När börjar fostrets hjärta att slå? När kan du höra ett hjärtslag eller se det på en ultraljud?

Innehållet

Framtida mammor med ånger och speciell spänning väntar på det ögonblick när du kan höra babyens hjärtslag i livmodern. Det förefaller länge innan andra tecken på krummens vitala aktivitet, och för framtida föräldrar blir det den mest vördnadsfulla kontakten med mysteriet om ursprunget till ett nytt liv.

Moms är intresserade av att veta hur ett barns hjärta bildas, vid vilken tid det börjar slå och när det kan höras och ses.

Kroppsformning

Det kardiovaskulära systemet i kroppen av ett utvecklande foster bildas en av de första. Redan i de tidigaste termerna ligger ett viktigt "uppdrag" på det - för att säkerställa det embryonala blodflödet. Det beror på sin normala utveckling om barnet kommer att växa eller graviditeten kommer att avbrytas, hjärtat kommer att förbli friskt eller dess defekter kommer att upptäckas.

Skapade ett hjärta i fostret i slutet av 2: e veckan av graviditeten. Det innebär att mamma kan ha redan börjat misstänka att hon är gravid. Den första är två hjärtrör. De smälter gradvis in i en. Blodet strömmar redan in i det, men hittills i en kontinuerlig ström.

Vid slutet av den 3: e veckan av graviditeten (veckan sedan förseningen började) förändras rörets struktur och blir mer komplex.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Under denna period är det viktigt att undvika kontakt med kemikalier, radioaktiva ämnen, ta inte läkemedel utan läkarnas kännedom, som redan har informerats om det "randiga" testet.

Vid detta tillfälle kan eventuella negativa externa eller interna faktorer påverka utvecklingen av hjärtpatologier. - Allvarlig stress, mammas erfarenheter, virusinfektioner, dåliga vanor.

Vid början av den 4: e veckan från befruktningstillfället (endast ca 9-10 dagar kommer att passera från det ögonblick då förseningen börjar) kommer barnets hjärta att bli sigmoid (i form som liknar Latin S). En primär ventrikel och atrium kommer att bildas i den. Vid slutet av fjärde veckans svärd börjar singelkammaren fortfarande att ingripa i hjärtat, men du kan fortfarande inte höra ett slag. - För liten storlek på kroppen.

På den 4: e femte veckan av graviditeten uppträder en spridning av hjärtats sektioner, en partition bildas mellan dem - orgeln blir ett tvådimensionellt organ. Hittills har barnet bara en stor cirkulation av blodcirkulationen (trots allt finns det inga lungor än).

På den sjätte veckan av graviditeten blir hjärtat en 3-kammare, och efter några dagar och 4-kammare, för att ventrikeldelen är uppdelad av en flexibel partition.

Processen att bilda skiljeväggar i fostret är avslutad senast 7: e veckan.

Kroppen de återstående 7 månaderna kommer bara att öka i storlek och smidigt arbeta, leverera andra organ och system av barnet med blod. Indikatorer för frekvensen och rytmen hos barnets hjärtslag är en viktig indikator under graviditeten. Enligt honom kommer läkare att bedöma hur väl barnet känner, hur bra han utvecklar, om han har tillräckligt med syre.

När och hur man lyssnar?

3 veckor efter menstruationsfördröjningen kan en kvinna gå till ultraljudsdiagnostikrummet - det är under denna period att embryot är redan synligt och du kan höra sitt hjärtslag om du gör en ultraljudsskanning med en vaginalsensor.

Om en ultraljudsundersökning utförs av en extern sensor genom den främre bukväggen, hör då hur din bebis har ett hjärtslag, det kommer att dyka upp tidigare än vid 6-7 veckors graviditet.

Självklart kan en kvinna på så kort tid inte känna ett barns rytmiska hjärtslag. detta Det är endast möjligt i de sena stadierna, och då endast under förutsättning att barnet kommer att uppta en bekväm ställning i livmodern, där bröstet är vänd mot moderns främre bukvägg.

embryonutveckling vid 5-6 veckors graviditet

Många framtida mammor har sett och hört att läkare lyssnar på en gravid kvinnas mage med ett obstetriskt stetoskop - ett speciellt rör med en förlängd nedre ände.

När ett hjärtslag visas, är barnet fortfarande för litet och flyter fritt i livmodern. Hjärtans dimensioner är mikroskopiska och därför hjärtat i 1: a trimestern är inte bugged av ett stetoskop.

Läkaren kommer att upprepa proceduren vid varje schemalagd tillträde i slutet av 2: e och 3: e trimestern, när barnet växer upp, och med det kommer hjärtat att öka.

Metoden för kardiotokografi (CTG), baserad på registrering av hjärtaktivitet och motorisk aktivitet av sensorer som ligger på den framtida mammans buk, används efter 30 veckors graviditet (sällan - efter 28-29 veckor - för individuella indikationer).

CTG-sensorer kan också kopplas i samband med förlossning, så att obstetrikare i realtid kan bedöma barnets tillstånd som är född.

En kvinna kan lyssna på barnets hjärta med ett stendoskop från en 28-30: e gravidveckan, men det beror på vilken storlek den framtida mamman är och hur exakt barnet befinner sig i livmodern. Om pussan vänder sitt ansikte till sin mammas tarmar, blir det problematiskt att höra något senare.

I graviditetens tredje trimester kan den framtida fadern och andra medlemmar i hushållet höra barnets hjärtslag - Detta är möjligt redan två månader före leverans.

Gravida kvinnor behöver inte röra med stetoskopet idag. Det finns speciella hemfetalmonitorer som snabbt och noggrant beräknar barnets hjärtfrekvens. Det är tillräckligt att fästa sensorn i moderns mage och hitta mottagningspunkten för hörsignalen.

Fakta och siffror

Eftersom hjärtat bildas från 2: a till 7: e graviditetsveckan, kommer hjärtfrekvensen för barnet under denna och efterföljande period att vara ojämn. För att bedöma indikatorn för organutveckling inom obstetri används förkortningen HR - hjärtfrekvens.

Till exempel, på femte veckan av graviditetennär läkaren ger den förväntade mamman (som ännu inte har haft tid att vänja sig vid hennes nya "position") för att lyssna på smulorna i ultraljudet, kan den slå med frekvens från 90 till 115 slag per minut. På 6-7: e veckan hjärtfrekvensändringar (detta beror på övergången till orgeln till 4-kammarenivån) och varierar från 105 till 130 slag per minut.

På 8-9 veckan dräktiga bebis ska behaga doktorn och mamman med ett hjärtslag med en frekvens från 130 till 155 slag per minut och vid 10-11 veckor knackar ditt hjärta ännu snabbare - upp till 160 slag per minuty. Topp i hastighet det lilla hjärtat når på 13-15: e veckan, när hjärtfrekvensen kan nå upp till 185 slag per minut.

Sedan, nästan fram till födseln, ligger hjärtfrekvensen vid 130-170 slag per minut, och före leveransen ligger den normalt från 120 till 160 slag per minut. Titta på hjärtat och se hur det pulserar, mamman kan doppler ultraljud (Doppler ultraljud) på 7: e veckan av graviditeten.

För de kvinnor som inte gick till en ultraljud visas hjärtkrummorna på den första ultraljudsskärmen i 10-13 veckor.

Orsaker till avvikelser

Hjärtfrekvensen hos fostret är mycket viktigt för sin normala utveckling. Med detta överskrider normen anses mindre farlig än att sänka hjärtslaget. Hyppig rytm kan vara ett tecken på hypoxi eller cirkulationsstörningar. Med en ökad hjärtfrekvens (i förhållande till hjärtfrekvensen) svarar barn i moderlivet ofta på överträdelser av placentans struktur och funktion, till placentainsufficiens och till lågt hemoglobin hos kvinnor.

Ibland är frekvent hjärtfrekvens ett tecken på några hjärtfel eller andra organ.Under perioden av hotet om missfall av en bebis, noteras ofta ett överskott av den normala hjärtfrekvensen. Med ett ökat hjärtslag kan fostret reagera på sjukdomen hos sin mamma - till exempel katarrala eller virusinfektioner i akut form.

Långsam hjärtslag är ett farligt tecken. Vid varje graviditetsstadium kan en minskning av hjärtfrekvensen i förhållande till normen orsakas av svår uncompensated intrauterin hypoxi (syrehushållning), svåra medfödda defekter, metaboliska störningar hos mamma och bebis, nedsatt hemostas hos mödrar och smulor.

Med en kort fördröjning i hjärtfrekvensen kan ett barn i moders livmoder reagera på moderns långa vila i vila (hållning rekommenderas inte för förväntade mammor, eftersom livmodern pressar bäcken och vena cava).

Så snart kvinnan byter kroppsställning återgår hjärtfrekvensen till normala värden inom bokstavligen flera minuter.

En kvinna måste komma ihåg det Barnets kropp i 3: e trimestern av graviditeten är redan fullständigt bildad: barnet kan höra vilken typ av intonation mamman pratar med, plockar upp hennes känslomässiga tillstånd. Vid den här tiden läggs också fosternervsystemet, där det beror på hur psyko-emotionellt det blir stabilt, hur det kommer att uppleva världen runt den.

Om en kvinna är orolig, orolig, orolig, reagerar hennes kropp mycket noga på detta. Blodflödet ökar, hjärtslaget snabbare, adrenalin släpps ut i blodet. Allt detta kan ha negativ inverkan på det ofödda barnets hälsa.

Redan bevisat det Moderns fysiska tillstånd påverkar direkt fostrets utveckling. Om hon tar alkohol, röker, äter inte ordentligt, tar droger eller psykotropa ämnen, då kan barnet födas med allvarliga funktionshinder.

Hjärtskada - en fruktansvärd sjukdom som ger en chans att överleva är inte för alla barn. En sorglös mamma efter att ha tagit ett barn bör på allvar tänka på om hon vill följa hennes önskningar, riskera krummarnas liv, eller föredrar att föda en hälsosam och glad baby, inte förgiftad av gifter och gifter. Svaret är uppenbart, men du måste göra en insats, visa viljestyrka, så att en gång ett beslut fattas blir det en livsstil, inte ett ögonblickligt infall, vilket lätt kan glömmas i framtiden, och allt återgår till det normala.

Mer om fostrets hjärtfrekvens och dess priser - i nästa video.

Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa