system hos en gravid kvinna genomgår vissa förändringar. Om tidigare förändringarna var hormonella i naturen som var osynliga för ögat, nu är de helt uppenbara. Livmodern blir så stor att alla angränsande organ, liksom hjärtat, kärl och njurar, känner detta. De processer som nu sker i kvinnokroppen har ett mål - att skapa de mest bekväma förutsättningarna för barnet, som snart inte kommer att ha tillräckligt med utrymme i livmodern.

Uterine dynamik

Höjden på livmoderns botten har nu ett viktigt diagnostiskt värde. Det är hans centimeterbandsåtgärder obstetrikare-gynekolog vid varje schemalagd mottagning. Om den första halvan av graviditeten var ganska subjektiv, eftersom den berodde på kvinnans anatomiska egenskaper, skulle den efter den 20: e veckan vara ungefär lika med graviditetsalderen i veckor.

Med andra ord, vid den 21: e veckan av graviditeten är den normala höjden av livmodern (övre delen) 20-21 cm. Eftersom bäckenets storlek hos kvinnor är annorlunda och kompositionen varierar, eftersom normerna tar de genomsnittliga värdena. För vecka 21 kan VSDM anses vara normalt vid värden som sträcker sig från 18 till 24 centimeter.

Doktorn bör dock bedöma överensstämmelse med normerna, eftersom en tunn kvinna vid 21 veckor med livmoderhöjd vid 24 centimeter, kan läkaren anta närvaron av ett stort foster och för en fullmamma under samma period kommer samma höjd inte att tala om tendensen till storbarn.

Längden av livmoderhalsen vid denna tid i det normala intervallet från 4 till 4,5 centimeter. Förkortning kan kvalificera som ett tecken på sen cervikal insufficiens. För att minska riskerna med för tidigt arbete kan läkaren rekommendera en obstetrisk pessary, som representerar en silikonring, fixerar nacken i ett stabilt läge och inte tillåter det att öppnas före tiden.

Livmodern är nu storleken på en fotboll. För hela graviditeten växer denna kropp 500 gånger den ursprungliga storleken. Längden på muskelfibrerna ökas fem gånger. Nu är livmodern cirka 55% av sin storlek, men under de senaste veckorna av graviditeten.

Livmodern är i bukhålan, denna vecka har botten blivit jämn i nivå med navel-linjen. Naveln själv kan börja skjuta ut, stick ut.

Viktökning

Viktökning vid vecka 21 är oundviklig. Det finns inga kvinnor som skulle informera sina avkommor till detta datum och skulle inte lägga till kilo. En annan fråga är att vid 21 veckors tid lyckas vissa människor få 12-15 kilo, och detta kan inte betraktas som ett normalt fenomen.

För att noggrant förstå om viktökning är korrekt måste du veta ditt kroppsmassindex före graviditeten. Det härledas av formeln "Vikt dividerad med höjd squared." För kvinnor vars index inte översteg 18,5, det vill säga smala kvinnor med en svag undervikt, vid 21: e veckan får de "få" från 6 till 6,6 kilo. Detta kommer att bli en helt normal ökning.

Kvinnor vars kroppsmassindex före graviditeten var 18,5 till 25, det vill säga kvinnor med en normal vikt eller ett litet överskott, som en ökning till denna period, är 6,4 kg (max) som norm. För kvinnor vars kroppsindex indikerade fetma före graviditeten, bör en ökning med 20-21 veckor inte vara mer än 3,1 kg.

Vikt bör övervakas mycket noggrant, eftersom dess omotiverade och skarpa tillväxt kan vara det enda symptomet på uppkomsten av en sådan farlig graviditetskomplikation som gestos. Det rekommenderas att en kvinna vägs nu en gång i veckan samma dag.

Utbildningstopp

Falska sammandragningar, som i allmänhet kallas träning, och i medicin - Braxton-Hicks sammandrag, kan börja med en kvinna i veckan. De är inte fostrar av förlossning eller tecken på arbete, de leder inte till att livmoderhalsen öppnas och utgör därför ingen fara.

De uppenbaras av spänningen i livmoderns smala muskler, små dragkänningar i underlivet och i nedre delen av ryggen. Många kvinnor jämför dem med känslor under menstruationsperioden. Gravid utan erfarenhet av sådana sammandragningar kan vara orolig, men först i början. Sedan blir kvinnor vana vid utbildning av livmoderkontraktioner.

Om du ligger, vila, ta en varm dusch De verkar sällan och oregelbundet. I överväldigande majoriteten av gravida kvinnor förefaller de närmare tredje trimestern, i multiparösa - några veckor före leveransdatumet.

Endast ett litet antal förväntade mammor börjar känna Braxton-Hicks sammandragningar efter 20 veckors graviditet. Ingen behandling krävs för en kvinna. Om förekomsten av falska sammandragningar måste du meddela den behandlande läkaren.

Blodtryck

Vid vecka 21 ökar hjärtmuskeln i en kvinna något, vilket är förknippat med en ökad belastning på organ som förser hela kroppen med blod. Nu, förutom de stora och små cirklarna av blodcirkulationen, som ligger i någon persons kropp, har en gravid kvinna en annan cirkel - placentalen.

Blodcirkulationen mellan livmodern och placentan, liksom moderkakan och fostret är mycket intensiv, upp till en halv liter blod kan passera genom det inom en minut. I detta avseende kan blodtrycket på väggarna i blodkärlen hos en gravid kvinna minskas något.

Minskningen, om man tittar på den i siffror, är ganska konkret - med 4-5 mm. Hg. st minskar systoliskt tryck med 15 mm. Hg. St - diastoliska. Och pulsen ökar med 10-15 slag per minut, och detta är också helt normalt.

För det mesta har naturen tillhandahållit kompensationsmekanismer, och en kvinna känner inte så ofta en minskning av blodtrycket under graviditeten. Det finns emellertid undantag.

Om hypotension var alltid sällsynt för den förväntade mamman, kan hon just nu börja uppleva störningar av yrsel, illamående, episoder av medvetslöshet. I detta fall behöver hon stödjande behandling, som kommer att ordineras av läkaren som leder graviditeten.

bröst

De flesta gravida kvinnor är mycket nöjda med storleken på sina bröst vid denna tidpunkt. Lustiga, vackra, känsliga bröst uppskattas av andra hälften av de förväntade mammorna. Vanligtvis i mitten av andra trimestern stör inte smärta, brinnande, ont i bröstkörtlarna av en kvinna. Huvudtillväxten av körtelvävnad uppstod under första trimestern, och nu har processerna i bröstet minskat lite, men de har inte slutat helt.

Därför kan bröstet ändå ändras. Utseendet på mörka fläckar, tubercles på bröstvårtorna bör inte förväxlas. Alla dessa kosmetiska manifestationer av interna processer passerar efter födseln.

Kolostrum vid vecka 21 bör inte heller vara alarmerande. Vätskan som utsöndras från en kvinnas bröstvårtor är en prototyp av framtida bröstmjölk. Tidigare har de som född och ammade kolostrum förekommit oftare än kvinnor, som ska bli mödrar för första gången.

Det rekommenderas inte att pressa kolostrummet, eftersom stimuleringen av bröstvårtor ger hormonet oxytocin, vilket orsakar livmodern till tonen. Det är nog att ta hand om dina bröst: använd kosmetika för streckmärken, tvätta bröstkörtlarna med varmt vatten två gånger om dagen, och bära också en bekväm och praktisk bh med brett remmar.

Fosterutveckling

För första halvåret av graviditeten har barnet kommit väldigt långt. Han var ett kluster av krossande celler - ett embryo. Från den 8: e veckan började det anses vara en frukt och det är nu.

Från och med vecka 21 fortsätter barnet att utvecklas, men "momentumet" kommer att sakta ner, tillväxten kommer inte längre att öka så snabbt som tidigare. Naturligtvis är framtida mammor, oavsett vad graviditeten räknas, mycket intresserade av att veta hur barnet ser ut nu och vad han kan göra. Vi kommer att prata mer om det här.

utseende

Nu växer krummens längd långsammare, men dess vikt börjar öka. Barnets tillväxt vid 21 veckors graviditet är 24-28 centimeter, den väger nästan 400 gram, och dessa storlekar är ganska jämförbara med storleken på en liten docka. Externt är crumb märkbart vackrare: hans hud är inte längre röd eller lila, söt på henne börjar gradvis släta ut.

Den skrämmande tunnheten försvinner, magen, armarna och benen börjar "överväxt" med trevlig rundhet. Alla dessa förändringar blir möjliga på grund av att subkutant fett nu är i full gång. Det förändrar inte bara barnets utseende utan hjälper även sina inre organ att hålla sig varm, utför termostatfunktioner.

Barnet är nu tjockt täckt med gråaktig ostliknande fett. Det behövs för att krummen ska kunna behålla den önskade temperaturen, liksom att skydda sin känsliga hud från den fostervilja där den har simat i fem månader (och det finns fortfarande så många att simma i det). Så att det ursprungliga smörjmedlet inte försvinner någonstans från huden, växer det fluffhår - lanugo, vilket håller det.

Och lanugo och fett kommer gradvis att försvinna. Vid födelsetiden kommer barnet att bli av med dem helt, även om barn ibland är födda med lanugo som inte helt försvinner, och sedan försvinner det tunna blonda håret på huden gradvis under de första veckorna efter födseln.

Inom ditt barns visdom uppträdde nu mer proportionalitet: huvudet, trots att den största delen av kroppen inte längre utgör hälften av hela kroppen. Närmare födseln kommer det att vara i proportionella termer till ungefär en femtedel, medan huvudet står för cirka en fjärdedel av hela kroppen.

Märkbart odlade lemmar. Händer och fötter blev proportionella. Fostrets mage har ökat väsentligt, och nu gör barnet ett trevligare intryck: det blir redan som en nyfödd.

Barnets ansikte, hans nacke, fingrar, naglar och jämn fingeravtryck är redan helt formade. Cilia och ögonbryn har blivit vuxna, det finns även antydningar av dimples på kinderna och hakan om de är avsedda att visas där på grund av de genetiska egenskaperna hos barnets utseende.

På en tredimensionell ultraljud vid denna tidpunkt kan man lätt se vem barnet ser ut, eftersom de karakteristiska egenskaperna hos hans utseende redan är bestämda.

Nervsystemet

Vid den här tiden är det nervsystemet som genomgår de mest omfattande förändringarna och metamorfoserna. Dess bildning fortsätter varje minut, även om barnet är vilande. Hundratusentals nervceller - neuroner - bildas varje sekund.Det är nu att enkla och komplexa neurala anslutningar etableras som säkerställer nervsystemets funktion som helhet och dess enskilda komponenter i synnerhet.

Tillväxten och utvecklingen av hjärnbarken fortsätter i hjärnan, och vikningarna och spåren bildas i en aldrig tidigare skådad takt. Krummen blir mer "smart", I vilket fall som helst, på det fysiska planet, bestäms detta enkelt av hur bra han lärde sig att behärska sina pennor och huvud. Centralnervsystemet tar gradvis kontroll över alla delar av kroppens krummer, alla organ och system.

"Felsökning" av reflexer fortsätter: krummen suger, svallar, griper vad som ligger i palmerna. Nya studier har visat att det nu är 100% bestämt och tydligt huruvida barnet kommer att vara högerhänt eller vänsterhänt. De som är avsedda att vara högerhänta (den överväldigande majoriteten av dem) föredrar nu att suga på tummen på sin högra hand, medan vänsterhandarna föredrar fingrarna på sin vänstra hand.

Verksamheten hos de centra som ansvarar för taluppfattning registreras i barnets hjärna. Sådan aktivitet i de tidiga och frontala loberna manifesteras i moments moments som lyssnar på hög musik, speciellt om hörlurarna placeras direkt på magen, "sänder" en ljudsignal inuti.

Man kan argumentera oändligt om huruvida frukterna i denna period ser drömmarna och huruvida de har en själ. Det finns många åsikter. Självklart en sak - utvecklingen av nervsystemet gör att smulorna inte får missa: han lärde sig att gissa, hicka, spotta, suga fingrarna, leka med navelsträngen, fånga sig vid benet och trycka det i munnen och det här är inte en komplett lista över alla kunskaper i puzozhitel.

Interna organ

I utvecklingen av inre organ händer inget nytt i vecka 21. Alla kroppar bildas, de växer och gradvis behärskar sina funktionella "uppgifter". Magen tar fostervätska, smälter de små partiklarna som de har.

Partiklar av epitel och lanugo kan inte smälta det, de skickas oförändrade till tarmarna, där de deponeras som de ursprungliga avföringen "meconium". Den mörkgröna färgen av meconium fäster till gallan, som redan produceras av gallblåsan, och en del av denna kommer in i tarmen.

Krummens hjärta och muskler följer redan delvis nervsystemet. I ögonblick av vaken ökar barnets hjärtfrekvens, den rör sig mer aktivt. Men minst 19-20 timmar om dagen är barnet i ett tillstånd som ligger nära sömnen, på det här laget slår hans hjärta mer upp och rörelserna är sällsynta och ofrivilliga. Hjärtfrekvensen vid denna period är normalt 146-168 slag per minut.

Barnet har redan passiv (maternell) immunitet, börjar bilda sin egen immunitet. Det finns leukocyter i fostrets blod, det finns många av dem, men de är fortfarande omogna.

Njurarna, leveren, blåsan fungerar normalt, funktionen av endokrina körtlar. Barnet svaler mer än 500 ml fostervätska per dag, pissar var 40: e minut eller en timme.

Sense organ

De flesta barn till 21 förlossningsveckor bildar en tydlig bild av tiden på dagen, en viss frekvens av mörker och ljus. Någon form av dagens regim börjar bli producerad. Det kommer inte nödvändigtvis att sammanfalla med moderen, men i slutet av graviditeten börjar barnet vanligtvis "anpassa" till moderen.

Barnet fortsätter att upptäcka världen av stora ljud. Tidigare fokuserade han på vibrationer som skapades av ljudvågor, nu har alla avdelningar i hörselorganen slutfört bildandet, barnet kunde uppleva ljudet som vi hör det som vuxna. Naturligtvis är det nödvändigt att göra ett ändringsförslag på tjockleken hos modermuskeln, till mängden fostervätska, som "döljer" några av ljuden från omvärlden. Resten av barnet hör.

Han älskar sin mammas röst och hennes hjärta, många krummer känner nu till sin fars röst.Från bullriga platser, stora konserter med högt ljud, nu är det bättre för en kvinna att hålla sig borta: för högljudda orörda ljud skrämmer barnet.

Ditt barn lär sig att blinka. Den motsvarande reflexen bildas nu, och snart börjar det öppna ögonen. Han skiljer särdrag hos smaker: Vatten kan vara sött, om mamma åt söt och brak, om hon åt ätliga gurkor. Barnen uppskattar redan det söta vattnet och fräscha oförskämda ansikten från sura och bittra smaker.

Sex bestämning

Vid 21 veckors graviditet är sexbestämning inte svår. Och det är inte alls nödvändigt att göra en ultraljudsskanning med den mest kvalificerade specialist på exakt modern utrustning. Även en gammal scanner i en lokal antatarklinik kommer nästan otvetydigt att hjälpa läkaren att avgöra om man ska vänta på en pojke eller en tjej.

De yttre könsorganen är fullt utformade, barnets kön kan inte ifrågasättas, men bara om han "vill" visa sin "charm". Vissa barn behöver envis inte någon att titta på dem, och därför vända sig tillbaka till skannern, göm penisen mellan benen, och då kan föräldrarna felaktigt "förutsäga" en flickas födelse. Flickorna är också "med fantasi", de klämmer navelsträngen så hårt att dess ringar liknar penisen, och då kommer föräldrarna felaktigt att informeras om sin lilla sons födelse snart.

I själva verket är sannolikheten för fel vid bestämning av kön i vecka 21 mindre sannolikt än i någon annan period.

Tidigare ökade sannolikheten för ett fel på grund av små könsorgan, senare kommer barnet att "begränsa", det blir trångt och en genomgång av könsorganen kan bli otillgänglig. Nu närmar sig precisionen av sexbestämning genom ultraljud 90-95%.

I pojkar började testiklarna under denna period migrera till det lilla bäckenet för att sedan börja flytta till pungen därifrån. Vid flickor finns könkörtlarna redan på plats i bäckenområdet.

Din baby på ultraljud

Ultraljud på denna förlossningsvecka kan vara den andra planerade. Fristen för passage av den andra i rad prenatal screening slutar. Om en kvinna i andra trimestern ännu inte har varit i ultraljudsdiagnosrummet, är det nu rätt tid för detta.

Förutom barnets rörlighet kommer moderen att kunna se sitt hjärta på bildskärmen, vilket knackar mycket intensivt. Diagnosen kommer att göra grundläggande mätningar av barnets kroppsdelar. Fosterets så kallade fetometri är ett komplex av viktiga dimensioner som låter dig lägga till en uppfattning om barnets proportionalitet och graden av hans tillväxt. Under den aktuella perioden är sådana parametrar karakteristiska.

Fetusstorleksdiagram för vecka 21

BPR, mm

LZR, mm

OG, mm

Kylvätska, mm

DBK, mm

DKG, mm

Underarmlängd, mm

Axelängd mm

48-51;

(45 - 56 mm)

62-66;

(57 - 72 mm)

170-183

144-157

33-36;

(från 29 till 40 mm)

30-33; (från 26 till 37 mm)

26-28;

(från 22 till 32 mm)

30-33;

(från 26 till 37 mm)

Pelvic, transversal presentation av fostret borde ännu inte inspirera rädsla för den förväntade mamman, eftersom barnet spinner och spinner aktivt, sin position i förhållande till livmodern före leverans kommer att förändras om och om igen.

Eventuella komplikationer och faror

Om något oväntat händer nu och barnet är födt, kommer han troligen inte att kunna överleva. Dess vikt uppnådde inte 500 gram, och dräktighetsperioden hade ännu inte korsat märket vid 22 veckor, varefter fostret anses vara ett barn. Nu kommer barnets födelse inte att betraktas som för tidig födsel, det kommer att bli ett missfall. Därför måste du göra allt för att förhindra ett sådant resultat.

Denna vecka kan en kvinna uppleva de första tecknen på sen toxos, kallad preeklampsi, som kännetecknas av ödem, högt blodtryck och protein i urinen.

Om ansiktet "simmar" på morgonen är det omöjligt att lägga på dina favoritringar på fingrarna, och utslitna små gamla skor börjar skörda. Det här är de första tecknen på ödem. Detta är en måste-informera läkare.

Immuniteten hos den gravida kvinnan reduceras. Denna mekanism är nödvändig för att kroppen ska "förnuft" immunförsvaret, för att inte låta det bli av med barnet i de tidiga stadierna. Nu har nedgången i skyddsfunktioner nått sitt maximala, så kvinnan är nästan försvarslös mot virus, bakterier, svampar och andra patogener. Även förkylningen kan ge henne många obehagliga symptom.

Du bör inte vara rädd för panik under denna period. Placentan skyddar redan barnet på ett tillförlitligt sätt, konsekvenserna för det blir minimalMen det är bättre att undvika sjukdomar på alla sätt, eftersom en extra börda på den gravida kvinnans kropp inte är välkommen.

Hypertonus, som också kan diagnostiseras, är den patologiska spänningen i livmoderns släta muskler. Detta fenomen kan inträffa hos kvinnor som är väldigt nervösa, har negativa sociala och psykiska miljöer.

Både högt blodtryck och ökad fysisk aktivitet kan orsaka hypertoner. Därför är det viktigt att följa alla rekommendationer, att klara prov i tid och under inga omständigheter vägra inte behandling som föreskrivs av en läkare, om det är nödvändigt.

Analyser och undersökningar

Vid vecka 21 slutfördes den andra prenatalundersökningen, närmare bestämt är en av dess komponenter en ultraljudsundersökning, eftersom ett blodprov i dessa förlossningsstudiekvinnor vanligtvis passerar tidigare - från 16 till 19 veckors graviditet.

Om resultaten av screeningen är bra, så kommer inga ytterligare test till den förväntande mamman. Om screening-slutsatsen inte inspirerar optimismen till läkare, kommer kvinnan att få amniocentes eller kardocentes - förfaranden där navelsträngsblod eller fostervätska extraheras från livmodern med en tunn nål.

De som inte vill riskera barnets hälsa och invasiv diagnostik, som inkluderar cordocentes och amniocentes, är ganska farliga och traumatiska, kan rekommenderas icke-invasivt prenatalt DNA-test för moderblod, men kostnaden är tillräckligt hög.

Vid vecka 21 måste kvinnor som går till läkarmottagningen komma ihåg att klara ett allmänt urintest, och nu kommer särskild kontroll att upprättas för tillståndet för njurarna och urinvägarna hos kvinnan.

Rekommendationer till framtida mamma

Listan över allmänna rekommendationer för gravida kvinnor, som inkluderar promenader i frisk luft, en hälsosam livsstil, vitaminer och balanserad arbetssätt och vila, Vid vecka 21 läggs följande tips till.

  • Gymnastik. Om en kvinna ännu inte har börjat göra speciell gymnastik för framtida mammor, är det nu dags att behärska dessa enkla och väldigt användbara övningar som förhindrar övervikt. Vikt kommer nu att växa snabbare och utan fysisk aktivitet kan en ökning bli patologisk.

  • Sex. Du kan ha sex, om läkaren inte har någon annan åsikt i denna fråga. Vid vecka 21 upplever kvinnor en ökning av sexuell energi, intima relationer kan ge mycket nöje till partners. Men man bör ägna mer uppmärksamhet åt valet av hållningar, undvika mekanisk kompression av buken och för djup penetration.

  • Ström. På grund av att barnet började öka intensivt, skulle kvinnan nu öka kaloriinnehållet i den dagliga kosten med cirka 500 kcal. Dagens behov av den framtida mamman under denna period är nu 2800-3000 Kcal. Att få kalorier bör inte vara från godis och choklad, och särskilt inte från snabbmat. Du kan lägga till spannmål, öka fettinnehållet i mejeriprodukter, tillsätt en annan måltid med grönsaker och frukt.
  • Kläder och skor. Hemma kommer det att vara användbart för en kvinna att vara barfota, och det är bättre att gå ut i skor med plana skor. Kläder bör inte vara tätt, hindra andning, främja svettning. För att göra detta, välj en modell av naturliga tyger.

  • Handla för barn. Nu kan en kvinna fortfarande ha råd att shoppa, lite senare blir det svårt att handla. Om du vill köpa vackra kostymer, västar och hattar till smulorna, är det bäst att göra det just nu när magen inte är för mycket begränsande rörelser och vikten gör att du kan gå länge och inte bli trött.
  • Toalett och intim hygien. Inte sitta i toaletten länge. Defekation vid detta graviditetsstadium bör ta högst fem minuter. Annars ökar sannolikheten för att utveckla en sådan obehaglig och mycket smärtsam sjukdom som hemorrojder dramatiskt. Se upp för mat, låt inte förstoppning.

Efter avfekning, använd inte toalettpapper, utan vatten - skölj och byt ut det dagliga hygienkuddet.

recensioner

Enligt recensioner av framtida mammor, vid 21 veckor är halsbränna och frekvent urinering bland de vanligaste klagomålen. Den växande livmodern pressar ner på magen, vilket gör att magsaften kastas tillbaka i matstrupen. Frekventa besök på toaletten är förknippade med livmoderns tryck på blåsan och njurarna. Dessa obehagliga symptom borde enkelt återupplivas, så blir kvinnan gradvis bättre. Kompensationsmekanismerna i människokroppen är tillräckligt stora och kvinnans kropp tenderar att gradvis anpassa sig till livmoderns tillväxt.

Många framtida mammor noterar att vid vecka 21 har deras aptit ökat märkbart. Några av de gravida kvinnorna nu, när krafterna tillåter, försöker fånga haven. Läkare varna: var försiktig med sola.

Om vad som händer med fostret och framtida mamma i den 21: e veckan av graviditeten, se nästa video.

20 veckor 22 veckor
Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa