12 veckor 14 veckor

Fosterutveckling under den 13: e veckan av graviditeten

Innehållet

Varje dag är barnets intrauterin liv en helt unik händelse. I en liten mans kropp sker mycket viktiga omvandlingar.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Vad händer med barnet?

Vid början av graviditetens andra trimester är barnet som befinner sig i min mammas mage redan bildat. Många av sina inre organ har redan börjat fungera. 13 förlossningsveckan är den första veckan av graviditetens andra trimester.

Barnet är i förstorat livmoder, vilket tar upp ganska mycket utrymme i bäckenet. Varje dag fortsätter storleken på detta reproduktionsorgan bara att öka. När barnet växer börjar de första specifika känslorna av sin mamma att dyka upp.

Barnet har en struphuvud och vokalband börjar bilda sig. Dessa organ kallas röstbildande, eftersom de är inblandade i ljudbildningen. Barnet kan verkligen använda dem under de första minuterna efter födelsen, när det gör sitt första ljud.

Barnet har de första smakupplevelserna. Barnet kan känna smaken av fostervätskan. Det kan vara sött, saltt eller till och med bittert. Detta påverkas till stor del av att moderen äter barnet. Det finns studier som visar att de första smakpreferenser hos människor bildas under perioden av prenatalt liv och är beroende av moderens diet under graviditeten.

Att svälja fostervätska i denna period av barns fostrets liv är ett helt fysiologiskt fenomen. Således utvecklas urinsystemet. Baby sväljer lite fostervatten och fördelar den sedan. Detta är utvecklingen av njurarna och urinvägarna.

De viktigaste parametrarna hos fostrets kropp

Barnet i denna prenatala ålder är fortfarande ganska liten. I storlek liknar den en genomsnittlig persika. Läkare använder flera parametrar för att bedöma kroppsparametrar, vars huvudsakliga egenskaper presenteras i tabellen nedan.

Klinisk parameter

Norm vid 13 veckors graviditet

Kroppslängd

80 mm

vikt

20-30 gram

Vid 12-13 veckor av sin prenatala utveckling har barnet redan ett riktigt "mänskligt" utseende. Han har en något förlängd kropp. Samtidigt är armarna och benen oproportionerliga mot huvudet. Barnet kan särskiljas individuella funktioner. Ett barn vid den tiden ser jätte kul ut. Linjen i hakan och näsan blir mer avgränsad. Barnet kan redan grima och le. Han gör dessa aktiva rörelser fortfarande omedvetet. Bildandet av konditionerade reflexer kommer att inträffa i barnet lite senare.

Barnets hår syns på barnets kropp. De är belägna på platser där ögonbryn och cilia kommer att växa i framtiden. Downy hår ligger i hakan området och över överläppen, liksom på huvudet. Från den 13: e veckan av graviditeten börjar bebisens panna att formas och förändras, och kinderna och näsan går gradvis framåt. Svettkörtlar börjar dyka upp i barnets kropp.

Barnets hud är fortfarande ganska genomskinlig.Blodkärl är tydligt synliga genom dem. Med tiden kommer färgen på huden att förändras och ta ett mer "hälsosamt" fysiologiskt utseende.

Interna organ

Aktiva förändringar sker i sekretoriska organ. Bukspottkörteln börjar fungera gradvis. De celler som gör det upp, börjar släppa lite insulin - ett av de viktigaste hormonerna som är nödvändiga för användningen av glukos i kroppen.

Sköldkörteln hos barnet börjar också gradvis producera sina hormoner. Jod är nödvändigt för den normala utvecklingen av detta organ, eftersom det är en integrerad del av hormoner.

Det är mycket viktigt att en gravid kvinna vid denna tid förbrukar en tillräcklig mängd jod. Hon brukar få det genom att ta ett multivitaminkomplex som ordinerats av sin läkare.

Tarmarna utvecklas aktivt. De första nedskärningarna visas i den, vilka läkare kallar peristaltik. Tarmarna kommer förstås att fungera efter att barnet är födt och när de äter mat, men de första manifestationerna är redan märkbara i detta skede av barnets fosterutveckling. Små villi förekommer i tarmarna, vilka är nödvändiga för uppslutning av mat.

Vid den 13: e veckan av graviditeten fanns det väldigt allvarliga förändringar i barnets cirkulationssystem. Så, barnens hjärta består redan av fyra kamrar och pumpar cirka 23 liter blod per dag.

Det lilla hjärtat är redan riktigt slående. För att bestämma bedömningen av arbetet med barnets hjärtaktivitet använder läkare en hjärtfrekvensberäkning (HR). Denna indikator bestäms vanligen under ultraljud. Hastigheten för hjärtfrekvensen för spädbarn i denna fosterålder framgår av tabellen nedan.

Hjärtfrekvens

Normala värden (slag per minut)

Hjärtfrekvens

140-160

Muskuloskeletala systemet

Vid tidpunkten för hans prenatala utveckling har barnet redan bildat ganska noga lemmar. Det finns redan fingrar på varje handtag och ben, och de stora fingrarna är oftast längre. Vissa barn börjar röra sitt ansikte med sina fingrar, vilket gör denna aktivitet till ett spännande spel. Intressant har varje litet finger av barnet redan ett eget unikt hudmönster. Barnet fortsätter att aktivt utveckla lederna. Vid 13 veckor kan barnet redan flytta armarna och benen. Tvillingar börjar aktivt "studera" varandra, vidröra en brors eller systers kropp. Vissa babes älskar att leka med navelsträngen.

Vid denna period av prenatalt liv har barnet början av bröstkörtlar. Gradvis börjar ribvets benvävnad att bildas. För optimal utveckling av barnets muskuloskeletala system är det nödvändigt att ha tillräckligt med kalciumintag i kroppen.

Detta måste komma ihåg av barnets mor. En gravid kvinna vid detta graviditetsstadium bör innehålla mer fermenterade mjölkprodukter i sin kost.

Nervsystemet

Barnet förbättrar engagerade aktiva rörelser. Så blir de mer ordnade och sammanhängande.

Aktiva förändringar sker i nervanalysatorerna. Barnen kan "höra" mors och fars röst och reagera ens på dem. Den framtida mamman kan inte märka sådana förändringar, eftersom barnet fortfarande är ganska litet. Det är dock redan möjligt att börja prata med barnet, eftersom det har en positiv effekt på bildandet av den emotionella kopplingen mellan mamman och hennes barn.

Sex bestämning

Vid detta stadium av graviditet hos spädbarn förekommer aktiva förändringar i deras reproduktionssystem. I tjejer börjar t ex ägg, kvinnliga bakterier. Samtidigt finns deras äggstockar i bäckenet. Genital tuberklet omvandlas till klitoris.

Pojkar bildar gradvis en penis och prostatakörtel. Dessa sexuella egenskaper gör det möjligt att bestämma barnets kön under ultraljudet. Men lära sig om utseendet på en pojke eller tjej i 100% av fallen kommer inte att fungera. Om barnet är för litet eller är i en "obekväma" position för undersökningen, så är det helt enkelt inte möjligt för ultraljudspersonalen att se golvet.

Många mödrar som har bråttom för att ta reda på kön på sin baby resort på olika sätt att bestämma det. De försöker bestämma hjärtslag sex barn, i form av buken, enligt olika nationella tecken. Det bör noteras att alla dessa metoder är endast vägledande, men inte helt korrekta. Det är möjligt att ta reda på ett barns kön ganska noggrant vid den 20: e veckan av graviditeten, när de yttre könen blir väl urskiljbara.

Hur fostret utvecklas vid den 13: e veckan av graviditeten, se nästa video.

12 veckor 14 veckor
Ta reda på vad som händer med fostret varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa