Diet för gravida kvinnor med diabetes

Innehållet

Måltider för framtida mammor med diabetes bör vara tydligt planerade. För att blodglukosenivån ska ligga inom normalt acceptabla värden är det mycket viktigt att följa en speciell diet.

Funktioner av diet på gravida kvinnor

Diabetes mellitus är ofta en registrerad patologi för närvarande. Det händer ofta att den här sjukdomen för första gången registreras under graviditeten. Läkare skiljer till och med en särskild klinisk variant av denna sjukdom i detta fall. Det kallas gestationellt.

Blodglukos bör ligga inom det normala området. Den stadiga ökningen leder till ett speciellt tillstånd - hyperglykemi. Hyperglykemi är farligt, inte bara för den förväntade mamman, men också för barnet.

I graviditetsdiabetes påverkas funktionen hos många interna organ. Det är också mycket hög risk för skador på blodkärlen. Ju högre blodsockernivån desto mer ogynnsam är prognosen för utveckling av patologi.

För att kontrollera glukosnivån i blodet kan du använda en diet. Under graviditeten är denna metod av behandling ledande. Läkare försöker att få nivån av socker till normen endast genom dietterapi. De tillgriper förskrivning av läkemedel endast i situationer där det är omöjligt att klara av bara en diet.

Vid behandling av graviditetsdiabetes är det mycket viktigt att komma ihåg det dietterapi spelar en ledande roll.

Den framtida mamman ska följa den föreskrivna terapeutiska näringen under hela graviditetsperioden. Om hennes blodglukosnivåer är höga efter födseln är hennes dietterapi ordinerad under lång tid, och ibland även för livet.

Den terapeutiska kosten som föreskrivs för graviditetsdiabetes är i stor utsträckning påminner om principerna om grundläggande hälsosam näring, som utesluter alla produkter som leder till en fortsatt blodsockerhöjning. också I en sådan diet måste vara närvarande proteiner, fetter och kolhydrater. Dessa substanser är nödvändiga för att kvinnokroppen ska fungera normalt under barnets graviditet, samt för fostrets fulla utveckling.

Rekommendationer av terapeutisk näring väljs individuellt. Kompilerar dem som regel endokrinolog. Före detta måste en kvinna genomgå ett komplex av diagnostik. Detta är nödvändigt för att specialisten kan identifiera graden av funktionsstörningar som uppstår i henne.

Under dieting är det mycket viktigt att kontrollera blodsockernivån. För detta rekommenderar läkare att använda speciella bärbara enheter - blodglukosmätare. De kan nu köpas på nästan alla apotek.

Alla erhållna mätningar ska spelas in i en särskild dagbok eller anteckningsbok. Mätningshastigheten bestäms av den behandlande läkaren.

Experter rekommenderar också att hålla en dagbok. I den måste framtida mamma komma in i alla matar och rätter hon åt på en dag.

Att upprätthålla en sådan dagbok är i första hand nödvändig för kvinnan själv. Så hon kan spåra vilka matar som leder till sockersprång i hennes kropp, samt se tillåtna fel i kosten.

Att hålla en matdagbok bör vara ärlig. Till exempel, om framtida mamma fortfarande tillät sig att njuta av choklad, bör det noteras i hans anteckningar.Många endokrinologer säger att att hålla sådana livsmedelsdagböcker mot bakgrund av dieting ger de bästa terapeutiska resultaten.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Hur man gör rätt kost?

Det är mycket viktigt att menyn varierades. Monotont mat kommer inte att ge någon fördel för kroppen.

Ju mer varierad mat en gravid kvinna med graviditetsdiabetes förbrukar desto bättre blir hennes kost.

Endast genom en varierad diet kan du få alla nödvändiga ämnen, aminosyror, fetter, liksom vitaminer och spårämnen.

Hunger är ett allvarligt test för kroppen som lider av diabetes. Det är viktigt att komma ihåg det diabetiker kan aldrig svälta! Detta kan leda till en kritisk minskning av blodsockernivån - hypoglykemi. Om glukosen i blodet minskar avsevärt, kan det även leda till hypoglykemisk koma.

För att undvika detta måste framtida mamma som lider av diabetes behöva äta med jämna mellanrum. I inget fall bör du tillåta en lång fasta! Om en kvinna planerar att gå eller besöka kliniken och inte vet när hon ska äta nästa gång, behöver hon ta det rätta mellanmålet med henne.

Delstorlekar är mycket viktiga. Overeat bör inte vara. Det är viktigt att huvudmåltiderna är lika stora.

Förväntande mödrar som lider av diabetes, bör i alla fall inte hoppa över frukost.

Efter en natts sömn minskar blodsockernivån. För att återgå till det normala måste du omedelbart äta frukost - blodsockernivån bör stiga till normala nivåer.

Kvalitetsnäring är mycket viktigt. Det är viktigt att proteiner, fetter och kolhydrater är närvarande i den dagliga menyn. Missbruk av kolhydratinnehållande mat medan det inte är värt det. Det är särskilt viktigt att begränsa de "snabba" kolhydraterna. De leder till ett snabbt hopp i blodsockernivån.

Vilka produkter ingår i menyn?

De viktigaste grundelementen som ska ingå i den framtida moderns meny är proteiner, fetter och kolhydrater. Varje av dem utför vissa funktioner i kroppen.

Proteinmat

Dessa ämnen är verkliga byggare. De är inte bara nödvändiga för den moderna organismens normala funktion utan också för att säkerställa korrekt organogenes (bildandet av system av inre organ) hos fostret.

Kvinnor med diabetes, du kan använda kyckling, vilt, nötkött, fläsk. Det är mycket viktigt att produkterna växlar med varandra.

Köttprodukterna är bättre att koka, simma eller baka. Ät stekt mat bör inte vara. Det innehåller för mycket kolesterol, vilket har en negativ effekt på blodkärlen.

Fermenterade mjölkprodukter är också en bra proteinkälla. Deras betydelse i den framtida moderns kost kan inte överdimensioneras. Förutom proteiner innehåller de också kalcium. Det här kemiska elementet är nödvändigt för styrkan hos den framtida modernens och hennes barns ben.

När du använder mejeriprodukter är det mycket viktigt att komma ihåg om deras kvantitet. De innehåller laktosmjölksocker, en alltför stor mängd hos diabetes är oönskade.

Om framtida mamma har intolerans mot fermenterade mjölkprodukter, ska hon utesluta dem.

Kolhydratmat

Många framtida mammor med diabetes tror att de kommer att behöva helt eliminera kolhydrater från deras meny. Detta är inte helt sant.

Det är viktigt att komma ihåg det "Slow" kolhydrater med diabetes kan konsumeras. Du bör dock alltid komma ihåg deras nummer. Dessa typer av kolhydrater finns huvudsakligen i olika spannmål och spannmål.

Fettmat

Att berika din kost med livsmedel som innehåller fetter är viktigt. Men kom ihåg att de måste vara korrekta.

Att tillföra vegetabiliska oljor och fisk till din kost är väsentlig för det normala utbudet av moder och barns kropp med alla nödvändiga fettsyror. Också i sammansättningen av vissa fiskarter innehåller en viktig komponent för det normala funktionen av nervsystemet och kardiovaskulära system - Omega 3.

Förväntande mödrar bör komma ihåg att sådan mat innehåller en hel del kalorier. För att inte få extra pounds bör en gravid kvinna definitivt övervaka mängden fett som konsumeras.

Vad ska inte äta?

För att blodsockernivån skall bibehållas inom det normala området är det mycket viktigt att se till att det inte finns några hopp i blodbanan. För att göra detta är det nödvändigt att utesluta alla produkter som kan leda till en alltför snabb ökning av glukos och utvecklingen av hyperglykemi.

Söta kolsyrade drycker

Det bör begränsa intaget av söta kolsyrade drycker. De innehåller mycket socker, vilket absorberas mycket snabbt i blodet.

Det finns inga fördelar med användningen av sådana drycker för den framtida mamman. De färgämnen och konserveringsmedel som finns i dem skadar inte bara bukspottkörteln, men kan också skada levern och gallblåsan.

Det är bättre att släcka din törst med vanligt vatten. Som drycker är frukt och bärfruktdrycker som är tillagade hemma också lämpliga. Stärkt sötning bör inte vara.

Industriell godis

Dessa livsmedel innehåller för många "snabba" kolhydrater, vilket leder till blodsockerhopp. Det är viktigt att notera att glukosen i sådana sötsaker börjar absorberas i blodet från munhålan. Detta underlättas av salivens enzymer.

Att begränsa sötsaker, särskilt under graviditeten, är kanske en av de svåraste att genomföra rekommendationer för många förväntade mammor. Men följer inte denna regel för att kompensera för diabetes.

Snabbmat och bekvämlighetsmat

Sammansättningen av dessa produkter innehåller som regel mycket salt och socker. De läggs till disken för att förbättra sina organoleptiska egenskaper. Forskare noterar det Det korrekta förhållandet mellan socker och salt i livsmedel bidrar till en upprepad ökning av aptiten.

Denna effekt förbättras kraftigt av olika smaker och livsmedelstillsatser. Att äta sådana livsmedel kommer inte att medföra några hälsofördelar för moderen eller hennes barn.

Konserverade livsmedel

Vid tillverkning av konserverad mat tillsätts i regel mycket socker. Detta är nödvändigt så att produkten inte förstörs under lång tid. Speciellt mycket glukos finns i konserverad frukt.

Tillverkningsteknik för konserverade produkter leder ofta till förlust av vitaminer och spårämnen i bearbetade livsmedel. Deras användning gagnar inte bara den framtida mamman, men kan också orsaka hennes hyperglykemi.

Tillverkade såser

Majonnäs är en av de viktigaste "förbjudna" livsmedel. Det bör definitivt uteslutas från menyn till alla förväntade mammor med graviditetsdiabetes. I industriellt framställd majonnässås innehåller mycket salt och socker.

Tillverkarna lägger dem inte till en chans: detta bidrar igen till att stärka aptiten, vilket leder till att mängden konsumerad produkt ökar flera gånger.

Dessutom finns mycket socker i olika ketchup. Det tillsätts för att öka hållbarheten hos livsmedelsprodukten, liksom att minska surheten hos såsen på grund av de tomater den innehåller.

Att lägga till sådan ketchup och majonnäs till din dagliga kost hjälper till att öka blodsockernivån.För att undvika detta bör dessa livsmedel inte användas under graviditet av kvinnor med diabetes.

För mer information om hur man äter gravid med diabetes, se följande video.

Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa