Vid vilken vecka av graviditeten börjar magen växa och i vilken månad är det mycket märkbart?

Innehållet

Kvinnor som förbereder sig på att bli mödrar börjar bokstavligen från de första dagarna titta närmare på deras reflektion i spegeln - om externa tecken på graviditet har uppstått. Dessa symtom innefattar i första hand tillväxten i buken. Men när man ska vänta på det här tecknet, och hur snart människor runt kan gissa om en kvinnas "intressanta position", förstår du inte genast. Låt oss försöka svara på denna fråga så mycket som möjligt i den här artikeln.

Varför sker en formförändring?

Magen på en gravid kvinna börjar inte växa omedelbart. En ökning av den är en följd av livmoderns tillväxt. En icke-gravid livmoder har mycket små dimensioner - dess volym är bara 5 ml och väger ca 60-70 gram. Med början av utvecklingen av hennes bebis börjar nya muskelfibrer att bildas, vilket gör att kroppen kan sträckas och växa till att bli ett mysigt och pålitligt "hus" för ständigt växande smulor de närmaste 9 månaderna.

Tillväxten under de första månaderna är svår att spåra utåt, bara vid den 8: e veckan av graviditeten når det reproduktiva kvinnliga organs storlek ett gåsägg. Men livmodern finns fortfarande i bäckenhålan, och därför växer magen inte. Intensiv tillväxt och stretchning av den främre bukväggen börjar när livmoderns höjd ökar.

Botten är den stora delen av livmodern, belägen mitt emot könsorganet och livmoderhalsen. Höjden ökar varje vecka, så att livmodern lämnar bäckenet och kommer in i bukhålan. Det är från detta ögonblick att den snabba tillväxten i buken börjar. Detta sker vanligen efter 15-16 veckor av graviditeten.

Men alla vet att vissa kvinnor inte ser magen nästan fram till leverans, medan andra redan har 4 månader blanketter är avrundade, och deras ställning ger inte anledning till tvivel bland andra. Varför händer detta?

För det första påverkar det elasticiteten i bukväggen. För multiparösa är det oftast mer utsträckt, och därför uppträder magen visuellt tidigare än den av nulliparösa. Med polyhydramnios (överskrider volymen av fostervätska) växer magen också snabbare och blir mer märkbar tidigare.

Det påverkar ärftligheten, bredden på höfterna, antalet frukter, placeringen av placentan.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Hur förändras kroppen per månad?

Under graviditeten ökar livmodern nästan 500 gånger, men denna tillväxt är gradvis. Livmodern måste ständigt stiga för att uppfylla kraven hos en växande bebis. Det är denna uppgång som kallas höjden på stående av livmoderns botten eller i förkortad form - VSDM. Läkare börjar mäta denna parameter efter 13-14 veckor, när reproduktionsorganet börjar stiga ovanför puben, det vill säga lämna bäckenområdet.

Mätning av VSDM är inte för nyfikenhet, men endast för diagnostiska ändamål, eftersom livmoderutbredningen kan berätta mycket om specialisten.I synnerhet kan dess överskott av normativa värden indikera att det finns en stor bebis i livmodern eller det finns mycket vatten (ultraljudet kommer att svara på denna fråga i större detalj), och eftersläpningen bakom HRMD kan vara ett tecken på intrauterin tillväxtnedgång.

Mätningen tas från en kvinna som ligger på ryggen, huvudenheten är centimeter. För mätning använder obstetrikare tazomer eller det vanligaste mjuka mätbandet.

Om man ser noga på standardvärdena motsvarar livmoderns tillväxt som helhet nästan gestationsåldern i numeriskt värde:

 • 8-9 veckor - VSDM är lika med 8-9 centimeter;
 • 10-11 veckor - 10-11 cm;
 • 12-13 i veckan - 11-12 cm;
 • 14-15 veckor - 12-13 cm;
 • 16-17 veckor - 14-18 cm;
 • 18-19 veckor - 16-20 cm;
 • 20-21 veckor - 18-22 cm;
 • 22-23 veckor - 21-24 cm;
 • 24-25 veckor - 23-26 cm;
 • 26-27 vecka - 24-28 cm;
 • 28-29 vecka - 27-30 cm;
 • 30-31 vecka - 29-32 cm;
 • 32-33 vecka - 31-33 cm;
 • 34-35 vecka - 32-33 cm;
 • 36-37 vecka - 32-36 cm;
 • 38-39 vecka - 34-37 cm;
 • 40 veckor - 34-35 cm.

Som du kan se, observeras en liten minskning av livmoderns tillväxt i slutet av tredje trimestern, när kvinnliga reproduktionsorgan når sin maximala storlek, magen minskar, barnet antar prenatal position, huvudet pressas mot utgången från moderns livmoder.

Vanligtvis, efter det blir det mycket lättare för kvinnan att andas (livmodern stöder inte längre membranet), och revbenen upphör att skada.

Och buken i buken mäts också, men denna parameter är väldigt individuell - en kvinna före graviditeten kan vara tunn eller fet, hon kan vara lång eller kort. Allt detta kommer säkert att påverka tillväxten i buken och dess storlek. Mageomkretsen mäts endast för att spåra dynamiken hos en viss kvinna.

Tips! Ju tunnare en kvinna var före graviditeten, ju högre sannolikheten är att hennes mage blir märkbar tidigare. Endast kvinnor som är överviktiga, överviktiga och välbyggda kan dölja sin position under lång tid.

Om ändringar är osynliga

Ofta oroar kvinnor att magen växer för långsamt. Termen är mer än 4 månader, och magen är inte synlig. Det finns en rad gissningar, de flesta är målade i negativa nyanser. Du borde inte oroa dig, det är ganska möjligt att du har förutsättningarna för detta. Håll lugnet och tala med din läkare. Om barnet är okej, och han utvecklas enligt gestationsåldern (som kontrolleras av ultraljud), så finns det ingen anledning till oro. Magen kan inte visuellt uppstå eller växa för långsamt i flera fall.

 • Kvinnan är utbildad, sportpress - bukväggen behåller i detta fall sin form längre.
 • Breda höfter oftare leder de till en långsam tillväxt av buken, eftersom bäckenytan är bredare, och livmodern kan stanna kvar längre. Förr eller senare kommer hennes utlopp i bukhålan att hända.
 • Placentans placering. Om placentan är belägen på bakväggen, närmare den bakre delen av den förväntande mamman, börjar magen tillväxt senare än hos kvinnor med placentan som ligger på livmoderns främre vägg.
 • Oligohydramnios. Ring denna orsak normal kan inte vara en komplikation av graviditet. Med den är mängden fostervätska mindre än normalt, och den långsamma tillväxten i buken är den huvudsakliga konsekvensen av denna komplikation.
 • Ärftlighet. Döttrar lånar oftast bäckens storlek och några viktiga konstitutionella egenskaper från mödrar, och därför borde du inte vänta på att magen tidigt visade sig ut för kvinnor vars mammor upp till 8 månader tyst behöll sin graviditet hemlighet från andra, eftersom det nästan inte märktes.
 • Fullständighet. I överviktiga kvinnor på grund av närvaron av fettveck på buken och låren, beskrivs buken senare. Fram till nyligen ser en sådan kvinna inte gravid ut och ofta bara på 7-8 månader visas karaktäristisk rundhet.
 • Graviditetssekvensen. Under den första graviditeten är en något långsam tillväxt av buken ett normalt fenomen.Musklerna är inte sträckta, mindre elastiska och därför framträder den karakteristiska magen, som är svår att dölja under rymliga kläder, vanligen endast vid slutet av andra trimestern.

Tillväxt för fort

Ibland kan du träffa kvinnor med en ganska märkbar stor mage i början av andra trimestern. Anledningen till detta kan vara flera, och nästan ingen av dem borde ge anledning till oro.

 • Smala höfter. Om en kvinna har trånga höfter, börjar växthuset mycket snabbt att sakna utrymme, hon går bortom bäckenet och börjar driva de inre organen från deras vanliga plats. Denna funktion kan vara en komplikation av förlossning, och är därför en indikation på en planerad kejsarsnitt, men barnets smala höfter hos den förväntade mamman återspeglas inte på något sätt i barnets bär och med hälsa och välbefinnande.
 • Upprepad graviditet. Under den andra graviditeten, speciellt om kvinnan inte spelar sport och har ganska svaga buksmuskler, verkar magen snabbare.
 • Multipel graviditet. Livmodern där 2 eller 3 barn utvecklas växer i snabbare takt, och därför blir en sådan graviditet märkbar tidigare, magen uppträder hos vissa redan i slutet av den tredje månaden.
 • Många vatten. Överskott av fostervätska leder till snabbare tillväxt av livmodern, i samband med vilken magen växer snabbare.
 • Placenta. Dess placering på livmoderns främre vägg leder vanligtvis till ett tidigare utseende av konturerna av den "gravida" magen.
 • Kroppsbyggnad och vikt. I mager och tunt blir magen uppenbara för andra. I det här fallet framträder ganska ofta den karakteristiska mörka remsan på buken först och strax efter börjar magen börja växa.

Patologiska orsaker till abnormiteter VSDM

Förvirra inte den visuella tillväxten i buken och ganska specifik parameter VSDM, som nämnts ovan. Om magen är märkbar under lång tid, är det i de flesta fall inte farligt, men en signifikant fördröjning eller fördjupning i livmoderns höjd kan vara att prata om patologi.

Det är viktigt! Avvikelse av VSDM i sig kan inte ligga till grund för att upprätta en diagnos, men kan vara en anledning att utse en gravid kvinna med en ytterligare undersökning, inklusive ultraljudsdisposition.

VSDM under normalen talar ganska ofta om en felaktigt bestämd graviditetsperiod. Om samtidigt ultraljudet bekräftar fostrets normala utveckling och Doppler-ultraljud inte avslöjar några blodflödesstörningar i moder-placenta-fostersystemet, så är obstetrikaren sannolikt att göra en felaktig tidpunkt. Detta händer oftast hos kvinnor med oregelbundna menstruationsperioder, med oregelbundna menstruationsperioder, som inte själva husker datumet för deras sista menstruation. Samma problem står ofta inför laktande mödrar som blev gravid igen under GW-perioden.

En annan orsak till laggards från normen är lågt vatten. Under andra och tredje trimestern kan orsaken till fördröjningen i höjden av det reproduktiva kvinnliga organets botten vara fostrets felaktiga position, där den ligger över livmodern eller snett.

Den farligaste sak som VSDM ligger bakom mer än 2 centimeter från normen när det gäller tid kan berätta är förseningen i utvecklingen av en bebis. Anledningarna kan vara många - från kränkningar av moderkakan mot intrauterin infektion, dålig matnäring, och så vidare. Doktorns uppgift är att ta reda på orsaken, eliminera den, så att barnet kan fortsätta att utvecklas normalt.

Om höjden på livmoderns botten överstiger normen med 2 eller flera centimeter kan läkaren misstänka ett stort foster. Men om mamma och pappa har lite smula, så är det ganska normalt, för barnet ärver deras kropp, en tendens till tillväxt och fullhet.

Det är åtminstone löjligt att prata om VSDM om sannolikheten för multipel graviditet i vår tid. Tidigare, när det inte fanns någon ultraljud, var det denna mätning som hjälpte läkaren under andra trimestern att anta att en kvinna skulle bli mor till mer än en bebis.Senare, när fruktanshuvudena kände sig, bestämdes deras antal (ibland var den mänskliga faktorn felaktig). Idag finns det en ultraljudsskanning, och även innan livmodern börjar gå bortom bäckenet, om 11-13 veckor kommer kvinnan att genomgå första prenatal screeninginom ramen för vilken läkaren nödvändigtvis kommer att informera henne om hur många levande och utvecklande barn det finns i det reproduktiva organets hålrum.

Vanliga frågor

Med tillväxten i buken hos kvinnor är associerad med många frågor. Låt oss försöka kortfattat svara på de vanligaste.

Är det möjligt att bestämma ett barns kön i form av en växande mage?

Underlivets form under intensiv tillväxt beror på kvinnans kropp, på bäckens bredd, men inte på fostrets kön. Men om du verkligen vill tro att magen på "hörnet" är en pojke, och "bollen" är en tjej, snälla snälla. Tyvärr berättar populär ryktet, som förkroppsligar sådana egenskaper till bukformen, inte hur man är modersmor - hon har en pojke och en tjej, och av någon anledning är magsformen en.

Vad händer om alla försöker röra magen?

Nästan alla gravida kvinnor står inför ett sådant problem. Så snart formerna av buken blir tydliga och märkbara strävar alla runt dem om att röra den. En kvinna kan vara obehaglig sådan påträngande uppmärksamhet från utomstående. Inget behov av att uthärda och vara tyst (negativa känslor är mycket skadliga).

Det räcker att omedelbart varna dem runt dig som visar intresse för magen att du inte vill att någon ska röra den. Det är din rätt. Lugn är viktigare än den allmänna opinionen.

Hur döljer du magen, om du inte vill bli märkt?

Sådana situationer uppstår ibland också. Vissa kvinnor vill inte ha anställda på jobbet för att lära sig om graviditet, vissa gömmer detta faktum av andra skäl.

Det bör noteras direkt att en kvinna inte ska släcka sig från magen, det kan vara mycket farligt för ett barn. Det är bättre att välja en garderob där fri kläder kommer att råda (tunikor, breda T-shirts, sommarklänningar). Underlivet måste alltid vara ledigt.

Erfarna mammor har en mycket användbar råd som kommer att vara till nytta för alla som inte vill att andra ska betona deras uppmärksamhet på en växande mage - få en ljus halsduk eller en märkbar hatt. Bright spot-detaljer kommer att locka uppmärksamhet och därmed distrahera honom från bukformens form. I kombination med lösa kläder fungerar sådana råd utan att misslyckas.

Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa