Korrekt näring under graviditeten

Innehållet

Alla vet hur viktig näring för framtida mor och hennes bebis. Men inte alla förstår hur man ordentligt organiserar näringen hos en gravid kvinna, så att allt som var på hennes bord bara skulle gynna.

I den här artikeln kommer vi att förklara hur man gör detta, samt ge en exemplarisk meny för framtida mamma.

Principer om näring under graviditeten

Av någon anledning anses det bland folket att en kvinna i en "intressant position" borde äta för två. I praktiken slutar detta tillvägagångssätt vanligtvis dåligt - en kvinna blir överviktig, graviditeten är komplicerad, arbetet är svårareoch efter dem är det mycket svårt för en kvinna att bli av med vad som deponerades på höfterna och buken medan hon åt två.

Det finns flera grundläggande principer för näring för gravida kvinnor, varefter du kan hålla en tunn figur och ge barnet allt som behövs för hans tillväxt och utveckling. Här är de.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

naturlighet

All mat ska vara så naturligt som möjligt. Idag är det naturligtvis ganska svårt att hitta i butikerna naturliga produkter gjorda utan konserveringsmedel, tillsatser, smaker och emulgeringsmedel. Men du måste sträva efter det här.

Du kanske måste leta efter affärer i staden där naturliga produkter från gårdarna gårdgårdar presenteras för att gå till marknaderna för att studera sortimentet av farmödrar som säljer vad de själva har odlat på platsen.

Kost och tilltugg

Låt inte övertemperatur och fasta perioder. Om en kvinna till och med innan graviditeten tillät sig att äta "slumpmässigt", snabbt under dagen och äta bra efter jobbet eller skolan, då ska allt förändras vid graviditetens början.

Du kan inte svälta eller slumra på dumpan. Om du inte kan äta normalt under dagen, var noga med att äta - äpple, yoghurt, cottage cheese.

Fördelarna

All mat bör övervägas när det gäller fördelar, inte smak. Även om du bara vill äta kakor och inget annat, medDet kommer att bli nödvändigt att tänka på hur mycket kolhydrater från moderns blodkropp kommer att få i hennes livmoder, och även om hur svårt det kommer att bli för honom att växa., om det finns ett överskott av kolhydrater, men det finns en katastrofal brist på kalcium, proteiner, friska fetter och vitaminer.

Vilken välsmakande mamma är inte alltid användbar för ett barn. Den maximala uppgiften är att hitta en balans där både mamman kommer att bli bra och barnet kommer att gynna.

Drickläge

Det ska finnas tillräckligt med vatten i kosten. Drickregimen är extremt viktigt för njurar och lever hos en gravid kvinna att fungera ordentligt.så att metaboliska processer går snabbare.

Både kvinnan och hennes barn, som hon bär under hennes hjärta, behöver vatten på mobilnivån.

Det dagliga behovet av en gravid kvinna är ungefär 1,5-2 liter rent dricksvatten. För att förhindra ödem är det viktigt att mängden vätska inte är överdriven.

balans

Måltiderna bör balanseras. Begreppet "balanserad kost" innefattar en förståelse av reglerna för kombinationsprodukter. För att inte svälta dig själv och inte svälta barnet, och inte överdriva och överbelasta barnet, måste du komma ihåg att varje dag måste en kvinna i "positionen" få:

 • minst 150 gram protein per dag;
 • ca 100 gram fett (varav endast 5-8 gram olja, resten i komplexa produkter);
 • 400 gram kolhydrater;
 • alla nödvändiga vitaminer och mineraler.

Detta betyder inte att 400 gram kolhydrater kan konsumeras vid en måltid, och nästa kan sättas på proteiner och fetter.

Alla dessa väsentliga ingredienser ska fördelas jämt mellan alla måltider.. I var och en av dem måste vara representerade och proteiner, fetter och kolhydrater.

Kontroll över kalorier

Du bör inte tro att en kvinna kommer att spendera alla nio månader med en räknare i hennes händer, räkna hur många kalorier hon har konsumerat och hur mycket hon har spenderat. Om det inte finns några problem med viktökning, om läkaren inte rekommenderar en speciell diet, Det kommer att vara tillräckligt att kombinera riktig näring enligt ovanstående principer med en lätt fysisk ansträngning.

Många gravida kvinnor tror felaktigt att träning är kontraindicerat eftersom de förväntar sig en bebis. Faktum är att det inte finns så många kontraindikationer - livmoderhalsbrist, hotet om missfall, hotet om för tidig födsel, brist på vatten, symfysit i tredje trimestern.

Om det inte finns några sådana komplikationer, och gynekologen varnade inte för behovet av komplett vila och sängstöd, då kan kvinnan, fram till födseln, ta promenader i frisk luft, simma och aqua aerobics, yoga, göra gymnastik. Allt detta kommer att säkerställa den korrekta förbrukningen av kalorier som tagits emot.

Konsekvenser av att bryta mot principerna

Att ignorera kraven på riktig näring under graviditeten kan leda till ett stort antal störningar i moderns kropp och komplikationer av graviditeten i sig. Här är bara några av de negativa effekterna.

Övervikt, patologisk vinning

Beroende på varaktigheten av graviditeten bör en kvinna få i vikt ca 200-400 gram per vecka. övrigt Ju större initialvikt hos en kvinna före graviditeten, desto mindre bör en ökning av kroppsvikt medan du bär ett barn.

Om kilo anländer snabbt, finns det ett hot mot barnets liv och dess utveckling, sannolikheten för missfall, för tidig födelse och födelsen av ett stort foster ökar. i kvinnor med hög viktökning har ofta problem med att föda. De manifesteras i tribalstyrkornas svaghet.

Overeating väsentligt komplicerar tillståndet för den gravida kvinnan under tredje trimestern, när belastningen på benen, bäckenben, nedre vener ökar. Överdryck ökar trycket, vilket leder till utveckling av obehagliga patologier - hemorrojder, åderbråck i benen, symfysit etc.

preeklampsi

Detta är ett allvarligt tillstånd som hotar barnets och moderns liv, eftersom det kan när som helst leda till för tidig födsel, till urladdning av vatten, till barnets intrauterin död, förekomsten av blödning.

Gestosis och extra pounds är inbördes relaterade. Med överdriven patologisk viktökning kan en kvinna börja med problem med blodtrycket, det börjar börja stiga.

Vätskan, som, när gestos försenas i vävnaderna, skapar svullnad. Överdriven mängd socker och kolhydrater kan utlösa diabetes mellitus, även om kvinnan inte hade haft det tidigare. Mot bakgrund av sådan gestationsdiabetes ökar sannolikheten för missbildningar hos barnet, svårt förlossning hos kvinnor.

Stort eller hypotrofiskt foster

Sannolikheten för utveckling av ett stort foster brukar bli känt under andra trimestern när barnen börjar växa på olika sätt. Barnens dimensioner är inte alltid förknippade med moderns diet, eftersom det finns en stor andel av genetisk predisposition i höjd och vikt. Men kvinnor med stor viktökning har större sannolikhet att föda stora och jättemusiga spädbarn.

Större inom obstetrik är ett barn vars vikt vid födelsetiden överstiger 4 kg, och jätten heter babyen, vars vikt vid födseln är över 5 kg.

Det är mycket svårt att födda sådana barn självständigt, naturligtvis ökar risken för födelsestrauma och funktionshinder hos barnet. därför Ofta hamnar sådana graviditeter med en kejsarsnitt som är logisk i denna situation.

Om en kvinna är undernärd, omhändertagande av bevarandet av figuren, kan hon ha en annan extremitet - ett lågviktigt hypotrofierat foster, vilket var bristfälligt i näringsämnen. Dessa barn har betydligt lägre immunförsvar, ofta finns det abnormiteter i interna organ, barn födda med en vikt under 2500 kilo, sämre anpassning, blir oftare sjuk.

Naturen skyddar barnet från sådana mödrar så snart han är uppfattad. Under hormonprogesteronens verkan, ökar aptiten i de första veckorna av graviditeten och förblir så nästan fram till födseln. Undantagen är fall av toxemi, när en kvinna skulle vara glad att äta, men kan inte. I detta fall behöver hon ofta medicinsk hjälp för att förhindra fostrets undernäring.

Metaboliska störningar

Ätstörningar kan leda till kränkningar av vatten-saltbalansen, mineralmetabolism och kroppens tillförsel av vitaminer. Samtidigt utvecklas olika metaboliska störningar hos både mamman och fostret.

Mamma kan hår faller ut, att bryta naglarna, hennes tänder bara för att hennes barn kommer att se till att kalcium han behöver för bentillväxt, om han är patologiskt kort. Om en kvinna äter lite mat med järnhalt kan hon utveckla anemi, vilket också påverkar tillståndet och välbefinnandet hos en växande baby.

Överdriven koncentration av kalcium, magnesium och järn är också farligt. Således leder hyperkalcemi till njurar och urinvägar, och ett överskott av jod kan orsaka problem med sköldkörteln och hormonell bakgrund.

Förstoppning, hemorrojder

Även ganska vanligt i kvantitet, men en obalanserad diet kan leda till förstoppning. Detta är en obehaglig följd av att äta stora mängder fasta livsmedel, kolhydrater och en liten mängd fiber.

Förstoppning kan orsaka mycket problem när du bär ett barn de ökar förgiftningen, förvärrar matsmältningen, generellt välbefinnande. Dessutom ökar sannolikheten för hemorrojder tiofaldigt. - ett tillstånd av smärtsam och smärtsam, vilket är ganska svårt att bota under graviditeten.

catering

Även om kvinnan före graviditeten försökte äta ordentligt, följde de tre måltiderna om dagen, efter det att testet visade två skattade ränder, skulle allting behöva ses över i hennes diet.

Börja med antalet måltider. Under graviditeten bör maten vara fraktionell. 5-6 måltider om dagen.

Om antalet måltider ökar, bör andelarna minska. Den totala mängden mat per dag kan förbli densamma, eftersom magsstorleken under graviditeten inte förändras på något sätt.

Vi måste tänka på kvaliteten, energivärdet och de fördelaktiga egenskaperna hos produkter som kommer att ingå i gravidens sexfaldiga kost.

Enligt de nya reglerna en kvinna måste äta var 3-4 timmar, även om känslan av hunger inte uppträder. På morgonen, efter att ha vaknat, behöver du alltid "börja" matsmältning, ta ett glas vatten vid rumstemperatur i en tom mage en halvtimme före frukost. Därefter kan du göra personlig hygien och morgontoalett, och bara sedan gå till frukost.

Om en kvinna vaknar klockan 7, då:

 • Hon kommer att äta frukost på ca 7,30;
 • Den andra frukosten är klockan 10.30;
 • lunch klockan 13.00
 • eftermiddagste - klockan 16.00-16.30;
 • middag kl 19.00
 • lätt mellanmål före sänggåendet - klockan 21.30.

Den sista täta måltiden ska vara senast 2,5-3 timmar före sänggåendet, annars kommer alla fetter och kolhydrater som erhålls från middag att smälta i en dröm och kommer inte att försenas där de behövs.

Mellan måltiderna borde du dricka rent vatten, svagt grönt te, hemgjorda fruktdrycker från färska bär. Färskpressad fruktjuice räknas inte i mängden vätska, eftersom de faller i livsmedelskategorin.

Först kan det verka ganska svårt för en kvinna att följa en sådan regim, eftersom hon inte alltid har möjlighet att fullt ut äta, särskilt i de tidiga stadierna, när det finns ganska mycket tid kvar innan man går på mammaledighet. I det här fallet Det är värt att städa upp flera matbehållare där den förväntade mamman kommer att ta den nödvändiga maten med henne till jobbet eller till kliniken..

De korrekta matvanorna kommer gradvis att bildas, vilket kvinnan kommer att kunna behålla även efter att ha fött, för att hon ska vara ansvarig för amning.

Ofta klagar gravida att de inte klarar av en skadlig produkt eller inte kan bli av med vanan att äta mitt på natten, för att "jag vill verkligen ha det". Psykologer rekommenderar att du inte tvinga dig själv och ge dig själv möjlighet att äta om du verkligen vill ha det, precis vad själen ber om. Du bör dock begränsa dig om produkten ingår i listan över icke-rekommenderade under graviditet: dess mängd bör vara liten.

Natttillsatser, enligt nutritionists, är ett tecken på obalanserade dagliga måltider. Normalt bör kroppen ligga på natten och inte smälta mat, eftersom matsmältningen är ett ansvarsfullt och hårt arbete för det.

Om allt är planerat korrekt, för att försäkra hela dagen måltider, för att tillhandahålla den nödvändiga kombinationen av produkter, kommer viljan att äta på natten gradvis att gå till intet. Så länge det kommer, kan du låta dig vara mitt i natten ett äpple eller en aprikos, inte mer.

Nightly Zhor är inte ett fysiologiskt behov av kroppen, utan en psykologisk. Detta bör inte glömmas bort.

Tillåtna produkter

En kvinna som inte har sjukdomar i mag-tarmkanalen, diabetes mellitus, njursjukdom eller onormal viktökning kan äta nästan alla livsmedel som tidigare varit i kosten. Vi kommer att berätta om begränsningar nedan.

Korrekt näring under barnets bärande tid innebär inte att det införs kost i nya produkter som inte är typiska för det geografiska område där den förväntade mamman lever. Till exempel borde en bosatt i Yakutia inte luta sig på ananas eftersom du kan få C-vitamin i rätt mängd från tranbär.

Att planera din meny för dagen, veckan eller till och med en månad är viktigt att veta exakt vilka livsmedel som inte är förbjudna. Det är underförstått att tillåtna livsmedel bör vara obligatoriska och inkluderade i den dagliga kosten.

Bröd och bakverk

Du kan äta bageriprodukter tills 150 gram per dag, samtidigt som man föredrar råg, dietfritt saltfritt bröd, bröd från fullkornsmjöl, med kli, frön.

Bröd ska inte ätas fräscht och mjukt, det är bäst att gravida kvinnor äter igår eller i förrgårs bröd. Du kan ibland fördjupa dig i helkornsbröd, liksom brödsmulor och mager bakverk.

Kött och fjäderfä

Kvinnor i en "intressant position" rekommenderade fettsorter - som kanin, nötkött, kalvkött, kyckling och kalkon. Allt kött ska ångas, bakas i ugnen, kokas, gryta.

Det är inte önskvärt att konsumera köttprodukter och fjäderfä under graviditeten. Daglig ersättning för köttprodukter - 150 gram per dag.

fisk

Fisk är, som kött, en rik proteinkälla. Du kan äta den runt 100-150 gram per dag. När man väljer en fisk bör man föredra av fettrika sorter. - pollack, kolja, rosa lax, öring.

Fet fisk som makrill och sill kan orsaka överutbud i fett, och balansen kommer att störas.Fisk också laga i en dubbelkokare, gryta, baka. I sin stekt och rökt form kommer det inte att ge stor nytta till den förväntade mamman och barnet.

Mejeriprodukter

Som en källa till proteiner och fetter är mjölk en oumbärlig produkt under graviditet, rik på kalcium och andra fördelaktiga ämnen.

Helmjölk till framtida mamma kan konsumeras ca 200 gram per dag. Det gör ingen stor skillnad om hon kommer att dricka det i ett eftermiddagsmat i mängden helglas eller dela i två doser, lägga till gröt på morgonen och lämna ett halvglas för eftermiddagsmottagning för självadministration.

Höstost i kvantitet 100-150 gram per dag, välj bara färskt, fettfattigt eller lågt fett, utan färgämnen och livsmedelstillsatser, utan bitar frukt, eftersom konserveringsmedel oftast finns i sådana ostprodukter.

Smör - 20 gram per dag, gräddfil - 2-3 matskedar. Alla mejeriprodukter för gravida kvinnor bör ha en minsta procentandel av fett.

ägg

Var försiktig med kycklingägg. De tillhör listan över tillåtna produkter ganska villkorligt med ett stort antal reservationer. I en vecka gravid kan du inte äta mer än 1-2 ägg i kokad form.

Oljan

Vegetabiliska oljor måste vara en del av disken och salladerna för gravida kvinnor. En dag är nog 15 gram solrosolja. För olivolja och andra vegetabiliska oljor är "doseringen" densamma.

grönsaker

En kvinna som förväntar sig ett barn borde äta så mycket råa grönsaker som möjligt. Det är en källa till vitaminer och fibrer, utan vilken normal hälsosam matsmältning det inte är möjligt.

Morötter, lök, vitlök, färska grönsaker, färskkål, som inte utsätts för värmebehandling, tomater, gurkor, paprika är välkomna.

Grönsaker som inte kan ätas rå kan kokas eller stuvas. Detta gäller betor, zucchini, squash, pumpa. Du bör vara försiktig med potatis: det här är en ganska ljumsk grönsak, som kan leda till viktökning.

frukt

Gravid, överviktig, diabetes, en tendens till allergier, du kan äta någon frukt. Om det finns några begränsningar, bananer, druvor, tropiska frukter, bör vissa citrusfrukter uteslutas.

Äpplen, päron, persikor och aprikoser, plommon rekommenderas starkt till alla utan undantag. På vintern, när det inte finns någon överflöd av överkomlig frukt, kan du berika kosten med torkade frukter, svamp och fikon.

flingor

Det är svårt att föreställa sig en fullvärdig diet utan så kallade långa kolhydrater, så en kvinna borde tas för att äta spannmål dagligen. Den mest användbara - bovete, hela havre, majs. Var försiktig med ris och bönor.

pasta

De är tillåtna, men i små kvantiteter. Nudlar eller vermicelli, till exempel, kan sättas till soppen.

Om en gravid kvinna vill ha pasta eller spaghetti för en sekund, har hon råd med det, förutsatt att hon inte har några problem med vikt och ämnesomsättning, men i små mängder och med full avstötning av bröd på denna dag.

Godis och drycker

Med godis tillåts marshmallow, glädje, mjölkchoklad. Alla dessa godsaker bör begränsas och tas på en liten bit om dagen, om det inte finns kontraindikationer och speciella order av läkaren.

De föredragna dryckerna är grönt te, osötade kompott, som görs av frisk frukt eller torkad frukt, hemlagad fruktdryck.

Förbjudna produkter

Kvinnor som väntar på barnets födelse kommer att behöva begränsa sig vid införandet av produkter som kan ha negativ inverkan på hälsan hos båda. Det är förbjudet att äta mycket salt under graviditeten, mängden salt är begränsat till 5-7 gram per dag. Överstiger denna hastighet kan leda till vätskeretention i vävnaderna och utseende av ödem.

Förteckningen över förbjudna produkter är inte en handledning, det är bara en varning, en påminnelse om vilken mat som är bättre att utesluta eller minimera.

Rationell näring under graviditeten innebär inte följande livsmedel:

 • Fläsk och lamm. Sådana feta kött kan påverka matsmältning och metabolism negativt.
 • Snabbmat. Produkterna som används för att göra hamburgare och pizza, överensstämmer i de flesta fall inte med principen om naturlig mat och har ofta upphört hållbarhetstid. För att "reanimate" dem, använder kockar kemiska föreningar och konserveringsmedel, liksom smaker som är skadliga och helt onödiga för kroppen hos en gravid kvinna. Dessutom är det i snabbmat alltid mycket fett.
 • Kolsyrade drycker och butikssaft. De innehåller för mycket socker, från användningen av vilka nutritionists varna framtida mammor. Kolsyrade drycker orsakar också ökad gasbildning i tarmarna, innehåller färgämnen och konserveringsmedel.
 • konfekt. Bullar och ostkakor, bakverk av jäst, fina bakverk och puffdekor, alla kakor av fabriksproduktion, samt fettkakor, bakverk och godis är förbjudna. Ingenting, förutom den enorma mängd kolhydrater, som absorberas snabbt och kräver extra insulin från bukspottkörteln, finns inte i dem.
 • Mejeriprodukter och ostar. En kvinna i "positionen" bör vägra att köpa bearbetad ost, eftersom de innehåller en stor mängd fett. Du bör också överge de färdiga smörgåsarna, ostmassan ost, glaserade ostmassa, färdigannonserade ostmjölk och mejeriprodukter. Alla mejeriprodukter med hög fetthalt (mjölk 3,2%, gräddfil 20%) ska ersättas med mindre fet eller skummad.
 • Korv och fisk. Det är nödvändigt att helt vägra att acceptera korv, korv, rökt kött, saltat och rökt fisk, fiskkaviar, fabriksmat, konserverat kött och fisk. Om du verkligen vill ha korv kan du laga det hemma från gott kött eller kaninkött - det finns gott om recept, hur man gör det.
 • confection. Du bör inte äta fabriksgjord glass, kondenserad mjölk, sylt och marmelad.
 • stekt. Alla måltider som ätas rostade under graviditeten bör uteslutas. Det är bättre att välja någon annan matlagning - gryta, sväva, koka, baka i ugnen.
 • svamp. Svampar är mycket dåligt uppslutna av människokroppen, under graviditeten finns det praktiskt taget inga fördelar med mat, men belastningen på matsmältningsorganen ökar.
 • potatis. Trots det faktum att i Ryssland anses potatis vara det andra brödet, och ibland till och med det första, är ett överskott av stärkelse värdelöst för gravida kvinnor. Det är bättre att minimera konsumtionen av denna grönsak, till exempel förutom soppan, eftersom det är svårt att föreställa sig de första rätterna utan denna ingrediens.
 • kryddor. En kvinna i "positionen" är att överge kryddorna i allmänhet. Akut, speciellt med halsbränna, framkallar bara attacker av magsaftens återflöde i matstrupen och kryddor gör aptiten och många kvinnor och utan dem är det svårt att klara av aptiten under graviditeten. När förstoppning kryddor bara öka symtomen.
 • Chips och crackers. För beredning av sådana "små saker" använd ett stort antal färgämnen, artificiella smaker, konserveringsmedel. Användningen av sådana produkter är mycket oönskade.
 • Starkt te och kaffe. Sådana drycker under graviditeten, trots många diskussioner kring denna fråga, är förbjudna. Te och kaffe har en direkt effekt på blodkärl, hjärtfunktion, arteriellt blodtryck. Ibland rekommenderas svagt kaffe med mjölk för kvinnor med hypotension, men en sådan tid måste göras av läkaren.
 • Alkoholhaltiga drycker. Detta gäller för alla drycker, utan undantag, oavsett naturlighet, styrka och användbara uppfriskande egenskaper som tillskrivs dem. Graviditet och alkohol är inte principiellt kompatibla.
 • Marinerade produkter. Trots det faktum att kvinnor som förväntar sig en baby, särskilt på små perioder, vill ha saltade gurkor eller lecho, anses sådana produkter vara förbjudna på grund av överskott av salt, ättika och kryddor i dem. den första trimesternnär gustatory "quirks" är mest uttalade under verkan av progesteron är små avvikelser från detta krav tillåtna, men om kvinnan observerar åtgärden. Under tredje trimestern, särskilt under den senaste månaden, är marinader förbjudna i någon form och kvantitet, eftersom de bidrar till utseende av puffiness.
 • Högsockerfrukter och bär. En kvinna, särskilt med en tendens att gå ner i vikt, måste välja bär och frukt noggrantare. Det är bättre att ersätta hallon med tranbär eller körsbär, och bananer, söta saftiga sorter av päron, persikor och druvor bör begränsas så mycket som möjligt.
 • Spannmål och baljväxter. Bönor och ärter bör tas med försiktighet, eftersom de främjar gasbildning i tarmarna och snabb viktökning. Bland spannmålen bör du undvika semolina, pärlbyg, vitt ångat ris, kotletter.

Behovet av vitaminer och mikroelement i veckans utveckling av foster

Barnet i livmodern i nio månader passerar genom alla stadier av mänsklig utveckling under utvecklingens gång.

I de tidiga stadierna läggs organen, då börjar ben- och broskvävnad att växa, då börjar krummen att få massa, subkutant fett. Således, vid olika graviditetsperioder, behöver fostret ett annat förhållande av fördelaktiga ämnen som det mottar från moderns blod genom moder-placenta-fostersystemet.

Proteiner är huvudbyggnadsmaterialet för celler, och från dem bildas en ny organism inom kvinnan.

Kolhydrater är "batteriet", som ger energi till alla processer i moderns och hennes barns kropp, utan undantag.

Fetter ger också energi, men dessutom tar de fortfarande del i bildandet av nya vävnader. Mineraler och vitaminer, som en orkester, "utför" utbytesprocesser, utan vilket livet är omöjligt.

Barnets behov vid olika graviditetsperioder skiljer sig något från varandra, och för att ge honom allt som behövs, borde den förväntade mamman vara väl medveten om vad hennes barn behöver i ett eller annat utvecklingsstadium.

I de tidigaste termerna behöver ett barn mycket energi, för varje dag genomgår hans kropp enorma förändringar - nya organ uppträder, system läggs. därför Kolhydratmat är mycket nödvändig i början av graviditeten.

I slutet av graviditeten ökar efterfrågan på kolhydrater också, eftersom både barnets kropp och kvinnans kropp börjar förbereda sig för ett avgörande ögonblick, vilket kräver att de har maximal energi - för förlossning.

Behovet av proteiner är högre under andra och tredje trimestern, när barnet börjar gå upp i vikt. Detta betyder inte att proteinmat kan försummas under första trimestern. Nyansen ligger i det faktum att det mesta av den dagliga normen i första trimestern ska vara vegetabiliska proteiner och under andra hälften av graviditeten - djur.

Om en kvinna inte har tillräckligt med fett vid början av barnet, kan situationen leda till missfall, eftersom fleromättade fettsyror och fettlösliga vitaminer, som innehåller vitaminerna D, A, K och E, bidrar till bevarande av embryot och dess harmoniska utveckling. Oljor, gräddfil, grädde i den första tredjedel av graviditeten är oersättliga.

Under andra halvåret är det bättre att minska mängden konsumerade fetter huvudsakligen på grund av minskningen av animaliska fetter. Det är viktigt att vegetabiliska fetter kvarstår på en konstant stabil nivå eftersom de är nödvändiga från andra trimestern för utvecklingen av barnets centrala nervsystem.

Mycket har sagts och skrivits om fördelarna med vitaminer. Det räcker med att komma ihåg att från och med de första dagarna av graviditeten ökar behovet av alla vitaminer och mineraler med cirka 25%. För att täcka detta behov skapades speciella vitaminpreparat för gravida kvinnor. Innehållet av vitaminer i dem har redan ökats. jämfört med konventionella komplex.

Behovet av järn ökar med ungefär 18 veckors graviditet, när volymen cirkulerande blod ökar betydligt. Behovet av kalcium blir mer uttalat än någonsin under bildningsperioden och aktiv tillväxt av ett barns skelett - från den femte veckan av graviditeten.

I jod och selen stiger behovet kraftigt efter 22 veckors graviditet, när barnet redan har ett centralt nervsystem.

Under den sista graviditetsmånaden borde kvinnor begränsa sin konsumtion av kött, fisk, mjölk och samtidigt öka intaget av grönsaker och frukter, färska grönsaker och spannmål. Överdriven kalciumintag två till tre veckor innan den kommande födelsen är oönskade för att underlätta födelseprocessen.

Tabell över de dagliga behoven hos gravida kvinnor i vitaminer

Vitamin, mineral

Daglig dos för en gravid kvinna

Askorbinsyra (Vit. C)

100 mg

Tiamin (Vit. Bl)

1,7 mg

Riboflavin (Vit. B2)

2 mg

Pyridoxin (Vit. B6)

2,3 mg

Cyanokobalamin (Vit. B12)

3,5 mcg

Folsyra

600 mcg

Retinol (Vit A)

1000 mcg

Pantotensyra

6 mg

Tocopherol (Vit. E)

17 mg

Vitamin D

12,5 mcg

kalcium

1300 mg

fosfor

1000 mg

järn

33 mg

zink

15 mg

jod

220 mcg

Mat med toxicos - egenskaper

Tyvärr är ingen försäkrad mot toxicos. Även om du ständigt blir sjuk och inte vill äta alls, behöver du äta ändå. Lite i taget, på ett balanserat sätt, försiktigt, för att förhindra utmattning av moderorganismen.

Med en stark toxicos kommer läkare till kvinnans hjälp, som är redo att sjukhusföra henne och hjälpa barnet med ytterligare näring - genom att injicera vitaminlösningar till kvinnan intravenöst och intramuskulärt.

Samtidigt måste den framtida mamman lära sig att äta, inte för att hon vill, utan för att hon behöver. Ibland tror kvinnor felaktigt att en liten mängd mat inte orsakar illamående. Det är det inte. Illamående orsakas inte av en viss mängd, men en situation där kroppen inte svarar med en gagreflex till näring, så det viktigaste Regeln är att äta när inte sjuk.

Vissa kvinnor hjälper till med att äta på ovanliga ställen, till exempel på gatan, på balkongen eller i sängen. Om sådana måltider är mycket fördelaktiga, kan du träna dem allt du vill ha.

Om du lider av toxicos, bör du tänka på maten till minsta detalj, och göra en meny för varje dag, för att övervaka balansen mellan hälsosamma livsmedel är mycket svårare när det finns illamående och till och med kräkningar.

En kvinna kan använda några droppar citronsaft för att lindra symtomen på illamående. Hjälper kulechki med nötter, kakor från vitt bröd.

För någon toxicos finns en produkt till vilken reaktionen av avstötning inte uppstår. Dess definition kommer att bidra till att överleva den svåra första trimestern, eftersom i andra fall symptomen på toxicos recede.

Näring med överskott av viktökning

För att normalisera vikten och takten i hans ökning, bör en kvinna följa en speciell diet, som är universell för gravida kvinnor. Dess huvudprinciper beskrivs ovan.

I kosten bör det vara naturliga produkter, behandlas termiskt korrekt eller obearbetat (om vi pratar om frukt, grönsaker), delade måltider, ordentlig organisering av antalet och kvaliteten på måltiderna.

Skillnaden är att en kvinna med en patologisk ökning behöver minska det dagliga intaget av kolhydrater, och även utesluta socker från kosten. Salt måste sänkas till 5 gram per dag. Alla övriga regler är desamma.

En stor roll i händelse av att den förväntade mamman rekommenderas att minska eller sänka viktminskningen något, spelar en livsstil. Förutom kosten behöver vi tillåtet fysisk ansträngning, promenader, korrekt dricksregim och kontroll för förändringar i kroppsvikt. (Varje vecka).

Från och med den 28: e graviditetsveckan får en kvinna utföra en fast dag i veckan.Under en sådan dag kommer en kvinna att kunna äta antingen stallost eller bovete gröt utan salt och socker, eller jästmjölk med jästmjölk.

Provmeny för veckan

När du planerar en meny för trimester, månader och veckor, kom ihåg den grundläggande regeln för en balanserad balanserad kost - varje måltid bör innehålla alla nödvändiga komponenter - talar om "stora treenigheten" av proteiner, kolhydrater och fetter.

Med hjälp av denna kunskap gör vi en ungefärlig meny för några dagar. I framtiden kommer en kvinna att kunna diversifiera sina rätter av sina egna "verk".

Kost på första dagen

 • frukost: Havregryn eller rismjölkgröt, kryddat med en liten bit smör, någon frukt.
 • Första mellanmål: grönsaksallad, klädd med olivolja och en liten bit fullkornsbröd eller branbröd.
 • lunch: sockerbetor med pommes frites, soppa med köttbullar och grönsaker i köttbuljong, ångad kotelett, någon frukt, bärkompote.
 • Eftermiddagste: mjölk, helkornsbröd, äpple
 • Middagen: kokt fiskfilé med stewed grönsakspott (kål, korg, lök, färska grönsaker), riven morotsalad, te med kex.
 • Andra mellanmål: ett glas fettfattigt kefir.

Diet på andra dagen

 • frukost: risgröt med smör, mager kockost, riven äpple.
 • Första mellanmål: ett glas mjölk, helkornsbröd, ett äpple.
 • lunch: gurka och tomat sallad med gräddfil, kål soppa i kalkonbuljong med kalkonskivor, kål gryta med malet fjäderfäkött.
 • Eftermiddagste: päron, kesost, kex.
 • Middagen: Tångsallad, bovete, kokt kycklingfilé, färsk äppeljuice.
 • Andra mellanmål: ryazhenka och äpple

Diet på tredje dagen

 • frukost: ångomel från 2 ägg, färsk gurka, en skiva bröd med smör och ost.
 • Första mellanmål: ost och persika.
 • lunch: mjölknudelsoppa, ångkött fylld kål med ris och kål, skivor färsk tomat.
 • Eftermiddagste: hård ost, fullkornsbröd, äpple.
 • Middagen: Köttlök med lök och zucchini, bakat i ugnen, färsk grönsaksallad med vegetabilisk olja.
 • Andra mellanmål: Kiwi och te utan socker.

Dieten på den fjärde dagen

 • frukost: mjölkgryngröt med smör, fruktsallad (skivor äpple, kiwi och päron).
 • Första mellanmål: kefir, äpple (kiwi).
 • lunch: grönsaksoppa med kyckling, ångad ris och ångkotelett, morotsallad med valnötter.
 • Eftermiddagste: höstost och äpple.
 • Middagen: kött, bakat i folie efter förkokande grönsaksallad (gurkor - tomater, sallad), bröd eller helkornsbröd.
 • Andra mellanmål: bioyogurt och äpple

Diet på femte dagen

 • frukost: majs mjölkgröt med smör, hård ost och bröd.
 • Första mellanmål: yoghurt, aprikoser.
 • lunch: Kål soppa med gräddfil, malet kycklingkotletter, grönsaksallad, bröd.
 • Eftermiddagste: ost, loaf och persika.
 • Middagen: kokt betesallad, bovete och stewed kycklingbröst.
 • Andra mellanmål: kefir.

Diet på sjätte dagen

 • frukost: ris mjölkgröt, kiwi och äppelsallad, kryddat med en sked biogoghurt.
 • Första mellanmål: ryazhenka och päron.
 • lunch: Fisksoppa från färsk magert fisk (från rosa lax), grönsaksgryta med en kokt kycklingbröst, färska gurkor eller tomater.
 • Eftermiddagste: höstost och äpple.
 • Middagen: kokt broccoli, kycklinggryta, sallad av färskkål och morötter, bröd.
 • Andra mellanmål: kefir.

Dieten för den sjunde dagen

 • frukost: Druzhba gröt, bröd och smör, hård ost.
 • Första mellanmål: persika och kefir.
 • lunch: grönsaksoppa, kycklingfri ångpilaf, gurksallad.
 • Eftermiddagste: ost och päron.
 • Middagen: köttgulashash, ångad grönsaker, färsk grönsakssallad, bröd.
 • Andra mellanmål: ryazhenka.

recensioner

Vikt under graviditeten och organisationen av mat, som regel, börjar oroa framtida mödrar efter att vårdande läkare ser överdriven viktökning. I vilket fall som helst framgår det av många recensioner på Internet, kvar av kvinnor på webbplatser och forum som är avsedda för moderskap och barndom.

Många framtida mammor tänker inte ens på dieting eller planerar sin meny tills vissa komplikationer uppträder. I allmänhet bland dem som försökte på en personlig upplevelse en allmän kost för gravida kvinnor, hävdar det på det, men det var inte möjligt att förlora extra pund men lyckades hålla vikt åtminstone på samma nivå.

Bland minorna pekar kvinnor på behovet av att laga sig separat, eftersom de flesta mödrar och fruar brukar äta vad de förbereder för hela resten av hushållet. Dessutom kan ytterligare besvär leda till att behållarna transporteras med mat.

Men efter födseln hjälper en sådan diet till att många människor snabbt återvänder till en bra fysisk form, särskilt eftersom de näringsprinciper som beskrivs ovan också är lämpliga för ammande mödrar med en liten kostkorrigering i riktning mot ökande proteiner och kolhydrater.

På hur man äter under graviditeten, se följande video.

Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa