4 veckor 6 veckor

5 veckors graviditet: vad händer med fostret och den förväntade mamman?

Innehållet

Den femte förlossningsveckan av graviditeten är speciell. Det är under denna period som de flesta kvinnor lär sig att de snart kommer att bli mödrar. Det är därför denna vecka kommer ihåg i många år. Om vad som händer med barnet och framtida mamma, kommer vi att berätta i det här materialet.

Hur många månader är det

5 obstetrisk vecka av graviditet är de första 6 dagarna av fördröjning av nästa menstruation. Från uppfattningen är 3 veckor. Många kvinnor är förvirrade på grund av skillnaden i antal. Faktum är att allt är enkelt. I medicin är det vanligt att beräkna graviditetsperioden i förlossningsveckor, de räknas från den första dagen för den sista före månadens graviditet.

Således började obstetrisk graviditet ungefär två veckor innan befruktningen ägde rum.

Cirka i mitten av menstruationscykeln, vid tidpunkten för ägglossningen eller en dag efter det, ägde mötet med äggcellen och spermacellen plats. Den här dagen är början på den embryonala perioden. Eftersom tidpunkten för ägglossningens början kan variera är det mer lämpligt att räkna med dräktighetsperioden från den första dagen av den sista menstruationen. Om det finns 4-5 obstetrisk vecka betyder det att den lämpligaste tiden har kommit för att på ett tillförlitligt sätt verifiera att det finns graviditet.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Hur utvecklar embryot?

Mer sistnämnd var barnet bara några celler som ständigt delades, och nu har de blivit en sfärisk blastocyst, som 8 dagar efter befruktningen har sjunkit ner i livmodern och förankrat där. Nu, nästan två veckor efter implantationen, ser barnet ut som en cylinder ca 1,5-2 mm lång. Det är på den femte förlossningsveckan att det officiellt kallas embryot., sedan den embryonala utvecklingsperioden börjar.

Före detta gick barnet genom utvecklingsvägarna, sedan i 40 timmar var i implantationsstadiet. Hela denna tid kunde embryot inte kallas ett embryo, för det var faktiskt inte ännu. Det stadium som börjar för honom i veckan är det mest ansvariga och viktigt för hela graviditeten.

Upp till 9 veckor, när embryonperioden slutar och fosterperioden börjar, blir interna organ och system aktivt formade, de första impulserna i nervsystemet kommer att debuggeras. Eventuella skadliga effekter av teratogena egenskaper kan orsaka mutationer, grova anomalier och missbildningar, fosterdöd.

I veckan lägger barnet luftvägen. Den första kommer att börja utveckla luftstrupen, lungorna och bronkierna börjar bildas först efter några veckor. Vid 5 veckor efter uppfattningen fortsätter bildningen av nervröret.Hur denna process kommer att fortsätta korrekt beror på hur barnets huvud och ryggmärg bildas, hur dess centrala nervsystemet fungerar. Den här veckan stänger neuralröret, stängs.

På fem förlossningsveckor, det kommer på de närmaste dagarna, kommer barnet att få sexuell identifiering - gonoblasterna börjar lägga sig i äggulaen - de primära bakteriecellerna, som senare blir antingen spermieceller om pojken är tänkt eller äggen, om de är i livmodern "bosatte sig "flicka. På cellulär nivå läggs dessa dagar, matsmältningsorganen och urinsystemet.

Inget humanoid i bilden av embryot än. Det ser ut som en tadpole med ett ovalt huvudkim, ett utskjutande hantverk där handtagen snart kommer att dyka upp. Men redan vid ett tidigt datum framträder ett litet hjärta i embryot. Så länge den bara har två atria, delas den in i 4 kammare lite senare. I slutet av denna embryonala vecka börjar hjärtat att slå och snart ses det som en liten flimmer, och lite senare kan du höra den på den känsliga ultraljudsmaskinen.

För att bättre föreställa dig krummens storlek måste du komma ihåg vad en liten riskorn ser ut. Vid slutet av den 5: e obstetriska veckan kommer embryotillväxten att vara nära 4 mm. Denna bebis kräver redan självrespekt och det är på femte veckan som det börjar "uppnå" en viss frihet och självständighet, självuttryck.

Det skiljs från de embryonala strukturerna (korion, amnion och äggula). Nu börjar en ung placenta bildas, och i slutet av första trimestern kommer de embryonala strukturerna att överföra sitt ansvar för hormonproduktion, skydd och näring till fostret fullt ut.

Utvecklingen av ett litet embryon fortsätter i en mycket snabb takt: både externt och internt förändras barnet varje dag. Aldrig i en persons liv är utveckling och tillväxt så snabb och intensiv som i den embryonala perioden av dess utveckling.

ultraljud

Att se embryot på ultraljud under femte veckan är inte alltid möjligt. Krummen är för liten, inte varje skanner kan identifiera den. Men i slutet av veckan, vid exakt 5 obstetriska veckor ökas chansen att barnet visualiseras avsevärt.

Antag inte att ultraljudsskanningen tillåter att överväga barnet själv. Vid denna tidpunkt definieras graviditet som en eko-negativ vätskedannelse, vilket är ett befrukat ägg. Den genomsnittliga inre diametern är nu ca 4-5 mm. Om ägglossningen var sen, kommer det befruktade ägget att ha en mindre SVD, och det är nog inte möjligt att se det alls på ultraljudsskanning i veckan.

Förutom storlek måste läkaren vara uppmärksam på äggets konturer och konturer. Normalt borde de vara smidiga och tydliga. Om embryot inte är synligt är det för tidigt att larmet ljuder.

En kvinna får en andra ultraljud efter ungefär en vecka.

Graviditet indikeras av endometrialförtjockning, förändringar i äggstockarna. Storleken på den gula kroppen i det normala intervallet från 19 till 29 mm, storleken på gumsäcken vid denna period är mindre än 5 mm. Gumsäcken kan också inte detekteras under femte veckan på grund av sin lilla storlek, men efter 7 dagar kommer det definitivt att visualiseras om graviditeten fortsätter normalt.

Ultraljudsundersökning denna vecka anses vara för tidig, eftersom risken för att få ett falskt negativt resultat är mycket högt: de kommer inte att se graviditeten, även om den gör det. För att rädda nerverna borde kvinnor som definitivt vill få dokumentation för graviditeten vänta i en vecka, vid 5-6 födselsveckan orsakar diagnosen med hjälp av ultraljud inga problem.

Om kvinnan inte hade någon historia av missfall och graviditeten uppstod naturligt, och inte med IVF, behöver ingen ultraljudsskanning. Och även om skadan från ultraljudsexponering för fostret inte har bevisats har ingen ännu lyckats bevisa ofarlighet.

Experter rekommenderar att man bara går till en sådan diagnos enligt instruktioner från läkaren.

Vad känner framtida mamma?

Vissa kvinnor känner inte något ovanligt just nu. Men de flesta säger att deras hälsotillstånd har förändrats - snabb utmattning har uppstått, jag vill sova och äta. Det finns också kvinnor som på så tidigt datum börjar känna toxicos - de är sjuka på morgonen, sjuka av den tidigare trevliga lukten av hennes mans köln. Känslor på den fysiska nivån kan likna premenstruellt syndrom - drar lite ned i ryggen, mage, som tidigare menstruation.

Eftersom processerna inom honkroppen är mycket intensiva och kräver mycket energi, säger de flesta gravida kvinnor i vecka 5 att de vill sova mer och flytta mindre. "Fads" kan börja nu. I regel gäller de förändringar i smakpreferenser. Jag vill ha saltade gurkor, choklad, sill med sylt, tomater med socker etc.

För att förklara varför sådana märkliga beroendeframkallningar uppstår, kan medicin inte noggrant, men det finns en version som signalerar kroppen om bristen på vissa ämnen som är nödvändiga för att säkerställa embryotillväxten och förändringar i kvinnans kropp.

Förändringar i en kvinnas kropp

En objektiv förändring vid denna tidpunkt är en fördröjning som går tillbaka flera dagar. Externt är graviditeten inte uppenbar. Men inuti en kvinna finns det många och väldigt komplexa processer som bör förbereda sin kropp för långtidsfosterlager och förlossning. Vissa kvinnor som redan i denna period börjar mörka nippelhalos.

Brösten själva ökar obetydligt i storlek, en känsla av "fullhet" uppträder, bröstkörtens fullhet, rörande bröstvårtor kan orsaka smärta, deras känslighet ökar. Utsläpp av kolostrum vid obstetrisk vecka 5 är mer märklig för multiparös. De som blir gravida med sitt första barn får inte ha dessa symtom.

Alla andra förändringar i kvinnokroppen sker på grund av förändringar i hormonnivåerna. Från de första minuterna efter uppfattningen produceras hormonprogesteron i stora mängder, vilket är nödvändigt så att livmodermusklerna inte stelnar, slappnar av och också, så att immunförsvaret inte förstör embryot: hormonet minskar immunsystemets förmåga, försvårar kvinnans skydd, men barnets chanser att överleva ökar.

Utvecklingen av progesteron bidrar till hormonet hCG. Det produceras av chorioniska membran och går in i blodet och urin hos den förväntade mamman, växer varannan dag. Vid vecka 5 visar obstetriska uppskattningar att hCG-nivån blir tillräcklig för att diagnostisera graviditet med snabba tester. Östrogener, kvinnliga könshormoner, stöder också dessa två viktigaste hormoner för graviditet.

Mot bakgrund av en sådan massiv hormonal attack är det vanliga mödrarna och det psykologiska tillståndet av den framtida mammen vanligtvis den första som förändras. Redan kan en kvinna uppmärksamma det faktum att hon har blivit mer ängslig, tårig, känslig och sentimental.

Under hormonprogesteronens verkan kan matsmältningen störas: halsbränna kommer att uppstå eller diarré börjar. Vissa kvinnor betonar att de har störd sömn, de somnar nästan inte, de känner sig överväldigade.

Progesteron ökar aptiten. Livmodern börjar runda, före uppfattningen, den var mer päronformad. Den här veckan kommer det en liten ökning av det kvinnliga reproduktionsorganet i volym. Detta kan orsaka små dragningar i ryggen. Vaginal urladdning kan också öka.

Progesteron behåller vatten i vävnaderna, vilket medför ökad utsöndring. Många kvinnor känner ökad salivation, till exempel i en dröm.

Samma egenskap av progesteron orsakar utseendet av fysiologisk rinit hos gravida kvinnor - många i femte veckan har en rinnande näsa utan några andra symtom på förkylning eller ARVI. Hormonal "storm" i honkroppen är ofta orsaken till feber på kvällarna. Kvinnan känner en lätt chill, temperaturen stiger till 37,0 grader eller något högre. Många börjar oroa sig - är de sjuka? Dessa symtom har inget att göra med sjukdomen. Vanligtvis på morgonen är temperaturen borta.

Men den basala temperaturen, som vissa kvinnor fortsätter att förändras under den femte förlossningsveckan, håller stadigt subfebrila värden - progesteron, så länge som dess nivå är tillräcklig för att upprätthålla graviditeten, tillåter den inte att falla.

Möjliga problem

Den allra första början av graviditeten är inte bara glädje tack vare det faktum att "allt har slutligen fungerat", men också sannolikheten för att olika problem uppstår som en kvinna borde veta om. Här är bara några av dem.

Biokemisk graviditet

Medicin påstår att cirka 70% av kvinnorna åtminstone en gång i livet har lidit en graviditet, som inte ens misstänkts, den så kallade biokemiska graviditeten. Varje kvinna kan teoretiskt möta henne den här femte veckan enligt obstetriska beräkningar. Om på den första eller andra dagen av fördröjningen gör en särskilt otålig förväntad mamma ett test eller ger ett blodprov, bekräftar de graviditeten. Testet visar en distinkt andra remsa, nivån av hCG i blodet bestäms, vilket motsvarar perioden.

Men efter en dag eller två denna månad kan det börja varje månad. Detta fenomen kallas biokemisk graviditet. Faktum är att följande händer: ägget befruktas, implantationen ägde rum, men av en eller annan anledning, nästan omedelbart efter implantationen, avvisas embryot, lossas och dess död.

Hormonet hCG har tid att utvecklas i vissa kvantiteter, det är den koncentration som visas vid ett blodprov. En vecka senare kommer fostret ut, och det ser ut som regelbundna perioder, bara lite försenade och något mer rikligt än vanligt.

Anledningarna till att barnet kan stoppa utvecklingen efter implantation är många. Ofta ligger problemets rota i immunförloppet, ibland i kromosomala abnormiteter som uppstått vid sammanslagningen av spermierna med ägget. Ofta sker biokemisk graviditet hos kvinnor med inflammatoriska sjukdomar i reproduktionsorganen, såväl som endokrina störningar. Men de verkliga orsakerna till detta fenomen har inte studerats.

Biokemisk graviditet anses inte vara missfall, det påverkar inte den efterföljande graviditeten och fertiliteten. Ofta går faktumet av sådan graviditet obemärkt, och kvinnan tror att hennes period helt enkelt kom med en liten fördröjning. Symtom och tecken som är karakteristiska för graviditet normalt, vanligtvis inte.

Det enda sättet att upprätta BHB (kort namn för biokemisk graviditet) är ett blodprov för hCG.

Anembrioniya

Denna term refererar till graviditetens patologi, där det inte finns något embryo inne i ägget. Ägget själv växer vanligtvis, och dynamiken i sin tillväxt kan spåras väl av ultraljud. På så kort tid är anembryonia ofta felaktig, och orsaken ligger i sen ägglossning. Enligt obstetriska beräkningar är en kvinna i sin femte vecka, men på grund av sen ägglossning och implantering är det befruktade ägget fortfarande litet och embryot har små dimensioner.

Sann anembryonia kan vara resultatet av en negativ effekt på fostret - strålning, mediciner, gifter, ohälsosam genetik. Vanligtvis kan orsaken inte fastställas. Den femte veckan är för kort en tid för en liknande diagnos. Om nu detta antagande har hörts av ultraljudsläkaren, är det nödvändigt att lugna sig, vänta 7-10 dagar och återigen besöka ultraljudsdiagnosrummet.

Under denna vecka kan du göra ett blodtal 2 gånger för HCG. Med progressiv graviditet ökar hormonhalten snabbt.

Vid 6-7 veckors graviditet bör embryot i ultraljudet vara tydligt synligt, oavsett tidpunkten för början av ägglossningen. Om anembrioni bekräftas kommer kvinnan att visa curdage av livmodern eller en medicinsk abort.

Fading Graviditet

Stanna i utveckling, sluta graviditeten i embryonala perioden kan när som helst och orsakerna till denna uppsättning. Detta inkluderar inflammatoriska och infektionssjukdomar hos en kvinna, hennes dåliga vanor, stress, oro, överdriven fysisk ansträngning. Men allt beror inte på de mest gravida. Om embryot har anomalier på grund av kromosomala abnormiteter, blir dess vidare utveckling i många fall helt enkelt omöjlig.

Ibland ligger orsaket av fading i faderspermier - om morfologin hos de manliga könscellerna bryts (teratozoospermi) är uppfattningen svår, men det är möjligt, men risken är högre än bildandet av den felaktiga uppsättningen genetiska foster.

Vid vecka 5 är det svårt att känna igen en sådan icke-utvecklande graviditet, men det är möjligt. Om en kvinna plötsligt hade tecken på toxemi som redan var närvarande, om hennes bröst plötsligt slutade såra, förändrade hennes allmänna tillstånd och ingenting tyder på en sannolik graviditet, med stor sannhet kan man säga att foster kan sluta. Mer informativt blir ett blodprov för hCG. Efter fosterfosterdöd börjar hormonnivåerna minska.

Och två tester under en vecka kommer att vara tillräckligt för att läkaren ska vara misstänksam och skicka kvinnan till en ultraljud.

Efter cirka 2-3 veckor, kan ett dött embryo, om ett missfall inte har inträffat tidigare, gradvis börja avvisas av moderorganismen. Visa brun spotting, dra smärta i underlivet och nedre delen av ryggen. När diagnosen bekräftas, utsätts kvinnan för kirurgisk curettage och antiinflammatorisk antibiotikabehandling ordineras eller en medicinsk abort utförs.

Det är tillrådligt att undersöka embryovävnadsprover i det genetiska laboratoriet för att försöka bestämma huruvida vissa kromosomala abnormiteter och mutationer av gener har orsakat stoppet i dess utveckling. Denna information är nödvändig för vidare planering av nästa graviditet.

Ektopisk graviditet

Som namnet antyder är en sådan graviditet kopplad till fostrets förankring inte i livmodern, utan utanför dess hålrum, till exempel i fallopieröret eller i livmoderhalsen. Orsakerna till detta fenomen kan också ligga inom en rad olika patologier av det kvinnliga reproduktionssystemet, hormonella störningar och infektionssjukdomar. Vid vecka 5 är det inte alltid möjligt att upprätta en ektopisk graviditet.

Huvudskylten på livmoderns graviditet är närvaron av äggstocken i livmodern. Att se honom i vecka 5, som vi upptäckte, är inte alltid möjligt, och detta indikerar fortfarande inte obligatorisk närvaro av patologi.

Det enda sättet att misstänka en sådan onormal graviditet på så kort tid är ett blodprov för hCG. Nivån av humant choriongonadotropin i kroppen med ektopisk embryonfästning är alltid betydligt lägre än normen, testremsan från apoteket kan generellt visa ett negativt resultat eller en svag oexpressad andra remsa även flera dagar efter förseningen.

Baserat på ett blodprov görs ingen diagnos, och läkare föredrar att vänta en vecka för att se till att det inte finns några ägg i livmodern. Symtom vid vecka 5 kan inte vara närvarande, men det är möjligt att smärta redan förekommer i underlivet, till höger eller till vänster, vilket beror på den specifika delen av det befruktade ägget. Vid vecka 5 kan det förekomma smärta hos kvinnor i vilka embryot "bosatte sig" i den smalaste delen av äggledaren.

Om fostret är beläget och utvecklas i den breda delen av röret, börjar symtomen inte före 8 veckor, och om embryot är fixerat närmare äggstocken eller i buken, så uppträder de första obehagliga symtomen vanligtvis vid slutet av graviditetsveckans 6: e vecka. Förutom smärta kan det finnas en brun urladdning med blodsträngar.

Tyvärr kan läkare inte göra någonting. Ektopisk graviditet är dömd att avbryta. Uppgiften av läkare är att göra detta så tidigt som möjligt för att förhindra att äggledaren eller livmoderhalsen bryts. Efter en sådan graviditet, om rören, äggstockarna kunde hållas, är en ny graviditet ganska möjlig efter en behandling.

Om graviditeten finns i livmoderhalsen är förutsägelserna mindre optimistiska. Typiskt kräver en sådan patologi (förresten, sällan förekommande) kirurger att helt avlägsna livmodern.

Tidig toxicos

Tidig toxicos är inte så sällsynt förekomst. Det beror allt på hur det flyter. Mild illamående och även kräkningar på morgonen är en variant av normen, men om kräkningen är ansträngande, beständig, upprepas det flera gånger om dagen, kvinnan kan inte äta, då är detta tillstånd fyllt med uttorkning och hotat missfall.

Stark tidig toxik behöver läkarvård. Vitaminberedningar administreras till kvinnan för att kompensera för det växande embryoets brist på näringsämnen och mineraler i moderns blod. Toxikan brukar återgå närmare vecka 12-13.

Orsakerna till vilka vissa kvinnor har toxicos, medan andra inte har någon antydan om illamående och yrsel, är medicin inte känd för viss. Experter tenderar att tro att toxicos orsakas av de enskilda egenskaperna hos en kvinnas immunförsvar, liksom av den förändrade hormonella bakgrunden.

diagnostik

Det huvudsakliga symptomet som inte kan förbli obemärkt av en kvinna vid den femte förlossningsveckan är frånvaron av en regelbunden menstruation på den bestämda dagen. Det innebär att det nu är möjligt och nödvändigt att ta reda på orsakerna till förseningen. Under denna period kan du använda olika metoder för diagnos, med undantag för ultraljudsom som regel ännu inte kan svara med frågan om det finns graviditet.

Hormonet hCG, som började produceras omedelbart efter implantationen, stiger denna vecka i blodet minst 60 gånger jämfört med sin norm för icke-gravid. Ett blodprov från den första dagen av förseningen lämnar ingen tvekan om att kvinnan nu är gravid. HCGs hastighet för denna vecka är från 300 till 5000 IE / liter.

Koncentrationen av korionhormon i urinen överskred också känslighetsgränserna för snabba tester, vilket lätt kan erhållas vid vilket apotek som helst. Om tröskelvärdet för provets känslighet är i genomsnitt från 20 till 30 enheter per milliliter, så kommer testet på den första dagen av fördröjningen att visa den andra remsan.

Vilka av sätten att använda för att diagnostisera graviditet vid denna tidpunkt är bara för kvinnan själv. Blodtestet har sina fördelar - det gör det inte bara möjligt att upprätta en graviditet, men också för att säkerställa att den utvecklas normalt, om hormonets nivå motsvarar termen.

Om koncentrationen av chorioniskt gonadotropiskt hormon överstiger normen kan det även antas att kvinnan i livmodern inte har en, utan två embryon.

En minskning av mängden hCG i blodet kan indikera ett hotat missfall under den tidiga perioden. Hem snabb test, även den dyraste, till exempel elektronisk, kommer inte ge så mycket användbar information. Han kommer bara visa fakta om graviditet utan några detaljer. Men det är lättare att genomföra, det kräver ingen särskild träning. Vilken kvinna som helst kan enkelt klara uppgiften.

I rättvisa noterar vi att noggrannheten i hemtestet är lägre än noggrannheten av laboratoriet blodprov. Testremsor är oftare defekta, ger falska positiva och falska negativa resultat.

Om det finns den första veckan från början av förseningen (detta är den femte förlossningsveckan), och testet är negativt, ska du donera blod för hCG och besöka läkaren med detta resultat.

Analyser och undersökningar

På kvinnornas forums sida finns det allvarliga tvister om när man ska kontakta antennkliniken för registrering. Svaret kan bara vara en - ju desto bättre desto bättre. Tidig registrering kommer att avslöja eventuella patologier i ett tidigare skede, till exempel upptäcka ektopisk graviditet vid scenen när det är lätt att utföra laparoskopisk kirurgi och bevara reproduktiv kvinnors hälsa och inte när det växande fostret tårar äggledaren till strimlingar och för att rädda kvinnans liv kommer att behöva ta bort det helt.

Ingen tvingar naturligtvis en kvinna att gå till doktorn omedelbart efter hemtestet, vilket visade två omhuldade remsor. Men väntar på att graviditeten ska "gå över" 8-10 veckor är inte heller värt det. Om det finns en önskan, kan denna fråga stängas en gång för alla genom att besöka gynekologen i slutet av den femte förlossningsveckan av graviditeten.

Det är tillrådligt att få blodprovresultat för hCG med dig så att specialisten inte är i tvivel om graviditetenTrots allt visar manuell forskning om denna period inte alltid en signifikant ökning av livmoderns storlek.

Om ett sådant beslut fattas ska kvinnan veta att hon kommer att vara väl förberedd för att förbereda sig för den första prenatal screeningen, som går från 10-11 till 13 veckor av graviditeten inklusive. Utbildningen kommer att bestå i att alla analyser som krävs för registrering, samt besök på läkare av andra specialiteter, rekommenderas under första trimestern.

Vid det första besöket till läkaren fylls kortet på den gravida kvinnan och den avskilda kvinnan, en liten kopia av den utfärdas - ett växelkort som ges till kvinnan. Nu är detta hennes huvuddokument, som du alltid ska bära med dig, särskilt vid ditt nästa samråd. Resultaten av alla tester, ultraljud kommer att spelas in på växelkortet. Det är med detta kort att kvinnan kommer att gå till barnsjukhuset när förfallodagen för leverans.

De tester som kommer att ordineras i första etappen är många. Dessa är allmänna blod- och urintester, och ett vaginalt smet på mikrofloran och omfattande biokemiska blodprov. Du måste donera blod för hiv och syfilis, hepatit, för TORCH-infektioner (rubella, cytomegalovirus, herpes, toxoplasmos). En kvinna är skyldig att bekräfta hennes blodtyp och Rh-faktor.

Om hon har en negativ Rh, måste hennes partner också komma till samrådet för att donera blod till gruppen och Rh.

I början av graviditeten kan blodprov för hormonnivåer, liksom ultraljud i bäckenorganen med hotet om att graviditeten upphör, tilldelas enligt individuella indikatorer.

rekommendationer

Trots det faktum att du just har lärt dig om graviditet, bör livsstilen nödvändigtvis korrigeras för framtida överhängande förändringar. Barnet kommer inte, det är han redan, och just nu behöver barnet mammas skydd och optimala förutsättningar för utvecklingen. Enkla rekommendationer hjälper till att hjälpa embryot att utvecklas ordentligt.

vitaminer

Emellertid börjar embryot och moderorganismen känna behovet av vissa ämnen. I veckan, med tanke på att fostrets nervsystem aktivt bildas, är det absolut nödvändigt att börja ta folsyra. Optimal att ta det före befruktning, men om detta inte hände eller graviditeten inte ursprungligen inkluderades i parets ambulansplaner, är det dags att börja försörja dig själv och barnet med den här användbara substansen.

I regioner där det inte finns några hav och sol rekommenderas kvinnor att ta jodtillskott dessutom. Men vitaminkomplex, som är allmänt publicerade och ganska dyra, har inte bråttom att köpa.Det är värt att vänta på resultaten av den biokemiska analysen av blod, vilket också visar hur stor en kvinnas behov är i vissa mineraler och vitaminer.

Detta är ett annat stort plus för tidig registrering - det finns möjlighet att välja en individ som är nödvändig för detta framtida moderläkemedel innehållande multivitaminer och mineraler.

Ibland rekommenderas vitaminer och mineraltillskott att tas inte som en del av ett komplex, men separat.

kön

Att ha sex vid förlossningsvecka 5 är möjligt. Barnets intima liv hos föräldrarna skadar inte om kvinnan inte har några uppenbara kontraindikationer. Om sexuell aktivitet ännu inte är önskvärd kommer läkaren att informera kvinnan om detta med tanke på hennes förlossningshistoria. För kontraindikationer ingår vanliga missfall i de tidiga stadierna, atypiska för denna period av urladdning eller smärta i buken.

Efter IVF bör vara särskilt försiktig, inklusive i fråga om aktivt sexuellt liv, eftersom livmodern vid orgasmstidpunkten kommer i tonen, vilket kan provocera avlossningen av äggstocken.

Om det inte finns kontraindikationer, kommer sex bara att gynna kvinnan. De förbättrar sitt humör, gör skillnaderna mindre märkbara, inser en känsla av sitt eget behov och betydelse för den här mannen, förbättra mikroklimatet i familjen och relationerna mellan partnerna.

Nu är normala relationer viktigare än någonsin, eftersom de stressar som orsakas av konflikter i familjen, enligt statistiken, upptar en av de första platserna bland orsakerna till spontan abort i en tidig tid.

mat

Så snart testet visade två remsor, bör en kvinna tänka på rätt näring. Trots de krävande kraven hos kroppen som vill sill med sylt eller honung och bacon är det värt att ta problemet på allvar och ompröva din kost.

Korrekt näring kommer att bidra till att hålla kontrollen över veckoviktens viktökning, som redan har börjat, och tillåter inte en kvinna att få extra pounds, vilket kan betydligt komplicera de senaste månaderna med att bära en bebis och den kommande födelsen.

Balanserad fraktionerad näring kommer att minska effekterna av progesteron vid matsmältningen - kommer att minska flatulens, uppblåsthet, förhindra halsbränna, förstoppning och diarré. Korrekt utvalda produkter kommer att ge den kvinnliga kroppen och den snabbt växande kroppen av smulorna med allt som behövs.

Först och främst är det nödvändigt att vägra stekt, fet, alltför salt och söt. Det är viktigt att äta färska grönsaker och frukter, magert kött, fisk, mejeriprodukter.

Du måste äta minst 5-6 gånger om dagen, den sista måltiden - 3 timmar före sänggåendet. Vätskor ska dricka minst en och en halv liter - nu har embryot ett behov inte bara för näringsämnen och vitaminer, men också för vatten. En kvinna "i position", även i tidigaste termerna, är förbjuden från kolsyrade drycker, butiksjuice i förpackningar, bakning, kondenserad mjölk, choklad. Mängden salt bör minskas till 5 gram per dag.för att inte skapa förutsättningar för utseende av ödem och utveckling av preeklampsi som är farligt för moder och foster.

läkemedel

Ganska ofta, i de första veckorna av graviditeten, har en kvinna förvärrat kroniska sjukdomar, eftersom belastningen på alla organ ökar tiofaldigt. Minskad immunitet i tidig tid kan orsaka infektion med viral eller annan infektion. Läkare säger det sjukdomar i början av graviditeten är inte lika farliga som det okontrollerade intaget av läkemedel som inte överenskommits med läkaren.

Många droger har en teratogen effekt, de är farliga för det nya embryot. De farligaste är antibiotika, immunostimulerande medel, antidepressiva medel, antiepileptika, många smärtstillande medel.

Därför, när en host uppstår, om en tand, huvud, mage eller njure gör ont ska du inte ta droger som alltid har hjälpt i dessa situationer, oavsett hur stor frestelsen är.De piller som kvinnan tog före graviditeten kan orsaka allvarlig skada i de tidiga skeden av graviditeten.

Den bästa lösningen är att behandla smärtan för läkaren. Han kommer att kunna hämta droger som kan tas av gravida kvinnor, och om det inte finns någon, kommer han att berätta ett par recept från området för alternativ medicin som hjälper en kvinna att lindra hennes tillstånd. Ju mindre mamma före den 12: e veckan av graviditeten kommer att ätas tabletter och kapslar, desto färre injektioner kommer att göras, ju bättre för fostret.

Arbetsvillkor

Den femte veckan bör vara en vändpunkt och i kvinnans arbetsschema. Om hennes arbete är kopplat till skiftarbete på natten, är det nu dags att få ett certifikat i förlossningskliniken och visa det för cheferna så att arbetsschemat ändras uteslutande till dagtid.

Nattssova är viktigt för någon person, för det är just på natten att vissa hormoner som är viktiga för hälsa, proteinföreningar och enzymer syntetiseras. För en gravid natt är sömn dubbelt viktigt.

Ryska federationens arbetskod tillåter att förväntade mammor på begäran får en tidsbegränsad och strängt begränsad arbetsdag, säkra och ofarliga arbetsförhållanden och en lunchpaus. Många är rädda för att be om sitt ledarskap, eftersom de är rädda för uppsägning. Det är omöjligt att avvisa en gravid kvinna enligt lag, så det finns inget att oroa sig för.

Kvinnor i de tidiga stadierna är kontraindicerade i arbete i färgbutiker, i butiker med starkt ljud och vibrationer, i industrier relaterade till elektromagnetisk eller strålningsexponering. En kvinna har rätt att vägra långa resor, från övertidsarbete. För tidig registrering läggs en liten mängd upp till 600 rubel till mammaledighet.

Livsstil

Två remsor på provet - inte en anledning att sitta på soffan och sitta där alla 9 månader. Vid denna tidpunkt borde en kvinna fortsätta att leda sin vanliga livsstil. Om hon var inblandad i sport, bör du minska fysisk aktivitet något., men att överge dem är inte alls nödvändigt, såklart, om läkaren tillåter det.

Om tidigare en kvinna inte spelade sport, är det dags att börja göra lätta övningar på morgonen och på kvällarna gå till simbassängen, simma, göra vatten-aerobics och göra kvällsvandring utomhus innan du lägger dig. En sådan livsstil kommer inte att vara förknippad med överdriven belastning, men tillåter inte att utföra en hypodynamisk livsstil, fylld med fetma, svårt förlossning, en lång period efter återhämtning efter parfym.

Alkohol och nikotin

Många kvinnor är intresserade av hur alkohol och nikotin kommer att påverka ett barn, vilket en kvinna kan ha tagit innan hon lärde sig att hon är gravid. Om alkohol inte medför kronisk alkoholism, systematisk intag av starka alkoholhaltiga drycker i stora mängder, så är det ingen skada på embryot. Det viktigaste är nu att avstå och inte tillåta intag av starka drycker.

Nikotin är lite mer komplicerat. Om vi ​​pratar om en kronisk rökare som har denna dåliga vana i 10 år eller mer, bör du rådgöra med din läkare. I vissa fall kan en fullständig avvisning av cigaretter prova ett missfall, eftersom det leder till uttagssyndrom i samband med förändringar i blodtryck, hormonella förändringar .

Sådana gravida kvinnor erbjuds ibland som ett undantags cigaretter med lägre nikotininnehåll och en minskning av antalet cigaretter röktas till 1-2 per dag.

Om allt inte är så försummat, då En kvinna rekommenderas att sluta röka omedelbart efter upptäckten av två ränder på snabbprovet. Nikotin är mycket farligt i den tid då nervsystemet bildas, såväl som barnets hjärta och blodkärl.

recensioner

Många kvinnor vid den här tiden diskuterar aktivt deras mans reaktion på nyheterna som snart kommer att bli ett tillägg till familjen. Män reagerar inte alltid på detta med uppriktig glädje, och därför finns det många skäl till att oroa framtida mammor nu.Många försöker anmäla sig till en ultraljud på denna vecka för att vara säker på deras överhoppande moderskap.

En hel del frågor och tvivel i veckan är testerna och deras resultat. De mest exakta, men dyra, kvinnorna anses nästan enhälligt elektroniska test, vilket enligt koncentrationen av hCG i urinen indikerar den förväntade perioden i veckor. De som redan har börjat toxemi är förvirrad, eftersom det enligt allmän åsikt är för tidigt för illamående, men medicin hävdar att detta också är en variant av normen.

Om vad som händer i den femte veckan av graviditeten, se nästa video.

4 veckor 6 veckor
Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa