15 veckor 17 veckor

Fosterutveckling under den 16: e veckan av graviditeten

Innehållet

Den första hälften av graviditeten är mycket viktig för fostrets utveckling. Vid denna tidpunkt förekommer viktiga biologiska omvandlingar i en kvinnas kropp i samband med den fortsatta tillväxten av barnet.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Anatomiska egenskaper

16 veckor av graviditeten hör till andra trimestern. På detta stadium börjar den fysiologiska kopplingen mellan mamma och barn öka. I barnets kropp har redan genomgått betydande förändringar. Under de första månaderna av graviditeten har barnet växt betydligt, många interna organ har bildats av denna period, men viktiga system i barnets kropp fortsätter att förbättras.

Till denna graviditetsperiod kallar läkare redan barnet ett foster, även om de tidigare använde en annan term - embryot. Fostrets storlek för denna graviditetstid är som regel 12-16 cm. Barnets vikt är ca 100-150 gram.

Läkare noterar att vid denna graviditetstid är storleken på barnet jämförbart med genomsnittlig avokado.

För att bestämma parametrarna för barnets kropp, använder specialister ultraljudstekniker. De låter dig på ett korrekt och säkert sätt utvärdera de viktigaste kliniska kännetecknen för fetalt intrauterin tillväxt. Av medicinska skäl är en ultraljudsskanning planerad. Under en sådan studie bestämmer specialisten flera viktiga parametrar samtidigt, bland dem - coccyx parietal storlek (KTR). Denna indikator beskriver längden från svansbenet till barnets krona.

För varje graviditetsperiod har denna indikator vissa normer, vilket gör det möjligt att bedöma överensstämmelsen av fostrets storlek med gestationsåldern. Till exempel, vid vecka 16 är dess normala värden ungefär 65-90 mm.

Det är viktigt att komma ihåg det KTR-indikatorer är genomsnittliga. Enligt resultaten av en ultraljud gör läkare aldrig några diagnoser. Om, efter en ultraljud, värdena av fetal CTE är något annorlunda än normala, borde den förväntade mamman samråda med sin obstetrician-gynekolog.

I obstetrisk praxis finns det många fall då ett sådant tecken bara var en individuell egenskap och alls inte indikerade förekomsten av någon form av patologi av intrauterin utveckling hos en bebis.

Förutom CTE kan ultraljudsskannrar bestämma andra kliniska kriterier för fostrets utveckling av fostret - i synnerhet mäter de avstånd mellan parietalbenen. Normal vid detta graviditetsstadium är det cirka 39 mm. Den genomsnittliga omkretsen av barnets mage är 108 mm och längden på lårbenet är 27 mm.

Under ultraljudsundersökningen kan läkaren också enkelt bestämma fostrets placering i livmodern. Vid flera graviditeter utvärderar en specialist hur varje barn placeras. Genom ultraljud kan du också diagnostisera fostrets låga placering, såväl som comorbiditeter.

Utvecklingsfunktioner

Vid 15-16 veckor med barnet är det starka förändringar.Vid detta graviditetsstadium är barnet redan ganska väl manifesterat fysisk aktivitet. Många förväntade mammor börjar känna "stötar" i magen.

Svårighetsgraden av sådana manifestationer är annorlunda. Detta beror till stor del på barnets ursprungliga storlek, liksom på mängden fostervätska. Om fostervätskan är riklig och barnet är litet, kan den förväntade mammen bara uppleva mindre svängningar. Så kan hon känna "fladdring av fjärilar" i magen eller "sprängning av bubblor".

Om den förväntade mamman inte upplever några konstiga känslor i detta skede av graviditet, borde du inte omedelbart panikera. Många kvinnor noterar att de för första gången kände de aktiva rörelserna hos sina barn endast 20-22 veckan av graviditeten.

Barnets motoriska aktivitet i detta skede är en individuell egenskap hos varje enskilt foster. Känslor under de första och efterföljande graviditeterna hos kvinnor är aldrig identiska. Barnets aktivitet påverkas av ett stort antal olika faktorer.

Genom denna period är placentan helt formad. Detta organ är mycket viktigt, eftersom det finns blodkärl i det, genom vilket alla viktiga näringsämnen levereras till barnens kropp, såväl som löst syre. På den 16: e veckan av graviditeten är moderkakan och barnet redan nära knutna.

Skelett och kroppsform

Vid graviditetens andra trimester har ett barn som är i livmodern många delar av muskuloskeletala systemet. Barnet har redan början på alla mjölktänder.

Varje dag ökar barnets täthet av brusk och benvävnad - detta är nödvändigt för att ytterligare barnens kropp skulle klara av den ökande statiska och dynamiska belastningen. Karakteristiska förändringar förekommer i livmoderhalsen. Barnet kan redan hålla nacken rakt, och även att göra huvudet vänd mot sidorna.

Barnet ändrar också kroppens konfiguration. Hans ben börjar gradvis förlängas - de är redan längre än armarna. Barnet börjar utföra grepprörelserna, vilket i grunden är en helt okonditionerad reflex. Barnet kan röra sin navelsträng, röra på magen.

läder

På kroppen och på barnets huvud syns små hår. Svett- och talgkörtlar bildas. Gradvis en ökning i fettlagret, vilket ligger under huden.

En babys hud i denna period av sitt intrauterin liv är fortfarande mycket tunn, transparent. Genom dem syns blodkärl ganska tydligt. I framtiden kommer hudstrukturen att förvandlas, den blir mer tät. Barnets små naglar är redan helt formade.

Sense organ och nervsystemet

Hörapparaten ändras också. Barnet har redan bildat hörselben, tack vare dem kan barnet skilja vibrationer och höra ljud. Vissa barn skiljer även timbre av mammas röst.

Smakanalysatorn fortsätter också att förbättra och utvecklas. På barnets tunga finns smaklökarna redan placerade. Tack vare dem i framtiden kommer barnet att känna olika smaker.

Nervsystemet i ett barn vid denna tid av graviditet är redan ganska välutvecklad.. Barnet vid 16 veckor kan avge ljud och till och med vissa lukter. Framtida föräldrar kan prata med sitt barn, läsa böcker till honom och till och med lyssna på musik med honom.

Den aktiva utvecklingen av nervsystemet bidrar till att barnet har de första känslorna. Ett barn kan grimas, le, rynka pannan och till och med gissa. Tvillingarna börjar aktivt utforska varandra. De kan röra fingrarna eller röra varandra på tummarna.

Antalet nervceller (neuroner) hos en bebis vid detta stadium av dess intrauterin utveckling ökar. Samspelet mellan celler ökar också.Detta bidrar till den aktiva utvecklingen av hjärnan och är vidare nödvändig för bildandet av konditionerade reflexer.

digestion

Förändringar i barnets matsmältningssystem sker också. Barnet börjar svälja fostervätskan. Denna process är helt normal för detta stadium av intrauterin utveckling.

Allt detta bidrar till det faktum att barnets tarmar börjar bilda det ursprungliga kalktonet. Genom sin kemiska sammansättning är den nästan helt sammansatt av galla. Färgen på meconium är vanligtvis mörkgrön. Denna funktion beror på ett ofullständigt system för fostrets matsmältning.

Huvudorganen i matsmältningssystemet i denna period av barnets intrauterinliv arbetar i "träning" -läget. Den lilla lever och mage börjar verkligen fungera senare, men även i detta skede sker primitiva processer för deras funktion.

Blodcirkulationen

I smulan av storleken på en liten avokado slår ett riktigt hjärta redan. Det är fortfarande ganska litet, men det har redan huvudkammare och avdelningar. Hastigheten hos hjärtslag hos en bebis vid detta stadium av dess intrauterin utveckling är ganska stor. Vetenskapliga studier visar att hjärtat av fostret kan pumpa cirka 23 liter blod om 24 timmar.

Hjärtans aktiva arbete bidrar till det faktum att barnet redan kan mäta hjärtslagets hastighet. Den normala hjärtfrekvensen vid denna gestationsålder är ca 140-160 slag per minut.. Barnets hjärtinfarkt är en mycket viktig klinisk indikator och utvärderas nödvändigtvis av läkare i dynamik.

Fostrets urinsystem genomgår också specifika förändringar. Barnet kan tömma blåsan var 60: e minut. Denna process är ganska fysiologisk och leder till vissa förändringar i fostervätskans kemiska sammansättning.

Ändra arbetet i cirkulationssystemet. Barnet börjar redan dyka upp specifika barns hemoglobin - läkare kallar det också foster. I framtiden kommer det att omvandlas och gå in i vuxen form. Sådant hemoglobin är något annorlunda än en vuxen i sina grundläggande egenskaper.

Intern utsöndring

Det finns specifika förändringar i arbetet med endokrina körtlar. Så, barnets sköldkörtel och bukspottkörtel börjar redan producera hormoner. Funktioner och utsöndring i magen, vilket manifesteras vid bildandet av magsaft.

Pojkens kropp börjar syntetisera testosteron - huvudkönshormonet, hos tjejer börjar den aktiva äggbildningen. Pojkens kropp är biologiskt skyddad mot överdriven bildning av kvinnliga könshormoner i den.

Om en sådan mekanism misslyckas kan den leda till utseendet av olika endokrina patologier.

Andra kroppssystem

Benmärgen hos barnet är nästan helt formad. Dess struktur representeras av celler som senare kommer att delta i processen med blodbildning. Även genom denna period har barnets prenatala liv redan bildat en individuell blodtyp och Rh-faktor.

Vid detta graviditetsstadium kan barnet redan bestämma kön. Det bestäms av en specialist under en ultraljudsundersökning baserad på kön. I vissa fall är det inte möjligt. Typiskt utvecklas denna situation om barnet vänder sig bort från ultraljudssensorn.

Om den förväntade mamman bär flera barn samtidigt kan läkaren avgöra könet på var och en av dem.

Hur ser en baby ut?

Ändra konfigurationen av barnets ansikte blir hans konturer tydligare. Näsan och kinderna fortsätter att bildas - genom denna graviditetsperiod blir de mer voluminösa.

Barnet har en förändring av auriklar - de flyttas ner till nacken. I framtiden kommer de praktiskt taget att vara på samma plats utan förskjutning. Pannan börjar gradvis gå vidare, vilket leder till att barnets ansiktsegenskaper blir allt mer mänskliga.

Fostret har redan små cilia och ögonbryn börjar växa. Samtidigt är håren fortfarande mycket små, men de bildar redan tydliga konturer av tillväxt. I framtiden kommer formen på ögonbrynen på barnet att förändras.

För mer information om fostrets utveckling vid vecka 16, se nästa video.

15 veckor 17 veckor
Ta reda på vad som händer med fostret varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa