Vecka 9 11 veckor

Fosterutveckling under den 10: e veckan av graviditeten

Innehållet

10 veckors graviditet för en bebis är en mycket viktig och avgörande period. Det är vid denna tidpunkt att embryot upphör att vara sådant och blir ett foster. Perioden för embryonal utveckling lämnas kvar. En ny fas av barnets liv i livmodern börjar - foster.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Hur betraktas termen?

10 veckors graviditet i förståelsen av läkare och samma period i förståelsen av förväntade mammor - ibland två helt olika perioder. Obstetricians och gynekologer för att förenkla uppgiften som startpunkt väljer den första dagen i den sista menstruationen. Således finns det 40 obstetriska veckor under graviditeten, vilket motsvarar 10 månmånader.

Det är tydligare och mer bekant för kvinnor att räkna graviditet från datumet för uppfattningen eller åtminstone från ovulationstillfället, eftersom det är under denna period som den efterlängtade uppfattningen oftast förekommer. Den här termen heter embryonal, den är cirka 2 veckor mindre än förlossningsvetenskaplig. sålunda, 9-10 obstetriska veckor motsvarar 7-8 veckor efter uppfattningen.

För att undvika förvirring är det bättre att vänja sig för att beräkna din tid enligt obstetriska normer, eftersom det här är hur graviditetsperioden kommer att anges i alla medicinska dokument, test och provkort. Alla regler med vilka läkare kommer att jämföra barnet, också upprättat för obstetriska termer.

Hur var barnet?

Krummen på vecka 10 är redan ganska lik en man, men han är fortfarande mycket liten. Med slutförandet av graviditetens embryonperiod försvinner bebisens svans. Nu har han, som hans föräldrar, en svansben, två ben, två händer och ett huvud. De kan ses på ultraljud. Fostrets utveckling är mycket snabb. Snart blir dynamiken långsammare, men ändå ändras barnets utseende nästan varje dag.

Höjd och vikt

I början av den tionde veckan av graviditeten väger barnet ca 5 gram, och i slutet av veckan kommer han att öka sin vikt till nästan 7 gram.

Längden från kronan till bakbenet i början av veckan är ca 23 mm, och i slutet av veckan kommer barnet att växa till 38 mm. Fostertillväxt med ben överstiger redan 45 mm. För att föreställa sig storleken på frukten i veckan, räcker det med att komma ihåg vad en medelstor plommon eller jordgubb ser ut. Barnet är nu precis som det.

Nervsystemet

Barnets nervsystem utvecklas nu mest intensivt, för snart måste hon ta över "vägledning" av kroppen. Ryggmärgen och hjärnan är fullformade, barnet har redan kranial- och ryggnerven. Bildandet av förgreningar i det neurala nätverket fortsätter.

Huvudhändelsen för den 10: e obstetriska veckan är uppdelningen av hjärnan i hemisfärer, som nu skiljs från cerebellum och medulla.. Halvkärnorna från denna vecka börjar utvecklas och förbättras. Varje dag visas upp till 250 tusen nya celler i dem.

De första neurala anslutningarna har redan bildats, skapandet av nya, inklusive neuromuskulära, fortsätter, och snart kommer barnets rörelser att styras helt av sin hjärna. I veckan är nervsystemet uppdelat i perifer och central.Nu, varje dag, kommer krummen att behärska en ny färdighet. Redan i början av den 10: e obstetriska veckan kan han hålla händerna i ansiktet och röra sig själv. Han kommer att lära sig att suga ett finger eller en kamera väldigt snart - om några veckor.

Interna organ

Barnet var frukten av den officiella nivån. Det betyder att den embryonala organogenesen har fullbordats helt, med andra ord, alla organ har bildats, och nu börjar de "mastra" sina funktionella uppgifter.

Mindre än alla har ett litet hjärta. Det är det första av de inre organen, hjärtat började arbeta före andra. Nu har det 4 kamrar, en fullt formade atriella septum. Hjärtat slår vid en frekvens av 160 till 179 slag per minut och pumpar blod genom fullt formade kärl.

Förresten förändras barnets blod denna vecka - utvecklingen av egna vita blodkroppar, röda blodkroppar och blodplättar börjar i hans kropp. Om du behöver ta reda på Rh-faktorn eller barnets grupp, är det redan 10 veckor möjligt att ha fått ett blodprov från navelsträngen.

Under denna period börjar njurarna av barnet att arbeta aktivt. De producerar redan urin, ackumuleras, blåsan töms regelbundet med en frekvens om ungefär en gång i timmen. Vattenrengöring, uppdaterad var 3-4 timmar.

Denna vecka börjar sköldkörteln sin plikter. Matstrupen i veckan är separerad från luftröret, nu kommer det att ansluta munhålan och magen. I veckan börjar gallgångarna att fungera, bildandet av tarmarna, leveren, bukspottkörteln är klar.

utseende

Vid förlossningsveckan blir barnets huvud mer rundat. Men före den vanliga mänskliga arten är den fortfarande långt borta, för det är huvudet som nu är den största delen av krummens kropp. Huvudets diameter nå nu en och en halv centimeter. Men de enskilda egenskaperna hos de yttre - ansiktsegenskaperna - läggs snabbt. Redan finns det läppar, ögon, tätt täckta med genomskinliga ögonlock, denna vecka har näsan och alla dess avdelningar samt öronformen bildats.

Barnet har redan en nacke, nu kan barnet vrida huvudet mot sidorna, och snart kommer han att utnyttja denna möjlighet. På huvudet börjar veckan växa hår. Huden är fortfarande genomskinlig, mycket tunn och öm, men just nu blir huden taktil känslighet - nervreceptorer uppträder och hårsäckar läggs.

Armarna och benen är välutvecklade, det finns små naglar på fingrarna, armbågen och knäleden är redan bildade och arbetar redan. Benen hos barnet är fortfarande svåra att kalla ben - det är snarare tät broskvävnad. Processen för komprimering av skelettsystemet börjar på denna förlossningsvecka och nu ökar efterfrågan på kalcium snabbt.

I veckan bildas en skiljevägg mellan bukhålorna och bröstkorgarna - membranet. Hålrummen själva har blivit större, mer rymliga, de inre organen passar in i dem och går inte utöver gränserna.

Under denna period kan barnet visa en fysiologisk navelbrist. Det kan både tala om medfödda missbildningar av utveckling, och vara ganska vanligt, varav prognosen är ganska fördelaktig.

Barnkön

Ju närmare slutet av första trimestern blir de mer otåliga mammorna, för det kommer snart att bli möjligt att ta reda på barnets kön. Kön bestäms vid tidpunkten för uppfattningen, men de inre könkörtlarna börjar utvecklas bara närmare den andra graviditetsmånaden. Nu fortsätter bildandet av testiklar hos pojkar och äggstockar i tjejer. Det finns körtlar hos barn av båda könen hittills i bukhålan.

I stället för de yttre könsorganen medan genital tuberklet är närvarande. Det är av det att de viktigaste könsskillnaderna, pojkens penis och skrotum, eller flickans labia, redan börjar bilda.

Processen för bildning av könsorganen kommer att slutföras inom ca 2-3 veckor, men det är säkert att säga vilken sorts kön en baby är, ultraljudsdiagnostikspecialister kan bara 15-16 veckor av graviditeten eller lite senare. Fram till den här tiden är sannolikheten för fel på grund av den lilla storleken hos könsorganen för hög.

Allt som händer med barnet i vecka 10, fortsätter redan i manlig eller kvinnlig typ, för i hans kropp är könshormoner redan producerade. Försök för framtida mödrar att gissa kön av babyens hjärtslag, mer som ett gissningsspel. Hjärtslagets rytm och frekvens från medicinsk synvinkel är inte på något sätt kopplade till hjärtat och kärlens arbete.

För att ge det mest exakta svaret på frågan om vilket kön en bebis kan endast genetisk analys, till exempel ett icke-invasivt DNA-test. Men kostnaden för en sådan analys är flera tiotusentals rubel.

Det är inte lång tid att vänta - efter ungefär en och en halv månad kommer sanning om barnets kön att bli tydlig.

Fosterställning

Det finns tillräckligt med utrymme i livmodern för fri simning i fostervätskan. Barnet är nu beläget som han gillar, flera gånger om dagen, och ändrar sin position i livmoderhålan. Nu kommer simningens rörelser och sommarupplevelser att bli allt mer aktiva, för den här veckan börjar den unga placentan att fungera fullt och barnet är anslutet till moderen med en stark ledning i navelsträngen.

Som krummen är, har det ännu inte ett bra diagnostiskt värde. Det är emellertid av stor betydelse där det befruktade ägget ligger i vilken del av livmodern den är belägen. Detta faktum intresserar nödvändigtvis läkaren, och platsen för förskjutning av placentan och smulorna utvärderas nödvändigtvis av en ultraljud.

Vad lärde barnet?

Under 10 veckorsperioden lärde sig barnet att simma. Känslorna av kvinnan förändras inte på grund av detta, tills hon kan känna barnets ljusa beröring på väggarna i fostretsblåsan. Ändå försöker barnet väldigt svårt att bli verkligt mänskligt. Han vet redan hur man öppnar och stänger munnen, tar handtagen i ansiktet, rör navelsträngen. Processen med flexion och förlängning av armarna, rörelse av benen - är nu barnets främsta underhållning.

Vid slutet av denna vecka kommer det att finnas en annan underhållning - att smaka på fostervätskan. Nu finns det en formgivning av smaklökar-papillor på tungan, mycket snart kommer barnet att lära sig att skilja smak.

Fetal ultraljud vid vecka 10

Ultraljudsundersökningar är inte relevanta för denna vecka. Hans kvinnor spenderar på egen hand eller på den närvarande läkarens insisterande. Indikationerna för en ultraljudsundersökning kan vara misstanken att inte en utom två eller tre barn utvecklas i kvinnans livmoder samt behovet av att klargöra gestationsvillkoren i fall då kvinnan har glömt startdatumet för den sista menstruationsperioden eller hon haft en oregelbunden menstruationscykel.

"Verifiera timmar" när det gäller tidsfrister är just nu nödvändigt för att ställa in datumet för den första prenatalundersökningen. Efter några veckor kommer kvinnan att ha denna första viktiga studie.

Dessutom utförs en ultraljudsskanning i vecka 10 för kvinnor som har komplikationer i graviditeten - ett hot om missfall, misstankar om intrauterin tillväxtnedgång, misstankar om ektopisk eller ofvecklad graviditet, etc. på bildskärmen.

Huvudindikatorerna för denna period är den genomsnittliga inre diametern hos äggstocken och coccyx parietal storlek (CTR). Reglerna för denna term är följande.

Den genomsnittliga inre diametern hos ägget på vecka 10:

Gestationsålder

SVD, mm

9 veckor + 1 dag

36-37

9 veckor + 2 dagar

38

9 veckor + 3 dagar

39

9 veckor + 4 dagar

40-41

9 veckor + 5 dagar

42

9 veckor + 6 dagar

43

10 veckor exakt

44

Kopchiko-parietal storlek på den 10: e veckan av graviditeten:

Dräktens varaktighet (veckor och dagar)

KTR av norm, mm

KTP-intervall av tillåtna värden, mm

9 +1

23,7

18,6 — 28,8

9 +2

25

19,9 — 30,2

9 +3

26,4

21,2 – 31,6

9+4

27,8

22,5 — 33,1

9+5

29,2

23,8 — 34,6

9+6

30,7

25,2 — 36,1

10 veckor exakt

32,1

26,6 — 37,6

Äggstockar och livmoderhals är föremål för obligatorisk undersökning för sökandet efter sannolika symtom och tecken på hotad abort. Läkaren bedömer också de barnets organ som kan visualiseras - hjärtat, njurarna, hjärnbenet, hjärnloben. Storleken på buksmulorna (OJ) överstiger inte 5 mm.

I samband med början av aktiviteten på "barnens plats" - moderkakan, behovet av ett tillfälligt organ - äggula sac är inte längre nödvändigt. Nu är alla frågor som rör barnets näring, tillförsel av näringsämnen till honom, syntesen av hormoner för hans utveckling, samt frågorna om utsöndring av metaboliska produkter, "löser" ett nytt tillfälligt organ - moderkakan. Gumsäcken i äggstocken börjar blekna, krympa och slutligen lösa helt. Den här veckan på ultraljud kan bestämma dess storlek, men de överstiger inte längre än 5 mm. Placentan själv är liten. I genomsnitt varierar dess tjocklek vid 10 obstetriska veckor från 9 till 17 mm, medeltalet är 13 mm.

Rekommendationer till framtida mamma

På grund av det faktum att den aktiva tillväxten av ben börjar i vecka 10, bör man se till att en tillräcklig mängd produkter som innehåller detta mineral förekommer i kosten. Sådana produkter inkluderar mjölk och stekost, nötter, färska gröna, vissa sorter av havsfisk. Enligt den biokemiska analysen av blod, som alla gravida kvinnor tar när de registreras, kommer en obstetrikare-gynekolog att kunna se vad kalciuminnehållet i en kvinnas blod är.

Vid hypokalcemi (kalciumbrist) kan också kalciumtillskott förskrivas.

Du kan inte ta kalcium utan medicinsk godkännande. En överdos av detta mineral kan orsaka allvarliga problem i framtida mamma med njurarna, musklerna, matsmältningen, vilket nödvändigtvis påverkar fostrets tillstånd.

Ingen medicinering vid denna tidpunkt kan inte tas utan kunskap från läkaren, även om vi pratar om ofarliga vitaminer.. Den embryonala uppkomsten av organ och system har upphört, sannolikheten för mutationer och deformiteter från att ta läkemedel är redan mycket lägre än ett par veckor tidigare, men hotet om obehörigt avslutad graviditet har ännu inte helt övergått, så försiktighet bör utövas av kvinnan.

Till förmån för smulorna under denna period är moderns promenader ute i luften lämplig, korrekt och balanserad kost, vilket inte tillåter sådana problem som förstoppning och diarré, måttligt aktiv livsstil.

Att ligga på soffan är inte nödvändig, om det inte finns kontraindikationer är det bäst att göra stavgång eller simning. Detta kommer att berika blodet hos en kvinna med syre, som den växande kroppen behöver nu, och hjälper till att förbereda sig för förlossning.

Om barnets utveckling vid 10 veckors graviditet finns i videon nedan.

Vecka 9 11 veckor
Ta reda på vad som händer med fostret varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål.Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa