Hur ser ett befruktat ägg ut och vilken storlek borde det vara normalt?

Innehållet

Detektion av äggstocken i livmodern innebär graviditet. En kvinna kan acceptera grattis. Men i praktiken ger glädje nästan genast vägen till ångest - är allt i ordning med barnet, uppfyller det befruktade ägget normerna? I denna artikel kommer vi att berätta om hur det befruktade ägget är ordnat och vad dess storlek borde vara i normal utveckling.

Utseende och struktur

Vid den tredje veckan av dess utveckling, om vi räknar från dagen för befruktning, bildas det så kallade befruktade ägget. Detta är en ganska komplicerad "konstruktion" av en rundad form, som består av embryot, äggula sacen, korionen och amnionen.

Amnion är innerfodret på påsen. Det producerar en fostervätska - ett speciellt näringsmedium där embryon och andra embryonala strukturer finns. Chorion - det yttre skalet. Den innehåller villi med vilka det befruktade ägget är fäst vid livmoderns endometrium.

Gelpåsen är en "matlagring" som innehåller näringsämnen. Det ser ut som en liten gulaktig ärt, som ligger mellan korionen och amnionen i navelsträngen.

Det är möjligt att bara undersöka det befruktade ägget från den femte veckan av graviditeten, när dess storlek blir tillräcklig för bildbehandling på ultraljud. Med andra ord kan det ses först efter en vecka eller mer från det ögonblick som nästa menstruation inträffar.

Färgen på fostermembran är gråaktig, formen är oval eller rundad. Eftersom membranerna är ganska elastiska, kan påverkan av olika faktorer (till exempel livmoderns ton) förändras, men när dessa faktorer elimineras, återgår det snabbt till sitt ursprungliga utseende. Embryot ser ut som en liten remsa i den.

Att ha ett gestationsägg garanterar inte att ett barn kommer att födas. När det gäller monozygot tvillingar, utvecklas embryon i ett fosterägg. Om två fosterägg hittas betyder det att kvinnan inte förväntar sig tvillingar, som liknar varandra och har samma kön, men tvillingar, som var och en kommer att ha ett separat "hus" - fosterägg, placenta, under perioden med fosterutveckling.

Vanligtvis är gestationsägget vid graviditetens början bestämd i den övre delen av livmoderhålan. Om den ligger låg, kan detta väsentligt komplicera graviditeten, eftersom det är farligt komplett eller partiellt placenta previa, vilket bildas i stället för fastsättning av chorioniska villi till livmoderns endometrium. Processen kallas för implantation eller nidation och inträffar ungefär en vecka efter befruktning.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Veckovisa storlekar

Storleken på äggstocken i graviditetens första steg är den viktigaste parametern genom vilken läkaren kan bedöma hur barnet utvecklas. Fostret är fortfarande mycket litet, det är inte möjligt att mäta det och dess enskilda delar, men äggstockens tillväxt är en mycket informativ indikator på utvecklingen av graviditeten i allmänhet.

Storleken på ägget talar inte bara om utveckling, men också enligt vissa obstetriska termer. Faktum är att i början av graviditeten, när embryot bara dyker upp, är det inte mycket skillnad i höjd och vikt.Det är mycket senare att barn i moders livmoder börjar växa på olika sätt, i enlighet med deras genetiska program (vissa är långa, andra är små). Under tiden utvecklas alla barn nästan identiskt, så tillväxten hos äggstocken är nästan densamma.

Fel och värdeintervall i diagnostiska tabeller är relaterade till sannolikheten för sen implantation, liksom andra faktorer som kan påverka storleken hos äggstocken men inte utgöra ett hot mot barnets utveckling.

Att mäta med en speciell teknik. Diagnostikern av ultraljuden skannar en rak visuell linje genom fetalt ägget, som ser på bildskärmen, så att segmentets ändar ligger på motsatta punkter i fostrets sädes innerhölje. Denna storlek kallas SVD - den genomsnittliga inre diametern.

Denna storlek bestäms av den allra första. Då läggs storleken på embryot i sig själv. Ocksåsens storlek anses också vara viktig.

Det är väldigt dåligt om det inte alls visualiseras. Om det är synligt och dess dimensioner uppfyller kraven garanterar det fortfarande inte att barnet kommer att vara friskt, att graviditeten ska fortsätta utan problem.

Tillväxten kan ses i tabellen.

Tabell över storlekar av fosterägg.

Obstetrisk term, veckor

SVD, mm

KTR, mm

Äggula, mm

Område av äggstocken, mm ^ 2

Volymen av ägget, mm ^ 3

5

5-18

1-2

-

245

2187

6

13-22

4-5

3,0

363

3943

7

21-24

5-17

4,0

432

6912

8

29-30

10-25

4,5

675

13490

9

33-36

16-36

5,0

972

16380

10

39-44

24-49

5,1

1210

31870

11

47-51

34-58

5,5

1728

55290

12

56-57

42-73

6,0

2350

87080

13

63-65

51-87

5,8

3072

131070

Således anses det vara helt normalt, om kvinnan i fem förlossningsveckor - en vecka efter förseningens början - kommer att ha ett befruktat ägg, vars storlek kommer att vara 4-5 mm. Och i 7 obstetriska veckor kommer ägget 20 mm att vara helt normalt. Detektering av inkonsekvenser i tidens storlek kan indikera vissa patologier. Men under fördröjningen bör förstås en signifikant avvikelse, till exempel med en graviditetsålder på 7 veckor, är gestationssäckens storlek 4-5 mm. Låt oss titta på ägglossningens patologier och prognosen.

patologier

När läkaren säger att det befruktade ägget är beläget, men det är långsträckt, deformerat, bör du inte panikas. I de flesta fall beror det på den ökade tonen i livmodermusklerna, med eliminering av detta fenomen kommer membranerna att ta på sig helt normala former. Medicin har massor av sätt att ta bort ökad ton och förhindra missfall i de tidiga stadierna. Bland andra problem som kan uppstå under överföringen av ultraljud kan följande noteras.

hypoplasi

Detta är en anomali där utvecklingen av fostermembran ligger bakom tillväxten hos embryot i sig. Ett fosterägg skiljer sig därför från embryot i storlek och timing. Enligt sackens diameter ställer läkaren endast 7 veckor och embryonets storlek - 9 veckor.

Anledningarna till vilken hypoplasi händer är mångfacetterade. Detta kan ta antibiotika i tidiga skeden, uppskjutna under de första stadierna av graviditet, influensa eller ARVI, hormonella störningar i kvinnans kropp (endokrina sjukdomar, hormonell stimulering utförd inom ramen för IVF-protokollet) och fostrets missbildningar. Prognoser är tyvärr ogynnsamma. I de flesta fall blir embryot för trångt i små skal och det dör. Det finns en frusen graviditet.

Ett fosterägg som inte växer eller växer för långsamt ger en otillräcklig ökning i blodet av hCG-hormonet under graviditeten, eftersom korjonens villus inte klarar sig av sitt ansvar, däribland produktionen av detta ämne som är nödvändigt för att fostret bärs.

Bubbla skid

En grov och total anomali, i vilken embryot inte utvecklas, men den chorioniska villi expandera och omvandlas till en massa små bubblor som liknar klustrar av druvor. Med full import är embryot helt frånvarande, med ett ofullständigt embryo och andra äggstockar kan vara närvarande, men de kan inte utvecklas normalt.

Anledningen till detta fenomen - som en kvinnlig bakteriecell. Om en spermcell befruktar en oocyta utan DNA, är det den här patologin som utvecklas. Endast paternala kromosomer fördubblas, ett sådant kön är inte principiellt livsdugligt. Om en ägglossning befruktas av två spermatozoa på en gång (vilket sker, men sällan), kommer en ofullständig vesikeldrift att bildas.

HCG kommer att "gå off-scale" samtidigt, eftersom de övervuxna villi av korionen kommer att producera den i överskott, vilket kan orsaka utvecklingen av cyster i könsdelkörtlarna. Men det är farligt inte bara av detta - i 17-20% av fallen går driften i chorionepiteliom. Detta är en malign tumör som orsakar cancer och ger snabbt flera metastaser.

När en vesikelskridning detekteras, rensas livmoderhålan från formning, vakuum-aspiration (i huvudsak abort) eller curettage (utjämning av livmoderhålan) utförs.

Anembrioniya

Detta är patologin där det befruktade ägget är, det växer, men embryot inuti det är helt frånvarande. Anomali kallas också tom äggstockssyndrom. Detta finns i ultraljudet efter 6-7 veckors graviditet, när läkaren inte kan höra babyens hjärtslag och ser fostret.

Upp till 80% av anembryonfallet är konsekvenserna av grovgenetiska patologier under uppfattningen. Också orsakerna kan ligga i kvinnans influensa och andra akuta virusproblem. Anembrionia kan vara ett resultat av en obehandlad bakteriell infektion i reproduktivsystemet, liksom endometrios.

Ofta finns patologin hos kvinnor som bor i regioner med ogynnsamma strålningsförhållanden. Även patologi finns ofta hos kvinnor med metaboliska störningar (särskilt med brist och störningar i progesteronproduktionen).

Om anembrioni misstänks, föreskrivs en kvinna flera kontroll-ultraljud med en skillnad på flera dagar. Om misstankarna bekräftas är embryot fortfarande inte synligt, skrapar eller dammsugning.

Falskt fruktbart ägg

Denna situation är en av de svåraste i diagnostikplanen. Ett fosterägg finns i livmodern, men det är kategoriskt inkonsekvent med termen, det finns en signifikant tillväxtfördröjning. Det misslyckas inte att upptäcka ett embryo, vilket är fallet med det tomma ägget. Men bedrägeri ligger inte i detta, men i det faktum att det andra gödselägda ägget kommer att utvecklas utmed livmodern, det vill säga en ektopisk graviditet äger rum.

Lågt läge

Om det befruktade ägget inte finns i den övre delen av livmodern, men lägre, kräver detta noggrann medicinsk observation. Men fynden gör tidigt. Livmodern i tillväxtprocessen under graviditeten ökar, och det befruktade ägget kan "migrera" högre. Om det utvecklas normalt, enligt gestaltens villkor, är det bara nödvändigt att observera i denna situation.

Fostervatten

Denna patologi förekommer i ungefär ett och en halv tusen graviditeter. Amnion bildar sladdar - en septum bildas inuti ägget. Detta kräver naturligtvis noggrann observation av läkare.

Orsakerna till utvecklingen av anomalier är inte helt förstådda, men läkare tenderar att tro att sladdar bildas på grund av skador på äggstocken vid de tidigaste utvecklingsstadierna. Det är ganska möjligt att utföra och föda ett barn med en septum inuti membranen, men ett barns födelse med klyftor ("kluven gom", "klyfta") är inte uteslutet. Barnens lemmar kan också lida på grund av långvarig klämning. Ibland leder det till nekros av benen och deras efterföljande amputation efter barnets födelse.

Sällan förekommer barn som är födda efter en intrauterin vistelse i blåsan med en septum av fötternas valvförmåga. Frekvensen av sådana negativa resultat är 12-15%. Resten av kvinnorna bär ett barn utan hemska konsekvenser för hans hälsa.

Dessutom är det inte nödvändigt att partitionen bibehålls under graviditeten.Om det på en ultraljud hittades, då är det kanske inte längre längre, eftersom partitionen är så tunn som den skulle kunna riva.

Stort Fertilt Ägg

För stort befruktat ägg i de tidiga stadierna kan tala om olika patologier av både fostret själv och denna graviditet. Ofta är överdrivning en förälskelse av missad abort, ganska ofta kombineras den med fostrets hjärtrytmstörningar, med embryot som ligger bakom i standardstorlekar.

En liten ökning i äggstocken i 5-6 veckor kan indikera att ett ägg visualiseras, men det kan väl vara två embryon (monokorriska tvillingar, tvillingar). Vanligtvis görs i detta fall ett blodprov för hCG och en ultraljudsskanning upprepas en vecka senare för att undersöka båda embryon.

Retrochorial hematom

På grund av partiell avlägsnande av korionen från livmodern kan ett hematom utvecklas - blod ackumuleras mellan korionen och endometrium. Denna patologi manifesteras vanligtvis av utseendet av blodig urladdning från könsorganen, såväl som svaga drabbningar i underlivet.

Prognosen beror på storlek på hematom. Om det finns en urladdning - detta är ett gynnsamt tecken, vilket tyder på att det minskar, blodet går. Därefter kommer graviditeten att gå ganska normalt.

Om hematomet växer, men det finns ingen urladdning eller det är mycket rikligt, finns det risk att fullständig avlossning av ägget kommer att inträffa (eller har redan hänt). För att bevara en graviditet i en sådan situation är det inte möjligt.

I de flesta fall utvecklas retrochorialhematom hos kvinnor som är nervösa mycket, befinner sig i ett tillstånd av konstant stress, hos kvinnor med nedsatt hormonell bakgrund, med endometrios och andra patologier i reproduktionssystemet. Överdriven fysisk ansträngning, såväl som orimligt tagna mediciner, för vilka den behandlande läkaren inte gav tillstånd, kan bli orsaken till avlägsnandet.

Vad ska man göra när man upptäcker anomalier?

Först av allt behöver en kvinna lugna sig och lita på sin läkare. Om det befruktade ägget visar för lite tillväxt nu är det möjligt att det inom en vecka eller två kommer att överensstämma med normerna. Därför tilldelas en kvinna flera ultraljudsundersökningar. Varje patologi, om den uppstår, kräver upprepad bekräftelse.

Ett fruktägg är så litet och elastiskt att en oerfaren läkare kan se något i det som inte är där, eller vice versa. Och eftersom en kvinna är ganska godtagbar att vända sig till en annan specialist för att göra en omprövning, bekräftar hon ganska ofta de nedslående och alarmerande resultaten av den första ultraljuden.

Med deformationen av äggstocken, om embryot är av normal storlek, hörs hjärtats hjärta, kvinnan ordineras moralisk och fysisk vila, tar vitaminer och läkemedel som minskar tonen i livmodernets smala muskler - "But-Shpy", "Papaverina", magnesium och järnpreparat .

Om brutna abnormiteter som blåsning, anembryoni etc. upptäcks, är det inte möjligt att rädda graviditeten. En kvinna borde veta att hon fortfarande kan få barn, det viktigaste är att hitta orsaken till utvecklingen av anomali i detta fall. Detta kommer att hjälpa till med planering av efterföljande graviditeter. Var noga med att kontrollera med din läkare, kommer att utföras med en genetisk studie avbruten massa av fostermembran. Om genetiska störningar är etablerade bör du definitivt besöka en genetiker innan du planerar nästa graviditet.

Hur uppfattningen och utvecklingen av ägget sker, se nästa video.

Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa