25 veckor 27 veckor

26 veckors graviditet: vad händer med fostret och den förväntade mamman?

Innehållet

Den 26: e gravidveckan avslutar andra trimestern, vilket innebär att den molnfria perioden slutar, och kvinnan kommer in i hemsträckan. Hälsotillståndet för den gravida kvinnan förändras snabbt, eftersom hennes barn förändras. Om vad som händer vid denna tidpunkt kommer vi att beskriva mer detaljerat.

Hur många månader är det

Vecka 26 - den sista i andra trimestern. Efter sex dagar börjar den sista tredjedel av barnets term. Det är den sjunde förlossningsmånaden. Obstetricians mäta graviditetsalder i månadsmånader, var och en har exakt fyra veckor. Nu har en kvinna enligt sin standard 6,5 obstetriska månader. Det här är ca 6 månader på en vanlig kalender.

24 veckor gick från befruktningen och 22 veckor från menstruationsförseningen. Cirka 14 veckor kvarstår till det förväntade födelsedatumet. Mer än hälften av den långa och intressanta resan som lämnats efter.

Framåt är ett ganska svårt stadium. I början av den 26: e veckan går en kvinna till en "ny nivå" - nu är alla hennes tankar bara upptagna av den kommande födelsen och barnet.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Känslor hos en kvinna

Förändringar bokstavligen "sväva i luften." Den framtida mamman ändras utåt, hennes humör och välbefinnande förändras dramatiskt. Redan vid 26 veckor, många slutar arbeta, dra nytta av en annan semester. Lagen tillåter dig att ta regelbunden ledighet före mammaledighet. Dekretet ska gå på vecka 30, om en kvinna bär tvillingar, får hon sjukskrivning vid vecka 28. Om du lägger till en annan semester och all den ackumulerade tiden, kan du nu säga farväl till dina kollegor och överlämna ditt jobb och din position till din efterträdare.

Det blir allt svårare och svårare för den förväntade mamman att uppfylla sina arbetsuppgifter, sitta på arbetsplatsen, göra hushållssysslor. Nu behöver hon hjälp och vila. Trevlig eufori, som varade för nästan hela andra kvartalet, ger gradvis plats för trötthet och ökad trötthet.

mage

Magen har ökat betydligt, och många kvinnor vid 25-26 veckors graviditet märker att det har blivit svårt för dem att sätta på sig egna skor, speciellt om det är vinter på gården, och stövlar eller skor måste vara laced eller zippade upp. Det blir allt svårare att böja, magen stör, det är också svårt att sitta på skor, eftersom det har blivit svårt att höja benen till armarna.

Många gravida kvinnor ser inte längre sina ben när de går, nästan ingen kan se vart kvinnan går. Detta skapar ett mycket verkligt hot om förlust av balans, fallande, skada, särskilt på vintern.

Magen växer med språng. Redan, inte en kvinna känner hennes barns rörelse, de är väl synliga för alla runt henne: under perioder av aktivitet går magen bokstavligen under kläder. Det är inte längre möjligt att gömma en tum, även rymliga kläder döljer inte en "intressant position".

perturbation

Barnet i vecka 26 ökar aktivt, det blir alltmer trångt i livmodern, och därför i vecka 26 kan rörelser börja skada en kvinna. Ju tunnare den förväntade mamman är desto starkare känner hon krummens rörelser.

Kvinnor som bär tvillingar, upplever redan nu verkliga lidande från chocker och sparkar till en mängd olika inre organ.

Rörelserna blev vanliga. Den framtida mamman har redan "studerat" rytmen i barnets liv och dess regim. Hon vet exakt när barnet sover och när hon är vaken, när fittahåran, och när hon är orolig. De existerande metoderna för att räkna störningar har ingen praktisk användning. De används vanligtvis från den 28: e veckan av graviditeten. Under tiden ska den förväntade mamman helt enkelt registrera förekomsten eller frånvaron av fostrets motoriska aktivitet.

För aktiva och långvariga rörelser (i flera timmar utan vila) kan vara ett tecken på att barnet har överfört sin egen navelsträng med sin kropp eller har blivit förtunnad och har nu en brist på syre.

Fading indikerar ofta att barnet sover, men om det inte är känt om dagen, bör du också kontakta en läkare.

Nu är puzozhitelens aktivitet på sin topp. Detta fortsätter till cirka 32 veckor, då kommer det lite utrymme i livmodern, barnet kommer att växa och aktiva rörelser kommer att bli svåra för honom. Redan vänder barnen knappast över.

Vid 26 veckor uppmärksammar kvinnor ofta på att barnets aktivitet inte bara hör samman med sin personliga dagliga rutin utan också med yttre faktorer, såsom vädret utanför fönstret. På regniga dagar och i extrem värme försöker barnen sova mer.

Aktiviteten beror också på många andra faktorer - på moderns mat, hennes humör. Om en kvinna har stress, överförs de specifika hormoner som produceras av henne under denna period till barnet och agerar på liknande sätt på kroppen. Omröring blir mer sällsynt.

Men från modernen ätit choklad och glada händelser i hennes liv aktiveras barnen. Den osynliga känslomässiga kopplingen bibehålls under de första månaderna efter barnets födelse.

På natten, vid förlossningsveckan, dansar de flesta barnen till sin mamma, och därför blir det svårt för en kvinna att sova och slappna av. På eftermiddagen, när kvinnan står upprätt, går hon, gör något, barnet är "rockat", och han rör sig mindre intensivt.

Dessutom, även krummen med maj och huvud "visar karaktär": några barn driver och sparkar ofta och andra dömer mer. Efter födseln kommer temperamentet att förbli: vissa barn kommer att vara lugna och andra - nyfikna äventyrare bokstavligen från de första dagarna av deras liv.

Psykologiskt tillstånd och humör

Kvinnans välbefinnande är inte längre så lätt och avslappnat som det brukade vara, och det kan inte bara påverka hennes humör. En snabb mammaledighet framkallar blandade känslor.

Å ena sidan är kvinnan glad och glad att hon snart kommer att kunna vila så mycket som hon vill, och det blir inte nödvändigt att gå upp på morgonen. Å andra sidan finns det tvivel och oro om huruvida de kommer att behålla sitt jobb, om hon kommer att få plats att lämna dekretet, för att hitta ett nytt jobb, då är det inte så lätt att hålla ett litet barn.

Enligt lagen, för att avskeda en kvinna som är i mammaledighet, har hennes arbetsgivare ingen rätt att minska. Undantagen är fall av fullständig likvidation av företaget, men även i detta fall kommer kvinnan inte att förbli utan livsuppehälle, hon kommer att få betalt den ersättning som föreskrivs i lag.

Därför oroa dig inte och det är inte värt det. Det är bättre att fokusera på att träffa din baby snart.

Men faktumet för den kommande leveransen börjar vid denna tidpunkt skrämma kvinnor. Dessutom är födelse skrämmande inte bara för dem som står inför det för första gången. Ibland, under den andra eller till och med tredje graviditeten är ångest och rädsla starkare, eftersom kvinnan redan har en klar uppfattning om hur arbetet går och vilka slags komplikationer och oförutsedda situationer som kan uppstå i dem.

De flesta gravida kvinnor i förlossningsvecka 26 erkänner att de känner sig obekväma med att vara beroende av andra. Nu behöver en kvinna hjälp med att knyta skor, gå till mataffären, hänga ut de tvättade kläderna osv. Allt som hon lyckats klara av sig själv innan, blir nu utan hjälp mycket svår.

På grund av detta ökar möjligheten att utveckla neuros och depression av gravida kvinnor. Så kallar psykologer och psykoterapeuter känslomässiga störningar under födseln. Om en gravid kvinna har ingen att dela sin rädsla med, Om du inte kan dra dig ihop, sätt in igen till en positiv våg, bör du kontakta en kvinnlig psykolog, som accepterar gratis i samråd i samhället.

Sådana specialister har en hel del erfarenhet av att arbeta med en kontingent av gravida kvinnor. Det finns individuella metoder och tekniker som gör det möjligt att räkna ut situationen, ge praktiska råd och rekommendationer, eftersom fred nu en framtida mamma behöver ingenting mindre än vitaminer och god näring.

Smärta sensioner

Trots att till och med födseln förblir ungefär 3 månader börjar den förväntande moderens kropp storskaliga förberedande "aktiviteter" för detta svåra test. Produktionen av hormon relaxin börjar, under vilken bäverna i bäckenet blir mjukare och mer smidiga. Många gravida kvinnor känner att de har ont i benet.

Om denna smärta inte är av skarp och skarp natur begränsar inte rörelserna och förmågan att flytta, sitta, gå på trappan, då finns det ingen anledning till larm. Vid akut smärta bör en obstetrikare-gynekolog och en ortopedist besökas för att utesluta symfysit.

Under inverkan av ökad vikt sårar kvinnor och värker benen, särskilt knälederna och anklarna. Kramper i kalvsmusklerna, särskilt på natten, är inte uteslutna. Sådana smärtsamma sammandragningar är symtom på brist på kalcium i kroppen, eftersom barnet redan har tagit mycket av detta mineral, och dess behov av kalcium har ännu inte torkat upp.

Ryggen på denna period gör ont på ett och samma sätt av två orsaker: Tyngdpunkten har skiftats på grund av den vuxna buken och ryggmusklerna upplever ökad belastning på grund av behovet av att hålla överkroppen i vertikal position med bröstet som vuxit några storlekar.

Livmoderns tillväxt fortsätter, ligamenten sträcker sig och förtjockas, vars uppgift är att hålla det reproduktiva kvinnliga organet i rätt position. Detta åtföljs av stickningar i livmodern och på sidorna av det, gör låret sig ibland i kvinnan. Midjan drar inte bara på grund av sträckningen av ligamentapparaten utan också på grund av viktbelastningen.

Fysiologisk smärta kräver ingen behandling, tar smärtstillande medel, fysioterapi. Att skilja dem från den patologiska är ganska enkelt.

Naturliga smärtor i denna period åtföljs inte av onormala utsöndringar från könsorganen, smärtan ökar inte, inte liknar naturkollisioner, livmodern kommer inte i tonen. Om du slappnar av lite, lägg dig ner, njut av en varm dusch, så dämpar de.

val

Utsläpp från könsorganen från den 26: e veckan av graviditeten kräver noggrann övervakning. För att inte missa de patologiska förändringarna är det värt att använda dagliga tunna hygienkuddar.

Tamponger kan inte användas, eftersom de ökar sannolikheten för stagnation i skeden, som bidrar till reproduktion av patogena bakterier, är faran från infektionssynpunkt det enda sättet att införa en tampong i könsorganet.

Utsläppen vid vecka 26 blir större. Om graviditeten fortskrider normalt, har den vaginala utsöndringen en vit, beige eller gulaktig färg, en enhetlig konsistens, utan föroreningar av blod, slem eller blodproppar. Lukten kanske inte alls, och det kan vara en liten lukt av surmjölk. Sådana utsöndringar anses vara helt normala.

Andra färger som har en obehaglig lukt, en konstig konsistens, och som orsakar obehagliga känslor som klåda, brinner, kan indikera en avvikelse från normerna. Dessa patologiska sekret omfattar grön och grå urladdning som är karakteristisk för bakteriella och purulenta infektioner, vit ostliknande urladdning, vilket kan vara ett tecken på tröst, såväl som blod och vattnets urladdning.

Rosa och brun urladdning hör till blodet och skiljer sig endast från antalet röda blodkroppar i vaginala urladdningen. Om urladdningen liknar vatten, är de rikliga eller utsöndras i små mängder, men det kan regelbundet indikera urladdning av vatten eller läckage.

I alla fall av avvikelser i form av utsläpp från normen bör du gå till doktorn, och om vattnet har avgått är det bäst att omedelbart ringa en ambulans.

Vid vecka 26 ska en kvinna tvättas med varmt vatten utan tvål, två eller tre gånger om dagen, för att förhindra infektion i könsorganet. Rikliga sekret - Frisk miljö för reproduktion av bakterier och svampar. Krav i enlighet med reglerna för intim hygien växer flera gånger.

Förändringar i kroppen

Förändringar på den fysiska nivån i veckan blir mer märkbara. De flesta gravida kvinnor har ökat pigmentering. Moles, fräknar (om de var före graviditeten) blev ljusare och muggar runt bröstvårtor mörkades.

Bröstet själv gör ont väsentligt mindre än tidigare, eller stör inte en kvinna alls. Colostrum kan släppas från bröstvårtor - det här är också normalt.

Ofta är kvinnor på 26 veckor medvetna om att deras fingrar är dom, det finns stickningar i benen. Allt detta är en följd av stora och viktiga processer som nu äger rum i kvinnokroppen.

Utveckling av livmodern

Livmodern fortsätter att växa med barnet. Vid 26 veckor ligger hon i bukhålan, hennes botten stiger 6 centimeter ovanför naveln. Naveln själv har slutat hänga, men nu finns det mer konkreta problem. Livmodern "stötar upp" membranet, kvinnan börjar uppleva andningssvårigheter, andfåddhet framträder, det är nästan omöjligt att ta en lugn djup andning.

Illamående, halsbränna kommer tillbaka. Den här gången är de inte relaterade till hormonell justering, vilket var fallet under första trimestern. Nu är det bara en stor och tung livmoder som klämmer in i magen, gallblåsan, att skylla på störningen av matsmältningen.

Undertryckta tarmslingor kan inte ge en vanlig avföring, så vid den nuvarande tiden är diarré, förstoppning och ökad gasbildning inte uteslutna. Livmodern stiger i genomsnitt per centimeter per vecka. Höjden av livmodern vid vecka 26 är 24-28 centimeter. Längden av livmoderhalsen - 35-45 mm.

Livmoderns kropp vid slutet av andra trimestern har nått en imponerande storlek - 24-28 cm i höjd och 15-17 cm i bredd. Förkortningen av livmoderhalsen vid detta skede är den främsta orsaken till förtida arbetskraft.

Livmoderhalsen blir vanligtvis kortare och jämnar före leverans. Denna period anses inte som normal för en sådan process. En kort nacke behöver retentionsterapi. Obstetrisk pessar, som tidigare sys på nacken, fixar den och inte låter den öppna före tid, är de viktigaste sätten att förlänga graviditeten vid nackefel.

En kvinna känns livmodern perfekt inte bara när du sitter eller vänder sida vid sida. Nu är livmoderns plats lätt bestämd och utan hjälp av en läkare, ökar den övre gränsen för reproduktionsorganet nästan upp i mitten av bröstkörtlarna.

Nu, mer än någonsin, ökar behovet av lastlättnad. Ett speciellt ortopediskt antitatbandage hjälper denna kvinna.

Viktökning

Vikt fortsätter att komma ganska intensivt. Det finns inget märkligt i detta, för i den 26: e veckan är volymen av fostervätska cirka 700 ml, placentan väger cirka 300 gram, barnet väger nästan ett kilo och ungefär ett halvt kilo är livmodern.Om vi ​​lägger till våra egna fettreserver och den ökade blodvolymen i kvinnokroppen får vi ett ganska imponerande antal.

Viktökning anses vara normalt om den förväntade mamman nu lägger till högst 400-500 gram per vecka. Den allmänna "viktökning" är emellertid en ganska individuell fråga.

 • Smala kvinnor är normala bör lägga till denna vecka högst 9 kilo plus deras ursprungliga vikt.
 • Kvinnor med normal vikt bör inte få mer än 8 kg.
 • Framtida mödrar som var "munkar" före graviditeten - högst 5-5,5 kg.

För vikt nu måste du följa väldigt noggrant, väga i veckan och skriva resultaten i en speciell anteckningsbok.

Omotiverad viktökning under denna period, med beaktande av principerna om hälsosam kost och en aktiv livsstil, kan vara det enda symptomet på en farlig graviditetskomplikation - gestos.

Utbildningstopp

De så kallade träningstrenderna i veckan observeras hos cirka 30% av kvinnorna. Och de flesta av dem - primärt. Vid en andra eller tredje graviditet börjar träningsmedel normalt innan leverans, inom några dagar eller till och med timmar. Men det finns undantag.

Av sig själv bör träningspassioner inte skrämma en gravid kvinna, eftersom de inte har någon effekt på barnet och kvinnans hälsa, och leder inte till utjämning och öppning av livmoderhalsen. Trots kvinnors rädsla leder inte falska sammandrag närmare, med eller utan dem (trots allt kommer inte en enda falsk sammandragning i någon av hela graviditeten) leveranser att börja vid den aktuella tiden.

Det är inte svårt att bestämma livmoderns ton under denna period, alla kvinnor i "positionen" är flytande i detta. Utbildningsstrider visas på så sätt. I några minuter blir livmodern sten, magsvaren, varefter allt går utan spår. Sådana sammandragningar upprepas inte regelbundet, i vecka 26 kan de "besöka" en gravid kvinna varenda dag.

Om en kvinna ligger nere vid kampens gång, ändrar hennes kroppsposition, slappnar av eller besöker duschen, kommer den obehagliga och skrämmande känslan att återgå.

Santa sammandragningar är svåra att förvirra med falska. Om förtidig arbetskraft har börjat, fortsätter livmoderns kontraktila aktivitet enligt samma principer som vid en graviditet på heltid: sammandragningar upprepas regelbundet och intensifieras. Ta bort dem med en varm dusch kommer inte fungera.

Blodtryck

Vid den 26: e graviditetsveckan återvänder blodtrycket äntligen till sitt ursprung, till den nivå som var sedvanlig för en kvinna, som hon hade före graviditeten. Om under andra trimestern sänktes blodtrycket något, då i slutet av denna period skulle det öka i alla förväntade mammor, och därigenom nivån upp till "icke-gravida" värden.

Det innebär att en frisk kvinna börjar lida mindre huvudvärk, är mindre benägna att känna sig yr och sannolikheten för att förlora medvetandet minskas betydligt. Men hos kvinnor med övervikt är flera graviditeter och kvinnor utsatta för högt blodtryck (förhöjt blodtryck), det är nu att huvudvärk kan börja skada. Om det finns preeklampsi, kan kursen förvärras.

Från vecka 26 bör särskild uppmärksamhet ägnas åt blodtrycksnivån.. Det mäts på två händer på morgonen och på kvällen, vid en ökning av värdena är det absolut nödvändigt att konsultera en läkare, inte skjuta upp den senare, eftersom högt tryck är farligt för moderkakan och barnet.

Om ditt huvud gör ont regelbundet, behöver du också konsultera en läkare: kanske ligger inte orsaken till blodtrycksnivån.

Minskad synskärpa

Många förväntade mammor i mitten av den sjunde obstetriska månaden varnar för att de har något minskad synskärpa.Sådana förändringar är orsakade av vätskeretention i kroppen, ibland ögonlockets ödem, ökad stress på alla kärl, inklusive intraokulära, liksom det så kallade "torra ögonsyndromet".

Om en kvinna hade synproblem före graviditeten, behöver hon just nu se en oculist. Om det inte fanns några sådana problem kan du inte oroa dig: Visningsminskningen är tillfällig, efter födseln blir den visuella funktionen helt återställd.

Barnutveckling

De flesta barn i vecka 26 tar rätt plats i livmodern - huvudet, det vill säga de ligger huvudet ner till livmoderutgången. I detta läge ska de födas, även om vissa väldigt mobila barn fortfarande lyckas ändra sin kroppsposition.

Om nu krummen är i bäcken eller tvärspresentation, var inte panik före tid och sätt in på den oundvikliga kejsarsnittet. Fostrets position för att välja leveranssätt bestäms vanligtvis mycket senare. Medan barnet har tid att ändra sin position.

Nu blir barnet mer och mer som en liten man, han växer aktivt. Vid 26 veckor väger han från 750 gram till ett kilo. Hans höjd - 33-35,5 centimeter. Från kronan till coccyxen (CTR) är tillväxten cirka 29 centimeter.

utseende

Utseendet hos barnet vid denna tid är redan mycket individuellt. I det är många funktioner endast inneboende för honom, det är det här barnet och ingen annan. Embryonerna liknar varandra som två droppar vatten, men efter embryonperioden gick tillräckligt med tid för barnet att visa egenskaper som han "ärvde" från sin mamma och pappa.

Nu har barnen olika nässtorlekar, olika cilia, formen på läpparna och höjden på pannan är olika. Och bara auriklarna är lite lika för alla eftersom de är lite utbuktade.

Öronen är tillverkade av brosk, det är fortfarande ganska mjukt. Så fort skölden härdar, kommer de att ta en mer naturlig position i förhållande till huvudet. Förresten Läkarna bedömer graden av prematuritet hos barnet, om det är född mycket tidigare än tiden, av graden av öronmjukhet.

Huden började glida ut på grund av utseende av subkutan fettvävnad, men inte alla rynkor har försvunnit än, och barnet, om man tittar på det i 3D eller 4D-format på ultraljud, ser väldigt ut som en liten gammal man. När rynkorna släpper ut, kommer denna likhet gradvis att försvinna.

Käkebarnet är välutvecklat. Tidigare började mjölktändernas början, nu är roten, permanenta tänder i full gång. Före perioden av förlust av mjölktänder kommer de att ligga i djupet av käftvävnaden.

Barnet börjar utveckla sitt eget hudpigment, nu är han inte längre en rödviolett tadpole, men en välformad lilla man med hud som liknar sin vanliga färg, även om den är mer subtil än den verkar. Det finns naglar på fingrarna, fingeravtryck bestäms av fingeravtryck - unika unika mönster på huden.

Originalfett visar barnets kropp och ansikte. Det skyddar huden från vattenexponering. Fett tvättar inte hår, vilket kallas "lanugo". Dessa tunna hår över hela kroppen är resultatet av hårfolliklarna, och efterhand har barnet redan börjat bli av med dem.

Andelen av barnets kropp har blivit mer korrekt. Huvudet är inte längre den största delen av kroppen, men benen, som var korta, har nu vuxit längre än handtagen.

Magen började förbättras, små söta kinder uppträdde, armarna och benen gör inte längre ett piteous intryck med sin tunnhet.

Nervsystemet och sinnena

Vid vecka 26 är barnet i livmodern inte tråkigt. Han utvecklar sina sinnen aktivt, vilket gör det möjligt för din lilla att utforska världen med intresse för det ramverk där det nu är möjligt. Barnets ögon öppna och stänga. Han ser i färg, men tydligheten i bilden lämnar mycket att önska.Allt som ses uppfattas av krummen som mångfärgade suddiga fläckar.

Hörselorganen fungerar fullt ut, nu lyssnar barnet noggrant. Favoritljud - mammas hjärtslag, han lugnar honom ner. Efter att ha fött detta ljus kommer barnet att reagera på ljudet av sin mammas hjärta. Därför rekommenderas spädbarn, om de är sjuka eller stygga, att applicera oftare på bröstet, för att trycka på sig själva. En crumb hör ett välbekant ljud och lugnar sig.

Nu fortsätter bildandet av receptorer som är ansvariga för luktsansen. Taktila känslor är redan kända för barnet, han "använder" kontakten och ganska framgångsrikt, känner allt som omger honom och sig själv. Även barnet i denna period är en riktig gourmet, han skiljer nyanser av smaker av fostervätska, eftersom han har smaklökar på kinnens inre och på tungan.

Hjärnbarken fortsätter att utvecklas. Tack vare utvecklingen av neuroner bildas tusentals nya neurala förbindelser i var och en, lär barnet nya rörelser och färdigheter.

Trots det faktum att nervsystemet bildas är det längsta, har barnet redan uppnått mycket: han kan suga, ta tag i, spotta, svälja. Han har en mer aktiv höger eller vänster penna, och nu kan man förstå om han är vänsterhänt eller högerhänt.

Barnet pressar kammarna, reagerar på stimuli, både ljud och taktil, han sover och är vaken och under sömnen, som i den 26: e veckan tar honom upp till 22 timmar om dagen, ser ditt barn riktiga drömmar. Det var möjligt att räkna ut detta genom att fastställa faserna av snabb och långsam sömn i frukter i slutet av andra trimestern. Fasen av REM-sömn, där drömmar vanligtvis händer, råder hos barn.

Vid vecka 26 tar hjärnan inte bara kontroll över lemmar och andra delar av kroppen, utan ger också viktig kontakt med binjurskortet. Nu börjar barnet bilda sin egen hormonella bakgrund.

Interna organ

Huvudprocesserna denna vecka ligger i lungorna hos barnet. De fortsätter bildningen av alveoler och produktionen av ytaktivt ämne, som började för några dagar sedan. Lungorna själva upptar nu rätt position i bröstet - "triangel" med toppen uppåt. Mognad av lungvävnad är ett mycket viktigt steg.

Alveoli liknar bubblor. Här är de fyllda med luft och deltar i gasutbyte. Och barnen i moderns livmoder, medan de inte har självständig full andning, är vesiklarna-alveoler tomma. Så att efter den första inandningen och utgången de inte "blåses bort" och inte "fastnar ihop" tillbaka, behövs ett ytaktivt ämne - ett ämne som alveolerna själva producerar. Om barnet har bråttom med födseln kanske det inte är tillräckligt med ytaktivt medel, vilket är bråttom med akut andningssvikt.

Barnens matsmältningsorgan, de endokrina körtlarna arbetar nästan i full normalläge. Njurarna producerar urin, de första avföringna deponeras i tarmarna - mekonium, som består av partiklar av peelingepitel, lanugo, som föll i vattnet och sväljades av barnet.

Barnets hjärta knappar rytmiskt och tydligt. En framtida pappa kan nu höra honom, om han "lyssnar" på sin hustrus mage med ett stetoskop. Barnets hjärtslag är ungefär två gånger mer frekvent än sin mammas hjärtslag. Den här veckan är den normala hjärtfrekvensen 140-170 slag per minut.

Avslutar bildandet av reproduktionssystemet hos pojkar. Flickorna avslutade denna process tidigare. De flesta av de framtida representanterna för det starkare könet denna vecka, testiklarna, som har kommit långt från bukhålan, faller in i pungen. För de andra pojkarna händer detta vid ett senare tillfälle. Endast en liten andel barn är födda med odödade kön körtlar, och testiklarna i detta fall sänks ofta efter födseln.

Barnets hypofys på den 26: e veckan av graviditeten börjar producera sina egna tillväxthormoner. Och det kommer nu att väsentligt påskynda taktens mognad.

vitalitet

Förlossning vid 26 veckor anses inte vara ett missfall, det är en fullvuxen födelse, bara för tidigt. Om barnet uppträder nu väger upp till ett kilo, anses det vara en extrem prematuritet. Förutsägelser är tveksamma, trots den nödvändiga återupplivningsvården, överlever bara 20% av barnen.

Om barnets vikt överstiger kilogramet ens, blir prematuriteten betraktad som djup. Med henne kan cirka 30-35% av barnen räddas.

Barn födda i vecka 26 placeras i speciella inkubatorer med uppvärmning och syreförsörjning, och barn växer i dem tills de får 1,7 kilo vikt. Därefter kan de placeras i en uppvärmd spjälsäng. När ett barn når 2 kilo, kan han släppas hem med sin mamma.

Tyvärr kan även mycket bra neonatologer inte garantera att barnet född i vecka 26 kommer att bli helt frisk. Neurologiska störningar av varierande grad av allvarlighetsgrad, hörsel och synförluster samt skador på centrala nervsystemet registreras ofta hos överlevande. Men ett sådant resultat är valfritt. Berättelsen vet ganska många barn som uppträdde i den sjunde graviditetsmånaden, överlevde genom läkares ansträngningar och växer nu ganska hälsosamt och starkt. Mycket beror på föräldrarnas humör och, otroligt nog, barnet själv.

Neonatologer vet säkert att det finns starkvilja barn som "klamrar" till liv med all sin makt, de vill verkligen leva och överleva, i motsats till prognoserna från specialister. Om det händer behöver du bara tro på ditt barn, och allt kommer att fungera för honom.

Baby på ultraljud

Ultraljudsundersökning denna vecka ingår inte i listan över obligatoriska studier. Men det kan ordineras om läkaren har en bra anledning. Komplikationer som kan uppstå under behandlingen med en bebis i veckan anses vara viktiga orsaker: frånvaron av störningar, för mycket smärtsamma störningar, förekomsten av svåra smärtor och utsöndringar som läkaren är oroad över.

Om det inte finns några sådana indikationer på ultraljud och graviditeten går bra, har kvinnan rätten att gå till ultraljudssalen själv, nu finns det sådana rum i någon privat klinik. Det kan krävas för att bestämma barnets kön, ta en bild, som säkert kommer att inreda familjearkivet. Barnets kön vid denna tidpunkt är tydligt synligt, beslutets noggrannhet är ganska hög.

Senare, när barnet blir mycket trångt i livmodern, tar det en mer kompakt position, håll armar och ben ihop, och det blir inte lätt att se könsorganen. Om du vill ta reda på barnets kön är nu tiden mest lämplig för detta.

Gravida kvinnor vill verkligen veta om hennes barn uppfyller utvecklingsstandarderna för denna period. I vecka 25-26 är normerna för fetometri följande:

 • BPR - 56-74 mm;
 • LZR - 75-96 mm;
 • DBK - 38-55 mm;
 • DKG (shin eller längd av tibia) - 34-47 mm;
 • DKP (längden på underbenets ben) - 35-43 mm;
 • Huvudomkretsen - 224-262 mm;
 • Mageomkrets - 194-240 mm.

Dessa normer är ganska approximativa, eftersom alla barn i denna period, som redan nämnts, är olika. Du måste emellertid veta att fördröjningen från normerna i mer än 2 veckor kan indikera en fördröjning i intrauterin utveckling och en tidig övre gräns för normerna för samma period kan vara ett tecken på att ett stort foster växer och utvecklas i magen hos mamman, vars vikt vid Födseln överstiger 4 kg.

Eventuella faror och risker

Det finns många farliga situationer som kan fälla en gravid kvinna i vecka 26. Överensstämmelse med läkarens rekommendationer hjälper till att undvika dem. Läkaren säger inget obetydligt eller oavsiktligt: om han frågar sig att han inte överdriver eller tar Utrozhestan under så lång tid, har han all anledning att göra det. Följande hot utgör nu den största faran.

preeklampsi

Ödem är den farligaste eftersom de är symtom på en sådan obehaglig och farlig komplikation av graviditet som gestos. Late toxicos kan orsaka död hos en kvinna och ett barn, intrauterin hypoxi och komplikationer vid förlossning. Vid vecka 26 kan ödem uppträda inte bara på armarna och benen utan också på ansiktet. Oftast "sprid ut" näsan, hakan och läpparna till en gravid kvinna.

Diagnosen fastställs genom förekomst av ödem, visuellt urskiljbart, liksom misstänkt inre ödem, med utseendet av protein i urinen och en ökning av blodtrycket. För att undvika detta måste man nu utesluta från dietsaltade livsmedel, rökt kött, mängden salt reduceras till 5 gram per dag.

Skadliga vanor, samtidiga kroniska sjukdomar förvärrar bara gestosens gång. Om läkaren erbjuder sjukhusvistelse är det inte nödvändigt att vägra det.

Hemorrojder och åderbråck

Kompressionen av livmoderns livmoder vid 26 veckor kan leda till åderbråck, och blodcirkulationssjukdomar i hemorroida ådror orsakar ofta hemorrojder hos gravida kvinnor. Båda dessa sjukdomar betraktas som vanliga "satelliter" under andra hälften av fertilitetsperioden.

Båda sjukdomarna är lättare att förebygga än att bota. För förebyggande av åderbråck är det önskvärt att ha speciella strumpor, som säljs i någon ortopedisk salong. Det bästa förebyggandet av hemorrojder - en balanserad diet med ett överflöd av råa grönsaker och frukter, hindrar förekomsten av förstoppning. Det är också önskvärt att hålla sig ganska aktiv, så långt som den framtida moderens hälsotillstånd tillåter, en livsstil.

Om det emellertid uppstår obehagliga sjukdomar, bör du definitivt rådfråga en läkare: Självmedicin under graviditeten är absolut kontraindicerad.

SARS, influensa, kallt

Minskad immunitet vid vecka 26 bidrar till lättare infektion. Och eftersom framtida mamma måste vara extremt försiktig, var försiktig med säsongskador - ARVI, influensa. Även förkylningen kan ge mycket obehag.

Om profylax inte hjälpte, har den förväntade mammen ont i halsen, feber, dålig förkylning, hosta, du ska ringa doktorn till ditt hus. Konsekvenserna av förkylningen är inte lika farliga i slutet av andra trimestern som den orimliga och otillbörliga behandlingen med läkemedel och folkmedicin som inte godkändes av den behandlande läkaren.

Förstöring av kroniska sjukdomar

På grund av den ökade belastningen på alla organ och system kan en kvinna nu förvärra kroniska sjukdomar. Om innan det fanns kolit, kan ett sår, problem med gallblåsan, njurar, lever, hjärta, just nu en manifestation av sjukdomen uppstå.

Frekvent urinering vid denna tidpunkt betyder inte nödvändigtvis förvärring av pyelonefrit eller andra sjukdomar i urinvägarna. Om det inte finns några smärtor och urinprov är bra talar vi om blåsans komprimering av livmodern. Detta är ett naturligt besvär för en gravid kvinna som kommer att passera efter födseln.

Analyser och undersökningar

Under denna period utses inte obligatoriska prov. Om den här veckan är en annan tidpunkt med en läkare, ska du passera en urinalys före den. De flesta gravida kvinnor ges också anvisningar för ett fullständigt blodantal vid 26 veckor för att utesluta en annan farlig komplikation, anemi.

Kvinnor med Rh-negativt blod denna vecka kan dessutom donera blod för bestämning av antikroppstiter, vars tillväxt kan indikera en utvecklande Rh-konflikt. Kvinnor med hormonella obalanser är föreskrivna test för testosteron, hCG, progesteron och östrogener.

Rekommendationer till förväntade mammor

Specifikationerna för denna period är att alla rekommendationer som ges till en kvinna tidigare bör korrigeras, med tanke på att framtida mammas tillstånd inte tillåter att gå under långa perioder och är aktivt engagerad i arbete och studier. Nu - den främsta "rådgivaren" - sunt förnuft.

Vid 26 veckor borde du inte göra vad som ges med stor svårighet. Följande rekommendationer kommer att vara användbara vid denna tidpunkt.

 • Börja med att skapa en bra familjetradition. kvällen går före sänggåendet. Att gå med sin man hjälper till att etablera relationer, kommer båda makarna att gynna. Då, när barnet är född, kan du gå på kvällsvandringar med hela familjen.
 • Anmäl dig till kurser för förväntade mammor. Även om du redan har ett barn och allt är bekant, kan du i sådana klasser hitta användbar och intressant kommunikation bland likasinnade personer, samt fråga alla frågor till läkare - gynekolog, barnläkare, neonatolog.
 • Planerar en meny för en vecka eller några dagar, en kvinna måste ta hänsyn till det faktum att livmoderns tryck på matsmältningsorganen denna vecka har ökat. Nu är det önskvärt att inte bara öka det dagliga kaloriintaget med 500-600 kcal, men också att införa ett nytt, ytterligare matintag, minska mängden mat som konsumeras. Detta kommer att bidra till att undvika halsbränna och illamående.
 • Om streckmärken börjar dyka upp på huden, var noga med bör använda speciell kosmetika för att förhindra dem ytterligare. Huden är nu känsligare för kosmetika, allergiska reaktioner kan uppstå. Om en kvinna är ägare till känslig hud, är det bäst att gnugga den uppvärmda grönsakssolros eller mandelolja in i bröstets, lårens, buken och efter en dusch.
 • Om du har problem med att sova är det obehagligt att sova på höger eller vänster sida, kvinnan Det är värt att köpa en speciell kudde för gravida kvinnor. Det kommer att låta dig ta i sängen en position som fysiologiskt anses vara den mest lämpliga för framtida mamma.
 • Kön vid 26 veckor är inte kontraindicerat om graviditeten är ofrivillig. Om du är osäker är det bättre att rådgöra med en läkare om möjligheten att ha ett aktivt sexliv. Försiktighetsåtgärderna är desamma som tidigare, förutom att valet av poser blir mindre. Nu är det viktigt att inte bara klämma i magen under kön, men också för att undvika djup penetration. Om du upplever smärta eller onormal urladdning efter kön, var noga med att besöka en läkare.

Om en resa är planerad till det här datumet, bör du inte oroa dig för flygningen. Nästan alla flygbolag före den 28: e graviditetsveckan frågar inte en kvinna om doktorsintyg.

Det kan dock finnas några nyanser som fastställs av bärarens regler. Därför måste du, innan du köper biljetter, namnge din tidsgräns och fråga om det finns några begränsningar.

Recensioner framtida moms

Kvinnor som har lämnat sina recensioner om den 26: e veckan av graviditet i specialiserade forum för föräldrar, noterar att just nu finns det en topp i sexuell lust. Förhållandet med hennes man förbättras, och detta har en positiv effekt på humör. Ibland finns det klagomål att magen ser för liten ut. Detta oroar den framtida mamman. Storleken på buken beror inte på perioden, det beror på storleken på en kvinnas bäck och kropp, liksom på fostrets storlek.

Magsformen, många framtida mödrar försöker gissa pojken i magen eller tjejen. De jämför också data från det kinesiska tabellen och metoder för blodförnyelse för att "jämföra" med ultraljudsdata om sexbestämning. Underlivets form och "spådom" enligt tabellerna till definitionen av kön är irrelevanta.

Om vad som händer med en kvinna i den 26: e gravidveckan, se nedan.

25 veckor 27 veckor
Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa