2 veckor 4 veckor

3 veckors graviditet: vad händer med embryot och den förväntade mamman?

Innehållet

Vid 3 veckors graviditet vet de flesta kvinnor inte ens om deras "intressanta position". Barnets öde är också täckt med ett slöja av sekretess. Om uppfattningen ägde rum, återstår att se om implantationom det nya livet i den kvinnliga kroppen kommer att utvecklas ytterligare. Vad händer med embryot och den förväntade mamman vid denna tidpunkt kommer vi att berätta i detta material.

Vad är termen?

3 veckors graviditet i förståelsen för en vanlig person och en gynekolog är helt olika villkor. Läkare beräknar perioden för att bära en bebis från den första dagen av den sista menstruationen. Således är 3 obstetriska veckor av graviditet 1 vecka efter befruktningen eller den första veckan efter ägglossningen. Beroende på tidpunkten för början av ägglossningen sker den viktigaste händelsen oftast på den tredje veckan - själva uppfattningen.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

I massans förståelse, Den tredje veckan av graviditeten är tre veckor efter den avsedda uppfattningen, det här är redan en viktig period där majoriteten kvinnor lär sig att ett nytt liv utvecklas inuti. De första 3 veckorna är mycket viktiga för embryot.

Om vi ​​pratar om de tre veckorna som har gått sedan fördröjningen, är detta redan den femte embryoniska veckan av graviditet eller 7 obstetriska. Vid denna tidpunkt kan det inte hända att många gravida kvinnor under denna period kommer till förlossningskliniken för att komma på dispensarkontot och börja testa.

När du talar om den tredje veckan av graviditet borde du tydligt definiera vad vi menar:

  • den tredje veckan enligt doktorns normer
  • Den tredje veckan beräknas av en kvinna som förmodligen eller exakt känner till dagen för möjlig uppfattning.
  • tre veckors fördröjning.

Sedan den sista punkten, som vi upptäckte, är associerad med helt olika graviditetsperioder, kommer vi att beskriva mer i detalj om vecka 3 i förståelsen för förlossningspersonal och i framtida mammas förståelse.

Hur utvecklar embryot?

Vad händer med barnet och mamman i veckan av graviditeten beror på vilken vecka som menas.

obstetrisk

Om det finns en tredje förlossningsvecka, har kvinnan bara ägglossning, eller det kommer att hända från dag till dag. Det mogna ägget lämnar follikeln, och på samma dag eller en dag senare, samtidigt som den behåller förmågan att befruktas, uppstår ett möte med spermacellen. Om den tredje förlossningsveckan har börjat, kan befruktning ske eller har hänt. Om den tredje veckan slutar, är sannolikheten att fertilisering redan har ägt rum högre.

Befruktningen förekommer i den utvidgade delen av äggledaren, som ligger närmast äggstockarna. Det var där att ägglossningen släpptes från follikeln väntar på ett betydande möte med den manliga reproduktiva cellen. Bara ett litet antal spermatozoa når denna del av kvinnokroppen - de flesta dör i vaginens sura miljö. Således kan bara de mest hårda och mobila nå målet.

Spermierhuvudet har en hålighet fylld med enzymer. De behövs för att lösa det täta dubbla skalet av ägget och tränga inuti.Dess manliga celler löses ihop, eftersom effekten av endast en sperma inte räcker till. Men bara en kommer in - den som kan övervinna skalet först.

Det är sällsynt, men det är också möjligt att två eller flera spermatozoer tränger in i ägget. I detta fall utvecklas embryot med brutala kromosomala triploida störningar. Ett sådant embryo är dömt till döden - antingen inom några dagar eller tidigt efter implantation. Han är inte livskraftig.

Felaktigt tror vissa att samma tvillingar är födda från två spermier. Tvillingar visas när två ägg befrukas eller zygoter bryts upp i krossningssteget i två eller flera delar.

En multicellulär organism börjar gradvis bilda sig från ägget. De första 1,5 dagarna inuti kvinnan är inte längre äggcellen, men zygoten är det första encellsstadiet av embryonutveckling.

Under de tre närmaste tre dagarna av graviditetens tredje obstetriska vecka sker överraskande processer med kvinnans kropp - zygot börjar bryta upp, nya blastomerer bildas. Samtidigt rör det sig längs röret närmare livmodern. Förflyttningen ger sammandragning av det muskulära skiktet, vilket kvinnan inte kan känna på något sätt, och fluktuationer av små, men mycket mobila hår i röret.

På femte dagen efter befruktning, i slutet av den tredje veckan i obstetriska termer, blir zygoten en blastocyst. Detta är en boll som består av cirka 30 celler. På den sjätte dagen av blastocyst kommer in i livmodern fortsätter sin division. Under hormonprogesteronets verkan har endometrium hos det främsta kvinnliga reproduktionsorganet redan framställts.

Vid nästa förlossningsvecka - den fjärde implantationen av blastocysten, som hölls på livmodern. Detta sker vanligen på dag 7-8 efter befruktningen. Men implantationen kan vara tidigare, och då kommer det att markera slutet på den tredje förlossningsveckan.

Om ägglossningen med en 28-dagarscykel inträffade exakt i tid - på den 14: e dagen, då exakt i 3 obstetriska veck, fäster barnet sig i livmodern, där den ska utvecklas inom nio månader. Om befruktning inte inträffade, om blastocysten inte kunde fixas och moderns kropp "avvisade" det, började kvinnan efter en vecka sin planerade perioder.

embryonala

Tre veckor av embryonutveckling är den femte förlossningsveckan. Efter förseningen tog det bara en vecka, och många kvinnor, särskilt de med oregelbunden cykel, vet fortfarande inte att de snart kommer att bli mödrar, men troligen har de redan tankar om en sådan sannolikhet.

Embryot utvecklas i språng. Denna vecka har han andningsorgan, matsmältningsorgan och urinering. De läggs fortfarande på mobilnivån, men processen fortsätter i en mycket snabb takt.

I storlek saknar embryot knappt storleken på sesamfrön. Dess längd är högst 4 mm och dess vikt är ca 3 gram.

Denna vecka förklarar barnet först sina rättigheter till självständighet och är åtskilda från andra embryonala strukturer, som inkluderar korion, amnion och äggula sac. I veckan bestämde sig barnet slutligen med sexuell identifiering.

Kön är förutbestämd från befruktningstillfället, men bara tre veckor senare börjar primära bakterieceller att bildas: hos pojkar, i manlig typ och hos tjejer, hos kvinnan. Dessa prototyper av framtida oocyter och spermier producerar en äggula.

Under femte veckan förvärvar fitta ett ackord som då blir ryggraden. På båda sidor om notochordet börjar pudding. Embryot själv ser nu väldigt konstigt ut. Den främre delen av det kommer snart att bli ett huvud och baksidan, mer tunna ben. Under tiden ser det ut som ett kommatecken. Men i den centrala delen är hjärtmuskeln aktivt utvecklad.

På en bra ultraljudsskanner med hög upplösning kan en erfaren diagnostiker redan märka en liten pulsering - det här är ett slags hjärtslag, det första ovillkorliga tecknet på ett barns liv.

Bildandet av nervsystemet börjar - vid denna tid stänger nervröret. Att hon senare blir ryggmärgen. Symmetriska utväxlingar bildas längs nervröret - då kommer dessa att vara ryggmusklerna.

Vad mår mamma?

Känslor hos en kvinna beror också på vilken typ av begrepp det innebär att de talar om den tredje veckan.

obstetrisk

Inget utöver det vanliga vid denna tid händer en kvinna. Vissa människor hävdar att de kan känna ägglossning - på grund av kortvarig ljusdragning eller stickande smärta från höger eller vänster - beroende på vilken sida av follikelstörningen.

Tilldelning under ägglossningen och ett par dagar innan det blir visköst, slemhärtigt, ökar deras totala antal, kvinnan känner av ökad fuktighet i perineum. Samtidigt har naturen ökat libido - sexuell aptit börjar stiga.

Uppfattningen är fysiskt omöjlig. I vilket fall som helst uppnåddes denna åsikt enhälligt av läkare och forskare. Men vissa kvinnor hävdar att de på en undermedveten nivå, ganska oförklarligt, förstod de bara några timmar efter samlag att något viktigt hade hänt.

Kvinnans välbefinnande förändras inte under de första dagarna efter befruktningen, medan zygoten och sedan blastocysten rör sig in i livmoderhålan. De första ovanliga symtomen kan (men inte nödvändigtvis) visas endast vid implantationstillfället, vilket inträffar i slutet av 3 veckor eller vid 4 veckor.

En kvinna kan uppleva små dragkänslor i underlivet, ibland finns det så kallade implantatblödningar. På en daglig foder eller underkläder kan en kvinna märka en liten blodfläck, utsläpp med en dikor. Vissa anser att detta är för tidigt början.

Implantatblödning är en gång i naturen, nästa dag har kvinnan inte någon onormal urladdning. Inte alla och inte alltid implantation fortsätter på detta sätt, i de flesta fall händer ingenting på den fysiska nivån, och kvinnan är kvar i mörkret.

Fysiska förändringar i den framtida mammans kropp börjar från implantationstillfället, när nivån på hCG börjar stiga - ett hormon som produceras av chorionskal.

Under inverkan av hCG och progesteron, som också bidrar till att överleva ett litet och fortfarande mycket bräckligt liv inuti en kvinna, kan kroppstemperaturen stiga något på kvällarna (upp till 37,0 grader eller något högre), milda symptom på indisposition kan frysningar inträffa. På morgonen försvinner dessa tecken i regel utan spår. En kvinna kan bestämma att hon är förkyld.

Progesteron undertrycker bland annat maternell immunitet, så att den inte "hanterar" embryot som en invandrare, kan verkligen bli "oskyldig" av sjukdomsuppkomsten. Immuniteten försvagas, och det blir så lättare för en kvinna att bli sjuk. Men de sanna sjukdomarna i denna period är inte så ofta. I de flesta fall är det som tas för en förkylning kvinnornas reaktion på hormoninfarkt inuti.

Vissa kvinnor noterar att på den tredje förlossningsveckan törnar bröstet, bröstkörtlarna ökar något. Detta fenomen är emellertid sällsynt för den vanliga "icke-gravid" andra fasen av menstruationscykeln. Om befruktningen inte ägde rum eller blastocystet misslyckades med att konsolidera, kommer den månatliga att komma i tid eller vara lite sent.

En kvinna ett par dagar innan de märker att hennes bröst har slutat skada. Den hormonella bakgrunden kommer att förändras, progesteron produceras inte längre i stora mängder, vilket omedelbart påverkar det allmänna välbefinnandet och förnimmelserna i bröstkörtlarna.

embryonala

I den tredje veckan av embryonisk utveckling är känslorna rent individuella. Vissa flitar och mår bra, medan andra redan har börjat alla "charms" av tidig toxik. Stämningen hos en kvinna förändras, även om hon inte är säker på graviditeten. Damerna blir mer sentimentala, känsliga, whiny. Stämningen kan förändras under dagen flera gånger utan någon uppenbar anledning. Så här framgår progesteron, som produceras i stora mängder.

Dess huvudsakliga uppgift är att ge embryot normal utveckling och en förhöjd kroppstemperatur, en oerhört stark önskan att äta nästan hela tiden. En förändring i uppfattningen av lukt och smak är en bieffekt av en större hormonell justering inom kvinnokroppen, vilket provoceras av progesteron.

Vid femte obstetriska (tredje embryonala) veckan känner kvinnan ökad sömnighet och blir trött snabbt, det beror också på de intensiva processer som uppstår i kroppen - de kräver mycket energi.

Bröstkörtlarna är förstorade. Bröstet växer om storleken på grund av spridningen av körtelvävnad som påverkas av kvinnliga könshormoner. Så bröstet förbereder sig för att mata barnet. Många framtida mammor klagar på smärta, en känsla av fullhet i bröstet, stickningar och klåda i bröstvårtan.

Illamående, kräkningar och lösa avföring kan förekomma exakt vid denna tidpunkt, de talar om uppkomsten av toxicos. Han "startar inte" alls. Det kan vara brun urladdning, dålig. Ibland drar emellertid starkt nedre delen av ryggen.

Sådana tecken går inte bra, oftast är de bevis på hotet om att graviditeten upphör - en kvinna behöver ett obligatoriskt medicinsk samråd. Möjligheterna för modern medicin gör det möjligt att i de flesta fall rädda graviditeten.

Efter IVF är den tredje embryoniska veckan obotlig om det finns ett foster i livmodern. Om det finns två eller till och med tre bebisar, kan en kvinnas känslor vara mer uttalad.

Hur diagnostiseras graviditet?

Detta är huvudfrågan som är relevant i 3 veckor både i hennes medicinska förståelse och i utvecklingen av barnet. Vi kommer att försöka svara på det.

obstetrisk

Ta reda på om befruktningen ägde rum vid 3 veckor genom obstetriska normer, det är omöjligt. Varken en erfaren läkare eller det känsligaste testet i världen, heller inte ett blodprov eller ultraljud, kommer att kunna visa processer som är säkert dolda från nyfikna ögon - mysteriet om en ny persons födelse. Även om en kvinna genomgick in vitro-fertilisering, då de första dagarna efter det, kan ingen av de befintliga diagnostiska metoderna i medicin svara på huvudfrågan - huruvida embryon har rotat.

Du måste vara tålmodig och vänta en vecka. I slutet av den 4: e obstetriska veckan kan du ta ett blodprov för hCG. Hos icke-gravida kvinnor är nivån på detta gonadotropa hormon från 0 till 5 enheter. Efter implantation av blastocysten börjar hormonet utsöndras och ökar ungefär två gånger varannan dag. Enkla beräkningar visar att det kommer att kunna övervinna nivån på 5 enheter på graviditetsnivå 2-4 dagar efter implantation.

Således kan ett blodprov teoretiskt visa graviditet endast vid 9-10 dagar efter uppfattningen, vid 4 obstetriska veckor.

Under sen ägglossning och på dessa dagar kan laboratorietekniker emellertid inte kunna fastställa det faktum att den hållna uppfattningen finns. Vi måste vänta till 12-14 dagar efter det förväntade datumet för ägglossningen (i mitten av cykeln).

Expressförsök från ett apotek, även de mest känsliga och moderna, till exempel elektroniska, är mindre informativa än ett blodprov från en ven på hCG. Detta beror på att hormonet går in i urinen från blodet, men dess mängd i blodet är alltid högre än i vätskan som utsöndras av njurarna.

I den tredje veckan av obstetrisk beräkning är det definitivt tidigt att göra test.Ett pålitligt resultat kan endast erhållas på fördröjningsdagens första dag och senare, det vill säga vid 4-5 förlossningsvecka.

Många kvinnor börjar "suga" testremsorna nästan 3-4 dagar efter befruktningen. Det är ingen mening. Koncentrationen av hormonet i urinen, vilket är nödvändigt för det andra bandet i testzonen att fläcka, måste vara minst 20-25 IE / ml.

Test med hög känslighet kan visa en svag andra remsa före fördröjningen, vilket blir ljusare när hCG-nivån ökar (ungefär varannan dag).

embryonala

Det finns den femte förlossningsveckan, vilket innebär att de månatliga perioderna har försenats i en vecka. Vanligtvis är kvinnor redan medvetna om sin situation, för testet har redan visat den andra remsan, blodprov bekräftade att det finns graviditet och det utvecklas. Om en kvinna fortfarande väntar på menstruationstiden, men de är inte där, är det dags att välja en av diagnosmetoderna, undersökas och ta reda på sanningen.

Några vid denna tidpunkt gäller för antitarkliniken att registrera. Och några, särskilt nyfikna, springa för att spela in för ultraljud, för att skingra all tvivel. Vid 3 embryonala veckor kan graviditeten bekräftas av ultraljud, om naturligtvis diagnosen inte utförs på en gammal enhet, vars upplösning inte är hög.

Läkaren kommer att visa den framtida mammen på bildskärmen en svart prick - fetaltägget och mäta dess diameter. Även om detta är den enda storleken som gör att du kan bedöma graviditetsålderns överensstämmelse med normerna, se till att barnet växer.

Analyser och undersökningar

Vid den tredje förlossningsveckan krävs ingen analys för den genomsnittliga kvinnan. Undantagen är par som försöker bli gravid genom moderna hjälpmedel, såsom IVF. Så kvinnor denna vecka kommer att vara äggprovtagning. Det kommer att befruktas utanför mats kropp och sedan överföras tillbaka till livmodern på tredje eller femte dagen.

Vid den tredje embryoniska veckan krävs inga speciella undersökningar om kvinnan inte har bråttom att registrera sig. Om hon gjorde så får hon en ganska stor lista över tester som ska utföras. Detta inkluderar allmänna blodprov, urintester, avancerade biokemiska blodprov, tester för alla infektionssjukdomar, för HIV och syfilis.

En kvinna kommer att tas på en vattpinne av vaginala sekretioner för analys för att fastställa sammansättningen och balansen av mikroflora. Ultraljudsundersökning (ultraljud) kommer att utföras enligt indikationer - efter IVF, efter intrauterin insemination, om det finns tecken på ett hot om missfall.

Möjliga problem

Problem och olika komplikationer kan följa den tredje veckan av graviditeten, oavsett vilken metod det kan beräknas.

obstetrisk

Huvudproblemet vid uppfattningen är avsaknaden av själva uppfattningen. Ägget får inte komma ut ur follikeln, ägglossningen får inte ske. Spermcellerna kan försvagas, förändras morfologiskt och då kommer de inte att kunna nå kvinncellen, och om de kommer dit, ökar risken för en genetiskt ohälsosam graviditet. För att allt ska vara normalt behöver du samtidig sammanträffande av många gynnsamma faktorer.

Även om uppfattningen ägde rum finns det en väldigt stor risk för att embryot stoppar i utveckling. För oförklarliga och oförklarliga skäl stannar zygoten i fragmentering, och blastocysten avvisas av moderns immunitet. Implantation får inte ske på grund av kvinnans endometriska sjukdomar och andra inflammatoriska och infektionssjukdomar i hennes reproduktionssystem, såväl som av skäl som förblir ett stort mysterium för vetenskapen.

Ibland finns det ett sådant faktum som en biokemisk graviditet, under vilken implantation ägde rum, men utvecklingen av barnet stannade efter det så snart som möjligt. I det här fallet kan ett hCG-test eller ett blodprov visa graviditet, men menstruationerna kommer fortfarande med en liten fördröjning. Många kvinnor inser inte ens att de var gravida.

embryonala

Patologier av graviditet vid denna tidpunkt kan hända ganska mycket. Oftast är det utseendet på symtom på ett tidigt hot om missfall, förekomst av retrochori-hematom. En kvinna bör varnas och tvingas vända sig till en läkare för symtom som spotting av grönaktig, brun, rosa eller orange, som, under menstruation, smärta.

Överväldigande, med tidig sjukvård kan graviditeten upprätthållas.

Implantation tidigare kunde inte förekomma i livmodern och röret eller livmoderhalsen. I det här fallet talar om ektopisk graviditet. Vid denna period kan det ange hCG-nivån, som ligger långt under normen för den femte förlossningsveckan. I livmoderhålan kan en ultraljudsmaskin av sakkunnig klass inte detektera det befruktade ägget.

Graviditet är en graviditet som slutat utvecklas, men missfall har inte skett. I detta fall slutar det befruktade ägget helt enkelt växa, och hormonhormonets nivå minskar gradvis. Både detta problem och ektopisk graviditet är orsaker till akut inläggning och akut kirurgiskt hjälpmedel för embryonuttag.

Sällan andra komplikationer i denna period förekommer sådan patologi som anembryoni. Detta är den fullständiga frånvaron av embryot i fetaltägget. Du kan installera det på ultraljud, ytterligare åtgärder av läkare har ingen variation - endast borttagning av äggstocken på det kirurgiska sättet visas livmoderhålan.

rekommendationer

Kvinnor som är på den tredje förlossningsveckan kan uppmanas att vara tålmodiga och inte rusa utan kostnad för att ta reda på om graviditeten har inträffat. Detta leder endast till onödiga påfrestningar och erfarenheter, nämligen att de är en av de vanligaste orsakerna till missfall i början.

Kvinnor i den tredje veckan av uppfattningen bör vara uppmärksamma på deras hälsa, för att förhindra infektion, infektion med säsongsbetingade sjukdomar - influensa, ARVI. Nu bildandet av organ och system av barnet. Eventuella negativa effekter av virus och bakterier kan leda till ett irreversibelt misslyckande i dessa komplexa och viktiga processer, vilket kan orsaka barnets död, medfödda missbildningar, patologier hos inre organ.

Om graviditetsbegreppet faller på årets ogynnsamma år ur epidemiologins synvinkel, bör man undvika att besöka stora butiker, trånga platser. Läkaren kommer att kunna föreslå vilka vitaminer för gravida kvinnor som kan tas vid denna tidpunkt för att stärka immuniteten och ge barnet allt som behövs för en korrekt och harmonisk utveckling i detta skede.

Kön är inte förbjudet om det inte finns något hot om avbrott. I händelse av sekretess som inte är normala bör intima nöjen skjutas upp till bättre tider.

Många kvinnor är intresserade av om det är möjligt att flyga tidigt på planet. Otvetydiga medicinska kontraindikationer existerar inte. Det är dock bättre att avstå från flygresan i minst 12 veckors graviditet för kvinnor som tidigare haft tidiga missfall och denna graviditet började igen med en diagnos av "hotat missfall".

Flyg är oönskade för framtida mammor med allvarlig toxicos, en tendens att sänka blodtrycket. Hela resten kan du flyga, om du mår bra.

Alkohol och nikotin kan också orsaka missfall, liksom missbildningar av barnet. Nu, under de första månaderna, medan organen läggs aktivt ned, kan varje negativ faktor leda till irreversibla konsekvenser för barnet. Därför måste vin och cigaretter helt överges.

Ta inte medicin utan tillstånd från obstetrikern-gynekologen. Om en kvinna har ett konstant behov av vissa mediciner, bör möjligheten till ytterligare intag diskuteras med en läkare.

I de tidigaste termerna är det värt att ta hand om din kost. Inget behov av att äta eller undernärda.Det är bättre, från denna vecka, att introducera fraktionerad 5-6 måltider om dagen i små portioner, att överge majonnäs, korv och korv, choklad och bakade bakverk, ersätta dem med frukt, grönsaker, bra magert kött, fisk och mjölk. När det gäller mammaledighet är det fortfarande långt borta, det är värt att köpa flera matbehållare för att bära mat för varje måltid med dig direkt för att arbeta eller studera.

Under den tredje embryonveckan är det viktigt för en kvinna att inte vara i kontakt med toxiner, källor till radioaktiv strålning, lacker, färger och giftiga kemikalier. Därför, om framtida mammas arbete är förknippat med skadliga arbetsförhållanden, bör du informera arbetsgivaren om graviditeten genom att presentera ett intyg från förlossningskliniken. Arbetsvillkor under graviditeten bör ändras utan förlust av betalning.

För mer information om vad som händer med embryot och den förväntade mamman i den tredje veckan av graviditeten, se följande video.

2 veckor 4 veckor
Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa