28 veckor 30 veckor

29 veckors graviditet: vad händer med fostret och den förväntade mamman?

Innehållet

29 veckor av graviditeten är svår och kontroversiell. Kvinnans tillstånd fortsätter att förändras, och inte alla förändringar uppfattas av henne med lätthet. Förberedelser för att gå på mammaledighet är på gång, och framtida mödrar till tvillingar eller trillingar njuter redan av resten. Allt som händer nu med barnet och hans mamma, i alla detaljer nedan.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Hur många månader är det

28-29 förlossningsveckan öppnar den åttonde obstetriska graviditetsmånaden. Nu har du exakt 7 månader och några dagar från den första veckan av den åttonde månaden. Under de allmänt accepterade kalendermånaderna har 6 månader och 3 veckor gått. Det tog 27 veckor från befruktningen, och 25 veckor har gått sedan fördröjningen i menstruationen.

Du är i början av tredje trimestern. Han kallas ibland skämt av den unga kämparens skola, eftersom de svårigheter som moderen står inför under den sista tredjedelen av barnets benämning kan betraktas som en repetition av andra svårigheter som väntar på henne i den tidiga postpartumperioden.

Ur läkarens synvinkel finns perinatal (prenatal) period. Och alla förändringar som händer nu med den framtida mamman har bara ett mål - förberedelser inför den kommande födelsen.

Ungefär 11 veckor fram till leverans, men det här är en mycket sannolik term. I DA föds endast en liten del av gravida kvinnor, i 95% av kvinnorna förekommer barnlossning antingen för perioden före den förväntade födelsedagen eller för perioden efter det datumet.

Känslor hos en kvinna

Den framtida mamman har en "resväska" humör. På en vecka måste hon gå på mammaledighet, och nu, även om hon fortfarande går till jobbet, har laget inte mycket nytta av henne. Men bara en liten andel av gravida kvinnor bestämmer sig för en sådan "feat" som arbete den 29: e veckan. De flesta försöker fortfarande ta en semester - först regelbundet, och då är moderskap (sjukskrivning utfärdad för en period av 30 veckor).

Om det inte finns någon nästa semester så kan en kvinna i sju månader lätt "spara" tiden för att säkra en extra vilodag.

Behovet av vila ökar nu märkbart. Med stor svårighet finns det redan lång tid och sittande, det är svårare och svårare att gå, åka på kollektivtrafik och på egen bil. Kvinnan blir snabbt trött, klagar över smärta, behöver ligga och vila flera gånger under dagen.

På grund av den vuxna magen ser kvinnan nästan inte hennes ben i upprätt läge, ser inte vart hon går, gården är besvärlig. Allt detta gör sitt märke på den gravida kvinnans tillstånd och humör - det är inte så lätt att känna sig själv som en tätning.

Omrörande bebis

Behandlingen av barnets rörelser vid den 29: e veckan av graviditeten varierar i nästan alla gravida kvinnor. I livmodern finns inte tillräckligt med utrymme för simning, somersault och kupor, som din husdjursägare tyckte om så mycket innan.

Nu är rörelserna inte som aktiva "dansar". Barnet började bli mer smidigt oftare och tillåter sig ibland att "sätta" hälen eller näven under moderns revben.

Barnets lemmar, utställde han i riktning mot den främre bukväggen - ett separat ämne för konversation.Tunna kvinnor med ett litet tjockt lager på magen kan redan skilja mellan konturerna på krummens klackar.

Det antas att vecka 29 fortsätter perioden med fostrets toppaktivitet, som varar upp till 32 veckor. Men jämfört med en rörelse två veckor tidigare började barnet flytta lite mindre och lugnare, men hans "pokes" och "kick" blev mer påtagliga och ibland till och med smärtsamma.

Förändringen i rörelsens karaktär påverkas också av utvecklingen av fostrets nervsystem. Nu styr den lilla hans rörelser lite bättre, och därför uppträder de kaotiska sträckorna i hans armar och ben, som så väl kände för en månad sedan, nu mindre och mindre.

Förflyttningarna vid 29: e veckan har viss frekvens, regelbundenhet och till och med cyklicalitet. Den kommande mamman vet redan väl hennes avkommans rutin - när han sover när han blir aktiv. Från den här veckan bör alla gravida kvinnor börja räkna sina barns rörelser och ge resultatet av beräkningarna till den behandlande läkaren vid nästa möte.

Förflyttningarna vid den 29: e veckan är ett speciellt "språk" för kommunikation mellan mamma och barn. Om kontakten är etablerad, svarar smulan villigt med en lätt sparkskinn till handen som moderen lägger på magen. När barnet inte gillar förälderns ställning försöker han sitt bästa för att locka uppmärksamhet. Med aktiva rörelser påminner barnet modern att det är dags att äta.

Omröring intensifierar i klart väder och sänker sig i regnigt. Barnen är väldigt meteosensitiva. Fostret kommer att sova mer, även om hela tiden du vill sova med sin mamma. Som svar på kvinnans glada känslor aktiveras barnet i livmodern och stressen medför produktion av specifika hormoner i moderorganismen, vilket något hämmar barnets aktivitet.

Redan av rörelsens karaktär kan vi dra slutsatsen om barnets temperament: det finns rörliga och rastlösa barn, och det finns tyst och lat "Sony".

Hur räknar man rörelsen?

Att räkna störningar ansågs vara en ganska informativ metod för att erhålla information om fostrets tillstånd i obstetrik för ytterligare 20-30 år sedan. Nu gör läkarna inte en stor satsning på denna metod. De betonar dock att det är nödvändigt att räkna störningarna, eftersom en kvinna inte har möjlighet att genomgå CTG dagligen eller att göra en ultraljud. Att räkna är främst nödvändig för den mycket framtidige mamman, för att vara lugn för krummens tillstånd.

För att kunna komma tillvägagångssätt på detta problem måste du göra en särskild anteckningsbok dagbok eller skriva ut ett bord där data om tiden för störningar ska anges. Det finns flera sätt att räkna, men i kvinnoklinikerna är Pearson-metoden, som i allmänhet kallas "Count to Ten", en särskilt älskad.

Dess väsen är ganska enkelt. Det är nödvändigt att räkna rörelserna och lägga varje tionde rörelse till bordet. Börja räkna vid 8 eller 9 på morgonen, avsluta klockan 20 eller 21. Normen är närvaron av 10 störningar under aktivitetsperioden i en halvtimme.

Inte mindre bekväm är en annan metod - Cardiff-metoden. Dess väsen ligger i registreringen av tio rörelser om 12 timmar. Om barnet "plockar upp" 10 sådana episoder i den tilldelade tiden är allt bra med honom.

Enligt Sadovski-metoden föreslås att barnets aktivitet ska bedömas inom en timme efter att moderen har ätit tätt. Förekomsten av 4 skift och mer anses vara normalt.

Många kvinnor har en fråga, vad anses vara en röra. Hiccup gäller inte för dem, det är inte nödvändigt att räkna sådana rytmiska stötar inuti. För rörelsen ta en rörelse, om den är singel, eller en serie jolter och kupor om de följer efter varandra. Till exempel drev din bebis mamma med en penna och vände sedan. Detta är en omrörning. Om krummen bara tryckt, så är det också en rörelse.

Minskad motorisk aktivitet kan vara ett tecken på allvarlig hypoxi. En ökning av aktiviteten kan vara ett symptom på hypoxi i ett tidigt skede. Läkaren ska göra slutsatser, och det kommer han inte att göra på grundval av kvinnans beräkningar, men på grundval av kardiotokografi och Doppler-ultraljud.

Att räkna störningar behövs bara för att märka förändringar i barnets beteende så tidigt som möjligt. Inte alltid avvikelser från normerna är associerade med patologi, patologi är inte alltid uppenbarad av en skarp förändring i barnets beteende. Allt är väldigt individuellt.

smärta

En kvinna börjar långsamt vänja sig till olika smärta, för nu kommer de att följa med henne till födseln. Även om graviditeten är bra, utan komplikationer, kan vissa obehagliga, inklusive smärtsamma, känslor nu vara närvarande.

De vanligaste i vecka 29 är ryggont och ryggsmärta. De är kopplade till det faktum att livmodern fortsätter att växa och de ligament som håller den måste genomgå nästan "kosmisk" överbelastning: de sträcker sig, blir mer hållbara. Denna process och orsakar klagomål som skadar länden.

Tyngdpunkten med bukets tillväxt har skiftats, nu måste ryggmusklerna tvinga hårdare att hålla det stora bröstet och buken, så att ryggen gör ont, ont och ont.

En kvinna kan uppmärksamma det faktum att smärtan intensifieras efter fysisk ansträngning, stående, sittande, långa promenader. Ibland läggs skarp "lumbago" till "värkande" bakgrund - en följd av det stora livmodernas tryck på nervnoderna och slutet.

Vid vecka 29 lider de flesta gravida kvinnor bokstavligen av att revbenen skadar och "divergerar". Smärta i lederna i nedre extremiteterna är ett resultat av viktökning, märkbar vid denna tidpunkt.

Fötterna skadas, om en kvinna står eller går länge, har knän och anklar störst. På kvällen är gastrocnemius muskelspasmer möjliga - dessa är manifestationer av kalciumbrist i den gravida kvinnans kropp, eftersom barnet "tog" en stor del av detta mineral från moderns kropp, och mineraliseringsprocessen av dess skelett är fortfarande pågående.

Ökat blodtryck, som är karakteristiskt för denna period, orsakar många huvudvärk. Huvudvärk oftast på eftermiddagen beror det på det faktum att lasten på kärlen och hjärtat av en kvinna nu är enorm.

Om smärtan är i karaktären av migrän, upprepas de ständigt, de blir värre, du borde informera din läkare. Övervakning av blodtryck och dess samtidiga normaliseringsbehandling kommer att bidra till att minska antalet huvudvärkattacker.

Kroppen börjar aktivt förbereda sig för den kommande födelsen. Därför, vid vecka 29, har varje andra kvinna ett skelettben. Det är inte nödvändigt att oroa sig mycket för detta, eftersom sådana känslor är kopplade till mjukningen av bäckenbenen och ligamenten. Under påverkan av hormon relaxin, börjar de expandera för att släppa bebisens huvud från bäckenet vid det rätta ögonblicket.

Men du måste veta det överdriven intensiv smärta i området för pubic articulation kan vara ett tecken på en symfysit - en farlig komplikation av graviditet, i vilken leverans i de flesta fall utförs av kejsarsnitt. Symtom som ökad skönhet på natten, oförmåga att sitta, stå, gå på trappan ska varna kvinnan.

Vid vecka 29 är all smärta farlig om den ökar, följd av försämring av det allmänna tillståndet, onormal urladdning från könsorganen.

Om sådan smärta inträffar, ska du inte vänta med att se en läkare, du måste omedelbart ringa en ambulans.

val

Allokering kan nu ge en kvinna en massa problem och orsaka många frågor. De blir betydligt större, konsistensen av urladdningen blir mer flytande. Detta beror på det faktum att fler östrogenhormoner produceras i en kvinnas kropp under graviditetens tredje trimester.

Att öka mängden sekretioner är en slags skyddsmekanism som hjälper de sexuella vägarna att förbli rena och friska, eftersom snart måste barnet gå igenom dem.

Normal vaginal mikroflora upprätthålls på sekretorisk nivå, men det betyder inte att infektion nu är omöjlig. Själva faktumet av överflöd av sekret skapar risk för infektion, förutsatt att kvinnan inte är tillräckligt uppmärksam på frågorna om intim hygien.

Normal utsläpp i 29: e veckan anses vara utsläpp, som har en något vattnig konsistens, ljusfärg - vit eller något gulaktig, luktfri eller har en svag fermenterad mjölklukt.

Allt annat - fördelningen av patologiska. De kan vara olika: blodiga, purulenta, tjocka vita. En viktig nyans: patologisk utsläpp på ett eller annat sätt åtföljs av obehag, klåda, skärning, brinnande i perineum, obehaglig lukt.

Om vanliga sekretioner upptäcks ska kvinnan omedelbart kontakta sin läkare.Eftersom den vanligaste orsaken är infektioner. Så, gröna sekret kan vara ett symptom på bakteriell infektion, könsinfektion, vit och tjock, med textur av stugaost - det här är tröst och vitskalig med svår klåda och plack på könsorganen är ett säkert tecken på svampinfektion.

Blodutsläpp vid denna tidpunkt kan prata om problem med placentan eller uppkomsten av förtidig arbetskraft. Vattnig, klar, luktfri urladdning kan vara ett tecken på läckage av fostervätska. Om vid den 29: e veckan vattnet är helt återtaget, blir det ganska svårt att förvirra det med något, för vattnet är redan mer än en liter.

För att inte missa förändringarna i utsläppets natur bör en kvinna använda tunna hygienkuddar, "dagligen" tamponger under graviditeten är strängt förbjudna av två skäl: de fördröjer utmatningen av vaginala sekret i könsorganet, vilket skapar en odlingsplats för bakterier att växa, och själva tamponginsättningsprocessen kan associeras med införandet av bakterier i könsorganet.

Förändringar i kroppen

En kvinna blir mer irriterad, hennes humör är instabil. Det påverkar rädslan för den kommande förlossningen, och de som föder för första gången, och de för vilka födelsen kommer att bli andra, tredje eller till och med fjärde. Rädsla kan vara så stark att du inte kan tänka på något annat.

Du kan inte hålla rädsla i dig själv, en kvinna borde definitivt tala om detta med släktingar eller en psykolog i en förlossningsklinik. På den fysiska nivån sker förändringar så här.

livmoder

Från vecka 29 kommer livmodern inte att växa så fort som det brukade. Tillväxten fortsätter, men det blir mindre dynamiskt. Nu står höjden på botten av livmodern inom 27-31 centimeter. Ovanför navel-linjen stiger livmodern 9 centimeter.

Det huvudsakliga reproduktiva kvinnliga organet är i bukhålan, som stramar upp i membranet, vilket gör det svårt för en kvinna att andas. Dyspné kan följa med den förväntade mamman nästan hela tiden: under promenader, hushållsarbeten, även med liten ansträngning. Nu är det dags att börja andas övningar och "skärpa" andan i förlossningen.

Det stora livmodern, som är större än en basket, gör att alla bukorganen gör rum. Svårast "får" magen och blåsan. Tryck på magen orsakar smärtsam frekvent halsbränna hos en kvinna, och tryck på blåsan orsakar frekvent urinering. Uterintryck på tarmarna bidrar till förstoppning.

Längden av livmoderhalsen vid vecka 29 börjar gradvis minska. Medan det är normalt är det 35-40 mm, men under de kommande veckorna blir livmoderhalsen kortare och räkningen börjar beräknas från 30 mm. Detta beror på kroppens prenatala förberedelse. Nacken börjar "mogna". Närmare födseln kommer det att bli kort, den inre svampen börjar öppna något, och under kampar kommer den externa svalget också att öppnas.

Om en kvinna tidigare har etablerats cervikal insufficiens, kommer en särskild kontroll att etableras efter 29 veckor.Barnet växer, blir snabbt tyngre, "blir tyngre", en svag livmoderhals kan inte stå och under sådant tryck att öppna sig före tid. Från ett sådant resultat skyddas en kvinna av åtgärder som tagits av henne och en läkare tidigare - obstetrisk pessar eller kirurgiska suturer placerad på nacken.

Från vecka 29 kan en kvinna rekommenderas sängstöd eller halvbäddsstöd, i vissa fall - stanna på ett sjukhus.

Kvinnor märker att livmodern i vecka 29 kommer oftare i tonen. Om detta händer för ofta kan läkemedel rekommenderas till kvinnan att slappna av i livmoderns smidiga muskler - "papaverin», «No-Spa».

Nu rekommenderas kvinnor starkt att bära bandage. Det kommer att bidra till att minska belastningen på rygg och nacke samt trycket på livmoderhalsen.

Viktökning

Viktökning fortsätter, och det känns väldigt tydligt gravid. Numren på vågorna kan till och med skrämma, men kvinnan borde vara väl medveten om vad dessa tal är gjorda av. Detta är fostrets vikt, fostervätska, placenta, livmodern själv och vikten av den ökade blodvolymen i hennes kropp.

Enkla matematiska beräkningar kommer att berätta att inte allt som skalorna visar är sin egen vikt. Placentan väger ungefär 400 gram, den fostervätska i fosterväskan - mer än en liter, livmodern väger cirka 650 gram och själva barnet - nästan ett och ett halvt kilo.

  På en vecka brukar en kvinna normalt uppgå till 350-400 gram. Den totala viktökningen uppskattas individuellt, med hänsyn tagen till kvinnans vikt före graviditeten och hennes kroppsbyggnad.

  • Om en kvinna hade en tyngd decibit före graviditeten, nu kan hennes totala ökning vara 11,5 kilo, och detta kommer att bli normen.
  • Kvinnor som hade normal kropp och normal vikt vid 29: e veckan borde helst inte få mer än 9,5 kg.
  • Kvinnor som har haft problem med övervikt, skulle vid denna tidpunkt inte få mer än 6,2 kg.

  Från att gå upp i vikt under denna period finns det inget sätt att gömma eller dölja. Det är oundvikligt. Men en kvinna är skyldig att noggrant övervaka viktökning och undvika patologiskt överskott av normer. Extra pounds försvårar förlossningen, bidrar till en svårare återhämtning i postpartumperioden.

  Om den förväntade mammen äter ordentligt, uppfyller alla rekommendationer från sin läkare, leder en ganska aktiv "odelad" livsstil, men av någon anledning kommer vikten patologiskt, vilket kan indikera att ödem bildas i den framtida mammans kropp. De kan vara synliga och osynliga, interna.

  I alla fall kräver preeklampsi noggrann övervakning av en läkare, och vid behov behandling.

  Utbildningstopp

  Träningsövningar vid vecka 29 inträffar hos cirka 65% av gravida kvinnor. Många av dem började för några veckor sedan, hade redan lyckats vänja sig, slutade vara rädda. Förekomsten av falska sammandragningar indikerar en kortvarig ton i livmodern. Det kan ta några sekunder eller minuter. Sådana sammandragningar upprepas oregelbundet och påverkar inte kvinnans och barnets tillstånd.

  Många tror att när Braxton-Hicks sammandrag kallas träning, kommer de att "signalera" om en snabb födsel. Det är det inte.

  Vid primiparösa kvinnor kan falska sammandragningar ske ganska tidigt - efter 20 veckor och fortsätt till 40 veckor av graviditeten. Och för framtida mödrar som redan har förlossningsupplevelse börjar vanliga sammandrag vanligtvis i andra halvåret av tredje trimestern, och ibland även några dagar före de sanna, generiska sammandragningarna.

  Det finns kvinnor som inte upplever träningskämpor under graviditeten, och detta påverkar inte processen för deras leverans. Falska armar skiljer sig från de verkliga, eftersom det är relativt lätt att "slåss" med dem. Det räcker att ligga, slappna av, ta en tupplur, ta en varm dusch och det kommer inte att spåra spänningen i livmoderns muskler.

  Andra ändringar

  En kvinna blir otroligt glömlig. De som inte föder för första gången kan lätt se detta.För att göra detta, försök bara att minnas dina erfarenheter, känslor och händelser som inträffade i livet i början av tredje trimestern av en tidigare graviditet.

  99% chans att det inte kommer att fungera. Denna period är dåligt ihågkommen. Detta beror på det faktum att kvinnornas världsutsikt, under hormonernas verkan, är något jämn, reagerar inte så smärtsamt på vad som händer, men minnet är inte särskilt hållbart.

  Kvinnans hud blir mer öm, sårbar, torr. Hon är mer mottaglig för allergier, effekterna av temperaturen. Nu ska du inte sola hårt och använda nya kosmetika, det kan orsaka en negativ reaktion av kroppen.

  Fregnar och mol blir ljusare, pigmentfläckar kan dyka upp. På grund av hudens utsträckning uppträder en obehaglig klåda i låren, bröstet, underdelen och sidodelen av buken. Ugly striae, ofta kallade streckmärken, kan göra sig kända.

  Kvinnor i den 29: e graviditetsveckan har ökat svettning, det kan "kasta" i feber, symtom på hemorrojder, åderbråck kan uppträda på både underbenen och på de yttre genitala organen.

  Bröstet förtjänar särskild uppmärksamhet. Hon fortsätter att "fylla upp", nätet i blå vener, genomskinligt genom huden, blir mer uttalat, bröstvårtor sulking. Så bröstkörtlarna förbereder sig för den kommande amningen. Många kvinnor i veckan från bröstet ökar frisättningen av kolostrummet, vilket är en närande vätska, som i huvudsak är föregångare till bröstmjölk. Om en kvinna redan ammar, kan kolostrummet vara större än hos njurkörda och tidigare ammade kvinnor.

  Barnutveckling

  Din bebis är nu ganska stor. Han ser inte längre ut som en tadpole, nu är det en fullvärdig liten man, bara lite. Barnvikt vid 29 veckor kan nå 1,5 kilo. I genomsnitt varierar det från 1350 till 1500 gram.

  Flickorna är lite ljusare än pojkar, deras genomsnittliga vikt är 1200-1400 gram. Barnens höjd är i intervallet 38 till 40 centimeter.

  Externt ser barnet ut som en anständig medelstora docka. Det finns en aktiv viktökning. Tillväxten minskade något jämfört med andra kvartalet. De flesta barn upptar nu huvudpositionen i livmodern, det vill säga de vrids huvudet i utkörningsriktningen.

  Om barnet nu befinner sig i bäckenpresentation eller ligger över livmodern (vilket sker sällan), finns det sannolikheten för att fostrets position kommer att förändras, men det är inte så bra längre.

  För att öka chanserna att barnet självständigt kommer att vända sig till önskad position, ordinerar läkare en speciell gymnastik.

  utseende

  Subkutan fettvävnad, som barnet flitigt har "förlovat" de senaste veckorna, är ungefär 5% av barnets vikt ungefär vecka 29. Det kan tyckas att 5% är mycket liten, men faktiskt har denna mängd subkutan fett redan förvandlat smulorna till okänt erkännande. Han har upphört att vara tunn, nu har han söta plumpa kinder, nävar, en rundad rumpa har börjat dyka upp, inte så tunn som tidigare, magen och bröstet ser ut.

  Vågen och rynkorna på kroppen och ansiktet utjämnas, huden är inte längre så tunn som pergamentpapper, blodkärlen syns inte genom det, så huden ser inte längre ut röd.

  Pigment syntetiseras i kroppen, huden på bekostnad av dem förvärvar den färg vi brukar, och håret på barnets huvud börjar att mörkas. Fram till den här tiden var alla små blondiner och blondiner.

  Irisfärgen tills alla babyer är desamma - himmelsblå. Ögonfransar blir lite längre, växa små naglar på händer och fötter. om ett barn nu kommer det att födas, det kommer inte att se ut som reklam karapuzov jämfört med heltidsbarn: barnet ser tunnare och mindre ut.

  Men processen för ackumulering av subkutan fett stannar inte i en minut, eftersom det är viktigt inte bara för barnets utseende, men också för dess livskraft. Subkutan fettvävnad är nödvändig för att behålla intern värme. Det är därför prematura barn som inte har tillräckligt med subkutant fett förlorar sin värme och behöver värma.

  Andelen av barnets kropp närmade sig proportionerna hos den nyfödda. Huvudet är inte längre den största delen av kroppen, ben och armar har vanliga proportioner. Barnet blir trångt, han har redan antagit en naturlig flexion pose.

  Nu i ultraljudet blir det mycket svårare att ta reda på barnets kön, eftersom benen redan är inkopplade i magen, och mellan dem kan det vara knoppar och navelsträng.

  Pojken
  Flickan

  Barnets ansikte vid denna tidpunkt kan accentuera och röra framtida föräldrar, som bestämmer sig för att titta på sitt barn genom 3D eller 4D-ultraljud. Inte bara är krummen redan klart lik pappa eller mamma, och det här är en tydlig likhet, han gör också roliga ansikten, grimasser, leenden och gäspar.

  Om ett sådant ögonblick kan fångas i ultraljudsbilden, kan det anses vara en stor framgång - ett sådant "foto" kommer säkert att inreda familjealbumet.

  Barnets kropp är fortfarande täckt med original smörjmedel och tunt, färglöst hår, som kallas "lanugo". De skyddar känslig och sårbar barns hud mot vattenmiljön, men vid 29 veckor började barnet gradvis bli av med lanugo och en del av det ursprungliga smörjmedlet, för nu är huden skinnig och hållbarare.

  Nervsystemet

  Utvecklingen av nervsystemet i den 29: e gravidveckan är en av de mest intensiva processer som förekommer i en babys kropp. Med oöverträffad hastighet bildas nya nervceller, nya neurala anslutningar bildas, vilket innebär att din baby blir mer och mer utvecklad och skicklig.

  Han har utvecklat mer än ett dussin olika reflexer från naturen för människans och mänsklighetens överlevnad. Han kan suga, svälja, gripa, böja, om något rör underkroppens nedre del, han har nerver i huden, nacke och muskler och tendonreflex.

  Om ett barn kittlar i sin handflata sprider han fingrarna, om något rör vid foten, fingrarna på benen "sprids ut" som en fläkt. Aktivt utbildad andningsreflex. Särskilda rörelser på bröstet på en signal från hjärnan eller på grund av stimulering av vissa delar av huden förekommer oregelbundet.

  Man tror att eftersom andningsorganen förbereder sig för självständigt liv utanför min mammas mage. Läkare säger att förutom detta förbättrar andningsreflexrörelser barnets blodcirkulation eftersom trycket i bukhålan vid tidpunkten för förekomsten minskar och blodflödet till vena cava ökar.

  Hjärnan är nu sammankopplad med alla organ och system, den kontrollerar redan delvis rörelse, aktiviteten spelas in i de områden som är ansvariga för taligenkänning. Vid vecka 29 är barnet helt bestämt med prioriteringarna - han är redan vänsterhänt eller högerhänt.

  Beroende på vilken hemisfär i hjärnan dominerar väljer han antingen vänster eller höger hand för att suga eller ta tag i oftare. Ibland har barn lika bra två händer, sådana barn kallas ambidexter.

  Bildningen av hjärnbarken slutar. Barnet tar emot och "processar" signaler från sinnena. Han hör ljudet från moderorganismen - blodflödet genom kärlen, hennes röst och hennes hjärtsljud. Han reagerar också på ljud från utsidan, men än så länge bara på ganska höga, eftersom bukväggen och vattnet där barnet befinner sig släpper inte tysta ljud.

  Utvecklingen av den visuella funktionen fortsätter, barnet har redan lärt sig att stänga ögonen från det ljusa ljuset riktat mot den framtida mammans mage. Vid den 29: e veckan kommer en del av slemhinnan ut ur näspassagen, nu går fostervätskan också in i näspassagen.

  Touch är välutvecklad, men bäst av allt för barnet är smakupplevelsen: han vet redan hur man skiljer ganska subtila nyanser av smaken av fostervätska.

  Interna organ

  Interna organ bildas och växer nu bara. Hjärtat och njurarna, levern, magen och blåsan ökade i storlek. Matsmältningsorganen är nästan redo för krummarnas födelse. De "repeterade" interaktionen. Från magen sänds fostervätska, som sugas av barnet, till tarmarna, som redan har lärt sig att krympa. Njurarna producerar upp till en halv liter urin per dag.

  I tarmen ackumuleras de ursprungliga avföringen - meconium. Den har en mörkgrön, nästan svart färg på grund av gallan in i tarmen. Mekonium lämnar tarmarna efter barnets födelse. Ibland händer detta i utero, men det här anses inte som normen. Detta händer vanligtvis med svår hypoxi.

  Krummhjärtan levererar alla organ med blod. Mer än 20 liter blod passerar genom det per dag. Utvecklingen av lobuler är klar i levern. Fortsätter att mogna lungvävnad. Människan behöver små vesiklar av alveolerna för att genomföra gasutbyte - att ta syre och släppa ut koldioxid. I fostrets alveoler medan det inte finns något syre och koldioxid. Gasutbyte genomförs via placentan.

  Men små alveoler förbereder sig för självständigt arbete i förväg. Efter att de är fyllda med luft för första gången, och detta sker först vid första inandningen efter födseln, ska alveolerna inte hålla fast vid andning. För detta ändamål bildas redan ett specifikt ämne i dem - ytaktivt ämne.

  Om en baby föds för tidigt, kommer dess lönsamhet att bestämmas, inklusive mängden ytaktivt medel. När det är bristigt kan barnet utveckla akut andningssvikt.

  vitalitet

  Enligt statistik överlever barn som är födda i vecka 29, i 96% av fallen och snabbt växer. Enligt medicinska begrepp anses sådana födelser för tidiga och barn - djupt för tidigt. De har alla chanser att överleva och göra det utan några speciella konsekvenser för kroppen.

  Naturligtvis kan barn som är födda i veckan inte utan medicinsk hjälp. De placeras i en speciell inkubator där de drivs genom en sond, syre, där den önskade temperaturen bibehålls. I det kommer barnet att vara så mycket tid som han behöver för att få upp till minst 1 kilogram och 700 gram. Då kommer barnet att ha lite tid med sin mamma att vara på sjukhus på barnsjukhuset under överinseende av läkare i en speciell uppvärmd säng.

  Och bara när läkarna ser till att faran har gått, andas lungorna och det subkutana fettet håller värmen varm, när barnets vikt överstiger tröskeln på 2 kilo, kan familjen återförenas - du kan gå hem.

  Baby på ultraljud

  Fram till den tredje schemalagda ultraljudet är fortfarande tillräckligt lång, och de två första har gått länge. Vid vecka 29 kan en ultraljudsökning endast utföras av två skäl - antingen genom doktors hänvisning om graviditet misstänks eller av den förväntade moders egen begäran på betald basis i en privat klinik.

  Många gravida kvinnor som ännu inte lyckats göra en videoinspelning eller ultraljudsbilder, är det under denna period att de går till rummen, där ultraljud görs i ett tredimensionellt eller fyrdimensionellt format.

  Förutom det stora nöje som framtida föräldrar kan få från kontemplation av deras avkommor, finns det storlekar som är ett favoritämne för kommunikation mellan gravida kvinnor - om barnet uppfyller normerna för nuvarande term. För vecka 29 anses följande fetometrivärden vara normala:

  • BPR - 71-82 mm;

  • LZR - 86-102 mm;

  • DBK - 52-60 mm;

  • DKG (shin eller längd av tibia) - 47-55 mm;

  • DKP (längd på benets ben) - 47-55 mm;

  • Huvudomkretsen - 255-295 mm;

  • Abdominal omkrets - 228-278 mm.

  Det är nödvändigt att bestämma barnets presentation, moderkroppens grad av mognad, antalet kärl i navelsträngen och även undersöka krummens inre organ. Nu är de väl visualiserade: om det finns defekter eller abnormiteter i utveckling, kommer läkaren vid den här tiden sannolikt att kunna bestämma detta.

  Faror och risker

  Eftersom kvinnan nästan inte ser sina egna ben på grund av den stora buken ökar sannolikheten att falla och skadas i vecka 29. Dessutom ger minskad immunitet risken för smittsamma sjukdomar, liksom förvärringen av kroniska sjukdomar.

  De viktigaste riskerna i vecka 29 är följande:

  • prematur leverans;
  • intrauterin tillväxt retardation av barnet;
  • placenta insufficiens
  • utvecklingen av preeklampsi
  • ARVI, influensa, kallt;
  • konjunktivit;
  • cystit och pyelonefrit;
  • hemorrojder.

  Varje kvinna borde behandla sjukdom tillsammans med sin läkare. Självmedicinering kan nu vara farligare än själva sjukdomen.

  En rinnande näsa, hosta, hög feber, nedsatt urinfunktion, svullnad, smärta - för varje enskilt fall med individuella ändringar kan läkaren rekommendera mediciner som nu kan tas, samt ge rekommendationer om hur man förhindrar komplikationer.

  Analyser och undersökningar

  Vid vecka 29 kommer en kvinna troligen att få instruktioner för testning innan de går på mammaledighet.

  Listan över dem är ganska stor:

  • urinanalys;
  • slutföra blodräkning
  • biokemiskt blodprov;
  • ett blodprov för hepatit B och C;
  • blodprov för HIV;
  • blodprov för syfilis (PB);
  • cytologisk analys av ett vaginalt smear.

  Kvinnor med en negativ Rh-faktor denna vecka kan vidare rikta sig till ett blodprov för antikroppstiter. Exakt 28 veckor eller 29 veckor ges de en injektion av anti-rhesusimmunoglobulin.

  Om du misstänker att fostret inte är väl, kan läkaren denna vecka ordinera CTG-kardiotokografi.

  Rekommendationer till förväntade mammor

  29 veckors graviditet - en period där en kvinna behöver återställa ordning - i sina egna tankar, i sina angelägenheter, i huset. Nu, som aldrig tidigare, är det viktigt att se målet och lugnt, utan panik, gå mot det. Rekommendationer till framtida mammor kan ges sådan.

  • Granska näring. Uteslut från fettet och stekt, saltat och rökt, minska mängden salt och socker som konsumeras. Lägg till fler grönsaker och frukter, öka det dagliga kaloriintaget till 3200 kcal. Energi för kvinnor och barn behövs nu, och det behövs inte skadliga produkter alls. Samla kalorier från friska mejeriprodukter, kött, fisk. Nu är det mycket viktigt att mamma i framtiden hade både djur och vegetabiliska proteiner.
  • Beräkna moderskapsbidrag. För att veta hur mycket en mammaledighet som en kvinna kan lita på är det värt att kontakta kontokontoret på din arbetsplats eller göra en beräkning själv med hjälp av en praktisk online-kalkylator.
  • Resa klokt. Om staten tillåter dig att gå till havet är det bäst att klargöra med flygbolaget vilka regler som gäller för transport av gravida kvinnor. I de flesta företag är en kvinna efter 28 veckors graviditet under flygningen bett om ett intyg från en läkare att flygresor inte är kontraindicerade för henne. Certifikatet måste certifieras av sjukhusets tätning.
  • Var försiktig när du har sex. De är användbara när som helst om det inte finns några kontraindikationer. Från den 29: e veckan av graviditeten märker kvinnor ofta att orgasmen började känna sig starkare, och lusten, som intensifierades under andra trimestern, förlorades inte. Eliminera ställningar med tryck på magen och djup penetration, tillåter inte plötsliga och intensiva rörelser.
  • Anmäl dig till kurser för gravida kvinnor. Nu, när det bara finns några dagar kvar före dekretet, är det dags att lägga till din plan för de kommande veckorna, återstående före leverans, delta i kurser för förväntade mammor. De är i varje kvinnligt samråd.

  Du kan komma till lektioner med din man, han kommer också ha något att lära av läkare, psykologer.

  Gravid Recensioner

  De flesta förväntade mammorna i vecka 29 klagar över sömnlöshet. Att sova på ryggen och magen är fysiskt omöjligt, och på sidan är det mycket svårt att spendera hela natten. Många hjälper inte ens en speciell ortopedisk kudde till gravida kvinnor, vilket säkerställer fixering av en stor buk.

  Kvinnor börjar välja mammaledigheter, läkare och diskutera möjligheten till partnerfödda. Experter rekommenderar ett noggrannare tillvägagångssätt vid valet av sjukhuset. Ingen tvingar att födas på bosättningsorten om denna institution är notorisk.

  Med införandet av födelsebeviset, som kommer att ges ut i en vecka tillsammans med sjukskrivningen, har kvinnan rätt att själv bestämma vart hon vill föda. Det viktigaste är att gå till sjukhuset, prata med läkarna och underteckna utbytes kortet.

  Vid inledande av förtida arbetskraft med en undertecknad "utbyte" kommer kvinnan att levereras till matsjukhussjukhuset i tjänst, men till det obstetriska sjukhuset hon valt.

  Om vad som händer under den 29: e gravidveckan, se nästa video.

  28 veckor 30 veckor
  Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
  Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

  graviditet

  utveckling

  hälsa