Näring av en gravid kvinna under andra trimestern

Innehållet

I varje graviditetsperiod förekommer unika biologiska händelser både i moderns kropp och i hennes bebis. Korrekt andra trimester näring är en av de viktigaste komponenterna i en hälsosam utveckling av ett barn i livmodern.

Betydelsen av att göra rätt kost

Efter slutet av den 13: e veckan av intrauterin utveckling av barnet börjar graviditetens andra trimester. I detta skede har många av barnets inre organ och fosterelementen redan bildats. Andra fortsätter att differentiera och utveckla. Under flera veckor kommer de viktigaste biologiska förändringarna att förekomma i barnens organism.

En sådan snabb utveckling medför behovet av tillgång till alla näringsämnen som är nödvändiga för barnets tillväxt och utveckling. Det är mycket viktigt att hans mamma i detta skede konsumerar en tillräcklig mängd proteiner, fetter och kolhydrater. Inte mindre viktigt är vitaminer och spårämnen, som i tillräckliga mängder borde vara närvarande i den gravida kvinnans dagliga meny.

En av de viktigaste egenskaperna hos 14-20 veckors graviditet är den aktiva utvecklingen av muskuloskeletala systemet hos barnet. Barnens armar och ben börjar förlänga, ändra sin struktur och bentäthet. För den fulla bildandet av barnets skelett under denna period är det mycket viktigt att livsmedel som innehåller kalcium är närvarande i hans moders kost. Det finns i stora mängder i jästa mjölkprodukter.

15-17 veckor präglas av fortsättningen av utvecklingen av ett komplext nervsystemet system. Vid slutet av vecka 16 börjar de första omedvetna reflexerna bilda sig i barnet. Även denna period kännetecknas av den aktiva utvecklingen av nervanalysatorer.

För den fulla utvecklingen av nervsystemet hos barnet kräver hälsosam fett och Omega 3. Dessa ämnen finns i stora mängder i marina fiskar: sill, makrill, sardiner, lax och andra.

Fiskrätter är bättre bakade eller ångas, och en långsam spis kommer att göra. I detta fall är de fördelaktiga ämnena bättre bevarade. Det är inte värt att steka fisk i mycket olja.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Optimal Diet

En viktig regel i effektschemat är regelbundenhet. Hoppa över måltider kan inte. Regelbundet intag av näringsämnen är nödvändigt för att den framtida mammens matsmältningssystem ska fungera korrekt.

Du borde äta minst var tredje timme. Overeat samtidigt bör inte vara. Om en kvinna känner att hon är väldigt hungrig före nästa måltid kan hon göra ett litet mellanmål som inte är för söt frukt, en handfull nötter eller ett glas mjölkprodukt med lite fettinnehåll.

Den förväntade mamman är också mycket viktig för att övervaka storleken på portionerna. Många kvinnor, som till och med korrekt komponerar sin dagliga kost, gör misstag med att bestämma mängden mat på en tallrik. Det finns fortfarande en åsikt att en kvinna borde äta för två under graviditeten och när de bär tvillingar eller tvillingar - även för tre. Detta borde inte göras.I slutet kommer detta sätt att äta bara att leda till övervikt. Dessutom kan vikten öka både hos kvinnan och hos sina barn.

Mat framtid mödrar bör vara måttlig. Samtidigt är det bättre att göra portionerna ungefär lika stora. Alltför ofta snacking är inte heller värt det.

Det händer ofta att kroppen "förvirrar" törst av hunger. Ett mycket enkelt test kan hjälpa till. Om en kvinna kände en stark hunger, borde hon först dricka ett glas vanligt vatten och vänta 10-15 minuter. Om känslan av hunger inte har försvunnit, då kan du i detta fall äta.

Hur man äter

Att äta en gravid kvinna under andra trimestern bör vara strikt balanserad och korrekt. Det innebär att vid beredningen är det nödvändigt att inkludera alla viktiga näringsämnena. I det här fallet ingår korrekta och användbara produkter, och inga skadliga finns i kosten.

Ät rätt varje dag. Små fel i kosten kan inte elimineras helt. Detta är förståeligt, för på den här tiden i kvinnokroppen "raser" ett stort antal olika hormoner, emellertid en kvinna bör kontrollera hennes impulser att äta förbjudna livsmedel och eliminera skadliga livsmedel.

En framtida mamma ska alltid komma ihåg det Allt som hon äter, slutar och till barnet. Näringskomponenter levereras på detta sätt längs blodflödessystemet som är vanligt för barnet. Egna cirkulations- och matsmältningssystem börjar börja fungera i barnet efter födseln.

Graviditetens andra trimester kännetecknas av att många kvinnor har problem med svullnad och viktökning. Detta orsakas inte bara av fel i kosten utan också genom speciella hormonella förändringar. God näring och en riktig kost hjälper till att minimera biverkningar.

Läkare rekommenderar att i kost av förväntade mammor både animaliska och vegetabiliska produkter. I detta fall kommer kroppen att få alla viktiga essentiella aminosyror som är nödvändiga för fullständig intrauterin utveckling av fostret och en hälsosam graviditet.

Många kvinnor, som leder vegetarisk stil av mat, vägrar att lägga till dina diettprodukter under graviditeten. I det här fallet rekommenderar experter bara att de noggrant övervakar sin meny. Rätt kombination av livsmedel förbättrar aminosyrabalansen.

vatten

Inte mindre viktig komponent i rätt näring under graviditetens andra trimester är dricksläge. Det är mycket viktigt att en kvinna tar tillräckligt med vätska. Om den förväntade mamman inte lider av svårt ödem och inte har kronisk njursjukdom, borde hon dricka minst 1,5 liter vätska. Om det finns problem med ödem, då i en sådan situation görs rekommendationer för dricksregimen individuellt av den behandlande läkaren.

Dessutom görs individuella rekommendationer om hur mycket vätska som konsumeras, till alla kvinnor med kardiovaskulär misslyckande. Om den framtida mamman har kronisk hjärtsjukdom, tillsammans med svår andnöd och utseende av ödem i benen och före graviditeten, ska hon alltid rådgöra med sin kardiolog om hur mycket vatten som kan konsumeras. I vissa fall kan mängden daglig vätska minskas till 1 liter.

Den bästa drycken för att fylla på vattnet i kroppen är vanligt källvatten. Eventuellt kan du lägga till lite mint- eller citrondroppar. Gör detta baserat på dina egna preferenser.

Du kan dricka bär och fruktdrycker, kompott. Det är bättre att förbereda sådana drycker hemma. Så du kan styra mängden socker som läggs till drycken.

Stärkt söt juice eller komposit är inte värt det. En stor mängd socker i drycken kommer att leda till ett hopp i blodsocker, vilket inte heller är användbart.

Användbara produkter

En framtida mamma i graviditetens andra trimester ska äta mat som är bra för henne och barnet varje dag. Det finns många olika produkter som kommer att gynna inte bara kvinnans kropp, men också hennes bebis.

Mejeriprodukter

De innehåller mycket protein och kalcium. Färska mejeriprodukter innehåller också fördelaktiga mikrober - acidofila mikroorganismer och bifidobakterier. De är nödvändiga för matsmältningsorganens fulla arbete, liksom för att förbättra ämnesomsättningen.

Du bör välja kvalitetsprodukter. Vid val måste du vara uppmärksam på varornas hållbarhetstid. Det är mycket viktigt att de är färska. Användningen av inaktuell eller bortskämd jäst mjölk är fylld med utvecklingen av näringsbetingade sjukdomar, som är extremt farliga under graviditeten.

Fågel, fisk och kött

Dessa proteinprodukter innehåller olika essentiella aminosyror. Huvudregeln för deras användning är växelverkan. Att bara äta en kalkon eller kyckling länge är fel. Det är bättre att varje dag förändras proteinprodukter. Så, för lunch, kan den förväntade mammen äta bakad fiskkotelett med ris och grönsaksallad och äta stuvad kalvkött med bovete.

När du utarbetar en diet, försök att komplettera proteinmat med vegetariska sidrätter. Fibercellulosa som ingår i grönsaker hjälper kroppen att bättre smälta animaliska proteiner. Vegetabiliska sallader kryddat med mager gräddfil eller högkvalitativ vegetabilisk olja blir ett utmärkt komplement till menyn.

frukt

Frukten innehåller mycket olika vitaminer och mineraler. Läkarna rekommenderar att du väljer frukt för säsongen. Användningen av tropiska frukter kan i vissa fall utlösa utvecklingen av allergiska reaktioner. Att äta utomeuropeiska frukter under graviditeten borde inte vara bättre att ge företräde åt de frukter som är bekanta med regionen.

För beredning av fruktdrycker och kompott kan du använda frysta frukter. När det är korrekt "fruset", håller frukterna några av vitaminerna, och därför några användbara egenskaper. Torkade frukter är också lämpliga för att göra kompott. När du väljer dem, var uppmärksam på utseendet: bortskämda torkade frukter kan leda till störningar i mag-tarmkanalen.

När du äter frukt, bör du alltid komma ihåg om måttlighet. Överdriven konsumtion av frukt kommer inte att gynna, men bara skada.

Förutom vitaminer och fibrer innehåller frukter ganska mycket fruktos - naturligt socker. Överdriven konsumtion av söta frukter kan vara en utlösande faktor för utvecklingen av graviditetsdiabetes och fetma. Du bör också vara försiktig med kvinnor som har en tendens att utveckla allergier.

Vad ska uteslutas?

Det är mycket viktigt att i den framtida moderens diet under graviditetens andra trimester finns inga skadliga produkter. De kan inte bara förvärra tillståndet för en kvinna, utan också skada hennes baby.

alkohol

Användningen av alkoholhaltiga drycker under graviditeten är strängt förbjuden. Inga ursäkter eller viktiga "skäl" för att dricka ett glas vin eller något starkare, borde inte vara! Från det ögonblick som den förväntade mammen lärde sig att hon var gravid, borde hon glömma att dricka alkohol.

Etylalkohol som finns i alkoholhaltiga drycker har en negativ inverkan på utvecklingsbarnets organism. Det har en särskilt stark inverkan på nervsystemet och den aktiva utvecklande barnets hjärna. En sådan negativ inverkan är farlig eftersom barnet kan utveckla de farligaste defekterna i hans utveckling. De förekommer efter barnets födelse.

Snabbmat

Tvivelaktig mat, lagad utanför hemmet, bär i de flesta fall inte någonting som är användbart för den framtida mammans organism och hennes bebis. När man lagar snabbmat används ganska mycket olja, och även färgämnen och smakförstärkare kan tillsättas.

Sådana produkter innehåller mycket salt och kryddor.De framkallar en ännu större aptit och törst för kvinnan, och leder också till utseende av ödem. Ett alternativ till snabbmat är rätter tillagade hemma. Det är bättre att rosten på smöret ersätts med att baka i ugnen.

Marinerade produkter

Vid beredningen av olika marinader använde man mycket salt och socker, liksom ättika. Alla dessa komponenter förbättrar svullnaden, såväl som negativt på njurarnas och matsmältningssystemet. Under graviditeten är det bättre att använda den mest färska och omärlade maten.

Om vilken mat som är mest användbar för gravida kvinnor, se följande video.

Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa