30 veckor 32 veckor

Fosterutveckling under den 31: e veckan av graviditeten

Innehållet

Varje vecka i graviditetens tredje trimester är väldigt viktig, för mycket snart kommer krummen, som växer i min mammas mage, att födas. Denna artikel kommer att berätta om funktionerna i fostrets utveckling vid vecka 31.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Anatomiska egenskaper

Vid denna tid av graviditet är barnet redan ganska stort. Intressant, med varje efterföljande dag ökar barnets vikt ytterligare än dess längd. Denna funktion beror på den kommande förberedelsen av barnets kropp för en snabb födsel.

Parametrarna hos fostrets kropp kan bestämmas med hjälp av speciell ultraljud. Undersökning av fostret, där specialisten gör de viktigaste mätningarna av barnets torso, kallad fetometri. Med hjälp av denna studie utvärderar läkare hur väl den intrauterina utvecklingen av barnet fortsätter.

Under denna undersökning ska läkaren bestämma barnets vikt och höjd. Det mäter också storleken på vissa delar av barnets kropp. Normala värden för de studerade kliniska parametrarna presenteras i tabellen nedan.

Studiekriterier

Norm vid 31 veckors graviditet

tillväxt

38-40 cm

Kroppsvikt

1400-1500 gram

Biparietalstorlek (BPR)

74-87 mm

Underbenets längd

45-52 mm

Benlängd av shin

52-59 mm

Lårlängd

55-64 mm

Axelängd

51-60 mm

Mageomkrets

24,8-30,1 cm

Huvudomkretsen

27,4-31,5 cm

Frontal-nuchal storlek

94-109 mm

Hur utvecklas det?

Helt intressanta förändringar börjar hända i barnets hjärna. Detta organ kan jämföras med en dator som koordinerar arbetet hos alla vitala organ och system. I hjärnbarken uppträder barnet ganska många fåglar och svängningar. En sådan specifik struktur i hjärnbarken bidrar till det faktum att barnet med varje övergångsdag utvecklar allt fler reflexer. De är nödvändiga för barnet så att han inom några veckor kan anpassa sig till den nya yttre miljön.

Funktioner i barnets förändrade beteende beror också på det faktum att mellan nervcellerna finns det en hel del specifika kontakter. Antalet synapser ökar också. Ett sådant komplext system med nervös aktivitet leder till utvecklingen av vissa förändringar i barnets självkänsla.

Förkroppsliga organ kan reagera på olika stimuli. Ett barn som väger bara ett och ett halvt kilo kan redan uppleva en mängd olika känslor: han kan bestämma smaken, vända sig bort från en stark ljuskälla eller till och med inte "bli kär" med en viss lukt.

Vetenskapliga experiment har visat att fostret vid vecka 30-31 kan reagera tillräckligt starkt för olika luktar. För stark parfym doft kan till exempel orsaka obehag i fostret. Han kommer att "informera" sin mamma om detta - han kommer att börja driva hårdare.

Vid denna tid av graviditet har fostret redan förmågan att uppleva smärta. Denna funktion beror på en ganska bra utveckling av det perifera nervsystemet.

En annan intressant manifestation av fostrets liv är utseendet av hicka. Barnhicka efter att ha slukat fostervätska. Under dagen kan han svälja omkring 500 ml vätska. Barnens njurar är redan bildade och fungerar, vilket innebär att fostret redan kan urinera.

Utseendet av hicka i en bebis kan uppfattas av sin mamma. Vanligtvis känner en gravid kvinna vid ett ögonblick att barnet sparkar eller blir väldigt aktivt. En sådan reaktion hos barnet är ganska normalt och indikerar den fysiologiska banan av dess intrauterin utveckling.

Olika orsaker kan leda till en ökning av fostrets motoriska aktivitet. De vanligaste av dessa är vävnadshypoxi. Detta tillstånd åtföljs av syrehushållning av inre organ och vävnader, vilket har uppstått på grund av otillräckligt syre i blodet. Fostret reagerar vanligtvis på svår hypoxi genom ökad motorisk aktivitet. Så försöker barnet att uppmärksamma moderen och därmed rapportera att han upplever markant obehag.

Om en gravid kvinna började känna att hennes barn har blivit mycket mer frekvent och starkare att sparka, ska hon diskutera det med sin läkare. Följ utvecklingen av graviditeten är mycket viktig även under tredje trimestern. Eventuella negativa symtom i framtida mamma ska vara anledningen till att söka medicinsk hjälp.

Dra med medicinsk rådgivning när läckande fostervätska eller svår smärta i buken är inte värt det.

En bebis född i vecka 31 är redan genomförbar. Han har redan sin egen hjärtslag, och de viktigaste inre organen har bildats. Men vanligtvis hos sådana barn efter födseln är andningen ofullkomlig. För att lämna ett barn under de första dagarna efter födseln krävs speciella medicinska tillstånd.

Hur ser det ut?

Barnens hud varje dag blir lättare. Detta beror på ackumulering av inte bara brunt, men också vitt subkutant fett. Mängden fett i barnens kropp ökar gradvis. Detta är nödvändigt för att barnet skulle kunna födas och inte vara superkylt.

På barnets ansikte finns redan klart synliga kinder. Varje dag blir de mer klumpiga. Barnets ögon täcker ögonlocken. I ögonblick av vakenhet är ögonen på fostret ajar. I de ögonblick när barnet sover, är ögonlocken nästan helt stängda.

Ett barn har dimples nära armbågarna. Varje dag blir barnets hud mer och mer smidig. Barnets kropp täcker fortfarande lanugo - speciella duniga hår. Barnets hud är fortfarande täckt med rynkor, eftersom han fortfarande är i vattenmiljön.

Hur ligger det i livmodern?

Under graviditeten bestämmer läkare flera gånger hur barnet ligger "i livmodern". Faktum är att fostrets position är ett mycket viktigt kliniskt kriterium. Korrekt bedömning av fostrets plats är nödvändig för val av adekvat leveranssätt.

Inte alla presentationer är lika funktionellt fördelaktiga för fostret. I vissa av dem kan självständig vaginal leverans vara mycket farlig på grund av utvecklingen av ett antal komplikationer och skador.

Den mest anatomiskt gynnsamma framställning av fostret i livmodern, läkare kallar huvudvärkpresentation. Med honom är barnets huvud längst ner. I detta fall passerar fostrets huvud först under födseln, och därigenom blir de mindre, delarna av barnets kropp född mycket lättare.

Fruktens tvärläge anses vara mindre gynnsamt alternativ. I denna situation ligger fostret vinkelrätt mot livmoderns längdlinje. Placeringen av barnets huvudkroppsdelar över födelsekanalen är fylld av svårigheter vid födseln. I detta fall är risken för födelseskador ganska hög.

Inte heller väldigt gynnsam ur fysiologisk synpunkt är bäckenpresentationen. I det här fallet befinner sig fostret upp och ner och barnets bäcken ligger först mot födelsekanalen. I detta fall störs fostrets naturliga rörelse genom födelsekanalen under födseln. I denna situation kan barnet vara "fast" i födelsekanalen vid födseln.

För att förhindra komplikationer, läkare tillgripa en hjälpmetod för leverans, som har varit känd under många århundraden, - kejsarsnitt.

Du kan ta reda på vad som händer med mamma och baby under den 31: e graviditetsveckan i följande video.

30 veckor 32 veckor
Ta reda på vad som händer med fostret varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa