21 veckor 23 veckor

22 veckors graviditet: vad händer med fostret och den förväntade mamman?

Innehållet

Vid 22 veckors graviditet är en kvinna full av energi, men den växande magen börjar redan märkbart begränsa hennes fysiska förmåga. Hon kan fortfarande se sina ben själv, snöra upp sina skor, men har inte längre den rörligheten som tidigare: promenader orsakar andfåddhet, behovet av att sitta länge eller stå på arbetsplatsen orsakar trötthet och obehag. Många börjar drömma om att gå på mammaledighet.

Hur många månader är det

22 veckor av graviditet motsvarar 20 veckor från uppfattningen. Den sjätte obstetriska månaden pågår, exakt fem kalendermånader har gått.

Under omvårdnaden av spädbarn räknar kvinnor och läkare tiden i veckor genom obstetrisk. Den första veckan motsvarar perioden från början av den sista menstruationsperioden till slutet, befruktningen faller under den tredje veckan. Således är obstetriska veckor före den sanna tiden med cirka två veckor.

I början av vecka 22 är en hel vecka 21 och några dagar. Pratar om vad som händer med barnet och hans mamma vid vecka 22, menar vi sex dagar mellan 21 och 22 veckor. 18 veckor har redan gått sedan förseningen av menstruationen, en kvinna har länge varit van vid idén om att hon snart kommer att bli en mamma. Den nuvarande termen är lite mer än hälften av graviditeten.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Fosterutveckling

Denna vecka passerar barnet nästa viktiga "gräns". Nu, om något oväntat händer, kommer krummens utseende inte att betraktas som ett missfall, det kommer att bli en för tidig födelse.

Krummens vikt i vecka 22 når 500 gram, och detta faktum ger läkare möjlighet att rädda sitt liv om födseln sker denna vecka. Naturligtvis är det mycket svårt att förutsäga, men neonatologer med en modern nivå av medicin kan göra mycket för att säkerställa att ett litet barn får en chans att överleva.

Tillväxten av barnet denna vecka når 30 centimeter.. Från krona till sakrum (KTR) - 22-23 centimeter. Nu kommer tillväxten inte att öka så fort som tidigare, eftersom barnet har en viktig uppgift - att gå ner i vikt, det är vad han kommer att göra med speciell noggrannhet nästan till födseln.

Barnvikt växer dagligen. Om i början av vecka 22, de genomsnittliga 420 gram, då vid vecka 21 är det nästan 500 gram.

Hur ser fostret ut?

Krummen är mer och mer som en nyfödd. Han är inte längre så mager och skrumpad. Den subkutana fettvävnaden bildas i full gång. Vid vecka 22 börjar det distribueras genom hela kroppen. Mest av allt är det på barnens sulor och palmer, minst av allt - på pannan och på näsan.

Pojkar på pungen har inget subkutant fett, barn av båda könen har ingen fettvävnad på ögonlocken. Den mest intensiva ökningen av antalet fettceller kommer att observeras under de senaste två månaderna av graviditeten.

Bortsett från det faktum att utseendet av fett har en positiv effekt på fostrets utseende (det upphör att vara tunt, smälter och rynkor på huden gradvis släpar ut, huden upphör att vara röd), är detta subkutana skikt också viktigt för termoregulering och mer exakt för att hålla sig varm. Nu frysning hotar inte barnet, men efter hudens födelse är det det subkutana fettet som hjälper krummerna att anpassa sig till den nya livsmiljön.

Ett annat distinkt drag hos barnets utseende vid vecka 22 är det ursprungliga smörjmedlet. Det täcker med ett tjockt lager hela kroppen, inklusive hans ansikte. Smörjning är nödvändig för att mild och för nuvarande tunn hud var mer skyddad.Smörjmedlet håller på ett säkert sätt ett lager av lanugo - original vellus hår, vilket är en manifestation av hårfolliklarna. Barnet har helt slutat bildandet av ansiktet, fingrarna, naglarna och sina egna unika fingeravtryck.

Kroppens proportioner kommer gradvis till överensstämmelse: huvudet har nu rätt form, det är inte så stort i förhållande till andra delar av kroppen som det brukade vara. Ben och handtag växer och underbenen växer snabbare, tidigare slog de märkbart bakom de övre.

Interna organ

Vid nuvarande tid läggs inte nya kroppar. Allt är redan bildat och fungerar till och med. Vid vecka 22 är bildandet av ryggraden färdigt, dess skivor är redan "användbara". Hjärtat klarar sig väl med sitt ansvar - det levererar blod till alla delar av kroppen och pumpar upp till 25 liter blod per dag.

Hjärtat växer i storlek, hjärtslaget är lätt att lyssna utan ultraljud, bara med ett stetoskop. Den genomsnittliga hjärtfrekvensen i veckan är mellan 150 och 175 slag per minut.

Lungans mogning fortsätter. Tarmarna gör en reduktion, njurarna klarar framgångsrikt uppgiften att producera urin. Den "felsökning" av körtlarna fortsätter: i den aktuella termen utvecklas svett- och talgkörtlar aktivt.

Levern producerar speciella enzymer som är nödvändiga för nedbrytning av indirekt bilirubin, vilket bildas under nedbrytningen av hemoglobin. Denna ganska giftiga substans omvandlas via levern till neutral, rak bilirubin, vilket elimineras från barnets kropp genom placentan.

Nervsystemet

Hjärnan börjar sakta ner i tillväxten, nu är mer komplicerade "smycken" -processer placerade i det - fälten och gyrusna i hjärnhalvformen. Den här veckan väger hjärnan ca 100 gram, det här är en femtedel av barnets totala vikt.

Att svälja, gripa och suga reflexer utvecklas tillräckligt, deras barn praktiserar dagligen. Det finns också principerna för självförsvarets instinkt: krummen är rädd, drar tillbaka handtaget om det kommer i kontakt med något obegripligt. Barnet kan redan skilja sina egna känslor.

Centralnervsystemet gör det bättre med kontrollen av motorfunktioner, barnet kontrollerar redan själva rörelsen av armar, ben och huvud. Nya neurala anslutningar bildas kontinuerligt, och denna process fortsätter inte bara under hela prenatalperioden utan också efter födseln. Även hos vuxna finns unga neuroner, och forskare tenderar att tro att det är tack vare dem att hjärnan delvis kan återställa skadade funktioner.

Vid 22 veckors graviditet känns barnet stormodern: alla hennes stress och erfarenheter kan inte gå obemärkt för honom. Som svar på mammas känslor förändrar barnet fysisk aktivitet, saktar eller accelererar hjärtat. Han kan känna smärta, krummen skiljer nyanser av smaken av fostervätska.

Vad känner barnet?

Livet i livmodern är inte så tråkigt och monotont som det kan tyckas. Varje dag för barnet är en riktig upptäckt, varje minut lär han sig något nytt och intressant för sig själv. Nu hör han helt ljuden. Hörselorganens alla strukturer bildas och fungerar, barnet skiljer perfekt sin mödrars röst från dussintals andra röster.

Strangers okända högljudda röster kan skrämma honom, så nu när en gravid kvinna är bättre att hålla sig borta från massekonserter, placeras med högt ljudbakgrund.

Vid vecka 22 börjar de flesta frukterna försöka öppna ögonen. Den blinkande reflexen bildas nästan, ögonlocken har länge delats upp i övre och nedre delen. Det är för tidigt att prata om full vision, även om alla strukturer av visuella analysatorer bildas.

Barnet kan bara skilja ljusfläckar: Om du skickar en ficklampa till din mammas mage, börjar barnet flytta mer aktivt.Nu får barnet mycket information från taktila känslor, han känner sig aktivt, navelsträngen, livmoderns väggar, kommer behovet av taktil kontakt med moderen att fortsätta under de första månaderna efter födseln.

Världen för barnet vid 22 veckor är inte begränsat till vad han hör i livmodern och vad han kan hitta. De första känslomässiga faktorerna förekommer. Så, min mammas sång och ljushållning i buken ger honom en känsla av trygghet och fred, och den plötsligt utlösna väckarklockan gör krummerna oroliga och oroliga.

Barnkön

Storleken på de externa reproduktionsorganen gör det möjligt att bestämma barnets kön på ultraljudet med hög noggrannhet. Om kön fortfarande är okänd är det nu den mest fördelaktiga tiden att ta reda på vem paret väntar på - en pojke eller en tjej.

Under den första tredjedel av graviditeten var könsskillnaderna mellan embryon och sedan fostren av olika kön minimal. Nu har pojkar en fullformad skrot och penis, och hos tjejer är det inte svårt att överväga labia.

Sexkörtlarna hos spädbarn utvecklas på olika sätt. I flickor har äggstockarna länge varit belägna i bäckenområdet, och pojkernas testiklar rör sig fortfarande mot pungen. Oftast slutar denna process närmare barnfödseln, ibland - efter en barns födelse.

Könshormoner av egen produktion, medan det bara finns pojkar. Testosteronkoncentrationen bestäms i deras blod. Hos flickor skapas hormoner fortfarande av moderkönshormoner.

Det är inte nödvändigt att skjuta upp bestämningen av barnets kön: Efter några veckor kommer barnet att bli trångt i livmodern, han kommer att ta en ställning där armarna och benen blir täta, medan det kan vara svårt att titta på det intima området. Noggrannheten att bestämma kön under tredje trimestern minskas betydligt.

Baby immunitet

Bildandet av fosterimmunitet går till en ny nivå. Antalet lymfocyter i perifert blod vid vecka 22 når maximal markering - cirka 10 tusen bestäms i en kubik millimeter! Emellertid är dessa celler fortfarande svaga, de är inte kapabla till fullständig bildning av gammaglobuliner.

Nu får barnet genom moderkakan från moderen inte bara vitaminer, mineraler, näringsämnen och syre som är nödvändiga för sitt liv, utan även immunantikroppar. De bildar samma medfödda immunitet, vilket kommer att skydda den nyfödda under första gången efter födseln.

Men barnets egen immunitet i nuvarande term är inte lika hjälplös som det kan tyckas. Barnet kan redan stå emot några hot från utsidan. Detta borde dock inte vara ett skäl för moderns försumliga inställning till möjliga faror: de små och små virusen och bakterierna har nu ingenting.

Din baby på ultraljud

Vid 20 embryonala veckor (22 obstetrisk) ordineras ultraljud till de kvinnor som av någon anledning inte gjorde det en vecka eller två veckor sedan. Detta är en obligatorisk ultraljudsskärm, vilket är nödvändigt för att bedöma den totala utvecklingen av smulorna, samt identifiera eventuella anomalier i dess utveckling.

Nu med ultraljudsskanning kan du se vad som var omöjligt att se under första trimestern: Patologi av barnets inre organ, missbildningar av hjärnan och ryggmärgen. Detta är vad läkaren betonar.

Moms, förutom att svara på den grundläggande frågan om barnets hälsa, vill jag veta om storleken på hennes bebis är i överensstämmelse med normerna. Vid vecka 22 är medelvärdena för fetometri enligt följande.

BPR, mm

LZR, mm

DBK (lår), mm

DKG (kalv), mm

WPC (axel), mm

DKP (underarm), mm

Mageomkrets, mm

51-54

66-70

36-39

33-35

33-35

28-30

157-169

Mängden fostervätska bestäms av fostervätskindexet, som denna vecka ligger inom intervallet 88 till 97 mm. Tjockleken på "barnens plats" vid denna period är 22-23 mm.

Läkaren bestämmer barnets ställning i livmodern.

Det finns ingen anledning att oroa sig för bäckenpresentationen, fosterets tvärgående läge.Barnet förändrar aktivt kroppens position, dess dimensioner tillåter det så långt.

Känslor från den framtida mamman

Framtidens mamma fortsätter att njuta av livet, för medan den "intressanta situationen" inte skapar betydande olägenheter för henne. Men många noterar att reserverna av krafter redan är i slutet: kvinnan börjar tröttna, oftare vill hon ligga och slappna av, men tidsgränsen tillåter henne inte att gå på mammaledighet och slappna av helt. Vilka förändringar i hälsan kan ge 22 veckors graviditet, vi kommer att berätta mer i detalj.

Fosterrörelser

Vid 22 veckor känner nästan alla gravida kvinnor sina barns rörelser. Om nu den förväntade mammen inte känner rörelserna hos smulorna, behöver hon definitivt informera din behandlande läkare.Eftersom orsakerna till deras frånvaro kan vara ganska mycket.

Svaga och oregelbundna rörelser kan kännas av kvinnor som är gravida med sitt första barn. Hos kvinnor med andra eller tredje graviditet är rörelserna inte bara olika, men redan ganska vanliga. Känslor blir mer uttalade.

Många gravida kvinnor har redan lyckats skapa en fantastisk kontakt med sina smulor. Barnet börjar reagera på att strida buken med sin mammas hand, i vissa fall kan den framtida fadern redan känna bebisens rörelser och lägga handen på konans mage.

Varje dag är det ännu inte nödvändigt att räkna bebisens rörelser till kvinnan, doktorn kommer att råda framtida mamma att göra det senare i slutet av andra och början av tredje trimestern.

Du bör dock redan bli van vid att mentalt notera förändringar i barnets beteende: om krummen tar lång tid att "subside" eller ovanligt aktivt rör sig i flera timmar, måste kvinnan informeras om detta av hennes obstetrician-gynecologist för att utesluta sannolikheten för hypoxi, sladdförstängning och andra faktorer som inte kan vara ring barnvänlig.

Många kvinnor på denna tid hävdar att deras barn flyttar mer på natten. Däremot argumenterar läkare det Fosteraktivitet under dagen är nästan densamma, och nattligt "dansar" är en subjektiv känsla av kvinnan självTrots allt, under dagen går hon mycket själv och känner inte alltid rörelserna i smulorna, och på natten mamma slappar av, känsligheten ökar.

Barn flyttar även i en dröm. Han sover 20-22 timmar om dagen. Förflyttning i viloläge är ofrivilligt. Med korta intervaller av vakenhet spelar barnet med navelsträngen, suger kammar, simmar och utför kupor, griper med sina händer sina egna ben.

Mamma känner bara en liten del av hennes barns rörelser. Om barnet inte röra vid livmoderns väggar, känner kvinnan ingenting, bara sådana rör känns av henne som rörelser.

Du bör inte jämföra dina barns rörelser med andras aktivitet. Alla barn är redan olika, inklusive i temperament. Aktiva och mobila barn kan flytta oftare, lugn och lat - mindre. De kommer att ha samma karaktär efter sin födelse.

val

Från 22 veckor måste en kvinna kontrollera arten av urladdning från könsorganen. För detta behöver du dagligen använda sanitetsdynor. Detta kommer att hjälpa till att lösa två omedelbara problem på en gång: avlägsna den obehagliga känslan av konstant fukt i perineum och märka eventuella förändringar i urladdning i tid, om några.

Den farligaste vid denna tid är vattnig, riklig utsläpp.. Vattenbrott i vecka 22 är vanligtvis ett steg i naturen, det vill säga hela fostervätskan lämnar blåsan på en gång. Detta är början på förtidigt arbete. Spotting bör också varnas, eftersom de kan vara symtom på placentaavbrott, mjukning och försvagning av livmoderhalsen, erosionen.

Markera grön, brun eller grå med en obehaglig lukt och klåda kan indikera närvaro av en infektionssjukdom. Vit tjock urladdning av kockostkonsistens - tröst.

Vitt eller lätt, något gulaktig urladdning med svag sourish lukt eller brist på det alls kan betraktas som normal urladdning vid vecka 22. Deras antal ökar något, och detta anses också vara en variant av normen.

Eventuell atypisk, icke-normal urladdning bör utvärderas av en läkare som kommer att förskriva test och nödvändig behandling.

Smärta och vanliga klagomål

Vid den 22: e veckan av graviditeten börjar fysiologiska smärtor gradvis att komma till kvinnor. Detta är smärtan i samband med förändringar i kvinnokroppen. De behöver inte behandlas, eftersom de är helt normala.

Livmodern växer mycket intensivt Detta kan inte påverka graviditeten. Sträckning och förtjockning av ligamentapparaten, som håller det kvinnliga reproduktionsorganet, manifesterar sig i form av nagging, värkande smärta. Ofta klagar kommande mödrar att de skadar länden och tillbaka.

Lännen drar inte ständigt, fysiologiska smärtor är allmänt benägna att episodiska utseende. Ibland bryts känslor i höger eller vänster sida, stickningar i livmodern. Det är inte heller anledning till oro, såväl som "skytte" i underlivet, vilket är ett tecken på livmoderns tryck på nervändarna.

Ibland börjar könbenet på det här laget att skada. Sådana smärtor är förknippade med mjukning av benen och ligamenten i bäckenet, en liten divergens av benen. Denna mekanism tillhandahålls av naturen som förberedande: kroppen förbereder sig för förlossning i förväg.

Det är viktigt för en kvinna att veta att för mycket smärta som förhindrar att hon sitter, står, klättrar trappor, som förvärras på natten, kan vara symtom på uppkomsten av en symfys. I detta fall är ett medicinskt samråd obligatoriskt och nödvändigt.

Mot kvällen kan en kvinna börja uppleva extrem trötthet i benen. Knäleden och fötterna är särskilt värre och ömma. Sådana smärtor är kopplade till det faktum att belastningen på nedre extremiteterna har ökat, eftersom inte bara livmodern ökar utan även gravidens vikt. Andra vanliga klagomål under denna period är huvudvärk samt rinit.

Rhinit är oftast resultatet av en liten svullnad i slemhinnorna, ganska naturlig för graviditetens nuvarande varaktighet. Dyspné refererar nu också till problem som har ett ganska fysiologiskt ursprung. Livmodern sätter tryck på membranet, vilket orsakar en känsla av brist på luft. Redan en stor livmoder och klämmer i matsmältningsorganen, i samband med vilken en kvinna kan plåga halsbränna, diarré eller förstoppning.

Frekvent urinering är ett smutsigt symptom. Om det inte åtföljs av en rebuy och urinen inte ändrar färg och lukt, bör frekventa besök på toaletten betraktas som ett fysiologiskt fenomen: livmodern sätter tryck på njurarna och urinblåsan. Om det förekommer obehagliga symtom, bör du konsultera en läkare - inflammatoriska processer i det urogenitala systemet är möjliga.

Huvudet gör ont på den 22: e veckan sällan. Vanligtvis är huvudvärk vid denna tid ett tecken på blodtrycksfall. En kvinna ska övervaka sin nivå och vara säker på att konsultera en läkare om huvudvärkattacker inträffar ofta.

Humör och känslomässig bakgrund

De emotionella "svängningar" som observerades i den förväntade mamman under första trimestern är tidigare. Vid vecka 22 finns det färre skäl till alarm. Denna period är nästan inte farlig när det gäller uppsägning av graviditeten, hotet av fosterskador är också försumbar.

Screeningstudierna av första och andra trimestern, som kvinnor upplevde ganska märkbart, lämnades efter. Nu är det en relativt tyst tid, som den framtida mamman enkelt kan ägna sig åt och hennes framtida bebis.

Psykologer som accepterar framtida mödrar i förlossningskliniker, hävdar att vid denna behandlingstid huvudsakligen hänför sig till personliga och familjeförhållanden.Den framtida mammans naturliga önskan att känna sig tryggt möter inte alltid förståelsen bland släktingar.

Vid 22 veckors graviditet kan vissa kvinnor visa missnöje med sig själva, med deras utseende kan det vara rädsla att hon inte längre gillar sin man och väcker intresse för honom. Många präglas av ökad irritabilitet under denna period.

Rak prata hjälper till att undvika missförstånd och konflikter i familjen. Berätta för din make, hur viktigt det är att du känner ditt stöd och beröm nu, det kommer inte att skada hushållet för att vänligen förklara att några av de ekonomiska ansvarsområden som tidigare tilldelats en kvinna inte längre skulle vara ett problem mellan dem.

En kvinna som är 22 veckor gravid, behöver positiva känslor, och därför är det nödvändigt att begränsa kommunikationen med obehagliga människor, att vägra titta på filmer som innehåller blodiga och grymma scener.

Om du själv inte kan uppnå fred och harmoni, kan du kontakta en psykolog. Vid något kvinnligt samråd finns en sådan specialist.

Förändringar i kroppen

Alla nyanser av välbefinnande hos en gravid kvinna "dikteras" av de förändringar som sker på den fysiska nivån i hennes kropp. Mycket beror givetvis på den individuella tröskeln för känslighet, på kroppsbyggnaden, men i allmänhet är känslorna vid vecka 22 ganska lika i olika kvinnor. Mycket blir förståeligt och begripligt när en kvinna börjar föreställa sig hela omfattningen av metamorfosen som förekommer inom henne.

Utveckling av livmodern

Livmodern har länge varit belägen i bukhålan, den kom ut ur bäckenet, eftersom den helt enkelt upphörde att passa in i den. En kvinna känner uppenbarligen livmodern, speciellt om hon kommer till tonen. Nu är höjden på livmoderns botten 20-24 centimeter.

Halsens längd är i genomsnitt 40 mm. En kortare hals är ett tecken på livmoderhalsinsufficiens, vilket väsentligt ökar risken för för tidigt arbete.

Placeringen av livmodern gör att du kan sätta upp sin övre del ett par centimeter ovanför navelinjen. Höjden på dokternas stående botten mäter nu vid varje upptagning. Det anses normalt att uppfylla VSDMs numeriska värde för den obstetriska perioden: Vid 22 veckor borde den genomsnittliga bottenhöjden vara lika med 22 centimeter.

En kvinna vid denna tid måste vara mycket försiktig och uppmärksam. Att bestämma livmoderns ton är ganska enkelt, eftersom det stannar blir det svårare. Ett sådant tillstånd, om det upprepas regelbundet, kräver medicinsk rådgivning och undersökning.

Viktökning

Rekommendationer för att övervaka den uppnådda vikten är nu mer relevanta än någonsin. Det finns en aktiv viktökning baby, mamma har en stor önskan att äta allt som finns i kylskåpet, och sedan samma mängd.

Viktökning är mycket intensiv och i detta är det viktigt att förhindra patologi. Overvikt påverkar väsentligt processen med att bära en bebis och födelseprocessen och bidrar inte till en snabb och enkel återhämtning i postpartumperioden. Dessutom, Dynamiken i viktökning kan indikera komplikationer av graviditet, såsom preeklampsi.

Tunna kvinnor vid den 22: e veckan kan få mer än 7 kg utöver den ursprungliga dödvikten. Kvinnor med en normal vikt eller en liten mängd överskjutande kilo - högst 5,5 kilo och förväntade mammor som var överviktiga på vilken nivå som helst före graviditeten - högst 3,5 kilo.

Den bör vägas varje vecka, medan det är bäst att väga in med samma lätta kläder eller utan det.. Uppgifterna registreras bäst i en dagbok, vilket är värt att ta med dig för att se en läkare.

Om ökningen väsentligt överstiger ovanstående normer, måste kvinnan samråda med läkaren, utföra näringskorrigering, ändra livsstilen till en mer mobil och aktiv.I händelse av att en patologisk ökning orsakas av ödem, föreskrivs behandling, vilket inte är värt att vägra, även om det inkluderar sjukhusvistelse.

bröst

Kvinnokörtlarna fortsätter att växa, även om tillväxten har minskat betydligt jämfört med första trimestern. Därför är den framtida mamman vid vecka 22 praktiskt taget inte störd av obehag i bröstområdet. Men ryggen kan börja skada. Detta är en följd av en förändring i tyngdpunkten, som nu påverkas inte bara av den stora magen utan också av de väsentligen odlade brösten.

Lossa en otrevlig värk i ryggen kommer att hjälpa rätt utvalt behå med brett rems, vilket noggrant kommer att stödja bröstkörtlarna.

Colostrum kan släppas från bröstet vid denna tidpunkt. Medan den har en tjock konsistens och gulaktig färg, men närmare födelsen blir det mer transparent, och efter dem blir det bröstmjölk.

För bröst behöver nu specialvård, som syftar till att bibehålla sin renhet och form. Moderna kosmetika hjälper till att förhindra streckmärken; Det viktigaste är att de inte visar en lokal allergisk reaktionEftersom huden hos en gravid kvinna under andra trimestern blir särskilt känslig och sårbar.

Utbildningstopp

Från den här veckan på en kvinna kan episodiska träningsutmaningar börja. Vanligtvis förekommer de tidigare hos kvinnor som kommer att bli mödrar för första gången, och de som har fött träningskämpar före kommer vanligen att "börja" strax före födseln.

Falska sammandragningar är inte farliga. Trots det faktum att deras syfte för vetenskap inte är känt för viss är det allmänt accepterat att Braxton-Hicks sammandragning ingår i en stor och avancerad förberedelse av kroppen för den kommande födelsen. De kan inte betraktas som fostrar av förlossning, eftersom de aldrig leder till utjämning och avslöjande av livmoderhalsen.

Falska sammandragningar känns av en kvinna som en sammandragning av livmodern jämna muskler, livmoderns spänning, lilla värk i nedre delen av ryggen. Om samma förnimmelser förekommer hos kvinnor under menstruation. Om en kvinna tar en varm dusch, ligger ner, vilar, då träningstriderna återvänder. De observeras oregelbundet i vecka 22 och orsakar inte stor smärta.

Ta bort sådana sammandragningar, inklusive droger, det finns inget behov. Om falska sammandrabbningar ofta stör dig, bör du tala om detta med din läkare, som kanske orsaken ligger i hypertonen, och detta tillstånd har ingenting att göra med falska sammandragningar.

Andra ändringar

Bland andra förändringar som förekommer i den förväntade moderens kropp är ett stort antal olika faktorer. Således leder en ökning av den mängd blod som nu cirkulerar i kroppen ofta till en minskning av trycket. Hypotension kan kännas av svaghet, illamående och yrsel. Om huvudet snurrar ofta behöver kvinnan rådgöra med en läkare, eftersom spontan förlust av medvetandet är en fara när det gäller skada på både kvinnan och hennes bebis.

Spänningen i huden i buken, låret och bröstet kan uppenbaras av streckmärken - fula områden av bindväv som bildar vid bristpunkten av elastin och kollagenfibrer. De mest benägna att sträcka kvinnor som bär tvillingar, för snabbt att gå ner i vikt.

Gången hos en kvinna vid vecka 22 förändras på grund av uppkomsten av divergens och mjukning av bäckenbenen. Nu flyttar den framtida mamman i waddle, såklart en sådan promenad kallas ofta "anka" av folket.

Aptit vid vecka 22 kan märkbart öka, som kan svettas: så svettkörtlar börjar arbeta under förhållanden med ökad stress på hela kroppen. Ofta uppmärksammar kvinnor hjärtat hjärtklappning - så hjärtat klarar av att pumpa ökad blodvolym.

Om det finns åldersfläckar, var inte panik. De kommer att passera någon gång efter leveransen.

Oroa dig inte heller om blödande tandkött, som kan ge dig veta om den här veckan. Detta villkor kräver användning av speciella tandkräm och sköljmedel som kan rekommenderas av en tandläkare. Förresten Om det finns problem med tänder, är det nu en ganska bra tid att ta bort dem.

Risker och risker under den aktuella veckan

Den största risken för 22 veckor är svullnad. Preeklampsi ökar sannolikheten för för tidig födsel, fosterhypoxi i livmodern, och är också en av de vanligaste orsakerna till fosterdöd och den mycket framtida mamman.

Om en kvinna utvecklar ödem förutom onormalt snabb viktökning, kommer läkaren definitivt att ordinera blod- och urintester. Protein i urinen bekräftar den obehagliga diagnosen. För sådana gravida kvinnor behöver särskild kontroll, ofta på sjukhus med preeklampsi, för att observera framtida mamma på sjukhuset.

Under första trimestern undertrycks en kvinnas immunitet specifikt av hormonprogesteron. Detta är nödvändigt så att hennes mammas immunsystem inte avvisar fostret, vilket bara är hälften relaterat till hennes kropp. Till följd av detta minskar immuniteten i mitten av andra trimestern så mycket att det virus som en kvinna skulle ha klara sig utan problem kan orsaka sjukdom.

Den här veckan bör du försöka att inte vara i trånga platser, särskilt i slutna områden, utan brådskande behov borde du inte besöka kliniker och sitta i kö bredvid nysnande och hostande patienter.

Konsekvenserna av en förkylning för fostret utgör inte längre en så stor fara som på scenen för bildandet av sina organ och system, men även nu kan influensan och ARVI göra mycket skada. Så hög feber kan orsaka problem med blodtillförseln i moder-placenta-fostersystemet, och ont i halsen och faryngit, där halsen gör ont, är farligt eftersom en infektionskälla förekommer i moderns kropp.

En virusinfektion eller kyla under den 22: e veckan behandlas framgångsrikt, men utan kunskap från läkaren bör du inte göra det här, trots allt är inte alla droger tillåtna vid den aktuella tiden. Listan över droger som nu kan tas har ökat betydligt. Nu innehåller det vissa antibiotika, till exempel Flemoxin, antipyretiska läkemedel som inte innehåller acetylsalicylsyra, såväl som lugnande, antispasmodiska läkemedel.

Om det finns ett misslyckande i livmoderhalsen kan kvinnan rekommenderas att fortsätta att ta Utrogestan, även om de flesta gravida kvinnor som tog det under första trimestern för att lindra symptomen på hotet kommer att avbrytas efter 18 veckor. Doseringen av läkemedlet vid vecka 22 kan minskas. Denna fråga löses uteslutande på individuell basis.

Riskfyllda denna vecka kan vara manifestationer av hemorrojder. Cirka 70% av gravida kvinnor i andra och tredje trimestern står inför det. Förutom det faktum att kränkningen av blodflödet i hemorrhoida åder är mycket smärtsamt, är det sannolikt att knutar faller ut, upptäckten av stark anal blödning. Var inte blyg och håll tillbaka ett känsligt problem. Läkaren kommer att berätta inte bara behandlingsregimen, utan även läkemedel som är tillåtna för den gravida kvinnan, vilket hjälper till att snabbt lindra symtom, smärta och brännande i anus.

Trots att den här veckans barn redan anses vara villkorligt livskraftig, en kvinna bör göra sitt bästa för att förhindra förtidigt arbete. Statistiken är ganska ledsen - från de barn som föddes under den aktuella perioden, överlevde bara 5-7%. I 99% av fallen förblir överlevande djupt funktionshindrade med allvarliga skador i centrala nervsystemet, hörsel, syn, förlamning och pares.

Därför är det viktigt att skydda dig mot stress, skadliga effekter av toxiner och gifter, överdriven motion och allt som kan orsaka arbetets inbrott långt före den tid som barnmorskor ställt.

Analyser och undersökningar

Om screening av andra trimestern passeras och de flesta gravida kvinnor genomgår det under en period på mellan 16 och 21 veckor, så är inga undersökningar hittills planerade. Om screening missades, kan en ultraljud göras denna vecka. Blod för biokemi tas inte längre, eftersom indikatorerna för hCG, till exempel, nu inte speglar verkligheten, har normalt detta hormon minskat markant.

I receptionen kommer kvinnan att gå två gånger i månaden. Om besöket till obstetrikern är planerad för den aktuella veckan, kommer kvinnan att behöva passera en urinalys. Alla andra studier utförs endast på individuella indikationer.

Om diabetes misstänks, ges en kvinna ett blodprov som mäter glukosnivån, om screeningen inte är tillfredsställande, vid 22 veckor cordocentes eller amniocentes. Ett alternativ till invasiva metoder som kan skada en baby är ett icke-invasivt prenatalt DNA-test, men kostnaden är hög - några tiotusentals rubel.

Rekommendationer till förväntade mammor

Om en kvinna lyssnar på sig självt och följer alla rekommendationer från sin läkare, blir det inte svårt att undvika komplikationer under denna period. Förutom de ständiga kraven för att leda en hälsosam livsstil och andas friskare oftare, kommer sådana råd att vara användbara under vecka 22.

Den växande magen och alla anatomiska förändringar som är förknippade med detta kräver nu att kvinnan lär sig att gå, stå, sitta och till och med lägga sig. Läkare rekommenderar inte att sova på ryggen, en sådan ställning ökar sannolikheten för att livmodern kommer att pressa inferior vena cava. För sömn är de högra och vänstra sidorna bäst.

Sitt ner gradvis, först vänd på sidan och sedan sänka benen. När du sitter, får en kvinna inte korsa benen: det stör blodcirkulationen i det lilla bäckenet. Att gå, bör du riva ut bekväma skor utan klackar, du borde inte gå i snabba, skyndade steg.

mat

Dieten av en gravid kvinna bör fyllas på med kalorifoetter: behovet av dem i veckan växer. I allmänhet bör de dagliga kalorierna öka med minst 500 kcal.

Fraktionell fem måltider eller sex måltider, Att följa de grundläggande principerna för en balanserad kost hjälper till att undvika överdriven viktökning, liksom utseende på förstoppning och gastroenterologiska problem: kolit, akut peptisk sår, etc.

Vid denna tidpunkt bör saltintaget minimeras, eftersom det behåller vätska i vävnaderna och bidrar till bildandet av ödem. Också, lut dig inte på, söt, stekt, fet, läsk och kryddor.

kön

Sexuell lust på grund av ökad blodcirkulation, inklusive i den intima zonen, fortsätter kvinnan att växa. Om det inte finns några tydliga medicinska instruktioner som förbjuder intima relationer, kommer kön att vara användbart och roligt som aldrig tidigare. Vissa kvinnor som aldrig har upplevt en orgasm, erkänner att det var vid vecka 22 att de kände för första gången i sitt liv vad det var.

När du har sexpartner måste du vara försiktig. Ställningar där en man kan klämma en växande mage med sin kropp är inte längre lämplig, och ställningar som medför ganska djup penetration rekommenderas inte heller.

Om du har smärta eller okarakteristisk urladdning under eller efter samlag, bör du definitivt rådfråga en läkare.

Hjälpmedel

För att underlätta barnets bärning hjälper de olika ortopediska och terapeutiska hjälpmedel till hjälp. Redan kan en kvinna väl välja och börja ha på sig ett antitatbandage. För att förhindra åderbråck kommer att hjälpa speciella strumpor och underkläder. Innan du använder sådana produkter, är det lämpligt att först fråga vad den behandlande läkaren tänker på.

recensioner

För många kvinnor, om du tror recensioner på föräldraforum, har vecka 22 blivit inspirationskälla. Barnets kön bestämdes, och nu tar de framtida mammorna med ecstasy upp barnets rumsdesign, väljer söta prydnadsföremål och saker för smulorna, de första leksakerna.Det här är en rationell spannmål, för nu är det inte så svårt för en kvinna att shoppa, eftersom det kommer att vara före födseln. Dessutom skapade sådana inköp en mamma för en positiv och glädjande våg av att vänta på barnet.

Även gravid kvinnor har i veckan noterat någon försämring av sömnkvaliteten, eftersom på kvällen måste en kvinna vakna flera gånger för att ändra kroppsläget. Det är inte nödvändigt att köpa speciella kuddar för gravida kvinnor vid denna tidpunkt. Du kan klara dig med två eller tre små, vanligaste kuddar som ligger under magen under fotens knä, som ligger på toppen medan du ligger på sidan och även under foten av det nedre långsträckta benet. Denna kroppshållning hjälper dig att sova bekvämare och bättre.

Om vad som händer med fostret och framtida mamma vid den 22: e veckan av graviditeten, se nästa video.

21 veckor 23 veckor
Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa