18 veckor 20 veckor

Fosterutveckling under den 19: e veckan av graviditeten

Innehållet

Varje graviditetsperiod är en unik händelse, och den 19: e gravidveckan är inget undantag. Vid detta stadium av intrauterin liv sker ganska viktiga omvandlingar i barnets kropp. Många av de inre organen har redan bildats, medan andra fortfarande fortsätter sin aktiva utveckling.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Muskuloskeletala systemet

Betydande förändringar genomgår benstruktur. Fruktens små ben blir mindre sköra. Intensiv utveckling av benen leder till att barnet fortsätter att förlänga armar och ben.

Barnets muskler genomgår också ett antal förändringar. Förbättrar deras elasticitet och förmåga att sträcka sig. Sådana förändringar bidrar till att fostret ökar antalet möjliga rörelser som begås av den. Barnets motoraktivitet blir alltmer intensiv.

Småbarn kan röra sig, från livmoderns väggar, de kan också vända huvudet. Det senare inträffar på grund av en ökning av fysiologisk rörlighet i livmoderhalsen.

Barnet böjer och sträcker handtagen, kan röra sin navelsträng eller ansikte med fingrarna. Om tvillingar utvecklas i livmodern, börjar de som regel att aktivt studera varandra.

Hjärta och blodkärl

Fostrets cirkulationssystem vid 18-19 veckor har ett antal intressanta funktioner. Så, ett litet hjärta av ett barn kan pumpa nästan 30 liter blod. I sin struktur är det ganska påminner om en vuxen och består av fyra kameror. Aktiv sammandragning av hjärtmuskeln bidrar till att barnet har en riktig hjärtslag.

Läkare bestämmer frekvensen av hjärtslag, eftersom denna indikator är extremt viktig. Under graviditeten utvärderas barnets hjärta flera gånger. De erhållna värdena för hjärtfrekvensen (HR) hos fostret måste registreras i den gravida kvinnans medicinska register. Detta gör det möjligt för läkare att spåra dynamiken och dra slutsatser om välbefinnandet hos barnets intrauterinutveckling.

Fostrets hjärtatslag bör ligga inom det normala området. Detta indikerar att barnets hjärta fungerar normalt, och hans kropp upplever inte hypoxi - syreförlust av vävnader och inre organ.

Det är möjligt att bestämma hjärtfrekvensen hos barnet i detta segment av sitt intrauterin liv på olika sätt. Kanske är det mest exakta beräkningen av hjärtfrekvensen under ultraljud.

Förlossningsgynekologen kan också bestämma denna kliniska indikator och lyssna på hur ett litet hjärta av fostret fungerar med hjälp av en speciell enhet - ett stetoskop. Den bästa punkten för att lyssna på hjärtfrekvensen väljs individuellt. Det beror till stor del på hur fostret befinner sig i livmodern.

Ofta hörs hjärtrytmen nära naveln eller något under. Om en kvinna bär tvillingar, ska hjärtslaget höras från varje barn individuellt.Hjärtrytmbestämning är en viktig färdighet som alla erfarna obstetrikare-gynekologer ska ha.

Frekvensen hos barnets hjärtslag hjälper läkare att upptäcka olika intrauterina patologier i de tidigaste stadierna av deras bildning i tid. Varje gestationsperiod präglas av sina egna fosterpulsstandarder. För den 19: e gravidveckan anses en indikator på 140-160 slag per minut betraktas som normalt.

Aktiva förändringar på detta stadium börjar inträffa i blodkärlen. Sålunda ökar deras diameter gradvis och därmed lumen. Fårens vener och artärer är perfekt synliga genom sin tunna och känsliga hud.

Njurar och urinvägar

Intressanta förändringar börjar påträffas i urinvägarna. Njurarna av barnet är redan bildade, liksom huvud urinvägarna.

Barnet, som befinner sig i fostervätskan, kan svälja det, och senare - och allokera. Denna funktion är inte bara väldigt viktig för utvecklingen av hela urinutsöndringssystemet, utan leder också till regelbunden förnyelse av barnets "vatten" -miljö. Således kan fostervätskan förändras flera gånger under dagen.

Nervsystemet

Antalet speciella kontakter mellan hjärncellerna i smulorna börjar öka. Detta bidrar till att barnet uppträder första okonditionerade reflexer, såväl som väsentligt komplicerat beteende.

De första ljusa känslomässiga manifestationerna upptäcks som regel under ultraljudsundersökningen. Barnet kan redan le med sin mamma och doktor, rynka lite på pannan eller göra ett ansikte. Sådana känslor gör att framtida föräldrar som regel ganska mycket positiva känslor. Det är viktigt att komma ihåg att deras barn inte gör det med avsikt. Vissa barn vänder sig bort från ultraljudssensorn under ultraljudet, så det är omöjligt att märka de känslomässiga manifestationerna.

Det händer också att under ultraljudet verkar det som om barnet sover. Samtidigt är han i lugn stat och gör inte aktiva rörelser.

Vid detta stadium av graviditeten fortsätter ryggmärgsutvecklingen. Denna utveckling bidrar till att barnets aktiva rörelser blir alltmer samordnade och beställda varje dag.

Första rörelser

Barnets stormiga aktivitet i hennes mammas buk och dess ganska stora storlek bidrar till att den förväntade mamman har de första känslorna i hennes mage. Denna händelse för en kvinna är väldigt rörande och är i regel minns för resten av sitt liv.

Det är viktigt att notera det Inte alla framtida mammor kan känna sina barn vid detta graviditetsstadium. Det beror på många faktorer. Vanligtvis drivs ganska aktiva och mobila barn, lugna barn får inte orsaka någon oro för sin mamma.

Varje graviditet är en unik händelse. Den absoluta likheten av symtom i detta fall sker aldrig. Under första graviditeten börjar barnet på den 18: e och 19: e graviditetsveckan och i andra - efter 22 år. Det är viktigt att komma ihåg att detta är en mycket individuell egenskap som inte kan förutsägas i förväg.

Kroppsparametrar

Storleken på barnet är ett mycket viktigt kliniskt tecken, det måste vägledas av läkare som övervakar utvecklingen av en viss graviditet. Indikatorer för barnets höjd och vikt gör det möjligt för specialister att spåra intensiteten av sin intrauterin utveckling i livmodern.

Varje graviditetsperiod präglas av vissa normer. Dessa kliniska parametrar bestäms vanligtvis under en ultraljudsskanning. De erhållna värdena återspeglas i specialläkarens medicinska intyg, som utfärdas i händerna på en gravid kvinna efter det att testet slutförts. De huvudparametrar som studerats och deras normer återspeglas i tabellen nedan.

Kliniskt tecken på fostret

Normala värden för den 19: e veckan av graviditeten

tillväxt

21-25 cm

vikt

230-250 g

Det händer ofta att en gravid kvinna efter en ultraljudsskanning går i panik eller börjar oroa sig för att hennes baby väger lite mindre än den borde vara före detta datum. Omedelbart bör det noteras att detta inte är värt att göra. Barnets vikt, som sin höjd, är en enskild parameter.. Alla barn utvecklas inte inom de fastställda åldersgränserna.

Om barnets vikt eller höjd är mindre än de angivna värdena för en given period, kommer läkaren säkert att uppmärksamma den. Efter detta kräver fostrets utveckling mer noggrann observation. Som regel återvänder barnets vikt efter några veckors graviditet till normal.

plats

Barnets position i min mammas mage kan vara väldigt annorlunda. Bestäm hur barnet befinner sig i livmodern, du kan använda ultraljud eller klinisk obstetrisk undersökning.

Det är viktigt att komma ihåg att fostrets position under denna period av sitt intrauterin liv är vanligtvis icke permanent.

Det händer ofta att ett aktivt och ganska mobilt foster ändrar sin position i livmodern. Barnet kan placeras på olika sätt. Läkare anser att en av de mest funktionellt fördelaktiga platserna hos fostret i livmodern är huvudvärk. I detta fall ligger bebisens huvud i riktning mot livmoderns inre hals.

Huvud previa gör att fostret kan röra sig rätt genom födelsekanalen under arbetet. I detta fall flyttar barnets huvud, som har den största storleken för födseln, först, vilket är mer korrekt, enligt experter. Efter huvudets passage genom födelsekanalen blir resten av barnets kropp "lättare" mycket enklare.

Förutom normal huvudvärkpresentation finns det ett annat, mindre gynnsamt läge hos fostret. Så kan barnet ha en tvärgående position i livmodern. I det här fallet är hans huvud inte längre beläget mot den inre fallopiska svalget. I detta fall hindras barnets självständiga födelse utan några konsekvenser.

Baby look

Konfigurationen av barnets kropp under denna period av sitt intrauterin liv varierar något. Barnets kropp blir längre, armarna och benen drar också ut. Huvudets proportioner varierar något. Barnet ser redan ut som en man, men bara i miniatyr.

På barnets ögon är det klart olika, de ser ganska stora ut. Utsidan täcker ögonlocken. Barnet har redan kort cilia och jämn ögonbryn.

Nästan hela fostrets kropp täcker det ursprungliga smörjmedlet. Hemligheten med svett och talgkörtlar är direkt inblandad i sin utbildning. På ytan av huden blandar den med exfolierade hudceller, vilket leder till bildandet av ett speciellt smörjmedel. Detta smörjmedel är mycket viktigt för barnet, eftersom det är nödvändigt att skydda det mot effekterna av flera negativa faktorer och mikrober.

Barnet är redan tydligt synliga konturer av näsan och även hakan. Auriklar bildas. Barnet kan redan öppna och stänga munnen. Fostret har också sväljningsrörelser, på grund av vilket det sväljer små delar av fostervätskan.

På små fingrar har barnet redan ett eget unikt mönster - experter kallar detta mönster fingeravtryck. På varje handtag och ben finns små naglar.

Kan jag ta reda på golvet?

Bestäm födelsen av en pojke eller en tjej, på detta stadium av graviditet är redan möjligt. Detta beror på att fostrets huvudsakliga externa könsorgan förstår den 19: e veckan av graviditeten.

Framtida föräldrar är ofta intresserade av frågan om fel är möjliga för att bestämma kön under denna period. Fel och fel i att skapa golvet är verkligen fortfarande möjligt. - detta beror till stor del på erfarenheten och kvalifikationerna hos den specialist som utför ultraljudsskanning.

Om vad som händer med fostret och framtida mamma vid den 19: e veckan av graviditeten, se följande video.

18 veckor 20 veckor
Ta reda på vad som händer med fostret varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa