8 veckor 10 veckor

9 veckors graviditet: vad händer med fostret och den förväntade mamman?

Innehållet

Börjar den tredje månaden av graviditeten. Det är ingen tvekan om moderens tillstånd: kvinnan har blommat, många har blivit gravid att möta med denna graviditet, även om det finns giftos. Vad händer med barnet och mamnen i veckan, vi kommer att berätta i detta material.

Hur många månader är det

Den 9: e veckan av graviditet innebär att två obstetriska månader, som varar i 4 veckor, har upphört, den tredje har börjat. Totalt håller graviditeten 10 obstetriska månader och därför är inte ens en tredjedel av denna långa och intressanta resa ännu klarad.

Enligt världspraxis räknar obstetrikarna graviditetstiden inte från uppfattningen, som kvinnor själva gör, men från den första dagen av den sista menstruationen. Med andra ord Obstetrisk skiljer sig från den aktuella perioden med ca 2 veckor, eftersom ägglossningen vanligen förekommer i mitten av cykeln.

Den 9: e veckan av graviditet enligt obstetriska normer är 7 veckor från uppfattningsdagen, barnet lever inuti mors mammag i lite mer än en och en halv och under den tiden har han förändrats mycket och har växt mycket. För att inte bli förvirrad i termer ska en kvinna förstå det all medicinsk dokumentation i samråd, samtliga undersökningar, ultraljudsundersökningar och prov skrivs ut och utförs endast med indikation på den obstetriska perioden. Nu kommer 8-9 veckor med medicinska standarder och 6-7 embryonala veckor.

Om en kvinna har 9 veckor från förseningen talar vi om en helt annan period - det här är 11 veckor från datumet för uppfattningen och 13 förlossningsveckor.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Barnutveckling

Barnet har ökat märkbart. Nu från svansbenet till kronan av hans tillväxt är ca 20 mm, och det väger mer än 3 gram. Barnet ser ut som en ärtor, eftersom det ännu inte har blivit av med svansen, vilket är märkligt för mannen under embryonala utvecklingsperioden. Efter denna vecka kommer barnet officiellt att ändra sin status.

Från befruktning till 9 veckor betraktades det som ett embryo, efter 9 veckor kommer det officiellt att kallas ett foster, eftersom fostrets graviditet börjar.

Embryot försöker vara mycket svårt att komma nära människans form, och den här veckan är den aktivt oändlig och upphör att likna en tadpole eller ett komma. Mycket snart kommer fostrets svans att försvinna.

Hjärnan och nervsystemet

Under denna period utvecklas hjärnan aktivt. Hans bokmärke lyckades framgångsrikt tidigare, och nu börjar en period av tillväxt och etablering av funktioner. Vissa forskare hävdar att även nu kan barnet skicka impulser från hjärnan till moderns nervsystem. Det här är vad vissa försöker förklara förändringen av gravida kvinnors aptit och matförhållanden.

Emellertid har officiell medicin inte tillräckligt med bevis för denna process. Detta är bara en hypotes.Men förväntade mammor är inte förbjudna att fantasera lite och föreställa sig att det är barnet som gör att hon vill ha en tårta eller en bit krita.

Denna vecka bildas cerebellumet. Det beror på motoriska förmågor, eller snarare deras samstämmighet och samordning. Hypofysen utvecklas, snart börjar denna hjärnavdelning aktivt delta i processen att utveckla de första oberoende hormonerna som är nödvändiga för normal tillväxt och utveckling av barnet.

Barnets nervsystem arbetar redan, men dess utveckling stoppar inte en sekund. Detta kommer att fortsätta hela graviditeten, och sedan fortsätter processen efter leverans. 8-9 veckor är extremt viktiga för den rätta utvecklingen av nervsystemet, eftersom det nu är att kranialnervar, kranialnervar och intervertebrala nervförbindelser bildas.

Något misslyckande i denna process kan leda till allvarliga sjukdomar i centrala nervsystemet, så den förväntade mamman vid denna tidpunkt bör följa alla rekommendationer och skydda ditt barn från eventuella negativa influenser utifrån.

Interna organ

Vid vecka 9 bildas det mellanliggande lagret av binjurebarken, som kommer att vara en aktiv del i syntesen av olika hormoner. Hjärtat och blodkärlen är redan bildade, de arbetar. Den här veckan "krymper hjärtat" förvärvar "interatrial septum.

Bildandet av nästan alla inre organ har avslutats, och nu är deras arbete "debugged".

I veckan har barnets kön redan fastställts, utvecklingen av inre genitala organ pågår, bildandet av yttre könsorgan börjar, men hittills är det bara ett sexuellt tuberkel, detsamma hos pojkar och tjejer.

Denna vecka börjar barnet bilda lymfkörtlar, börjar utvecklingen av bröstkörtlar hos barn av båda könen. I denna vecka börjar sköldkörteln att fungera, och njurarna förblir inte på sidan - det tar redan bort vätska från smulkroppens kropp.

Utseende av ett barn

Barnet blir mer och mer mänskligt, men hittills ser han lite konstigt ut. Embryot har ett stort huvud, små korta händer, en liten mage.

Huvudet är nu den största delen av kroppen. Ansiktet börjar gradvis förvärva mänskliga drag, barnet upphör att vara som en främling. Vid vecka 9 börjar ögonen gradvis konvergeras och glider närmare mitt ansikte. Kort mun börjar förlängas, svampar bildas. Redan försöker barnet bygga ansikten, men hittills, på grund av otillräckligt utvecklade ansiktsmuskler, är det inte så bra för honom.

Men på den 9: e veckan börjar han se ut som en nacke, så snart får barnet möjlighet att vrida huvudet runt. Bildandet av auriklar fortsätter, denna veckas öronlober är aktivt lagda.

Vid denna tid börjar lemmar förlängas, fingrarna växer på handtagen. Händerna själva förvärvar armbågar, och nedre extremiteterna förvärvar ganska lik de riktiga fötterna. Fingernails, eller snarare, deras typer, bildas denna vecka, men inte på fingrarna, på handflatorna och på fötterna, kommer de gradvis att "flytta ut" till rätt plats.

Muskelsystemet fortsätter, ben börjar växa starkare, och nu finns det ett behov av tillräckligt med kalcium i den framtida moderens blod. Axlarna och underarmarna stod ut, volymen av bröstkorg och bukhåligheter ökade, hjärtan störde inte längre.

Vad kan göra älskling?

Den här veckan är huvudprestationen förmågan att skriva. Nu sväljer barnet fostervätskan och tömmer blåsan med avundsvärd regelbundenhet. Ingen anledning att oroa dig - vattnet behåller dess sterilitet, eftersom det uppdateras var 3-4 timmar.

Förresten, om att svälja ska sägas separat. Under denna period har barnet lärt sig att svälja till perfektion, eftersom sväljningsreflexen är en av de första som bildas hos människor under embryonperioden.

Vid 8-9 obstetrisk vecka kan barnet flytta benen, även om sådana rörelser fortfarande liknar kaotiska stroke, kan nervsystemet och hjärnan ännu inte samordna motorfunktionerna.

placenta

"Barnsätet" ersätter korionen, och denna vecka börjar placentan gradvis ta över funktionerna i corpus luteum, som ännu inte har upphört med sin verksamhet. Den unga placentan börjar successivt binda mödrarorganismen och krummens organism. Navelsträngen blir längre och tjockare.

Din baby på ultraljud

En ultraljudsskanning ordineras vanligtvis inte vid vecka 9, eftersom det fortfarande finns tid före den första screeningsstudien. Men det kan finnas olika indikationer på diagnosen. Dessutom kan alla gravida kvinnor göra en ultraljudsskanning på en betald klinik för att bara se vad barnet har blivit och hur gammalt det är.

Medicinska indikationer för ultraljudsskanning vid denna tidpunkt är följande:

  • graviditetspatologi
  • avvikelse mellan livmoderns storlek vid inspektion av förlossningsperioden;
  • specificering av graviditetsperioden och antalet frukter;
  • övervaka utvecklingen av graviditeten efter IVF.

Läkaren av ultraljudsdiagnos vid denna tidpunkt, om upplösningen av enheten och omständigheterna tillåter, kommer att kunna visa mamman de första rörelserna hos barnet, vilket hon ännu inte kan känna - barnet är litet, i livmodern är han fri. Vid denna tidpunkt mäts de grundläggande parametrarna, vilket gör det möjligt att bedöma barnets korrekta utveckling. Dessa parametrar inkluderar SVD - den genomsnittliga inre diametern hos ägget och CTE - coccyx-parietal storlek.

Vad de borde vara normala - en svår fråga, eftersom varje graviditet är unik på sin egen väg. I genomsnitt är reglerna följande.

Den genomsnittliga inre diameteren av äggstocken på den 9: e obstetriska veckan av graviditeten

Storleken på äggstocken med ultraljud, mm

Tidsfrist (vecka + dag)

28

8 veckor + 1 dag

29

8 veckor + 2 dagar

30

8 veckor + 3 dagar

31

8 veckor + 4 dagar

32

8 veckor + 5 dagar

33

8 veckor + 6 dagar

35

9 veckor exakt

KTR - ett bord vid dagen för den 9: e veckan av graviditeten:

Coccyx parietal storlek (mm)

Obstetrisk term (vecka + dag)

17

8 +1

18

8+2

19

8+3

20

8+4

21

8+5

22

8+6

23

9 veckor exakt

Hjärtfrekvens, det vill säga hjärtfrekvens, denna vecka lyssnas perfekt under ultraljudsskanning. I genomsnitt är det 175 slag per minut. Men olika alternativ är möjliga - indikatorerna från 155 till 195 slag av ett litet hjärta per minut av tiden anses vara normala.

Det är fortfarande svårt att mäta armarna, benen och huvudet - barnet är så litet att skannern inte kan förstå de exakta parametrarna i lemmarna eller enskilda delar av kroppen.

Barnets kön kan inte ses vid denna tidpunkt. Sexuella kullar är identiska hos pojkar och tjejer. För att hitta utseendet på ett barn av vilket kön som ska förväntas är det bättre att gå till ultraljudsrummet senare - efter ungefär 16 veckors graviditet, hur de yttre könsorganen kommer att formas helt och pojkens skrot kommer att skilja sig markant från flickans läppar.

Vad mår mamma?

Vid förlossningsveckan kan känslorna hos förväntade mammor variera avsevärt. Vissa har en toxicos med alla "charms" i detta tillstånd, medan andra fladdrar och mår bra. Vid denna tidpunkt kontrollerar hormonprogesteron alla. Det produceras i stora mängder för att bevara barnets liv - det skapar lämpliga förutsättningar för sin utveckling och hämmar i viss utsträckning immun immunitet så att den inte avvisar fostret som ett halvt genetiskt alienobjekt.

Under progesterons verkan börjar en global omstrukturering av hela kroppen efter uppfattningen. Vid den 9: e veckan av graviditeten är symptomen och tecknen på graviditet uppenbara.

Månatlig frånvaro, en kvinnas aptit ökar, på kvällarna kan en liten temperatur stiga, varav på morgonen finns inget spår.

Alla processer som förekommer i en kvinnas kropp, tar nu en hel del energi, energireserver och potentiell utarmad. Därför kan en kvinna känna sig trött och trasig på morgonen. Hon blir tröttare snabbare och utför normalt dagligt arbete, hon vill nästan alltid sova.

Ibland yr, vissa sjuka och från dofter och smaker som tidigare tycktes vara toleranta. På kvällarna har många huvudvärk. Förstoppning och lös avföring kan uppstå. Allt detta är en bieffekt av progesteron, vilket säkerställer normal utveckling av graviditeten.

Om en kvinna i denna period plågas av svår toxemi finns det lite kvar att uthärda - närmare veckorna 12-13, symptom på tidig toxicos vanligtvis dämpas.

Om nu bröstet är ont bör du också vara tålmodig. Alla större förändringar i bröstkörtelns struktur, som förbereder sig för att mata barnet, går huvudsakligen under de tre första månaderna av graviditeten, då blir det lite lättare.

Många kvinnor vid denna tid säger att deras bröst har ökat med cirka 1,5-2 storlekar, vilket deras män normalt uppskattar. Storleken på livmodern fördubblas nu från initialtillståndet, dess vikt är cirka 100 gram för kvinnor som ska bli mödrar för första gången och cirka 200 gram för de som bestämde att föda det andra, tredje eller nästa barnet.

Känslan i början av vecka 9 kan mörkas genom att det uppstår en förkylning. Faktum är att nästäppa under denna period nästan aldrig har att göra med förkylning, akuta luftvägsinfektioner, akut respiratoriska infektioner eller andra sjukdomar. I avsaknad av andra symptom på dessa sjukdomar talar vi om gravida kvinnas fysiologiska rinit.

Slemhinnorna sväller på grund av ansamling av vätska i kroppen, vilket leder till att näsan andas är bruten. Detta är också en följd av progesterons arbete, och det finns inget behov av att behandla en sådan rinnande näsa. Om näsan inte andas alls borde du rådfråga din läkare.

På grund av sjukdomar, nässäppa, kan många gravida kvinnor inte sova. Paradoxen för den 9: e veckan är att kvinnan verkligen vill sova under dagen, men med nattens ankomst kommer drömmen inte, oavsett hur den förväntade mamman försöker räkna får och lamm. Detta är ett tillfälligt fenomen, mestadels hormonellt. Lite senare stabiliserar situationen.

Externt är graviditeten ännu inte objektivt synlig.. Endast ett mycket noggrant utseende kommer att kunna bestämma ökningen i midjan i rygg och bröststorlek. Men i framtidsmoderns utseende framträder något elusivt på denna term, en del mystik och andlighet framträder i form av en kvinna, hennes ögon glittrar, många säger att de blivit vackrare och attraktiva.

Förändringar i kroppen

Inuti kvinnan finns kardinalförändringar. Halten av hormonet som produceras av cellerna i korionen fortsätter att öka. Det var han som i början av graviditeten fick henne att fastställa hennes fakta - hCG vid en viss koncentration "fläckar" den andra remsan på provet och bestäms också vid analys av venöst blod.

Nu är hCG-nivån ännu inte maximal, den kommer att nå sin topp med 12-13 veckor av graviditeten och börjar gradvis minska.

Livmodern börjar redan kännas. Det är ungefär lika stor som en bra grapefrukt. Under alla omständigheter är det ingen tvekan om en gynekologs undersökning - den gravida livmodern är redan märkbart annorlunda än den icke-gravida. Många kvinnor som påverkas av hormoner börjar släta huden, blir renare, vacker, välskötta. Mörka pigmentfläckar kan förekomma på bröstvårtorna.

Om den förväntade mamman i de första två månaderna ofta sprang till toaletten för ett litet behov, sedan från 9 veckors uppmaning att urinera blir mer sällsynt, vilket uppfattas av kvinnor som en betydande lättnad. I samband med bildandet av placentan ökar volymen av blod som cirkulerar i kroppen, vilket medför att mamerns njurar, hjärta, kärl och lever arbetar i en förstärkt läge. därför även obetydlig fysisk ansträngning kan orsaka snabb hjärtslag, andfåddhet.

Kroppen, under "order" av progesteron, började lagra fett för framtiden, vilket är en energikälla för den kvinnliga kroppen och den växande barnen. Dessutom är de feta insättningarna på magen, midjan, höfterna mycket upprörda av många smala tjejer, som säger att midjan redan har ökat med 3-4 centimeter, och det är en 2-3 cm ökning i höfterna.

Befaren behöver nu en tillräcklig mängd vätska, och han tar det från moderns kropp.

Huden och håret hos gravida kvinnor vid vecka 9 kan bli torrare. Denna vecka finns risk för att utveckla anemi.

val

Mängden utsläpp denna vecka förblir, som det var en vecka tidigare, ökat. Vaginala sekretioner produceras mer på grund av hormonell justering att hela kvinnokroppen går igenom. Normalt är de transparenta, ljusa, låt oss säga en ljusgul färg. Sunt utsläpp i okomplicerad graviditet vid vecka 9 är luktfri, främmande inklusioner, föroreningar.

Störande tecken är urladdningen rosa, orange, med föroreningar i blodet. De kan prata om hotet om missfall, problem med livmoderhalsen (t.ex. erosion). På samma sätt uppskattas hemligheten, som har en brun färg och smuts.

Grön och brun urladdning med en obehaglig lukt kan indikera förekomst av infektion, inklusive sexuell. Infektion av fostret, utveckling av missfall kan undvikas om det är i tid att konsultera en läkare med klagomål om atypisk för denna utsläppstid.

Utseendet av klåda samtidigt med tjocka vita sekretioner som har konsistensen av stugaost, luktande jäst eller sur mjölk, kan indikera att en kvinna har tröst. Denna sjukdom är en frekvent följeslagare av graviditeten. Var noga med att rådgöra med din läkare om de behandlingsmetoder och mediciner som är tillåtna för gravida kvinnor.

Eftersom varje kvinnas graviditet är ganska individuell kan ansvarsfriheten vara ganska specifik. För en kvinna blir en rosa utsläpp normen, medan den andra blir möjlig med patologi.

Alla sekret, utom ljusa, utvärderas av kvantitet, lukt och associerade symptom. Om de inte stör en kvinna, skadar hon inte någonting, då ibland är daub bara en enskild funktion. Men för att svara på frågan, normen eller patologin, ska läkaren, som kommer att förlita sig på diagnostiska data, historia och resultat av test av en viss kvinna.

Om blodet plötsligt är borta förutses det inte något bra, eftersom det i 99% av fallen indikerar en hög sannolikhet för missfall, ett missfall som har börjat, det så kallade återkommande missfallet. I denna situation ska en kvinna gå till sjukhuset så snart som möjligt. Det är tillrådligt att inte slösa tid och ringa "ambulans".

I cirka 60% av blödningar vid denna graviditetsperiod med snabb och korrekt vård kan graviditeten bibehållas.

smärta

Olika intensitet av smärta i buken vid denna tidpunkt är inte normen. Livmodern är inte så stor att det utövar tryck på närliggande organ, och det är fortfarande långt från att föda, så att smärtan orsakades av bäckens expansion och muskelförberedelse. därför någon buksmärta vid ett så tidigt datum bör inte förbises. Du bör definitivt berätta för din läkare om det, för ofta drabbas smärta före missfall.

Magevärk kan också bero på matsmältningsbesvär. Förstoppning, diarré, ökad flatulens, som kan uppstå under denna period, bidrar inte till smärtfri mag. För att urskilja smärtan som uppstår när hotet om spontan abort, från smärtan som är förknippad med matsmältningsbesvär, behöver du noggrant lyssna på smärtan:

  • Med hotet om att graviditeten upphört, drakar de, värk, nästan konstant, ger i nedre delen av ryggen tillsammans med onormal ansvarsfrihet.
  • I matsmältningsbesvär är smärtan mer abrupt och kortlivad, den är lokaliserad endast i bukregionen, främst i överkroppen. Patologiska sekretioner observeras inte.

Den här veckan kan en kvinna börja känna ryggvärk. Detta är inte förvånande. Allt samma graviditetshormon - progesteron - orsakar mjukgöring av muskler och ledband, i samband med vilka smärta och ont kan uppstå. Underlivet är fortfarande litet och tyngdpunkten förskjuts inte, men på kvällen kan en kvinna känna smärtor i nedre delen av ryggen.

Smärta i början av den tredje månaden av graviditet i ryggen och nedre delen av ryggen kan vara en förvärring av kroniska, tidigare sjukdomar, såsom njursjukdom eller osteokondros. Anledningen är att kvinnans kropp redan i början av att bära en bebis är under allvarlig belastning, där de organ och system där det fanns funktionsstörningar är de första som "överlämnar".

Huvudvärk vid vecka 9 indikerar att mängden blod har ökat och trycket på blodkärlens väggar har ökat något. Denna typ av smärta är särskilt märkbar hos kvinnor som har en tendens till högt blodtryck - ökat blodtryck.

Om du upplever huvudvärk bör du börja kontrollera blodtrycksnivån.

Trycket mäts i två varv, det är omöjligt att dölja fakta om ökningen. Läkaren ska veta att en kvinna har sannolikhet att utveckla preeklampsi - ett fara för både barnet och kvinnan.

Skrämmande gravida kvinnor vid 9 veckor är inte bara närvaron av smärta, utan också frånvaron. Till exempel, i en situation om bröstet plötsligt slutade skada och tecken på graviditet försvann, vilket var för en dag sedan. I det här fallet kan vi prata om en icke-utvecklande missad abort. Om fostret har dött, upphör kvinnornas kropp att utvecklas enligt det "gravida scenariot". Du behöver göra en ultraljud och se till att barnet lever.

Ibland säger försvinnandet av illamående, värk och dåsighet, liksom bröstsmärta, att endast tiden för toxemi och bröstomvandling är över. Nu går graviditeten lätt och naturligt, åtminstone fram till tredje trimestern.

Möjliga problem

Graviditetens första trimester, som inkluderar vecka 9 vid obstetriska normer, anses vara den farligaste ur sikte att bevara barnet. Krummen är fortfarande så svag och sårbar att allting kan påverka det negativt - från kvinnans hälsotillstånd till miljö och psykologiska faktorer.

Enligt medicinsk statistik inträffar de flesta missfall under de första tre månaderna av graviditeten. Även om de problemområden som kan ligga i väntan på den framtida mamman och hennes bebis vid denna tidpunkt inte bara är begränsad till hotet om spontan abort. Detaljer nedan.

Retrochorial hematom

Det finns en sådan patologi i en grad eller en annan i var fjärde gravid kvinna i upp till 11-12 veckor. Retrochorial hematom är ackumulering av blod mellan korionen och fostrets membran om det finns en liten avlossning.

Den vanligaste patologin finns hos kvinnor som lider av infektionssjukdomar, inflammatoriska sjukdomar i reproduktionssystemet, som arbetar i farliga industrier där exponering för starka vibrationer föreligger. Hematom kan också orsakas av olika sjukdomar i det endokrina systemet, autoimmuna sjukdomar där moderns kropp producerar antikroppar mot fostret.

Retrochoriellt hematoom observeras ofta hos kvinnor som upplever svåra påkänningar i tidig tid, liksom hos kvinnor som utför ganska hårt fysiskt arbete. (lyftvikter, till exempel). Till hematom kan leda till rökning och alkoholintag, liksom allvarlig toxicos, om den har en kvinnas plats.

I en mild form är patologin asymptomatisk, framtida mamma kommer bara att veta om förekomsten av ett sådant hematom bara under ultraljudet. Mer omfattande och allvarligt hematom är kännetecknat av kanel daub från könsorganen.

Hematom är en stor fara för bevarande av graviditeten. Om blod ersätts med bruna sekret, rekommenderar experter att du snabbt går till sjukhuset för att eliminera sannolikheten för plötslig tillväxt och en ökning av hematom, omfattande avlossning och död hos barnet i utero.

Behandling är oftast inriktad på att stoppa tillväxten av hematom och dess resorption. Det kan vara inpatient eller öppenvård - det beror helt på storleken på hematom och graden av hot att bära barnet.

Hotet om missfall

Upp till 70% av gravida kvinnor i en eller annan grad står inför hotet om abort i en tidig tid, i de flesta fall är det möjligt att bevara graviditeten om orsakerna till det hotande tillståndet inte är förknippade med genetiska störningar hos barnet. Tyvärr, med fostrets kromosomala anomalier, när fostret inte är livskraftigt, bedriver naturen naturligt urval. Medicin i denna fråga är maktlös.

Bland andra orsaker som hotet kan utvecklas vid den 9: e veckan av graviditeten är en historia av missfall, en kvinnas ålder (den äldre den förväntade mamman är, desto mer sannolikt ett negativt resultat), rökning, svår och långvarig stress, att ta vissa mediciner, koffein, exponering för en negativ miljöbakgrund. , kroniska sjukdomar hos kvinnor, inklusive gynekologisk profil. Sannolikheten för missfall ökar om den tidigare graviditeten upphörde med abort.

Efter IVF är risken för missfall vid 8-9 veckors graviditet cirka 24%. Med tidig Rhesus-konflikt ökar sannolikheten till 60%. Modern medicin har många sätt att bevara en graviditet om en kvinna i rätt tid begär hjälp.

Symtom på hot är nagande smärtor, atypisk urladdning, främst med närvaro av blod eller ichor. Självmedicinering är oacceptabelt här.

Utvecklad graviditet

Denna patologi kallas också ett misslyckat missfall, eftersom barnet, som av någon anledning slutat växa och dött, fortfarande är kvar i livmoderhålan under en tid, och kvinnan kan inte ana vad som hände oåterkalleligt. Det kan hända när som helst. men den farligaste med avseende på sannolikheten för fosterdöd är tre perioder: 3-4 veckor, 8-10 veckor och 16-18 veckor. Således går den 9: e förlossningsveckan i en period av ökad risk och kvinnan bör vara mycket uppmärksam på hennes välbefinnande.

Den vanligaste orsaken till denna patologi är genetiska störningar - barnet ärvde en extra kromosom i en av paren, eller en patologisk muterad gen har bildats i den. Mycket ofta är sådana barn inte bara livsdugliga, men de kan inte växa och utvecklas normalt även när de är i livmodern. Det är därför embryot efter rengöring av livmodern tas för genetisk forskning.

De erhållna uppgifterna hjälper paret i framtiden att planera graviditet, med beaktande av sannolikheten för genetiska störningar. Genetikerna hjälper dem med detta.

Den näst vanligaste orsaken till fosterdöd, som stoppar utvecklingen är smittsamma sjukdomar hos mamma. Det kan vara både könsinfektioner och TORCH-infektioner. Ibland i patologin finns det en del av "skuld" och en kompis till en kvinna, så med teratozoospermi (brott mot de morfologiska egenskaperna hos spermatozoa) kan graviditet uppstå, men det slutar med ett överväldigande missfall under den tidiga perioden. Influensa på fostret kan mamma resa under denna period, om de är förknippade med en skarp klimatförändring, liksom dåliga vanor.

Chanserna för fosterdöd är högre hos kvinnor som tidigare har genomgått flera aborter.

Patologi detekteras vanligtvis på ultraljud, eftersom läkaren inte ser tecken på fostrets liv.Obstetricians och gynekologer är ofta de första som "hittar" en icke-utvecklande graviditet, eftersom livmodern ligger märkbart efter den förväntade perioden. Om undersökningen inte genomfördes, kan de första symptomen vara blodig brun urladdning, dra tillbaka ryggmärgen som är karakteristisk för ett missfall, eftersom efter 2-4 veckor efter blekning börjar fostret att avvisa.

Det finns ingen behandling, livmodern är föremål för curettage. Antibiotika är föreskrivna. Nästa graviditet ska planeras tillsammans med läkaren, beror mycket på orsakerna till barnets död.

Ektopisk graviditet

Det sägs om en sådan patologi när det befruktade ägget är fixerat inte i livmodern, utan utanför det - i nacken eller i röret. En sådan graviditet är dömd att avbrytas genom kirurgi, eftersom barnet inte kan växa normalt och utvecklas utanför livmodern och kvinnans risk för att döden ökar, till exempel på grund av rygg i livmoderröret under inflytande av ett växande embryo.

Det är möjligt att upptäcka sådan patologi endast i vecka 9 om en ultraljudsundersökning inte utfördes tidigare och det fanns ingen undersökning av en gynekolog. Vissa kvinnor, som har testat i de första dagarna av förseningen, och har kontrollerat att det finns två ränder på det, har ingen brådska att gå upp i samrådet för registrering. De har en högre risk för sen upptäckt av ektopisk graviditet. När man till exempel hänvisar till en läkare vid 8-9 veckor kommer livmodern inte att uppfylla tidsgränsen i storlek. Läkaren kommer omedelbart att hänvisa kvinnan till ultraljudet, och den diagnostiska somnologen kommer inte att kunna detektera fetalt ägget i henne.

Vid vecka 9 kan en ektopisk graviditet redan ha sina egna symtom - feber, smärta i axeln, speciellt när en kvinna tar en vågrät position, illamående, diarré och buksmärtor - i höger eller vänster (allt beror på den specifika platsen för fästningen av ägget) , utseendet av blödning från könsorganen.

Skarp smärta, skärning, som är svår att uthärda, med samtidig tryck på ändtarmen och en angelägen längtan att tömma tarmarna just nu kan vid vecka 9 indikera att ett äggledarrör har brutit. En kvinna behöver akut kirurgisk vård, hennes liv är i fara.

Moderna metoder för kirurgisk reaktion tillåter i de flesta fall att rädda röret (förutom klyftan), sannolikheten att bli gravid igen och lyckas uthärda barnet är bra.

Den mest ogynnsamma prognosen är en cervikal graviditet, när äggstocken är fastsatt i livmoderhalsen. I det här fallet måste du oftast helt avlägsna hela reproduktionsorganet.

Intrauterin tillväxt retardation

En sådan diagnos är typiskt etablerad vid mer betydande perioder av graviditet, när läkaren med hjälp av en ultraljudsskanning kan mäta olika parametrar av barnets kropp. Vid 9 veckors graviditet kan diagnosen också låta, men bara om det är en fråga om den sanna primära förseningen i utvecklingen av barnet. Vanligtvis är det associerat med embryonets brutala patologier, och prognosen är ogynnsam.

Med andra ord, om barnet är 20 veckor bakom ultraljud från normerna för en given period på 1-2 veckor, säger de om intrauterin tillväxtnedgång i första graden, om i 3 veckor - då om andra graden. Och vid vecka 9 kan själva faktum diagnostiseras utan att specificera grader.

exempel: vid den 9: e veckan av graviditeten motsvarar fostrets KTR och äggstockens storlek endast 6-7 veckor, medan graviditetstiden är känd, kan det inte finnas något fel och fostret visar tecken på vital aktivitet, det fortsätter att utvecklas. Det kan finnas ett annat alternativ - fetalägget kommer att motsvara graviditetstiden och fetalt CTP kommer avsevärt att försvaga.

I vilket fall som helst Utvecklingsfördröjningen hos barnet kräver ett individuellt tillvägagångssätt hos läkare. De vanligaste orsakerna ligger i de kromosomala och icke-kromosomala anomalierna, där livet i barnet bevaras, men de interna organens flera missbildningar förhindrar att det äter normalt, växer och utvecklas.

Omkring 20% ​​av barnen med symtom på fördröjd utveckling som identifierats tidigt är födda döda eller dö inom några timmar eller dagar efter födseln.

Andra orsaker är negativa miljöfaktorer, mammas sjukdomar, infektioner, hennes dåliga vanor och otillräcklig näring. Med sådana orsaker kan läkare hjälpa till med att injicera en kvinna med vitaminer, droger och uteroplacentala blodflödesförbättringar. Barnet kommer att kunna odla dem till önskad storlek.

Anembrioniya

Denna patologi har ett starkt moraliskt och psykiskt trauma på en kvinna om hon befinner sig i 8-9 veckor. Efter provet gick tillräckligt med tid, lyckades kvinnan vänja sig på tanken på det kommande barnet, hon kanske redan har kommit upp med ett namn, letat efter barnvagnen, valde booties och en kostym för urladdning. Hur oväntat och traumatiskt doktorns dom kan vara att det inte finns något spår av ett embryo!

Detta är vanligen som en ektopisk graviditet, som hittills hittades hos kvinnor med den första behandlingen av den förväntade mamman till läkaren vid vecka 9. Ultraljudet visar tillväxten av äggstocken, men embryot är verkligen inte där. En sådan graviditet är en typ av icke-utvecklande graviditet där implantation lyckades, men embryot utvecklades inte.

Orsakerna till ett konstigt fenomen ligger nästan alltid i genetisk störning - en extra kromosom, en muterad gen, etc. Ibland tidigt efter om implantationen utsätts kvinnan för strålning, gifter, toxiner, är utsatt för allvarlig stress, tar olagliga droger, röker och av okända skäl förändras hennes hormoner dramatiskt. Vid vecka 9, om anembryonia detekteras är det troligt att det inte längre är möjligt att fastställa de sanna orsakerna.

En kvinna kommer att genomgå kirurgisk curettage, en efterföljande antiinflammatorisk behandling, varefter med doktors tillåtelse kan du försöka bli gravid igen.

Kall, influensa, ORVI

Mot bakgrund av nedsatt immunitet, som undertryckas av graviditetshormonerna för att rädda livet för en liten man som växer inuti sin mamma, blir många kvinnor sjuka vid denna tidpunkt. Om den förväntade mamman har en virusinfektion, till exempel influensa eller ARVI, Var noga med att ringa till läkaren hemma och informera honom om din "intressanta" situation. Efter den föreskrivna behandlingen är det absolut nödvändigt att övervaka ultraljudet, för att säkerställa att smulan är okej.

Ett tidigt missfall, missad abort utlöses inte av själva viruset, men av den höga feberen som är förknippad med sjukdomen, felaktig behandling med intag av förbjudna droger.

Förkylningen behöver inte särskild behandling. Nog att observera fred, ta sjukskrivning, lägg dig ner och drick varmt te med tranbär. Se läkare är önskvärt i detta fall.

Undersökningar och analyser

Om en kvinna är registrerad tidigare, förväntar hon sig inte några speciella undersökningar vid den 9: e veckan av graviditeten. Om det är för denna vecka att ett besök i samrådet är planerat att registreras vid dispensären, kommer en kvinna att få en stor lista över hänvisningar för olika tester.

Blod för allmän och biokemisk analys, allmän urinanalys, koagulogram (blodprovning), blod tas från slidan och skrapas från livmoderhalsen, kolposkopi utförs (undersökning av livmoderhalsen med en kolposkop).

Dessutom tar kvinnor blod mot infektioner, inklusive sexuellt överförbara infektioner, för hepatit B och C, syfilis, HIV-status och TORCH-infektioner. Enligt individuella indikationer kan de genomföra en ultraljudsskanning, ta blod för hormoner, bestämma nivån av hCG.

Det senare kan behövas för att bekräfta en multipelgraviditet, för att utesluta eller bekräfta att en icke-utvecklande graviditet, hotet om missfall.

När du bär tvillingar är hormonets koncentration 2 gånger högre och i alla hotande förhållanden och barnets död i livmodern - betydligt lägre än normalt.

Rekommendationer till förväntade mammor

Att ta ut och föda en hälsosam bebis hjälper till med att följa som vid den 9: e veckan av graviditeten kommer att bidra till att undvika obehagliga komplikationer av graviditeten.

mat

Även om en kvinna har giftighet är det inte en anledning till denna period, till exempel gurkor. Livsmedel borde i alla händelser vara balanserade och korrekta, eftersom matsmältningsproblem mot bakgrund av rasande progesteron förvärras av de misstag som görs i beredningen av kosten.

Det rekommenderas att äta vid denna tid minst 6 gånger om dagen i små portioner, vilket gör en extrem måltid minst 2,5 timmar före sänggåendet.

Kolsyrade drycker, kaffe, starkt te, kyckling, smältost, korv, svin, stekt fläskkotletter, rökt fisk och konserverad mat ska smidigt slängas ut ur kylskåpet så att inga frestelser uppstår.

Färska grönsaker och frukter, magert kött (kalvkött, nötkött, kanin, kalkon, kyckling), spannmål, grönsaker, vegetabilisk olja, fullkornsbröd (i små kvantiteter) ska ersätta dem. En sådan meny kommer att låta barnet ta emot allt som behövs för hennes tillväxt och utveckling från moderns blod, och kvinnan själv blir märkbart lättare - diarré och förstoppning kommer att sluta, avföringen kommer att återgå till det normala och illamående kommer att minska.

Du bör diskutera med din läkare möjligheten att ta multivitaminer för gravida kvinnor. Snart kommer barnet att ha ett ökat behov av kalcium, magnesium, fosfor, nu finns det behov av en stor mängd folsyra. Beroende på säsong, säsong, bosättningsområde kan vitaminer tilldelas från de tidigaste datumen. Om en kvinna inte accepterar dem ändå är det dags att fråga din läkare.

kläder

Oavsett årstiden bör kläderna som används av en kvinna i tidigt tid sys av naturliga tyger, hennes hud får inte överhettas och svettas (syntetiskt bidrar så mycket som möjligt).

Vid vecka 9 kan du behöva byta bh. Det är dags att byta ut den vanliga modellen för en speciell bh för gravida kvinnor med ett brett "bälte" och ett mer fast stöd för bröstkörtlarna.

Daglig rutin

Fram till mammaledigheten är fortfarande mycket långt borta, och en kvinna kan inte hoppa över arbete och studera. Därför är det i hennes intresse just nu att fastställa sig själv som det mest optimala sättet på dagen. Om natt sömn störs bör det vara i samråd med läkaren att börja ta lätta lugnande medel på växtbaserad basis, vilket har en lugnande effekt. (motherwort, valerian tabletter). Detta kommer att göra det möjligt för en kvinna att lugna sig och överleva de svåra hormonella "upploppen" med minst förlust.

Om möjligheten tillåter kan du koppla av under dagen, men inte till nackdel med natt sömn. Det är under en natts sömn i kroppen, många hormoner och enzymer produceras, proteinämnen är nödvändiga för att säkerställa normal funktion.

kön

Kön vid vecka 9 är inte kontraindicerat om det inte finns något hot om abort. Dessutom understryker de flesta kvinnor att sexuella önskningar är högst vid denna tidpunkt. Det här är helt förståeligt - buken är inte där ännu, ingenting förvirrar partner och orsakar inte ångest, behovet av att skyddas eller omvänt att "fånga" ägglossningen, försvunnit också.

Nu är det dags att slappna av och njuta av fullständiga, harmoniska, intima relationer.

Förutom de uppenbara fördelarna för kroppen finns det sex från denna period och gynnar den gravida kvinnans psykiska humör - kvinnan blir mer balanserad, lugn och harmonisk.

Säkerhetsföreskrifter

En kvinna ska ge upp dåliga vanor och se till att de är så långt borta som möjligt från slutna rökrum. Passiv rökning orsakar irreparabel skada på barnet, som nu genomgår de viktigaste processerna för bildande av organ och system.

Om vecka 9 faller på säsongen av massfrekvensen av influensa eller ARVI, bör du inte besöka trånga platser.Kvinnor vilkas arbete är förknippat med kommunikation med många personer under förekomsten av förekomsten bör kontakta en läkare för att ge sjukskrivning att spendera den här tiden hemma säker. Många läkare är glada att ta en sådan åtgärd, eftersom de förstår det Det är bättre att varna än att behandla patienten i fara för mamman och barnet.

Att gå i frisk luft är användbar och nödvändig just nu, oavsett säsong, väder. Baby behöver syre. Han får det med sin mammas blod, och hans mamma kan berika sitt blod med syre, ta promenader och äta syre cocktails.

Recensioner framtida moms

Framtida mammor om deras 9 veckor av graviditet i olika forum på Internet har lämnat väldigt olika recensioner. Några led vid denna tidpunkt från den starkaste toxicosen, andra åtnjöt sin nya position. Några mödrar under denna period startade en "graviditetsdagbok" där de registrerade generella data för varje dag - deras vikt, tryck, basal temperaturnivå, en detaljerad beskrivning av alla de alarmerande symptomen.

Sådana dagböcker rekommenderas av obstetrikare själva, eftersom kvinnans journaler mellan planerade möten tillåter doktorn att utvärdera inte bara de förändringar som har inträffat sedan den gravida kvinnans sista besök, men också för att se eventuella komplikationer, vissa egenskaper hos graviditeten som uppstod mellan besök.

Om vad som händer på den 9: e veckan av graviditeten, kan du se i nästa video.

8 veckor 10 veckor
Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa