40 veckor 42 veckor

41 veckors graviditet: vad händer med fostret och den förväntade mamman?

Innehållet

Trötthet, både moralisk och fysisk episodisk smärta, ett konstant förväntat tillstånd - alla dessa känslor brukar upplevas av gravida kvinnor vid vecka 41. Det beräknade födelsedatumet är kvar, och barnet av någon anledning har inte bråttom i denna värld.

Om vad som händer med barnet och framtida mamma, liksom vad som kan förväntas från 41 veckor, kommer vi att berätta i den här artikeln.

Norm eller patologi?

Vid förståelsen av den absoluta majoriteten av kvinnor är graviditeten en graviditet som varade i 38-40 veckor. Ungefär 41 veckor tycker många om som ett patologiskt tillstånd. Medicin ser emellertid på denna graviditetsperiod mer lojalt - perenachivaniem i fullständig mening av ordet han inte är. Graviditet vid vecka 41 kallas långvarig.

Väntetiden för ett barn kan variera av flera skäl. För det första, Fel i beräkningen av obstetrisk gestationsålder är inte uteslutna. Minns att de anser det från den första dagen i den sista menstruationsperioden. Men om kvinnan hade en senare ägglossning, inträffade därefter implantationen av smulorna. I så fall kommer skillnaden att vara ungefär en vecka.

Förlängda graviditeter i "åldersrelaterade" mammor som är över 30 år är vanligtvis vanliga, speciellt om födelsen planeras först. Ibland kommer en kvinna att få en andra födelse, men det finns inga tecken på övergående arbetsaktivitet. Detta anses inte heller som en patologi. Varje graviditet är unik på sin egen väg.

För det andra kan det faktum att barnet inte har bråttom att bli född, bidra till moderns extravikt, hennes stillasittande livsstil. Större barn som väger över 4 kg har inte bråttom för denna värld, liksom småbarn vars mammor upplever en hormonell obalans, eftersom hormoner i den kvinnliga kroppen gör allt "förberedande arbete" innan de föder sin födelse.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Hur var barnet?

Barnet är redan fullt redo för födseln. Han har alla organ och system bildade, han har vuxit till fast storlek, hans vikt är över 3,5 kilo och hans höjd är mer än 50 centimeter. Barnets hjärta verkar som en klocka, bukspottkörteln och levern är fullt funktionella, bebisbenen, dricker fostervätskan, hicka.

Vid denna period är fostret vanligtvis ägaren av en mycket rund kroppsform, eftersom han har ackumulerat subkutant fett rättvist, så vid födseln var barn som inte hade bråttom till ljuset blötare "äldre" stora.

Barn som är något försenade i livmodern brukar växa starkare och mindre sannolikt att bli sjuk. Det beror på det faktum att placentan, som åldras av naturliga skäl, inte längre kan vara en fullfjärdig barriär, och barnet får mammas antikroppar med blod till olika sjukdomar, virus och infektioner.

Barn som föddes tidigare har också moderfödd immunitet, men i mindre utsträckning än de som bestämde sig för att sitta i sin mamma i ytterligare en vecka eller två.

Vid 41 obstetriska veckor kan kvinnor märka att det har förekommit lite störning.Barnet är redan så trångt i livmodern att han helt enkelt inte vill röra sig, dessutom bidrar mängden amniotisk vätska, som blir mycket mindre, inte till aktiva rörelser.

Födseln kan förekomma när som helst och barnet är redo för det. Hans lungor har ackumulerat en tillräcklig mängd av ett speciellt ytaktivt ämne som inte tillåter dem att hålla fast vid första andetaget - det betyder att barnet kommer att kunna andas på egen hand.

Trots det faktum att sonen eller dottern redan är stor och det verkar som om det bara finns ingenstans att växa vidare, hjälper barnen att gräva upp mer fett och få 100-300 gram till sin vikt och ta tillfället i akt. Vid vecka 41 fortsätter tillväxt och viktökning, om än i en mindre intensiv takt.än det här hände tidigare.

Även under denna period fortsätter barnet att snabbt växa naglar och hår.

Vad upplever mamma?

Enligt recensioner av framtida mammor kvar av dem på Internet kan vi säkert säga att känslorna i denna period är nästan lika för olika kvinnor. Kvinnor känner sig trötta och tröttaMånga är deprimerade på grund av denna kroniska trötthet och rädsla för den kommande födelsen.

Även om det inte finns några tydliga första tecken på en närstående födelse, nästan alla framtida mammor klagar på smärta i ländryggen.

Under påverkan av hormon relaxin, mjukbäcken mjuknar, kommer detta att hjälpa barnet att lättare övervinna födelsekanalen. Lasten på bömen är stor - barnet är redan stort och väger väsentligt därför smärtsamma känslor vid den här tiden, om de inte är permanent smärtsamma, om de inte begränsar rörelser, anses vara ganska normala.

Vid vecka 41 många kvinnor lider av tarmproblem. Illamående, halsbränna, förstoppning, diarré, mindre kräkningar - effekterna av att pressa en stor livmoder i tarmslingorna. Även lätt mat kan orsaka obehag och flatulens, eftersom slingorna flyttas uppåt.

Smärtan i höger sida strax under revbenen indikerar ett brott mot gallflödet, eftersom det också "blir" till gallblåsan, det pressas från botten. Från ett betydande tryck i livmodern på underdelen, livmodern och underåren under en så lång tid manifesterar en kvinna ofta hemorrojder, svärbenet gör ont.

Barnets rörelser kan vara ganska smärtsamma för sin mamma, speciellt om hon har en mager byggnad. Det är också ganska fysiologisk och naturlig känsla, eftersom vattnet har blivit mindre och avskrivningarna har minskat.

Mot bakgrund av erfarenheter stör inte det bästa fysiska tillståndet och välbefinnandet hos gravida kvinnor vid denna tid ofta sömn, de börjar lida av sömnlöshet. Vissa hävdar även att sömnlöshet är en föregångare till födseln, men ingen direkt samband med medicin har hittats.

Men det finns en direkt koppling mellan antalet träningsstrider och början på den generiska processen. Ju oftare magen "plockar upp", det finns en spänning, livmoderns ton, ju mer sannolikt är det att födseln börjar mycket snart.

Tecken på beredskap för förlossning

Om den 41: e veckan drar kvinnan nedre delen av ryggen, har utsläppets natur förändrats, det kan tyda på att födelsen börjar mycket snart. Clätt slemhinnan eller med blodföroreningar och blodproppar kan indikera att proppen har kommit avsom för alla nio månader stängde säkert ingången till livmoderhalsen.

I sig kan korken omedelbart avgå helt eller i delar. Ibland förblir avloppsprocessen obemärkt, korken kan lämna sin plats samtidigt med urinering eller under urladdning av vatten. Vattnet själva kan också strömma direkt, hälla ut och kan strömma i små portioner..

Vattenläckage kan märkas genom vattenturladdning utan färg och lukt. Du kan skilja dem från andra sekretesser med hjälp av ett apotekstest.

Vattenläckage är farligt, så det är bättre för en kvinna att gå till modersjukhuset, eftersom torkperioden är farlig för barnet, det kan leda till hypoxi och barnets död.

I mammorsjukhuset ska mängden återstående vatten utvärderas med ultraljud och beslutas.I vissa fall visas blåsning av blåsan och stimulering av arbetskraft. Också på sjukhuset ska skickas i händelse av att det fanns en spotting, liksom när slagsmålen började.

Doktors och undersökningar

Vid vecka 41, om en kvinna inte stör med något speciellt, förutom de karakteristiska symptomen, kommer de att hålla en planerad mottagning i samrådet på bosättningsorten - väga, bedöma livmoderns golv, mäta nivået av blodtryck. Med tanke på att den period som definierades som den förväntade, har gått, kan ledig CTG utföras för att bedöma fostrets tillstånd.

När kränkningar inträffar som kan bero på fosterhypoxi på grund av åldrandet av placentan utförs en ultraljudsskanning med en Doppler. (USDG), och uppmätta också fostervätskindexet.

Vid vecka 41, om en kvinna är säker på att hon inte har några föregångare till arbete, kan hon undersökas på en gynekologisk stol, vars uppgift är att bestämma graden av beredskap i livmoderhalsen. Före födseln, det förkortas, blir mer rundat, öppnar något.

Om nacken är omogen är den lång, ingången till livmoderhalsen är stängd. Som avslöjandet på ett finger, på 2 fingrar, och så vidare, kan du bedöma den beräknade tiden i början av aktiv arbetsaktivitet.

Nacken kan börja förbereda, för att introducera en kvinnas speciella droger, turunda. Sådan behandling utförs på ett sjukhus. Också vid vecka 41 tas ett allmänt urintest, förresten kan det finnas protein i det. I små kvantiteter anses det också acceptabelt vid sen graviditet.

Många kvinnor är rädda för att födseln kommer att stimuleras. Stimulering utförs huvudsakligen med användning av hormonella droger. (till exempel "Mifepristone"), vilket blockerar produktionen av progesteron. Utan detta hormon är förlängning av graviditeten omöjlig, livmodern börjar komma i kontrakt och födelseprocessen börjar på ett helt naturligt sätt.

Vid vecka 41 stimuleras arbetskraft endast genom indikation, vanligtvis försöker vänta en vecka. Om en kvinna har 41-42 veckor eller 43 veckor har redan börjat, men det finns inga sammandragningar, stimulering är mer sannolikt.

kön

Kön är inte bara löst, men välkommen, för vid denna tidpunkt förbättrar samlaget blodtillförseln till könsorganen, hjälper födelsekanalen och livmoderhalsen att förbereda sig för det avgörande ögonblicket.

Men efter att slempluggen kommer ut ur livmoderhalsen, rekommenderas det inte att bada i badrummet och ha sex.

Den livmoderhalscancer öppnas, kommunikationen med livmoderhålan i skeden uppträder direkt, risken för att intrauterin infektion hos barnet ökar.

Andra rekommendationer

Rekommendationer för framtida mammor vid vecka 41 skiljer sig inte mycket från råd till gravida kvinnor under någon annan period, men det finns några nyanser:

  • lugn. Trots stress och trötthet borde en kvinna försöka hålla sig lugn. Den extra stressen blockerar bara produktionen av relaxin, och kroppen förbereder sig för förlossning i slow motion. Om läkaren inte har något emot det, kan du dricka växtbaserade sedativa.
  • Walking. Att gå gravid är naturligtvis användbar och nödvändig, men i vecka 41 är det bättre att avstå från att handla eller avsevärt avstånd från hemmet, eftersom födseln plötsligt kan börja utan föregångare. Om det finns behov av att gå någonstans, bör du ta ett pass, en policy, ett utbyteskort av en gravid kvinna och lämna väskan som samlas in på sjukhuset på en synlig plats hemma. Om förlossningen börjar, kommer en ambulans ta kvinnan till sjukhuset, och senare kommer släktingar eller vänner att ta med sakerna.
  • mat. Den här veckan borde du inte passera, det är bättre att vägra mejeriprodukter, kött, fisk och försök att äta små portioner grönsaker och frukter. Det är viktigt att inte "foder" barnet i sådan utsträckning att det blir svårt för honom att passera genom födelsekanalen. Om senare mamma är sjuk, var noga med att informera din läkare.
  • smärta. Många smärtor som förföljer den framtida mamman på en så lång dygnsperiod kommer att vara lättare att uthärda om kvinnan inte belastar sig med läxor. För smärtlindring kan du ta "No-shpu", det bidrar till lite lättnad.
  • Sjukdomar och infektioner. Om 41 veckor inte kunde skydda sig och få en akut respiratorisk virusinfektion, influensa, förkylning eller hosta, måste du berätta för din läkare om det. Poängen är inte att det är svårt för gravida kvinnor att bota dessa sjukdomar, men att det finns mycket liten tid kvar för behandlingen. Med tecken på kyla och andra sjukdomar måste en kvinna föda i observationsavdelningen.
  • Folkets sätt att stimulera. Bland de metoder som folkläkare rekommenderar att "lansera" arbetslivsaktivitet, många dödliga. Detta bör inte glömmas bort. Så tips för att ta ett varmt bad, dricka ett avkok av nässla kan leda till sorgliga konsekvenser. Därför, om alla icke-traditionella metoder, så om du verkligen vill prova dem, kan du bara applicera en akupunkturmassage på benen för att stimulera arbetskraft.

Det faktum att en sådan uppskjuten graviditet (och viktigast av allt, vad man ska göra), se följande video.

40 veckor 42 veckor
Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa