16 veckor 18 veckor

Fosterutveckling under den 17: e gravidveckan

Innehållet

Med varje efterföljande vecka av graviditet fortsätter barnet, som är i min mammas mage, att växa och utvecklas. Vid vecka 17 hade många olika förändringar redan inträffat i hans kropp.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

utseende

Vid denna tid av graviditeten är barnets kropp redan ganska välformad. I barnet är kroppens proportioner väl utmärkta. Barnet ser lite större ut än under de föregående veckorna av graviditeten.

Detta beror till stor del på att barnet börjar bilda fettvävnad. Det utför en mycket viktig funktion i barnens kropp. Genom fettvävnad är kroppen skyddad mot exponering för negativa miljöfaktorer, såsom överdriven överhettning eller överkylning.

Med varje efterföljande vecka av graviditeten kommer mängden fett i barnets kropp att öka gradvis. För förlossning bör den nå det optimala värdet som behövs för barnets födelse.

På fostrets kropp visas det ursprungliga smörjmedlet. På många sätt bidrar dess utseende till det intensiva arbetet hos talgkörtlarna och svettkörtlarna, vilka är rikliga i huden. Fett täcker nästan hela barnets kropp. Förutom utsöndring av talgkörtlarna bildas det av desquamerade epitelpartiklar, som är fysiologiskt separerade från ytan av babyens hud.

Original smörjmedel är mycket viktigt för ett barn under denna period av sitt fosterliv. Det skyddar barnets känsliga hud mot effekterna av negativa yttre påverkan.

Konturerna i barnets ansikte är redan helt tydliga. Auriklarna är formade och ligger ganska nära nacken. Barnens ögon är täckta. Barnet kan vända sig bort från det ljusa ljuset riktat mot honom. Fosterhörapparaten börjar fungera gradvis.

plats

För att bedöma barnets ställning i min mammas mage, använder läkare olika metoder. Det mest exakta av dessa är ultraljudsundersökningen. Med denna enkla metod kan du bestämma fostrets bekkenpresentation, liksom andra alternativ för platsen för barnet i livmodern.

Vid flera graviditeter måste en ultraljudspersonal nödvändigtvis utvärdera var och en av barnen är belägen. Bärande tvillingar eller tripletter följs vanligtvis av mer spännande känslor hos förväntade mammor.

Behandlingen av barnet i livmodern vid detta graviditetsstadium är otvivelaktigt. Före födseln kan fostret rulla några gånger. Särskilt ofta händer detta med ganska aktiva barn "fidgets". Läkaren bestämmer hur barnet ligger i livmodern flera gånger under hela graviditeten.

Huvudparametrarna i kroppen

Barnets storlek vid denna period av dess intrauterin utveckling är mycket viktigt. De tillåter läkare att bedöma hur väl barnens kropp utvecklas.

För att göra en sådan bedömning måste barnets höjd och vikt utvärderas. Hur mycket barn väger, du kan bestämma när du utför ultraljud. Räntorna för de viktigaste kliniska parametrarna för fosterutveckling framgår av tabellen nedan.

Kliniska kriterier

Normalvärde

Höjd (cm)

16-18

Kopchik-parietal storlek (i cm)

13

Vikt (gram)

140

Hur förändras barnet?

Mycket viktiga förändringar sker med barnet. Han har början på alla 32 permanenta tänder. De kommer naturligtvis att ses mycket senare, men läggs redan under perioden för förebyggande utveckling.

Cirkulationssystem

Barnets kardiovaskulära system vid 16-17 veckan av det intrauterina livet är redan välformat. Barnets hjärta, som hos vuxna, består av fyra kamrar och kan slå. Det bör noteras att hjärtat i fostret slår mycket oftare än hos vuxna. Under dagen kan det pumpa mer än 28 liter blod.

För att bedöma barnets hjärta och blodkärl, använder specialister ett speciellt kliniskt kriterium - hjärtfrekvens (HR). Hjärtslaget mäts som regel under ultraljudet. Men vid detta graviditetsstadium kan läkaren redan bestämma hjärtfrekvensen med ett vanligt stetoskop. Hastigheten för denna kliniska indikator för denna period är 120-150 slag per minut.

läder

Barnets hud har en ofullkomlig struktur. Dess densitet är otillräcklig. Genom det ser blodkärlen igenom väl. Med varje efterföljande dag av graviditet kommer den att förändras, bli tätare och skydda barnet från de yttre miljöernas aggressiva effekter.

Hjärtans intensiva arbete och aktivt blodflöde bidrar till det faktum att barnets hud har en ljusrosa färg. Utanför är huden täckt med original smörjmedel, vilket gör det mer skyddat mot effekterna av negativa yttre faktorer.

Hjärna och nerver

Vid den 17: e gravidveckan utvecklar fostret aktivt nervsystemet. Betydande förändringar börjar hända i hjärnan.

Antalet omvandlingar ökar gradvis. Denna "tortuositet" i hjärnbarken är mycket viktig. Det bestämmer hjärnans viktigaste förmågor - att tala, skriva, läsa, absorbera olika uppgifter. Neuroner (hjärnceller) börjar aktivt samverka med varandra och bildar speciella interna kontaktpunkter.

Nerveanalysatorer utvecklas också aktivt. Barn på denna tid av sin prenatala utveckling kan redan bestämma olika nyanser av smak. Denna funktion beror på närvaron på smaksprutans språk. Ett barn kan ganska väl bestämma bitter, salt och jämn söt smak. Han gör det genom att svälja fostervätskan. Smaken av fostervätskan beror till stor del på den mat som den förväntade mammen konsumerar vid denna tidpunkt.

Vid 17: e graviditetsveckan kan fostret redan skilja mellan ljud. Barnet "hör" min mammas röst och kan även reagera på den. Många specialister som observerar gravida noterar att moderns röst har en lugnande effekt på barnet.

Det är därför som läkare rekommenderar att förväntat mammor ska prata med sina barn som är i sina tummar. Sådana konversationer bidrar till att skapa psyko-emotionell kontakt mellan mor och barn.

Matsmältningsorganen

Vid den 17: e gravidveckan var barnets matsmältningsorgan nästan helt format. Barnet har redan en lever och gallblåsan.

Hudvävnad börjar redan producera gall, som kommer in i ett tarms tarmar. Med galls deltagande uppstår bildandet av mekonium - de ursprungliga kalorierna. Egentligen kommer gastrointestinala organ att börja fungera först efter det att den första delen av mammas bröstmjölk har gått in i kroppen efter att barnet är födt.

Tarmarna hos barnet vid denna period av dess intrauterin utveckling är redan ganska väl reducerade. Detta är nödvändigt så att maten i framtiden passerar och smälter fritt. Särskilda villi har redan bildats på tarmmuren.Genom dem är näringsämnen absorberade från tarmluckan, går blodbanan och sprids genom hela kroppen.

Körtlar av yttre och inre utsöndring

Ett barn i den 17: e gravidveckan är tillräckligt bra för svett och talgkörtlar. Deras hemlighet är nödvändig för bildandet av det ursprungliga smörjmedlet, som täcker fostrets kropp.

Hypofysen och sköldkörteln har bildats och fungerar redan. De första hormonerna börjar dyka upp i systemcirkulationen. Hos pojkar förekommer även ett speciellt manligt könshormon - testosteron.

Urinfunktion

Vid den 17: e dräktveckan bildas njurarna i fostret redan. Barnet kan självständigt urinera. Många framtida mammor är rädda för detta och är rädda för att fostret kan "gifta". Att oroa sig för detta borde de inte. Denna reaktion är ganska fysiologisk och uppfattas av naturen så att barnets urinsystem utvecklas ordentligt.

Ett bra arbete hos fostrets njurar bidrar till regelbunden förnyelse av fostervätskan. Experter noterar att den kemiska sammansättningen av fostervätskan i vilken fostret är belägen kan således uppdateras flera gånger under dagen.

andedräkt

Med den aktiva intagningen av fostervätskan förbättras även muskelfunktionens funktion i andningshandlingen. Sväljningsrörelser kan inte göras utan intensiv lyftning av bröstet, vilket fostret gör. Detta bidrar till att de interostala musklerna börjar förbättra sig och utvecklas mer aktivt.

Barnet fortsätter att utveckla lungor och bronkialträd. De måste vara välformade före barnets födelse. Detta är nödvändigt för att barnet kan andas självständigt efter födseln utan hjälp och konstgjorda andningsskydd. Glottis och struphuvud vid detta graviditetsstadium är redan bildade och redo att utföra sina funktioner.

Ben och muskler

Varje dag förändras strukturen och densiteten hos barnets benvävnad. Fostrets ben vid den 17: e gravidveckan är redan ganska täta.

Rörligheten i lederna förbättras. Detta bidrar till att barnet redan kan böja och böja armarna och benen. Aktiva barn kan vända sig flera gånger. Vid denna tid börjar fostret som regel att aktivt undersöka sin kropp.

Ett barn kan röra sitt ansikte och navelsträngen, stäng och öppna munnen, svälja, gäspa och till och med hicka.

Barnets aktiva rörelser kan leda till att hans mamma känner de första rörelserna. Vanligtvis är dessa symtom vid 17 veckors graviditet mer uttalad i miniatyr och bräckliga kvinnor.

Intensiv utveckling av nervsystemet och ansiktsmusklerna i fostret bidrar till utseendet på hans ansikte av olika känslor. Barnet kan le, grimas och till och med rynka lite.

Det är viktigt att notera att många av dessa känslor fortfarande är "träna" och utförs omedvetet av dem.

immunitet

Barnet har sina egna vita celler i immunsystemet - leukocyter. De är nödvändiga för att skydda barnets kropp från olika patogena bakterier och virus. Även barnet i blodet uppträder en liten mängd av sin egen interferon, som är nödvändig för god immunitet.

Sex bestämning

En av de mest spännande frågorna för framtida föräldrar är naturligtvis barnets kön. Vid den 17: e gravidveckan är det redan möjligt att bestämma det. Fostret på detta stadium har redan bildat de viktigaste externa könsegenskaperna. Det är för honom och bestämmer barnens ultraljudsspecialister. Dessutom är livmodern nästan i form av flickor, och hos pojkar, testiklarna.

Det är viktigt att notera det Fel vid bestämning av kön vid detta graviditetsstadium är ganska möjliga. Detta sker som regel vid forskning av en oerfaren ultraljudspersonal eller om fostret vänder sig bort från ultraljudsgivaren under undersökningen. I det här fallet kan du bestämma barnets kön vid nästa planerade ultraljudsundersökning.

Om vilken screening i vecka 17 visar hur sex bestäms och varför ultraljud utförs, se nedan.

16 veckor 18 veckor
Ta reda på vad som händer med fostret varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa