27 veckor 29 veckor

28 veckors graviditet: vad händer med fostret och den förväntade mamman?

Innehållet

Den tredje trimestern börjarvilken kvinna kan gratuleras 28 veckors graviditet anses vara en av de viktigaste under hela graviditeten. Det här är en bra tid att ta del av några av de första två stegen och börja planera födseln. Hur är barnet och vad hans mamma känner under den nuvarande termen, vi överväger mer detaljerat.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Hur många månader är det

28 veckors graviditet - början av tredje trimestern. Enligt kalenderen tog det sex och en halv månad. Men under graviditeten är det vanligt att räkna ned tiden enligt regeln i Negalånmånaderna, i var och en av dem exakt fyra veckor och inte en dag mer. Genom obstetriska normer är en kvinna nu exakt 7 månader av graviditeten.

Tjugoseks veckor gick från befruktningen och 24 veckor har gått sedan början av månadsförseningen. En kvinna kan nu tyckas att alla dessa händelser var väldigt nya. Tid i de två första trimestern flög verkligen mycket snabbare. Nu förändras hälsotillståndet, det är inte längre så molntfritt, och den förväntade mamman kan känna att tiden är nu långsammare.

Endast 12 veckor förblir fram till det förhöjda datumet för den avsedda leveransen. Det är emellertid inte nödvändigt att stämma överens, endast 5% av barnen är födda i DA. De andra väljer andra villkor för sig själva - antingen tidigare eller senare DA. Om en kvinna har en planerad kejsarsnitt har hans datum ännu inte bestämts, men det kommer att vara ungefär 38-39 veckor eller lite tidigare.

Vid 27-28 obstetrisk vecka, som vi talar om, sker en rad förändringar med barnet och mamman.

Känslor från den framtida mamman

I allt större utsträckning vill en kvinna ligga och slappna av, det blir allt svårare att stå för länge att gå. Den framtida mamman började bli trött snabbt, och det här är helt naturligt: ​​det blir mycket svårt att bära en äldre baby och din egen ökad vikt.

Kvinnans figur är rundad, och nu finns det inte ens en ledtråd i midjelinjen, och höfterna och höfterna är bredare. Vid vecka 28 kan en kvinna uppmärksamma det faktum att hon har deponerat "fett" på höfterna och buken. Detta är inte en följd av övermålning, men en normal fysiologisk process.

Sådant kroppsfett tillhandahålls av naturen för att skydda fostret, samt ge det energi om mamma maten plötsligt försvinner helt (i naturen sker det).

Ökad trötthet gör det väldigt svårt att arbeta och studera vid denna tidpunkt. Gravida kvinnor med en bebis börjar avundas de som bär tvillingar eller trillingar på ett snällt sätt - sådana mammor går på mammaledighet de närmaste dagarna, medan alla andra kommer att behöva vänta i 30 veckor.

Mycket hjälper till att ta regelbunden ledighet om kvinnan i den inte har varit före moderskap. Lagen förbjuder inte detta. Och kvinnliga studenter kan ansöka om akademisk ledighet eller ordna hemskolan med skyldighet att godkänna alla tentor och tester personligen.

Fosterrörelser och räknemetoder

Vid vecka 28 märker många gravida kvinnor att fostrets rörelser har blivit något "tystare" och mindre. I livmodern finns fortfarande tillräckligt med utrymme för rörelse, och barnet är inte så stort att det upptar hela det intrauterina utrymmet. Orsaken till den tillfälliga "nedgången" ligger inte i barnets parametrar, men i nästa steg av nervsystemet bildar sig barnet sina rörelser bättre och spontana slag på armar och ben som mamma känner som tremor och pintoes blir mindre.

Barnet i 7 månader som helhet rör sig ganska regelbundet. Redan i veckan kan en kvinna få rekommendationer från läkaren för att starta en dagbok och registrera antalet fetala rörelser i den. Det finns flera metoder för att räkna dem, men i varje sak accepteras inte en separat rörelse som en rörelse utan en serie rörelser. Exempel: barnet drev sin mamma med foten och vände om - det är inte två olika rörelser, utan en.

Metoder för Pearson, Cardiff, Sadowski test - den vanligaste. En av dem kan väljas av den behandlande läkaren efter behov.

Cardiffens rörelser - det här är räkningen av rörelserna om tolv timmar. Så snart en kvinna räknar med 10 episoder av barnets aktivitet, kan du sluta räkna ytterligare - allt är i ordning med barnet. Om 12 dygn inte rekryteras, bör du definitivt rådfråga en läkare.

Sadowski-testet är definitionen av en barns motoraktivitet efter en mammas måltid. Om en timme efter en måltid lyckas fixa 4 episoder av bebisrörelser och mer, finns det absolut inget att oroa sig för.

Om rörelserna är för aktiva (mer än 15 episoder per timme) eller trög (mindre än 4 per timme efter en måltid) ska du definitivt gå till en tid med din läkare för att ta reda på orsakerna till detta beteende hos smulorna.

Den mest populära och vanliga är metoden att räkna störningsverkan. Ett speciellt bord ges till kvinnan, där hon bör registrera omrörningstiden från 09:00 till 21:00 eller från 8:00 till 8:00.

Diagnostiskt värde har ett tidsintervall mellan 1 och 10 störningar. Om mindre än en halvtimme har passerat - resultatet är bra, om det är ungefär en timme eller mer, bör du rådgöra med din läkare.

Att räkna störningar behövs inte så mycket av läkaren, för han har i sitt arsenal mycket mer exakta sätt att räkna ut nyanserna av fostrets tillstånd, som den mycket framtidige mamman. Detta ger henne mer sinnesro, för hon lär sig att kontrollera sin babys tillstånd på egen hand och vara uppmärksam på eventuella förändringar i hans beteende. Men vid varje planerad inträde kommer läkaren definitivt att vara intresserad av hur många rörelser det finns och vad de är.

I allmänhet blir karaktären av rörelserna vid 28: e veckan mer uttalad, det vill säga att krummen redan slår krummen med benen och armarna, vilket ibland orsakar smärta för sin framtida förälder. De flesta gravida kvinnor lyckas upprätta nära kontakt med sin bebis i veckan - barnet börjar reagera på handen i moderns hand i magen och strömmar och modern vet vad hon vill och vad hon gör just nu.

Det är emellertid inte nödvändigt att anta att barnet entusiastiskt kommer att reagera med en sparkskinn till någon annans hand i magen. Det är svårt att säga hur en baby definierar sin egen och andra, men i själva verket är det precis vad som händer. När du rör på en främlingens mage sänker krummen försiktigt.

De flesta barn ens "litar inte" sina egna pappor. Om en man visar uthållighet, kommer han ofta att prata med en smula, appliceras på makans mage med händerna och kinden, barnet kommer säkert att återfå.

Ditt barn i förlossningsveckan är väldigt meteosensitiv och också mycket beroende av din mads tillstånd och välbefinnande. När vädret ändras ändras dess fysiska aktivitet. Om en kvinna är lycklig, uppträder krummen mer aktivt jämfört med ögonblicken hos hennes mammas sorg. Som svar på en utsökt middag eller middag som ätas av mamma återupplivas barnet i livmodern.Redan är barnets temperament ganska uppenbart: han är smidig och glad "rastlös" eller lugn och lugn "sömnig".

Smärta sensioner

Vid vecka 28 kan en sällsynt gravid kvinna skryta av en fullständig brist på smärta. De flesta framtida mumierna har som regel ett stort lager av klagomål och sjukdomar.

7 månader av graviditeten - en solid period, under den här perioden börjar kvinnokroppen att uppleva överbelastning.

Olika smärtor i nedre rygg och rygg är vanligast under denna period. Länen gör ont och "värk", främst på grund av att tyngdpunkten har flyttat, och det är ganska svårt för musklerna att hålla en kvinna i balans. Livmodern växer och tillsammans med den sträcker sig ligamenten som håller den. Detta orsakar en mängd dragande känslor på buk-, bakre och sakrala sidor.

Hårda uppköp, vilka kvinnor ofta jämför med elektriska stötar, uppstår när ett stort livmoder pressar vissa nervändar. Ryggen gör ont inte bara på grund av den stora buken och sträckningen av ligamenten, men också för att bröstet har blivit ett par storlekar större och belastningen på ryggmusklerna har ökat i enlighet därmed.

Från vecka 28 kan revbenen börja skada. Livmodern pressar membranet, de inre organen måste "flytta", krängarna är något "avvikande" vilket medför en påtaglig smärta. I allt större utsträckning upplever en kvinna trötthet i benen, hennes leder kan göra ont eller åderbråck kan manifestera sig - allt detta är konsekvenser av en ökad kroppsvikt hos en gravid kvinna. Vikt växer snabbare än kroppen har tid att kompensera för detta. Knäleds och anklar är särskilt sårbara.

Mer än hälften av gravida kvinnor har ett skelett vid vecka 28. Du behöver inte vara rädd - den här smärtan tyder på att kroppen började aktivt förbereda sig för förlossning. Det hormon relaxin produceras, vilket mjukar och gör bäckenbenen mer elastiska. I rätt ögonblick borde de flytta ifrån varandra och låta barnet ut. Processen för mjukning av ben och ligament åtföljs av svaghet och liten "lumbago" i skönhetsledet.

Om smärtan blir outhärdlig kan kvinnan inte gå, stå, klättra trappor, det är svårt för henne att sova på grund av smärtan som är värre på natten, bör du definitivt informera din läkare om det - Det är möjligt att symfysit utvecklas - en patologisk divergens av pubesymfysen, där ganska ofta en kvinna endast uppvisar födseln genom kejsarsnitt.

En kvinna vid vecka 28 borde veta att all smärta som åtföljs av urladdning från könsorganen än normalt, ökar, kramper eller skär smärta är anledningar att ringa en ambulans, eftersom förlossning är ganska möjlig vid denna tidpunkt.

Typ av urladdning

Hos kvinnor, med början av tredje trimestern ökar östrogenproduktionen. På grund av detta kan utsläpp vid 28 veckor bli mer flytande än tidigare. Mängden utsläpp förblir ganska riklig, vaginala sekretioner produceras mycket. Detta är nödvändigt så att sammansättningen av vaginaens mikroflora hålls på den nivå som kommer att ge den "korrekta" snitten i könsorganet.

Vätskautsläpp bör inte förväxlas med vatten. Om en kvinna nu har riklig vattnig urladdning, var noga med att meddela läkaren för att se till att vattnet inte tappas och inte läcker ut.

För 28: e veckan anses utsläpp vara lätt, något vattnig, homogen, utan föroreningar eller en obehaglig lukt. Den normala varianten är en ljusgulaktig nyans (ett graviditetshormon, progesteron, kan ge en vaginal utsöndring en sådan färg). Om urladdningen har fått en rik gul färg, bli tjock, smörj, var noga med att besöka läkaren och göra en analys av smet.

Obehaglig grönaktig eller grå urladdning, som åtföljs av dålig lukt och klåda i perineum, kan indikera närvaron av en bakteriell infektion i könsorganen, könsorganinfektion. Vit urladdning, med flingor och samtidig klåda - det här är en tröst.

Den farligaste nu är utsläpp med blod. De kan prata om hotet om för tidig födsel, placentaavbrott, början av föreläsning. Blödningen kan ha ett annorlunda utseende - från rent rött blod till rosa, grädde, bruna sekret med varierande intensitet och konsistens.

I tid att märka förändringen kommer att hjälpa vanan att ha dagliga tunna hygienkuddar. De "inte bara" visar "färg och konsistens i vaginala sekret, men hjälper också till att bli av med känslan av fukt i perineum, vilket är förknippat med en ökning av mängden utsläpp som är naturlig för denna period. Tamponger kan inte användas.

Stämningen hos den framtida mamman

Vid 28: e graviditeten är humörsvängningar, irritabilitet och berörhet inte uteslutna. Hälsotillståndet förvärras, och det är direkt kopplat till förändringar i humör.

De flesta kvinnor väntar på hjälp från vänner och släktingar, men det faktum att de inte kan komma överens utan denna hjälp sänker ibland och får dem att känna sig lite sämre. Således är det redan svårt för en gravid kvinna att knyta sina skosnören själv eller att fästa blixtlås på sina stövlar, stå vid kaminen eller häng tvätten. Höj ett fallet föremål utan att knäböja, misslyckas ofta.

Ångest på dekret bidrar också till ångest, eftersom arbetande kvinnor oroar sig för säkerheten på sin arbetsplats: den förväntade mamman måste vara säker på att hon kommer att lämna arbetstiden och hon kommer att förväntas där. Att avvisa en kvinna som är på mammaledighet eller föräldraledighet, enligt lagen är omöjligt. Så nu kan du inte oroa dig för det.

De flesta ångest vid 28 veckor orsakar rädsla för den kommande födelsen. Det är inte bara gravida förstafödda kvinnor som är rädda för att föda och kvinnor som tidigare fötts ofta är mycket mer oroliga eftersom de är bättre medvetna om alla faror och risker och känner till känslor och möjliga komplikationer.

Psykologer rekommenderar inte att tysta om sådan rädsla, för det finns inget ovanligt eller onaturligt om det.

Om du inte kan prata om dina erfarenheter med dina släktingar, eller om kvinnan inte känner till stöd och förståelse, kan du kontakta en psykolog som gratis tar emot framtida mödrar i varje förlossningsklinik.

Förändringar i kroppen

Alla organ och system för framtida mamma arbetar inom gränserna för sina möjligheter. När deras tillstånd jämförs med överbelastning i rymden är det inte så långt ifrån sanningen. Livmodern växer så fort att det nu är det största organet, resten av bukhålans "invånare" har inget annat val än att trycka åt sidan.

Utveckling av livmodern

Andning blir svårt. Djupa andetag är inte lätta, för nu livar livmodern hårt ned membranet nedanifrån. Det är andfåddhet, vilket ökar även efter lite träning. Det är svårare att klättra trappor, promenader, hushållsarbeten.

Livmodern, som var storleken på en kvinnas näva före graviditeten, har nu vuxit till en imponerande storlek. Höjden av hennes stående dag i veckan är 27-29 centimeter. Ovanför navel-linjen stiger livmodern redan med 8 centimeter.

Dyspné är inte det enda problemet som orsakas av en sådan ökning. Halsbränna och böjning - En följd av kompression i mage, diarré och gasbildning i samband med gallblåsans tryck och nedsatt gallflöde, förstoppning - en konsekvens av livmoderns tryck på tarmslingorna. Frekvent urinering är svampen hos alla gravida kvinnor, eftersom blåsan är pressad av livmodern en av de första.

Längden av livmoderhalsen i normen är 35-45 mm, en liten förkortning anses inte som en patologi, speciellt vid flera eller upprepade graviditeter. Men kortslutning mindre än 35 mm anses vara ett hot mot förtidig leverans.

Barnet är redan ganska tungt, han väger väsentligt på nacken från insidan. En hälsosam rik livmoderhals kan tåla detta tryck upp till 38-40 veckor av graviditeten. Med ismisk-cervikal insufficiens är risken för barnets förlossning på grund av att livmoderhalsen helt enkelt inte kan hålla den i livmodern, tio gånger högre.

Livmodern kan oftare än tidigare komma till tonen. Om detta händer för ofta ges kvinnan behandling. "Ginipral" hjälper till att slappna av i livmodermusklerna, "papaverin», «No-Spa».

Vid vecka 28 kommer det att vara fördelaktigt att ha på sig en antitativ ortopedisk klämma. Med den här enheten kan du lätta lasten på nedre rygg, ben och rygg, vilket kommer att visa en minskning av obehag.

Viktökning

Viktökning vid vecka 28 är intensiv och ger inte de mest angenäma känslorna för framtida mamma. Kvinnan är redan märkbart "tyngre", men det här orsakas inte bara av egen vikt utan även av barnets vikt, som nu är över ett kilo, placentans vikt, som redan närmar sig 400 gram. Fostervätska - ungefär en liter, och livmodern väger nu ca 600 gram. Mängden blod i kroppen hos en gravid kvinna har ökat, och detta återspeglas också i vikt.

Den veckovisa ökningen under denna period får inte överstiga 400 gram. Om vi ​​uppskattar den totala ökningen under hela perioden med att bära en bebis, är den redan fast - mer än 9 kilo.

 • Tunna flickor kan redan i veckan få 10 kilo.
 • Mässan med en normal vikt är ca 9 kilo.
 • Kvinnor som hade problem med övervikt före befruktning borde inte få mer än 6 kg.

Kvinnor uppmärksammar ofta det faktum att olika läkare använder olika tabeller med viktökning. En läkare, vid 8 kg, vid vecka 28, säger att detta är ett utmärkt resultat och allt är bra, medan en annan kommer att föreslå en diet för viktminskning. Du behöver bara fokusera på läkarens normer som observerar graviditeten, utan att jämföra din vinst med andra.

En stark fördröjning i viktökning kan varna läkaren, för att den kan prata om patenterets patologier, barnets tillväxt i kroppen. Brute force är också farlig - incidensen av komplikationer vid arbete hos kvinnor med en patologisk vikt är högre än hos dem som gjorde mindre.

Också kroppsvikten kan vara ett tecken på förekomsten av inre ödem - preeklampsi.

Utbildningstopp

Braxton-Hicks contractions vid 28 veckor, enligt tillgänglig statistik, upplever cirka 50% av kvinnorna. I grund och botten är de som ska föda sitt första barn. För kvinnor som bär sitt andra, tredje eller nästa barn förefaller vanliga sammandragningar oftast närmare födseln, ibland flera dagar eller till och med timmar före dem. Det finns kvinnor som inte har några falska sammandragningar alls. Till exempel, gravida kvinnor igen efter den första graviditeten, som slutade i kejsarsnitt, möter sällan ett sådant fenomen som falska sammandragningar.

Den sanna naturen hos Braxton-Hicks sammandragningar till läkare och forskare idag är inte helt klar. En vanlig version av vad som händer förklarar sina förberedande "arbets" livmodermuskler.

En kvinna känner sällan sådana sammandragningar. De manifesteras av en liten spänning i buken, kvinnan känner i några sekunder eller minuter att livmodern blir "sten". Om du lägger dig och slappnar av, slappna av de släta musklerna i livmodern igen.

Detta är den största skillnaden mellan falska strider och de riktiga. Om födseln börjar, kan sammandragningarna inte längre förkastas. Varken vila eller varm dusch hjälper.

Andra ändringar

Blodtrycket stiger, och vid vecka 28 kommer det till en nivå som var naturlig för denna kvinna före graviditeten. Men framtida mammor som är benägna att öka trycket kan börja lida av högt blodtryck.Därför är det nu mer än någonsin viktigt att övervaka blodtrycket, som dagligen mäter nivån på två händer.

Den gravida kvinnans hud blir torrare, på vissa ställen finns områden med ökad pigmentering. Moles och fräknar blir ljusare. Nu borde du inte sola, för känslighet för ultraviolett växer dussintals gånger.

Klåda i lår, bröst och buk kan uppstå: det här är en följd av att huden sträcker sig. Bildandet av "sträckmärken" är också ett ganska frekvent fenomen som är förknippat med ett gap i elastiska och kollagenfibrernas sträckta områden.

Blodnivån ökar kolesterolet. Och det här är det mycket sällsynta fallet när ett sådant fenomen anses vara normen. Detta ämne är nödvändigt för placenta så att det klarar av sin hormongenererande funktion.

Svettkörtlar fortsätter att leverera mycket hygieniska och estetiska besvär: svettning ökar, kvinnan kastar ofta "i värmen". Bröstet sväller, mängden kolostrum ökar.

Under denna period är en kvinna mest utsatt för allergier - kontakt och mat. Detta beror på en tillfällig minskning av immuniteten. Och även de kvinnor som tidigare inte hade några allergiska manifestationer kan börja lida av klåda och en ovanlig utslag, hosta och rinnande näsa efter att ha använt kosmetika från streckkänslor efter importerade jordgubbar som köptes i januari efter att ha tagit de vanligaste multivitaminerna.

Barnutveckling

Nya organ och system vid vecka 28 (motsvarande embryonvecka 26) bildas inte. Allt är redan bildat och förbereder för det faktum att snart kommer barnet att existera separat från moderen. Prenatalperioden är avslutad, den 28: e veckan i perinatalsteget eller det födelselaterade begynnandet. Nu är din barns huvuduppgift att växa och stärka, vid tidpunkten för födseln behöver han ackumulera mycket.

Tillväxten av barnet denna vecka ökade något jämfört med föregående vecka - endast 1 centimeter. Nu är han ca 36-37 centimeter.

Fostrets vikt ökar mer signifikant: vid vecka 28 ligger den i genomsnitt i intervallet från 1 300 till 1 400 gram. Det finns redan en skillnad i vikt mellan barn av olika kön. Så, tjejer vid vecka 28 är ljusare än pojkar med ca 150-200 gram.

De allra flesta barn har redan tagit huvudet i livmodern. Huvudvärkpresentation anses vara den mest lämpliga för födseln. Om din bebis fortfarande sitter på paven (bäckenpresentationen) eller ligger över (transversal presentation är ganska sällsynt) finns det fortfarande en chans att situationen kommer att förändras till huvudvärk.

I livmodern finns det fortfarande ledigt utrymme för barnet att vända sig om. En kvinna rekommenderas för denna speciella gymnastik och står i knä-armbågens position. Det hjälper mycket.

utseende

Barnet blir mer söt. Vid vecka 28, hans ögonfransar är förlängda, söta plumpa kinder ser ut. Naglarna på händer och fötter börjar växa mer aktivt - tills deras längd når fingertopparna, så klumpar inte krummen sig. Ögon tills alla bebisar har en blåblå färg, lite senare börjar iris att förändras.

Magen har vuxit, händer och ben har lite återhämtat sig. På grund av det faktum att barnet under de senaste veckorna aktivt har ökat subkutant fett ser han inte längre ut så tunt som tidigare, men han ser fortfarande inte ut som en nyfödd sötnos med en reklamhäfte.

Jämfört med en heltidsbarn, är han väldigt tunn. Men huden har upphört att vara ljusrött, blodkärlen är inte längre synliga genom huden. Huden har blivit fyra lager.

Uppsamlingen av subkutan fettvävnad är en av de viktigaste processerna just nu, för hur mycket den bildas beror på hur mycket barnet kan hålla sig varmt efter födseln. Medan fettinnehåll råder på kinderna, nacken, nacken. Deponeringen av subkutan vävnad börjar i skinkans område. Snart kommer det att bli en ganska plump röv.

Barnet ser ganska proportionellt ut.Huvud, kropp, lemmar - allt är i visuell "balans". En vecka tidigare började barnet ta en naturlig "flexion" -position. Det upphör att passa i livmodern i ett rätat tillstånd, det blir trångt.

Nu, på grund av att krummen pressar benen, kan det vara svårt att diagnostisera barnets kön på ultraljud. Om det tidigare inte var möjligt att ta reda på golvet är nu bestämningsnoggrannheten låg: könsorganen är stängda med ben, navelsträng, handtag.

Alla funktioner hos barnets ansikte är fullt utformade. Ögonen verkar fortfarande stora, men det här beror på viss tunnhet. Som viktvinsterna kommer denna visuella "bedrägeri" att försvinna.

Öronen är lite utbuktade: Bruskvävnad härdar inte omedelbart, det tar tid. Ögonbrynen, som för några veckor sedan påminner om Brezhnev - tung och stor, minskar, upphör att "hänga" ovanför socklarna.

På barnets kropp finns ett lager ostliknande smörjmedel som skyddar huden, som ännu inte har slutfört bildandet av alla dess skyddande funktioner. Smörjmedlet fixar och håller ett lager av jungfru lanugo hår. De uppkom nästan omedelbart, så snart hårsäckarna bildades, och vid den 28: e veckan börjar barnet bli av med dem.

Huden blir mer perfekt, smörjning är fortfarande ett behov endast i vecken, där friktion är möjlig och på utsatta platser - ljummen, i vikarna på armarna och benen, viks nacken. Närmare till födelsemörjningen kommer att förbli huvudsakligen där. I Lanugo, nästan inget behov. Håren faller ut. Vid den här veckan blir barnet av med en tiondel av hårlinjen.

Nervsystemet

Behandlingen av barnet påminner redan om en nyfödd bebis rörelser. För att uppnå detta måste nervsystemet "fungera" ordentligt, och dess bildning var ännu inte färdigställd. Barnet har flera viktiga reflexer för överlevnad - suger, svalar och griper. Detta är bara "toppen av isberget". Förutom dem finns muskel- och senreflexer, tonic och cervikal, redan i barnet.

Specialister hänvisar också till reflexer andningsrörelser, som nu är helt synliga på ultraljud. Barn gör dem oregelbundet. Läkare tror att barnet förbättrar blodcirkulationen, som under sådana rörelser minskar trycket i bukhålan och blodflödet till vena cava ökar. Även andningsrörelserna i vecka 28 förbereder aktivt lungorna och bronkierna för framtida självständig andning.

Alla större delar av centrala och perifera nervsystemet bildas. Den mest intensiva utvecklingen av hjärnan. Nu har det centers som senare kommer att ansvara för tänkande, analytiska färdigheter, taluppfattning och bilder. Den funktionella komponenten i termoreguleringscentralen läggs.

Nya neuroner bildas i stora mängder varje timme. De bygger nya neurala och neuromuskulära förbindelser, förbinder musklerna med hjärnan, så krummen är redan ganska bra för sin ålder för att styra rörelser med händer och huvud.

Hjärnan är nu sammankopplad med adrenal cortex, barnet har sin egen hormonella bakgrund, och tillväxthormoner är bland de första som börjar syntetiseras.

Barnet en av halvklotet råder redan över den andra. Om han oftare föredrar att suga högerkammen, är han redan högerhänt om hans vänster är vänsterhänt. I sällsynta fall föds ambidexter - människor som lika bra äger både höger och vänster händer.

Hjärnan mottar redan signaler från sinnena. Barnet lyssnar och hör hur moderns kropp låter inifrån, han gillar särskilt hennes röst och hennes hjärtsljud.

Externa ljud hörs svårt av honom: störa en tjock bukvägg, placenta, fostervätska. Men något litet kan höra - höga klappar, samtal, högljudda röster, musik. Barnet blir mindre rädsla än en vecka tidigare, han blir gradvis van vid ljudet från utsidan.

Den optiska nerven börjar skicka de första bilderna till hjärnan. Medan det är färgade fläckar av olika storlekar.Men nu förstår barnet faran av starkt ljus: motsvarande reflex får honom att stänga ögonen om en stark ljusstråle riktas mot den gravida magen.

Luktsinnehållet är nästan bildat, en babys beröring har behärskats ganska länge sedan. Från vecka 28 blir det mer diskriminerande i "mat" - smaklökarna förbättras. Nu har barnet subtila nyanser av smak.

Sova barn ungefär 21-22 timmar om dagen. Han drömmer, för att han redan har en snabb sömnfas i hårdvara. Barnet är mycket känsligt för mors känslor och upplevelser, så nu är det väldigt viktigt att skydda den framtida mamman från stress och chocker.

Utvecklingen av inre organ

Alla barnets inre organ arbetar normalt. De bildas och ökar nu bara i storlek. Digestion är etablerad: barnet dricker fostervätska, lanugo och epitelceller, som är närvarande i det, inte smälts och skickas direkt till tarmarna, där de blandas med galla, de blir grunden till den ursprungliga fecesmeconiumen.

Tomma tarmar efter födseln. I vissa fall inträffar intrauterin avföring. Det är vanligtvis förknippat med svåra hypoxi hos fostret, och mekonium i vatten utgör grunden för tidig leverans.

Barnets hjärta pumpar mer än 20 liter blod per dag, det fungerar som en klocka, 140-169 slag per minut anses vara norm för hjärtslag under den 28: e veckan av graviditeten. Alla blodkärl är fullt bildade.. Barnet producerar alla strukturella blodceller. Njurarna är upptagna med att producera urin, barnet tänder en gång i timmen eller lite mindre.

De mest globala processerna denna vecka förekommer i barnets andningsorgan. I lungorna är bildandet av alveoler - små vesiklar - direkta deltagare i gasutbytet färdigställda. För att förhindra att väggarna sticker ihop efter den första utgången behövs en särskild substans - ytaktivt ämne. Dess produktion är nu engagerad i omogna alveoler.

Ju mer krummen ackumulerar ytaktivt medel vid tidpunkten för dess födelse desto större är risken för dess överlevnad. En vanlig dödsorsak hos prematura barn är akut andningsfel, som utvecklas på grund av den lilla mängden ytaktivt medel.

vitalitet

Sju månader barn överlever mycket bra i händelse av för tidig födsel. Alla vet om det, även människor långt ifrån medicin. Om förlossning sker den 28: e veckan, kommer barnet att betraktas som exakt sju månader gammalt. Omkring 95% av barnen är livskraftiga just nu.

Enligt den medicinska klassificeringen av prematuritet anses de vara djupt för tidiga, och för en viss tid behöver de en speciell inkubator. Därvid kommer barnet att "mogna", ta emot syre och upphettas, eftersom mängden subkutan vävnad som barnet har ackumulerat vid 28: e veckan inte räcker för att kroppen ska behålla värmen.

I inkubatorn måste barnet spendera så mycket tid som det tar att få 700 kg i vikt 1 kg. Då kommer barnet att överföras till barnsäng med uppvärmning, och när hans vikt överstiger 2 kg, kommer barnet och hans mor att gå hem.

De som är födda vid den 28: e veckan av graviditeten har inte bara höga chanser att överleva, men också något reducerade riskerna för utvecklingen av nervsystemet, även om detta alternativ inte helt kan uteslutas. Det omogna nervsystemet kan ge många obehagliga "överraskningar" som ingen av dem kommer att göra även den mest erfarna läkaren.

Din baby på ultraljud

Hänvisning till ultraljud vid 28: e veckan av svangerskap utges endast av speciella medicinska skäl, vilket inkluderar hotet om för tidig födsel, misstankar om fetma, patientens patologi.

Om en gravid kvinna bara vill beundra sin bebis och gynekologer ofta skämtar över att den bästa medicinen för framtida mamma är en ultraljud, kan hon göra det på betald basis i alla kliniker som erbjuder sådana diagnostiska tjänster.

Skadlig eller inte ultraljud under graviditeten är ofta en mollpunkt. Det finns många argument för olika svar på denna fråga. Officiellt finns inte skadan från ultraljud.

Motståndarna i studien indikerar att effekterna av ultraljud ännu inte är fullständigt förstådda. Därför kvarstår denna fråga av den gravida kvinnan och hennes familjemedlemmar.

Om det ändå är planerat att göra ultraljud vid 28: e veckan, borde du veta vilka utvecklingsnormer barnet är typiskt för den aktuella veckan:

 • BPR - 65-79 mm;
 • LZR - 83-99 mm;
 • DBK - 49-57 mm;
 • DKG (shin eller längd av tibia) - 45-53 mm;
 • DKP (längd på benens ben) - 45-53 mm;
 • Huvudomkretsen - 245-275 mm;
 • Abdominal omkrets - 220-280 mm.

Placentan har nu en tjocklek på 22-37 mm, oftast - 28-29 mm. Graden av hennes mognad denna vecka är normal - noll. Vid för tidig åldrande av moderkakan ges kvinnan särskild behandling, som är utformad för att hålla barnsätet i funktionellt tillstånd så länge som möjligt.

Faror och risker

Kvinnornas immunitet minskar kraftigt, och det är den här orsaken som blir den största riskfaktorn under den 28: e veckan av graviditeten. I början av graviditeten är det omöjligt att undvika en minskning av immunförsvaret: denna mekanism tillhandahålls så att moderns immunitet inte kasserar fostret. Som en följd av detta minskar immuniteten i mitten av graviditeten med cirka 30%, och vid vecka 28 blir det ännu svagare.

Detta skapar ett verkligt hot om infektion med influensa eller ARVI, andra virus- och bakterieinfektioner. Även banal förkylning kan driva en kvinna oftare och flyta tyngre än vanligt. Ofta står kvinnor i denna period inför angina, konjunktivit, rinit och bronkit.

För sig är dessa sjukdomar för barnet inte längre lika farliga som det var i början av gestationsperioden. Det är mycket farligare för en kvinna och ett barn att försöka bota förkylning eller minska feber med folkmedicin eller läkemedel, vars användning inte är samordnad med läkaren.

Risken för förtida födsel kan fälla någon kvinna, inte bara gravida kvinnor som riskerar missfall, livmoderhalsbrist etc.

För att minska sannolikheten för arbetets början vid en så tidig tid för denna period kommer det att bidra till att förbättra kvinnors livsstil och uppmärksam inställning till deras hälsa och behovet av att följa rekommendationerna.

Nu borde du undvika plötsliga rörelser, skador, tyngdlyftning och överdriven fysisk ansträngning. Vid försämring av välbefinnandet bör du omedelbart kontakta en läkare: i många fall kan fördröjd leverans stoppas på sjukhuset med hjälp av läkemedel. Under överinseende av läkare måste en sådan gravid kvinna stanna kvar i flera veckor.

Felaktig diet, stillasittande livsstil och livmoderns tryck på tarmarna och nedre ihåliga vener vid denna tidpunkt kan orsaka hemorrojder symptom - klåda i anusen, smärta vid avföring, bränning och blod under tarmrörelser. De behöver inte tolereras: i tredje trimestern kan du använda ett ganska stort antal droger för denna känsliga sjukdom. Ett specifikt verktyg kan rekommendera en läkare.

Analyser och undersökningar

Vid den 28: e graviditetsveckan krävs en fullständig undersökning för kvinnor som tar mammaledighet - förväntade mammor till tvillingar eller tripletter. Resten av kvinnorna rekommenderas, som tidigare, endast ett komplett blodtal, vilket visar om kvinnan har graviditetsdiabetes och anemi och ett allmänt urintest enligt vilket läkaren kommer att utvärdera arbetet med den gravida kvinnans njurar och se till att hon inte har preeklampsi.

Kvinnor med negativ Rh-faktor ges ett blodprov för antikroppstiter i veckan om studien inte genomfördes för en vecka sedan och om nödvändigt administreras anti-Rh immunoglobulin.

Om ett barns tillstånd ger upphov till bekymmer, finns det misstanke om fosterhypoxi eller andra försämringar i dess utveckling, kan den första CTG (kardiotokografi) anges denna vecka.

Rekommendationer till förväntade mammor

Vid 28: e graviditetsveckan bör en kvinnas diet bli mer näringsrik - behovet av kalorier stiger till 3200 kcal. Det betyder inte att du nu kan äta stekt och fet.

Det rekommenderas att öka kaloriinnehållet genom mejeriprodukter, grönsaksalat med vegetabilisk olja, fullkornsbröd. Andra rekommendationer som är relevanta vid denna tidpunkt är som följer.

 • Planera din mammaledighet, försök att överföra alla affärer till dina kollegor, lämna inte oavslutade affärer och olösta problem. Du är på sjukhus med 30 veckor. Du kan beräkna mängden mammaledighet, med hänsyn till inkomst för de senaste två åren, med hjälp av speciella räknare.
 • När du går på semester eller reser för att få styrka före födseln, var noga med att kolla med flygbolaget om du behöver läkarintyg om att flygningen inte hotar din hälsa. Vanligtvis kräver sådana intyg alla förväntade mammor från den 28: e veckan av graviditeten.
 • Om du lider av sömnlöshet, få en speciell kudde för gravida kvinnor. Det låter dig bekvämt rymma en stor mage, kvaliteten på sömnen förbättras något. Gå också mer i friska luftar, försum inte kvällsläget före sänggåendet.
 • Börja med att göra Kegel övningar - en uppsättning övningar för att träna dina bäckenmuskler, vilket kommer att vara ett bra förberedelser för förlossning. Dessutom förbättrar ett sådant gym signifikant sexkvaliteten. Innan klasser, var noga med att kolla med din läkare om du har kontraindikationer för det.
 • Kön själv vid vecka 28 är inte förbjudet om graviditeten fortsätter utan komplikationer och hot. Men nu kräver han av partners en mer vördnadsfull inställning till kvinnans ställning. Analsex är kontraindicerat, ställningar där trycket appliceras på buken, liksom ställningar med djup penetration.
 • Om barnets brud ännu inte har förberetts, kan du handla denna vecka. Krafterna för detta i en gravid kvinna finns fortfarande, att gå till affären kommer inte att bli en kontinuerlig plåga. Om du skjuter upp det för ett senare tillfälle måste du göra inköp från de sista krafterna.
 • Kom ihåg att ditt barn känner allt. Läs till honom sagor och sjunga sånger, titta på snygga filmer där det inte finns blodiga scener och våld, lyssna på mjuk trevlig musik: god smak och skönhet skapas nu. Undvik skandaler, skrik, missbruk, negativitet och stress.
 • Följ reglerna för personlig hygien. Svettning, stor mängd utsläpp, nedsatt immunitet - det här är goda förutsättningar för utveckling av infektionssjukdomar samt återkommande kroniska sjukdomar.
 • Var noga med att ange ditt tyst timmarsläge. En och en halv timmes sömns sömn hjälper en kvinna att lättare uthärda hela tredje trimestern.

Gravid Recensioner

Kvinnor, som vid den 28: e veckan bestämde sig för att ta en annan semester före mammaledigheten, noterade att vila på havet, som hela familjen hade väntat på, för den förväntade mamman är ren plåga. Det är redan obehagligt i baddräkt, du kommer inte ligga länge i solen, du vill äta hela tiden, men det är redan svårt att åka på utflykter för att distrahera dig från buffén.

Många rekommenderar att man inte går till havet, men till någon utvägsstad med bra och frisk luft, till exempel, till Pyatigorsk. Vila där kommer att ge fler fördelar.

Kvinnor jämför deras tillstånd av att vara med rymdflygning, seglens tillstånd, en val. Svagheten hos många börjar irritera. Svullnad och åderbråck är vanliga "satelliter" i denna vecka. Bland de vanliga frågorna är det oftast kvinnor som oroar sig för huruvida det är möjligt att skära och färga håret. Hårklippning är tillåten, och det är bättre att vänta lite med hårfärgning.

Om vad som händer med fostret och framtida mamma vid den 28: e veckan av graviditeten, se följande video.

27 veckor 29 veckor
Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa