Äta en gravid kvinna under första trimestern

Innehållet

Schemat och kosten hos den framtida mamman i det mycket tidiga skedet av att bära barnet är mycket viktigt. För att försäkra sig om att magen träder in, behöver en gravid kvinna från de allra första dagarna efter att ha tagit ett barn.

Betydelsen av att göra rätt kost

Det händer ofta att en kvinna inte omedelbart får reda på graviditeten. Som regel händer det oftast bara vid 4-6 obstetriska veckor av graviditet. En kvinna är orolig för frånvaro av menstruation och utseendet av icke-specifika symptom i henne, vilket motiverar henne att vända sig till en obstetrikare-gynekolog i början av första trimestern.

När en graviditet upptäcks måste läkaren göra en uppsättning rekommendationer för den framtida mamman. En viktig komponent är beredningen av en riktig och balanserad diet. strömförsörjning.

Det är viktigt att notera att varje trimester av graviditeten har sina egna egenskaper. Betydelsen av att göra en hälsosam kost för en gravid kvinna under första trimestern kan inte överskattas. De första veckorna av prenatal utveckling av ett barn kännetecknas av intensiv tillväxt och utveckling. Det är vid denna tidpunkt att läggandet och bildandet av alla de vitala organen hos den lilla mannen äger rum.

Behörig läkare gör nödvändigtvis individuella rekommendationer för varje enskild patient. Framställningen av den framtida mamens kost kräver ett noggrant och övergripande tillvägagångssätt, som nödvändigtvis tar hänsyn till kvinnans individuella egenskaper, vilken typ av konstitution det gäller och närvaron av samtidiga sjukdomar.

Så, den framtida mamman, som lider av diabetes, kan inte använda samma produkter som en frisk kvinna som inte har problem med uthållig hypeglykemi (ökad blodsockernivå).

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Strömsläge

Den första och ganska viktiga komponenten är schemat för måltiderna. Under de första veckorna av graviditeten bör den förväntade mamman observera det strikt. Regelbundet intag av vitala näringsämnen säkerställer kroppens fysiologiska funktion och är också nödvändig för korrekt fosterutveckling.

Att äta i de tidiga stadierna av framtiden ska mamma vara inte mindre än var 2,5-3 timmar. Denna mat kallas fraktionerad. Samtidigt är hela dagliga rationen "uppbruten" i praktiskt taget lika stora volymer.

Med en bråkdel av kost är det viktigaste att inte överdriva. Många framtida mammor i de tidiga graviditetsstadierna gör ett stort misstag - de börjar äta för två. Denna myt har funnits i många decennier, nästan alla gravida kvinnor kan höra en sådan "rekommendation" från sin mamma eller mormor. Du kan lyssna på henne för att inte förolämpa dina älskade släktingar, men under inga omständigheter ska hon legitimera henne i livet.

För närvarande har dietologi avancerat avsevärt. Många vetenskapliga experiment har visat att att äta "för två" under graviditeten är ett helt meningslöst företag.

Överensstämmelse med tydliga rekommendationer om korrekt och balanserad näring under graviditeten gör att kvinnor kan behålla både sin hälsa och sina barn.

Huvudkomponenter av näring

En riktig diet måste innehålla de viktigaste näringsämnena: proteiner, fetter och kolhydrater. Rekommendationerna från läkare från olika länder speglar de olika dagliga kraven för dessa ämnen. Varje år revideras de, de justeras och modifieras utifrån uppgifter från undersökningen.

proteiner

Det dagliga behovet av framtida mammas proteiner första trimestern av graviditeten är ungefär 1,5 gram per kg vikt. Således borde en genomsnittlig kvinna som väger 60 kilo konsumera ca 90 gram protein per dag.

I resultaten av några utländska studier finns det bevis för att en gravid kvinna i detta skede borde till och med konsumera 2 gram protein per kilo. Att göra rekommendationer bör alltid vara individuella.

Beräkningen av behovet av proteinmat för varje kvinna utförs av en läkare, med kännedom om historiens egenskaper och kliniska undersökningsdata. Till exempel, den förväntade mamman som lider av kronisk njursjukdom, tillsammans med utvecklingen av kroniskt njursvikt, det finns många proteinprodukter borde inte vara. Detta kan bidra till utvecklingen av denna sjukdom i henne och leda till negativa konsekvenser för fostret.

Friska näringsläkare rekommenderar lika fördelning mellan animaliska och vegetabiliska proteiner - 50/50. Endast en liten förändring i denna andel är tillåten.

Bullepulver är utmärkta källor till vegetabiliskt protein. Inklusive sidrätter eller soppor gjorda av dem i menyn bidrar till att ge kroppen en högkvalitativ proteinkälla. Kvinnor som lider av kronisk inflammatorisk tarmsjukdom bör vara försiktig. Legumes kan orsaka gasbildning.

Även växtprotein finns också i spannmålsprodukter. Om dessa många framtida mammor inser inte ens. Att äta havremjöl eller bovete för frukost kommer också att ge kroppen en del av vegetabiliskt protein. För att förbättra smaken kan du lägga till lite frukt på denna gröt eller äta den med kokad kyckling. Denna frukost kommer inte bara att vara god, men också användbar.

En annan proteinkälla är animaliska produkter, som inkluderar fisk, skaldjur, ägg, kött och fjäderfä. Den kemiska sammansättningen av var och en av dessa produkter är unik, de innehåller vissa essentiella aminosyror som är nödvändiga för att hela organismen ska fungera optimalt.

Vid användning av proteinprodukter av animaliskt ursprung bör iakttas ett antal regler.

  • Ät dem bättre med en mängd olika grönsaker. I grönsaker finns fiberfiber, vilket förbättrar matsmältningsprocessen. Det är också nödvändigt för tillväxten av fördelaktiga mikrober som normalt lever i en hälsosam tarm.
  • Proteinprodukterna bör alterneras. Inget behov av att äta bara en kyckling kokad på olika sätt. Det är bättre att varje dag på bordet deltog av olika rätter framställda av olika proteinprodukter av animaliskt ursprung.
  • Den kulinariska metoden är viktig. Stek i olja eller fritering - fel matlagning för den förväntade mamman. Det är bättre att baka, gryta, koka eller ånga. I detta fall kan du minska mängden onödiga och jämnt farliga fetter som bildas under stekning av kött eller kyckling i djupfett.

En annan proteinkälla som också är värt att nämna är mejeriprodukter. Mejeriprodukter är en utmärkt källa till protein, liksom mycket viktiga lakto- och bifidobakterier. Dessa användbara mikrober är nödvändiga för framtida mammas mage att arbeta "som en klocka".

Det är särskilt viktigt att inkludera mejeriprodukter till förväntade mammor som lider av förstoppning.

Regelbunden konsumtion av surmjölk och grovfibrer som ingår i frukt och grönsaker, kommer att hjälpa den gravida kvinnan att fastställa regelbundenhet av stolen utan ytterligare intag av laxermedel.

Valet av mejeriprodukter för framtida mamma bör vara mycket försiktig. Använd följande tips när du planerar din livsmedelsbutiklista.

  • Fokusera på din egen smak. Du kan äta nästan alla mejeriprodukter. Kvinnor som är överviktiga bör inte välja mat som är för hög i fett. Så blir kockost ett bättre val än ost med 40-50% fett.
  • När du väljer bör vara uppmärksam på tillverkningsdatum och hållbarhetstid. Välj produkter som har en kortare hållbarhetstid. Yoghurt som kan lagras i flera månader eller till och med ett år innehåller för mycket konserveringsmedel. Sådana kemikalier kommer inte att ge hälsan åt antingen den förväntade mamman eller hennes bebis.
  • Var uppmärksam på förpackningens integritet. Papperspåsar av kefir eller ryazhenka ska inte vara svullna eller allvarligt deformerade.
  • Föredra produkter som inte har i sin sammansättning av kemiska färgämnen och tillsatser. Överflöd av sådana ämnen i yoghurt kan utlösa utvecklingen av allergiska reaktioner. Det bästa valet - kefir eller bifidok utan smakämnen. Om du vill skämma bort dig med jordgubbar eller persikogyoghurt, är det bättre att välja fler naturliga produkter, där endast naturliga ingredienser läggs till. De bästa yoghurtarna är de som är hemma.

Om kolhydrater

En lika viktig komponent i en balanserad diet är kolhydrathaltiga livsmedel. För den aktiva utvecklingen av barnet kräver en tillräcklig mängd energi, och dess huvudkälla är kolhydrater.

Det finns två typer av kolhydrater: "snabb" och "långsam". Skillnaderna i deras effekter på kroppen presenteras i följande tabell.

Se kolhydrater

Åtgärder som vidtagits

"Snabb"

Absorberas snabbt i blodet, vilket leder till en snabb ökning av blodsockernivån. Börja absorberas i blodet redan i munhålan. De väcker stark och snabb insulinsekretion. Med långsiktigt intag i kroppen kan bidra till utvecklingen av graviditetsdiabetes och fetma.

"Långsam"

Har en komplex kemisk sammansättning. Energi från dem släpps långsamt, vilket bidrar till en relativt långvarig bevarande av mättnad. Bidra inte till skarpa hopp i blodsockret.

I framtidsdiet ska mamma vara båda typer av kolhydrater. Samtidigt är det de "långsamma" kolhydrater som ger större betydelse. De finns främst i olika spannmål. Kokt bovete, ris, havregryn, bulgur och andra spannmålssidor kommer att vara en utmärkt inkludering i den dagliga kosten.

Som sötsaker är det bättre att föredra frukt. De innehåller "snabba" kolhydrater. En liten mängd frukter och bär kommer att vara ett utmärkt komplement till menyn och ge kroppen vitaminer och spårämnen. Det är viktigt att notera att de inte borde missbrukas ändå.

Om fetter

Fetter är nödvändiga för barnets fulla utveckling, men de måste vara korrekta. Så, de innehålla fetterna i fisk och vegetabiliska oljor kommer att vara mycket mer användbara än de som ingår i majonnäs och margarin.

Många framtida mammor undrar om det är möjligt att äta smör under graviditeten. Självklart, ja. Det innehåller en hel del användbara fettlösliga vitaminer, vilket kommer att vara användbart för både den förväntade mamman och hennes bebis.

När man lägger fett i kosten är det alltid viktigt att komma ihåg deras mängd.

Experter rekommenderar att man åt framtida mödrar ca 65-70 gram fett. ¾ de bör omdirigeras till vegetabiliska oljor, som kan fyllas på sallader, samt läggas till sidrätterna.

Hur man äter en framtida mamma?

Kanske är detta en av de viktigaste frågorna för alla gravida kvinnor som ansvarsfullt närmar sig denna unika period av sina liv. Kom ihåg om rätt och balanserad kost ska vara under graviditeten. Om en kvinna med hjälp av en läkare lärde sig att göra en diet i de tidiga stadierna av graviditeten, kommer denna färdighet i framtiden att vara till nytta för henne i andra trimester.

Huvudregeln som du måste följa är att bara äta användbara och tillåtna produkter. Om skadliga samtidigt som man måste glömma.

Alla de små "godisarna" eller snabbmat som kvinnor kan äta före graviditeten kan förvärra inte bara sin egen hälsa, utan också negativt påverka den fysiologiska banan i barnets prenatala utveckling.

Under de första veckorna av graviditeten genomgår en kvinna förändringar i matsmältningssystemet. De beror till stor del på hormonella förändringar som uppstår i honkroppen. Vid denna tidpunkt förekommer specifika graviditetshormoner i blodet, som är nödvändiga för barnets aktiva tillväxt.

Sådana förändringar bidrar ofta till att den förväntade mamman börjar känna sig illamående, minskning eller extremt stark ökning i aptit, ömhet i magen, förändringar i smakvanor. Många kvinnor har en stark önskan att äta en viss produkt. Oftast blir de något som de inte tyckte om före graviditeten och ofta inte använde det i vardagen. Vissa framtida mammor säger att de alltid vill äta, och de börjar som regel att vara "vänner" med sitt kylskåp.

Nutrition funktioner i veckan av graviditeten

Varje vecka av graviditeten präglas av specifika förändringar i barnets utveckling. Varje dag genomgår en liten baby, som är några få celler, seriösa biologiska processer. Detta leder till det faktum att förberedelsen av kosten i varje vecka av graviditeten är extremt viktig.

Under de första veckorna av graviditeten

Den allra första början av graviditeten orsakar vanligtvis inga biverkningar i den förväntade mamman. Vid den här tiden är ett litet embryo fortfarande väldigt liten. När den växer och hormonnivåerna ökar i blodet börjar en kvinna känna vissa subjektiva känslor.

För att förstå hur man matar den förväntade mamman under graviditetens första trimester är det viktigt att förstå hur processen med organogenes (bildning av inre organ och system) sker i en bebis.

Att bygga alla inre organ kräver en tillräcklig mängd protein. Detta protein är ett viktigt byggstenar. Alla celler i människokroppen är byggda från den.

Otillräckligt intag av protein i hondieten kan leda till att barnet kommer att ha defekter i sin intrauterin utveckling. Denna situation är farlig utveckling av defekter i strukturen och funktionen hos inre organ. De är redan identifierade, som regel, efter barnets födelse.

Problem med inmatning av proteiner i kvinnokroppen förekommer ofta hos kvinnor som är på en vegetarisk kost. Uteslutandet av djurfoder under graviditeten är ett mycket komplext och alltid diskuterbart ämne bland patienterna.

Många kvinnor som främjar denna stil av mat och aktivt använder den i sina liv, uppfattar inte kategoriskt mat av animaliskt ursprung. Hänvisa allihop till de medicinska rekommendationerna. Varje läkare, oberoende av sin specialitet, kommer att rekommendera en framtida vegetarisk mamma att inkludera kött, fisk, ägg och mejeriprodukter i hennes kost.. Det är oerhört viktigt att göra detta under de första veckorna av graviditeten, när barnets inre organ uppstår.

Läkarna betonar att den förväntade mamman bör tänka först och främst inte om sig själv, utan om hennes barns hälsa.Efter sin födelse kan en kvinna, vid sin vilja, återigen återvända till vegetarisk mat.

Om den förväntade mamman, som använder en vegetarisk näringstyp, vägrar att äta animaliska produkter, är det viktigt för henne att noggrant övervaka kostens sammansättning. Mängden inkommande proteiner i hennes kropp bör ligga inom de rekommenderade värdena. Det bör inte finnas någon brist på protein näringsämnen vid detta graviditetsstadium.

Det är också viktigt att komma ihåg principen om att kombinera produkter. Varje proteinprodukt innehåller essentiella aminosyror. Brist på tillträde åtminstone en av dem bidrar redan till en förändring i ämnesomsättningen och leder även till utvecklingen av patologier.

Ett exempel på en kompetent kombination av produkter är användningen av ris och baljväxter. En sådan kombination av näringsämnen i sin kemiska sammansättning har en bra aminosyrasammansättning - bättre än i någon monodiet.

5-7 veckor

Aversion mot en viss typ av mat är ett ganska frekventt symptom som kan uppstå i denna del av graviditeten. Det beror också på det faktum att hormonbalansen förändras i kvinnokroppen.

Det är viktigt att notera att om framtida mamma inte har någon aptit alls i flera dagar, så ska hon definitivt se sin läkare.

Du ska anmäla dig till terapeuten: han kommer att bedöma den gravida kvinnans allmänna tillstånd och kunna identifiera eventuell associerad patologi. Om de inte är där, kommer läkaren helt enkelt att ge rekommendationer om hur man förbättrar och ändrar kosten för att minska de skadliga symptomen.

8-10 veckor

Vid denna tid av graviditeten har betydande förändringar redan skett i barnets kropp. Den framtida moderns villkor har förändrats. I hennes blod växer korionhormonet (hCG) fortfarande, vilket bidrar till en förändring i hälsan.

Många kvinnor noterar att i detta skede av graviditeten utvecklar de allvarligt illamående och till och med kräkningar. Sådana negativa symtom uppträder vanligen under toxicos av den första halvan av graviditeten. Graden av deras svårighetsgrad är olika och beror på varje kvinnas individuella egenskaper.

Toxos kan också åtföljas av minskad aptit och förändring i smakvanor. Överensstämmelse med dricksregimen hjälper till att hantera negativa symtom som utvecklas under toxicos. För att göra detta borde en kvinna dricka minst 1,5 liter vatten per dag. Om hon lider av allvarlig kronisk njursjukdom eller hjärtsvikt kan mängden vätska vara begränsad.

Det bästa valet är rent vatten vid rumstemperatur. Komposter, fruktdrycker och juice kan också konsumeras, men mestadels för variation. Sådana drycker innehåller som regel mycket socker och när de tas i stora mängder i blodet kan de orsaka plötsliga blodsocker, vilket bara provar törst.

Effekterna av toxicos kan öka med hjälp av mat av dålig kvalitet. Halvfabrikat eller snabbmat väcker sålunda ofta ökad illamående hos gravida kvinnor. En balanserad kost i detta fall kommer att hjälpa till att hantera oönskade symtom.

11-13 veckor

Denna period är sista etappen av graviditetens första trimester. Vid den här tiden borde framtida mamma redan veta vad som är användbart och vad som är skadligt för henne och hennes bebis. Under de första 12 veckorna av graviditeten borde en kvinna redan lära sig att skapa sin egen individuella dagliga kost med obligatorisk införande av alla nödvändiga näringsämnen.

Vid detta graviditetsstadium bör det dagliga kaloriintaget vara minst 2700 kcal. Resultaten av olika studier ger olika data om det dagliga kaloriintaget, men de flesta av dem anger fortfarande detta värde.

Förbjudna produkter

Förutom de tillåtna produkterna finns det de som den förväntade mamman inte kan äta.Kvinnor som vill leda en hälsosam livsstil ska inte använda dem under hela graviditeten, och inte bara under första trimestern. Användningen av dessa produkter kan skada kroppen och försämra dess funktion.

alkohol

Produkter som är absolut kontraindicerade för alla förväntade mammor inkluderar alkohol. Graviditet och dricksalkohol är oacceptabla uppfattningar, under inga omständigheter bör en gravid kvinna konsumera drycker som innehåller etylalkohol. Även på familjesemester borde det finnas juice eller fruktdryck i den framtida modernens glas.

Många kvinnor gör misstaget att tro att små alkoholdrycker i små kvantiteter inte kommer att skada deras baby. Detta är en missuppfattning. Dryckets styrka spelar ingen betydande roll. Även öl eller vin kan skada ett aktivt utvecklande barn, särskilt i de tidiga stadierna av sin prenatal utveckling.

Alkohol påverkar negativt bildandet och utvecklingen av nervceller, centrala nervsystemet och andra vitala organ i en baby.

kaffe

Förvänta dig att dricka denna drink varje dag till den förväntade mamman. Du kan behaga dig med en kopp aromatisk espresso eller cappuccino, men inte varje dag.

Koffein som finns i kaffe har en aktiv effekt på blodkärlens ton. Under graviditeten får barnet, som är i livmodern, alla näringsämnen genom det gemensamma blodflödessystemet med sin mamma. Effekterna av koffein på blodkärl kan bidra till försämringen av blodtillförseln till fostret.

Om en kvinna inte kan leva utan kaffe, ska hon välja koffeinfri kaffedryck. I detta fall kommer risken för biverkningar att minimeras.

Halvfabrikat och snabbmat

Sådana produkter är extremt ogynnsamma för användning under graviditeten: de innehåller ganska mycket salt, kemiska tillsatser, smakförstärkare, konserveringsmedel, stabilisatorer, och det finns inget nytt i dem.

Det är bättre att ersätta sådana produkter med en användbar fågel eller fisk. Om framtida mamma vill ha snabbmat kan hon laga alternativa rätter hemma. Så hon kan göra kycklingnuggor. Du kan laga dem från kycklingbröstfiléer eller lår. Strimlade croutoner bakade från kornbröd är lämpliga för brödning. Sådana hemlagade nuggets kommer att vara ett utmärkt alternativ till ohälsosam snabbmat.

Du kan lära dig mer om näring under graviditeten från videon nedan.

Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa