22 veckor 24 veckor

23 veckors graviditet: vad händer med fostret och den förväntade mamman?

Innehållet

All uppmärksamhet hos en kvinna vid vecka 23 är inriktad på barnet, för att hon redan känner honom väl. Varje dag blir rörelserna mer och mer uppenbara, du kan redan känna det när krummen börjar skjuta in mamman från insidan med armbågar eller klackar. En kvinna "bekant" med sin bebis, enligt hans rörelser, börjar gissa sin karaktär. Denna process ger alla deltagare nöje. Om vad den här veckan är, låt oss prata mer detaljerat.

Hur många månader är det

23 veckors graviditet - andra halvåret av andra trimestern. Det finns fortfarande 5 veckor att gå in i tredje trimestern.

Om du fokuserar på den vanliga kalendern för alla, började den sjätte graviditetsmånaden, men gravida kvinnor och läkare räknar tiden för födseln i förlossningsperioden. De skiljer sig från de vanliga, eftersom varje månad exakt har fyra veckor. Om du inte avviker från traditionen, slutar den sjätte obstetriska månaden, exakt tid nu - 5 månader och 3 veckor.

Början av 23 veckor innebär att 21 veckor har gått från befruktningen och 19 veckor har gått sedan den försenade menstruationen, det första testet, en trevlig anmälan om familjemedlemmens nya förhållanden. Den villkorliga "ekvator" av graviditeten blev framgångsrikt övervinnad för mer än två veckor sedan, och det finns cirka 17 veckor kvar före födseln. Vid den här tiden är allt som händer med barnet och hans mamma redan klart synligt för andra. Barnets aktivitet känns nu inte bara av moderen utan också av den framtida fadern.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Känslor hos en kvinna

Känslorna av kvinnor denna vecka kan skilja sig väsentligt: ​​vissa flörtar fortfarande och njuter av livet, medan andra redan börjar hemlighet drömma om att gå på mammaledighet för att kunna vila.

Vikten av en kvinna växer, som jäst, det skapar en ökad belastning på kroppen. Nu blir framtida mamma tröttare snabbare, behöver vila oftare, hon är redan svårare att ge sina vanliga dagliga aktiviteter. Känslor vid 22-23 veckor är ganska olika.

utseende

De flesta kvinnor ser fantastiskt ut. Deras hudtillstånd har förbättrats, deras hår har blivit tjockare och glänsande, naglarna har blivit starkare. På ansiktet, på grund av ökad blodcirkulation, visas en rodnad från tid till annan, och bröstet har vuxit ett par storlekar.

Även det faktum att midjan nästan är "upplöst" förstör inte utseendet, höfterna har blivit bredare och gången är mer besvärlig. Magen kan inte längre döljas från nyfikna ögon, den är redan ganska stor, men fortfarande väldigt snygg och kompakt. De enda undantagen är kvinnor som bär tvillingar: de har nu en krukmag som redan är ganska imponerande i storlek.

Den här veckan försöker många att hitta bukets form om vem kvinnan bär - en pojke eller en tjej. Enligt den populära folketriden har de små tjejerna som har den lilla magen en "skarp liten" mage och utskjuter något framåt, och flickornas framtida mödrar har en mer "spridd" mage. Medicin ser ingen relation mellan bukets form och barnets kön, det finns mer exakta sätt att bestämma kön, och nu finns de tillgängliga.

Vissa kvinnor visar ökad pigmentering, den kommer att passera efter födseln. Hos alla gravida kvinnor, utan undantag, vid vecka 23 blir huden mer känslig för solljus, så du bör vara mycket försiktig med din solbränna.

Fosterrörelser

Barnrörelser är huvudämnet som gravida kvinnor diskuterar i veckan. Alla kvinnor vid denna tid är ganska tydliga rörelser. De kan inte förväxlas med jäsning av tarmgaserna. Om vecka 23 har börjat, men det finns fortfarande ingen rörelse, bör du definitivt besöka en läkare och ta reda på om allt är i ordning med barnet.Det är möjligt att tidsfristen fastställdes felaktigt.

Denna vecka börjar många gravida kvinnor att märka att barnet har sin egen dagliga behandling: aktivitetsperioder förekommer oftast samtidigt. För de flesta mammor verkar det som om deras barn rör sig mer aktivt än under dagen: det här är kvinnornas subjektiva känslor. Under dagen går hon ofta, ändrar sin kroppsställning, gör något, arbetar, och fokuserar därför inte alltid på hennes känslor. Går i allmänhet "svep" och lullar krummen. Men på natten, när mamma slappnar av och försöker vila, blir alla hennes känslor förvärrade.

Barnen är alla olika. Redan är vissa aktiva och rastfria, medan andra är lugna och dåsiga. Därför är rörelserna hos olika gravida kvinnor olika, de kan inte jämföras. Läkarna rekommenderar att man räknar antalet fetala rörelser från den 28: e gravidveckan, så medan en kvinna inte behöver överväga något, Det viktigaste är att markera aktiviteten som ett faktum.

Om barnet är för långt (under dagen) inte känner sig själv, var noga med att informera din läkare. Om det rör sig kontinuerligt under nästan en dag, är det också en anledning att konsultera en specialist, eftersom det kan indikera hypoxi eller andra problem för barnet.

Korta pushar, enhetliga i tid och cyklisk - det här är barnets hicka. Nu kan kvinnor redan känna det. Det finns inga regler om antalet hicka. Vissa barn hikar sällan, andra - ofta. Om det verkar som om hon mumlar ofta, bör du tala med din läkare om detta. Det kan hända att du måste ha en oschemalad ultraljudsskanning för att se till att det inte finns någon sladdförstängning och att barnet inte har några tecken på hypoxi.

Smärta sensioner

Smärta i den aktuella perioden indikerar inte alltid några brott under graviditeten. Livmodern är redan ganska stor, och det kan inte kännas av en kvinna.

Fysiologiska, helt naturliga och uttalliga smärtor kan nu dyka upp om den förväntade mamman har haft en obekväm kroppsställning, gick länge eller var trött. Oftast gör ryggvärken ont: livmoderlederna sträcker sig, tyngdpunkten förändras och det är den här delen av kvinnokroppen som är under ökad stress.

Ojämnheten och mjukningen av bäckenbenen redan vid denna tidpunkt kan få framtida mamma att få skönhetsbenet. Liten smärta, som inte begränsar rörelse, stör inte klättra trappor, går, sitter, borde inte orsaka oro. Om smärtssyndromet är ganska starkt, bör du konsultera en läkare, orsaken kan vara symfysit. - Patologisk avvikelse i pubic symfysen.

Ryggen gör ont i vecka 23 inte bara för att kvinnan blir trött på att ha på sig magen, men också för att hennes bröst har märkbart ökat. En bekväm bh med breda band som kommer att stödja bröstkörtlarna och minska belastningen på ryggmusklerna hjälper till att bli av med sådana smärtor. Tingling, "skytte" i livmodern, i sidorna - också en variant av normen. Den växande livmodern kan pressa nervändarna.

Fysiologiska smärtor har inte förmågan att växa, intensifiera, åtföljs av onormala utsöndringar från könsorganen. Ibland räcker det bara för att ändra kroppens position, gå, ligga ner, ta en varm dusch så att de passerar. Allvarlig smärta, som växer, är anledningen till att ringa en ambulans.

val

Kontroll av sekretioner vid vecka 23 bör inte minska. En kvinna bör vara uppmärksam på deras karaktär. Den enda förändringen som nu anses vara helt normal är en allmän ökning av antalet vaginala sekretioner. Dess ökade produktion är naturlig för den aktuella perioden, med hjälp av kroppen försöker man upprätthålla den rätta balansen mellan könsorganets mikroflora.

Inte så trevlig känsla av konstant fuktighet i perineum elimineras lätt genom att ha tunna dagliga trosor, de hjälper också till att se förändringar i färg eller konsistens i sekretionen som utsöndras. Om blodutsläpp nu uppträder, ska du omedelbart ringa en ambulans, det kan vara en placentaavbrott, början av förtidig arbetskraft.

Smörjspottning vid vecka 23 talar oftast om insomni i livmoderhalsen och manifestationen av erosion. Betraktad farlig och vattnisk ansvarsfrihet.: Det kan vara fostervätska. I varje tredje gravid kvinna med förtidig arbetskraft vid denna tid börjar processen med urladdning av fostervätska.

Grön eller grå urladdning med dålig lukt som liknar en rutt fisk - ett tecken på infektion i könsorganet, oftast av bakteriellt ursprung. Vitt och tjockt urladdning, som "koagulerar" som kockost, har en skarp jästlukt - candidiasis eller tröst.

Normal urladdning har nu en liten sur lukt eller är frånvarande. De är vita, ljusa eller gulaktiga citronfärger, homogena i konsistens, inte åtföljda av klåda och andra obehagliga känslor. Varje avvikelse från normen är en anledning till ett brådskande besök hos läkaren.

Andra känslor

En kvinna vid 23 förlossningsveckor blir mer uppmärksam på hennes kropp. Därför är det inte förvånande att under dagen kan hon spela in en mängd olika känslor. Den vanligaste på denna term klagomål som drar midjan. Anledningen till detta fenomen har vi redan funnit. När det gäller resten av "problem" kan nu en kvinna lätt övervinnas av en rinnande näsa, som inte är förknippad med förkylning. Detta är en fysiologisk rinit av graviditet, dess orsaker är täckta med en liten svullnad i slemhinnorna under verkan av kvinnliga könshormoner.

Om du känner dig yr, är det huvudvärk, var noga med att tala om detta med din läkare. Sådana symtom indikerar ofta en ökning eller kraftig minskning av blodtrycket. Under denna period händer detta med många kvinnor, eftersom mängden blod som cirkulerar i den förväntande moderens kropp har ökat med nästan 50%. Huvudvärk är vanligtvis på kvällen, och i inget fall ska en kvinna ta till smärtstillande medel: det här är inte ett alternativ.

Frekvent urinering vid denna period är inte alls. Om det inte åtföljs av smärta och smärta, förändring av lukt, transparens och färg av urin, dess mängd, då borde du inte oroa dig - troligtvis ligger orsaken till livmoderns tryck på blåsan.

Man bör emellertid inte ignorera den frekventa urinering med smärta. På grund av minskad immunitet är kvinnor nu mycket mottagliga för inflammation i urinväg och njurar: cystit, pyelonefrit, glomerulonefrit, etc.

Humör och psykologisk tillstånd

Ju starkare den framtida mamman är avrundad, desto mer komplexa kan hon ha. Detta indikeras av psykologer som arbetar på kvinnokliniker. Nu kan en kvinna börja tänka att hon inte längre är så attraktiv, klumpig och inte väcker något intresse för sin make. Detta kan orsaka depression hos gravida kvinnor, samt orsak till familjekonflikter. Det finns verkligen ingen anledning till oro och oro, de flesta män gillar de förändringar som har inträffat i kvinnokroppen, även om de inte talar högt om det.

Kvinnan ser nu lite värdelös ut, och det gör det också helt naturligt för män att skydda och ta hand om sin fru. Det viktigaste är att undvika extremiteter: brist på uppmärksamhet, som hyper-omsorg, bidrar inte till mental jämvikt.

I veckan börjar många gravida kvinnor att ägna större uppmärksamhet åt hemförbättring, handla för en baby, men psykologer kallar detta för en tidig manifestation av den så kallade "nesting" instinkten. På det hela taget är världsuppfattningen av kvinnor vid denna tid ganska positiv, eftersom de största hoten och farorna har blivit övervunna, de planerade screeningsstudierna har slutförts och hittills finns det ingen stark rädsla för den kommande födelsen.

Om en kvinna i veckan 23 upplever störningar av irritation, inte klarar av sin ilska, hon har svårigheter med relationer i en familj eller ett lag, bör hon definitivt kontakta en psykolog i förlossningskliniken. Specialisten hjälper till att förstå orsakerna till situationen och föreslår alternativ för utgången.

Förändringar i kroppen

Först i moderns kropp kommer livmoderns tillväxt. Han och orsakar mest av allt de förändringar som nu är synliga för kvinnors hälsa. Om i första trimestern alla hormoner "lyckades", är det dags att fysiologiska och anatomiska förändringar.

Viktökning

En kvinna vid vecka 23 kan märka att vikten har börjat komma fram i en snabbare takt. Detta är ett helt normalt fenomen, eftersom själva barnet blir alltmer och mängden amniotisk vätska, placentans massa ökar också. Men för mycket vikt är ett verkligt problem under graviditeten, vilket ökar sannolikheten för för tidig födsel och komplicerar även födseln och postpartumperioden.

Därför bör en kvinna definitivt vägas varje vecka och spåra dynamiken, avläsning av skalor ska anges i en separat anteckningsbok eller anteckningsbok, så att du vid nästa tillfälle ska informera läkaren om denna information.

  • För kvinnor som är underviktiga är den normala ökningen i vecka 23 upp till 7,8 kg under hela graviditeten.
  • kvinnor som inte har haft problem med övervikt eller var lite överviktiga, kan få ca 7 kg;
  • För kvinnor som är överviktiga före graviditeten är normerna strängare - inte mer än 3,6 kg.

Om din verkliga vikt skiljer sig något från normen - med 0,5-1 kg, är det okej. Det räcker med att justera kosten och normalisera viktökning.

Om ökningen till den 23 veckan av graviditeten har gått för 10-12 kg, bör du definitivt rådgöra med din läkare, välja en sparsam kost för gravida kvinnor, donera blod för hormonell forskning, se till att det inte finns några övningar.

Utveckling av livmodern

I arbetet med att bära en baby växer kvinnans livmoder nästan 500 gånger. Mer än hälften av detta nummer är redan tillgängligt: ​​den här veckan är livmodern i bukhålan, dess botten känns ungefär 3 centimeter ovanför naveln. Uterusens placering är väl bestämd av kvinnan själv, lika bra som gravida kvinnor vid denna tid studerar tecken och symtom på livmodertonen, det är inte svårt att bestämma det.

Höjden på livmodergolv denna vecka ligger i intervallet 21-25 centimeter, oftast är den lika med 23 centimeter. Längden av livmoderhalsen är normal för tillfället bör inte förändras, dess storlek är 40-45 mm. En kortare hals vid denna tidpunkt kan vara farlig för att bära ett barn.eftersom fostret snabbt växer och nackdelen inte kan tåla trycket och öppna sig. Kvinnor med ett sådant problem rekommenderas suturera livmoderhalsen med kirurgiska trådar eller pålägga en obstetrisk pessary. Suturingen utförs vid ett tidigare datum. Nu när man etablerar livmoderhalsinsufficiens kommer preferensen att ges till pessaren.

En kvinna känns livmodern alltid när han ändrar kroppens position, med en obekväm position.Ett växande reproduktionsorgan klämmer redan märkbart andra organ i bukhålan, vilket blir en orsak till sjukdomar i matsmältningsorganens del.

Kvinna som lider av halsbränna, diarré, förstoppning. Det blir allt svårare att hitta en bekväm ställning för att sova och ha sex. Ett prenatalt ortopediskt bandage hjälper till att lindra tillståndet.

Utbildningstopp

Braxton-Hicks sammandragningar vid vecka 23 observeras inte hos alla gravida kvinnor. Eftersom deras natur och syfte inte har studerats fullt ut är det nästan omöjligt att förutsäga vilka kvinnor som har falska sammandragningar och vem inte kommer att göra det. Men en sak är säker: om graviditeten är andra eller tredje kan utbildningsutmaningar endast förväntas under de senaste veckorna före födseln. Men vid primitärt falskt arbete börjar mycket tidigare, kanske redan denna vecka.

Det är inte svårt att skilja dem från andra fenomen, det viktigaste är inte att panikera. Under träning kommer livmodern något till en ton, ljusklemma känslor uppträder i höger och vänster sida, nedre delen av ryggen, efter vilken tonen sänks och dragkänslorna försvinner. Utbildningstrider vid den aktuella tiden kan inträffa, men sällan och oregelbundet. De försvinner snabbt om kvinnan ändrar sin position, ligger i en halvtimme för att vila eller ta en varm dusch.

Det finns ingen fara för sådant falskt arbete för antingen barnet eller hans mor. Livmoderhalsen med så små reduktioner i livmoderns kropp öppnas inte, även om kvinnan bär en etablerad pessary. Men för att informera doktorn om utseendet av träningskamp är det nödvändigt.

Andra ändringar

Colostrum kan släppas från en kvinnas bröstvårtor. Dessutom är sannolikheten för att detta kommer att hända just nu högre för dem som redan har fött och ammade. De bröstvårtor som inte föder barn är starkare, kanalerna är smala, deras kolostrum är mindre sannolikt att sändas ut.

Olyckliga streckmärken, som också kan börja se på kroppen, och en kvinnas bröst under denna period är mer uttalade hos dem som inte kontrollerar vikt och lägger till det för snabbt.

Med rörelsens karaktär kan kvinnor redan förstå hur barnet ligger. Om crumben drivs huvudsakligen ner och hela tiden "fumlar" där, är det troligt att barnet har huvudvärk, och kvinnan känner inte mer än rörelserna på handtagen och huvudet.

Omrörning i mitten eller övre buken kan vara ett tecken på bäckenpresentation. Medan platsen för barnet i livmodern inte ska skämma ut en kvinna, har han fortfarande mycket tid och ledigt utrymme inuti moderen att rulla över närmare födelsen i rätt läge.

Vissa kvinnor uppmärksammar det faktum att i vecka 23 minskar deras synskärpa något och deras hjärtslag snabbare. Detta beror på ökad blodvolym och blodtrycksdroppar.

Således, med en minskning av blodtrycket, smalnar ögonhinnans kärlkärl. Oroa är inte värt det, visionen kommer att återgå till tidigare indikatorer efter ett tag.

Barnutveckling

Baby i livmodern saknar inte. Den växer och blir viktigare. Dessutom började viktökning öka flödet snabbare än tillväxten. Därför ökade den lilla en gång under den senaste veckan bara något: han tillförde bara cirka en halv centimeter till tillväxten. Nu är hans höjd strax över 30 centimeter.

Från svansbenet till kronan (KTR) har barnet vuxit till 23 centimeter. För att föreställa sig hur ett barn ser ut, måste du komma ihåg vad ett moget öronöra ser ut. Storleken på barnet är jämförbar med honom.

Barnet väger mellan 500 och 580 gram. Från denna vecka börjar barnen skilja sig mer och mer från varandra i vikt och höjd.. Embryon växer med ungefär samma hastighet, men nu ärftliga faktorer, ras, kön och vissa egenskaper i graviditeten, som näring, tillgången på vitaminer, frånvaron eller närvaron av komplikationer, etc. börjar påverka höjd och vikt.

vitalitet

Denna vecka kan du gratulera barnet med ett annat viktigt steg i sin utveckling.Nu anses det officiellt ganska lönsamt. Detta innebär att om vattnet är borta och födseln börjar, kommer de inte att betraktas som ett missfall, utan exakt födseln, helt enkelt för tidigt, och barnet kommer att ha chanser att överleva utanför moderns livmoder.

SjälvklartBarn som är födda i den 23: e gravidveckan är ett svårt medicinskt fall. Trots alla prestationer av modern medicin lyckas neonatologer och återupplärare spara inte mer än 8-9% av dessa barn, och i de flesta fall är förutsägelserna om deras hälsa inte det mest optimistiska. Sådana barn är oftast dömda för att bli avstängda av syn, hörsel och djupa kränkningar. centrala nervsystemet. Men det finns undantag.

Hur ser en baby ut?

Utanför är ditt barn nu en fullvärdig person, bara fortfarande tunn och liten. Men hans tunnhet kan inte jämföras med den som var för några månader sedan. Jämfört med sig tidigare har barnet märkligt sötare. Han producerar aktivt subkutant fett, och därför är huden inte längre genomskinlig och röd, vikarna och rynkorna på den smälter gradvis ut.

Barnets kropp är täckt med ett tjockt lager ostliknande smörjmedel, det hålls på plats och får inte gå ner av vellus håret - lanugo. Mestadels ostliknande smörjning observeras i ögonbrynen, på grund av detta ser ansiktet på barnet lite dyster och seriöst, fryst. Benen blev äldre och blev proportionellt lite längre än handtagen.

Vid embryonalt stadium och senare låg benen bakom tillväxten på armarna och huvudet. Huvudet har nu rätt form, den är mycket mobil på grund av befintlig och befintlig nacke. Det finns cilia på ansiktet, tunna naglar växer på fingrarna, varje barn har sitt eget individuella mönster på fingertopparna - ett avtryck. Så länge subkutan fettvävnad är relativt liten är benen, armarna och bröstet de tunnaste delarna av kroppen: genom den tunna huden på den kan du räkna alla revbenen.

Nervsystemet

Barnet mästar nya rörelser och färdigheter, eftersom hastigheten för passage av nervimpulser i hans kropp ökar betydligt från vecka 23. Han "hones" reflex färdigheter. Till exempel, den greppreflex som redan bildats, kommer från denna vecka att bli mer lokal, barnet kan redan fånga något målmedvetet.

När palmerna och sålarna är irriterade sprider sig hans fingrar som en fläkt, och nu kan han böja kroppen reflexivt om någonting berör hans underkropp. Den här veckan börjar barnet få reflexen i bukväggen, och andningsreflexen kan stimuleras när den irriterar olika delar av huden.

Utvecklingen av hjärnan fortsätter, den andra etappen av bildandet av hjärnbarken är nu klar: spåren och gyrus börjar dyka upp. Omkring en miljon nya neuroner bildas varje timme, och barnet förvärvar nya neurala och neuromuskulära anslutningar varje dag.

Han vet redan säkert om han kommer att vara högerhänt eller vänsterhänt. Nu suger 75% av barnen en kam av den mycket hand som kommer att råda.

Interna organ

Alla barnets inre organ är fullt formade, nu behöver de växa lite, så att barnets kropp fungerar i ett autonomt läge. Matsmältningsorganen arbetar redan. Ett litet hjärta slår i snabb takt från 150 till 178 slag per minut. Njurarna producerar urin, och blåsan kan ackumulera den. Urinröret leder urin ut i fostervätskan.

Barnet sväljer vatten, gäspar, hicka, kan till och med spotta. I tarmen börjar de ursprungliga avföringen ackumulera, som kallas mekonium. Lungorna är fortfarande omogna, men de utför andningsrörelser med en avundsvärd konstantitet på en reflexnivå.

De endokrina körtlarna och svett- och talgkörtlarna arbetar. Formade barnets egen immunitet. Hans naturliga skydd är fortfarande otillräckligt för att effektivt motverka alla hot från utsidan, men moderns antikroppar mot smulorna stöds aktivt. Passerar genom placentalbarriären bildar de i dessa veckor medfödd (passiv) immunitet, vilket skyddar barnet resten av tiden i livmodern och de första månaderna efter födseln.

Sense organ

Barnens känslor utvecklas så snabbt som hans kropp. Vid vecka 23 kan barn höra perfekt. De har redan favorit och oloverade ljud. De älskar ljudet av min mammas hjärta, de är vana vid andra ljud, som är noga i moderns kropp: det finns intestinal motilitet, brus av matsmältning och röra från blodflödet genom kärlen.

Världen utanför livmodern är fortfarande begränsad till min mammas röst. Utländska röster, höga och hårda ljud kan skrämma barnet, så nu är det bättre att vägra att stanna på bullriga platser vid stora konserter.

Från den här veckan kan ditt barn öppna ögonen. Han lärde sig att blinka, i allmänhet skiljer ljus från mörkret, men det finns ingen detaljerad vision ännu, det kommer att bildas gradvis, och i de första dagarna efter födseln, barnet, om än vagt, men ändå kan se mors ansikte.

De processer som är ansvariga för luktsinnehållet är färdiga i vecka 23-24, och snart kommer bebisen att kunna känna de första lukttyperna. Taktil känslighet är väldigt välutvecklad, barnet är glad att studera allt som omger honom nu, till beröring.

Baby på ultraljud

Planerad ultraljud slutade. Nästa kvinna väntar bara i tredje trimestern. Vid den 23: e graviditetsveckan kan en ultraljudsskanning endast rekommenderas av medicinska skäl om kvinnan har känt sig värre eller har oro över barnets tillstånd. Även om den framtida mamman, om hon inte har fördomar om ultraljudsskador, kan genomgå denna diagnos, till exempel för att klargöra barnets kön och få bilder och videor som kommer att få barnet i all sin ära. Kvinnor som inte genomgått en andra ultraljudsundersökning kommer att gå till honom den här veckan.

Barnets kön denna vecka bestäms nästan otvetydigt. Pojken är nu mycket lätt att skilja från tjejen, såvida inte barnet självklart tillåter diagnostikern att undersöka hans "charms". Det finns sådana små som stänger och vänder sig bort från sensorn, och i det här fallet är det väldigt svårt att ta reda på kön.

Barnets utveckling bedöms genom att normernas grundläggande dimensioner följs. Dessa dimensioner i komplexet kallas fetometri, och för den aktuella veckan är sådana normer typiska:

Tabell över fetometriska standarder under den 23: e veckan av graviditeten

BPR, mm

LZR, mm

DBK (lår), mm

DKG (benets benets längd), mm

Axelängd mm

Underarmlängd, mm

53-57

70-74

40-43

35-38

35-38

30-33

Barnets mage vid vecka 23 är 169-181 mm, huvudomkretsen är 195-207 mm.

Eventuella faror och risker

Risken för prematur födsel vid denna tidpunkt anses inte som stor, men du bör inte glömma denna sannolikhet. Kvinnor med ismisk-cervikal insufficiens, som har högre risk än de andra, rekommenderas oftast att fortsätta att ta Utrogestan medan resten av gravida kvinnor som ordinerades detta läkemedel när de hotades med avbrott i de tidiga stadierna avbröts efter 18 veckor.

Även om graviditeten går bra, bör en kvinna som förhindrar risken för för tidig födelse begränsa fysisk ansträngning, undvik stress, eliminera risken för att falla och bli skadad.

Immunitet, som under första trimestern försiktigt undertrycktes av graviditetshormonet med progesteron, är nu väldigt försvagat och därför finns det en mycket stor risk att få SARS, influensa eller fånga på banalen förkylning. Om denna period faller under den kalla årstiden, när den totala förekomsten ökar är det bättre att hålla sig borta från trånga platser, köpcentra och kliniker.Konsekvenserna av förkylning är inte lika signifikanta som effekterna av en virusinfektion, och därför är det nödvändigt att följa alla förebyggande åtgärder.

Om sjukdomen har uppstått har det uppstått ont i halsen, en host, temperaturen har stigit, i något fall ska du inte behandlas hemma med folkrättsmedel eller läkemedel. En kvinna är skyldig att konsultera en läkare som väljer ett säkert och effektivt behandlingsschema.

Nu är listan över droger som är tillåtna, expanderat väsentligt jämfört med första trimestern, vissa antibiotika är tillåtna, till exempel Flemoxin, antispasmodics, som "No-Spa, Sorbenter och andra droger.

Eftersom belastningen på de inre organen, komprimerad av det förstorade livmodern, har ökat kan kroniska sjukdomar förvärras hos en kvinna. Om hon tidigare hade en kolit eller magsår, nu kan sjukdomen manifesteras. Det kan också finnas problem med lederna, speciellt med lederna i nedre extremiteterna, eftersom belastningen på benen också ökade signifikant.

Den farligaste komplikationen under den aktuella perioden kan vara preeklampsi. De sanna orsakerna till dess förekomst är fortfarande okända, men alla gravida kvinnor borde känna till symtomen. Utseendet av ödem, både synligt och internt, om vilket endast en patologisk ökning av kroppsvikt, en ökning av blodtrycket och utseendet av protein i urinen kan "berätta" är alla tecken på sen toxicos eller preeklampsi.

Preeklampsi ökar sannolikheten för fosterhypoxi, placentaavbrott, för tidig födsel, komplikationer vid förlossning. Därför bör det tas mer än på allvar. Om ringarna har upphört att tas bort från fingrarna, och skorna plötsligt blir för små, så ser ansiktet ut på morgonen, du bör alltid kontakta en läkare och få kompetenta behandlingsrekommendationer.

En annan fara är hemorrojder och åderbråck. Cirkulationssjukdomar i nedre och hemorroida åder orsakas av livmoderns tryck på dessa blodkärl. Problem bidrar till förstoppning, oregelbundna avföring, kränkning av hygien- och dietreglerna.

Särskilda underkläder kan hjälpa dig att skydda dig från åderbråck - strumpor, sträckande ben och stödja vaskulär ton.

Om hemorrojder uppträder bör du definitivt informera din läkare om detta för att få rekommendationer om de godkända läkemedlen för behandling av en obehaglig ömtålig sjukdom.

Analyser och undersökningar

Vid 23 obstetriska veckor, om screening av andra trimestern framgångsrikt passerat, föreskrivs endast allmän urinanalys för att ta reda på om allt är bra med njurarna och urinvägarna. Vid denna tidpunkt får kvinnan ett hänskjutande till laboratoriet för bloddonation. Det är dags att retestera för syfilis.

Den andra analysen är väldigt viktig, eftersom inkubationsperioden för syfilis är ganska lång, och vid registrering kunde analysen inte visa den befintliga sjukdomen eller infektion kan inträffa senare. Förresten kan du bli smittad med syfilis inte bara sexuellt, men också i vardagen.

Om någon kvinna inte passerade den andra screeningen av någon anledning, kan hon endast rekommenderas med ultraljud: blodet för "trippeltestet", som bestämmer koncentrationen av hCG, alfa-fetoprotein och fri estriol, tas inte längre - studien är för sent och därför inte informativ.

I receptionen bör nu gå varannan vecka. Om graviditeten fortsätter med komplikationer kan kvinnan rekommenderas veckovisa besök i förlossningskliniker.

Rekommendationer till förväntade mammor

Chanserna för en lättare graviditet utan problem och komplikationer blir högre om kvinnan följer alla rekommendationer som doktorn ger och sin egen sunt förnuft. Endast en uppmärksam inställning till sig själv och sin hälsa kommer att bidra till att hålla upp energin och få styrka före de kommande födelserna.. Vid vecka 23 är det viktigt att inte glömma följande aspekter.

Arbetssätt och vila

Om en kvinnas arbete är stillasittande är det nu viktigt att köpa en liten bänk så att du kan lägga den under dina fötter. Du bör också oftare göra fem minuters paus att gå och värma upp. Detta kommer att bidra till att undvika cirkulationsstörningar i bäcken och nedre extremiteterna.

Ta inte på för hårt arbete som kräver fysisk ansträngning. Nu lyfter vikter och deras rörelse absolut kontraindicerad.

Korrekt ställer sig

Nu är rätt tid att lära sig att sitta, stå och ljuga. Nu behöver även sådana enkla uppgifter en originallösning. Sitt inte, kasta benen: detta kränker blodcirkulationen. Skadlig, farlig och redan obekväm att ligga på ryggen, eftersom den stora och tunga livmodern sätter tryck på den sämre vena cava.

Efter att ha vaknat, ska du inte hoppa ur sängen plötsligt för att inte prova näsblod, yrsel, svimning. Slå först på din sida, lägg ner benen från sängen, och först då kan du sakta sitta ner och gradvis gå upp.

kön

Det finns inget roligare än sex i den 23: e gravidveckan. Detta framgår av de många recensionerna av framtida mammor på Internet. Kvinnans libido ökar, sexuella önskningar ligger högst upp.

Om en kvinna inte tidigare hade orgasm, är det nu mycket troligt att detta äntligen kommer att hända. Emellertid kräver kärleksglädje från makarna mer försiktighet och försiktighet.

Valet av kroppshållning bör grundas på sunt förnuft: Utpressutrymmet bör uteslutas, liksom överdrivet djupa penetrationer. Från analsex är det också bättre att ge upp.

Det finns inte så många kontraindikationer för att ha sex i vecka 23 - det är närvaron av en pessary eller stygn i livmoderhalsen i närvaro av livmoderhalsinsufficiens, liksom enskilda hot om vilka kvinnan måste informeras av den behandlande läkaren.

Resor och resor

Om ett flyg är planerat för den här veckan behöver du inte oroa dig. Andra trimestern anses vara den mest fördelaktiga för flygresor. Innan resan är det lämpligt att kontrollera med läkaren om en kvinna har några kontraindikationer. Om det finns ett hot om för tidig födsel hoppar blodtrycket, det är bättre att vägra att resa.

Fram till den 28: e veckan frågar flygbolagen inte kvinnan om några intyg eller dokument om hennes hälsotillstånd. Då behöver du ett intyg från gynekologen att flygningen är tillåten. Flygbolagen har dock olika krav på transport av gravida kvinnor och köper därför en flygbiljett, Det är bättre att klargöra huruvida ett bekräftelsecertifikat från den behandlande läkaren krävs.

Att resa med tåg måste en kvinna köpa biljetter till de nedre platserna i det reserverade stolen och coupe. Särskild vård kräver nu en resa med bil. Säkerhetsbältet ska fixa magen nedan. Om en kvinna kör en bil själv, borde hon lägga en liten kudde under midjan - det blir bekvämare och mer användbart.

mat

Om du nu följer principerna om en hälsosam och balanserad kost kan du undvika många av komplikationerna i matsmältningssystemet. Fortfarande behöver äta bråkdel - 5-6 gånger om dagen. Mängden salt och socker bör minimeras. Det är oönskade att äta stekt, rökt, kryddigt och fet.

Kaloriintaget bör ökas med ca 500 kcal, eftersom barnet nu behöver mycket energi för att få massa. Glöm inte om färska grönsaker rik på grov fiber. De kommer att undvika förstoppning.

Positiv känslomässig bakgrund

Under perioden från 22 till 23 veckor känner barnet redan väl de minsta förändringarna i moderns tillstånd. Perinatala psykologer säger att grunden för barnets världsutsikt nu läggs, det bestäms om han kommer att vara optimist eller pessimist. Därför borde framtida mamma titta på bra filmer och teckningar, lyssna på trevlig mjuk musik, sjunga till hennes bebis och läsa sagor till honom.Allt detta kommer att bidra till att skapa en känsla av välvilja av världen, en crumb kommer att känna sig välkommen.

Du bör inte högt sortera saker, kommunicera med obehagliga personer som orsakar negativa känslor, gå till konflikter och lyssna på andras missbruk. Bara goda känslor och inre fred kommer att gynna både mamma och hennes älskling.

Gravid Recensioner

Vissa gravida kvinnor vid vecka 23 klagar på att fostrets rörelser inte bara är distinkta, men ibland även smärtsamma. Viktiga sparkar och tryckningar från insidan vid denna tid känns oftast av tunna tjejer.

För många är nu valet av barnets namn relevant. Paul var bestämd, det är dags att räkna ut vad man ska kalla en bebis. Denna fråga är orsakad av äkta familjen slag i vissa människor, för inte alla kan komma överens omedelbart.

Några av de gravida kvinnorna indikerar att de igen uppenbarar gastronomiska odditeter, vilket enligt läkare borde ha varit länge sedan. Därför, vid vecka 23, kan en kvinna bara ha grönsaker i 3 dagar, och då bara keso för en hel vecka. Läkare varnar för att hänga i sådana oddities kan orsaka en obalans i mat som säkert kommer att känna sig själv vid fel i matsmältningen eller överdriven viktökning.

Om vad som händer med fostret och den förväntade mamman i den 23: e gravidveckan, se nästa video.

22 veckor 24 veckor
Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa