Från vilken vecka av graviditet kan du inte sova på magen och vad beror det på?

Innehållet

Många kvinnor älskar att sova på magen. Denna position är väldigt bekväm, det är bra att vila i det, men under graviditeten är det förstås förbjudet. Förbudet startar emellertid inte från de första veckorna, och därför är det viktigt att veta när det är möjligt att sova i magen och när det är farligt.

Tidsgränser

Att överge posen på magen är särskilt svår för kvinnor, som nästan från barndomen brukade sova på det sättet. Men medan livmodern är liten och ligger i bäckenet, kommer det inte att lida, och barnet kommer inte att skadas om kvinnan fortsätter att sova så mycket som möjligt. Livmodern börjar växa från de första dagarna av graviditeten och ökar gradvis. Dess botten (den bredaste övre delen) stiger ovanför och en gång lämnar bekkenets gränser, flyttar till en tillfällig plats i bukhålan.

Detta händer som regel i perioden från 10 till 12 veckor (om du räknas från den första dagen i den sista menstruationsperioden) eller lite senare. Det beror på den specifika framtida moderens fysiska tillstånd: hur hon är vikad, hur bred hennes höfter är, på placentans plats och andra faktorer.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Upp till 10 veckor, så kan en kvinna inte oroa sig och fortsätta sova i den position som hon tycker om mer än andra. Men gradvis måste du vänja dig på tanken att med 3 månader av graviditeten allt kommer att förändras: du kommer inte att kunna sova i magen, eftersom den främre bukväggen inte kommer att kunna lindra trycket på kroppsvikt på livmodern inuti hålan. Sova på ryggen rekommenderas inte heller, men av annan anledning: växelsträngen börjar gradvis sätta press på vena cava, vilket kan leda till nedsatt blodcirkulation i moder och foster, svimning, kramper.

Den enda möjliga och tillgängliga hållningen från 3 månader till födseln blir hållning på sidan. Trots det faktum att du sover i magen först och andra graviditetsmånaden det är möjligt, många kvinnor själva vägrar från denna position under sömnen, intuitivt känner den fara som kommer från en sådan kroppsposition. Dessutom blir det inte alltid bekvämt att vila i magen, även i de tidiga stadierna: trots allt kan bröstet svälla och ont, och redan i tidiga termer är många kvinnor åtföljda av en känsla av fullhet, riva i underlivet.

Slutsatsen är mycket enkel: så länge livmodern är skyddad av skönhetsledet är det inte förbjudet att sova på magen. Så snart som magen börjar växa, sömn i magen är omöjligt.

Behöver jag frukta en slumpmässig kupp?

Ofta klagar kvinnor i ett ställe om sömnlöshet och förklarar det inte med ångest och dåligt humör, men med besväret med hållning. I ett sådant fenomen finns det en stark psykologisk faktor: En kvinna på medveten nivå är väldigt rädd för att omvända sig på magen i en dröm och sover därför halvögd - rädsla låter henne inte slappna av och ha en bra vila. Rädsla för en coup d'etat är inte värt det.

Så snart livmodern börjar lämna gränsen för bäckenet vet kvinnans kropp sig själv vad som är bäst och säkrare för henne. Även om en kvinna sover snabbt, fortsätter hennes hjärna att arbeta och centralnervsystemet håller ett vakande öga på alla processer i kroppen. När ett hot uppstår kommer hjärnan genast att ge kommandot - och kvinnan kommer att ta en bekväm position utan att förstå det.

På baksidan

Sova på ryggen anses vara en av de mest användbara, i denna position uppnår en person maximal avkoppling. Men under graviditeten bör denna ställning också behandlas klokt och noggrant. Det är förbjudet att sova på ryggen från 3,5-4 månader och före födseln.

Individuella faktorer

I vissa kvinnor växer magen snabbare och de måste ge upp sömnen i magen och tillbaka tidigare än medeltiden. I andra växer magen långsamt, och de har längre råd att njuta av sömnen i en bekväm position. Tillväxten beror på flera faktorer.

 • Bäckens bredd. I det rättvisa könet med breda höfter är buken jämnt fördelad, det lilla bäckenet är mer rymligt och därför lämnar livmodern det senare. Hos kvinnor med smalt bäcken uppstår magen ibland före 12 veckor.
 • Gravid vikt och hudfärg. Kvinnor som är fulla längre kan gömma en graviditet, eftersom magen inte är synlig. Detta betyder emellertid inte att livmodern fortfarande finns i bäckenet. Och därför måste du vara mer uppmärksam på ditt välbefinnande: när en känsla av fullhet uppträder i underlivet, är det dags att ändra din hållning och sova på din sida.
 • Placentans placering. Placentan på livmoderns främre vägg leder till en långsam tillväxt av buken, då fostret växer inåt mot tarmen. Magen förekommer senare, men sovande i magen är fortfarande oönskade efter 11-12 veckor.

Hur man sover mer ljud?

En hel natts sömn är mycket viktig i alla graviditetsperioder, men för att en kvinna behöver justera sin nattliga vila så gott som möjligt. I en dröm finns det många hormonella processer, det finns viktiga hormoner som uteslutande produceras i en dröm, och därför är det farligt att inte sova tillräckligt för mamman och hennes ofödda barn. En kvinna borde sova minst 8-10 timmar. Och eftersom arbetet i nattskiftet ska ändras till det dagliga schemat. Arbetsgivare kan inte vägra denna kvinna som kommer att lämna in ett intyg från det samråd som hon är gravid.

Det är bättre att börja på förhand för att lära dig att sova på din sida. Företrädesvis - vänster sida. Det pressar inte in de inre organen, särskilt levern.

  Användbara tips och råd hjälper dig att bli van vid den nya posen.

  • Från tidiga perioder lägger du ett litet kudde under fötterna, i senare perioder kommer några kuddar att gå till fördel, som ligger mellan benen, under buken och under midjan.
  • Du kan göra det själv eller köpa en speciell kudde för gravida kvinnor. Den har en form i form av latinska bokstäver C eller U. Det är bekvämt att sova på det, det är inte nödvändigt att vända om halva natten på jakt efter en bekväm hållning.
  • Ventilera rummet bra även på vintern, i kallt väder. Den förväntade mamman bör somna och vila i ett rum som är friskt och lite coolt.
  • Det ska vara tyst och mörkt på natten. Om du bor i en lägenhet med utsikt mot centralgatan med neonskyltar eller under fönstret finns det en upptagen motorväg som inte sover även på kvällen, köpa öronproppar och mörkläggningsgardiner. Detta kommer att hjälpa dig att helt slappna av och må bättre under dagen.

  Läs mer om drömmen på magen under graviditeten säger en specialist i nästa video.

  Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
  Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

  graviditet

  utveckling

  hälsa