20 veckor 22 veckor

Fosterutveckling under den 21: e veckan av graviditeten

Innehållet

Varje vecka av graviditeten åtföljs av ett antal intressanta händelser som förekommer i kroppen hos en växande baby. Fosterutveckling fortsätter vid vecka 21. 21 veckors graviditet är en slags milstolpe i barnets intrauterin utveckling. Vid detta datum har barnet redan bildat många viktiga vitala organ, liksom nervanalysatorer, genom vilka han kommer att lära sig världen. Fostrets första känslor.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

hörsel

Vid detta graviditetsstadium har fostret förmågan att höra olika ljud. Det är viktigt att notera att dessa bara är hörselns början. Fostret kan ännu inte förstå och analysera tal eftersom hjärnan ännu inte är tillräckligt utvecklad för detta. Barnet kan dock höra olika ljud och till och med känna igen sina föräldrars röster. Många vetenskapliga studier har visat att hans mors röst har en lugnande effekt på barnet.

För högljudda och irriterande ljud bidrar till att barnet börjar trycka eller flytta starkt i min mammas mage, trevliga melodier, tvärtom förbättra barnets välbefinnande och positivt påverka utvecklingen av nervsystemet.

Experter rekommenderar framtida föräldrar att genomföra "dialoger" med sin bebis. Du kan berätta ett barns eventyr, prata med honom. Naturligtvis förstår inte barnet det tal han hörde, men en positiv effekt på nervsystemet kommer att ges.

Det finns vetenskapliga studier som bekräftar det Regelbundna konversationer med barnet, som fortfarande är i livmodern, har en positiv effekt på bildandet av den psyko-emotionella kopplingen mellan mamman och barnet.

syn

Trots de formade ögonkontakterna och även ögonbollarna, kan barnet verkligen inte se ännu. Men han kan redan skilja mellan olika ljusa ljusflampar. Till exempel har forskare märkt att när lampan lyser starkt på barnets ansikte, även genom magen, vänder han omedelbart bort från de bländande strålarna.

Utanför täcker palpebralfissuren ögonlocken. Deras hud är mycket tunn och ömtålig. Storleken på ögat och ögonlocket är fortfarande oproportionerligt. När ögonlocken starkt täcker barnets ögon verkar det som att barnet sover.

smak

På barnets språk finns det redan speciella mikroskopiska processer - bröstvårtor. Det är tack vare dem att han kan skilja mellan olika smaker. Barnet kan bara göra detta genom att svälja fostervätskan.

Det bör noteras att fostervätskan kan ha olika smaker. På en dag är det en söt och ganska trevlig vätska, å andra sidan en salta, som kan vara lite bitter. Smaken av fostervätska påverkas till stor del av maten som den förväntade mamman äter.

Barnet, som sväljer en liten mängd fostervätska, kan känna igen sin smak. I vissa fall tycker han om barnet, men i andra är det tvärtom obehagligt.

Forskare noterar att fostret kan svälja omkring 400 ml fostervätska under dagen. Denna process bidrar till det faktum att fostervätskan kontinuerligt uppdateras. Förtäring av vätska, och sedan dess frisättning, är det viktigaste steget i utvecklingen av barnets urinvägar.

Första rörelser

Intensiv utveckling av muskuloskeletala systemet och nervsystemet fungerar till att fostret uppträder motorisk aktivitet. Barnet rör inte bara sina händer eller böjer benen, utan börjar också vända på huvudet. Frukten kan också rulla över.

Barnet kan avstötas av livmoderns väggar. Sådana aktiva rörelser är som regel redan tydligt kända av en gravid kvinna. Ju mer aktiva barnet desto ljusare känns hans mamma.

Ofta fäster de första rörelserna hos fostret gravida kvinnor för mycket vikt. Naturligtvis är barnets motoraktivitet mycket viktigt, men det är fortfarande inte en avgörande faktor för den fysiologiska utvecklingen av fostrets utveckling.

Vissa barn kan vara ganska lugna i naturen, vilket senare som regel manifesterar sig i sin karaktär efter födseln. Andra är fidgets. Även under sin prenatala utveckling orsakar det rastlösa barnet en hel del oro mot sin mamma och ständigt sparkar i magen.

Ett stort antal olika faktorer, allt från den förväntade moderens kost till komplexa patologier, påverkar barnets motoriska aktivitet.

Det är mycket viktigt att en erfaren och kvalificerad läkare övervakar graviditeten. Det är han som kommer att kunna bedöma om barnets motoraktivitet är normal och om det finns några sjukdomar.

Kroppsparametrar

Varje dag växer barnet, som "bor" i min mammas mage, och utvecklar. Experter jämför ofta frukten med något föremål eller frukt. Detta gör det möjligt för förväntade mödrar att föreställa sig vilken storlek deras barn är vid en viss period av intrauterin utveckling. Fetus vid 21 veckors graviditet kan jämföras med en ganska stor banan.

De viktigaste indikatorerna på intensiteten i prenatal utveckling av ett barn betraktas som grundparametrar för hans kroppsvikt och höjd. Dessa indikatorer mäts nödvändigtvis under ultraljudsundersökningen. Normala värden för barnets grundläggande parametrar vid den 21: e veckan av graviditeten framgår av tabellen nedan.

Kliniskt tecken på fostret

norm

tillväxt

26-30 cm

vikt

370-450 gram

Metoden som låter dig beräkna fostrets storlek kallas fetometri. Kärnan är en specifik ultraljudsundersökning. När en sådan undersökning utförs, utöver barnets höjd och vikt bestämmer specialisten andra kliniska kriterier. En av dem är biparientstorleken (bpr). Vid detta graviditetsstadium är dess hastighet 4,5-5,6 cm. De övriga parametrar som studerades, som också bestäms under undersökningen, presenteras i tabellen nedan.

Undersökat kriterium

Normalt värde vid 21 veckors gestation

Frontal-nuchal storlek

6,1-7 cm

Huvudomkretsen

16,7-20 cm

Sminkomkrets

13,8-17,6 cm

Femur benlängd

3,2-4 cm

Humerus längd

3-3,7 cm

Underbenets längd

2,4-3,3 cm

Benlängd av shin

2,9-3,7 cm

Det bör noteras att den förväntade mamman inte får panik om hennes baby väger något mindre än den borde vara vid sin ålder. Parametrarna i kroppen beror på många faktorer, av vilka några inte alls är en följd av patologi.

Endast en läkare som övervakar utvecklingen av en viss graviditet kan bestämma abnormiteter i en barns prenatala utveckling. En sådan bedömning utförs på ett övergripande sätt, och inte bara för något värde som erhållits av det genomförda fetometrin.

Plats i livmodern

Under sin prenatala utveckling kan barnet vara placerat i livmodern på olika sätt. Det är viktigt att notera att före födseln kan han ändra sin ställning flera gånger från 20-21 obstetriska veckor. Detta händer vanligtvis med rastlösa barn eller i närvaro av vissa patologier under graviditeten.

Det mest gynnsamma alternativet för fostrets placering, tror läkare huvudvärk. I detta fall står barnets huvud inför ingången till bäckenet.Med detta alternativ, förekommer fostrets lokalisering sin födelse som regel fysiologiskt - naturligt och utan komplikationer. Under arbetet passerar huvudet genom födelsekanalen, följt av andra delar av kroppen. I detta fall fortsätter födseln som regel säkert.

Huvudvärk previa

Ett mindre fördelaktigt alternativ är bäckenpresentation. I den här situationen är inte fostrets huvud, men dess bäckens ände ligger vid ingången till det lilla bäckenet.

Oberoende naturlig födelse av en bebis med en sådan presentation är fylld av utvecklingen av olika patologier, inklusive mycket allvarliga. Perinatal dödlighet hos spädbarn med bäckenpresentation för närvarande är tyvärr fortfarande ganska hög. För att förhindra risken för eventuella komplikationer vid förlossningen föredrar läkare med bäckenpresentation av fostret kejsarsnitt.

Pelvic presentation

utseende

Ett barn som "bor" i magen av hans mamma ser redan ut som en riktig man, men bara mycket liten. Han kan redan skilja enskilda egenskaper - en platt panna, en liten näsa, kinder, haka. Fosterbågar bildas även på fostret.

På sidorna av ansiktet är små öron, som ligger tillräckligt nära halsen. På torso och på barnets huvud är det mycket tunt, fluffigt hår. Han har också redan bildat små cilia. Ögon utsidan är täckt med tunna ögonlock.

Andelen av fostrets kropp förändras också gradvis. Så huvudet ser inte längre ut. Benen fortsätter att förändras. Varje hand och fot har små fingrar med ringblommor.

Fetans utsida är täckt av ett speciellt ämne - det ursprungliga smörjmedlet. Sekretionen av svett- och talgkörtlar, blandad med desquamated epithelium, deltar i bildandet. Originalfett har vanligtvis en ljusgul nyans.

Är det möjligt att bestämma barnets kön?

Ta reda på om en pojke eller en flicka kommer att födas, det är redan möjligt just nu. Det är mycket viktigt att en sådan studie utförs av en erfaren specialist - i detta fall är sannolikheten för fel något reducerad. Vid multipel graviditet ska en specialist bestämma varje enskilt barns kön separat.

Förmågan att bestämma kön beror till stor del på det faktum att fostret vid denna tid av sitt intrauterin liv redan har bildat de främsta könsorganen. Pojkarna bildade till och med prostatakörteln, och tjejerna har redan ägg.

Om vad som händer med mamma och barn i den 21: e veckan av graviditeten, se nästa video.

20 veckor 22 veckor
Ta reda på vad som händer med fostret varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa