Näring i första trimestern

Innehållet

Näring för gravida kvinnor är viktig. Speciellt måste du vara uppmärksam på näring under första trimestern, för det är under de första veckorna av graviditeten att alla organ och system i kroppen läggs ner och differentieras. Korrekt näring under denna period hjälper till att ge barnet allt som behövs för denna viktiga process - embryogenes.

Hur får embryot mat?

Den första veckan efter befruktningen får inte barnet näring från moderblod - det har ingen koppling till sina blodkärl. Gumsäcken, som bildas på platsen för sprängfollikeln, är ansvarig för utfodring. När det befruktade ägget har fallit ner i livmodern, bor det i näringsmediet i den intrauterina vätskan. På dagar 7-9 efter befruktning sker implantation - embryonets yttre membran fäster vid livmoderns vägg.

De finaste antenn-villi, som kommer att bli korionen, utsöndrar ämnen som förstör cellerna i moderns endometriella skikt, så att fosterägget kan penetrera djupare in i endometrium. Villi är anslutna till moderkärlens blodkärl och barnet börjar ta emot näringsämnen direkt från moderns blod. Placenta än.

sålunda, att tänka på vad barnet äter i livmodern, behöver du omedelbart efter att kvinnan ser två ränder på provet.

Det finns ingen anledning att skjuta upp det förrän senare - just nu har barnet ett behov av vissa ämnen som kommer att bidra till embryogenesprocessen.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Vad behöver ett barn?

Embryos organ och system bildas intensivt. Det här är mycket energiintensiva processer, och därför bör en kvinna i första trimestern definitivt öka kalorinnehållet i hennes dagliga ration med 100 kcal (upp till 2300-2700 kcal).

Krummens känslighet för bristen på vissa näringsämnen och av vitaminer, liksom deras överflöd, är det under de första tre månaderna av graviditeten som är mycket hög, och därför är det nödvändigt att försöka så att maten är maximalt mättad med vitaminer och mineraler. Även om en kvinna är van att äta frukost på språng och äta i en snabbmat snabbmat restaurang, Efter två remsor av deg behöver du definitivt ändra dina vanor - börja äta grönsaker, frukter, bär, färska grönsaker, skaldjur, nötter, mejeriprodukter, kött och fisk.

Behovet av kolhydrater (som huvudkälla till energi) ökar med 15%, i fetter - med 5%, i proteiner - med 30%. Den dagliga rationen av ovanstående kalorier bör fördelas enligt följande:

 • Andelen kolhydrater - 55% av kosten.
 • fett - 30% av kosten
 • Andelen proteiner - 15% av kosten.

Även om en kvinna är en vegansk vegetarian, måste ett undantag göras just nu för barnets hälsa - protein är nödvändigt som ett byggmaterial för kroppen, och tyvärr kan vegetabiliskt protein inte vara sådant. Ett fullfjädrat djurprotein behövs (människan är inte uppfattad av naturen som växtätande, många embryogeneseprocesser kräver närvaron av en tillräcklig mängd animaliskt protein).

Protein behövs under första trimestern inte bara för korrekt utveckling av fostret, men också för att säkerställa livmoderns tillväxt.Djurprotein är aktivt involverat i placentans bildning. Det är mycket enkelt att beräkna mängden protein för en viss gravid kvinna. För varje kg kroppsvikt krävs 1,5 gram protein per dag.

Av den erhållna mängden bör endast 50% representeras av vegetabiliska proteiner, resten är animaliska proteiner, som inte kan dispenseras med.

Du måste få mängden animaliskt protein från kött och fisk - cirka 25% av den dagliga mängden, från mjölk - 20% och ca 5% - från kyckling och vaktelägg. Försök att ersätta kött och fisk med en mjölk kommer inte att lyckas.

  Konsekvenserna av proteinbrist under första trimestern kan vara ganska pinsamma för ett barn:

  • utvecklingen av diabetes;
  • fetma;
  • brott mot hur hjärtat och blodkärl fungerar och strukturerar.

  Veganer som vägrar att ge upp kött uppmuntras att diversifiera sin meny med åtminstone mjölk och ägg, även om detta inte helt kommer att ge rätt mängd strukturprotein.

  Fetter är nödvändiga för utvecklingen av hjärnkrummor, för bildande och läggning av nervceller och slut, för att säkerställa barnets intellektuella potential, vilket bara hälften beror på genetiska data. Utan närvaro av fett kan vissa vitaminer inte absorberas, till exempel vitamin A och vitamin D.

  Fetter bör erhållas från vegetabiliska oljor, som kan fyllas på sallader, sidrätter. Det är inte nödvändigt att värma eller koka oljan. Fett och fett av animaliskt ursprung är bättre att eliminera från kosten, eftersom det inte kommer att gynna. Ge inte upp smöret. Det måste konsumeras ca 20 gram per dag. Totalt kräver fett per dag under första trimestern cirka 85 gram per dag.

  Energikostnaderna för kvinnornas och barnens kropp måste fylla på kolhydrater. De behöver cirka 500 gram per dag om kvinnan inte har övervikt och endast 300 gram om det finns övervikt. Det är bättre att konsumera kolhydrater som snabbt absorberas och inte kräver en stor insulinproduktion. Detta är bovete gröt, havregryn, ris, färska grönsaker och frukt, bröd.

  Catering tips

  En kvinna måste dricka mer vätskor. Det finns fortfarande inget akut behov av att begränsa full, som på lång sikt. Om du subtraherar de första rätterna och inte tar hänsyn till dem alls, behöver kvinnans flytande kropp från en och en halv till två liter. Detta inkluderar icke-kolsyrade vatten, hemgjorda fruktdrycker, fruktdrycker, egen juice.

  Även om det inte finns tillräckligt med tid för matlagning, bör du använda varje möjlighet att försöka att äta bara färskt, kokt hemma. Produkter som en gravid kvinna behöver på tidigt sikt varje dag:

  • magert kött eller fisk - ca 150-200 gram;
  • mjölk eller mejeriprodukter - om ett glas;
  • mager kockost - ca 60 gram;
  • färska grönsaker - ca 450 gram;
  • frukt och bär - ca 400 gram.

  Försök att bryta den dagliga rationen i 4-5 måltider, men i mindre rikliga portioner. Andelen frukost ska betalas till 30% av kosten, till lunch - 40%. Vid 10% får du middag och två mellanmål under dagen.

  Det är viktigt! Tendensen till allergier hos barn vars mödrar är under första trimestern om produkter med hög allergenicitet är 75% högre än hos barn vars mödrar undviker sådana produkter.

  Citrusfrukter, jordnötter, vissa typer av skaldjur (musslor, ostron, bläckfisk) anses vara mycket allergiframkallande.

  Kvinnor som studerar, arbete kan vara förbryllat - hur man äter 5 gånger om dagen? Mycket enkelt: få en behållare för mat, där på morgonen lägg till vad som behövs för att snacka - frukt, kockost. Inget dåligt kommer att hända om framtida mamma hittar två gånger fem minuter i sitt upptagna schema för att ha ett mellanmål och stödja en hälsosam bildande av hennes bebis.

  Koka på vissa sätt. Gravida kvinnor kommer att vara de mest användbara kokta, stuvade, bakade, ångade rätterna. Från stekten bör överges.

  Förbjudna produkter

  I en gravid kvinnas meny från de tidigaste datumen bör endast färska produkter innehålla. Om frukten odlas i det område där kvinnan bor, om köttet är av inhemsk produktion. Det finns grupper av produkter som måste kasseras omedelbart. De bör inte ätas under några omständigheter under hela barnets barndom.

  • Konserverade och marinerade produkter - Alla konserveringsmedel innehåller konserveringsmedel (som namnet antyder). De har en effekt som liknar cancerframkallande ämnen. Förbudet gäller konserverat kött och fisk och grönsaker.
  • Rökt och mager korv, skinka, korv. Kött i dessa produkter lite, men fett, socker och färgämnen - mer än nog.
  • Förvara juicer i förpackningar och flaskor - Det är inte tillräckligt med vitaminer, och det är mycket socker. Detta kan också hänföras till söt läsk.
  • Fabriksgodis, godis, kakor och bakverk - En källa till så kallade snabba kolhydrater, som inte ger en person energi, men bara bidrar till avsättning av fett.
  • Saltad och rökt fisk, kött innehåller en stor mängd salt och fett och rökt på fabriken innehåller skadliga cancerframkallande ämnen från flytande rök, som bearbetas råa produkter.
  • Alkoholhaltiga drycker - allt utan undantag. Etanol har en skadlig effekt på fostrets bildning och kan, om det används systematiskt, leda till utvecklingsfel, en förändring i DNA.
  • Ketchup, majonnäs, snabbmat - Överflöd av tunga, ohälsosamma fetter, konserveringsmedel och färgämnen.

  Toxicos Diet

  Den första trimestern följs ofta av toxicosis. Anledningarna till att en helt frisk ung kvinna börjar bli sjuk har doktorerna hittills misslyckats med att etablera sig. Man tror att detta är ett lur av immunitet, som vägrar att snabbt acceptera det faktum att kroppen arbetar i en ny verklighet - i ett tillstånd av graviditet.

  Toxik börjar vanligtvis med 5-7 veckor och varar i regel till 13-14 veckor, när den unga placentan är helt formad och börjar utföra sina uppgifter.

  Tanken att smärtsamma dofter och kräkningar är tillfälligt, lugnar naturligtvis, men trots allt behöver dessa tre månader fortfarande upplevas!

  En kvinna i ett tillstånd av toxicitet, det är viktigt att konsultera en läkare för att fastställa graden av graviditetsförgiftning. Det finns giftos, som behandlas uteslutande på sjukhuset, och rätt näring kan inte hjälpas här. Om en kvinna har illamående, kräkningar flera gånger om dagen, verkar vissa luktar påträngande för henne, men det finns inga tecken på uttorkning, Detta kan ske genom att organisera din egen mat på ett sätt som klarar av en svår period utan att skada din kropp och barnets hälsa.

  • Den första näringsregeln vid toxicos är behovet av att äta. Även om du inte vill, behöver du fortfarande äta i små portioner, lite efter en liten stund.
  • Den andra regeln - begränsa inte din kost till en produkt. Vissa råder kvinnor åt att äta åtminstone vad hon kan äta, men mono-näring, till exempel bara kockost eller bara betade gurkor, ger inte barnet allt som behövs under läggning av organ och system.
  • Den tredje regeln - innan du går ut ur sängen, äter en bit av något som innehåller socker. Morgontur är vanligtvis nära associerad med fallande glukosnivåer, vilket är normalt efter en sömn. Om du gör en tallrik torkad frukt på kvällen och lägger den på sängbordet, så på morgonen blir det lätt att snabbt fylla upp glukosnivån och bara sedan gå upp och göra alla nödvändiga morgonaktiviteter.

  Kvinnor med toxemi rekommenderas inte att äta godis under dagen, såväl som fet. Det rekommenderas att du accepterar maten varm, men inte varm och inte kall, så det är mer än chansen att det kommer att förvärvas.

  Om en kvinna har toxicitet åtföljd av frekvent kräkningar, får hon äta salt, men det är nödvändigt att dricka minst två liter vätska om dagen - det är viktigt att återställa vattensaltbalansen.

  Citronvatten kan hjälpa till att minska illamående - några droppar citronsaft kan läggas till dricksvatten.Denna drink kan ta med dig att arbeta, för att studera. Användbar är buljong höfter. Den kan beredas både från färska frukter och från torkade.

  Frukt rik på askorbinsyra kommer att hjälpa till att hantera obehaglig illamående, men med citrusfrukter bör du vara så försiktig som möjligt.

   Bland örtteater rekommenderas att man dricker kalendula avkok, te med mintblad.

   Andra fytoterapeutiska recept och recept av traditionell medicin är viktiga att diskutera med din läkare - inte alla örter är lika användbara, och vissa kan skada ett barn i allmänhet.

   Är vitaminer nödvändiga eller inte?

   Även äta rätt är det ganska svårt att bibehålla den nödvändiga balansen mellan vitaminer och mineraler i kroppen. Under första trimestern finns det ett stort behov av vitaminer i grupp B, vitaminer D, K, E, A. Jod och kalcium, zink och selen och järn behövs också.

   Måltiderna ensamma, till och med en noggrant utvald meny, kan inte alltid ge barnet allt som behövs, och kvinnornas hälsotillstånd är annorlunda. Därför rekommenderas att diskutera med multivitaminpreparat från läkare som kan tas av en viss förväntad mamma. Slutsatsen om bristen eller överskottet i vissa substansers kropp gör resultatet av biokemisk analys av blod. Han får säkert alla förväntade mödrar när man registrerar sig på en förlossningsklinik.

   Näring i graviditetens första trimester ska vara flexibel, kvinnan ska när som helst vara redo att ändra den om något i graviditeten går fel. Om anemi upptäcks i början av tiden rekommenderas järnberedningar, äpplen, bovete, röda kött och lever. Med förstoppning måste du äta mer råa grönsaker rik på fiber.

   Mer om näring av gravida kvinnor under första trimestern, se följande video.

   Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
   Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

   graviditet

   utveckling

   hälsa