35 veckor 37 veckor

36 veckor av graviditet: vad händer med fostret och den förväntade mamman?

Innehållet

Vid den 36: e veckan av graviditeten är alla tankar på en kvinna upptagna med den kommande födelsen. Det är dags att besluta om obstetrisk institution, läsa recensioner av kvinnor i arbetet, besöka det valda sjukhuset och teckna utbytet kort. Tveka inte, eftersom barnet kan "vilja" till vår värld när som helst.

Vid denna tidpunkt är enligt statistiken cirka 10% av barnen födda, och vid flera graviditeter är sannolikheten för att föda denna vecka så mycket som 30%.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Hur många månader är det

Den tredje trimestern fortsätter. 35-36 förlossningsvecka av graviditeten slutför den nionde förlossningsperioden. Med de mer vanliga kalendernormerna gick 8 månader och en vecka, 34 veckor gick från uppfattningen. Negalregeln, som används av obstetrikare, säger att graviditeten varar 280 dagar från den första dagen av den sista menstruationen. Således förlossar graviditeten 10 månader, och inte 9, som det allmänt är troligt.

Före födseln kvarstår en kvinna ganska - ungefär en månad. Det uppskattade födelsedatumet, som beräknas enligt ovanstående regel, är endast en grov guide till den förväntade mamman och de läkare som observerar det. Faktum är att endast 5% av kvinnorna föder strikt i DA, i alla andra fall förekommer förlossning antingen tidigare eller senare än den angivna perioden.

Därför är det svårt att entydigt svara på frågan om hur mycket som är kvar före födseln, om början av den 36: e gravidveckan är. De kan hända om några dagar, och i några veckor - allt är helt individuellt. Vad händer nu med en kvinna och hennes bebis?

Känslor från den framtida mamman

Även mycket tålmodiga och filosofiskt sinnade kvinnor i vecka 36 börjar "whine", klaga och klaga på oacceptabel trötthet. Alla förstår att det är bättre för ett barn att vara fulltidigt före 40 veckor, men viljan att födas snabbt nu är bortom sunt förnuft. Det blir svårt för en kvinna att gå, göra hushållssysslor och till och med sömn ger inte lättnad, eftersom de flesta förväntade mödrarna nu börjar lida av sömnlöshet.

Ungefär en tredjedel av kvinnorna i den 36: e veckan "sjunker" magen. Det betyder att barnet sänker sig i livmoderhålan och trycker på huvudet mot utkanten av det lilla bäckenet. Att sänka livmodern nedan minskar höjden på botten, det blir omedelbart mycket lättare att andas, halsbränna försvinner, men trycket på benet och blåsan ökar.

Om en baby bestämmer sig för att gå ner i veckan betyder det inte att han har bråttom att bli född. Det kan ta flera veckor från det ögonblick som en bebis faller till födseln.

Således börjar bara en tredjedel av gravida kvinnor känna sig lättare. För resten måste du hålla dig och modiga dig: alla "charms" av sena termer denna vecka kommer att öppnas i all sin härlighet.

Fosterrörelser

Fosterets motoraktivitet har minskat markant. Barnet kan inte längre göra svepande rörelser och kupor. Livmodern har blivit mycket trång och obekväm. Därför spenderar smulan mest av tiden i en kompakt flexionsställning, pressar benen mot magen och pressar hakan mot bröstet.Hans rörelser ger nu kommande modern besvär: de kan vara smärtsamma och obehagliga.

Sådana sällsynta rörelser behöver dock fortsätta att räkna dagligen. De ska fortfarande vara minst 10 på 12 timmar. Reglerna för räkning vid detta datum är vanligen redan kända för den förväntade mamman: barnets hubb för rörelse anses inte, och en serie på 2-3 rörelser anses inte som flera episoder, utan som en rörelse.

Orsakerna till avvikelser i barnets motoriska aktivitet kan vara olika. Den vanligaste saken i hypoxi. Syrehushåll i det första skedet orsakar för frekventa rörelser, skarpa och smärtsamma. Så crumb försöker få mer syre, massera placentan med händerna. Om hypoxin redan är lång och djup, minskar barnets aktivitet. Så börjar barnet att spara syre, skyddsmekanismen "fungerar".

Hypoxi är extremt farligt för fostret, eftersom det kan orsaka irreversibla processer i hjärnan, nervsystemet och till och med leda till barnets död. Den syrebrist som finns i tid gör att läkare kan fatta ett snabbt beslut om tidig leverans för att rädda barnet. Därför rekommenderar läkare och kvinnor varje dag att läsa barnets rörelser, skriva resultatet i en tabell som kan erhållas i kvinnors samråd eller säga och skriva ut på Internet.

En minskning eller ökning av aktivitet orsakas dock inte alltid av syrebrist. Allting kan påverka barnets rörelse, eller snarare hans önskan att göra rörelser: vädret utanför fönstret och atmosfärstrycket, den framtida moderns hälsotillstånd, hennes kost, humör och allmänna villkor. Om en kvinna själv vill sova, kommer hennes bebis också att tuppla.

Den dagliga rutinen är nu densamma för mamma och barn, även om det finns undantag - spädbarn som envis inte vill sova på natten. Med en hög grad av sannolikhet kommer en sådan regim att fortsätta i barnet även under de första veckorna efter hans födelse.

smärta

Smärta i den 36: e veckan av graviditeten är närvarande i varje kvinna, även om graviditeten fortskrider utan komplikationer, onormal viktökning och andra "problem". Den framtida moderens organism, som en modig kosmonaut, genomgår modigt enorma överbelastningar. Förnimmelserna i veckan är ganska obekväma, kvinnor känner sig som "sälar" och "flodhästar", utmattning ökar.

Livmodern, men nu långsammare, men fortsätter att öka i volym, men eftersom ligamentapparaten, som håller det reproduktiva organet, sträcker sig kraftigt. Detta orsakar mild värk i smärta i nedre delen av ryggen. Om en kvinna måste stå en stund eller sitta i en position kommer hennes rygg att skada. Denna smärta bryts. Inom coccyxområdet och nedre ryggen drar, stickar och ont ett par gånger om dagen.

Och för att en kvinna inte skulle gå långt hemifrån så att hon när som helst hade möjlighet att lägga sig, vila, ta en tupplur för att förbättra sin skick.

Utbildningsstopp, som inte är bekant av hörsel till den stora majoriteten av gravida kvinnor, kan bli vanligare vid 36 förlossningsveckor. Var inte rädd: Den gravida kvinnans kropp förbereder sig för en viktig process, vilket är födelsen.

En intressant regelbundenhet: hos gravida kvinnor, den förstfödda, finns det nästan alltid falska sammandragningar, de börjar långt innan födseln, så vid den 36: e veckan har framtida mor tid att vänja sig vid dem. Men under andra eller tredje graviditeten kan Braxton-Hicks kramper först förekomma just nu eller en vecka eller två senare.

Utbildningstrider harbingers of childbirth kan inte övervägas. De har ingen effekt på dilatationen av livmoderhalsen, orsakar inte processerna att utjämna livmoderhalsen och dess förkortning. Du borde inte oroa dig, även om det inte finns någon träningskamp alls: det finns kvinnor som inte har falska slagsmål, men det påverkar inte på något sätt födelseprocessen.Symtom på falska sammandragningar är följande: livmodern kommer till en kortvarig ton, magen "stelnar", efter några sekunder eller minuter återkallas kampen och återkommer inte. Detta är den största skillnaden mellan sådana slagsmål och riktiga.

Om arbetet börjar, kommer kontrasterna att upprepas med jämna mellanrum, och dessa intervaller blir kortare och sammandragningarna själva blir mer smärtsamma.

Det är lätt att "slåss" med falska slagsmål: det är tillräckligt att dricka "No-shpu", tyst lugna i en halvtimme, läs en bok eller titta på TV, ta en varm dusch. Om kampen är äkta, inte träning, kommer sådana metoder inte att ge några resultat.

Crotch smärta är ett annat vanligt klagomål vid vecka 36. Könbenet gör ont på grund av trycket från fostrets huvud, och också på grund av den specifika processen med divergens och mjukning av bäckenbenen. Under påverkan av hormon relaxin blir ligamenten och benapparaten rörligare, detta är nödvändigt så att barnets huvud kan lämna bäckenet vid förlossningen. Kvinnor noterar att pubis gör ont mer på natten när en kvinna går och lägger sig, och även på morgonen när det kommer dags att gå ur sängen. Ibland är det svårt att gå, men svår smärta går vanligtvis bort om du "sprider".

Om smärtan är konstant, akut, är det omöjligt att uthärda det, medan rörelsen är hämmad, du bör definitivt informera din läkare om det, utveckling av symfysit är inte utesluten - Den farliga divergensen i bäckenbenen, där en kvinna rekommenderas att födas av kejsarsnitt.

Benvärk vid förlossningsvecka 36 är vanligtvis värre. Vikten av en frukt växer, såväl som egen vikt av framtida mamma. Knäleder och anklar med stor svårighet klarar en sådan belastning, fotens båge svagt flattar, och därför kan skor som alltid är "bekväma" på foten bli obehagliga. För att klara detta måste en kvinna vila och sova oftare med benen uppåt, placera en liten kudde eller stärka från plaiden under dem.

Om tandvärk gör ont i vecka 36, ​​måste du besöka en tandläkare. Dentalbehandling vid ett senare tillfälle anses vara farligt utifrån sannolikheten för en plötslig inbrott av arbete, för att besöka tandläkaren är alltid en stor stress för den förväntade mamman. Allvarlig smärta, oavsett vilken del av kroppen den ligger, är en anledning att gå till doktorn. Om den akuta smärtan åtföljs av konstiga, oförståeliga sekretessar än det vanliga, ska du omedelbart ringa en ambulans.

Bland de nya känslorna vid den 36: e veckan av graviditeten är "prickning med nålar" i slidan. Så beskriver framtida mödrar dessa ovanliga och skrämmande känslor. Det handlar om att förbereda livmoderhalsen för den kommande leveransen. Små stickningar är ett tecken på gradvis mjukning av nackendess utjämning och förkortning.

val

En kvinna vid 36 veckor bör ses speciellt noga för sekret, så ofta är de första symtomen på begynnande arbetskraft utsläpp eller läckage av fostervätska, uttag av den så kallade slempluggen. I den här graviden kommer enkla hygienprodukter att hjälpa till - tunna dynor. De visar "alla" förändringar i naturen av vaginala sekret.

Om några veckor sedan har mängden utsläpp blivit rikligare, då kan de orsaka slem. Smutsens orenheter pratar om början av utsläppet av slempluggen - ett skikt som tätt stänger livmoderhalsen under graviditeten. Det börjar expandera under östrogens verkan kort före födseln. Om en hel klump av slem hittas i urladdningen indikerar detta en fullständig urladdning av slempluggen. Från denna tidpunkt bör du vara extremt försiktig: barnfödsel kan börja när som helst, dusch och sex bör undvikas så att infektionen inte tränger in i livmoderhålan.

Men inte alltid beredningen för den generiska processen i kroppen manifesteras av utmatningen av slemhinnan.Ibland avgår det samtidigt med vattnet och i sig kan det gå obemärkt. Vattnet i sin tur strömmar antingen helt bort (detta är en anständig mängd vätska) eller i delar (på packningen blir det våta fläckar utan färg eller lukt).

Normal för den angivna perioden är utsläppsljuset, homogen konsistens, ingen lukt eller åtföljd av en lätt jäst mjölklukt. Spotting indikerar nästan alltid början på arbetet, placental abruption, cervical trauma. Grönaktig urladdning, smutsig grå med klåda och obehaglig lukt är ett tecken på könsorganinfektion, och vit jästliknande urladdning med klåda är tröst.

Eventuell onormal urladdning bör vara en orsak till obehandlade besök hos läkaren, sätta på smet för analys och startbehandling.

Terapi är brådskande, eftersom barnets hälsa beror på renlighet och hälsa i könsorganet, vilket kommer att främjas under förlossningen. Blodig och vattnisk ansvarsfrihet - en anledning att omedelbart ta ett vågrätt läge och ringa en ambulans - du behöver omedelbar sjukhusvistelse.

Psykologiska tillstånd och humör hos gravida

36 veckor av graviditet lägger inte till optimism för kvinnan, eftersom förlossningen inte är långt borta, och rädslan för dem växer snabbt. I Ryssland är det inte vanligt att söka till specialister med sådan rädsla, det anses vara skamligt, för i den offentliga förståelsen måste den framtida mamman vara modig och beslutsam, redo att göra någonting för sin bebis. Över hela världen är övningen att ta itu med en psykolog med rädslan för smärtlindring ganska normal. En psykolog arbetar i varje kvinnligt samråd. Inträde är gratis, och därför borde du inte tänka på stereotyper.

Om rädslan är stark och kvinnan inte kan klara av det är det bästa att kontakta en specialist som kommer att berätta för dig hur du slappnar av, sluta vara nervös och trakassera dig själv och de där omkring dig med tom panik.

I allmänhet försämras karaktären hos en kvinna vid ett senare tillfälle något. En gravid kvinna blir lurfullt, krävande, irriterad, tårig, intraktabel och väldigt noggrann. Det är därför i den sista månaden av graviditeten att antalet missförstånd i relationer, familjekonflikter ökar snabbt, eftersom män helt enkelt inte fysiskt kan känna vad deras fruar känner just nu och det är därför inte lätt för dem att förstå dem.

Det blir allt svårare för en kvinna att njuta av små saker som en läcker chokladkaka eller en bra film. Hon är redan ganska trött från att bära en baby, jag vill känna igen ljusheten igen. Dependent position, som nu blir gravid, ständigt behöver hjälp med att sätta på skor, hämta ett paket med produkter, bidrar inte till självförtroende och glädje.

Det bästa som släktingar nu kan göra för den förväntade mamman är att lida hennes glömska, humör, påståenden och vrede. Allt kommer att passera så snart barnet är födt. Andra bekymmer kommer att uppstå, den hormonella bakgrunden kommer att förändras och det normala humöret kommer gradvis att återvända.

Förändringar i kroppen

Kroppen hos en gravid kvinna är i full gång och förbereder sig för förlossning. Dessa processer är osynliga och förekommer på en tunn cell- och hormonnivå, men snarare snabbt. Progesteron, som under hela perioden säkerställde graviditetens säkerhet, skapade en normal "miljö" för barnets utveckling, börjar producera betydligt i mindre kvantiteter.

Men östrogenkoncentrationen ökar, som nu "fyller" med allt preparatet, vilket innefattar musklerna, ligamenten, framtida moderns skelett, livmodern, reproduktionsorganet, bröstkörtlarna, hjärtat, blodkärlen, benmärgen och hjärnan.

Utveckling av livmodern

Livmodern växer inte så fort som tidigare Höjden på botten denna vecka är 34-36 cm. Bottenpropparna uppe på bröstet, avståndet från navelinjen till ytterlina i livmodern är redan ca 17 cm.Om magen inte sänks, leder denna livmoderposition till stora svårigheter för en kvinna: det är svårt att andas, hon lider av halsbränna, eftersom det stora livmodern pressar mellan membranet och magen.

Nästan hela bukhålan är kvinnan upptagen av livmodern, de andra inre organen förskjuts, komprimeras. Oförmågan att få ett fullständigt andetag gör att kvinnan har den uppenbara känslan att hon inte har tillräckligt med luft. Om du inte kan sova med ett öppet fönster (på gatan på vintern, till exempel), då En kvinna rekommenderas från tid till annan att ta knä-armbågshållning och ta flera långsamma andetag och utandningar i den. Detta kommer att undvika yrsel orsakad av brist på syre. Dyspné minskar när barnet faller huvudet närmare "utgången".

Ett av de mest "lidande" i denna period är den framtida urinblåsmoden. Det här organet är så hårt pressat av livmodern att urinering blir frekvent, kvinnan kan inte "lida" alls, och vid de mest olämpliga ögonblicken kan det uppstå "problem" som ofrivillig urinläckage om den gravida kvinnan hostar eller skrattar. "Goes" och tarmarna. Dess slingor pressas kraftigt tillbaka, pressas längs framväggen, vilket leder till att kvinnan plågas av förstoppning.

Livmoderns tryck och barnets spark i lever- och gallblåsan är inte bara smärtsamma, de orsakar också störningar i gallret, vilket uppenbarar sig i periodisk matsmältningsbesvär - diarré, illamående. Uterintrycket stör blodtillförseln till underkroppen, vilket leder till att hemorrojder och åderbråck utvecklas ganska ofta.

De mest massiva förändringarna vid förlossningsveckan 36 förekommer med livmoderhalsen. Dess mognad är i full gång. Med vissa tecken kan läkare nu döma sannolikheten för överhängande arbete. Längden av livmoderhalsen är normal nu inom intervallet 26-27 mm. Men nacken är förkortad. Om öppningen inträffar, då med hur många fingrar obstetrikern saknar nacken, avslutas det när det handlar om att förvänta sig att en baby ska födas.

Om en kvinna tidigare diagnostiserats med livmoderhalsinsufficiens och satt på en pessary på nacken eller hade kirurgiska suturer krävs nu noggrannare övervakning.

Många gravida kvinnor med ett sådant problem rekommenderar tidigt sjukhusvistelse så att läkare inom sjukhuset förlänger graviditeten till det maximala, varefter de kan ta bort stygn eller pessar och vänta på tidiga leveranser.

En kort livmoderhals, vars längd är betydligt mindre än normen, är ett tecken på att arbetet börjar före dagen definierad som avsedd för förlossning. En lång hals kan indikera att graviditeten inte får vara begränsad till 40 veckor.

Viktökning

Vägning vid vecka 36 rekommenderas varje dag. Detta är viktigt för att märka eventuella komplikationer som preeklampsi i tid, eftersom inre ödem ofta kan detekteras endast genom kraftiga fluktuationer i kroppsvikt. Numren på vågen vid denna tid är oundvikligen rädda av de flesta gravida kvinnor. För att bättre förstå var de kom ifrån, borde en kvinna veta att hennes vikt nu bildas omedelbart av ett antal "tvingande skäl".

Ungefär en tredjedel av den massa som läggs till kvinnans inledande vikt är fostrets vikt. Placentan och fostervätskan tillsammans är också "investerade" i den gemensamma orsaken: deras vikt är cirka 11% av ökningen. Den ökade mängden blod som cirkulerar i den framtida moderens kropp är cirka 12% av ökningen, mer än 5% fördelas på bröstkörtlarna. Kvinnors egna fettreserver är faktiskt små. De står för endast ca 4% av ökningen.

Vätskan som ackumuleras utanför cellulära strukturer tar cirka 13%. Det är av det att du måste bli av med maximalen, om det finns en påtaglig "fördel", är ökningen patologisk eller svullnad har uppstått.

Vad borde vara viktökningen normal för den angivna termen? Svaret på denna fråga ligger i egenskaperna hos kvinnans konstitution.Om, före starten av den "intressanta positionen", damen var tunn och petit, kunde hennes vikt öka med 13,5 kg. För framtida mödrar som inte hade problem med extra pounds, men som inte var så mager, reglerade "tillåter" att de inte får mer än 12 kg plus sin massa denna vecka. Kvinnor som hade fetma före graviditeten hade problem med övervikt, du kan inte få mer än 8 kg vid 36: e veckan.

Varje vecka kan en kvinna lägga till högst 300 gram. Att "passa" i en sådan stel ram, just nu behöver du äta mindre kalorimat, eftersom barnet växer och väger mycket dynamiskt. Problemet med övervikt under graviditeten är inte alls överdriven, det är inte nödvändigt att anta att läkare så "skrämmer" framtida mammor. Extra pounds komplicerar födelseprocessen, gör återhämtningsperioden längre. Om preeklampsi utvecklas finns det risk för placentaavlossning, fosterhypoxi, dess död, konvulsiv syndrom hos de mest gravida. Gestosis är inte förgäves anses vara en av "ledarna" på grund av dödligheten hos mammor och barn.

Om dina ben, armar och ansikte svullnar i vecka 36, ​​bör du definitivt besöka en läkare och skicka ett allmänt urintest. Protein i urinen är ett säkert tecken på preeklampsi. Och då kommer allt att bero på graden och manifestationerna av komplikationer. Med ett litet ödem kan en gravid kvinna mycket väl bära barnet till en tidsgräns, och med preeklampsi är en brådskande leverans indikerad.

Andra ändringar

Bröstet på en kvinna börjar förändras snabbt. Det var redan stort, men nu förstärker körtlarna och blir känsligare. Bröstvårtor växer grova, kolostrum kan släppas. Sannolikheten för att kolostrummet kommer att bli större, högre i multiparösa, eftersom kanalerna i deras bröstkörtlar är bredare, och bröstvårtorna som försvagas av amning av det första barnet, inte kan hålla näringsämnet i sig.

Colostrum, som var gulaktigt och tjockt, vid vecka 36 kan förändras och bli mer flytande, vit. Detta är en normal process, efter leverans kommer detta ämne att bli bröstmjölk, men inte omedelbart. För de första dagarna kommer barnet att konsumera exakt råmjölk, vilket helt motsvarar sin sammansättning för alla behoven hos den nyfödda.

Det finns en felaktig åsikt bland kvinnor att om det inte finns kolostrum i senare perioder kan laktation orsaka allvarliga problem. Dessa två saker är inte sammankopplade. När det gäller en stor mängd kolostrum, bör detta inte heller vara ett skäl att uppleva. Om det orsakar fysisk olägenhet, smutsar på en kvinnas kläder, lämnar fettiga och envisa fläckar på henne, kan du bära en bh för ammande mödrar, som har speciella insatser som hjälper till att helt lösa problemet.

Huvudvärk vid förlossningsvecka 36 är en följd av ökad blodvolym samt instabilitet i blodtrycket. Belastningen på hjärtat och blodkärlen är nu bra som någonsin, hjärtat slår oftare. Det allmänna villkoret bidrar inte till kompensation av dessa skillnader, det finns huvudvärk, yrsel, känsla av svaghet och trötthet.

Vila en kvinna rekommenderas i ett mörkt rum, som är väl ventilerat, i vågrätt läge. Detta bidrar till en markant förbättring av välbefinnandet.

Hemoglobin i blodet börjar stiga gradvis. Även om en kvinna för en vecka eller två veckor sedan blev tillsagd att hon hade gravida kvinnor med anemi, växer hemoglobin märkbart. I detta avseende försämras utbrott av yrsel, cyanos, "cirklar" under ögonen, hälsotillståndet förbättras. Hemoglobinsatsen för kvinnor "i position" börjar från 109 g / l. Men fortfarande i framtidsdieten ska moderen vara i tillräckliga mängder för att innehålla livsmedel som innehåller mycket järn: bovete, granatäpplejuice, gröna äpplen, persimmon, betor, lever.

Under östrogens verkan hos kvinnor kan börja växa hår snabbare och tyvärr inte bara på huvudet.Alla ställen där fysiologisk hårfördelning är närvarande kan bli mer "shaggy". Samtidigt finns det en märkbar kalciumbrist: naglarna börjar bryta, huden blir torrare och mer sårbar, tandköttet blöder medan du borstar tänderna och benen "galen" med kram nästan varje natt.

Känsligheten hos en gravid kvinna till olika allergener ökar. Även en liten mängd pollen eller husdamm kan orsaka hosta, rinnande näsa och hudfläckar.

Nu är det nödvändigt att utesluta användningen av nya kosmetika, krämer, och antalet testade och välbekanta kosmetika bör minimeras.

Svett- och talgkörtlarna hos en gravid kvinna är mycket aktiva under denna period. Detta faktum kräver att en kvinna strängt följer reglerna för personlig hygien. Kvinnor vid vecka 36 uppträder ofta mjäll, mol och fräknar blir ljusare.

Barnutveckling

Baby varje dag sätter nya register för viktökning. Vid vecka 36 blir det svårare med ytterligare 200-300 gram. En sådan ökning är nu karakteristisk för var och en av de återstående veckorna. Fostrets vikt vid 36 veckors graviditet närmar sig 3 kg. Oftast är den uppskattade vikten av frukten vid denna tid 2700-2900 gram. Men dessa normer är ganska villkorliga. Vissa barn klarar av att nå en vikt på mer än tre kilo, och vissa (ganska normala och friska) når knappt 2,5 kg. Tillväxten av barn i genomsnitt denna vecka är 45-48 cm.

Baby är nästan redo att födas. Det ser ut som en nyfödd, dess organ och system bildas och fungerar. Men för honom är det naturligtvis bättre att tillbringa några veckor i en bekväm mammas livmoder, för nu har krummen nått sin egen "mållinje": han lär sig att anpassa sig till de nya förhållanden som väntar på honom från de första sekunderna efter födseln.

Hur ser baby ut

Vid vecka 36 är ditt barn en söt söt, ganska plump och söt varelse. Subkutant fett har ackumulerats tillräckligt så att barnet har förlorat tunna, kinder och pop. Händer, ben blev mer klumpiga, magen växte. Huden har en rosa nyans, veckorna och rynkorna slät ut, blodkärlen "kikar inte längre" genom hudens skikt.

Själva huden har blivit mer hållbar och slät, den här veckan blir barnet nästan helt av med lanugo - det ursprungliga håret. Tillsammans med förlusten av detta tunna hår finns det ett märkbart mindre ostliknande smörjmedel. Nu är fettfett endast närvarande på de ställen där mekanisk irritation är möjlig på grund av friktion: under armarna, under hakan, i armens och benen under knäna, liksom i inguinsonen.

Så nu ser ca 90% av frukten. Det finns dock ytterligare 10% - de har ännu inte tappat lanugo eller bara en liten del av det föll ut.

Om en baby föds med hårfragment kommer det inte att hända något hemskt: dessa tunna hår, som vanligen kallas "babyborst", kommer att falla ut under de första veckorna av barnets självständiga liv utanför livmodern.

På några barn, på 36: e veckan, växer håret på huvudet aktivt, deras längd kan nå fem centimeter och det är redan uppenbart att barnet blir brunett eller blont eftersom håret har pigmentering. Auriklarna och näsan blev hårdare, barnets broskvävnad under denna hårdhetsperiod kom nästan nära brosket hos den nyfödda. Barn skiljer sig nu från varandra i unika, speciella ansiktsdrag, ögonfärg. Varje har sitt eget individuella mönster på fingertopparna (fingeravtryck), cilierna är längre, det finns ögonbryn, naglar växer. Den här veckan sticker spikplattan redan ut över fallorna.

Barnets kropp har blivit mer proportionell. Underbenen är nu längre än de övre, huvudet har normala former, även om benens ben är fortfarande ganska mjuk och mobil.Detta är nödvändigt så att barnets huvud utan problem för hjärnan passerar genom födelsekanalen. Den ställning som barnet är i är inte särskilt bekvämt för honom, men det är en nödvändig nödvändighet. Nu är barnet grupperat till maximalt, för att han ännu inte har spenderat omkring 4 veckor i livmodern.

Presentation av fostret

Den position som barnet nu upptar i livmodern, med en 99% sannolikhet kommer att fortsätta fram till födseln. Preposition huvudet när barnet är beläget till utgången från lilla bäcken huvudet - mest naturligtvis är de allra flesta barn i denna position nu. Om doktorn säger att barnet befinner sig i en bäckenpresentation eller det är placerat tvärs i livmodern, vid vecka 36 kommer det att bestämmas vilken väg leveransen kommer att äga rum.

Pelvic och tvärgående presentation - indikationer för kejsarsnitt. Oberoende födsel kan vara en fara för barnets och hans moders hälsa. Sådana smulor utgör sannolikheten för allvarlig invalidiserande födelseskada, liksom akut hypoxi, vars konsekvenser i de flesta fall är irreversibla och ibland dödliga för barnet. En kvinna ges ett ungefärligt datum för en kejsarsnitt.

Detta sker vanligen som planerat mellan 38 och 39 eller 39 och 40 veckor. Det är viktigt att ha tid att genomföra operationen exakt planerad, utan att vänta på att den självständiga förlossningen ska börja. Annars måste operationen utföras i ett nödläge.

Kvinnor, vars barn nu är "fel", är oroade över frågan om barnet fortfarande kan vända sig till en lämpligare position för födseln. En sådan möjlighet finns, men tyvärr är det minimal: i livmodern blev det för trångt för sådana förändringar i kroppsställning. Dock kommer läkaren fortfarande att rekommendera en speciell gymnastik, som står i knä-armbågens position (katt utgör) - I sällsynta fall bidrar detta till fostrets förändring.

Nervsystemet

Vid förlossningsveckan bildas barnets nervsystem nästan och fungerar framgångsrikt. Pålägget av nervändar med en speciell substans, myelin, har upphört. Hjärnan "blev tyngre", barken på de stora halvkärmen "förvärvade" hjärnorna och furorna. Nya nervceller fortsätter att dyka upp - neuroner. De bildar neurala anslutningar. Tack vare denna process kan barnet redan överleva om det bestämmer sig för att födas i förtid. Trots allt är reflexer också ansvariga för neurala anslutningar. Nu har barnet redan bildat flera dussin olika reflexer, och processen stoppar inte.

Barnet suger och sväljer reflexer, greppreflexen är välutvecklad. Dussintals senor och muskler, liksom toniska reflexer, ger motoraktivitet.

Barnets hud reagerar på temperaturförändringar, beröring, smärta på grund av utvecklingen av nervändarna. Om navelbandet oavsiktligt berör palmerna eller fötterna på smulorna, divergerar fingrarna sig i olika riktningar, sprids i form av en fläkt. Om navelsträngen berör underlivet, böjer sig barnet ännu mer och försöker stänga den viktigaste och svaga punkten i människokroppen - bukhålan.

I hjärnan kopplas det reflekterande "arbetet" med andningscentra, logik och tänkande, liksom med de centra som är ansvariga för erkännande av mänskligt tal. Långt borta är de dagar då ryggmärgen "lyckades" alla nervprocesser i kroppen. Nu styrs de av hjärnan. Det tar emot signaler från alla organ och system, från sinnena. Barnet hörs bra. Han reagerar på mamma, pappas röst, rädd av okända röster och högljudda ljud. Hans vision är fortfarande begränsad till uppfattningen av färgfält, men redan finns lukt- och smakpreferenser. Organiseringen av barnets nervsystem är redan rent individuellt och det kommer att dyka upp strax efter födseln.

Interna organ

Bildandet av inre organ avslutades under embryonperioden.Sedan dess har barnet gått långt i utvecklingen av de funktionella förmågorna hos alla organen i sin lilla organism. Testiklarna i hanfoster vid vecka 36 har i de flesta fall redan sänkts i skrotan. Detta kan utvärderas under ultraljudet. Om barnets könsorganer fortfarande ligger utanför pungen, i det lilla bäckenet, där de migrerade från bukhålan, är det ingen anledning till oro: testiklarna kommer ner till de flesta pojkarnas födelse.

Alla interna organ ökade i storlek. Bildandet av leverlubben och alla njurstrukturer är klar, barnets lungor fortsätter att ackumulera ytaktivt medel. Det har redan ackumulerats i tillräcklig mängd så att barnet, om det är för tidigt fött, kan andas på egen hand, men för smidig drift av lungorna är det nödvändigt att gräva lite mer ytaktivt medel. Denna process kommer att fortsätta under de senaste veckorna av graviditeten.

Barnens njurar producerar mer än en halv liter urin per dag. Mängden amniotisk vätska, där barnet pissar, börjar gradvis minska. På bekostnad av njurs vätska upprätthålls barnets mängd på en normal nivå under en given gestationsperiod. Vattnet förnyar sin sammansättning var tredje timme, och därför hålls en steril miljö inne i fostretsblåsan som är helt säker för barnet.

Barnet tränar att svala och suga reflexer flera gånger om dagen, för det är de som inte kommer att låta honom dö av hunger efter födseln. Baby suger kammar, sväljer fostervatten. Det går in i magen, därifrån - in i tarmarna.

Odelade lanugopartiklar deponeras tillsammans med gallan i tarmen som den allra första avföring, som har en mörkgrön färg och kallas mekonium. Barnet börjar tömma tarmarna efter födseln. Mekonium kommer att släppas den första dagen efter hans födelse. I vissa fall, till exempel, under rhesuskonflikt, sammanfogning med navelsträng, hypoxi, utövar barnet en avföring i rätt liv i livmodern. Vattnet blir grumligt och grönt. Detta villkor kräver tidig leverans.

Ett litet hjärta är fullt format, bara det "ovala fönstret" förblir öppet. Den kommer att stänga under det första året av barnets liv. Hjärtet pumpar mer än 20 liter blod per dag.

vitalitet

Rädsla för förtida födsel vid 36 veckor är inte värt det. Barn som är födda under denna period är ganska lönsamma. Komplikationer för en liten organism efter att ha fötts i vecka 36 kan också undvikas. De händer ganska sällan. Lungvävnaden och nervsystemet är mogna för att hjälpa barnet att överleva i en ny livsmiljö. Subkutant fett, som gjorde barnet klumpigt och sött, hjälper honom att hålla sig varm och inte superkyl.

Mamman ska dock vara beredd på att hennes barn, som bestämmer sig för att bli född i veckan, kommer att visa en speciell medicinsk kontroll. Under de första dagarna kommer han att vara i intensivvården under överinseende av neonatologer. Han kommer att placeras i en speciell uppvärmd säng, så att barnet är varmare, eftersom han fortfarande har mindre subkutant fett än barnen är en månad äldre vid dräktens varaktighet.

Om det finns andningssvårigheter kommer han att förses med syre och mat genom en sond. Men du borde inte vara rädd för detta: chanserna att överleva och växa friska och starka hos ett barn är mycket höga.

Din baby på ultraljud

Huvudundersökningarna lämnades också bakom och ultraljud. Men vid 36 veckors graviditet kan en sådan studie fortfarande behövas. Om läkaren insisterar på en nödsituation, genomförs en ultraljudsskanning för att bedöma lungens grad av mognad, fostrets position och dess beräknade vikt. Ultraljud kan nu rekommenderas för kvinnor med en tidigare diagnostiserad "intrauterin tillväxt retardation" för att utvärdera hur en baby har vuxit. Vid multipel graviditet, under graviditet efter en IVF-ultraljud utförs oftare än under normal graviditet.I denna vecka kan en ultraljudskontroll utföras på sådana kvinnor för att bedöma fostrets eller fostrets beredskap för förlossning.

Standardprotokollet innehåller fortfarande fetometri, en bedömning av dess fysiska aktivitet och hjärtaktivitet, placentans tillstånd (den har redan börjat åldras och utvecklar sin resurs), mängden amniotiskt vatten och barnets presentation.

Frekvensen vid 36 obstetriska veckor presenteras i följande tabell:

BPR, mm

LZR, mm

Lårlängd mm

Längden på benens ben, mm

Humerusens längd, mm

Längden på underbenets ben, mm

Huvudomkretsen, mm

Mageomkrets, mm

82-97

103-124

64-74

58-66

57-67

50-58

202-348

291-354

Sådana värden anses vara genomsnittliga normer, ditt barn kan vara större eller omvänt miniatyr jämfört med dem. En normal avvikelse från normerna anses vara en avvikelse på högst 2 veckor. Fosterindexet vid vecka 36 är 10-20 cm, placentans tjocklek är 28-46 mm, graden av dess mognad är 2-3. Den yttre och inre livmoderhalsen i livmoderhalsen enligt resultaten av ultraljudsdiagnostik bör stängas.

Om nu en kvinna vill veta barnets kön är det svårt att överväga könsskillnader. Barnet befinner sig i ett läge där könsorganen är täckta med ben och navelsträng. Sannolikheten för felaktig etablering av kön under denna period är hög.

Faror och risker

Ostabil och osäker gång, som vid 36 veckors graviditet iboende för alla förväntade mammor skapar risk för fall och skada. En kvinna på grund av den stora magen ser nästan inte sina egna ben, och den här situationen är farligast på vintern när den är hala på gatan.

Immunskydd av en gravid kvinna vid denna tid försvagas, därför är sannolikheten för att få akuta respiratoriska virusinfektioner, influensa, vattkoppor, bakterieinfektion ökar och även den vanligaste förkylningen kan ge en kvinna mycket besvär. För fostrets infektioner som inte är sexuella är de inte lika farliga som de brukade vara, men för mamma är de oönskade.

Om du har ont i halsen uppträder en rinnande näsa, temperaturen har stigit, du borde definitivt ringa till läkaren på huset. Han kommer att berätta hur och med vad som är den bästa behandlingen nu, för att undvika farliga komplikationer och inte skada behandlingen för barnet. Många läkemedel under denna period är redan tillåtna, men för varje behöver nödvändigtvis rådfråga din läkare.

Lyftvikter, svår stress och upplevelser kan nu bidra till början av förtidigt arbete - det är bättre att avstå från dem. Huvudmotto i denna vecka är lugn och lugn! Bara en hälsosam livsstil och en vördnadsfull inställning till deras hälsa hjälper en kvinna att förlänga barnets bär till förfallodagen. Skadliga vanor - alkohol och nikotin - ökar också sannolikheten för att föda en bebis före tid.

Vid vecka 36 kan kvinnor ofta blöda från näsan. Näsblod på denna tid är i de flesta fall inte farliga och ganska fysiologiska. De måste emellertid informeras om den behandlande läkaren. En kvinnas försök att bekämpa förstoppning med laxermedel är också farliga vid denna tidpunkt. Drunk Magnesia eller kraftfulla läkemedel som tappar avföringen kan orsaka en annan extrem diarré, som nu är oönskade ur synvinkel av en hög risk för uttorkning.

Analyser och undersökningar

Eftersom en kvinna nu närmar sig en förlossningsklinik ungefär en gång i veckan, bör en urinalys testas med samma frekvens. Före varje mottagning måste en kvinna kolla in förlossningskliniken och överlämna en burk forskningsmaterial. Vecka 36 är inget undantag. Denna analys, trots sin enkelhet, är mycket informativ. Urinens sammansättning kommer doktorn att kunna bedöma hur kvinnans kropp fungerar, om njurarna klarar av ökad stress, huruvida kvinnan har gestos och graviditetsdiabetes.

Med de identifierade patologierna i moderkroppen, är dess för tidiga åldrande, kvinnor förskrivna ett blodprov för hormoner.Om graviditeten förvärras av komplikationer kan CTG tilldelas en kvinna vid vecka 36. Om det inte fanns några komplikationer och nej, på CTG enligt planen kommer nästa vecka, 36-37 obstetrisk vecka.

De återstående testerna tilldelas enligt individuella indikationer. Med ett brott mot hemostas skapas ett koagulogram. När skillnaden i Rh-faktorer, om mamman är negativ, var noga med att undersöka kvinnans venösa blod för förekomsten av anti-rhesus antikroppar.

Rekommendationer till framtida mamma

I den 36: e graviditetsveckan, förutom alla ovanstående rekommendationer, kan följande tips hjälpa en kvinna:

  • Försök att äta mindre mat med kalciuminnehåll, eftersom det här kan leda till för tidig härdning av benens benskalle och försvåra processen av förlossning.
  • flygningen vid vecka 36 är farlig för en kvinna och en bebis, så det är bättre att planera resor och resor för senare.
  • Kön är inte förbjudet under förutsättning att kvinnan inte har något hot om för tidig födsel och slimpluggen inte har flyttat bort (orgasmen är användbar för den gravida kvinnan, det hjälper födelsekanalen och livmodern att förbereda sig för födseln). annars, och om den förväntade mamman har en obstetrisk pessary, är intima relationer förbjudna.

Gravid Recensioner

Många framtida mammor vid vecka 36 klagar inte bara om deras allmänna tillstånd och försämrade hälsotillstånd, men också om att nu finns det absolut ingen aptit. I folket är det troligt att brist på aptit är ett säkert tecken på snabb leverans. I medicin är detta en annan förklaring: kroppen börjar bli av med alla "extra" till släktet, rensa.

Ät bättre i små portioner, men regelbundet. Håll en balans mellan livsmedel i kosten.

Om vad som händer med fostret och den framtida mamman vid 36 veckors graviditet, se följande video.

35 veckor 37 veckor
Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa