23 veckor 25 veckor

24 veckors graviditet: vad händer med fostret och den förväntade mamman?

Innehållet

24 veckor närmar sig i slutet av graviditetens andra trimester. Det innebär att hälsotillståndet kommer att förbli relativt ljust och inte belastigt under en mycket kort tid. Det är därför som under denna period är viktigt att slutföra alla viktiga saker som kräver fysisk ansträngning från en kvinna. Många intressanta saker händer också med barnet. Mer vi kommer att berätta i den här artikeln.

Hur många månader är det

Fram till slutet av andra trimestern finns det bara två veckor och några dagar. Den 24: e obstetriska veckan betyder att 22 veckor har gått från befruktningen, och nästan 20 veckor har gått sedan förseningen och den första glädjen som orsakats av det "randiga" testet. 23-24 veckor fullbordar hela sjätte månadens graviditet. I kalendervillkor tog det fem och en halv månad.

Nu kan en kvinna säkra säga att hon har rest mer än hälften av den ansvariga och svåra vägen. I början av 24 veckor innebär att under sex dagar börjar den sjunde graviditetsveckan, cirka 16 veckor skiljer kvinnan från förlossningen.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Känslor från den framtida mamman

Naturen ger en generös gåva till gravida kvinnor, vilket ger dem möjlighet att må bra och se bra ut i denna period. Under tredje trimestern blir allt inte så rosigt och därför bör den tilldelade tiden användas till det maximala och med fördel. Medan kvinnan känner en styrka av styrka, och trötthet kan manifestera sig endast ibland, mestadels mot kvällen efter en dags arbete. Framtidens mamma fortsätter att arbeta, studera, göra sina vanliga dagliga aktiviteter. Och hennes känslor är nu ljusa, oförglömliga.

Fosterrörelser

Erfarenheten av barnets störningar, som alla gravida kvinnor nu upplever, är ovärderliga. Många kvinnor erkänner att även i många år efter att de födt upplever de ibland dem igen i sömnen. Kärnans "minne" för alltid fångar dessa spännande intryck. Förflyttningarna av primiparas, och de med en andra eller tredje graviditet, rör sig nu.

Varje dag blir känslorna mer levande och tydliga, vissa av de förväntade mammorna hävdar att barnet ibland sparkar så hårt att det gör ont.

Bristen på rörelse vid denna tid behöver noggrann diagnos och anses inte som normalt.

Från den 24: e veckan använder barnet störningar som ett märkligt kommunikationsspråk med modern. Genom rörelser kan han rapportera att han har det bra och att han känner sig dålig. En viss regelbundenhet och cyklisk karaktär av fostermotoraktiviteten framträder. Om mamman noga lyssnar på hennes känslor, kommer hon att förstå att krummen redan har sin dagliga rutin och regim. Omkring 18-20 timmar om dagen sover han, eller är snarare i ett tillstånd som är mycket nära sömnmekanismerna. Vid andra tillfällen är barnet vaken.

Genom att öka motoraktiviteten, svarar krummen på hans moders emotionella tillstånd, liksom till hennes mat, trötthet. På natten under denna period blir de flesta barn mer aktiva.Under dagen stannar mödrarna i sömnen, men på natten, när magen inte svävar till stegets rytm, finns det verkliga friheter för de små upptäckterna: barnen börjar spela, rulla över, vilket kan orsaka sömnstörningar hos en gravid kvinna, för i ett avslappnat tillstånd ökar kvinnans känslighet och även lungorna bebis rörelsen uppfattades mycket ljusare.

Redan blir barnets temperament klart: vissa barn är aktiva och kraftfulla, andra är mer latiga, dåsiga och orubbliga. De kommer att förbli så efter deras födsel. Det är inte nödvändigt att räkna rörelserna i en timme, 10 timmar eller dagar nu. Men det är hög tid att lära sig hur man fixar dem mentalt, eftersom snart, vid ungefär vecka 28, kommer läkaren definitivt föreslå att man börjar räkna aktivitetsepisoderna.

smärta

Kroppen hos en gravid kvinna börjar redan förbereda sig för den kommande förlossningen, och det är just detta med att många smärtor som kvinnor upplever vid vecka 24 är associerade. Trots det faktum att det finns så många som 4 obstetriska månader kvar till födseln börjar bäckenbenen gradvis bli mjukare och mer smidiga, de är mer mobila. Detta är vad som kan orsaka klagomål som skambenet gör ont.

Denna smärta är ganska tolerabel, oftast visas det när man försöker gå upp från sittande ställning och när man vänder från höger sida till vänster och vice versa, liksom när man går länge eller måste stå länge.

För att utesluta utvecklingen av symfysit borde du definitivt prata om problemet med din läkare.

Länken på den 24: e veckan gör ont och drakar på grund av att den ligamentapparaten, som håller den stora livmoden, sträcker sig och blir tätare, ökar belastningen på nedre delen av ryggen och sakrummet samt på baksidan avsevärt. Rygg gör också ont på grund av att tyngdpunkten har skiftat, och nu är ryggmusklerna mer spända så att kvinnans kropp kan vara i balans.

Sådana smärtor anses vara en variant av normen, de borde inte inspirera till allvarliga rädslor och oro. Det finns dock andra smärta sensioner. Om livmodern har kommit till en ton var det ökande smärta, kramper, omringning, då är det omöjligt att fördröja det - du måste ringa en ambulans.

Prickning och kortvarig skarp "lumbago" i uterusområdet kan prata om klämande nervändar. Att lösa problemet kommer att bidra till att ändra kroppsställningen, en liten vila. På huvudvärk vid 24 veckor bör vara särskild uppmärksamhet. Om de i första trimestern var privata följeslagare till en kvinna på grund av de stora doserna progesteron, nu när hormonbalansen har nått en viss balans, gör huvudet ont så mycket. Om klagomål kvarstår bör du vara uppmärksam på blodtrycksnivån, kanske är den hög eller låg.

Det är naturligt för slutet av den sjätte månaden av graviditeten är smärta i benen. Mina knän och fötter skadade mest. Denna smärta orsakas av belastningen på underbenen, som växer varje dag, eftersom kvinnan själv är i vikt och barnet inuti henne växer.

Nu är det viktigt att förhindra åderbråck, bära speciella strumpor, samt ha bekväma och stabila skor.

val

Vaginal urladdning vid vecka 24 kan ge en kvinna mycket ångest, eftersom deras antal ökar. Detta faktum i sig är inte ovanligt - denna mekanism utlöses av organismen i sig, så att reproduktionsorganets mikroflora förblir normalt. Normal är utloppsljuset och enhetligt, luktfritt eller med en liten sur lukt.

Mängden utsläpp kommer att sluta störa om en kvinna använder tunna hygieniska panty liners. Tamponger kan inte användas: ackumulering av vaginala sekretioner inuti vagina skapar bördig mark för reproduktion av bakterier, som i sin tur kan komma dit från händerna när tampongen sätts in.Dessutom kan en sanitetskudde (du kan använda speciella kuddar för gravida kvinnor) hjälpa till att kontrollera sekretens färg och sammansättning, i tid för att vara uppmärksam på förändringar.

Om urladdningen har blivit skummig, ojämn, med flockliga föroreningar, har förändrats färg har en obehaglig lukt uppstått och eventuellt den medföljande klåda i perineum, är det nödvändigt att konsultera en läkare. Sådana utsöndringar är oftast en manifestation av en infektionssjukdom.

Vattenutsläpp med en mycket obehaglig lukt kan vara en manifestation av bakteriell vaginos, vitt ostliknande urladdning med klåda är tröst, vit plack på vaginalisens väggar och yttre könsorgan är ett tecken på svampinfektion och grön urladdning föreslår närvaron av en purulent inflammatorisk process.

Vattenlös, luktfri urladdning kan vara ett symptom på vattenavdrag eller partiell läckage, och blodig, brun och rosa urladdning indikerar att det finns blodförorening i vaginala sekret, det kan vara mycket farligt och akut medicinsk vård krävs.

Med tanke på ökningen av mängden utsläpp bör en kvinna ägna mer uppmärksamhet åt personlig intim hygien, skölja två eller tre gånger om dagen, medan du inte får engagera sig i användningen av tvål, kan dess alkaliska komponenter leda till patologisk torrhet i perineum.

Psykologiskt tillstånd

En ganska märkbar och märkbar andras hopp i kvinnans vikt leder ofta till att hon känner sig underlägsen, hon kan börja skämma över sin egen nakna kropp och det förbättrar det klart inte relationerna mellan makarna.

Psykologer som arbetar med gravida kvinnor rekommenderar att man skiftar uppmärksamhet från en plump midja till vackert hår och ben, skina ögon och mjukare och renare hud. Naturen kompenserar generellt en gravid kvinna för vad hon tillfälligt berövar. Nu ser kvinnan väldigt attraktiv ut.

Många gravida kvinnor i den 24: e veckan får många idéer om att bygga om huset, reparera den framtida plantskolan, köpa ett brudgum för barnet. Det är önskvärt att resten av familjen godkänner och stöder sådana initiativ. På så vis uppenbarar sig "nesting instincten", som kommer att bli ännu mer uttalad några dagar före födseln.

Kvinnan behöver nu den framtida popens förståelse, stöd och deltagande. Män, även om de är mycket upptagna på jobbet och gör allt så att familjen, som snart kommer växa, inte behöver någonting, borde du veta om det. Var därför inte blyg, det är värt att berätta om dina känslor allt som det verkligen är.

Inte så ofta, men vid denna tid finns det gravida kvinnor som ännu inte har erfarenheterna från första trimestern med alla "hormonella" känslor. Om det finns irritation, vrede och tårighet, om en kvinna, oavsett hur svår hon försöker, inte kan lugna ilska attacker, blir skandalerna i familjen oftare, du borde definitivt kontakta en psykolog. Sådana specialister accepterar framtida mammor i någon prenatalklinik gratis.

Vecka 24 är en utmärkt tid att bygga bra och starka familjerelationer, för att skapa ett "grundarbete" för framtiden. Nu har en kvinna ökat libido, sexuella aptit och önskningar finns på toppen. En man kommer definitivt att uppskatta det. Fysisk närhet och konfidentiell kommunikation hjälper paret att förstå alla missförstånd.

Förändringar i kroppen

Ökad trötthet associeras nu inte så mycket med att magen har blivit tung att bära, men med att kvinnornas immunitet sänks. Förändringar i det lämnar inte längre någon anledning till spekulation: magen är ganska stor, det är redan omöjligt att dölja det. Vilka andra metamorfoser inträffar den här veckan, låt oss titta närmare på.

Livmoderstorlek

Livmodern sträcker sig och fortsätter att växa varje dag. Hon är nu 4-5 centimeter ovanför navelinjen.Dess placering är sådan att botten av livmodern ännu inte når bröstets nedre linje, men är redan nära den. Höjden på livmoderns golv är i genomsnitt 24 centimeter, varianter från 22 till 26 centimeter är möjliga.

Kvinnan känner tydligt livmodern när man försöker böja, liksom med ökad ton i livmodern jämna muskler.

Musklerna i livmodern är mycket elastiska, vilket gör det möjligt att sträcka sig, vilket ökar till cirka 500 gånger under 9 månaders graviditet.

Den genomsnittliga längden av livmoderhalsen vid denna period är 40 mm, men det är möjligt att minska den något till 35 mm.

Med mer intensiv utjämning och förkortning görs en diagnos av ismisk-cervikal insufficiens, och kvinnan rekommenderas att ha en obstetrisk pessary för att förhindra föderlig födsel. Kort nacke skapar höga risker för bara ett sådant utfall av händelser.

Obstetrisk pessary

Viktökning

Viktökning från 24 veckor blir intensivare, en kvinnas egenvikt växer med språng och det känns redan ganska väl. Nu kan en kvinna rekrytera 500 gram per vecka, och det här är mycket snabbare än under första trimestern. Just nu bör du vara mer uppmärksam på din kroppsvikt, för att förhindra övervikt, vilket kan komplicera graviditet, födseln och postpartumperioden.

När man talar om den allmänna ökningen bör man överväga konstitutionen och kroppsdelen hos en gravid kvinna. Om hon var mycket tunn, med ett tydligt underskott av kroppsvikt, då vid den 24: e veckan är ökningen för en sådan framtida mamma ca 8 kg. Kvinnor med normal vikt före graviditeten vid denna tidpunkt kan lägga 7 pund eller mindre och förväntade mödrar med övervikt och fetma kan lägga till högst 4 pounds plus den ursprungliga vikten.

Väga dig själv varje dag är inte värt det. Veckovägning blir mer informativ. Samtidigt bör det utföras samma dag, till exempel på fredag ​​eller måndag, i samma kläder eller utan det, efter att ha besökt toaletten på morgonen.

Uppgifterna ska registreras i en anteckningsbok tillsammans med andra observationer av ditt tillstånd och sedan visa dina anteckningar till läkaren. Detta kommer att hjälpa honom att bättre förstå vad som händer i den framtida moderns kropp.

Hud- och streckmärken

Gravid hud blir torrare än tidigare. Nu är det mer sårbart, speciell uppmärksamhet bör ägnas åt hygienfrågor. Du bör inte experimentera med okända nya kosmetika: det kan orsaka allergisk reaktion. Besök inte solarium och sola under öppen sol - huden är nu extremt känslig för ultraviolett strålning.

Ökad pigmentering - bildning av fläckar och fräknar på axlar, bröst, rygg, armar och ansikte - utesluts inte. I detta fenomen är pigmentmelatonin "skyldig", vars produktion nu aktiveras.

Dessa pigmentfläckar behöver inte behandling, de passerar vanligen spontant någon gång efter födseln.

Stretch marks (stretch marks) - ett obehagligt fenomen, men nästan oundvikligt, eftersom huden är starkt utsträckt. Under mekanisk åtgärd sönderfas fibrerna i elastin och kollagen, ersättning av bindväv framträder i deras plats. Ju större och mer intensiv viktökning, de mer synliga och många streckmärken kan vara i en kvinna.

Övertryck av huden vid den aktuella tiden kan orsaka kliande känsla i buken, låren liksom i nedre och laterala delar av bröstkörtlarna.

bröst

Bröstkörtlarna i storlek har praktiskt taget nått sitt maximala. Ytterligare tillväxt kommer att vara nästan omärkbar, för nu är de inre processer som är omärkliga för ögat på sig i bröstet - den duksala vävnaden förbereds för laktation, komprimeras körtelvävnaden.

Vissa gravida kvinnor börjar redan producera råmjölk. Det är en närande vätska som föregår bröstmjölk.De som ska föda för första gången får inte ha kolostrum, eftersom deras kanaler är smalare och deras bröstvårtor är "starka". De som tidigare hade ammade var mer benägna att använda speciella bhinsatser för att skydda kläder från utseende av fläckar.

Kolostrummen är tjock och gulaktig. Ju närmare födseln blir desto mer flytande blir det, blir färgen mer transparent. Näringsämnet är en mycket lämplig miljö för uppfödning av patogena bakterier, så en kvinna behöver övervaka sitt brösttillstånd, tvätta henne två gånger om dagen med varmt vatten, ha på sig en bekväm bomullshjälpa med brett remmar och bärande koppar.

Utbildningstopp

Falska sammandragningar, som i allmänhet kallas träning, och i det medicinska samhället, Braxton Hicks slagsmål, kan i veckan 24 förekomma mestadels bara hos primiparösa kvinnor. I framtiden mammor "med erfarenhet" börjar livmodermusklerna komma överens närmare födseln, några veckor eller till och med dagar före den förväntade födelsedagen.

En kvinna känner redan gott livmoder och kan bestämma sin ton. Under en träningstid är muskulaturen på detta organ lite ansträngd och förblir i spänning under en tid, varefter livmodern blir mjuk igen. Sådana sammandragningar bidrar inte till spridning av livmoderhalsen, är inte farliga. De upprepar sällan och snabbt, om en kvinna ändrar sin position, ligger ner eller går, tar en varm dusch.

Forskare vet inte på ett tillförlitligt sätt varför och varför Braxton-Hicks sammandragningar uppträder, men man tror att det här är hur det främsta kvinnliga reproduktionsorganet börjar förbereda sig för det kommande arbetet.

Trots det faktum att sådana sammandragningar anses fysiologiska och normala, bör en kvinna definitivt berätta för sin läkare att hon har tränat sammandragningar i hennes livmodermuskler.

Andra ändringar

En kvinna i den 24: e veckan av graviditeten kan återigen ofta gå på toaletten för små behov. Frekvent urinering är en följd av livmoderns tryck på urinblåsan.

Andra organ som tidigare var ganska bekvämt placerade i bukhålan måste också "gå över". Sålunda orsakar livmoderns tryck på magen nedan halsbränna, eftersom magsaften kastas i matstrupen och de upprepade gallblåsorna "rebeller" med ett brott mot gallutskiljning som påverkar matsmältningen - diarré och illamående kan uppstå.

Trycket på tarmslingorna, som redan drivits tillbaka till ryggen, orsakar förstoppning. Detta problem står inför varje andra förväntad mamma i slutet av andra trimestern. I sin tur ökar svårigheterna med avföring tiotals gånger sannolikheten för hemorrojder.

Vid sex månaders graviditet ökar risken för svimning och kortsiktig förlust av medvetandet i början. Huvudet snurrar oftast på grund av droppar i blodtrycket. Ökningen i blodvolymen orsakar snabb hjärtslag och livmoderns tryck på membranet - andfåddhet.

Vid 24 veckor kan en kvinna fortfarande jagas av en fysiologisk rinit i samband med svullnaden av näspassagen slemhinnor. Allergisk rinit och hosta kan förekomma under denna period hos kvinnor som är benägen för allergier, liksom dermatologiska problem i samband med allergier.

Fosterutveckling

Under embryonperioden fortsatte tillväxten hos olika barn vid ungefär samma hastighet. Vecka 24 är en solid period där skillnaderna i utvecklingen av olika barn börjar dyka upp tydligt. Några ärvda från sina föräldrar stor tillväxt, andra - små, vissa har redan slog alla poster, medan andra förblir tunna. Därför blir det nu svårare att jämföra fostrets höjd och vikt med normerna.

Ändå finns det genomsnittliga "standarder".Enligt dem, vid 24 veckor, når barnet en höjd av 30-31 cm från kronan till hälen, ca 27 cm från svansbenet till kronan (CTE), och dess vikt närmar sig 600 gram.

Observant gravida kvinnor som kontrollerar kalendrarna av fosterutveckling varje vecka kan märka det barnets tillväxttakt saktade ned, men han började gå mycket snabbt. Detta är huvuddragen i utvecklingen av smulor i slutet av andra trimestern.

utseende

Nu ser barnet exakt ut som det kommer vid födseln med ett undantag: vid födelsetiden kommer han inte längre att vara tunn. Men ansiktsegenskaper och egenskaper hos utseendet är redan helt formade, det är helt klart vem smulan ser ut. Ögonen ser fortfarande mycket stor ut, men denna subjektiva känsla är genererad av sin övergripande tunna.

Under de senaste veckorna har barnet återhämtat sig avsevärt. Subkutant fett, som bildas nu, börjar deponeras. Medan det är mest i ländryggsregionen, nacke, på kinderna. Armarna och benen, som redan har vuxit till ganska normala proportioner, återhämtar sig gradvis. Barnet ser inte längre ut som ett embryo med korta ben, ett stort huvud och långa armar. Nu är hans kropp mer proportionell, även om huvudet fortfarande måste minska något jämfört med resten av kroppen.

Subkutant fett behövs inte bara för att frukten ska bli vacker, även om det faktum att huden har upphört att vara mättad med röda och många rynkor och vikar gradvis slätas ut är goda nyheter. Subkutan fettvävnad behöver krummer efter födseln: det kommer att hjälpa honom att anpassa sig till denna värld, vilket är mycket kallare än i livmodern, eftersom det har värmebesparande funktioner.

Barnets kropp är täckt med original smörjmedel, vilket är en blandning av sekret av talgkörtlar med epidermispartiklar, såväl som glykogen. Det skyddar på ett tillförlitligt sätt krummens hud från den ständiga exponeringen för vattenmiljön. Det mesta är på ansiktet, på ögonbrynen, på öronen, på ryggen och i alla veck. Smörjning tvättas inte av med vatten, inte bara på grund av densiteten, men också på grund av håret som håller det - lanugo.

Vid vecka 24 börjar den gradvisa förlusten av dessa ljusa och mycket tunna ursprungliga hår. Barn ska bli av med dem helt till släktet. Men ibland förekommer spädbarn med resterna av lanugo på kroppen, och det finns inget hemskt i det: håret kommer att falla ut under de första veckorna av självständigt liv.

Nervsystemet

Bildandet av hjärnbarken fortsätter. Nya spår och gyrus verkar nästan varje dag. Samtidigt med bildandet av cortexskikten fortsätter aktiv utveckling av unga neuroner och etablering av nya neurala anslutningar. Kan säkert säga det Varje dag i ditt barns arsenal visas någon ny rörelse eller skicklighet.

Vid 24 veckor kan barnet inte ta tag i vad som kom till räckhåll, men vad han vill ta till exempel, navelsträngen eller sitt eget ben. Barnet är inte ett problem som förmedlar handen till munnen, om du vill suga på kameran, och även nu gör vänsterhänta barn allt med sin vänstra hand och fingrarna suger ofta. Högerhäntade personer föredrar den högra handen i moderns livmoder.

Om något rör barnets palmer eller fötter, visar krummen tendonreflexer - det sprider ut fingrar som en fläkt. Och om något rör på den nedre delen av hans kropp, böjer han ofrivilligt och försöker stänga.

I veckan demonstrerar barnet cervicala toniska reflexer av situationen: Om han vrider huvudet till höger och lutar något på det, släpps höger kameran.

Denna vecka har barnet drömmar, och faserna av snabb och långsam sömn växlar precis som hos vuxna. Om vissa hudområden irriteras, gör barnet andningsrörelser. Den fullständiga bildandet av sådana reflexer, vilket gör att krummen kan överleva, att andas på egen hand, är avslutad vid den 27: e graviditetsveckan.

Interna organ

I barnets kropp fungerar allt som en klocka. Interna organ är helt formade, nu växer de. Hjärtat har ökat i storlek, det pumpar upp till 25 liter blod per dag. Hjärtfrekvensen är normalt 148-178 slag per minut.

Matsmältningssystemet debugger interaktionen mellan alla organ i den som ingår. Magen tar fostervätskan, som barnet sväljer, gallblåsan producerar gall, och tarmarna rytmiskt sammandras. Det började ackumulera första cal - meconium. Det beror på att gallan tränger in i tarmen, som är mörkgrön, nästan svart i färg och består av epitelpartiklar och lanugo som med vattnet kommer in i magen.

Urinen produceras av njurarna och blåsan ackumuleras. Barnet kissar ungefär en gång i timmen, men steriliteten hos fostervätskan är inte störd, eftersom vattnet uppdateras var tredje timme. Hos pojkarna, testiklarna faller ner i pungen, hos tjejer har organen för reproduktiva system länge varit placerade på sina ställen.

Huvudevenemanget i denna vecka är början på produktionen av ytaktivt ämne. Detta är en speciell substans som förhindrar att lungens alveoler sticker ihop. Det kommer att hjälpa lungorna att öppna efter krummen, för att andas självständigt.

Medan lungorna fortfarande är omogna är ytaktivt ämne liten, men processen har redan börjat - chanserna att överleva vid för tidig födsel ökar varje dag.

Sex bestämning

Eftersom de yttre genitala organen redan är fullständigt bildade, är diagnosen av barnets kön inte arbetskraft. Om det inte var möjligt att ta reda på innan 24 veckor är det nu värt att gå till en ultraljud, för snart blir fostret så stort att han måste ta en position som är obekväm för att studera könsskillnader: han kommer böja, hålla ben och handtag och stäng genitalierna.

Noggrannheten att bestämma kön på ultraljudet vid nuvarande tid anses vara en av de högsta under hela födelsetiden. Huvudförhållandet är barnets önskan att visa sina könsorgan. Vissa smulor vänder sig bort från ultraljudsgivaren.

Fosterets livskraft

Om förlossningen börjar på den 24: e veckan har barnet en chans att överleva. Och jämfört med föregående vecka ökar de något. Tack vare medicinernas resultat lyckas läkare spara 10-12% av barnen födda den 24: e veckan.

Sådana barn har nästan inga reserver av subkutan vävnad, nervsystemet har inte slutfört sin bildning, inte alla reflexer som är nödvändiga för överlevnad är närvarande. Och eftersom bland de överlevande en mycket hög andel barn med funktionshinder. Ofta är födelsen vid så tidigt datum fylld med total dysfunktion i centrala nervsystemet, visuell och hörselfunktion, mental utveckling.

Självklart finns det undantag, men det finns få fall av framgångsrika resultat när det föddes i vecka 24 påverkar inte hälsan hos en rädd baby i framtiden.

Din baby på ultraljud

Om screening av andra trimestern passerar, men det finns inget speciellt behov av ultraljudsskanning vid vecka 24. Naturligtvis förbjuder ingen att en kvinna ska gå till ultraljudsrummet och frivilligt bestämma barnets kön, om det inte har gjorts tidigare.

Dessutom kan doktorn ha mer tvingande skäl till en oschemalad ultraljud, till exempel graviditetskomplikationer: utseendet av smärta och atypisk urladdning från könsorganen, en minskning eller ökning av barnets motoriska aktivitet. I vilket fall som helst experter kommer att identifiera alla storlekar som kan ge mycket användbar information om utvecklingen av de små.

Dessa dimensioner kallas fetometri och 24 veckor präglas av sådana värden.

Tabell över fostrets fosterstandard i 23-24 veckors graviditet

BPR, mm

LZR, mm

DBK, mm

Längden på benens ben, mm

Axelängd mm

Underarmlängd, mm

Huvudomkretsen, mm

Mageomkrets, mm

56-66

70-85

40-46

37-45

36-44

33-38

200-240

170-230

Faror och risker

Som i någon annan graviditetsalder kan en kvinna vara inom två steg av en farlig situation.Nu kan barnets säkerhet och framtida mammas hälsa hotas av följande.

Preterm arbetskraft

Med tanke på att konsekvenserna av förtidigt arbete i den nuvarande termen kan vara oförutsägbara, bör vi undvika att arbetets verksamhet uppstår på alla sätt. Riskerna med för tidig födelse är högre hos kvinnor med ismisk-cervikal insufficiens, eftersom växande foster nu trycker hårdare och hårdare på den svaga och ohållbara livmoderhalsen.

Sådana gravida kvinnor rekommenderas vanligtvis att fortsätta att ta Utrozhestan.

Andra förväntade mammor som var under ökad tillsyn på grund av hotet om missfall under första trimestern, är detta läkemedel vanligtvis avbrutet efter 18 veckor.

Risken för för tidig födsel anses vara ganska hög hos kvinnor med preeklampsi, övervikt, hos kvinnor som har tvillingar eller trillingar, hos gravida kvinnor som har dåliga vanor - att röka eller dricka alkohol. Läkare säger att det finns ett ärftligt mönster: om en kvinna själv uppträtt för tidigt en gång, så är hennes sannolikhet att föda före den planerade förlossningsperioden högre än de andra.

Om den förväntade mamman är i fara, vet hon säkert det redan från läkaren. Men även de som har en graviditet som är smidig och molnlös, borde du inte slappna av. Endast försiktig uppmärksamhet åt dig själv hjälper till att rädda barnet och förlänga graviditetsperioden. Det är omöjligt att lyfta vikter, spänningar, starka känslomässiga upplevelser, okontrollerat medicinintag kan vara farligt för en kvinna.

De första symtomen på begynnande arbetskraft vid denna tidpunkt är desamma som vid fullfristig graviditet: onormal urladdning från könsorganen eller brist på fostervätska, ökande sammandragningar, svårt kvarhållande ryggsmärta, livmoderhormon.

Ju tidigare en kvinna vänder sig till en ambulans, desto bättre, för i vissa fall kan du stoppa födelseprocessen med medicinering om fostrets membran är intakt och moderkakan inte har lidit.

Smittsamma och icke-smittsamma sjukdomar

Immuniteten hos kvinnor vid vecka 24 är i mycket dåligt skick. Det minskar, eftersom hela första trimestern undertrycktes av hormonprogesteron. Sådan immunosuppression var en nödvändig åtgärd: En stark och "utbildad" immunitet hos den gravida kvinnan kunde avvisa krummen bara för att hälften av dess genetiska uppsättning är främmande för moderns kropp, det är faderns genetiska material.

När hotet mot immunförkastning är praktiskt taget frånvarande, undertrycks immuniteten så mycket att det blir svårt för en kvinna att motstå även enkla virus och bakterier. Det är nu mer än någonsin tidigare att det finns en stor sannolikhet att införa influensa och ARVI, liksom andra infektionssjukdomar.

Ofta ger veta om dig själv och den vanligaste förkylningen. Förebyggande åtgärder är inte alltid effektiva. Om den gravida kvinnan är sjuk vid den aktuella tiden är det viktigt att undvika självmedicinering. Hon behöver ringa en läkare hemma, visa honom sitt utbyteskort med analyser. Läkaren kommer att berätta att från ett läkemedel till en kvinna i en "intressant position" du kan ta, och det - nej.

Konsekvenserna av förkylningen är inte så hemska i slutet av andra trimestern, som kvinnornas försök att återhämta sig på egen hand. Ibland vägrar den förväntade mamman alla mediciner. Om du har ont i halsen och ont i halsen börjar det med allvarliga komplikationer, det finns inget behov av att göra utan antibiotika. Vissa antibakteriella läkemedel för gravida kvinnor är till exempel tillåtna "amoxicillinEller Flemoxin. Och vid höga temperaturer, antipyretiska läkemedel som "Nurofen"Eller"paracetamol».

På andra sidan försöker man ta droger utan recept. Detta är farligt eftersom många droger är teratogena (påverkar fostrets utveckling).

Förstöring av kroniska sjukdomar

Mot bakgrund av minskad immunitet och ökad stress på alla organ och system hos en gravid kvinna ökar sannolikheten för förvärring av kroniska sjukdomar avsevärt. Om tidigare den framtida moderen drabbades av en av dessa sjukdomar, behöver du nu speciellt uppmärksamma din hälsa. Vid vecka 24 förvärras kolit och magsår ofta, och magsår orsakas av gastrit, vilket förra gången kände sig i de avlägsna skolåren.

Många uppenbara inflammatoriska sjukdomar i urinvägarna - cystit. Problem kan också uppstå hos kvinnor med kroniska problem med lederna, ryggraden.

Om det tidigare fanns kroniska sjukdomar, är det nu att en kvinna ska besöka en specialiserad läkare som ska undersökas för eventuell sjukdomstillstånd och få rekommendationer.

preeklampsi

Vid den 24: e veckan av graviditeten kan preeklampsi inte manifesteras alls och kan vara ganska märkbar. Dess symptom är följande: svullnad, ökat blodtryck, närvaro av protein i urinen hos en gravid kvinna. I den extrema manifestationen kan preeklampsi åtföljas av kramper (eclampsia).

Orsakerna till denna komplikation, som kan vara dödlig för både kvinnor och foster, har ännu inte studerats fullt ut. Det finns bara teoretiska antaganden. Enligt dem kan preeklampsi utvecklas hos en kvinna som upplever kronisk långvarig stress hos en kvinna med hormonella störningar.

Sannolikheten att utveckla preeklampsi kan också ärftas av en autosomal recessiv princip (från mor till dotter). Vanliga orsaker inkluderar vitamin B- och folsyrabrister, liksom problem med den uteroplacentala blodbanan.

En kvinna borde vara mer uppmärksam på hennes välbefinnande, rådfråga en läkare om även mindre ödem visas, liksom vid plötslig viktökning: detta kan vara ett tecken på inre ödem som inte är synligt synliga.

Analyser och undersökningar

Sedan den andra prenatalundersökningen lämnades, efter 24 veckor skickar en kvinna på ett obligatoriskt sätt endast ett test - en allmän urinalys. Det är nödvändigt så att doktorn kan se hur den framtida mammens njurar klarar av den ökade belastningen, huruvida proteinet, "kompanion" av preeklampsi, har dykt upp i urinen. Analysen måste tas ett par dagar före det planerade mötet.

Om en kvinna inte hade donerat blod till syfilis veckan innan, skulle hon behöva få sitt blodprov tagen vid vecka 24. Denna sjukdom är väldigt lättsjuk. Det är inte alltid sexuellt överfört, och det är inte alltid möjligt att upptäcka det när du registrerar dig under en stor diagnostikkampanj. Inkubationstiden för sjukdomen är stor, så det är lämpligt att donera blod till RV minst 3-4 gånger under hela perioden av barnets lager.

Kvinnor som har Rh-negativt blod vid 24 veckor ordineras vanligtvis ett blodprov för förekomst av specifika antikroppar mot fostrets blodkroppar.

Rekommendationer till förväntade mammor

Överensstämmelse med enkla och effektiva rekommendationer den här veckan kommer att bidra till att undvika problem och komplikationer vid gestationsprocessen. När han var född, så är det fortfarande för tidigt, att mödrarna måste vara flitiga och ansvariga. Vid 24 veckor måste du vara uppmärksam på följande aspekter av livet.

kön

Kön vid 24 veckors graviditet är inte förbjudet och rekommenderas till och med om det inte finns några uppenbara kontraindikationer: Förekomsten av en obstetrisk pessar för ismisk-cervikal insufficiens, förekomsten av kirurgiska suturer på livmoderhalsen i livmodern som tidigare införts, liksom andra graviditetspatologier som utspelar upphörandet av förtida arbetskraft .

Intensiv blodtillförsel till könsorganen leder till att en kvinna har en stark sexuell lust. Men makarna får inte i något fall glömma försiktighet. Nu behöver du välja en säkrare hållning som eliminerar tryck på livmodern, såväl som djupa penetrationer.

Om atypisk urladdning efter kön visas, var noga med att konsultera en läkare.

Kläder och skor

Alla kvinnors skor ska nu vara plana. Att bära höga klackar stör blodkroppen i bäckenet, lymfflödet och skapar också risken för förlust av balans, ty tyngdpunkten är nu kraftigt förspänd. Om de vanliga skorna, som passade, började gnugga benen och skörda, kan detta vara ett tecken på utseende av ödem.

Kläderna ska väljas rymliga, inte klämma i buken och låren, som uteslutande är gjorda av naturtyger. En kvinna i sex månaders graviditet svettas hårdare, syntetisk och halvsyntetisk kan orsaka en överträngning av termoregulering, överhettning och orsaka många hygienproblem.

mat

Observera att vikten börjar komma snabbare, vissa gravid kvinnor vid vecka 24 försöker gå på en diet. Gör inte om den totala viktförstärkningen inte överstiger normen. Behovet av kalorier växer nu, och därför är det klokare att öka kaloriinnehållet i rätter med cirka 500 kcal per dag.

Stekt, rökt, kryddigt, kolsyrade drycker borde fortfarande undvikas. Ungefär en tredjedel av hela graviditeten hos en gravid kvinna bör vara råa grönsaker och frukter, som innehåller grov fiber, som är nödvändiga för att förebygga förstoppning. Också glöm inte mat som är rik på kalcium och järn, eftersom risken för anemi nu är ganska stor. Dessa produkter inkluderar buckwheat gröt, rött kött, nötköttlever, nötter.

Kurser för gravida kvinnor

Kurser för framtida mödrar arbetar med varje kvinnligt samråd. Och nu är det en bra tid att börja delta i klasserna. Läkare kommer att prata om nyanserna under graviditeten, hjälpa dig att förbereda dig på rätt sätt för att födda dig, lära dig gymnastik och visa andningsövningar. Primipara kvinnor kommer att få mycket användbar information om vård av nyfödda.

Du kan delta i klasser med din man, den framtida fadern kommer också att kunna lära sig många nya och intressanta saker i klassrummet. Förutom teoretisk information kommer en kvinna att kunna fråga läkare och psykologer alla sina frågor av intresse.

Kurser kommer att hjälpa till att hantera depression av gravida kvinnor, föreslå vilket bandage som är bättre att välja att bära innan de föder, och vilken som kommer att hjälpa till att snabbt återfå en bra form efter dem.

Uppmärksamhet - baby

Många mödrar vid denna tid utan några svårigheter bestämma sin babys position i magen: om rörelsen är under, så är en krump i huvudet previa, om det är högst i bäckenet. Du kan också förstå var crumb är vänd, där hans rumpa är - på höger eller vänster sida. Barnet skiljer sig bra och älskar sin mors röst väldigt mycket. Allt detta borde vara det viktigaste för att upprätta kontakt med smulorna nu.

Glöm inte att läsa honom sagor och sjunga sånger, stroke hans mage. Barnet känns bra om han är önskad, älskad. Det är just nu, enligt perinatala psykologer, att hans framtida världssyn bildas - optimism eller pessimism i förhållande till omvärlden.

Recensioner framtida moms

Många framtida mammor, som har hållit sina vittnesmål om den 24: e graviditetsveckan på Internet för historien, säger att deras tillstånd har blivit något instabilt: på morgonen är de fulla av styrka och energi, och på kvällen faller de ner från utmattning. Men stämningen har förbättrats markant - hormonerna progesteron och hCG är inte längre så mycket "irriterar" en gravid kvinna.

Många under den 24: e veckan bestämmer de sig för att använda den tid och tid de inte krävde, för att spendera den återstående tiden innan de går på mammaledigheten tystare, ha möjlighet att när som helst lägga sig, slappna av eller gå på en promenad.

Frågan om att välja ett namn för ett ofödat barn är fortfarande akut för många par och därför bestämmer kvinnor att de ska lägga in "röster" i sina bloggar, där de bjuder in läsare och vänner att rösta på flera val av namn för pojkar och flickor. Om familjetvister är odödliga kan du följa deras exempel och visa resultaten av den populära rösten till deras släktingar.

Om vad som händer med fostret och framtida mamma i den 24: e veckan av graviditeten, se följande video.

23 veckor 25 veckor
Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa