31 veckor 33 veckor

Fosterutveckling vid 32 veckors graviditet

Innehållet

Utvecklingen av barnet i tredje trimestern har ett antal särdrag. Denna artikel kommer att berätta i detalj om funktionerna i fostrets utveckling vid vecka 32.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Anatomiska egenskaper

Fetometriska indikatorer, som mäts av en ultraljudsspecialist under undersökningen, är mycket viktiga kliniska markörer. De ger läkare information om hur väl den intrauterina utvecklingen av barnet fortskrider. Med hjälp av ett enkelt ultraljudstest övervakar obstetrician-gynecologists graviditeten och kan identifiera olika patologier. En av dessa patologier som fetometri kan föreslå är en försening i fostrets utveckling.

De viktigaste parametrarna som utvärderas i denna studie är längden och kroppsvikten hos barnet. Läkaren bestämmer storleken på dessa värden med hjälp av en speciell ultraljudsmaskin. Ju modernare en sådan diagnostisk enhet desto mer exakt blir resultatet.

För varje veckas graviditet utvecklades normerna för de studerade parametrarna. De normala värdena för de huvudsakliga kliniska parametrarna som kan bestämmas i fostret vid denna tid av sitt intrauterin liv framgår av tabellen nedan.

Studiekriterier

Norm vid 32 veckors graviditet

tillväxt

39-42 cm

vikt

1800-2000 gram

Biparietalstorlek (BPR)

76-90 mm

Underbenets längd

46-53 mm

Benlängd av shin

53-60 mm

Lårlängd

57-66 mm

Axelängd

53-62 mm

Mageomkrets

25,9-31,4 cm

Huvudomkretsen

28,4-32,5 cm

Frontal-nuchal storlek

95-114 mm

Det är viktigt att komma ihåg det Dessa parametrar är genomsnittliga - varje barn växer och utvecklas individuellt. För att tolka resultaten av fetometri måste läkaren. Endast en erfaren läkare kommer att kunna skilja skillnaden från patologin. Självtilldelad slutsats är inte en diagnos.

Flera graviditeter har sina egna egenskaper. I detta fall växer flera barn och utvecklas omedelbart i moders livmoder. Det är uppenbart att deras storlek och vikt kommer att skilja sig från de värden som är karakteristiska för singleton graviditet. I vecka 32 tvingar tvillingarna ungefär 1,4-1,5 kg. I det här fallet är en och samma barns vikt och längd något större än den andra.

Hur utvecklas det?

Några veckor kvar före barnets födelse. Krummer har fortfarande mycket lite tid att förbereda sig för att bli född. Alla system i barnets kropp börjar vid denna tid arbeta mer intensivt.

Huvuddelen av denna period är återupplivningen av lungorna. Gradvis uppträder en särskild substans i dem - ytaktivt ämne. Det leder in respiratoriska alveolerna från insidan och är nödvändigt så att lungorna inte "klibbar" vid andning. Naturen är utformad så att våra lungor utan ytaktivt medel inte kan fungera fullt och genomförandet av normal andning är omöjligt.

Barnet börjar se förändringar i bronkialträdet. Varje dag blir det mer grenigt på grund av differentieringen av bronkierna. Att svälja rörelser och svälja fostervätskan, barnet tränar inte bara dess matsmältning utan även andningsorganen.Varje dag arbetar hans pectorala muskler mer och mer intensivt.

Denna lungkonstruktion säkerställer att barnet född i vecka 32 är redan genomförbart. Efter att ha blivit född i ljuset kan han redan ta sitt första oberoende andetag. Detta är möjligt tack vare det faktum att lungorna redan kan göra andningsavbrott.

Möjligheten att leva utanför livmoden under denna period beror också på det faktum att fostret aktivt arbetar hjärtat. Under dagen kan den pumpa liter blod. Strukturen i fostrets hjärta är densamma som hos vuxna.

Barnets aktiva metabolism bidrar till det faktum att hans kardiovaskulära system fungerar i ett mer intensivt läge. Tillväxt kräver näringsämnen och syre, som levereras genom blodkärlen. "Pumpar" blodet genom hjärtsartärerna. Läkare kallar det här funktionen pumpning.

Den aktiva tillväxten hos barnet åtföljs av en ökning av hjärtens pumpfunktion. Detta framgår av att barnets hjärtfrekvens är något högre än hos en vuxen. Antalet hjärtfrekvenser, bestämda på denna gestationsålder, presenteras i tabellen nedan.

Hjärtfrekvens

Norm vid 32 veckors graviditet

Hjärtfrekvens

130-160 slag per minut

Att räkna hjärtfrekvensen kan göras på olika sätt. Barnet är redan så stort att du kan lyssna på hans hjärtslag med hjälp av ett obstetriskt stetoskop. Med hjälp av denna gamla apparat bestämmer läkaren ganska noggrant hur ofta ett litet hjärta slår i fostret.

En särskiljande egenskap hos denna period är också den intensiva utvecklingen av nervsystemet. De flesta organ har redan bildats. Men deras utveckling sker varje dag.

Mycket specifika förändringar uppstår i hjärnan. Så ökar det antalet omvandlingar. Fåren som ger hjärnbarken ett karakteristiskt ojämnt utseende blir alltmer djupare varje dag. Sådana förändringar i strukturen i hjärnvävnad bidrar till det faktum att fostrets beteende förändras.

Barnet har reflexer, antalet ökar varje dag. Reflexaktivitet för barnet behövs. Utan förekomsten av grundläggande reflexer kommer barnet inte att kunna anpassa sig till den nya miljön, som väntar på honom väldigt snart - inom några veckor kvar före födelsen.

Den aktiva utvecklingen av centrala nervsystemet och analysatorer bidrar till att barnet har sina egna känslor. Det är viktigt att notera att fostret kan känna sig ganska mycket vid 32 veckor. Till exempel kan han definiera olika smaker. Han gör det medan han svalnar fostervätskan.

Vätskan, som kommer på barnets tunga, orsakar irritation av speciella receptorändringar - papillorna. Med sin hjälp kan frukten helt enkelt skilja mellan salt, söt och jämn bitter smak.

Barnet kan också svara på starkt ljus. Barnens ögon uteslutet täckt i århundraden, men han kan öppna och stänga dem. Barnet har en cirkadisk rytm, det vill säga att kunna hålla sig vaken under dagen och sova på natten. Om barnets ögon är öppna kan han uppfatta ljusa strålar som faller på hans ansikte. Om ljuset är för starkt, kommer barnet att försöka vända sig bort från det, och i vissa fall ändrar även positionen i livmodern.

Antalet receptorer på ett barns hud ökar. Barnet kan redan uppleva smärta. I allmänhet, med varje efterföljande dag av graviditet, kommer fostrets mottaglighet för olika yttre stimuli att öka. Denna reaktion anses vara ganska normal och föreslår att barnets kropp är redo att anpassa sig till nya miljöförhållanden.

En annan känsla som fostret kan uppleva vid denna tidpunkt är uppfattningen av olika ljud. Forskare tror att vid 32 veckor upplever barnet lägre ljud bättre. Det är därför som barnet lyssnar på sin pappas röst när han "pratar" med honom.

rörlighet

Fosterets motoraktivitet börjar gradvis förändras. Självklart sparkar barnet fortfarande och skjuter, men inte så ofta som tidigare. Det bör noteras att sådana förändringar uppstår på grund av att barnet blir ganska stort - varje dag blir det gravid, det ligger nära i livmodern.

Trots dessa egenskaper känner den förväntade mammen fortfarande barnet i magen ganska starkt. Barnet är vanligtvis mycket aktivt under dagtid, på natten lugnar barnet ner och kan till och med sova. Forskare tror att i genomsnitt sover ett barn cirka 16-19 timmar vid denna tidpunkt.

Överdriven fysisk aktivitet hos barnet kan leda till olika patologier. En av dem är förtunnad med navelsträngen. Detta tillstånd bestäms inte bara kliniskt utan även under ultraljud. Risken för intrauterin skada i detta tillstånd är ganska hög.

För den aktuella diagnosen av olika patologier som kan inträffa vid detta graviditetsstadium bör den förväntade mamman noggrant övervaka sitt hälsotillstånd. Om fostervätskan började läcka, eller om magen började skada illa, så ska du omedelbart se din obstetrikare-gynekolog.

Hur ser det ut?

Vid den 32: e veckan av graviditeten ser fostret redan ut som en riktig bebis. Han definierar redan huvuddelarna i ansiktet. Pannan och näsan har tydliga konturer och verkar inte så platt som tidigare. Barnet har bildat små öron som ligger på sidorna av ansiktet.

Skönheten i babyens ansikte ger kinderna. Vid denna tid av graviditet blir de redan ganska klumpiga. Dessa feta kinder fixar fettvävnad, som ackumuleras under huden.

Uppsamlingen av fett i barnens kropp bidrar till förändringen i kroppsparametrar. Så, barnet dyker upp och veckar, vilket vanligtvis leder till alla känslor. Också är armbågen och popliteal fossa tydligt synliga i fostret.

Barnets lemmar är ganska mobila. Musklerna är redan ganska elastiska, och benen är starka. Sådana strukturella egenskaper hos muskuloskeletala systemet bidrar till det faktum att barnet böjer och sträcker fingrarna väl, kan röra armarna och benen.

På barnets kropp finns det fortfarande en speciell downy hårrock - lanugo. Men med varje efterföljande dag av graviditet minskar antalet små hår på fostrets kropp. Det enda undantaget är huvudet: det finns redan ganska mycket hår på den.

Barnets hud är fortfarande täckt med rynkor. Detta beror på att fostret ständigt finns i vattenmiljön. Efter sin födsel försvinner huden och rynkor försvinner. Färgen på fostrets hud är inte lika röd som tidigare. Vid vecka 32 har babys hud en ljusrosa färgton.

Om barnet är aktivt, utför han några åtgärder. Så han kan röra livmoderns väggar med händerna, böja och böja fingrarna. Efter intag av fostervätska, fostrets hicka, vilket är ganska normalt för sin naturliga utveckling.

Hur är fostret i livmodern?

På hur fostret ligger i livmodern beror ytterligare på valet av obstetriskt hjälpmedel. Om barnet befinner sig i presentationshuvudet, i detta fall utförs födseln naturligt och fortsätter vanligtvis utan utveckling av allvarliga komplikationer.

Det är mindre gynnsamt om fostret ligger över livmoderns längdaxel. Läkare kallar denna position på tvären. I detta fall kan en självständig födsel vara en farlig utveckling av födelseskador. Som regel är det bästa alternativet för obstetriker en kejsarsnitt.

Pelvic presentation av fostret är också ett ganska ogynnsamt alternativ. I detta fall är bäckens ände av barnets kropp den första mot födelsekanalen. I en sådan situation ökar risken för eventuell skada och skada många gånger vid födseln. Det bästa sättet att födas i en sådan situation är en kejsarsnitt.

Ett av alternativen för bäckenpresentationen är skinkan.I det här fallet är barnet vid ingången till det lilla bäckenet med skinkorna. Med ett sådant "omvänd" läge stör barnets normala födsel. Breech presentation är också farligt vid utveckling av farliga födelseskador. För att varna dem måste läkare också tillgripa kejsarsnittet.

För information om hur fostret utvecklas vid 32 veckors graviditet, se följande video.

31 veckor 33 veckor
Ta reda på vad som händer med fostret varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa