Vilka perioder av graviditet anses vara den farligaste och hur man minimerar riskerna till ett minimum?

Innehållet

En gravid kvinna under alla nio kalenderdagar (10 obstetriska) månader bör observera speciella försiktighetsåtgärder - trots allt från det ögonblick som två stycken på provet uppträder och fram till barnets första gråt i arbetshallen är hon fullt ansvarig för allt som händer med barnet. Careless handlingar kan leda till sorgliga konsekvenser. Under graviditeten emitterar emellertid de farligaste perioderna när sannolikheten för olika hot ökar. Vilka är villkoren och hur man minimerar riskerna, vi kommer att berätta i den här artikeln.

Vad är faran?

Erfaren gynekologer och obstetrikare har länge märkt att under hela graviditetsperioden hos en kvinna, även om graviditeten är ofrivillig, finns det perioder med ökad fara. Med sammanträffandet av komplikationer och farliga graviditetsperioder kan avbrytas.

Ofta i första trimestern hotas en kvinna med ett spontant missfall, liksom missad abort, där fostret dör, slutar utvecklas, men fortsätter att vara kvar i livmodern under en tid. Under andra trimestern finns det vissa veckor där sannolikheten för anfall och gestos ökar. Den andra halvan av graviditeten har sina alarmerande "gränser", vid korsningen som ökar sannolikheten för för tidig födsel.

Kritiska perioder är inte en folkmyte eller -fiktion, utan en verklighet som du behöver veta i förväg för att vara försiktig och inte lägga barnets liv och hälsa i fara.

Låt oss titta på var och en av dessa perioder.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Första trimestern

Den första trimestern slutar 13 veckor av graviditet, inklusive. Denna period är utan överdrift det viktigaste steget. Från flera celler växer ett embryo som gradvis blir till ett foster. Det är under dessa tre månader i barnet att alla organ och system läggs, extremiteter, hjärnor, blodcirkulation och könsorgan bildas. Eventuella negativa effekter under första trimestern (till exempel okontrollerad medicinering, SARS eller andra virusinfektioner, hög feber etc.) kan leda till irreversibla konsekvenser - från barnets utvecklingspatologier till hans död och avvisning.

Lite senare, under andra trimestern, kommer barnet från toxiner, moderna läkemedel, att skydda placentan - det här är den bästa naturliga barriären, men medan moderkakan fortfarande bildas och inte fungerar, betyder det att barnet är helt sårbart för många hot utifrån.

I själva verket är första trimestern en stor farlig term. Men i det skiljer experter de tre farligaste perioderna. Den första är implantationen av ett befruktat ägg i det funktionella skiktet i livmoderendometrium. Detta händer ungefär en vecka efter ägglossningen, vilket motsvarar 2-3 obstetriska veckor av graviditeten.

Den viktigaste riskfaktorn för denna period är avsaknaden av implantation eller avstötning av ägget inom några dagar efter att han fortfarande lyckades fästa vid livmoderns vägg. I de flesta fall händer detta obemärkt av en kvinna.Just i tid eller med en liten fördröjning kommer de kommande perioderna, och kvinnan inser inte att graviditeten var.

Implantation kan misslyckas på grund av olika orsaker, inklusive exponering för giftiga ämnen (rökning, alkohol, droger), stress och känslomässiga chocker, hormonella störningar i kvinnans kropp, medfödda abnormiteter som är oförenliga med livet (naturligt urval), höga fysiska nivåer laster, som för tillfället kvinnan upplever, liksom förekomsten av förändringar i livmoderns endometrium (endometrios, ärr i livmodern efter operationer).

Ofta orsakar implantering av ett befruktat ägg svårigheter för kvinnor som lider av livmoderfibroider, har medfödda eller förvärvade livsorganiska anomalier, liksom kvinnor som genomgått flera aborter, eftersom varje curettage gör endometriumutspädningen.

Den andra farliga perioden i första trimestern är 4-6 veckors graviditet. Vid denna tidpunkt börjar fördröjningen, testen är redan "rummande", men det här är om de förväntar sig graviditet. Om en kvinna inte misstänker hennes "intressanta position", väntar hon på sin period under denna period och säkerställer inte alltid att samma nikotin eller alkohol, såväl som ett par huvudvärkpiller inte kommer in i kroppen. Vid denna tidpunkt läggs embryonets primordia. Riskerna med patologier och abnormiteter är högsta.

Den tredje kritiska perioden för första trimestern är 8-11 veckors graviditet. Under denna period, intensiv bildning av placentan. Det kan finnas plötsliga "hopp" av hormonell bakgrund, vilket kan leda till missfall. Även denna period anses vara en av de farligaste med avseende på sannolikheten för en blekande fosterutveckling i livmodern.

Andra trimestern

Mitten av graviditeten anses välförtjänt som en lugnare period. Det är mindre än faror, hälsotillståndet för framtida mamma är bättre. Barnet börjar flytta, men så länge som storleken är liten och dessa rörelser inte orsakar obehag för kvinnan, snarare gläder de och överraskar henne. Under denna period börjar barnet växa aktivt, alla barnets inre organ är redan bildade.

Placentan väcker nu inte bara barnet och ger det syre, men skyddar även det från oönskade ämnen, vilket försenar sig enligt levnadsbarriärens princip.

Under andra trimestern finns en farlig period under vilken en kvinna ska vara försiktig och försiktig. Den börjar från 18 och slutar med 21 veckor av graviditet (inklusive). Det är vid den här tiden att det så kallade "sena missfallet", utsläpp av vatten, kan inträffa. Risken för missad abort är vanligtvis begränsad till 21-22 veckor. Ouppvecklad graviditet efter denna förlossningsvecka är en sällsynthet.

Orsakerna som kan leda till missfall i en så sen period (detta fenomen uppträder i 1-2% av fallen) är oftast förknippade med utvecklingen av ismisk-cervikal insufficiens, vilket leder till att livmoderhalsen är för svag för att hålla det växande fostret längre. Inre halsen öppnar, missfall förekommer. Också ligger orsaken ofta i felaktigt arrangemang av "barnens plats" (presentation, avlossning) eller i könsinfektioner, vilka kvinnor kan bli sjuk efter graviditetens början.

Tredje trimestern

Den största risken för graviditetens tredje trimester är möjligheten att det förekommer prematurt arbete, för det är inte ett faktum att barnet kommer att vara redo att komma in i vår värld - det kan inte slutföra modningen av lungvävnaden, vara låg i vikt. Dessa är de två främsta orsakerna till neonatal dödlighet hos prematura barn.

Den farligaste i den sista tredjedelen av graviditetsperioden är perioden 28 till 32 veckor. Vid denna tidpunkt kommer förtidigt arbete inte nödvändigtvis sluta säkert för barnets liv och hälsa.Vid denna tidpunkt kan preeklampsi (sen toxikos), för tidig åldrande eller avlägsnande av "barns plats", såväl som livmoderhalsbrist, som tidigare diagnostiserats, provocera födseln.

Hormonala abnormiteter i framtida mamma, stark stress, överdriven viktökning - alla dessa är riskfaktorer.

Hur undviker man komplikationer?

Under första trimestern bör en kvinna vara särskilt uppmärksam på hennes välbefinnande. Du ska säga adjö till cigaretter och alkohol vid de första tecknen på den andra remsan på provet, eller bättre, vid planeringsstadiet av graviditeten sex månader före uppfattningen. Eventuella mediciner under denna period kommer inte att gynna barnet. Undantagen är de hormoner som föreskrivs av läkaren, vitaminer, folsyra.

Kvinnor bör avstå från kontakt med hushållskemikalier, lacker och färger, aceton, bensin, nitrater och tungmetallsalter. Om hennes arbete är relaterat till aktiviteter i farligt arbete, ska ett certifikat lämnas från kvinnors rådgivningscenter på arbetsplatsen. Enligt lagen kommer kvinnor att överföras till mindre farliga arbeten.

En gravid kvinna ska få tillräckligt med sömn, äta normalt. Kön är inte kontraindicerat om det inte finns något hot om missfall. På planet kan du flyga, men försiktigt, igen i avsaknad av hot om abort. Under första trimestern måste du ta hand om tidig registrering, passera alla tester och klara prov. Om någon smärta, ovanlig urladdning från könsorganen, ska omedelbart rådfråga en läkare.

Under andra trimestern är rekommendationerna desamma, men en kvinna får tillåtas vissa mediciner, eftersom placentan redan uppfyller sin barriärfunktion. Det är viktigt att besöka läkaren enligt schemat, missa inte besöket i samrådet. Identifiera problem och minimera dem med problem med livmoderhalsen, med hotet av sena missfall, hjälpa tidig diagnos. I 95% av risken för hotad graviditet är det möjligt att spara en graviditet om en kvinna besöker en läkare i tid och inte sitter hemma i förväntan att "allt kommer att gå för sig själv".

Under tredje trimestern är det viktigt att övervaka vikten, notera fostrets rörelser och förhindra utvecklingen av preeklampsi. En kvinna borde vara beredd att på sjukhus när som helst under den tredje trimesterns farliga period för att utföra sin behandling. Några av de framtida mammorna i riskzonen är på sjukhus "just in case" så att de kan överleva "krisperioden" under överinseende av läkare. Riskgruppen inkluderar kvinnor efter IVF, med ismisk-cervikal insufficiens, preeklampsi, multipelgraviditeter, svår vattenbrist eller hög hydratisering.

Om någon atypisk smärta uppstår, kommer onormal urladdning, omedelbart kontakta en läkare. Bättre att vara säker än förbises. Från vecka 32 är det bättre att undvika att resa med flyg, att vila mer, inte att belasta dig själv med läxor.

Individuella faror

Det finns också enskilda farliga perioder som är ganska svåra att förklara på medicinskvetenskapens torra språk, men varje läkare vet om deras existens. Om en kvinnas tidigare graviditet slutade med missfall eller fosterskörhet, till exempel vid den 16: e veckan av graviditeten, blir 16: e veckan efterföljande graviditet den farligaste för en viss kvinna. Ofta upprepas ett negativt scenario till närmaste vecka. Därför måste du, när du registrerar dig, minnas så mycket som möjligt vid vilka datum och hur dina tidigare graviditeter slutade. Denna information hjälper läkaren att planera hur man skyddar dig och din bebis i din egen "kritiska tid".

Kvinnor som inte har kunnat bli gravid länge är vanligtvis svårare att ha en graviditet - övning visar att i 20% av fallen efter en efterlängtad uppfattning förekommer ett missfall i en tidig tid. I 15-20% av fallen är det inte möjligt att föra graviditeten till födseln och till kvinnor som har blivit reprimanded av fertilitetsspecialister under IVF-protokollet.

Ju högre ålder av framtida mor, desto mer sannolikt kommer farliga graviditetsperioder att bli svårare, med komplikationer. Otroligt nog är inte bara "åldersrelaterade" gravida kvinnor, utan också för unga framtida mammor, som knappt är 18-19 år, i fara i åldern.

I nästa video hörs viktig information om kritiska perioder av fosterutveckling.

Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa