30 veckor 32 veckor

31 veckors graviditet: vad händer med fostret och den förväntade mamman?

Innehållet

En lugn och uppmätt period har kommit. En kvinna behöver inte längre gå upp tidigt på morgonen, för att komma till jobbet eller en studieplats, det finns inte längre något behov av att skynda på. 31 veckor gravid kvinna möter hemma, hon gick på mammaledighet. Nu finns det mer tid för dig själv och förberedelser inför den kommande leveransen.

Hur många månader är det

Den sista tredje trimestern av graviditeten fortsätter. 30-31 obstetrisk vecka motsvarar 7 obstetriska månader och 3 veckor. Under den vanliga kalendertiden har 7 månader gått. Enligt Negale-regeln beräknas graviditetsperioden i månmånader. I var och en av dem - 28 dagar eller 4 veckor exakt.

Vecka 31 är 29 veckor från befruktning och 27 veckor från menstruationens första dag. Födseln kan teoretiskt förekomma när som helst, men det finns fortfarande cirka 9 veckor före den förväntade födelsedagen.

Datumet på den framtida moderens växelkort betyder inte alls att födelsen kommer att hända den här dagen. Endast 5% av barnen är födda i DA, resten väljer en annan tid för sig själva - före eller efter det angivna datumet.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Känslor hos en kvinna

Vid vecka 31 har en kvinna tid att känna inte bara alla glädje av graviditeten, men också alla hennes problem. Redan det finns ingen tidigare lätthet, enkla dagliga angelägenheter ges med stor svårighet. En kvinna blir tröttare snabbare, olika smärtor kan plåga henne. Alla kroppssystem börjar "stämma in" till tidig leverans, och allt som händer med barnet och mamman vid denna tidpunkt är på något sätt kopplad till denna förberedande förberedelse.

Fosterrörelser

Början av 31 veckor är vanligtvis markerad av en minskning av barnets motoriska aktivitet. Barnet blir trångt, det finns mindre och mindre utrymme kvar i livmodern, nu utan några problem, får krummen endast rörelser i huvudet och benen. Kompletta kupper är redan begränsade av livmoderns väggar, de är nästan omöjliga.

Samtidigt blir rörelserna starkare, kvinnan känner sig ibland smärtsamma sparkar och pokes. Om barnet befinner sig i bäckenpresentationen, känns rörelser oftare i underlivet, och kvinnor utan några speciella svårigheter bestämmer var barnet har ett huvud, där prästen är, där benen och armarna är.

Barnet adopterar sin dagliga rutin. De flesta dagar tillbringar han självklart en dröm. Vakna perioder kan inte sammanfalla med moderns. Rörelserna har länge upphört att vara vanliga rörelser, nu är det kommunikationsspråket mellan mor och hennes barn. Barnet börjar flytta mer aktivt, om han saknar syre och näring, om moderen har haft en obekväm position. Ofta "slår barn" på sin mors palm, speciellt på magen. Genom rörelsens karaktär inser moderen hennes barns hälsotillstånd.

Barnet visar hög meteosensitivitet. På tydliga dagar är det mer aktivt än på grumligt och regnigt. Dessutom påverkar hans mors känslor honom direkt. Om en kvinna är glad är hon glad, barnet får glädjehormonet och aktiveras. Om en kvinna är ledsen, orolig, i ett tillstånd av stress, får barnet stresshormoner och minskar aktiviteten.

Trots de begränsade existensförhållandena fortsätter krummen fortfarande att visa sin karaktär. Barnet rör sig och nyfiken flyttar sig i livmodern oftare och mer än lugnt, föredrar att sova.

Alla dessa faktorer måste kvinnan beaktas vid beräkningen av störningarna, som hon ska göra dagligen i vecka 31.

Hur räknar man rörelsen?

Vid vecka 31 rekommenderas data om fostrets rörelser att införas i ett specialtabell, som ges i förlossningskliniken. Om det inte ges kan du själv rita eller ladda ner och skriva ut det.

Att räkna rörelserna är nödvändig för att lägga ner den mest kompletta bilden av barnets tillstånd, eftersom eventuella problem omedelbart återspeglar sin fysiska aktivitet.

Ofta gör kvinnor ett grovt misstag vid beräkningen av varje rörelse som separat. Innan man går vidare till beräkningarna är det nödvändigt att komma ihåg att en rörelse är både en rörelse och en hel serie rörelser. Om barnet vände om sig och sedan sparkade sin mamma med sina klackar, är det en rörelse. Om krummen bara "sparkade" mamman, och ingen annan rörelse följde, så är det här också en rörelse.

För att räkna kan du använda någon av de befintliga metoderna. Betraktas som den mest populära Pearson metod, som folket kallade "räkna till tio". Börja räkna vid 8 eller 9 am Så snart kvinnan mentalt fixar den tionde omrörningen noterar hon i bordet den tid det tog, och fram till slutet av dagen kommer hon inte att återvända till räkningen. Om före 21:00, om räkningen började klockan 9 på morgonen eller före klockan 20, om kvinnan började räkna på 8 på morgonen, visar barnet 10 rörelser, allt är bra med honom.

Cardiff-metoden också ganska vanligt bland gravida kvinnor. Det skiljer sig endast från Pearson eftersom kvinnan väljer sig när man ska räkna störningarna. Om hennes foster är mer aktivt på natten kan hon väl överväga rörelser på natten, det viktigaste är att på 12 timmar ska barnet också visa 10 rörelser.

Mindre vanligt Sadowski-metoden. Men de kan också användas - både separat och förutom metoden för Pearson eller Cardiff. En kvinna måste registrera rörelsen efter att ha ätit. Om efter en god middag för en timme, trycker barnet 4 gånger eller mer, det finns ingen anledning att oroa sig för.

Att räkna rörelserna gör att kvinnan snabbt kan ta reda på att barnet upplever svårigheter. Till exempel, om det fanns en sladdförstängning runt halsen, kom Rh-konflikten in i det aktiva skedet, placerade placentapatologier, hypoxi kan hota barnet. Syrehushåll är farligt irreversibla processer i hjärnan: Brist på syre skadar nervsystemet hos fostret. Hypoxi är en vanlig orsak till fosterdöd.

Om din bebis har blivit väldigt aktiv blir hans rörelser kaotisk, frekvent, smärtsam och rastlös. Det första skedet av hypoxi är inte uteslutet. Med svår och långvarig hypoxi, reducerar barn tvärtom sin fysiska aktivitet för att "rädda" syre. En kvinna får inte räkna med den nödvändiga rörelsen.

Om du avviker från normen i en eller annan riktning måste kvinnan informeras om detta till din läkare. Vid denna tidpunkt är hans diagnostiska egenskaper bredare - han kan nu tilldela CTG (kardiotokografi) förutom Doppler ultraljud, som bestämmer hastigheten på blodflödet i livmoderkärlen.

Med hypoxi, som utgör ett hot mot barnets liv och hälsa, kan tidig leverans rekommenderas genom att man utför en kejsarsnitt.

Stämningen hos den framtida mamman

Stämningen hos en gravid kvinna vid vecka 31 blir igen hormonberoende. Om progesteron i de tidiga stadierna "dikterade" det psykologiska tillståndet, påverkar nu östrogener kvinnans psyke. Ju närmare födelsedatum, ju mer dessa hormoner produceras i kroppen.De bidrar till ökad ångest och misstänksamhet, uppkomsten av rädsla.

Oftast klagar kvinnor i veckan av rädsla för förlossning. Han kan vara så stark att en kvinna inte kan tänka på något annat. Det verkar som att du måste glädja dig vid det nära förestående mötet med barnet, men inget gläder kvinnan, och ju mer hon läser material om hur förlossningen fortskrider desto starkare blir denna rädsla.

Denna rädsla betraktas som normal och psykologer rekommenderar gravida kvinnor att lära sig att klara det, för att inte mörka de sista månaderna av graviditeten, antingen för sig själva eller för ett barn som redan har en subtil känsla av mammas humörsvängningar. Förutom rädslan för eventuell smärta gissar kvinnor på barnets tillstånd. Även om ultraljudet inte visade några abnormiteter, har varje förväntad mamma ibland tanken att hon kan föda en sjuk baby.

Dessutom bekymrar kvinnor i tredje trimestern om förhållandet med sin man, för från midjan är nästan ingenting kvar, och klumpigheten och vikten bidrar inte till aktivt och lätt sex. Kvinnor är rädda för att födas i förväg, inte komma till matsjukhuset, de är rädda för att de kommer att få en kejsarsnitt. Alla rädslor kan och måste bekämpas.

Psykologer rekommenderar att man inte läser om komplikationer och svårigheter under födseln, att sluta kommunicera med personer som berättar om sina eller andra negativa erfarenheter av förlossning. I stället är det bättre att fokusera på det trevliga - inköp av barns saker, leksaker, barnvagnar och spjälsängar. Och för att förbereda sig för förlossning utan onödiga nerver hjälper experter i kurser för gravida kvinnor, var det dags att anmäla, om det inte har gjorts tidigare. De lär dig att andas och att driva, de kommer att berätta om de första tecknen på arbetsaktivitet.

Om en kvinna inte kan klara av sina känslor vecka 31, är hon överdriven, du kan rådgöra med en psykolog som accepterar gratis vid någon förlossningsklinik.

smärta

Svag smärta anses vara helt normalt för denna period, eftersom livmodern har blivit stor, den ligamentapparaten sträcker sig, belastningen på ryggraden, musklerna, underbenen ökar. Sådana smärtor indikerar inte början av födseln och du behöver bara acceptera det, för nu är det osannolikt att de lämnar en kvinna tills det ögonblick då barnet är födt.

I början av förtidsarbete i vecka 31 indikerar dessa symtom:

 • colic smärtor i buken, förvärras med tiden, upprepas med jämna mellanrum av tiden;
 • brist på fostervätska;
 • utseendet av blodig urladdning från könsorganen.

Alla andra smärtor betraktas som fysiologiska och bör inte störa en kvinna i stor utsträckning. Det förskjutna tyngdpunktet på grund av den stora buken orsakar spänning i ledband, muskler och ländryggen. Som ett resultat, drabbas tillbaka, drar nedre delen av ryggen. Ju längre en kvinna tvingas vara i upprätt position, desto mer smärta blir. Men de är inte av skarp natur, utan de kan beskrivas som tråkiga och värkande.

I kroppen av en gravid kvinna för några veckor sedan producerades relaxin. Detta hormon slappnar av och mjukar bäcken och benen i bäckenet. Så små bäcken som förbereder sig på förlossning. Dessa processer leder till att skinkbenet gör ont.

Obehag kommer att behöva lida. Men om smärtan i perineum blir akut och outhärdlig, om det gör ont mellan benen så mycket att en kvinna inte kan sitta och stå, gå, klättra upp trappor och rulla över från sida till sida, bör du definitivt rådgöra med en läkare. Så manifesterad symfysit är en farlig komplikation, främst för att den naturliga förlossningen kan leda till funktionshinder hos kvinnan. Ofta, när en symfys etableras, utförs en kejsarsnitt.

Nattbenkramper - en konsekvens av brist på kalcium i moderkroppen. Benskelettet av barnet fortsätter att växa, benen stärks. Av samma anledning kan en kvinna bli sköra naglar.Om en tand har börjat skada, kan du nu gå till tandläkaren: mest smärtstillande medel är redan tillåtna. Visst är behandlingen komplicerad av oförmågan att ta en röntgen av en tand.

Förlust i knä och fotled i vecka 31 är en naturlig följd av en avsevärd viktökning.

Huvudvärk är förknippad med en stor belastning på kärl och hjärta, liksom skillnader i blodtryck.

Om huvudet gör ont på det starka sättet, bör du definitivt rådgöra med din läkare, eftersom högt blodtryck, som hypotension, inte är den bästa kompanjonen av graviditeten i tredje trimestern.

Typ av urladdning

Utsläpp från könsorganen - ett speciellt, känsligt ämne av konversation. Vid vecka 31 kan det finnas fler av dem, och det kommer inte att finnas något patologiskt i detta. Under östrogens verkan blir vaginala utsöndringen mer flytande, riklig, men den förblir normalt ljus eller något gulaktig, luktfri eller med en svag, fermenterad mjölklukt.

Om mängden utsläpp stör en kvinna kan du använda tunna dagliga hygienkuddar. Tamponger för gravida kvinnor är strängt förbjudna. eftersom den vaginala utsöndringen måste gå ut och inte ackumuleras i könsorganet.

Om urladdningen har förändrats och blivit vit och tjock, kliande skrot, bör kvinnan definitivt se en läkare - tröst, även om det är en frekvent sjukdom under graviditeten, bör behandlas fullständigt vid leverans.

Spotting kan prata om början av förtidigt arbete, placental abruption. Du kan inte tveka, du borde genast ringa en ambulans.

Grön eller gråaktig smutsig urladdning med en obehaglig fiskig lukt är ett tecken på en bakteriell infektion. Om vattniga utsläpp uppträder kan vattnet ha blivit rymt. Den fullständiga urladdningen av vatten är svår att förvirra med något annat, men deras partiella läckage kan förbli obemärkt under en lång tid.

Förändringar i kroppen

Ibland kan en kvinna i vecka 31 känna att magen inte växer längre, men denna känsla är subjektiv och felaktig. Magen fortsätter att växa. En kvinnas gång blir svår. Det är svårt för henne att lägga på skor på egen hand, det är nästan omöjligt att böja för att hämta något från golvet.

Utveckling av livmodern

Livmodern har ökat till storleken på en stor basket. Höjden av livmodern vid 31 veckor ligger i intervallet 29-32 centimeter.

Livslängden i normen är mer än 30 centimeter. Den korta livmoderhalsen kan indikera hotet av för tidig födsel, eftersom barnet redan är tungt och väger på nacken med all vikt från insidan.

Den förkortade livmoderhalsen vid denna tid kräver konstant övervakning. Om tidigare en kvinna hade kirurgiska suturer eller en obstetrisk pessary, måste hon besöka doktorn en gång i veckan för att upptäcka möjliga tecken på tidig cervikal dilatation i tid. Vissa visas att stanna på sjukhuset.

Från denna period kommer livmodern något att sakta ner sin tillväxt. Nu växer barnet aktivt, det upptar nästan hela inre av livmodern. Närmare klanen kommer höjden på stående vid botten att minska helt och hållet, eftersom barnet börjar sjunka, ta en "pre-launch" -position genom att ha pressat hårt mot huvudet till utloppet från det lilla bäckenet.

Över navelslinjen, vid 31 veckor stiger livmodern med nästan 11 centimeter. Från pubesymfysen till livmoderns övre kant - mer än 30 centimeter. Livmodern väger ca 700 gram En kvinna blir svår att andas, hon saknar ständigt luft, eftersom det reproduktiva ordet pressar membranet.

Andnöd och yrsel, som uppstår med liten ansträngning, anses vara helt normala för denna period.

Kvinnans inre organ krossas och förskjuts. Livmodern sätter press på magen, varför en kvinna ofta har halsbränna. Kompression av gallblåsan leder till störning av utflödet av gall och diarré, illamående.

Tarmarnas slingor, skiftas tillbaka och pressas av livmodern, orsakar förstoppning och ökad gasbildning.Uterus tryck på blåsan orsakar frekvent urinering. Vid 31 veckor kan det finnas obehagliga "överraskningar" - hosta eller nysning, skratt kan orsaka en ofrivillig urinläckage hos en kvinna.

Vid den planerade upptagningen måste läkaren mäta med en centimeter tejp på livmoderns höjd och avståndet mellan bäckenbenen. Om livmodern växer långsammare, kan läkaren föreslå intrauterin tillväxtnedgång. Advance VSDM - ett tecken på stor frukt, liksom polyhydramnios.

Viktökning

Viktökning till 31 veckor i genomsnitt är 11-13 kg. Och denna vikt består av massan av bröstkörtlarna, livmodern, fostret, placentan, fostervätska, liksom den ökade mängden blod i kvinnans kropp.

Ökningen kan vara mer eller mindre. Det beror helt på vilken typ av livsstil en kvinna leder, hur hon matar, och också på hur hennes kropp byggdes före graviditetens början.

 • Vid vecka 31 kan tunna tjejer som har haft en liten kroppsmassa få upp till 12,3 kilo.
 • Kvinnor med normal kroppsbyggnad och inga problem med fetma - upp till 10,5 kg.
 • Kvinnor som har extra pounds eller har fetma i varierande grad - inte mer än 7 pund. En viktökning på 400 gram per vecka anses vara normalt.

Övervikt komplicerar födelseprocessen och bidrar inte till den snabba återhämtningen efter dem. Alla kvinnor vet hur svårt det är att bli av med extra pounds efteråt. Men de farligaste anses inte överstiga normen för vikt och dess skarpa hopp - per kilo per vecka eller mer. De kan vara ett tecken på att utveckla preeklampsi - sen toxikos.

Sjukdomen utvecklas ofta hos gravida kvinnor med förstfödda, hos kvinnor över 35 år, med flera graviditeter, men hos andra kvinnor är sådana komplikationer inte ovanliga. Om svullnaden är yttre, märks de av kvinnan själv. Men den farligaste svullnaden är intern. Det är de som ibland visar hopp i vikt.

Om du inte har golvvågor i ditt hem är det dags att få dem. Det är inte nödvändigt att väga varje dag, det kommer att vara tillräckligt att väga en gång i veckan samma dag, t ex torsdag eller tisdag.

Vägning sker vid läkarens kontor vid varje planerad tidpunkt. Om din data skiljer sig från vikterna på gynekologens kontor, ta dina anteckningar med dig till doktorn för att se dem.

Utbildningstopp

De flesta kvinnor i 31 veckan utbildar slagsmål. De uppenbarar en liten ton i livmodern, kvinnan känner att den drar nedre delen av ryggen, underlivet. Sådana sammandragningar hos vissa gravida kvinnor förekommer en gång i veckan, hos andra - varje dag. Det finns kvinnor som ofta upplever falska sammandragningar, och det finns de som inte upplever dem alls.

På frågan hur många träningsövningar ska vara normala vid denna tidpunkt kommer ingen att svara, eftersom det inte finns några normer i sin attityd. De påverkar inte öppningen av livmoderhalsen, tar inte födelsedagen närmare, och de kallas träning ganska villkorligt.

Att utbilda livmoderns muskler är inte bevisat, för för kvinnor som inte har upplevt några träningsdragelser under graviditeten, ger de inga andra än de som haft ständiga sammandragningar hela tiden.

En annan vanlig fråga är hur länge före arbete sådana sammandragningar uppträder. Vid primiparösa kvinnor förekommer falska sammandrag tidigare än mammor med erfarenhet och erfarenhet. Hos gravida kvinnor med andra eller tredje barn börjar träningsövningar oftast för första gången precis före leverans - inom några dagar eller timmar.

Andra ändringar

Bröstet av en kvinna i hennes 31: e veckan av graviditeten är imponerande i storlek och form. Det kan manifestera blåaktigt nät i blodkärl. Bröstet ser ut hällt, kolostrum kan börja sticka ut från bröstvårtorna. Denna näringsvätska föregår bildningen av bröstmjölk.

Kvinnor som tidigare har breastfed kan ha mer kolostrum på grund av svaga bröstvårtor och dilaterade kanaler. Just nu måste du ägna särskild uppmärksamhet åt bröstvårtens hygien - skölj bröstkörtlarna med varmt vatten två eller tre gånger om dagen, inte pressa kolostrummen. Om du är orolig för läckaget, måste du använda speciella bh-insatser som förhindrar fläckar på kläder och underkläder.

Pigmentet fläckar på huden, om de uppträdde tidigare, kvarstår och kommer inte att försvinna någonstans till postpartumperioden. Men nya fläckar kommer inte att bildas vid denna tidpunkt. Ändå borde en kvinna sällan vara i öppet solljus, för hennes hud är nu extremt känslig för effekterna av ultraviolett strålning.

Sannolikheten för en allergisk reaktion ökar, och därför bör du inte använda nya kosmetika, oanvända märken.

En kvinna får märka att synen minskas något. Detta är en naturlig följd av förändringar i blodtrycket i de intraokulära kärlen. Det är inte nödvändigt att behandla sådan myopi, det anses fysiologiskt och passerar själv efter födseln.

De flesta kvinnor betonar att i vecka 31 börjar sömnlöshet att plåga dem. Det är mycket svårt att välja en bekväm plats för en natts sömn, för bland olika positioner har en kvinna ett dåligt val - antingen höger sida eller vänster.

Fosterutveckling

Barn på 31: e veckan av graviditeten ser ganska formad ut och är redo för födseln. Självklart är han fortfarande tunnare än fullfödda barn, men i allmänhet är han väldigt lik den nyfödda.

I storlek liknar krummen en stor melon. Hans höjd ligger nu i intervallet 40-42 centimeter och vikt - upp till 1600-1800 gram. Pojkar är lite tyngre än tjejer.

I utseende är välfärdiga egenskaper redan väl spårade: barnet kan vara lång eller kort, plump eller tunn.

Fostrets position vid den 31: e veckan av graviditeten är i de flesta fall vad det kommer att vara vid tidpunkten för leveransen. Om krummen sitter på prästen i en bäckenpresentation eller ligger över livmodern i en tvärgående presentation, kommer läkaren att ge den gravida kvinnan råd om att ha en speciell gymnastik och stå i knä-armbågsställningen, så att barnet har chansen att svänga till höger. Denna sannolikhet finns fortfarande, men den är liten. Om barnet inte vänder sig om, då 1-2 veckor före det förväntade födelsedatumet, kommer en planerad kejsarsnitt att ordineras.

Det överväldigande antalet barn är nu i rätt läge - huvudet. Deras huvud är fortfarande högt över ingången till bäckenet, om huvudet på 31 veckor börjar falla, säger läkare en stor sannolikhet för förtida födseln.

utseende

Barnet slutade var rött. Hans hud förvärvade en känslig rosa nyans. Huden förtjockades, ett lager av subkutant fett uppträdde. Hittills är det inte så mycket som det är nödvändigt för barnets kropp att självständigt kunna behålla värme under förhållanden utanför moderns livmoder, men inte så lite att smulan ser tunn ut.

Huden är jämn, och alla veck och rynkor som gjorde att barnet ser ut som en rynkad gammal man försvinna gradvis. Ganska vackra och plumpiga kinder ser ut, ben och handtag har återhämtat sig, magen växer och det finns redan en liten rumpa.

Om barnet är avsett att födas en brinnande brunett eller en brunhårig, börjar hans hår att mörka, ett pigment bildas som färgar dem. Ögonfransar och ögonbryn har vuxit, alla ansiktsdrag har helt formats.

Om barnet är avsett att födas med dimples, tro mig, det är de redan. Auriklarna blir hårdare och stannar nästan ut. Emellertid är broskvävnaden fortfarande ganska mjuk. Om barnet nu är födt, är det genom graden av mjukning av öronen att doktorn kommer att bedöma graden av hans prematuritet och omogenhet.

Ställningen där barnet är nu är den enda möjliga.Med tanke på att han kände trång i livmodern, tog han en böjningsposition, satte benen i magen, tog handtagen mot magen och hakan - till bröstet. Denna position gör att barnet kan "spara" en plats i livmodern. Kroppens proportioner är jämn, huvudet har nästan rätt form, benen är längre än armarna. Vid vecka 31 är processen att bli av med lanugo - blont hår som täcker hela kroppen och håller det ursprungliga smörjmedlet - i full gång.

Smörjningen i sig blir också mindre. Snart kommer det att bevaras endast där mekanisk gnidning är möjlig: i ljummen, under armarna, i armbågen viks på händerna, i poplitealen - på benen och under hakan.

Om du tittar på barnet på en tredimensionell eller fyrdimensionell ultraljud, så är det möjligt att med stor noggrannhet säga vad han ser ut, förutom att krummen säkert kommer att visa mycket: han vet redan mycket.

Utveckling av nervsystemet

Processen för differentiering av cerebral cortex vid vecka 31 kommer till ett slut. Skorpans furor och jordskorpa bildas nästan. Nu är det i första hand processerna för bildandet av neurala anslutningar.

Hjärnans elektriska potentialer vid vecka 31 registreras inte bara, men blir också ganska vanliga.

Omkring en fjärdedel av en miljon neuroner bildas per minut, och var och en av dessa nervceller har sin egen applikation. Neuronerna ligger till grund för alla processer som sker i nervsystemet, grunden för alla de reflexer som krummen redan har förvärvat och vinner i dessa dagar.

Barnet suger och svalar reflexer, en greppreflex är utvecklad, den kan reagera vid beröring av huden, den skjuts av benen från hinder. Vid den 31: e veckan är andningsreflexen nästan bildad, barnets bröst gör andningsrörelser, men det finns ingen full andning än.

Ögonen skiljer ljus och mörkret, barnet vet hur man ska skryta, blinka, han har en reflex ljuskänslighet. Hjärnan tar kontroll över inte bara motorfunktionerna i barnets kropp, utan även kroppens sinnen.

Barnet reagerar på höga ljud från utsidan. Barnet har redan blivit vana vid de inre ljuden (mammas hjärtslag, andning, etc.), men de yttre ljuden som når honom skrämmer honom.

Interna organ

Barnens inre organ är fullt formade och nu växer de bara och ökar i storlek. Det lilla hjärtat är mest utvecklat, det började arbeta en av de första vid 5-6 veckors graviditet och ger nu alla barnets organ och system med blod och pumpar mer än 20 liter blod per dag.

Ungefär en halv liter urin per dag produceras av barnets njurar. Matsmältningsorganen "repeterade" praktiken interaktivt. Tarmarna krymper regelbundet, villi förekommer i den, ackumuleringen av den ursprungliga kalonmeconiumen, som består av lanugopartiklar, epitelceller och galls föroreningar, som kommer in i tarmarna, fortsätter. På grund av det har mekonium en mörkgrön, nästan svart färg.

Mognad av lungvävnad fortsätter. Små ihåliga vesiklar-alveoler ackumulerar tensid. Detta ämne efter barnets födelse kommer inte att tillåta alveoler att hålla ihop och ge möjlighet att andas på egen hand. En otillräcklig mängd ytaktivt ämne efter födseln kan orsaka utveckling av akut andningsfel och barnets död.

vitalitet

Barn födda i vecka 31 överlever överväldigande. De är redan ganska lönsamma, även om de inte kan skryta med större vikt och höjd vid födseln. Barnet, som kommer att födas den 31: e veckan av graviditeten, kommer definitivt att behöva hjälp av läkare.

En för tidig baby kan inte effektivt behålla värmen, han har ofta problem med självständig andning. Därför placeras sådana bebisar i reanimation inkubatorer, där det finns syreförsörjning, matar genom en sond och den nödvändiga temperaturen och fuktigheten upprätthålls.

Lärarnas uppgift är att hjälpa barnet att växa upp till 2 kilo. Ett barn med sådan vikt orsakar inte längre rädsla bland läkare, han behåller värmen väl, äter, andas. När det lyckas kommer en kvinna att släppas hem under övervakning av en distriktspediatrikare och en neurolog, eftersom för tidiga barn ofta har problem med nervsystemet.

Baby på ultraljud

Den planerade tredje ultraljudsskanningen ordineras vanligtvis i en period av 32-34 veckor, och medan det fortfarande finns tid före det. Det finns ingen obligatorisk ultraljudsundersökning vecka 31, men den kan ges till en kvinna med svår obstetrisk historia, ismisk-cervikal insufficiens och risker för för tidig födsel. I alla andra fall kan en ultraljudsskanning utföras på den förväntande moderns vilja i vilken klinik som helst som tillhandahåller sådana diagnostiska tjänster.

Om en kvinna vill ta reda på eller förtydliga barnets kön, kan ingen garantera noggrannheten i "förutsägelsen" just nu. Stället där krummen är nu gör det svårt att granska sina könsorgan. Det är därför som man tror det andra trimestern är den bästa tiden för sexbestämning.

Förutom att utvärdera placentans tjocklek är fostervätskindexet, antalet fartyg i navelsträngen, fostermetrisk av diagnostisk betydelse. Det är just enligt benens längd, storleken på huvudet och buken som doktorn gör en slutsats om hur hans utveckling överensstämmer med villkoren.

Fosternormer för foster vid 30-31 veckor av graviditet

BPR, mm

LZR, mm

Lårbenets längd, mm

Längden på benens ben, mm

Underarmlängd, mm

Humerusens längd, mm

Bröstets diameter, mm

Huvudomkretsen, mm

Mageomkrets, mm

78-82

97-102

57-60

53-56

46-49

53-56

79-82

285-294

264 – 275

Barnets inre organ är väl visualiserad, doktorn kan undersöka var och en dra slutsatser om frånvaro eller närvaro av defekter i deras utveckling.

Faror och risker

Sannolikheten för förtida födelse vid vecka 31 uppskattas till ca 7%. Det är högre hos de kvinnor som lägger sig under fysisk ansträngning, är i ett tillstånd av allvarlig stress, röker och konsumerar alkohol.

Risken för att barnet är tidigt är högre för dem som har tvillingar eller tripletter, liksom för gravida kvinnor över 35 år. För att minska livmoderns ton, föreskrivs en kvinna "No-Shpu" eller "papaverin". Båda dessa antispasmodika minskar tonen i livmoderns släta muskler.

En annan fara 31 veckors graviditet - nedsatt immunitet. Från början av graviditeten undertrycks kvinnans immunitet, så att embryot har möjlighet att utvecklas och växa i moderns livmoder. Vid vecka 31 är det naturliga skyddet av den kvinnliga kroppen så försvagat att alla virus och bakterier utgör en verklig fara för den.

Om en kvinna nu lider av influensa eller ARVI, kycklingpox eller annan infektion, kommer det inte att skada barnet mycket: det skyddas av immun immunitet. Han har redan börjat utveckla sitt eget immunförsvar, även om hon fortfarande är mycket svag.

Placentan är en barriär. Men det är hon som kan lida vid hög temperatur. Därför måste behandling av förkylning eller virusinfektion, rinnande näsa eller ont i halsen nödvändigtvis vara under överinseende av en läkare. Självmedicinering är nu farligare än själva sjukdomen.

På den 31: e veckan av graviditeten, på grund av den tunga belastningen på nedre extremiteterna och livmoderns tryck på vena cava kan cirkulationsstörningar förekomma, vilket leder till utveckling av åderbråck och hemorrojder. Dessa obehagliga sjukdomar bör också behandlas endast med hjälp av läkemedel som godkänts av läkaren. Apotek säljer många venotoniker och hemorrojder, men inte alla av dem visas för gravida kvinnor.

Analyser och undersökningar

Vid den 31: e veckan av graviditeten genomgår de flesta kvinnor CTG för första gången. Kardiotokografi görs vid kvinnligt samråd. Två sensorer fästade på den framtida mammen, under en viss tid (minst en halvtimme) registrerar barnets rörelser, livmoderns ton och barnets hjärtslag.

Resultaten tillåter oss att dra slutsatser om barnets tillstånd och hans välbefinnande.Om graviditeten är svår kan läkaren utföra CTG från denna vecka varje vecka eller varannan vecka. Antalet undersökningar individuellt.

Om denna vecka är planerad rutinintag, måste kvinnan passera en urinalys. Protein i urinen vid denna tid kan prata om utvecklingen av preeklampsi. Ett blodprov är inte planerat för vecka 31, för att hans förväntade mor skulle ha tagit en vecka tidigare när man utarbetade dokument för mammaledighet. Om en kvinna har normalt hemoglobin överskrids inte glukosnivån, nästa blodprov tas före leverans.

Rekommendationer till framtida mamma

Rekommendationerna under den 31: e veckan förblir standard: kvinnan visas i frisk luft, balanserad näring och rik på vitaminer och mikroelement, viktkontroll, en måttlig aktiv livsstil. Separat kan du notera följande användbara tips.

 • Bär ett stödjande ortopediskt antitatbandage. Det hjälper till att minska belastningen på ryggraden, ryggmusklerna, nedre rygg och ben.
 • Om dina ben och armar är svullna, minska mängden salt i din kost, drick inte stora mängder vätska strax före sänggåendet.
 • Kön är inte kontraindicerat om inte läkaren har en annan åsikt i denna fråga. Orgasm bidrar till att förbereda livmodermusklerna för förlossning, medan manliga spermier innehåller prostaglandiner, vilket hjälper livmoderhalsen att mogna. Kön ska vara försiktig och vara säker.
 • En flygning vid 31 veckors graviditet är möjlig, men en kvinna borde definitivt diskutera sina reseplaner med en läkare. Från honom måste du ta ett certifikat med sjukhusets tätning: det krävs i alla flygbolag efter 28 veckors graviditet.
 • För att snabbt hantera huvudvärk behöver en kvinna ligga och slappna av i ett mörkt rum som är välventilerat. Minska nattvärk i benet kommer att hjälpa sova med en speciell kudde för gravida kvinnor.
 • Pruritus i höfterna, buken, bröstet - ett tecken på översträckning av huden. Om din buk och lår kliar i vecka 31, gör naveln ont, kan du använda varm vegetabilisk olja. Hans snygga rörelser gnidade in i kliande områden efter att ha duschat.
 • Försumma inte möjligheten att delta i kurser för förväntade mammor, de arbetar med varje förlossningsklinik. Du kan göra det här tillsammans med din make: det kommer också att vara till nytta för den framtida faren att lära sig att ta hand om det nyfödda och hur du kan hjälpa din fru i den tidiga postpartumperioden.

Gravid Recensioner

Vid den 31: e graviditetsveckan tänker många förväntade mammor på att gå ner i vikt om det är mer än normalt.

Från den här perioden kan du ordna en fastingsdag, under vilken en kvinna endast tar stekost, jäst mjölkprodukter eller bovete gröt utan smör och mjölk.

Många den här veckan klagar på att det inte finns någon aptit. Detta påverkar främst kvinnor som bär stora barn, eftersom livmodern knuffar hårt i matsmältningsorganen och orsakar symptom på matsmältningsbesvär.

Många fortsätter att köpa barnens saker och leksaker i veckan: det ställer kvinnor på ett positivt sätt och låter dig tänka på vad som är bra. Kvinnor som inte anser förskottsköp av barnbidrag en dålig omen har nyligen blivit mer och mer.

Framtida mammor noterar att i vecka 31 förbättras deras hälsotillstånd något, och detta beror på att gå på mammaledighet och möjlighet att slappna av mer och göra vad de vill ha.

Om vad som händer med fostret och den förväntade mamman i den 31: a graviditetsveckan, se följande video.

30 veckor 32 veckor
Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa